Cât ar trebui să intervină statul în economie? | Claudiu Năsui

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 38

  • @vladborla
    @vladborla  14 днів тому

    Acest video face parte din seria de documentare despre comunism, care pot fi urmărite aici:
    Partea 1: ua-cam.com/video/EBQKWg9khRk/v-deo.html
    Partea 2: ua-cam.com/video/uM7S2nvUrb0/v-deo.html
    Partea 3: ua-cam.com/video/vddjMji0SSA/v-deo.html

  • @más-g7z
    @más-g7z 5 днів тому

    Super discutia!

  • @Hocus-Pocus66
    @Hocus-Pocus66 15 днів тому

    Felicitări!!!

  • @George.P.G
    @George.P.G 15 днів тому

    Foarte bine explicat ❤

  • @marianc7635
    @marianc7635 4 дні тому

    ✌️✌️

  • @hanibal212
    @hanibal212 16 днів тому +8

    Stiu ca e al treilea comment si imi cer scuze dar mi-a luat 3 ore sa urmaresc ce s-a discutat, eu am citit si am ascultat multe chestii comuniste si cu siguranta zic ca nu pot sa fiu de acord cu domnul Nasui.
    Si ca ultim cuvant domnul Elon Musk este un parazit notoriu ce a trait din subventii de la stat.
    Multumesc foarte mult de video, cred ca este extrem de greu sa contrezi in interviu o astfel de persoana si sincer mi-a placut mai mult sa vad ce ii coace mintea.

  • @wardeggerrobertmarius144
    @wardeggerrobertmarius144 16 днів тому +8

    Ideea CĂ COmpetiția pe piață înseamă auyomat produse mai bune, este iluzorie... Dacă un agent comercial reușește să vândă produse de proastă calitate și să facă profit mai mare decât altul ce oferă produse de bună calitate, cel cu produsele de calitate superioară riscă să falimenteze. 🤷 Ce să mai vorbim despre cum definim ce înseamnă un "produs/serviciu bun"?!
    Competiția reală nu este pentru a oferi calitate, ci pentru a convinge clientul să cumpere în scopul de a face profit. 🤷 Pentru oricine are suficientă minte în cap, cea mai evidentă e industria alimentară unde în cazul multor produse marea competiție se dă de fapt pe crearea celui mai convingător ambalaj și pe locul ocupat pe raft. (Competiția pentru locul de pe raft arată că nu consumatorul final e decidentul absolut ci șpăguitorul din managementul magazinelor are o influență majoră) 🤷

    • @brutalum
      @brutalum 16 днів тому

      de asta un fel de guvern putin mai socialist, care sa se implice in piata si sa controleze CU ADEVARAT firmele e necesar. dar la noi nu exista asa ceva, ci se bazeaza pe producatori sa se verifice singuri si sa declare ei daca ceva e in neregula.... ceea ce e sinistru.

    • @wardeggerrobertmarius144
      @wardeggerrobertmarius144 16 днів тому

      ​@@brutalumexistă deja instituții ale statului care trebuie să se ocupe de astfel de probleme.... Dar există doar pe hârtii, practic funcționarea lor e aproape inexistentă. (ITM, OPC, DSV etc). Sunt folosite mai degrabă ca instrumente de a descuraja competitorii de către cine poate 😂 (Știu caz real fără doar și poate). Ăștia care susțin că statul tre să intervină cât mai puțin își duși cu pluta 😂 Orice stat are instrumente de intervenție în economie și o și face... Problema este cum, de ce și în folosul cui.🤷
      Una dintre cele mai mari probleme pe care o are umanitatea la momentul actual este faptul că "liderii" sunt fie niște habarniști fie în cel mai bun caz pur teoreticienii.
      În perioada societăților tribale, nici un individ nu ajungea influent/decident în comunitate înainte să treacă prin niște etape și să acumuleze experiență și să dovedească pricepere. Chiar dacă se transmiteau cunoștințele în mod teoretic era necesar să dovedească și capacitatea de a le pune în practică. Este foarte important pentru că astfel se dezvoltă pragmatismul, înțelegi perspectiva celui care "face" și nu ajungi la situații în care "șefu" stabilește niște ținte absolut aiuristice.
      În ziua de azi scriitori, reporteri, actori, sportivi, economiști ajung să decidă lucruri care influențează viața oamenilor... Frate, dacă acum câteva mii de ani, omul permitea unor nepricepuți care n-au participat niciodată și nici nu vor participa direct la vânătoare, să organizeze vânătoarea istoria omenirii era și mai scurtă decât va fi.🤷

