Dosar România: Declar oraş pierdut (@TVR1)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 жов 2024
  • Ediţia emisiunii Dosar România difuzată joi, 2 mai, de la ora 22:30, la TVR1, în care Gabriel Geamanu ne-a propus un reportaj despre Moldova Nouă, un oraş, pe cât de fumos, pe atât de trist.
    Orasul Moldova Noua din judetul Caras-Severin este, acum, in moarte clinica. Pe vremuri, un oras foarte prosper, cu o industrie a cuprului dezvoltata, cu port la Dunare, Moldova Noua este acum o zona depopulata, multi locuitori plecand in strainatate sa munceasca pentru a-si intretine familiile. Pana si ultima mare fabrica de cablaje auto si-a inchis portile, iar oamenii au ramas pe drumuri. Multi baieti destepti au vrut sa preia Combinatul de cupru Moldomin care are un zacamant evaluat la peste 2 miliarde de euro. Au fost arestati directori ai exploatarii de cupru, judecatori, notari, spioni, iar zacamantul este, in continuare neexploatat. In perioada de aur a orasului Moldova Noua lucrau la intreprinderea miniera peste 7 500 de angajati. Astazi, combinatul este o ruina. Fierul vechi a fost furat iar oamenii traiesc din ajutoare sociale si din alocatiile copiilor. Mai functioneaza cateva magazine, numarul total al angajatilor fiind de maximum 400 de oameni. Moldova noua se confrunta si cu o grava problema de mediu cauzata de fostul iaz de decantare al exploatarii de cupru Tausani-Bosneag. Praful de pe iaz afecteaza grav populatia de pe ambele maluri ale Dunarii, romanesc si sârbesc. Numarul cazurilor de cancer s-a dublat, la fel si numarul bolilor respiratorii, fapt confirmat de medicii romani si sârbi. Romania a fost condamnata de Curtea Europeana de Justitie si obligata sa rezolve grava problema de poluare. Dupa mult timp, Ministerul Economiei a alocat 1 700 000 de euro pentru umectarea iazului si reducerea poluarii. Orasul Moldova Noua este in agonie.
    / fantvr1
    www.tvr.ro
    www.tvrplus.ro
    / tvrcanaluloficial
    Toate drepturile de proprietate intelectuala apartin TVR. Continutul nu poate fi copiat, postat pe nici nu canal media online sau pe retele sociale fara acordul TVR.
    TVR este marca inregistrata si este protejata.

КОМЕНТАРІ • 61

  • @deepfakestudio7776
    @deepfakestudio7776 5 років тому +10

    Sper ca acest video sa ajungă popular si in trenduri !

  • @mihaiganea2100
    @mihaiganea2100 4 роки тому +20

    E normal sa se închidă toate industriile României după 90 , atâta timp cât la conducerea tării au fost numai trădători.....de atunci si până in prezent tot trădătorii conduc.

    • @mihaimiron1324
      @mihaimiron1324 4 роки тому +3

      Hotii nu Tradatorii '.

    • @mariusmarius5964
      @mariusmarius5964 3 роки тому +4

      Vechile industrii își bazau exporturile pe piața CAER piața care și dispărut odată cu căderea comunismului in est

  • @ileanbm3376
    @ileanbm3376 2 роки тому +2

    Ce loc frumos si ce Delasare!

  • @dumitruvelea2024
    @dumitruvelea2024 4 роки тому +5

    Lăsați domnilor că am extras cupru din motoarele fostelor ceapeuri și fostelor stați de pompare si instalațiile acestora

  • @vladutromeo1974
    @vladutromeo1974 Рік тому +1

    Respect pentru cei ce s-au sacrificat pentru bunastarea natiei ,dar traim in trecut si ne laudam cu ce a fost odata .Industria romaneasca era la pamant ca sa scoti o tona de cupru cheltuiai dublu ,,,, si sa fim deschisi dupa revolutie multi au plecat in strainatate si altii faceau trafic cu carburant la sarbi din cauza razboiului ,unde castigau intr-o noapte cat un an de munca in fabrica

  • @carmenrinca6706
    @carmenrinca6706 2 роки тому +2

    Ce parere aveti dragi concetateni romani despre o astfel de situatie care nu este singulara la nivel de tara .Alte tari au transformat comunitatile care au suferit de pe urma distrugerilor unitatilor economice in puncte turistice ,astfel acele comunitati au revenit la viata si s-au dezvoltat .

