Ağzınıza sağlık, çok güzel bir program olmuş. Bir katkı / soru iletmek isterim lütfen: Dikkat ediyorum, sanırım biraz da akademik tembellikten, İslam & Demokrasi tartışmaları hemen hiçbir zaman İran ötesine geçmiyor. Halbuki Doğu'ya doğru gittikçe, az işlenen Malezya, Endonezya gibi Türkiye ile rahatlıkla karşılaştırılabilecek örnekler de var. Belki bir bölüm, içerisinde Müslüman nüfus bulunduran Güneydoğu Asya ülkelerini, konusunda uzman bir akademisyen ile, konuşmaya ayrılabilir.
Ruhumuzu gene doyurdunuz hocam. Suyu arayan adamı okudum. Şimdi tek adam a başlayacağım. Yıllarca sanık sandalyesinde oturttuğum insanları anlama çabalarım güzel gidiyor.
Alanya'da Emrah Hocamızdan Kurtuluş (1994) için Selim Hoca ile birlikte yapma sözü almıştım. Selim Hocamız da Twitter'dan konuyla ilgili desteğini verdi ve sizleri etiketledi. Artık bundan sonrası sizde sayın Omnibus. Ne yapalım yani artık piramitlere taş mı taşımayalım? Heyecanla beklemekteyiz :)
[9:55] İran’ın durumunu angloamerikan darbesine değinmeden anlayamayız hocam. Başarısız bir modernleşme bu kadar ekstrem bir noktaya tek başına savrulamazdı o darbe olmadan.
Saygılar sevgiler hocam. Konu tavsiyesinde bulunacaktım da. Çeçenler ve Çerkesler gibi Kafkas halklarını konu aldığınız bir bölüm gelirse çok ama çok sevinirim. Çeçenistan ve Dağıstan göçmeni bir Türk olarak özellikle Çeçenlerin pek bilinmediğini, hatta en çok mafya olarak saldıkları nam ile bilindiğini gözlemledim. Sizi çok seviyorum hocam, sizi seven binlerce insanın güzel enerjisi üzerinize olsun ❤
ESG’yi yaklaşık 3-4 senedir takip ediyorum. Sosyal bilgiler öğretmenliği 4. Sınıf öğrencisiyim . ESG’nın yayınlamış olduğu her video ders olarak izliyorum. Teşekkürler ESG ve ekibi .Bu videoda oluşturmaya çalıştığınız elitist gürûhu da kınıyorum . “ Halk için sanat “
Yıllar önce Ankara siyasal da modernleşince ne olur sorusuna İlber Hoca hiç bir şey olmaz diye cevap vermişti o dönemde Liberal görüşler modaydı ve sınıf olumlu bir reaksiyon göstermişti. Bugün bütün teknolojik gelişmelerin Devleti daha da güçlendirdiği gördükçe modernizmin otoriterizme hizmet ettiği düşüncesindeyim.
Teknolojik gelişme bakımından modernizm devlet kontrolünden çıkalı çok oldu. Devletlere değil, teknolojiyi geliştirmeye kabil sistemleri yönetenlere yarıyor modernizm. Yani doğayı anlayıp şekil verip menfaatine kullanabilen insanlara yarıyor. Devletlerden çıktı konu
Modernleşme türkiyede çaktırmadan iki şeye yol açıyor, bir devleti güçlendiriyor ikincisi de ironik bir şekilde Ortodoks islam dediğimiz Sunni İslam anlayışının gelişmesine yol açıyor. Yani Heterodoks yorumlar, batıni ve yasavvufi öğeler gidiyor yerine git gide sunni-literal anlayışa kayan islam geliyor.
İlber Ortaylı Türkiye’nin Yakın Tarihi adlı kitabında şöyle diyor: “Çözemediğimiz sorunlar dağ gibi fakat çözdüklerimiz de dağ gibi” velhasıl, bundan 100 sene önce çok değil, meclise vekillerin atla eşekle geldiği, Sivas’dan öte demir yolununun olmadığı bu topraklarda sadece İstanbul’da 420 km’lik raylı sistem hattı varsa, cumhuriyet başarılı bir projedir öyle aması fakatı filan da yoktur.