  • @19libra73
    @19libra73 15 днів тому +3

    Domnule Năsui, teoretic la terminarea studiilor primeai repartiție în ordinea mediei de absolvire a studiilor, în funcție de planificarea centralizată și nevoia de personal. De fapt, ca și după '89, atunci dacă aveai Pile-Cunoștințe-Relații primeai repartiție unde îți aranjai... deci canci egalitate de șanse!!!

  • @vladdumitrica849
    @vladdumitrica849 16 днів тому +1

    Imi place cind lumea combina mai multe limbi, e mai umed si mai cald. Intrebarea e de ce s-au oprit doar la doua?

  • @viktorcojocaru5411
    @viktorcojocaru5411 11 днів тому

    Cine vine cu capitalul își asumă și toate riscurile, un aspect important de care socialiștii nu vor să audă, pt că ei nu și riscă niciodată banii lor.

    • @libEluLLah
      @libEluLLah 9 днів тому

      imi poti explica si mie te rog care risc frate? riscu sa pierzi banii si sa muncesti din nou cot la cot cu lumea? pe bune?

  • @georgyalice434
    @georgyalice434 16 днів тому +5

    0:36 efectul invers al monedei este acela ca 4-5 din cele mai bogate firme se inteleg asupra unor servicii sau produse pentru un anumit pret pentru a l tine foarte sus si a fi facilitat doar unei anumite clase sociale (probabil toate cele 4-5 firme sunt detinute de aceeasi mana de oameni)

    • @brutalum
      @brutalum 16 днів тому +5

      cum au facut emag si altex acum 1 an sau 2, cand au si luat amenda pentru asta. amenda nesemnificativa in comparatie cu cifra lor de afaceri.

  • @grigoriemirel3065
    @grigoriemirel3065 16 днів тому +4

    Vlad..cred ca ar cam fi cazul sa explodeze canalul pentru ca ai facut numa clipuri misto lately...Eu ti-as recomanda sincer sa postezi un pic mai rar ca cel putin eu nu am nici timp si nici tragere sa ma uit asa des la clipurile tale stiind ca sunt grele.

    • @AnimaLector007
      @AnimaLector007 15 днів тому +2

      Nu e competiție fiecare cu ritmul lui fi selectiv.

    • @marioionion2
      @marioionion2 15 днів тому

      E mai bine să posteze des

  • @gabrielpascaru8611
    @gabrielpascaru8611 15 днів тому +4

    Vlad te aprinzi și te grăbești
    Ai asistat vreodată la o discuție între doi oameni cu adevărat intelectuali?
    Ai să vezi că totdeauna își lasă timp unul altuia Sunt sigur că reascultând videoul amândoi ați avea de completat multe.Lucrurile sunt foarte complicate nu pot fi rezolvate simplu. Partidele, religiile, comunismul, capitalismul etc nu pot rezolva nimic cu japca
    Totul se rezolvă individual dacă va fi o majoritate de oameni morali vom avea o societate morală

  • @AnimaLector007
    @AnimaLector007 15 днів тому +1

    Na raspuns la nici o întrebare, atitudine de politician prezenți deja in spatiu public, nu aduce nimic in plus decat viziunea lui despre "libertate din perspectiva politică".
    Foarte buna intrebarea min 38:00

  • @tibiavram
    @tibiavram 15 днів тому +1

    Deci dl. Năsui spune că nici capitalismul/liberalismul nu a fost aplicat cum trebuie. Poate că cineva ar putea să se întrebe de ce nimenea nu poate implementa capitalismul cu adevărat, până la capăt, nici măcar SUA. Și acolo e haos din acest motiv pe tot ceea ce ține efectiv de umanitate: educație, sănătate, asigurări sociale, etc. Diferențele acolo sunt și mai mari între ultrabogati și homelesi. Să îți permiți o casa ar trebui sa fie de baza in 2025 , dar sunt atâția in Occident care nu-și permit locuință pentru că sunt prea scumpe, pentru că sunt taxe prea mari, pentru că etc...