  • @Mikediorama6301
    @Mikediorama6301 Рік тому +2

    Și dacă te duci acolo si vrei să bagi banii in redeschiderea minei, ți se pun piedici din toate părțile.

  • @basarabstefan8199
    @basarabstefan8199 5 років тому +12

    Constat că UE se face responsabilă pentru situația acestor oameni.. si nu numai, chiar și politicienii din acea vreme care puteau să o salveze, dar nu au vrut.. trist..

    • @miha7019
      @miha7019 5 років тому +8

      Dacă ați înțeles că UE e de vină este greșit .
      Toată industria României a fost distrusă începând cu 1990 de către trădătorii de țară de la fsn-pdsr-psd.Tactica a fost falimentarea si vinderea pe spagi uriase rușilor, psd-iștilor si acolitilor lor.
      "Un popor care nu îsi cunoaște istoria, este un popor pierdut "

    • @basarabstefan8199
      @basarabstefan8199 5 років тому

      @@miha7019 credeți că nu sunt conștient de beneficiile uniunii europene? Ba da, dar ai nostrii de lene sau nu au vrut să își chinuie neuronul , pur si simplu au lasat totul de izbeliște..

    • @mariatudoran3882
      @mariatudoran3882 5 років тому +4

      @@basarabstefan8199 Hotaraste-te, UE este de vina sau ai nostri!? UE a cerut sa fie inchise activitatile nerentabile si ai nostri nu au incercat sa demonstreze ca este rentabila. E simplu!

    • @basarabstefan8199
      @basarabstefan8199 5 років тому +1

      @@mariatudoran3882 să le închidă așa cu orice preț, adică să rămână niste oameni fără loc de muncă, fără alternative? ..🤔

  • @valentinmatei6466
    @valentinmatei6466 5 років тому +11

    ȘI EU DECLAR ȚARA PIERDUTĂ. VAI DE MAMA NOASTRĂ.

    • @tudordominte7472
      @tudordominte7472 4 роки тому +1

      Si populatia are o mare vina.au inteles democratia gresit.

  • @ionpopescu9159
    @ionpopescu9159 3 роки тому +2

    Vindeți tot ,ca după vom cumpăra de la alți, ne vom milogi sa ne dea ce avem nevoie,mai aveți sa închideți mineritul de cărbune, hidro si nu vom mai avea nimic în țară

  • @ileanbm3376
    @ileanbm3376 2 роки тому +2

    Pacat de tara asta frumoasa. Indolenta, Rea vointa, hotia celor care nu au avut grija de industrie. Dar si au batut joc!

  • @vasilegherghe5129
    @vasilegherghe5129 4 роки тому +2

    15copii.

  • @lukian051181
    @lukian051181 6 місяців тому

    Minutul 2:39 ii fratele meu Emil mort de cancer,fost minier si sapator de fier vechi! Te pup frate ne vedem pe lumea aialalta,una fara psd sa speram!!!

  • @eugeniastanculescu6446
    @eugeniastanculescu6446 5 років тому +7

    declar tara pierduta

    • @gabrielmarian698
      @gabrielmarian698 3 роки тому +1

      Ofer recompensă pt capetele trădătorilor.

