ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΠΑΡΟΥΝΗ. Ένα μεγάλο από καρδιάς ευχαριστώ στον αγαπητό φίλο Ηλία Μπαρούνη, ιδιώτη ερευνητή της ελληνικής μουσικής μας κληρονομιάς, με πλουσιότατο και σημαντικότατο δισκογραφικό αρχείο και με καταπληκτική γνώση και μνήμη σε θέματα έρευνας της διαχρονικής μουσικής καταγραφής, για την πολύτιμη βοήθειά του στην ιστορική πληροφόρηση για το παρόν Σμυρνέϊκο τραγούδι! Ο Ηλίας μας ενημερώνει ότι το παρόν παραδοσιακό τραγούδι της Σμύρνης, έχει καταγραφεί με τους ίδιους ή παραπλήσιους στίχους από τα μέσα του 19ου αιώνα, δηλαδή στα 1850 περίπου! Στις περισσότερες από αυτές συναντάμε τη φράση του τίτλου ως «Μια Σμυρνιά στο παναθύρι» και όχι ως «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι», όπως τραγουδήθηκε μεταγενέστερα. Αυτό προφανώς να οφείλεται στα τοπικά γνωρίσματα της ελληνικής γλώσσας που υπήρχαν στην Μικρασιατική Ιωνία! Στην δισκογραφία χρονολογικά έχουν διασωθεί τρεις από τις πλέον παλιές καταγραφές, τις οποίες και μου τις κοινοποίησε! Πρόκειται για τις εξής δισκογραφικές καταγραφές: 1. Ηχογράφηση έτους 1927 στην Νέα Υόρκη με τον Μιλτιάδη Καζή. 2. Ηχογράφηση έτους 1920 στην Νέα Υόρκη με τον αναφερόμενο κ. Γεώργη, αγνώστων λοιπών στοιχείων. 3. Ηχογράφηση έτους 1905 -07 στην Κωνσταντινούπολη με τον Πέτρο Ζωναράκη! Σημειώνω τέλος, για την ολοκλήρωση της παρούσης ενότητας και για την καταξίωση του έργου ψυχής και καρδιάς του αγαπητού φίλου, ότι στις γνώσεις του Ηλία του Μπαρούνη προστρέχουν ερμηνευτές τραγουδιών, μουσικολόγοι και ευρύτερα ερευνητές μουσικών πονημάτων, για να ενημερωθούν για το ιστορικό που υπάρχει πίσω από κάθε νεότερη έκδοση παλαιότερων τραγουδιών! Να είσαι πάντα καλά Ηλία!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ Κ.Μ.Σ. & ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΜΕΧΤΙΔΗ Ακόμη ένα ολόθερμο ευχαριστώ στο Κέντρο Μικρασιάτικων Σπουδών (Κ.Μ.Σ.) και στον αγαπητό φίλο συγγραφέα Πέτρο Μεχτίδη, για την ευγενική και ένθερμη συναίνεσή τους ως προς τη χρήση του ιστορικού τους υλικού, στην όλη αυτή προσπάθεια δημόσιας ανάδειξης και μεταλαμπάδευσης της μουσικής και όχι μόνο μαρτυρικής κληρονομιάς των προγόνων μας στις Μικρασιάτικες Πατρίδες…
«ΠΑΝΑΘΥΡΙ» Παρατηρήστε προσεκτικά την εικόνα που επέλεξα για την προβολή του παρόντος video, των 2 πανέμορφων κατοικιών που υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας στην παραλία της Σμύρνης… Δείτε τη σκάλα που ανeβαίνουμε για να βρεθούμε μπροστά στην κύρια πόρτα (θύρα) του κάθε σπιτιού… Ακριβώς από πάνω βρίσκεται ένα παράθυρο, ενώ πλάϊ στον πάνω όροφο βρίσκεται ο γκιοσές (κλειστό προεξέχον μπαλκόνι) και στη συνέχεια ένα άλλο παράθυρο. Το πρώτο παράθυρο, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω από την πόρτα, το ονόμαζαν οι Σμυρνιοί «παναθύρι». Εκεί πότιζε η Σμυρνιά του τραγουδιού τον βασιλικό και την μαντζουράνα…
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΠΑΡΟΥΝΗ.
Ένα μεγάλο από καρδιάς ευχαριστώ στον αγαπητό φίλο Ηλία Μπαρούνη, ιδιώτη ερευνητή της ελληνικής μουσικής μας κληρονομιάς, με πλουσιότατο και σημαντικότατο δισκογραφικό αρχείο και με καταπληκτική γνώση και μνήμη σε θέματα έρευνας της διαχρονικής μουσικής καταγραφής, για την πολύτιμη βοήθειά του στην ιστορική πληροφόρηση για το παρόν Σμυρνέϊκο τραγούδι!
Ο Ηλίας μας ενημερώνει ότι το παρόν παραδοσιακό τραγούδι της Σμύρνης, έχει καταγραφεί με τους ίδιους ή παραπλήσιους στίχους από τα μέσα του 19ου αιώνα, δηλαδή στα 1850 περίπου! Στις περισσότερες από αυτές συναντάμε τη φράση του τίτλου ως «Μια Σμυρνιά στο παναθύρι» και όχι ως «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι», όπως τραγουδήθηκε μεταγενέστερα. Αυτό προφανώς να οφείλεται στα τοπικά γνωρίσματα της ελληνικής γλώσσας που υπήρχαν στην Μικρασιατική Ιωνία!