    • @tibiavram
      @tibiavram 15 днів тому

      @catalin600 eu nu înțeleg cum vrea el că statul să fie minimal când de fapt daca staul n-ar interveni marile companii s-ar înțelege între ele, și fac asta până sunt prinși, ca să-i sufoce sau să-i cumpere pe cei mici, când in loc sa acopere activitatile/produsele ieftine, ei se concentrează pe nevoi inexistente, dar care le umplu buzunarele, când produc tot felul de produse sw care pot fi multiplicate la nesfârșit fara efort , dar fiecare licenta costa mii de dolari, etc.

    • @tibiavram
      @tibiavram 14 днів тому

      @catalin600 aveți dreptate. Din păcate în România nu există un partid socialist pe care să-l pot vota. Evident PSD nu e socialist, ci cel mult populist. Altele că DEMOS, REPER nu au tracțiune poate și pentru că promovează teme progresiste controversate.

  • @hanibal212
    @hanibal212 16 днів тому +4

    Nu, nu, nu, nu imi vine sa cred ca Claudiu Nasui a dat exemplu China ca fiind stat liberalist, mi s-a prajit creierul. China cu un sistem economic centralizat este liberalist.
    Bun atunci sa facem ce face China sunt total de acord sa avem prosperitate chineza.
    Sper sa clipuiasca aceasta 47:42

    • @brutalum
      @brutalum 16 днів тому +3

      nasui e complet prajit.

  • @AGENTURMP
    @AGENTURMP 14 днів тому

    Foarte dezamagitor domnule Nasui. Motivul pt care cel cu capital merita sa faca profitul este pt ca el isi asuma riscul. Daca face un bloc prost care se prabuseate sau in care nu vrea nimeni sa stea va pierde toti banii. Problema in cazul cu blocul din Cluj este disparitatea enorma intre cerere si oferta cauzata de politicieni si birocrati si un sistem corupt.

  • @edf859fa
    @edf859fa 16 днів тому +3

    I’m sorry but I can’t 😂

  • @hanibal212
    @hanibal212 16 днів тому +6

    Atatea contradictii, eu nu stiu cum exista omulul asta pare sa fie un paradox umblator, o adevarata pisica a lui Schrodinger. Un exemplu in acest sens "nu poti sa spui oamenilor ce sa faca" / "da, cateodata trebuie sa le spui oamenilor ce sa faca"😅
    Va atentionez ca acest om a fost ministrul economiei.😂😂😂
    Daca astfel de oameni trimitem sa ne reprezinte nu e de mirare ca suntem cum ar zice tinerii "cooked".😅

    • @gabrielbudulan9392
      @gabrielbudulan9392 16 днів тому +2

      Literarmente omul vrea sa privatizeze strazile:)))

    • @hanibal212
      @hanibal212 16 днів тому +3

      @gabrielbudulan9392 nu doar strazile, zicea la un moment dat ca corpul nostru e proprietate privata, mie si frica sa ma gandesc ce inseamna asta in viziunea sa.

    • @gabrielbudulan9392
      @gabrielbudulan9392 16 днів тому +1

      @@hanibal212 da, uitasem de asta, pai din cate tin minte prin asta spunea ca este decizia noastra de a ne vinde organele

    • @novinceinhosic3531
      @novinceinhosic3531 15 днів тому +2

      @@hanibal212 E proprietarian, se pare ca domnul Nasui e fan Herman Hoppe.

    • @screamodev
      @screamodev 15 днів тому

      @@hanibal212 cine doresti sa detina corpul tau, daca nu tu?

