Τεχνητή Νοημοσύνη: Η κινεζική αντεπίθεση
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- Η εκπομπή των Φυσικών της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2025, στις 21:30 ώρα Ελλάδας, θα είναι έκτακτη, με αφορμή την ανακοίνωση από την κινεζική DeepSeek ενός νέου μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο ανταγωνίζεται στα ίσα τα αμερικανικά Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLM), τα οποία εδώ και μια τριετία αλλάζουν την εργασιακή και όχι μόνο, καθημερινότητά μας.
Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το ChatGPT από την OpenAI, οι ΗΠΑ ήταν αδιαμφισβήτητα στην κορυφή των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (LLM) με τις εταιρείες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον να είναι η OpenAI, η Google, και αργότερα η Anthropic και η Meta. Με εξαίρεση την τελευταία, όλα τα υπόλοιπα μοντέλα ήταν «proprietary» δηλαδή «κλειστού» κώδικα μη επιτρέποντας στο κοινό και στους ερευνητές να δουν πως αναπτύχθηκαν, ούτε πως δουλεύουν.
Αυτό ίσχυε μέχρι πρόσφατα όταν μέσα στις πιο εντυπωσιακές ειδήσεις της τελευταίας εβδομάδας για την ΤΝ, είδαμε τη δημιουργία και κυκλοφορία ενός μοντέλου που ονομάζεται DeepSeek R1. Το νέο είναι πως το μοντέλο είναι ανοικτού κώδικα, με τον καθένα να μπορεί να το κατεβάσει, να το αλλάξει κλπ, ενώ έχει προδιαγραφές που το καθιστούν ισότιμο σε απόδοση με τα "κλειστά" μοντέλα της OpenAI και Anthropic.
Αναπτύχθηκε από μια ομάδα από νέους Κινέζους επιστήμονες που κάποιοι ακόμη βρίσκονται στο πανεπιστήμιο κάνοντας το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό τους. Η εκπαίδευση του μοντέλου δεν χρειάστηκε δισεκατομμύρια για να γίνει. Σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση της ομάδας του DeepSeek, το έργο χρειάστηκε μόνο 6 εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδευτεί και αποδίδει στο ίδιο επίπεδο με κορυφαία μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Φαίνεται ότι ο δρόμος προς την ΤΝ είναι το μοντέλο του ανοικτού κώδικα και η ανοικτή πρόσβαση για όλους.
Για τα παραπάνω, ο φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα συζητήσει με το Φυσικό και Βιοχημικό, με εξειδίκευση στα Πολλαπλά Κυτταρώδη Αυτόματα και στην Γενική Μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης, Κώστα Σγάντζο.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση, ευχαριστούμε και τους δύο.
Χαίρομαι που ο κ. Κάνουρας προσπαθεί να χρησιμοποιεί ελληνικούς όρους. Είναι κρίμα επιστήμονες να χρησιμοποιούν τόσες αγγλικές λέξεις αμετάφραστες.
εξαιρετικος ο κ Σγάντζος ευχαριστήθηκα τη συζήτηση και τις γνώσεις ! θα τον ξαναέβλεπα ευχαρίστως Ευχαριστούμε κ Κάνουρα!
Ευχαριστουμε για την ενημερωση
Εξαιρετικά κατανοητός, ευχαριστούμε θερμά!!
Δυστυχώς, λόγω ταξιδιού δεν παρακολούθησα ζωντανά την εξαιρετική συζήτηση (συγχαρητήρια!). Καταθέτω το ερώτημα: "σύντηξη" ανθρώπου και μηχανής, πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να "λύσει" όλα αυτά τα άλυτα προσκόμματα της ΤΝ (πχ, συνείδηση);
Το μυθιστόρημα έχει παραπλανήσει τον άνθρωπο; όχι . Επομένως αν το δούμε σαν εργαλείο δεν υπάρχει πρόβλημα αν όμως του δώσουμε ανθρώπινο όνομα σοφία κ.λπ. και νομίζουμε ότι είναι κάτι σαν άνθρωπος παραπλανουμαστε αλλά φτεμε εμείς
Τι ήθελε να πει για τη γάτα και τον χώρο και διακόπηκε η συζήτηση;
Goedel 1931 not 1921