Στην δισκογραφία χρονολογικά έχουν διασωθεί τρεις από τις πλέον παλιές καταγραφές, τις οποίες και μου τις κοινοποίησε! Πρόκειται για τις εξής δισκογραφικές καταγραφές:
1. Ηχογράφηση έτους 1927 στην Νέα Υόρκη με τον Μιλτιάδη Καζή.
2. Ηχογράφηση έτους 1920 στην Νέα Υόρκη με τον αναφερόμενο κ. Γεώργη, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
3. Ηχογράφηση έτους 1905 -07 στην Κωνσταντινούπολη με τον Πέτρο Ζωναράκη!
Σημειώνω τέλος, για την ολοκλήρωση της παρούσης ενότητας και για την καταξίωση του έργου ψυχής και καρδιάς του αγαπητού φίλου, ότι στις γνώσεις του Ηλία του Μπαρούνη προστρέχουν ερμηνευτές τραγουδιών, μουσικολόγοι και ευρύτερα ερευνητές μουσικών πονημάτων, για να ενημερωθούν για το ιστορικό που υπάρχει πίσω από κάθε νεότερη έκδοση παλαιότερων τραγουδιών!
Να είσαι πάντα καλά Ηλία!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ Κ.Μ.Σ. & ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΜΕΧΤΙΔΗ
Ακόμη ένα ολόθερμο ευχαριστώ στο Κέντρο Μικρασιάτικων Σπουδών (Κ.Μ.Σ.) και στον αγαπητό φίλο συγγραφέα Πέτρο Μεχτίδη, για την ευγενική και ένθερμη συναίνεσή τους ως προς τη χρήση του ιστορικού τους υλικού, στην όλη αυτή προσπάθεια δημόσιας ανάδειξης και μεταλαμπάδευσης της μουσικής και όχι μόνο μαρτυρικής κληρονομιάς των προγόνων μας στις Μικρασιάτικες Πατρίδες…
«ΠΑΝΑΘΥΡΙ»
Παρατηρήστε προσεκτικά την εικόνα που επέλεξα για την προβολή του παρόντος video, των 2 πανέμορφων κατοικιών που υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας στην παραλία της Σμύρνης… Δείτε τη σκάλα που ανeβαίνουμε για να βρεθούμε μπροστά στην κύρια πόρτα (θύρα) του κάθε σπιτιού… Ακριβώς από πάνω βρίσκεται ένα παράθυρο, ενώ πλάϊ στον πάνω όροφο βρίσκεται ο γκιοσές (κλειστό προεξέχον μπαλκόνι) και στη συνέχεια ένα άλλο παράθυρο.
Το πρώτο παράθυρο, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω από την πόρτα, το ονόμαζαν οι Σμυρνιοί «παναθύρι». Εκεί πότιζε η Σμυρνιά του τραγουδιού τον βασιλικό και την μαντζουράνα…
Δημήτρη συγχαρητήρια πολύ καλή δουλειά.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Α. Γυναίκες:
1. Μαρίτσα Βοριά -Παναγιωτάκη, 2. Κωνσταντίνα Γωνιωτάκη, 3. Γεωργία Δαμβόγλου -Παυλάκη, 4. Μαρία Δασκαλάκη, 5. Κούλα Κανέλλου -Παπαδομανωλάκη, 6. Ελένη Καρπιδάκη -Σκευάκη, 7. Μαρία Κισσανδράκη, 8. Ειρήνη Κλάδου -Παπαδάκη, 9. Βασιλεία Μαρίνου -Καζαβή, 10. Ζαχαρένια Παπαδάκη, 11. Μαρία Πατάκα, 12. Μαρία Πατάκα -Λιουδάκη, 13. Μαρίνα Πατάκα -Καραδάκη, 14. Δέσποινα Πετρούλη -Δασκαλάκη, 15. Μαρία Σαρηγιάννη -Αλεξανδράκη, 16. Ειρήνη Συσκάκη, 17. Γκορτάνα Τανάσκοβιτς, 18. Βενετία Τσομπανάκη -Σταγάκη, 19. Ευαγγελία Τσομπανάκη -Σταματογιαννάκη, 20. Μαρία Χατζησπύρου -Τσαγκαράκη.
Β. Άνδρες:
1. Κυριάκος Αραμπατζόγλου, 2. Αθανάσιος Γιακουμάκης, 3. Κωνσταντίνος Γονιδάκης, 4. Μιχάλης Καραδάκης, 5. Μανόλης Λαμπρίδης, 6. Ισίδωρος Μαρίνος, 7. Σταύρος Μαρίνος, 8. Τάσος Μιχαηλίδης, 9. Ελευθέριος Μιχάλας, 10. Δημήτρης Σολάκογλου, 11. Παρασκευάς Συριανόγλου, 12. Χαράλαμπος Τσομπανάκης.
Poli Orario!