  • @screamodev
    @screamodev 15 днів тому +2

    nu mai este un argument legitim de peste 50 de ani. Am vazut unde ajunge socialismul. vedem efectele lui in toate tarile de stanga. Se vede foarte clar cand vorbesti cu o persoana care adera la aceasta doctrina ca nu motivat de compasiunea pentru saraci, ci de ura pentru bogati. Liberalismul produce prosperitate, in timp ce socialismul a omorat deja peste 100 de milioane de oameni.
    Liberalismul de tip libertarianism au fost mereu politicile care au dus la cresterea averii pentru toate clasele sociale. Putem compara toate zilele datele reale in aceasta problema. Putem compara o tara ca elvetia, liechtenstein cu tari precum argentina pre-milei, romania, fosta URSS.
    Argumentele anti-monopol ale socialistilor propun creerea unui singur monopol de stat, mentinut strict prin aplicarea agresiunii fata de proprii cetateni. Daca analizam toate monopolurile formate pe "piata libera" (pe cat este ea in momentul actual), putem vedea ca monopolurile corporatiilor apar in industrii in care bariera de intrare si de competitie este artificial ridicata prin interventionism (exemplul berariilor, monopolul certificarilor de la stat in domenii precum avocatura/cercetarea, reglementarile industriei farmaceutice). Intr-o piata libera, un monopol apare strict in momentul in care compania ofera cele mai bune servicii pe domeniul sau, si este foarte usor sa cazi odata ce apare un competitor care serveste clientii mai calitativ sau mai ieftin.
    Educatia publica nu o sa fie niciodata calitativa si niciodata gratis. Doar pentru ca esti idiot si vrei sa nu iei in considerare taxele care sunt o plata reala, constisitoare, si fortata, asta nu inseamna ca plata nu exista. Problema educatiei publice este ca este inflexibila referitor la schimbarile frecvente in societate (cati ani dureaza sa schimbi programa, de exemplu?), si nu are niciun motiv sa devina mai buna (profesori care sunt protejati de lege din a fi dati afara, desi au o performanta josnica). O scoala privata isi serveste studentii sau da faliment. O scoala privata in competitie cu alta o sa se bata pe profesorii de top in salarii. O scoala privata are mai multe posibilitati de a obtine profit si de a isi reduce costurile de intrare. Un exemplu in aceasta privinta sunt academiile 42 din franta, care si-au deschis programul de "scoala gratis" (o academie cu cursuri gratuite, practic) in mai multe tari, precum si romania, facand scoala gratis, fiind sustinuta de companii care isi doresc oameni cu cunostiintele din aceasta scoala (in romania din pacate nu au gasit sponsori pentru a face acest proiect viabil, dar asta nu inseamna ca altii nu pot gasi alte metode mai viabile pentru mediul nostru). Orasul Prospera, un oras anarho-capitalist "for profit" situat in Honduras pe baza legislatiilor ZEDE, au reusit sa investeasca intr-o scoala gratuita pentru localnici, fara interventii de stat si fara fortarea altora sa plateasca.
    Profitul este singurul mecanism pe care il avem de a monitoriza valoarea adusa societatii. Profitul vine din schimb voluntar de resurse. Iti arata cata valoare considera consumatorul ca aduci bunastarii sale.
    Am putea vedea liberalismul vs socialismul ca "Maximizarea drepturilor negative" vs "maximizarea drepturilor pozitive". Diferenta este ca nu poti avea drepturi pozitive fara protectie asupra celor negative. Cand urmaresti maximizarea drepturilor pozitive, indirect reduci libertatile fundamentale ale cetatenilor (dreptul la fructul muncii lor, dreptul la asociere, dreptul la proprietate privata). Maximizarea drepturilor negative ofera posibilitatea societatii sa creeze sisteme de drepturi pozitive din propria lor vointa (organizatii de caritate, ca un exemplu).

  • @nicholasgabriel2700
    @nicholasgabriel2700 6 днів тому

    Un hot