    • @augupartyano
      @augupartyano 3 роки тому

      @@gabrielmarian698 chiar oferiti? Desi e public, imi asum... nu vreau bani, ma pis pe bani... cu o viata dupa gratii nu ai ce face cu banii (daca as face ce ati vrea sa faca cineva. Nu, nu-s puscarias, nu am nici macar o amenda). Lasand gluma la o parte, da, trebuie eliminati toti cei care au distrus tara asta. Cazul Moldomin il cunosc foarte bine, stiu si tot ce se chinuie sa faca acel primar, cum a fost obligat sa intre intr-un partid... Pacat ca toata Romania sta pe, poate cea mai mare bogatie a lumii, suntem a treia cea mai bogata tara din lume, nu e o gluma, dar nu stim sa facem si mai multi bani cu ce avem...
      Ca tot scriu... Langa mina aia, la cat cupru e acolo, nu doar 2 miliarde de euro, ala e doar ultimul pret de referinta, acolo sunt, numai in cupru, mii de miliarde de euro, nu mai vorbim de alte metale (app, multe metale niciodata nu au reprezentat interes pt noi, asta desi, in toata lumea, doar Taiwan mai extrage metale rare si ei cu China le exploateaza), plus neferoase. Acolo as face cateva fabrici de cabluri, semifabricate si fabrici de prelucrare al plasticului, de ce? In maxim 20 de ani si masinile se vor face din plastic reciclabil, cupru (in multe tari, aluminiul este interzis in energie, se mai foloseste la activitati adiacente si de uz) si metale rare. Cu maxim 2-3 miliarde de euro: refacut mina aia, 3 fabrici de cabluri si componente electrice (in electrica, cupru e sfant, la nivel mondial), 2 fabrici de prelucrare plastic (sa nu-l mai ardem si sa-l aruncam) si cam atat, in cam 10 ani poti achita orice datorie externa si poti sa oferi salarii de minim 2000€ la ingrijitoare lejer. Nu credeti? Va spun doar ca as face ca ETI, NOARK, SCHNIDER, VARTA si alte companii sunt direct dependente de cupru si plastic, mai mult, in lume, din decembrie 2019 si pana in prezent si va mai fi inca 5 ani pe putin, este o criza de materie prima pt chipuri pt orice domeniu. Iar unicul producator de semiconductoare e Taiwan, care depinde de singura tara din lume care mai are deschis industrie pt alea, Olanda, deci, putem fi conducatorii lumii in industrie dinou. Am mai fost in anii '80 cu fabrica de diamante, de la inginerie furata de la altii, am ajuns tara cu cele mai pure si dure diamante artificiale, sa depasesti duritate 10 per diamant, aia a fost arta, Romania a reusit asta.
      Tot ce am scris, sunt date publice si, partea cu "proiectiile financiare", este aberatia mea.

  • @catalinsima8695
    @catalinsima8695 2 роки тому +1

    Cata bătaie de joc pt tara asta.....totul a devenit ruină din cauza UE........cum v-ati bătut voi joc de tara asta și ați adus-o la ruină.......prafu și pulberea șe va alege de UE și va ajunge o ruină....Dumnezeu nu doarme .....cum ai făcut asa ți se va face .....Doamne fa dreptate între popoare ,....al Tău este pământul cu tot ce este pe el

  • @ivonacetale3859
    @ivonacetale3859 5 років тому +1

    Distribuit

  • @florinbufu2429
    @florinbufu2429 3 роки тому +1

    15 copii??? Wtf

  • @persidasfartz1022
    @persidasfartz1022 Рік тому

    Soacra va va salva,dacă nu a facut_0 până acum e pentru că era prea neinformata.

  • @Proffudebio
    @Proffudebio Рік тому +1

    Zeci de ani statul a băgat subvenții și a băgat mai mulți bani decât a scos în tâmpeniile astea de mine prost gândite. Normal că le-a închis. Chestiile astea seamănă cu vagabonzii ăia care stau pe banii părinților aburindu-i cu texte gen "Săptămâna viitoare dau lovitura și devin multimiliardar, dar trebuie neapărat să-mi dai 50 de lei să beau o bere, să-mi refac forțele!" Textele foștilor ingineri care s-au îmbogățit cu firme căpușă le cunosc prea bine dintr-o altă asemenea zonă, Valea Jiului...

  • @ronaldgillis2609
    @ronaldgillis2609 2 роки тому

    Normal ca toate jigodiile de tradatori din guvern au avut grija de ei insusi sa nu piearda pensiile speciale si chefurile extravagante cu mamelisti care din ultima patura a societati si toate stirpituriile fara vreeo scoala si fara ureche muzicala este important sa tipe tare le cinta guvernatoriilor pe bani grei..doar atit si in rest au lasat poporul in paragina este mai rau ca intrun razboi,s-au dupa razboi absolut nici unul din conducere nu a fost si nu este patriot si nici interesat pentru economia tari..Cum a lasat Ceausescu tara fara nici o datorue si de 30 de ani doar se fura si poporul bate din tara si pleaca ca niste lasi .

