ismail hocanın ses tonu çok keyifli ya. ziya gökalp'i ilk okuduğumda gerçekten kafamda yeni bi pencere açılmıştı türkçülüğün temelinde kadının ve demokrasinin doğal olarak yer aldığını belirtip açıklaması inanılmazdı
rahmetli babamın kütüphanesinde vardı Türkçülüğün esasları kitabı. çok küçük yaşlarda okumuştum, geçen sene babam vefat ettikten sonra eski kitaplarına bakayim dedim ve bu kitabı gördüm ve tekrar okumuştum. üzerine bu program gelince hem duygulandim hem de sevindim. Hem sayın hocama hem de Emrah Bey ve ekibine teşekkür ederim 🙏
Normalde mühendisim tam olarak benim alanım değil ama sizin sayenizde merak edip Kemal Tahir'in kitaplarını okudum. Çok değerli sohbetleriniz oluyor, teşekkür ederim.
@@Er-so3bl Valla ben 19 yaşındayım yandex'e çalııyorum şu anda, biriktirdiğim parayla şirket falan düşünüyorum bakalım artık. İktisadi ve hür bilimler zenginlerin yapacağı işler. Maslow hiyerarşisinin ilk katmanlarını doldurmadan yapmak akıl karı değil.
2.ünv olarak AUZEF Sosyoloji okudum. O kadar severek okudum ki anlatamam. Ziya Gökalp'i İbni Haldun'u ayrı sevdim. Bütün okuma alışkanlığım Sosyoloji ve Felsefe yönünde değişi. Bu anlamda hayatımda hiç bu kadar mutlu olduğum bir dönem olmamıştı. Öyle ki örgün üniversitem sönük kaldı. Uzaktan eğitimliler olarak dışlanmıyorsak, İstanbul Sosyoloji mezunu olmakla gurur duyduğumu söylemek isterim. Hocamıza sevgiler. Çok güzel bir programdı.
Teşekkür ederim kıymetli hocalarım. 17 yaşında, lise son öğrencisi iken Ziya Bey'in kitabını edinmiştim. Açıkçası o zaman fikir ve tahlil/analiz yönünü kuvvetlendirmek, gerçeğe mutabık olma derdinden çok, kendisini Turancı olarak gören bir gencin kendi kendini onaylaması için Türkleşmek İslamlaşmak ve Muasırlaşmak ile Türkçülüğün Esasları kitaplarını Halitağa Caddesi'nde bir kitapçıdan, bir sonbahar akşamı almıştım, Bordo-Siyah Yayınları... Komik bir şey, Ziya Bey'i azımsamıştım, çünkü kitapta Turancılık, Oğuzistan ve Türkiyecilik ayrımı vardı ve realist şekilde ilk planda son kısma odaklanılıyordu. Şimdi komik bir gençlik anısıdır o çocukça bakışım benim için... Aklıma şu geldi, Norbert Elias'ın Fransız Medeniyet telakkisi ile Alman kültür kavramını karşılaştırdığı iki ciltlik eseri var, Holocaust sırasında İngiltere'de yazmış. Elias daha sonra yaşamış ve Ziya Bey'den haberi dahi olmamıştır. Ziya Bey'in hars ve medeniyet ayrımı ile, Elias'ın Kultur ve Zivilisation ayrımı karşılaştırılabilir mi acaba, daha doğrusu karşılaştırmaya değer mi sizce? Peşinen teşekkür ederim.
Ziya Gökalp'in anlatılması cok kıymetli. Daha geniş çevreler için merak uyandıracak. Maalesef Ömer Seyfettin gibi çok erken Vefat ediyorlar. Üreten insanlar hep erken gitmiş. Mekanları cennet olsun. Emeğinize sağlık.
Hem entellektüel içerikler tüketmemize yönelik verdiğiniz güzel öneriler için hem de bizlerle paylaştığınız şeyleri şevkle yaşadığınız için teşekkür ederiz hocam. Aktarıcının aktardığı konuya ilişkin coşkusu ve olaylarla duyduğu ilgi biz dinleyicilere de geçiyor. Sağolun, var olun hocam.
İsmail Coşkun Yücel bulut Enes kabakcı dan ders aldım en büyük gururum istanbul sosyoloji mezunu olmaktır Arş.Gör. arkadaşlarımla tanıştım yeni kuşak efsane geliyor Zımba gibiler
Hocam Sabri Ülgener ile ilgili bir 101+ cok iyi olur. Kendisinin Weber`in en büyük elestiricilerinden birisi olmasi, din-iktisat-toplum iliskilerinin Bati`dan farkli olarak Osmanli`da nasil bir iliski icinde oldugunu aciklayan cok kiymetli calismalari var, ve eserleri günümüzde maalesef cok bilinmiyor. Ismail Hoca ile olursa cok iyi olur. Sevgiler!
