Ensimmäinen prototyyppi polttokokeessa
Вставка
- Опубліковано 6 лют 2025
- Miksi biohiilettävä tulipesä on erinomainen keksintö?
🔥 Puun poltosta syntyy vähemmän pienhiukkasia
🔥 Vähänokinen polttaminen pitää hormit ja piiput kunnossa pidempään
🔥 Tulipesän lämmitysteho on selkeästi parempi verrattuna tavalliseen malliin
🔥 Polttaminen sitoo ilmakehän hiilidioksidia, eli tukee maapallon hyvinvointia
🔥 Poltosta syntyvää biohiiltä voi hyödyntää maanparannusaineena
Olemme vastikään kertoneet julkisesti kehittelevämme uutta ympäristöystävällisempää ja tehokkaampaa tulipesämallia.
Samainen tulipesän periaate olisi kopioitavissa niin kiukaisiin, kamiinoihin kuin muihinkin tulipesiin ja teimme tästä jo ensimmäisen prototyypin, joka tässä videolla on koepoltossa. Tämän videon kautta toivottavasti mahdollisimman moni ymmärtää paremmin mistä aiheessa on kyse ja miten kehittelemämme tulipesän on tarkoitus toimia.
Jos taas haluat tietää biohiilestä ja sen perusteista lisää, suosittelemme tutustumaan esimerkiksi tähän:
jalotus.fi/opp...
tai tähän:
fi.wikipedia.o...
Jos aihe kiinnostaa - tulkaa mukaan kehittämään! Me olemme avoimia kaikille yhteistöille, niin yksityisten kuin yritystenkin. Viimeisin postauksemme poikikin jo yhteydenottoja ja toivottavasti tästä saamme niitä lisää!
Linkit:
Jalotus ry:n verkkosivut: jalotus.fi/
Jalotus ry:n Facebook: / jalotus
Jalotus ry:n Instagram: / jalotus_kestavanelaman...
Tilaa myös uutiskirjeemme: eepurl.com/dpL4-5
Se kasetti ois aika helppo tehä kiukaaseen tai kattilaan kunhan keksii tavan tiivistää laatikko joka kestää tulipesän lämpötilat. Tämähän on sama periaate kuin häkäpönttö autossa 🙂
Kun haette mukaan "tietäjiä", kannattais varmaan tehdä tuttavuutta mm. tiettyjen alojen di-, ja amk insinööreihin, tai metsätaloustieteen puolelle, kas kun he on lukeneet thermodynamiikkaa ja tuotantotaloutta jne. liittyvää ihan kouluaineena. Myös jo metallialan perustasolta löytynee osaajia, vaikka tuota PajamiesHP:ta vois kutsua hakekattilan valmistajana semmoseksi "asiantuntijaksi".
Mitä tulee amatööri- insinööreiltä, palomiehiltä, hitsareilta ja kotikattiloiden turailijoilta, on palamisen perusteet, palotilojen muodot, kaasuuntuminen, ensiö- sekä toisioilman hyödyntäminen sopivin suhtein, tämä 'kahden kerran palaminen' ja niin edelleen. Nämä periatteet on vähän jokaselle tuttuja mm. hake- ja pellettipolttimissa, sekä alapalokattiloissa, missä tämä palokaasun jälkipalaminen on vähän semmonen merkki toimivuudesta ja palamisreaktion onnistumisesta. Partiolaiselle perus retkikamiinan poltossakin pätee samat perusteet ite kattilan ollessa semmonen raakile ja piipun tehdessä sen oikean palotyön sillä armeijasta tutulla "punahehkulla".
Tätä on viety jo aika pitkälle käytäntöönkin ja vielä olisi hienompaa kun saataisiin yleispäteviä tuotteita, missä yksinkertainen teoria ja käytäntö kohtaa länsimaisen markkinatalouden ja asiakasystävällisen käyttömukavuuden, niin ja myytävä tuotehan kohtaa tahtomattaankin suomalaiset viranomaiset sekä byrokratian🤣.
Itsellä haaveissa kehittää prototyyppinä tuota myynnistä poistunutta maagista Allmat/Airmat "alapalolämpöilmakehitintä" lisäten tämän toisiopalon periaatteen tulipesän yläosaan, kun palokaasut ei koko polttoaikaa jaksa piipussa itsestään syttyä, joskin 60 prosenttisesti näin tapahtuu aina. Toki myös retkikamiina ja perinteinen puuliesi amerikkalaisella "reikäraudalla" palotilan yläosassa toimii harrastevälineinä. Olit sitten lämmittämässä ilmaa, vettä, tervanpoltossa itse puuta, jalostamossa raakaöljyä, tai mitä vaan, on thermodynamiikan lait ihan samat, eikä se vaikea dipparimatematiikka sitä sen kummemmaksi kyllä muuta.
Joskus tein biohiiltä takassa pieniä määriä peltirasiassa, mutta laiskuus siinä iski ja nyt palaa kaikki tuhkaksi asti. Aina sinne takkaan jotain hiiliä jää, ne voikin sitten nakata peltoon.
