Moldova Nouă (M9) - A Bird's Eye Perspective!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 вер 2024
  • #MoldovaNoua #ClisuraDunarii #DJIMavicAir2
    Moldova Nouă este un mic orășel așezat pe malul Dunării pe fabuloasa Clisură a Dunării una dintre cele mai pitorești și încă sălbatice zone ale Europei. De asemenea Moldova Nouă este singurul port la Dunăre al județului Caraș-Severin și alături de Orșova sunt singurele localități cu statut de oraș de pe Clisura Dunării.
    Deși vatra orașului datează încă din perioada pre-dacică, Moldova Nouă a fost până în anii 60-70 un orășel micuț și cochet compus din două zone distincte - Mudava (satul sârbesc care cuprinde vechea vatră dacică așezat chiar la Dunăre) denumită mai târziu 'Moldova Veche' și Boșneag (Bosneak) - o zonă aflată la aproximativ 4km de Dunăre înspre nord dezvoltată de-alungul a două văi extrem de pitorești - Boșneag și Valea Mare care include exploatările miniere de subteran și de suprafață unele datând încâ din perioada daco-romană.
    Mudava (Moldova Veche) și Boșneagul au cunoscut o dezvoltare puternică în timpul administrației imperiale habsburgice și mai apoi austro-ungare datorită industrializării intense a mineritului și a exploatării lemnului - o altă resursă importantă și abundentă a zonei.
    După Primul Război Mondial odată cu unirea Banatului cu România, care s-a produs cu un an mai târziu de la unirea propiu-zisă din 1918, orașul a intrat într-un ușor declin economic care însă a fost întrerupt în anii '60-'70 prin redeschiderea unor mine, deschiderea de exploatări noi culminând cu dezvoltarea masivei exploatări de suprafață - una dintre cele mai mari cariere din Europa, industrializare accelerată și populare forțată a întregii zone prin construcția complexului de blocuri de locuințe adiacent satului Mudava (Moldova Veche) numit mai târziu Orașul Nou pe terenurile agricole de la malul Dunării.
    Populația a explodat de la 2-3000 de locuitori la aproape 30,000 de locuitori în doar un deceniu, majoritatea angajați în cadrul noii Inteprinderi Miniere Moldova Nouă care însă pe lângă dezvoltare și bunăstare economică a produs de asemenea dezastre ecologice la scară largă.
    După anii '90 din lipsa de investiții dar și datorită altor factori, exploatările miniere au fost închise rând pe rând culminând cu oprirea completă a întregii activități miniere în anii 2000 și intrarea defunctei inteprinderi miniere în insolvență.
    A urmat depopularea masivă și apariția de noi oportunități de dezvoltare economică de data asta în turism datorită spectaculozității peisajului zonei, abundenței de atracții naturale specifice zonelor montane carstice combinate cu maiestuozitatea Dunării care atinge cea mai mare lâțime din întregul său curs de-alungul zonei Moldova Nouă - Coronini, locul de unde geografic începe faimosul defileu al Dunării!
    Video prezentat de pensiunea TARABOSTES RANCH, CORONINI: TarabostesRanch....
    Parteneri:
    AUTOMASTERCHEF BY MIHAI POPESCU: / automasterchefbymihaip...
    CHEF MARIAN POPOVICI: / chefmarianpopovici
    CASA ALEX: CasaAlex.ro
    DANUBE VILLAGE RESORT: DanubeVillage.ro
    DM AUTO: DmAuto.ro
    INCHIRIERI ATV CORONINI: / inchirieriatvcoronini

КОМЕНТАРІ • 18

  • @user-ek1jd9nd9o
    @user-ek1jd9nd9o День тому

    Salutari din Craiova . O zona frumoasa si cu un imens potential uman si economic !