İsmail hocamdan milliyetçilik üzerine konuşmasını çok isterim. Ondan bu konu hakkında yüksek lisansta alan dışı olarak ders almıştım. Severek de takip etmiştim. Selamlarımı sunarım.
yapay zeka tarafından özetlenmiştir. Bu video, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İsmail Coşkun ile Ziya Gökalp üzerine yapılan bir söyleşiyi içeriyor. Ana noktaları şöyle özetleyebilirim: 1. Ziya Gökalp'in Hayatı ve Kişiliği: - 1876'da Diyarbakır'da doğdu, eğitimli bir aileden geliyor - İçe dönük ama eylemci bir karakteri vardı - Baytar Mektebi'nde okudu ve İttihat Terakki ile ilişkiler kurdu - 48 yaşında erken sayılabilecek bir yaşta vefat etti 2. Kurucu Vasıfları: - Türk sosyolojisinin kurucusu - İstanbul Üniversitesi'nde sosyoloji bölümünün kurucusu - Milli edebiyat akımının öncülerinden - Genç Kalemler dergisinin kurucularından - Eğitim reformları konusunda önemli çalışmalar yaptı 3. Düşünce Yapısı: - Doğu ile Batı'yı harmanlama konusunda başarılı oldu - "Hars" (kültür) ve "medeniyet" ayrımını geliştirdi - Türkleşmek, İslamlaşmak ve Muasırlaşmak fikirlerini sistematik olarak ele aldı - Basit bir Türkçülük anlayışının ötesinde kapsamlı bir düşünce sistemi geliştirdi 4. Etkisi ve Mirası: - Türk modernleşmesinde önemli bir rol oynadı - Fikirleri uzun süre göz ardı edildi, 1950'lerden sonra yeniden gündeme geldi - Hem akademik hem pratik sorunlarla ilgilenen nadir düşünürlerden biriydi - Günümüz Türk düşünce hayatı için hala önemli bir referans noktası 5. Önemli Eserleri: - Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak - Türkçülüğün Esasları - Mehmet Emin Erişirgil'in yazdığı biyografik roman Söyleşide özellikle vurgulanan nokta, Gökalp'in sadece teorik değil, pratik sorunlarla da ilgilenen, toplumun ihtiyaçlarına çözüm arayan bir düşünür olmasıydı. Ayrıca günümüz akademisyenlerinin onun çok yönlü düşünce yapısını tam olarak kavrayamadığı ve onu basit kategorilere hapsetme eğiliminde olduğu eleştirisi yapıldı.
2000 İ.Ü. Sosyoloji mezunuyum, ismail hocamın yard doç olduğu zamanlar, dili çok keskin sohbeti çok keyiflidir hocamın. Baykan Sezer üzerine bir program kesinlile güzel olurdu.
Ziya Gökalp’in Türklük fikirlerini şekillendirirken etkilendiği spesifik Azerbaycan Türkleri arasında özellikle Ahmet Ağaoğlu, Ali Bey Hüseyinzade ve Mirza Fetali Ahundov öne çıkar. Bu aydınlar, Azerbaycan’da ve genel olarak Rusya Türkleri arasında Türk kimliği, milliyetçilik ve kültürel dayanışma konularında önemli eserler vermiş, Osmanlı ve Anadolu Türkleri üzerinde de büyük etkiler bırakmıştır. Ahmet Ağaoğlu: Gökalp’in düşüncelerinde en çok etkisi olan isimlerden biridir. Azerbaycan’da Türkçü fikirleri savunan Ağaoğlu, daha sonra Osmanlı’ya göç etmiş ve Türkiye’de de Türk milliyetçiliği hareketinin önemli bir figürü olmuştur. Türkçülük ve İslamcılık konularında yazdığı eserler ve fikirleri, Gökalp’e ilham vermiştir. Ali Bey Hüseyinzade: "Türkçülük, İslamcılık ve Batıcılık" fikirlerinin öncülerinden olan Hüseyinzade, "Türk ol, İslam ol, Avrupalı ol" sloganıyla Türk dünyasında modernleşme, milliyetçilik ve kültürel birlik anlayışını benimsetmeye çalışmıştır. Gökalp, bu fikri Türkiye'de yeniden ele alarak kendi düşünce sistemine entegre etmiştir. Mirza Fetali Ahundov: Azerbaycan’ın önde gelen aydınlarından olan Ahundov, laiklik, modernleşme ve milli kimlik gibi konularda yazılarıyla tanınmıştır. Türk dünyasında kültürel reformun gerekliliğini savunan Ahundov’un fikirleri, Ziya Gökalp gibi Türkçü düşünürlerin modernleşme ve kültürel reform anlayışlarına esin kaynağı olmuştur. Bu Azerbaycanlı aydınlar, Rusya’daki baskılar nedeniyle milliyetçilik, eğitimde yenilik, edebi reformlar ve kültürel birlik gibi konuları savunmuş ve Türk dünyasında entelektüel bir uyanışın öncülüğünü yapmıştır. Gökalp de bu aydınların fikirlerinden etkilenmiş, Osmanlı İmparatorluğu’nda benzer bir Türkçülük düşüncesini oluşturarak Anadolu’ya uyarlamıştır.