  • @florianflaviuprunar5073
    @florianflaviuprunar5073 2 роки тому

    Frumos a fost a fost mai strict dar să avut frică de ceva acum nu mai e

  • @Tableta-zc7cf
    @Tableta-zc7cf Рік тому

    Ciorba falimentara, ingrediente cartofi disponibilizați, perișoare falimentare, datorii acumulate și zemuri mafiote, masa falimentara pentru Victor Ciorbea,

  • @gabrielmarian698
    @gabrielmarian698 3 роки тому +3

    Concluzia, pe vremea lui Ceaușescu totul mergea strună, iar după, s-a văzut incompetența celor care au venit la putere.

    • @mariusmarius5964
      @mariusmarius5964 3 роки тому +4

      Hai serios, chiar așa mergea? Pe bune?

    • @gabrielmarian698
      @gabrielmarian698 3 роки тому

      @@mariusmarius5964 în orice caz, mergea mult mai bine ca în ziua de azi.

    • @mariusmarius5964
      @mariusmarius5964 3 роки тому +9

      @@gabrielmarian698 eu zic să mai lași vechea propagandă si să te mai informezi. Hai să pornim de la început si să vedem unde ajungem. Hai să plecăm de la sfârșitul anilor '70 : În urma poziționării pe care Ceaușescu a avut-o față de invazia sovietică în Cehoslovacia (1968) România a reușit să își creeze o imagine pozitivă în Occident. Astfel, România a beneficiat de fonduri externe. Însă, în 1981, România a intrat în faliment.
      România a implementat politici de austeritate dure, s-a izolat de instituțiile financiare mondiale.
      Din dorința de a lichida datoria externă, România a început să exporte masiv orice bunuri ar fi adus valută în vistieria țării și a făcut asta până când populația a fost adusă în pragul sărăciei extreme. Intrarea României în incapacitate de plată în anul 1981 a fost provocată de incompetența conducătorilor țării, care au dus industrializarea dincolo de extrem, construind niște mamuți industriali ce nu se puteau autofinanța de pe piețele libere și nici produce bunuri la un nivel înalt calitativ.
      În doar 5 ani (1976-1981), datoria României a crescut de la 500 de milioane USD (3% din PIB), la 10,4 miliarde USD (28% din PIB).
      Ceaușescu a majorat datoria țării nu prin contractarea de credite la dobânzi mici, așa cum erau în perioada ’73-’79, ci prin luarea de credite la dobânzi ridicate, precum cele din perioada ’79-’81. În 1981, dobânda la creditele luate de Ceaușescu ajunsese de la 8 milioane de dolari, cât înregistra în 1975, la 3 miliarde de dolari. România se afla în situația de a achita, în perioada 1980 - 1982, creditorilor străini, 6 miliarde de dolari. Până la sfârșitul anului 1982, România avea nevoie de 80% din banii obținuți din exporturi pentru a-si finanța datoria externă. La jumătatea lui 1981, România intra în faliment. Au urmat foametea generalizată, restricțiile, alimentele vândute pe cartelă și sărăcirea populației.
      Reacția lui Ceaușescu a fost să restrângă masiv consumul intern și să achite integral datoria externă a României, lucru ce a fost reușit, cu mari sacrificii, 8 ani mai târziu, în 1989. Auzim în spațiul public că această datorie a fost plătită de către Ceaușescu și acesta este unul dintre marile sale succese. Aș dori să îi întreb pe cei care afirmă acest lucru, dacă Ceaușescu a plătit datoria externă, atunci cine a făcut acea datorie externă și pentru ce?
      Răspunsul este că acele credite contractate de către Ceaușescu au fost făcute pentru a construi o industrie neperformantă, ce producea bunuri de o slabă calitate, care se comercializau pe piața CAER. De aceea, după 1989, România a rămas fără o piață de desfacere, întrucât piața CAER a dispărut odată cu regimurile comuniste ce s-au prăbușit pe întreaga planetă. Rând pe rând, mare parte din întreprinderile construite în vremea regimului de tristă amintire au dat faliment și milioane de oameni au rămas loc de muncă. Exceptând 1996, când în România a fost înregistrată o rată a șomajului de 6,2%, între 1992 și 2000, rata șomajului a înregistrat valori cuprinse între 8,4% și 11,8%.