Nyt on oikeanlaista asiaa.
Puu ei pala ja se on tosi ku vesi.
Kiinteä aine ei voi palaa vaan tarvii lämpöä että siitä irtoaa kaasua mikä syttyy kun saavuttaa stökiömetrisen seoksen ja syttyy palamaan.
Kiitos! Palotila on lämpöeristetty, jotta lämpötila nousisi mahdollisimman korkeaksi. Kaasut haihtuvat ja palamisreaktio etenee loppuun asti. Ilmamäärän säätäminen on tässä ensimmäisessä protossa vielä keskeneräinen.
Siinä vois olla vaan üksi isompi kammio, mutta tuli kiertäis sen ympäri maahan asti kahesta ( myös tagakyljesta) kyljesta alas ja sitten vaikka tulipesään reunasta ylos ja siinä seinijen välissä olis kapea ilmakammio, mikä lämmitäis jälkipaloilmat, mitä mene tulipesään suhtelisen ylhälta. Kiuaskivet olis päälä ja kaikki kyljet verkolla.
Ja jos tämmonen uuni on eritäin kuuma, niin siina sytty jopa vesi...niin kun venälaiset on laitaneed paljon videoita siitä aihesta.
ua-cam.com/video/nOrhaLqT4Dw/v-deo.html
Voisiko prosessissa syntynyttä puukaasua ottaa talteen esim. kompressoimalla kaasupulloon ja käyttää myöhemmin vaikka ruuanlaittoon? Vai vaatiiko prosessi käydäkseen kaiken puukaasun?
En osaa vastata vielä tässä vaiheessa. Se tiedetään, että teollisissa prosesseissa kaasua on eneän kuin prosessin ylläpitoon tarvitaan.
Tosta ei tule koskaan toimivaa sauna kiuasta, tekisitte jotain älykästä. Eikä tuollaista huuhaata.
Oottekos koittaneet ”hiillyttää” jotain mitä normaalissa tulipesässä on hankala polttaa, miten toimisi esimerkiksi sanomalehti, sahanpuru, hake tms?
Tässä kiukaassa ei olla kokeiltu, mutta aiemmista biohiilikokemuksista tiedämme, että tiiviisti pakkautuvat materiaalit (hake, puru, pelletti ) hiiltyvät pintakerroksesta sisuksen jäädessä raa'aksi. Tietty ilmavuus tai huokoisuus pitää olla. Seuraavassa prototyypissä on useita pieniä pyrolyysikammioita. Se voi soveltua paremmin em. materiaaleille. Pitää kokeilla.
Eikös tuon hiilen voi käyttää myös grillaamisessa.
Periaatteessa voi, mutta hiilensidonnan kannalta on parempi käyttää syntynyt hiili vaikkapa maanparannusaineena. Hiili pysyy maassa satoja, jopa tuhansia vuosia. Isona tavoitteena meillä on se, että kaikki puu poltettaisiin hiileksi, ei tuhkaksi. Näin voitaisiin hidastaa ilmaston lämpenemistä.
Aurinko tätä maapalloa lämmittää eikä tuhka.
Miten toimisi kun hiileksi tehtävät puut olisi suoraan liekin yläpuolella kammiossa ja tuli jakautuisi kammion molemmille puolille?
Seuraava versio tulee olemaan juuri sellainen.
Ajattelin ihan samaa tuossa videon aikana.
voiskos tuolla systeemillä myös saada sivutuotteena tervaa valutettua
Periaatteessa kyllä. Pitäisi asentaa joku valutusputki ja jäähdytin ym. Itse asiassa protosta valuikin tervaa oikeanpuoleisen pyrolyysikammion alareunasta. Meillä ei ole aikomusta kuitenkaa alkaa ottaa tervaa tai muitakaan pyrolyysinesteitä talteen. Tehdasmittakaavassahan niin tehdään. Me poltamme kaikki kaasut.
Tervanpoltossahan juju on siinä, että nesteet valutetaan kauas, jotta ne lauhtuessaan saadaan alta talteen. Tässähän nämä kaikki aineet, myös ns. "prolyysinesteet", kuumenee ja kaasuuntuu, jolloin prosessi muistuttaa ennemminkin hiilimiilua kun tervahautaa, itse periaatteen ollessa sama. Tervahaudasta tulee metrejä pitkä putki, josta kerätään terva ja tärpättiaineet. Lopussa ylösnouseva lauhdutinputki, missä viimeiset nesteet irtoaa kaasuista, jotka voidaan vielä polttaa, tai öljyjalostamon tapaan voi laitoksen päässä palaa ns. "hukkaliekki".
Tuottoa ajatellen tuosta puumäärästä ei niitä nesteitä irtoa muutamaa desiä enempää, tervaa juuri sen verran ja veden sekaista tärpättiä voi tulla litra pari puoleltaan, jos lauhduttaa. Tervaa jos haluat, on tube ja netti täynnä tietoa ja esimerkkejä, joskaan niissä harvoin on lämmön talteenottoa samassa paketissa.
Alapalokattilat on tehokkaita.