@@Caucasmapadama salakça konuşma derken bile tezini çürütmeye çalışmamışsın adamın demek istediği şey Azerbaycan Türklerinde baskın olan ekoller irani ekollerdir senin afbuyur Anadoluya irandan geçerken gelmeden önce hangi mimarı yapı veya fikirsel konuları tartışmak için felsefe okulun vardı irana geldiğinde çok büyük bir kültürle karşılaştın bu da senin işine geldin
Bu yorumum temeli olmayan,tamamen hissi bir yorumdur.Videoyu başından sonuna kadar izledim.Anlatmak istediğinizi de anladım ancak nedensiz şekilde birkaç hususun eksik kaldığını düşünüyorum.Ziya Gökalp hakkında bir video daha yapmanız sanki daha isabetli olacaktır.Çok güzel bir program olmuş.Ağzınıza sağlık.(Bir de ricam var.Martin Ford'un yazdığı Robotların Yükselişi ve Robotların İktidarı kitaplarını da dahil ederek yapay zeka tehdidine dair bir video yapmanız mümkün müdür?(Fikir olarak sunmak istedim.Teşekkürler.)
Çok iyi bir programdı, ağzınıza sağlık; bir önerim olacak lütfen: program içerisinde bahsedilen bir çok başka düşünür ve kitapları var, bunları izlerken kaçırmak mümkün, videonun açıklaması kısmına, bölüm başlıklarının ardından bunları da yazar mısınız lütfen? Teşekkür ederim, kolaylıklar.
İsmail hocayı her izlediğimizde Kurtuluş hocayı hatırlıyoruz ki bu yayında kendisi de Kurtuluş hocayı konuşturun dedi. Ekipte öğrencisi de var herhalde. Hadi bi el atalım genşler...
Hocam siz eğitimden bahsediyorsunuz sürekli sizle bir gün karşılaşıp yüzyüze söylerim diye bekliyordum ama yurtdışındayım şu an ve ne zaman geleceğim belli değil dolayısıyla burdan yazayım belki görürsünüz. Bir eğitim fakültesinde okudum Türkiye'de ismini vermeyeyim. Aldığım bir derste ideal bir sınıfın etkili hoca-öğrenci iletişimi için hangi şekilde olması gerektiğini anlatıyordu hoca. Kabaca 270 derecelik açıya sahip bir yarı amfi diyebiliriz ideal sınıf için. Sonra ben arkamı döndüm ve arka arkaya konmuş sıralardan oluşan dikdörtgen sınıfı göstererek hocaya bir gülümseme çaktım. Hoca da "Sınav sistemi ideal sınıf yapmamızı engelliyor :)" dedi. Hoca Stanford'da doktora yapmış birisiydi iyiydi hoştu severdik ama eğer bu gibi sorunlara ses çıkarmayacaksa orada okumasının ne anlamı var ki? Bu durum kendi evini temizleyemeyip evrenin düzenine sayıp sövmek gibi bir şey oluyor. Gerçekten de eğitimde pratik sorunlarımız aşırı fazla ve çözmesi gerekenler pek ses çıkarmaktan yana değiller. Belki uzun süredir sürekli bu sorunu dillendiren tek kişi de sizsizin. Saygılar.
Bugün, eline bir kitap almamış, kavga etmeyi ve mafyacılık oynamayı maharet sanan mankurtların Ziya Gökalp'ten dem vurmasıysa tam bir komedi. Sorsan, Gökalp'in kim olduğunu bilmez.
Evet hocam; can hoca kurtuluş hoca’yı ikna edip, kıvılcımlı için hatta kurtuluş hocayla siz tek program yapın önce sonra aradan çekilin kurtuluş hoca bir kaç program serisi yapsın; kıvılcımlı için. Lütfen
Emrah Hocam, eğer bir insanın fikirlerinin (veya metodolojisinin) yeteri oranda önsemsenmediğini ve bu fikirlerin gerçeklikte bir yeri olduğunu düşünüyorsanız, bence o fikrin karşında duran (büyük sayılan) fikirlerin söylem pencerelerinden söz söylemeniz gerekmektedir. Mesela, kültür ve medeniyeti ayırıp her kültürün, ortak olan medeniyet kavramını kendi çorbasına uygun tatlarda yorumlayabileceğini düşünüyorsanız bunun karşısında durabilecek Russell gibi Popper gibi filozofların fikir pencerelerinden (karşı) söz söylemek bence doğru olabilir: Medeniyetin, insanlığın ortak bir seviyesi olduğu, doğusu batısı olmadığı, ancak Batı'da bulunan ülkelerin buna daha çok tecrübi temas etmelerinden dolayı Batı'da daha çok yeşerdiği 'ortak çıkarımı' gibi... Bu filozofların veya benzerlerinin böyle bir cümleye indirgenebileceklerini sanmıyorum ama, bütün kitaplarını toplasak ve onları sıksak, ortaya çıkacak özüt damlalardan birisinin şüphesiz bu tip karşı argümanlar olabileceğini düşünüyorum. Sizin durduğunuz pozisyona nispeten... Bu güzel yayın için ve emekleriniz için teşekkürler 🙏
emrah safa gürkan hoca medeniyet üniversitesinde ki felsefe bölümünde ihsan fazlıoğlu ve ibrahim halil üçer ile alakalı yorumları nedir acaba bu iki hocada tv de fazlaca yer alıyorlar. esg hocamız bu iki tabiri caiz ise islamcı hocanın ön ayak olduğu islam düşünce atlası hakkında ne düşünüyor çok merak ediyorum. bir de belki hocamızın pek ilgi alanı değil ama turgut cansever ile alakalı video yapar mı
Yine İ.Ü.Sosyoloji hocalarından, buradan bir bakışla sosyoloji metodu ortaya koyan, bu tavrı ile de döneminin akademi çevresiyle görmemezlikten gelinen BAYKAN SEZER üzerine konuşulmasını isterim.