Hocam Japonya'da doğal kaynak olarak kömür yatakları ne kadar vardı bilmiyorum şu ana kadar okuduğum yerlerde pek Japonya ile yeraltı kaynaklarının yan yana geçtiğini görmedim ama ipekten bahsedemez miyiz? Yanlış hatırlıyorumdur belki o yüzden bir tekrar bakacağım ama Meiji restorasyonunun ilk 30 yılı kadar ipek ihracatı Japon ekonomisinde önemli bir yere sahipmiş
Hocam 50. Dk da bahsettiğini kitabı umarım okumak nasip olur . Tarafsizca eyyam yapmadan konuşmanız çok iyiydi özellikle İsmail Cem bölümunu dört gözle bekliyorum Saygılarımla
Hocam modernleşmede Çinin de başarısız olduğunu söyleyebiliriz bence. Çinin günümüzdeki modernleşme hikayesi ile Qing hanedanı ve akabinde iç savaş sırasındaki devletlerin modernleşme hikayesi çok farklı. Qing başarısız oldu, ondan sonrakiler de... ta ki 1980lere kadar
Hocam ağzınıza sağlık, muhtemelen görmüşsünüzdür W49 ekibinin hazırladığı Türkiye Siyasi Tarihi serisi mevzu bahis hususta çok iyi çalışılmış bir seri, şayet bu serinizde İsmail Coşkun, İsmail Kara, Kurtuluş Kayalı, Ahmet Okumuş, Halil Berktay gibi konuyla ilgilenenleri konuk ederseniz hareket katarsınız. kolaylıklar
Hocam ne türkler kuzey afrika misr irak şam iran Afganistan hindistan ve sibri kayb etti sadece orta asiya ve azarbaycan Anadolu kaldı? nedan türk nufusu duşti? Orta Asya yada Turkistan ne kapalı oldi buni anlatin hocam özbekistonden salamler!
Hocam Konudan bağımsız bir soru soracağım günlerdir kafama takılıyor. Osmanlı devleti yıllarca devşirme sistemini kullandı. Bu sistemde en küçük paşalıktan tut hanedana damat olanlar çıktı. Ama tek bir yer hariç ulema sınıfı. Ne bir tane devşirme Kadı, kaz askerli, şeyhülislam. Padişahların bu alanı Anadolu Türklerinden hariç başka unsurların girmesine neden izin vermesinin başlıca nedeni ne?
Bu güzel bir soru. İslam tarihinde bunun kökü Hodgson bölümünde anlatmıştım. Yönetici ile halk+eşraf+ulema net şekilde ayrılıyor. Oraya müdahale edemez. Ettiği kadarı bile Osmanlı'nın fazla aslında. Tabi 19 öncesi geçerli bu dediğim...
Çağdaşlık gereği kimin Noel kutlayıp kutlamadığını sorgulanmamalıdır. Bunu sorguladığınızda çağdaş olamıyorsunuz. Çağdaşlık başkalarının yaşam stiline burnunuzu sokmamaktır.