  • @mariusspita4025
    @mariusspita4025 2 роки тому +3

    Salutare dl șerif (Cosmin) ⭐⭐⭐🚔🚔🚔
    Felicitări pentru video!👏👏👏
    Avem o tara superba! 🇷🇴🇷🇴🇷🇴
    Bafta și spor în tot ce faci! 👍👍👍
    🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴

    • @RunNGunFilmmaking
      @RunNGunFilmmaking  2 роки тому +2

      Așa este... eu tot o spun, și acum am început să o și arăt cât se poate printr-o lentilă... dar merci mult pentru cei ca tine care au răbdare să urmărească și să aprecieze asta! ;)

  • @didiscores
    @didiscores Рік тому

    Frumoasa Moldova Veche !

  • @florinungureanu7552
    @florinungureanu7552 2 роки тому +1

    Frumos!

  • @Gabriel.cotovanu
    @Gabriel.cotovanu 2 роки тому +1

    👏👏👏👏👏.........

  • @bogdansim3460
    @bogdansim3460 2 роки тому +2

    Salutam pe Sheriff. De la un coleg originar din acest oras am aflat ca dupa Moldova Noua urmeaza Moldova Zece 😂😂😂.
    Si eu ma trag dintr-un oras monoindustrial - Hunedoara - care a trecut si pot sa spun ca si acum trece prin aceleasi chinuri ca si Moldova Noua - imbatranire + depopulare. Cumva in ambele zone turismul a cunoscut o inflorire in ultimii 8-7 ani, insa sa nu ne facem iluzii ca vor reveni la popularea de odinioara, poate doar in contextul in care la pensie cei care au lucrat 20-30 de ani in alte tari (plus cei din orasele mari in tara) se vor intoarce ca sa traiasca dintr-o pensie in euro sau una care sa le fie avantajoasa pt a se muta in zone care vor avea avantajele lor - aer mai curat, infinit mai linistite decat marile orase, distante mai scurte pana la medic/bar (dupa caz 😁), imobiliare muuuult mai accesibile.

    • @RunNGunFilmmaking
      @RunNGunFilmmaking  2 роки тому +2

      Dap, cunosc bine și situația Hunedoarei pentu că am rude în zonă. Realitatea este că niciuna din aceste zone nu au resurse suficiente pentru a susține o populație la nivelul existent în timpul boom-ului din minerit. Niciunde în lume nu se întâmplă asta... bineînțeles că edilii la fiecare campanie vorbesc de locuri muncă, investitori, dezvoltare economică, etc pentru că asta doresc unii să audă dar este cam imposibil și lumea nu înțelege asta.
      Când un centru urban monoindustrial a fost dezvoltat forțat și artificial și apoi a dispărut industria cheie nu se mai poate menține același nivel de viață - vezi cazul Detroit-ului dacă tot ne place industria auto... o situație iarăși pe care o cunosc bine pentru că am locuit în apropiere o vreme - dacă nici oamenii ăia nu au mai încercat în fel și chip să reînvie orașul care acum este probabil cel mai mare ghost town din emisfera vestică (că mai au și chinezii câteva) ce să mai discutăm.
      Deci logica mea care am discutat-o mereu cu anumiți oameni de decizie locali ca mic investitor și promoter al zonei este că dacă alții mult mai mari și mai tari ca Statele Unite unde investitorii potenți se calcă pe picioare nu au reușit ce ne face să credem că noi, aproape în lumea a 3-a în anumite zone vom avea succes? De ce trebuie neaparat să se ajungă înapoi la zeci de mii de locuitori pe care nu ai cu ce hrăni?
      Soluția este simplă și anume efectiv să se concentreze pe resursele pe care le avem - în speță turism și să lăsăm așezarea să-și urmeze organic cursul istoriei fără a promite de zeci de ani ceea ce este o utopie. Ambele orașe ar fi mult mai ușor de administrat menținut ca infrastructură și servicii cu o populație de doar câteva mii... așa taxele sunt risipite pentru a menține funcționale vaste zone nelocuite, unde nimeni nu plătește taxe, etc, unde pierderile sunt mari trimițând povara către cei care mai locuiesc în zonă sau mai grav pe puțini mici antreprenori rămași care eventual vor pleca și ei orientându-se către satele din jur - cum se și întâmplă!
      Transformarea peste noapte a Coronini-ului (satul din apropierea orașului) într-o perlă a turismului pe Clisură a fost posibilă tocmai acestui fenomen combinat cu competența aproape de neimaginat pentru România a administrației locale care a înțeles repede cum merg treburile - comunitate mică, ușor de administrat, probleme relativ ușor de rezolvat, dar cu resurse semnificative - nu s-a promis nimic ca investitori, nu s-a concesionat haotic, nu s-a distrus o natură paradisiacă care acum iată produce efecte extrem de benefice. Coronini-ul (împreună cu satul cehesc aparținător Sfânta Elena) e departe unul dintre cele mai puse la punct sate din Banat cu infrastructură de top (asfalt, canalizare, iluminat, network, școală, cămin cultural, etc), proiecte europene implementate sau în derulare de zeci de milioane de euro și încă câteva surprize de proporții fără precedent în vest despre care voi vorbi la momentul oportun.
      Nu spun asta pentru că este satul meu natal dar asta e realitatea și oricine vine în zonă vede diferența colosală între Coronini și restul Clisurii așa cum era până nu demult între Dumbrăvița și restul periurbanelor din jurul Timișorii!