ismail hocanın ses tonu çok keyifli ya. ziya gökalp'i ilk okuduğumda gerçekten kafamda yeni bi pencere açılmıştı türkçülüğün temelinde kadının ve demokrasinin doğal olarak yer aldığını belirtip açıklaması inanılmazdı
rahmetli babamın kütüphanesinde vardı Türkçülüğün esasları kitabı. çok küçük yaşlarda okumuştum, geçen sene babam vefat ettikten sonra eski kitaplarına bakayim dedim ve bu kitabı gördüm ve tekrar okumuştum. üzerine bu program gelince hem duygulandim hem de sevindim. Hem sayın hocama hem de Emrah Bey ve ekibine teşekkür ederim 🙏
Bu seri, 20.yy Anadolu Modernleşmesinde fikir önderi olan herkesi içerecek şekilde devam etmeli. Kesinlikle
Ehli sünnet hocamız konuklarıyla kalbimize dokunmaya devam ediyor
ehlisünnet mi. şu konuklarına ve konuştuları kişinin itikadına ve övülme şekline iyi bak. ehli sünnet müslümanlıkla alakaları varmı
Ehl-i Sunnet alimlerinden Emrah Safa Degimendereyi diyeceksin.
😂
rabbit yolunu açık etsin.
@@bastadimastaEmrah sefa Gürkan hazretleri diyeceksin
Normalde mühendisim tam olarak benim alanım değil ama sizin sayenizde merak edip Kemal Tahir'in kitaplarını okudum. Çok değerli sohbetleriniz oluyor, teşekkür ederim.
Ben de mühendislik okuyorum ama 6. Sınıftan beri tarih kurduyum, zengin olsaydım tarih okurdum
@@turplexx233 gerçek Türk milliyetçilerinin ortak kaderi budur, kafa çalışırken cepte para olmayınca kalbi değil mantığı dinliyoruz.
@@turplexx233 Felsefe ve psikoloji okurdum ben de büyük ihtimalle :))
@@Er-so3bl Valla ben 19 yaşındayım yandex'e çalııyorum şu anda, biriktirdiğim parayla şirket falan düşünüyorum bakalım artık. İktisadi ve hür bilimler zenginlerin yapacağı işler. Maslow hiyerarşisinin ilk katmanlarını doldurmadan yapmak akıl karı değil.
2.ünv olarak AUZEF Sosyoloji okudum. O kadar severek okudum ki anlatamam. Ziya Gökalp'i İbni Haldun'u ayrı sevdim. Bütün okuma alışkanlığım Sosyoloji ve Felsefe yönünde değişi. Bu anlamda hayatımda hiç bu kadar mutlu olduğum bir dönem olmamıştı. Öyle ki örgün üniversitem sönük kaldı. Uzaktan eğitimliler olarak dışlanmıyorsak, İstanbul Sosyoloji mezunu olmakla gurur duyduğumu söylemek isterim. Hocamıza sevgiler. Çok güzel bir programdı.
Teşekkür ederim kıymetli hocalarım. 17 yaşında, lise son öğrencisi iken Ziya Bey'in kitabını edinmiştim. Açıkçası o zaman fikir ve tahlil/analiz yönünü kuvvetlendirmek, gerçeğe mutabık olma derdinden çok, kendisini Turancı olarak gören bir gencin kendi kendini onaylaması için Türkleşmek İslamlaşmak ve Muasırlaşmak ile Türkçülüğün Esasları kitaplarını Halitağa Caddesi'nde bir kitapçıdan, bir sonbahar akşamı almıştım, Bordo-Siyah Yayınları... Komik bir şey, Ziya Bey'i azımsamıştım, çünkü kitapta Turancılık, Oğuzistan ve Türkiyecilik ayrımı vardı ve realist şekilde ilk planda son kısma odaklanılıyordu. Şimdi komik bir gençlik anısıdır o çocukça bakışım benim için...
Aklıma şu geldi, Norbert Elias'ın Fransız Medeniyet telakkisi ile Alman kültür kavramını karşılaştırdığı iki ciltlik eseri var, Holocaust sırasında İngiltere'de yazmış. Elias daha sonra yaşamış ve Ziya Bey'den haberi dahi olmamıştır. Ziya Bey'in hars ve medeniyet ayrımı ile, Elias'ın Kultur ve Zivilisation ayrımı karşılaştırılabilir mi acaba, daha doğrusu karşılaştırmaya değer mi sizce? Peşinen teşekkür ederim.
İsmail coşkun insanı sürüklüyor. Dinlemesi çok keyifli kemal tahir okumamı sağladı
Hocam eşim şu an doğumda. Ben doğumhane kapısında. Heyecandan videoya sardım. Hızır gibi yetiştiniz yine 😂
Allah analı babalı büyütsün, ismi ne olacak? Kiz mi erkek mi?