Murat belge, serif mardin, idris kücükömer'i de bu baglama oturtmak iyi bir ufuk verebilir. Projeyi iyi bulabilirsiniz,ama elestirel yaklasimlari da ihmal etmemek gerekir. Sanki. :)
Japonya günümüz türkiyesinin yarısı kadar bir ülke, küçük olduğu için merkezi yönetimin emirleri ve ham maddenin merkeze taşınması daha kolay coğrafi bir avantajı var. osmanlıda bu biraz daha zor ülke çok büyük ve bir çok etnik parça kültür ve medeniyete ev sahipliği yapıyor eğitimli bir elit sınıfta toplumun genelinde bulunmuyor .Japon modernleşmesinde ülkenin küçük olmasının ve nüfusun homojen japonlardan oluşunun büyük etkisi vardır. Samuray sınıfıda eğitimli bir sınıftır bizde böyle bir sınıf yok. Japonya tekstil fabrikaları ilk kurulduğunda çalışacak işçi bulunamıyordu japonlar bunların ruh emici şeytan işi olduğunu söylüyorlardı bunun çözümü samuray çocuklarını bu fabrikalarda çalıştırarak halkı ikna ettiler, sonra o samuray cocuklar işçi başı oldu mühendis oldular devamında fabrikaların sahibi oldular. Tekstille başlayan hikayede 40-50 yılda bir dünya devi ülke oldular. Bize göre temel farkları izole bir japonya, eğitimli samuray sınıfı, küçük bir ülke oluşuları sanayileşme ve kalkınmada merkezi otoritenin daha kolay güç sahibi olabilmesi. Japon kalkınması ve cumhuriyetin ilk yılları biraz benzerdir.
14:15 okullarda tarih derlerelerinde kavalanın bu yönleri hiç konuşulmuyor, mısırın ontomluğu hiç bahsediliyor tarihi hep vurdu kırdı yönüyle inceliyoruz farklı perspektifler bakmayı anlatmayı öğrenmeliyiz bence hocam bu farklı yönlerden anlatımınıda tebrik ediyorum.
hozom merhabalar. asyadaki bilhassa çine yakın olan medeniyetlerin tarihsel süreçte nasıl bu kadar yüksek nüfusa eriştiğini açıklayan bir video yaparsanız sevinirim.
Hocam Carter V. Findley'nin Modern Türkiye Tarihi kitabı sizin ve İsmail Coşkun hocamızın yaptığı okumalara benzer okumalar ile dönemsel olarak yazar ve romanları da değerlendirerek bir Modern Türkiye Tarihi değerlendirmesi yapıyor. Bu kitabı da gündeminize alır mısınız?
27:40 Cumhuriyet Azerbaycan'da da kullanılıyordu. 1918'de ilk Cumhuriyet kurulduğunda ismi "Azərbaycan Xalq Cumhuriyyəti" idi. Respublika kelimesi Sovyet işgali sonrasında dayatıldı
@@a.thales7641 Tabii ki cumhuriyet de türk kökenli kelime değil. Ancak bir kelimenin istifadesinin harici bir kuvvet tarafından size dayatılması önceki kelimeyi, kökeni sizin dil olmasa bile daha "sizden" yapıyor. Yoksa ha latince söylemişiz ha arapça ne fark eder
Rise of Nations tan hiç bahsetmiyorsunuz hocam. Ben o oyun sayesinde belli eşikleri geçen toplumları yakalamanın ne kadar zor olduğunu anlamıştım. Ve ilginçtir ki sırf bu sebepten uç milliyetçi arkadaşlar oyundan hoşlanmazdı 😊
Elinize sağlık.Çok güzel bir bölüm olmuş.Haddimi aşmayarak bir fikir vermek istiyorum:Türk modernleşmesi ile ilgili yaptığınız bu seride bence konunun günümüzle ilişkisini düşündüğümüzde,kapsamı oldukça geniş.Kendisi de bu alanla ilgili uzun süredir araştırmalar yaptığını belirten Erlik ve Mustafa Bozkurt ile bu konu hakkında ortak bir içerik yapmanızı çok isterim.Elbette ticari vb. birçok kaygınız vardır ama faydalı olabileceğini umduğum bu fikri sunmak isterim.Her videoda olduğu gibi bu video için de ESG başta olmak üzere Fatih,Can ve Cengiz Beylere çok teşekkür ederim.
evet oynuyorum. Bu biopolitics işini muhteşem anlatan bir oyun. Sanayileşeceksin eğitimli işgücü yok. Legislation lazım. Kaynak vs. var ama işte Batı'nın gerisindesin adam yok, legislation archaic vs.