    • @bogdansim3460
      @bogdansim3460 2 роки тому +1

      @@RunNGunFilmmaking Exact asta cred si eu si am mai spus si altora, orasele "glorioase" din trecut sunt imposibil de replicat, au crescut fortat si nenatural (Hunedoara avea in jur de 10.000 locuitori la inceputul anilor 60) datorita contextului economic din aceea era - nu as acuza comunistii (cu toate ca nu ii suport) pt ca modele similare au existat exact cum spui si tu, si in patria capitalismului - putem sa mai dam ca ex industria miniera si siderurgica din Anglia, nici acolo situatia nu este roza pt fostele orase monoindustriale, bazinul Ruhr din Germania (cunosc persoane care au plecat din zona spre alte zone ale Germaniei pt ca nu mai aveau oportunitati de loc de munca).
      Si da, indiferent cate autostrazi faci sa treaca pe langa o zona nu vei aduce investitii care sa consume multa forta de munca in zone care nu au suficiente resurse - ex Deva, Orastie si chiar Hunedoara poti spune ca sunt conectate la vestul Europei prin autostrada (ok minus bataia de joc din zona Cosavei) si? nu se inghesuie nici un proiect mare sa vina in zona. Si degeaba ar vrea sa vina, ar fi un cosmar sa gaseasca in cateva luni 2-3.000 de angajati.
      Total de acord, in loc sa aruncam si sa irosim resurse prin mentinerea in viata a unor institutii de administrare teritoriala in zone cu o densitate umana foarte redusa, mai bine am face o consolidare + sa acceptam ca trecutul e trecut si ca viata is va urma cursul.
      Ca ai amintit de Dumbravita, am fost sambata la cineva in vizita....Doamne ce-i acolo 🤑 ....sunt 2 imagini care nu au legatura una cu alta, casele noi si frumoase si etc si urbanizarea care e sublimba dar nu exista. Pai Sanandrei, Sacalaz nu mai vb de Mosnita, Giroc si Ghiroda sunt din alta lume pe langa Dumbravita.

    • @RunNGunFilmmaking
      @RunNGunFilmmaking  2 роки тому +1

      @@bogdansim3460 da, lucruile au luat-o razna după anii de 'glorie' din 2012 - 2016 aș spune... acum e circotecă. Ghiroda e preferata mea în momentul de față...