@ Hocam kız olacak. Ve inanır mısınız Ziya Gökalp’in dilimize kazandırdığı ve tanımladığı “ÜLKÜ” olacak adı da
@@OMNIBUSLIVE bu arada çok teşekkür ederim hocam sağolasınız
Allah analı babalı büyütsün 🧿
@ teşekkürler sağolun
Heyecanlı heyecanlı Gökalp konuşuluyor, nefis program nefis
Kıymetli hocalarım, Hilmi Ziya Ülken’i ve eserlerini konuştuğunuz bir bölümü izlemek büyük keyif olacaktır. Bizi bundan mahrum bırakmayın 🥲
Muhteşem bir sohbet. Dilinize sağlık ömrünüze bereket.
Ziya Gökalp'in anlatılması cok kıymetli. Daha geniş çevreler için merak uyandıracak. Maalesef Ömer Seyfettin gibi çok erken Vefat ediyorlar. Üreten insanlar hep erken gitmiş. Mekanları cennet olsun. Emeğinize sağlık.
Hem entellektüel içerikler tüketmemize yönelik verdiğiniz güzel öneriler için hem de bizlerle paylaştığınız şeyleri şevkle yaşadığınız için teşekkür ederiz hocam. Aktarıcının aktardığı konuya ilişkin coşkusu ve olaylarla duyduğu ilgi biz dinleyicilere de geçiyor. Sağolun, var olun hocam.
İsmail Coşkun’un meseleleri ele alma şekli çok hoşuma gitti açıkcası.
Hozom İsenbike Togan hoca ile Rus Etkisi Altında Ortaasya Türkçülüğü ve Zeki Velidi Beyin vizyonu konulu program çok iyi olur.
ne harikülade bir sohbet bu ya, kültürlü bilgili iki insan, birisi diğerine hayır öyle dediğinde haklısın diyor, süpersiniz.
Bayılarak izliyoruz, dinliyoruz. Devamının gelmesini umuyorum hocam
İsmail Coşkun Yücel bulut Enes kabakcı dan ders aldım en büyük gururum istanbul sosyoloji mezunu olmaktır Arş.Gör. arkadaşlarımla tanıştım yeni kuşak efsane geliyor
Zımba gibiler
Tesekkurler bu keyifli program icin , turk dusunce hayati uzerine devamini bekliyoruz ...
Hocam Sabri Ülgener ile ilgili bir 101+ cok iyi olur. Kendisinin Weber`in en büyük elestiricilerinden birisi olmasi, din-iktisat-toplum iliskilerinin Bati`dan farkli olarak Osmanli`da nasil bir iliski icinde oldugunu aciklayan cok kiymetli calismalari var, ve eserleri günümüzde maalesef cok bilinmiyor. Ismail Hoca ile olursa cok iyi olur. Sevgiler!
10 kasım için değerli paylaşım olmuş. İsmail hoca ile aranızda çok iyi kimya oluştuğunu düşünüyorum, imkan oldukça yeni videolar yapın lütfen.
2000’lerin başında Marmara iletişim’den mezun olmuş biri olarak, Hoca’nın Frankfurtçulara çaktığı bölümü kahkaha atarak izledim, muazzam 😁😁
İsmail Coşkun Hoca o kadar heyecanla anlatıyor ki büyük bir dikkatle izledim aman bir saniyesi kaçmasın diye.
İsmail hoca gibi bir değerle bizi tanıştırdığınız için var olun ❤
Çok derin cümleler var videoda teşekkürler iki güzel insan.
Çok güzel bir yayın olmuş elinize sağlık. İsmail Coşkun'u dinlemek ayrı bir keyif.Bir sonraki yayınızda sizi Bartu Bölükbaşı ile izlemeyi çok isterim.
İsmail hocamdan milliyetçilik üzerine konuşmasını çok isterim. Ondan bu konu hakkında yüksek lisansta alan dışı olarak ders almıştım. Severek de takip etmiştim. Selamlarımı sunarım.
Muhteşem, teşekkürlerimi sunarım ❤
Videoların temaları çok iyi.
Tadına doyum olmayan bir yayın muhteşemsiniz👏👏👏👏👏👑👑👑👑
Ziya Gökalp bambaşka bir türkçüdür gerçekten gelmiş geçmiş en iyi türkçülerderdin nev-i şahsına münhasırdır
Harika bir kanaldan yine harika bir ders
Teşekkürler hocalarım. Akif iyi olurdu sonraki bölüm
yapay zeka tarafından özetlenmiştir.