Hocam belki bu mevzularda bu kadar başarılı olmamızın sebebi de gelen kültürle yerel kültürün birbirine çok uygun olması olabilir. Anadolu tarihi boyunca kim gelirse onun kültürüne adapte olmuş Hitit gelmiş hititli olmuş, asur gelmiş asurlu olmuş, fars gelmiş farsi olmuş, yunan gelmiş yunan olmuş, roma gelmiş rum olmuş. Steplerden getirdiğimiz Türk kültürü de nereye giderse oraya adapte olmuş, Hunlar hristiyan olmuş orda erimiş, uygurlar mani olmuş, hazarlar yahudi olmuş. Bugün görebildiğim kadarıyla da kuvvetli kültürler kuvvetli sentezlerden doğuyor, tabii sentez derken bir kültür aşuresini de kastetmiyorum, yoksa dediğiniz gibi irandan da çıkardı, keza bugün karamanlar niye gitti diye bir soru var ama kalanlar ya da yeni gelenler arasında kim rumdu gibi bir soru yok, islam üzerinden olsa da bir gheist yaratılmış gibi duruyor. Belki o gheist yüzünden gelen azim o zamanları bize atlattırdı. Şu an belki fazla düşünüp olmayan sonuçlar da çıkarıyor olabilirim, ama ortadoğu ve balkanlarda gördüğüm kadarıyla en büyük problemler birlik olamamaktan kaynaklanıyor. Edit: Hocam ekstra bilgi vereyim Fransada 5. Cumhuriyetin anayasası de gaulle’den beri 25 kez değiştirilmiş yani biz de o kada kötü durumda değiliz 😂
Hocam çok merak ettiğim bir konu var fatih İstanbul fethinden sonra Ortodoks olsaydı balkan merkezli anadoludan biraz kopmuş bir osmanli kurulurdu ana dili Latince olurdu İstanbul'daki alimler bilimi daha da ileri götürürdü diye dusunuyorum düşüncelerinizi merak ediyorum ❤❤❤
@@kaexe7388 ha bu akıl ettiğin şeyi etmemiş olması hataydı yani özür dileriz paşam yav. bu şey gibi lan cahil cühela kitap okusaydı bugün böyle olmazdık demek gibi . adama öyleeee miiiiii ? derler yoğ yavvv sen ne zekisün öyle
Çocukluğumdaki çizgi film kuşağını bekler gibi bekliyor olmam, bana oldukça ilginç geliyor.
Hocam reklamları bile hızlandırmadan, geçmeden atlamadan izleyip dinliyorum faydası olsun diye.
Öyle bir ESG sevgisi…
Yer gösterin piramit dikeyim
Selim Erdoğan ile 101+ istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz? Hayır zaten Samsun'dayım illa birkaç şayak kalpaklı ile Havza'ya mı geçeyim?
İttihatçılık yapmak lazım bence, Babı Ali baskını lazım, gidelim darbe yapalım ESG ye
Biz Batıda müdafaa cemiyetleriyle direniyoruz. Düzenli ordu eventi geldiğinde haber ediniz paşam.
@@Janissary_AoE tek çare topyekün harp
@@Captainjacksparrow791 Bogomillerin içeriklerini yine bogomillerin azim ve kararı kurtaracaktır.
@@Janissary_AoE omnibus hükümeti üstlenmiş oldukları görevi yerine getirmemekte ve bu durum bogomilleri yok olmuş gibi göstermektedir
Niyazi Berkes - Türkiye’de Çağdaşlaşma kitabını almıştım ve sizin programınızdan önce okumanın zamanı gelmiş sanırım. İlk fırsatta başlıyorum okumaya!