      Concluzia este că datoria externă a fost contractată de către Ceaușescu și plătită de către români, cu mari sacrificii, iar efectele negative ale austerității extreme din anii ’80 s-au repercutat mult după 1989.
      Ce s-a întâmplat în mult prea lăudatul deceniu 1970-1980?
      Între 1970-1980 a fost înregistrată o rată de acumulare, în medie anuală de 35,7%, cea mai mare parte a investițiilor fiind orientate către industrie. Acest deceniu a marcat cea mai puternică extindere a câmpului de producție în întreaga economie.
      Față de media europeană a PIB pe locuitor în 1988, de 9725 de dolari americani și de cea mondială, de 3853 de dolari, România cu 2620 de dolari avea un nivel de 3,7 ori mai scăzut decât cel european și se afla sub nivelul mediu mondial. În ceea ce privește indicatorul PNB (produs național brut) pe persoană activă (productivitatea muncii sociale), față de o medie europeană de 17.217 dolari și de o medie a țărilor dezvoltate de 32.793 dolari, la nivelul anului 1988, România se prezenta la un nivel mai scăzut de 3,74 ori și respectiv de 7,13 ori.
      PIB-ul pe cap de locuitor între 1980 - 2019:
      Dacă în 1980, PIB-ul pe cap de locuitor înregistra 4769 usd, în 2019 același indicator înregistra valoarea de 29508 usd.
      PIB-ul între 1970 - 2019, exprimat în miliarde USD. PIB-ul României, în 1970, înregistra 12,72 miliarde USD. În 1989 acesta urca la 54,23 miliarde USD, valoarea înregistrată era de 4,26 de ori mai ridicată decât cea din 1970.
      Între 1990 și 2006, valoarea medie a PIB-ului înregistrat de România a evoluat în intervalul 38,51 miliarde (1990) și 122,02 miliarde USD (2006). Media anuală înregistrată a fost de 47,47 miliarde USD.
      După 2007, anul aderării la UE, PIB-ul României a evoluat în intervalul 174,04 mld. USD (2007) și 250,02 mld. USD (2019), valoarea medie anuală înregistrată în acest interval fiind de 195,52 mld. USD.
      Comparativ cu 1989, valoarea înregistrată în 2019 este de 4,61 ori mai ridicată.
      Dacă în 1989, România genera anual un PIB de 54,23 mld USD, la o populație de 23,11 milioane locuitori, în 2019, PIB-ul generat de țara noastră înregistra 250,02 de miliarde USD, populația rezidentă fiind de 19,41 milioane locuitori.
      În al patrulea trimestru al anului 2019, populația activă a României era de 9 milioane persoane, din care, 8,654 milioane persoane erau ocupate şi 354.000 persoane erau şomeri. În 1989, populația activă a României era de 11 milioane.
      Concluzia este că în 2019, România produce de aproape 5 ori mai mult față de 1989, cu o populație activă redusă numeric cu 2 milioane de persoane.Nu, nu ar trebui să ne fie dor de perioada comunistă. Nu ne este dor nici de peștele frumos poziționat pe televizor și nici de cozile pe care le vedeam și trăiam zilnic pentru a putea cumpăra produse alimentare.
      În 1989, România era o țară săracă. Sărăcia afecta pături largi ale populației. Suntem cu toții conștienți că România are un potențial ridicat și avem posibilitatea de a crește în continuare PIB-ul pe cap de locuitor la un nivel care să ne aducă cât mai aproape de media UE, însă acest lucru îl vom reuși prin decizii care să presupună dezvoltare reală, nu din pix, nu conform unui plan cincinal mincinos.
      Comunismul duce mereu la faliment, sărăcie și umilirea individului. Dorim să ne întoarcem în acele vremuri?