Bu video, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İsmail Coşkun ile Ziya Gökalp üzerine yapılan bir söyleşiyi içeriyor. Ana noktaları şöyle özetleyebilirim:
1. Ziya Gökalp'in Hayatı ve Kişiliği:
- 1876'da Diyarbakır'da doğdu, eğitimli bir aileden geliyor
- İçe dönük ama eylemci bir karakteri vardı
- Baytar Mektebi'nde okudu ve İttihat Terakki ile ilişkiler kurdu
- 48 yaşında erken sayılabilecek bir yaşta vefat etti
2. Kurucu Vasıfları:
- Türk sosyolojisinin kurucusu
- İstanbul Üniversitesi'nde sosyoloji bölümünün kurucusu
- Milli edebiyat akımının öncülerinden
- Genç Kalemler dergisinin kurucularından
- Eğitim reformları konusunda önemli çalışmalar yaptı
3. Düşünce Yapısı:
- Doğu ile Batı'yı harmanlama konusunda başarılı oldu
- "Hars" (kültür) ve "medeniyet" ayrımını geliştirdi
- Türkleşmek, İslamlaşmak ve Muasırlaşmak fikirlerini sistematik olarak ele aldı
- Basit bir Türkçülük anlayışının ötesinde kapsamlı bir düşünce sistemi geliştirdi
4. Etkisi ve Mirası:
- Türk modernleşmesinde önemli bir rol oynadı
- Fikirleri uzun süre göz ardı edildi, 1950'lerden sonra yeniden gündeme geldi
- Hem akademik hem pratik sorunlarla ilgilenen nadir düşünürlerden biriydi
- Günümüz Türk düşünce hayatı için hala önemli bir referans noktası
5. Önemli Eserleri:
- Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak
- Türkçülüğün Esasları
- Mehmet Emin Erişirgil'in yazdığı biyografik roman
Söyleşide özellikle vurgulanan nokta, Gökalp'in sadece teorik değil, pratik sorunlarla da ilgilenen, toplumun ihtiyaçlarına çözüm arayan bir düşünür olmasıydı. Ayrıca günümüz akademisyenlerinin onun çok yönlü düşünce yapısını tam olarak kavrayamadığı ve onu basit kategorilere hapsetme eğiliminde olduğu eleştirisi yapıldı.
Vaayy ismail hocam, selam olsun, 2004 mezunuyum,görüş olarak uyuşmasak da sevdiğim akademisyenlerdendiniz, derslerinizi unutmuyorum. Aydınlanma anlatıp faşizm soran kıymetli hocam. Selamlar, saygılar.
Namık Kemal, Yusuf Akçura, Hüseyin Nihal Atsız ve Mehmet Akif Ersoy'u hocamızdan dinlemek isteriz emekleriniz için teşekkürler
2000 İ.Ü. Sosyoloji mezunuyum, ismail hocamın yard doç olduğu zamanlar, dili çok keskin sohbeti çok keyiflidir hocamın.
Baykan Sezer üzerine bir program kesinlile güzel olurdu.
Ziya Gökalp’in Türklük fikirlerini şekillendirirken etkilendiği spesifik Azerbaycan Türkleri arasında özellikle Ahmet Ağaoğlu, Ali Bey Hüseyinzade ve Mirza Fetali Ahundov öne çıkar. Bu aydınlar, Azerbaycan’da ve genel olarak Rusya Türkleri arasında Türk kimliği, milliyetçilik ve kültürel dayanışma konularında önemli eserler vermiş, Osmanlı ve Anadolu Türkleri üzerinde de büyük etkiler bırakmıştır.
Ahmet Ağaoğlu: Gökalp’in düşüncelerinde en çok etkisi olan isimlerden biridir. Azerbaycan’da Türkçü fikirleri savunan Ağaoğlu, daha sonra Osmanlı’ya göç etmiş ve Türkiye’de de Türk milliyetçiliği hareketinin önemli bir figürü olmuştur. Türkçülük ve İslamcılık konularında yazdığı eserler ve fikirleri, Gökalp’e ilham vermiştir.
Ali Bey Hüseyinzade: "Türkçülük, İslamcılık ve Batıcılık" fikirlerinin öncülerinden olan Hüseyinzade, "Türk ol, İslam ol, Avrupalı ol" sloganıyla Türk dünyasında modernleşme, milliyetçilik ve kültürel birlik anlayışını benimsetmeye çalışmıştır. Gökalp, bu fikri Türkiye'de yeniden ele alarak kendi düşünce sistemine entegre etmiştir.
Mirza Fetali Ahundov: Azerbaycan’ın önde gelen aydınlarından olan Ahundov, laiklik, modernleşme ve milli kimlik gibi konularda yazılarıyla tanınmıştır. Türk dünyasında kültürel reformun gerekliliğini savunan Ahundov’un fikirleri, Ziya Gökalp gibi Türkçü düşünürlerin modernleşme ve kültürel reform anlayışlarına esin kaynağı olmuştur.
Bu Azerbaycanlı aydınlar, Rusya’daki baskılar nedeniyle milliyetçilik, eğitimde yenilik, edebi reformlar ve kültürel birlik gibi konuları savunmuş ve Türk dünyasında entelektüel bir uyanışın öncülüğünü yapmıştır. Gökalp de bu aydınların fikirlerinden etkilenmiş, Osmanlı İmparatorluğu’nda benzer bir Türkçülük düşüncesini oluşturarak Anadolu’ya uyarlamıştır.
all those azerbijianis are from iranian ecol even if they are in russia
@Houthiandtheblowfish Don't talk stupid, Iran and Russia are not even mentioned . Yok iran yok rusya
@@Caucasmapadama salakça konuşma derken bile tezini çürütmeye çalışmamışsın adamın demek istediği şey Azerbaycan Türklerinde baskın olan ekoller irani ekollerdir senin afbuyur Anadoluya irandan geçerken gelmeden önce hangi mimarı yapı veya fikirsel konuları tartışmak için felsefe okulun vardı irana geldiğinde çok büyük bir kültürle karşılaştın bu da senin işine geldin
@@Caucasmap lol
Ahmet Ağaoğlu liberaldir
Erkek adam matematik vizesinden ciktiktan sonra oturur tarihle ilgilenir.