Ağzınıza sağlık, çok güzel bir program olmuş. Bir katkı / soru iletmek isterim lütfen: Dikkat ediyorum, sanırım biraz da akademik tembellikten, İslam & Demokrasi tartışmaları hemen hiçbir zaman İran ötesine geçmiyor. Halbuki Doğu'ya doğru gittikçe, az işlenen Malezya, Endonezya gibi Türkiye ile rahatlıkla karşılaştırılabilecek örnekler de var. Belki bir bölüm, içerisinde Müslüman nüfus bulunduran Güneydoğu Asya ülkelerini, konusunda uzman bir akademisyen ile, konuşmaya ayrılabilir.
Ruhumuzu gene doyurdunuz hocam. Suyu arayan adamı okudum. Şimdi tek adam a başlayacağım. Yıllarca sanık sandalyesinde oturttuğum insanları anlama çabalarım güzel gidiyor.
Kahvaltıda izleyeceğim bir bölüm olmamış, akşam çayımı kahvemi alıp tekrardan izleyeceğim.
hatta indir usbye atp dötüne sok belki anca keser oe
Alanya'da Emrah Hocamızdan Kurtuluş (1994) için Selim Hoca ile birlikte yapma sözü almıştım. Selim Hocamız da Twitter'dan konuyla ilgili desteğini verdi ve sizleri etiketledi. Artık bundan sonrası sizde sayın Omnibus. Ne yapalım yani artık piramitlere taş mı taşımayalım? Heyecanla beklemekteyiz :)
Adam rüşveti bile görmezden geliyor artık bu ne seviye bir güç zehirlenmesi yahu
@@Captainjacksparrow791 #DirenBogomil
Teşekkürler.
Azerbaycan'lılar Respublika diyor. Latince bir kelime ve Bize Ruslardan geçmişdir.
Azerbaycan'dan Selamlar 🇦🇿🖐🏻
ben sizin respublicanizi cok seviyourum gercekten cok iyi
Res publica, kamu işi, en sonradan alanlar en fasih dili alır, latince orijinali o, ingilizler bozup republic yapmış
söylemesi yoruyor
@@Houthiandtheblowfish Evet Güzeldir. Teşekkürler bizde sizin Cumhuriyetinizi severiz ❤️
@@Hayati-uz3yw Evet biraz öyle
Bu tür içerikler çok lazım insanımıza, lütfen böyle devam
Videonun adını duyunca öyle bir heyecanlanma geldi ki durdurup hemen kahvemi ayarlayıp geldim! Bu konu 10 saat bile konuşulur canım hocam!
Abartma be kral heyecanlanmak ne keyifli bir video sadece
[9:55] İran’ın durumunu angloamerikan darbesine değinmeden anlayamayız hocam. Başarısız bir modernleşme bu kadar ekstrem bir noktaya tek başına savrulamazdı o darbe olmadan.
Hocam komplo teorisi sevmez
@ bakalım komplo teorisi mi 😊 en.m.wikipedia.org/wiki/1953_Iranian_coup_d%27%C3%A9tat
Hoca güzel anlatmış yine, ağzına sağlık.
Yine çok güzel bir video olmuş, ağzınıza sağlık
Saygılar sevgiler hocam. Konu tavsiyesinde bulunacaktım da. Çeçenler ve Çerkesler gibi Kafkas halklarını konu aldığınız bir bölüm gelirse çok ama çok sevinirim. Çeçenistan ve Dağıstan göçmeni bir Türk olarak özellikle Çeçenlerin pek bilinmediğini, hatta en çok mafya olarak saldıkları nam ile bilindiğini gözlemledim. Sizi çok seviyorum hocam, sizi seven binlerce insanın güzel enerjisi üzerinize olsun ❤
ESG’yi yaklaşık 3-4 senedir takip ediyorum. Sosyal bilgiler öğretmenliği 4. Sınıf öğrencisiyim . ESG’nın yayınlamış olduğu her video ders olarak izliyorum. Teşekkürler ESG ve ekibi .Bu videoda oluşturmaya çalıştığınız elitist gürûhu da kınıyorum . “ Halk için sanat “
Hocaya, samimi söylüyorum, fes çok yakışmıştı bence (instagramdaki program reklamında gördüm videoyu öyle açtım hatta :)
Yıllar önce Ankara siyasal da modernleşince ne olur sorusuna İlber Hoca hiç bir şey olmaz diye cevap vermişti o dönemde Liberal görüşler modaydı ve sınıf olumlu bir reaksiyon göstermişti. Bugün bütün teknolojik gelişmelerin Devleti daha da güçlendirdiği gördükçe modernizmin otoriterizme hizmet ettiği düşüncesindeyim.
