Ομιλία: Σεισμοί και ενεργά ρήγματα στον Ελλαδικό χώρο

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 жов 2024
  • Ομιλία Δρ. Γιάννη Παπανικολάου, Επίκουρου Καθηγητή Γενικής και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας -- Γεωλογίας του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών, μέλους του Κέντρου Έρευνας Φυσικών Καταστροφών Aon-Benfield στο University College London, (UCL) και επίτιμου ερευνητή στο Τμήμα Επιστημών της Γης του UCL, την Κυριακή 10 Ιουνίου, στη Διαδραστική Έκθεση.
    Τίτλος ομιλίας: «Σεισμοί και ενεργά ρήγματα στον Ελλαδικό χώρο. Επιπτώσεις, μύθοι και πραγματικότητα».
    Ο Ελληνικός χώρος αποτελεί ένα παγκόσμιας σημασίας φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών διεργασιών. Η χώρα μας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας των γεωεπιστημών και αποτελεί πόλο έλξης τόσο μεμονωμένων ερευνητών, όσο και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, τα οποία τα τελευταία χρόνια οργανώνουν δεκάδες εκπαιδευτικές εκδρομές με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι φυσικοί κίνδυνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εξέλιξης του πλανήτη στον γεωλογικό χρόνο, ενώ ο σεισμικός κίνδυνος με τα συνοδά του φαινόμενα (τσουνάμι, κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις κ.ά.) αποτελεί και τον κυριότερο στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι αποτελεί την πλέον σεισμογενή χώρα της Ευρώπης, όπου και εκλύεται σχεδόν το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης.
    Ποια η σχέση σεισμών και ρηγμάτων; Πώς ξεχωρίζουμε τα ενεργά ρήγματα; Πού βρίσκονται και κάθε πότε δραστηριοποιούνται; Πώς τα μελετάμε, ποιες οι επιπτώσεις τους αλλά και ποια τα ενδεχόμενα οφέλη τους; Πώς οι διεργασίες αυτές έχουν επιδράσει στο ανάγλυφο, στην ιστορία, στην οικονομική ανάπτυξη ακόμα και στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα;
    Πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε και από τους συνδέσμους που ακολουθούν, από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Fault Line Living της Royal Geographical Society, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.
    www.faultlineli...
    vimeo.com/15927150
    Για τις δραστηριότητες που διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση μπορείτε να ενημερωθείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=100
    Βρείτε τη Διαδραστική Έκθεση στο facebook: / diadraseis
    και στο twitter: / diadraseis

КОМЕНТАРІ •