Matematik vizesinden önce tarih dinler ve vizeden çakar
Erkek adam termodinamik vizesi sonrası otutur tarih programı dinler
@@MedusaSonne Onu da görücez hocam az kaldı.
Born to study history, forced to be engineer amk
bu @@mustafagormus5511
Bal yanaklarınızdan öperim hocam ❤
Bal yanaklardan öpermisin ?? 🤨
Gelecek programda, Mehmet Akif videosu gelsin
Sonra sırayla nazım hikmet, nihal atsız, Cahit Sıtkı, Orhan Veli, vd edipler😂
Kafam korozyona uğramış. Ömrüne sağlık hocam.
böyle içeriklerin devamı gelmeli
Adanalı İsmail abimize hocamıza hemşehrimize saygılar
Kıvılcımlı bölümü gelirse süper olur
Hocanın ses tonunu Ahmet Arslan hocaya benzettim
Böyle bir video için çok teşekkür ederim.
Bu yorumum temeli olmayan,tamamen hissi bir yorumdur.Videoyu başından sonuna kadar izledim.Anlatmak istediğinizi de anladım ancak nedensiz şekilde birkaç hususun eksik kaldığını düşünüyorum.Ziya Gökalp hakkında bir video daha yapmanız sanki daha isabetli olacaktır.Çok güzel bir program olmuş.Ağzınıza sağlık.(Bir de ricam var.Martin Ford'un yazdığı Robotların Yükselişi ve Robotların İktidarı kitaplarını da dahil ederek yapay zeka tehdidine dair bir video yapmanız mümkün müdür?(Fikir olarak sunmak istedim.Teşekkürler.)
Çok iyi bir programdı, ağzınıza sağlık; bir önerim olacak lütfen: program içerisinde bahsedilen bir çok başka düşünür ve kitapları var, bunları izlerken kaçırmak mümkün, videonun açıklaması kısmına, bölüm başlıklarının ardından bunları da yazar mısınız lütfen? Teşekkür ederim, kolaylıklar.
Mükemmel içerik, devamını bekliyoruz
Hocam Akçura ve Gasprinski ile ilgili bir bölüm olursa güzel olur.
Emrah Safa hocam yine çok faydalı bir video yayın
Cemil Meriç hakkında bir bölümü dinlemekten mutlu olurdum. İsmail hocanın ağzına sağlık.
Harika program
22:02 naptınız hocam yüreğim ağzıma geldi
Çorum'u da siktr edelim :D gibi çıkmış "zikredelim" diyor :D
Çorumu da zik...
Thanks!
Daha seyretmeden müthiş müthiş müthiş diyorum çünkü başka şansı yoooookk❤
İsmail hocayı her izlediğimizde Kurtuluş hocayı hatırlıyoruz ki bu yayında kendisi de Kurtuluş hocayı konuşturun dedi. Ekipte öğrencisi de var herhalde. Hadi bi el atalım genşler...
yaşasın! en sevdiğim ikili.
Kıvılcımlı üzerine bir konuşma çok iyi olurdu.
İsmail hocaya selam saygılar...
Emeğinize sağlık hocam.
ismail hoca efsanesi❤
yaw allah aşkına uzat ya tam daalmışım çok uzattım diyor uzat la uzat dinliyoruz dört açtık kulağımızı anlatın hocalar
Güzel içerik teşekkürler 🙏
Oğuz Atay konuşun hocalarım
Teşekkürler
Hocam siz eğitimden bahsediyorsunuz sürekli sizle bir gün karşılaşıp yüzyüze söylerim diye bekliyordum ama yurtdışındayım şu an ve ne zaman geleceğim belli değil dolayısıyla burdan yazayım belki görürsünüz. Bir eğitim fakültesinde okudum Türkiye'de ismini vermeyeyim. Aldığım bir derste ideal bir sınıfın etkili hoca-öğrenci iletişimi için hangi şekilde olması gerektiğini anlatıyordu hoca. Kabaca 270 derecelik açıya sahip bir yarı amfi diyebiliriz ideal sınıf için. Sonra ben arkamı döndüm ve arka arkaya konmuş sıralardan oluşan dikdörtgen sınıfı göstererek hocaya bir gülümseme çaktım. Hoca da "Sınav sistemi ideal sınıf yapmamızı engelliyor :)" dedi. Hoca Stanford'da doktora yapmış birisiydi iyiydi hoştu severdik ama eğer bu gibi sorunlara ses çıkarmayacaksa orada okumasının ne anlamı var ki? Bu durum kendi evini temizleyemeyip evrenin düzenine sayıp sövmek gibi bir şey oluyor. Gerçekten de eğitimde pratik sorunlarımız aşırı fazla ve çözmesi gerekenler pek ses çıkarmaktan yana değiller. Belki uzun süredir sürekli bu sorunu dillendiren tek kişi de sizsizin. Saygılar.
Hocam Yusuf Akcura yasami ,3 tarzi siyaset ve Türk tarih kurumu kurulusu ve baskanligi super bir seri olur...