Şüphesiz öyle.
Modernizm zaten hep tekliğe götürür.
Teknolojik gelişme bakımından modernizm devlet kontrolünden çıkalı çok oldu. Devletlere değil, teknolojiyi geliştirmeye kabil sistemleri yönetenlere yarıyor modernizm. Yani doğayı anlayıp şekil verip menfaatine kullanabilen insanlara yarıyor. Devletlerden çıktı konu
turkiye bir buyuk israil kardeshimizle geleceyi cok ishikli olucak
Modernleşme türkiyede çaktırmadan iki şeye yol açıyor, bir devleti güçlendiriyor ikincisi de ironik bir şekilde Ortodoks islam dediğimiz Sunni İslam anlayışının gelişmesine yol açıyor. Yani Heterodoks yorumlar, batıni ve yasavvufi öğeler gidiyor yerine git gide sunni-literal anlayışa kayan islam geliyor.
Beklenen an geldi!
Hocam hala Bismarck icin bir program yapmadiniz
haklısın, ayıptır yahu, koskoca Bismarck, şaka değil adam cidden koskoca, 193 boy
Doğru. Tamam listeye aldım söz yapacağıö
İlber Ortaylı Türkiye’nin Yakın Tarihi adlı kitabında şöyle diyor: “Çözemediğimiz sorunlar dağ gibi fakat çözdüklerimiz de dağ gibi” velhasıl, bundan 100 sene önce çok değil, meclise vekillerin atla eşekle geldiği, Sivas’dan öte demir yolununun olmadığı bu topraklarda sadece İstanbul’da 420 km’lik raylı sistem hattı varsa, cumhuriyet başarılı bir projedir öyle aması fakatı filan da yoktur.
Emrah hocam Erlikle bu konuyu ve Türk aydınlaması üzerine konuşursanız çok keyifli bir yayın olur.
Hocam çok tarih okuyorum ve okudukça hala aynı sorunları çözemeyişimiz çok canımı yakıyor hocam! Siz söyleyin hocam umut var mı? Düzelebilecek miyiz?
Olmaz mı tabi ki var
en çok kafamı açan bölüm bu oldu eyw hocam
Çağdaşlaşma tarihin ilahi değil insan eliyle yapıldığının kabulüdür.
Hocam Japonya'da doğal kaynak olarak kömür yatakları ne kadar vardı bilmiyorum şu ana kadar okuduğum yerlerde pek Japonya ile yeraltı kaynaklarının yan yana geçtiğini görmedim ama ipekten bahsedemez miyiz? Yanlış hatırlıyorumdur belki o yüzden bir tekrar bakacağım ama Meiji restorasyonunun ilk 30 yılı kadar ipek ihracatı Japon ekonomisinde önemli bir yere sahipmiş
Moralim düzeldi lan yeminle. Var ol hocam, bu gaz bana bi 5 yıl yeter :))
Bugünün ilericisi yarının gericisi olabilir
Hocam 50. Dk da bahsettiğini kitabı umarım okumak nasip olur . Tarafsizca eyyam yapmadan konuşmanız çok iyiydi özellikle İsmail Cem bölümunu dört gözle bekliyorum
Saygılarımla
Wake up babe new Historik has dropped
27:30 "...aklıma gelmiyor çünki hızlı konuştuğum için ...." 😁
İzlemesi keyifli bir video olmuş. ✨️🤍
Hocam modernleşmede Çinin de başarısız olduğunu söyleyebiliriz bence. Çinin günümüzdeki modernleşme hikayesi ile Qing hanedanı ve akabinde iç savaş sırasındaki devletlerin modernleşme hikayesi çok farklı. Qing başarısız oldu, ondan sonrakiler de... ta ki 1980lere kadar
Şeker gibi adamsınız valla hocam ❤
Kütür kütür
Hocam sizden Demir Şansölye Bismarck videosu bekliyoruz.