    • @RunNGunFilmmaking
      @RunNGunFilmmaking  2 роки тому +3

      @@bogdansim3460 Revenind la Moldova Nouă și la Hunedoara... mai se întâmplă un fenomen și anume de sabotare într-un anume fel al eforturilor investitorilor care totuși se încumetă să vină în zonă, organizată sau individuală. La M9 a fost Delphi (unul dintre cei mai mari producători de subansamble auto din lume) mai bine de 7 ani și a culminat cu angajarea a peste 2000 de oameni dar... majoritatea erau de pe sate nu din oraș cum s-ar fi așteptat cineva.
      Deși la început au fost văzuți ca o mană cerească spre final înotau în plângeri, reclamații și dări în judecată de au ajuns să îți dea voie să iei componentele acasă și să le asamblezi în bucătăria lu buna că vezi Doamne în secție mergea 'banda prea tare' - de mai făceau și bâză unii dintre noi să ne spună pentru ce modele asamblau chestiile respective ca știm să nu ne mai apropiem în viață de ele :)!
      Acum Delphi a pus lacătul pe porți și s-au tirat in Maroc și iarăși a început boceala după ei...
      Unora și mie inclusiv au început să mi se pună mici tentative de bețe'n roate de șicane pentru că deranjam... adică unii au primit bani grei pentru promo turistic și n-au făcut mai nimic în afară de niște pliante grotești și vine 'americanu' hodoronc-tronc și face și drege și mii de foto, și site-uri și clipuri toate MOCCA și mai nou mai și cară tone de turiști peste tot și mai face și silvoturism, și ecoturism și se mai implică și în acțiuni de voluntariat de curățare, ecologizare împreună cu câteva mici municipalități cu resurse extrem de limitate și niște binevoitori de la ocolul silvic de ne ia fața de nu ne vedem.
      Deși administrațiile locale au apreciat enorm chestia asta și sunt mereu recunoscători că un 'fiu al satului' întors din pribegii și-a asumat proiecte din astea animalice, a deranjat instituții mai mari cum ar fi parcul natural porțile de fier care au început să se le lege inclusiv de mica mea offrodeală... când li s-a explicat că totul se face pe terenuri private ale prietenilor și neamurilor mele și pe izlazul comunal al satului lu' muma, și că nu există cineva mai implicat în conservare, protecție și promovarea minunilor naturii în zonă, șî că acest cineva venit din lumea lui unde instituția lucrează pentru cetățean și nu invers nu poate fi intimidat prin mesaje subtile pe messenger că a fumat din astea de la alții mult mai grei odată pe zi și de două ori duminica și au început prietenii și fanii de pe Fb să le umple frigiderul s-au calmat și au venit cu o năframă 'n vârf de băț să o dea la pace.
      Acu nisăm frați de cruce și îmi cer și le dau tot felul de asistență înclusiv materiale media mocca dar pe unii mai impresionabili care au vrut să mai facă ceva i-au gonit chestiile astea și multe alte șicane îmbrăcate sub formă de avize și tot felul de minuni și aberații birocrățești.
      Deci pentru investitorii hai să zicem medii că celor mari nu le pasă de nimicuri de genul ăsta nu e chiar eldorado să vină în astfel de zone și să se lupte cu morile de vânt și indolența forței de muncă locale.

    • @bogdansim3460
      @bogdansim3460 2 роки тому +1

      @@RunNGunFilmmaking Dar nici nu imi faceam iluzii ca nu deranjezi si ca nu au incercat sa iti puna bete in roate. Bineinteles ca exista si interes (in zonele mai slab dezvoltate cu atat mai mult) ca nimeni si nimic sa nu perturbe "establishmentul" - care s-a transmis deja catre urmasi in destule cazuri, durerea e ca daca parintii asa cum au fost ei, au mai avut un dram de carte si de meserie pe ei, atata cata au stiut si au invatat, urmasii au doar pe foaie!!!
      La Delphi posibil sa-l fi intalnit si pe fostul meu sef, care era sef pe la audit, nu pot sa ii pun numele intreg aici ca nu e ok, dar poate iti spune ceva dl Claudiu.
      Si mentalitatea romaneasca inca are destule lacune vis a vis de comportamentul la locul de munca si asta o vad inclusiv unde lucrez (e o companie germana cu sediul la ISHO, incepe cu B si face si automotive renumita pt pompe de injectie si injectoare si scule si electrocasnice :)) desi media de varsta e in jur de 30.
      App la Coronini exista padure aflata in administrarea unei asociatii de proprietari - composesorat? Sunt curios daca ai avut tangeta cu asa ceva cum ti s-au parut legile in domeniu, pt ca pe urma mai am niste intrebari :D