Hocam öncelikle teşekkürler. Ben Nihat Atsız ı merak ediyorum. Onu konuşursanız iyi olur
ismail hocadan allah razı olsun. iyi öğrenciyse "solcu olsa bile" alıyor.
35:47 muhteşem :DD
Hocam bi sonraki İsmail hoca programı Şerif Mardin olabilir mi
en kısa sürede mehmet akif programını da bekliyoruz hocam :))
Hocam Doğu'dan alacağımız kaldı mı?
Namık Kemal'in yaşamını istiyorum. Teşekkür ederim😘💕
Cemil Meriç veya Nurettin Topçu konuşulsa merakla dinleriz...
Underrated bir adamdır
10 üzerinden kaç verirsin?
@@hectorcatyumuşak g ile nazal n arası bir puan veririm
@@hectorcat 8
Emeğinize sağlık hocam, Doğan Avcıoğlu videosunu da bekliyoruz :))
Hocam bir de Mizanci Mehmet Murat konusuna da değinseniz keşke
Bugün, eline bir kitap almamış, kavga etmeyi ve mafyacılık oynamayı maharet sanan mankurtların Ziya Gökalp'ten dem vurmasıysa tam bir komedi. Sorsan, Gökalp'in kim olduğunu bilmez.
Fasizm ile milliyetcilik farkini Gokalp okudugumda ogrenmistim. Degerli vaktiniz ve emekleriniz icin tesekkurler
İsim önerim olmayacak ama bir dahaki videoda Gökalp'ın muarızı bir ismi konuşmanızı isterim. Bir nevi mukayese gibi olmasını isterim.
Nihal Atsız ya da Atatürk ü dinlemek isteriz hocam sizden. Saygılar sevgiler.
Evet hocam; can hoca kurtuluş hoca’yı ikna edip, kıvılcımlı için hatta kurtuluş hocayla siz tek program yapın önce sonra aradan çekilin kurtuluş hoca bir kaç program serisi yapsın; kıvılcımlı için. Lütfen
Hocam Gaspıralı hakkında bir program gelir mi?
Emrah Hocam, eğer bir insanın fikirlerinin (veya metodolojisinin) yeteri oranda önsemsenmediğini ve bu fikirlerin gerçeklikte bir yeri olduğunu düşünüyorsanız, bence o fikrin karşında duran (büyük sayılan) fikirlerin söylem pencerelerinden söz söylemeniz gerekmektedir.
Mesela, kültür ve medeniyeti ayırıp her kültürün, ortak olan medeniyet kavramını kendi çorbasına uygun tatlarda yorumlayabileceğini düşünüyorsanız bunun karşısında durabilecek Russell gibi Popper gibi filozofların fikir pencerelerinden (karşı) söz söylemek bence doğru olabilir: Medeniyetin, insanlığın ortak bir seviyesi olduğu, doğusu batısı olmadığı, ancak Batı'da bulunan ülkelerin buna daha çok tecrübi temas etmelerinden dolayı Batı'da daha çok yeşerdiği 'ortak çıkarımı' gibi...
Bu filozofların veya benzerlerinin böyle bir cümleye indirgenebileceklerini sanmıyorum ama, bütün kitaplarını toplasak ve onları sıksak, ortaya çıkacak özüt damlalardan birisinin şüphesiz bu tip karşı argümanlar olabileceğini düşünüyorum. Sizin durduğunuz pozisyona nispeten...
Bu güzel yayın için ve emekleriniz için teşekkürler 🙏
teşekkürler...
hocam Nihal Atsız da konuşur musunuz?
Sizin yeni bir Türk elit grubu olarak var olmanızdan çok memnunum,bizlere sizler gibi elit grupları gerekli..!
emrah safa gürkan hoca medeniyet üniversitesinde ki felsefe bölümünde ihsan fazlıoğlu ve ibrahim halil üçer ile alakalı yorumları nedir acaba bu iki hocada tv de fazlaca yer alıyorlar. esg hocamız bu iki tabiri caiz ise islamcı hocanın ön ayak olduğu islam düşünce atlası hakkında ne düşünüyor çok merak ediyorum. bir de belki hocamızın pek ilgi alanı değil ama turgut cansever ile alakalı video yapar mı
Dücane Cündioğlu istiyoruz Sefa gürkan hocam
Hocam Cumhuriyet’in 100 isminde Ziya Gökalp’in olmamasının bir nedeni var mı? Teşekkürler.
Hocam Bastarden Opus Magnum çeker misiniz?
Yine İ.Ü.Sosyoloji hocalarından, buradan bir bakışla sosyoloji metodu ortaya koyan, bu tavrı ile de döneminin akademi çevresiyle görmemezlikten gelinen BAYKAN SEZER üzerine konuşulmasını isterim.
Bizim bütün Tarihcilerimiz "Suyu Çiğner" yutmaz. Belki Emrah Sefa Gürkan biraz içten olur diliyorum.
24:49 AMMMAN hocam aman dikkat
Hocam, Talha Parla’nın bilindik eseri de Gökalp için önemli bir kaynak mıdır
İsmail Hoca Nurettin Topçu ya da Cemil Meriç’i çok keyifle anlatır diye tahmin ediyorum.