Word je écht rustig van groen en wild van rood?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 вер 2023
  • Rood staat voor liefde en passie. Oranje voor creativiteit en betaalbaarheid. Blauw straalt dan weer vertrouwen uit. Elke kleur roept bij ieder van ons min of meer dezelfde gevoelens op. Denken we... Maar is dat écht zo? Wordt ons lichaam, fysiek dus, echt actief en opgewonden wanneer we rood zien? Caroline Mathieu is lichtontwerper en onderzoeker aan de VUB en het RITCS en zij zoekt het uit.
    ✺ Meer wetenschap? Check:
    Podcast op Spotify ► shorturl.at/bFGLX
    Onze website ► www.universiteitvanvlaanderen...
    Twitter ► / universiteitvl
    Facebook ► / universiteit. .
    Instagram ► / universitei. .
    TikTok ► / universiteitvl
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 18

  • @ArmArmAdv
    @ArmArmAdv 8 місяців тому +3

    Heel interessant. Bedankt.

  • @Sierra-Whisky
    @Sierra-Whisky 6 місяців тому

    8:08 het is inderdaad opmerkelijk dat mensen blauw associëren met rust. Ik heb altijd geleerd dat het daglicht aan het begin van de dag meer blauw licht bevat (hogere kleurtemperatuur) dan later op de dag en dat het menselijk lichaam op dit blauwe licht reageert door te ontwaken en tal van fysiologische processen te activeren c.q. een boost te geven. Of dat ook de verklaring is voor de waarnemingen in het luminal lab, weet ik natuurlijk niet maar het lijkt me in elk geval geen onlogische gedachte.
    Ik kan me overigens niet voorstellen dat de mensen die blauw met rust associëren 's avonds het licht in de woonkamer witter/blauwer (hogere kleurtemperatuur) zouden instellen als zij die mogelijkheid zouden hebben. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een meer warme, geel/oranje lichtkleur (lagere kleurtemperatuur), wat ook weer in het verlengde ligt van meer de meer geel/oranje kleur van het daglicht aan het einde van de dag.
    Al met al een interessante video en ik ben dus ook heel benieuwd naar de resultaten van het grootschalige onderzoek. Komen die in een volgende video aan bod? (Die video mag dan ook best veel langer dan 10 minuten duren 😉)
    PS. Het profiel op Insta staat ingesteld als privé. Is het wel de bedoeling om Caroline zomaar te volgen? (Ik ben daar altijd terughoudend in 😊)

    • @UniversiteitvanVlaanderen
      @UniversiteitvanVlaanderen  5 місяців тому +1

      Fijn dat je de video interessant vond! We zullen ook de resultaten van het grootschalige onderzoek in het oog houden dus wie weet komen we daar in de toekomst nog eens op terug 😉

  • @maikvanrossum
    @maikvanrossum 8 місяців тому

    Interessant en ook benieuwd of het twee richtingen op werkt…? Dus dat de betekenis die wij geven aan kleuren (door communicatie, cultuur), ook evenzoveel bepalend is voor de manier hoe ons lichaam reageert op de waargenomen kleur. Het voorbeeld met blauw: stabiliteit en orde is verondersteld als ‘rust’, maar wordt steeds vaker als bureaucratische ervaren en daardoor mogelijk ook als vervelend of zelfs ‘irritant’. Wat doet dat met dan met de meetbare waarden?