    • @gabrielmarian698
      @gabrielmarian698 3 роки тому +1

      @@mariusmarius5964 ai omis investițiile făcute metroul, centrala nucleară, palatul copiilot, etc. Despre Bancorex nimic? Dar despre firmele căpușă?

    • @mariusmarius5964
      @mariusmarius5964 3 роки тому +3

      @@gabrielmarian698 multe din realizări și investiții au fost inutile. Canalul Dunăre-Marea Neagră va deveni profitabil după 600 de ani de utilizare (la capacitate maximă). Fără a pune la socoteală munca neplătită a deținuților politici din anii '50.
      Restul de fabrici au fost construite speculativ, ca urmare a unor fluctuații temporare pe piețele internaționale. A crescut prețul oțelului? Au apărut în RSR combinate-mamut. Pe planul de a produce masiv pentru a obține cash. Prețul a scăzut, iar rețeaua de combinate a devenit nerentabilă încă de la prima șarjă. Același lucru s-a întâmplat cu aluminiul și cimentul.
      Iar asta este doar ceea ce se vede din exterior, mergând cu mașina pe drumul din preajma fabricii. Înăuntru, situația era și mai dezolantă, ca urmare a lipsurilor sau a înapoierii tehnologice, recuperate doar parțial de furturile tehnologice din Occident.
      Faptul că propaganda arăta clipuri cu furnale care scoteau fum, nu înseamnă că erau și profitabile. Vânzarea sub cost, ori pe portocale, ori - cel mai rău - pe datorie (datorii, neachitate nici azi) au fost "furtuna perfectă" pentru falimentul economiei.
      O fabrică cu 5.000 de angajați, care produce în anul 2000 produse la nivelul tehnologic al anului 1975, cu costuri imense, dar încearcă să le vândă pe o piață care nu mai cumpără așa ceva din 1985... asta înseamnă eșec total.
      Nu uitați că deviza era: o fabrică nu trebuie să fie profitabilă, ci doar să asigure locuri de muncă, pentru a spune "sâc-sâc,occidentalilor, ce dacă suntem săraci la Somalia, noi avem șomaj zero!"
      Televizor, frigider, aragaz, mobilă, tot ceea ce echipa un apartament erau considerate chestii de lux și trebuiau cumpărate în rate la care plăteai până te astupai în timp ce în Occident toate astea erau considerate chestii uzuale, le găseai la prețuri derizorii, chiar și pe gratis. Benzina era cu rație, la fel și majoritatea alimentelor și se stătea la cozi cu noaptea-n cap pentru ele. Ca să-și pună în aplicare imbecila idee cu industrializarea a ras de pe suprafața pământului mii de sate, i-a mutat la oraș pe țărani în blocuri cenușii, „cutii de chibrituri”, și i-a pus să lucreze în întreprinderi pe principiul „las că merge și-așa”. A luat un împrumut tot ca ajutor să-și pună în aplicare ideea și l-a restituit integral ținând un popor întreg în frig, foame, întuneric și teroare ani la rând. După care tot el s-a lăudat că ce mare chestie a făcut. Ca să concluzionăm, problema nu se pune cu „ce-a făcut Ceaușescu”, ci cu ce-ar fi putut să ajungă țara asta dacă după al doilea război mondial nu ar fi fost supusă regimului bolșevic și n-ar fi ajuns pe mâna unui analfabet criminal. Cine mai plânge după unul ca ăsta chiar are probleme grave de IQ sau a făcut parte din sistem.
      Te apăsa dorul de apartamentele întunecoase și reci, de alimentele raționalizate , de apa de ploaie că era m-ai potabilă ca cea de la robinet ,de programul tv dacă nu era diamantul stricat ,de industria care nu producea decât pagubă vindeam tractoare ,camioane tot felul de utilaje la preț de materie primă produceam electrocasnice care nu funcționau și pe alea nu puteai sa le cumperi decât cu buletin de oraș , pentru fiecare " lucru bun " făcut în comunism eu îți dau zece exemple rele făcute, numai proști plîng după perioada comunismului.

  • @alexion8883
    @alexion8883 2 роки тому

    Da si 15 copii wai laso...aia cu 15 copii bai frate...sunteti cu capu?