Pazar klasiği :)) bizimkiler dizisinin yerini aldı
Hocam ağzınıza sağlık, muhtemelen görmüşsünüzdür W49 ekibinin hazırladığı Türkiye Siyasi Tarihi serisi mevzu bahis hususta çok iyi çalışılmış bir seri, şayet bu serinizde İsmail Coşkun, İsmail Kara, Kurtuluş Kayalı, Ahmet Okumuş, Halil Berktay gibi konuyla ilgilenenleri konuk ederseniz hareket katarsınız. kolaylıklar
Kırsaldaki süreci daha iyi anlamak için ayanlarla alakalı bir bölüm güzel olurdu hocam saygılar
Eğitim Bir Kitle İmha Silahı-John Taylor Gatto’nın kitabı da eğitimle ve devletle ilgili konuşulanları doğruluyor sanki!
Son kısmını bir farklı beğendim
Hocam ne türkler kuzey afrika misr irak şam iran Afganistan hindistan ve sibri kayb etti sadece orta asiya ve azarbaycan Anadolu kaldı? nedan türk nufusu duşti? Orta Asya yada Turkistan ne kapalı oldi buni anlatin hocam özbekistonden salamler!
Hocam Konudan bağımsız bir soru soracağım günlerdir kafama takılıyor. Osmanlı devleti yıllarca devşirme sistemini kullandı. Bu sistemde en küçük paşalıktan tut hanedana damat olanlar çıktı. Ama tek bir yer hariç ulema sınıfı. Ne bir tane devşirme Kadı, kaz askerli, şeyhülislam. Padişahların bu alanı Anadolu Türklerinden hariç başka unsurların girmesine neden izin vermesinin başlıca nedeni ne?
Bu güzel bir soru. İslam tarihinde bunun kökü Hodgson bölümünde anlatmıştım. Yönetici ile halk+eşraf+ulema net şekilde ayrılıyor. Oraya müdahale edemez. Ettiği kadarı bile Osmanlı'nın fazla aslında. Tabi 19 öncesi geçerli bu dediğim...
3:39 joop derwall dönemi benzetmesi muhteşem.😂
Hocam neden Noel günü yılbaşı kutluyorsunuz ? Çağdaşlık gereği mi ?
Çağdaşlık gereği kimin Noel kutlayıp kutlamadığını sorgulanmamalıdır. Bunu sorguladığınızda çağdaş olamıyorsunuz. Çağdaşlık başkalarının yaşam stiline burnunuzu sokmamaktır.
İşte yeni bölüm be
İlber hocanın yavaş anlatımının ardından Emrah hocanın hızlı anlatımını dinliyorum ikisini mix yapınca vücut dengeliyor.
ilber hoca satılmış gibi programlarda eskiden kendi söyledikleriyle çelişmese çok üstün biri.
@@europauniversalis3935 1-2 örnek nedir çeliştiği?
49w kanalında, geçenlerde İlber Ortaylı ile ilgili çıkan videonun son 15 dakkasında bahsedilen çelişkilerin bir çok örneğini bulabilirsin.
Hocam Erhan Erkut gelsinnn
Hocam tam niyazi berkes in turkiyede çağdaşlaşmasını okuyordum güzel olur
Deliler gibi beklediğim bölüm.
Saat 1:00 AM in Vancouver, BC.
Hocam hazır video gelmişken charles taylor'ın "seküler çağ" kitabını yorumlar mısınız?
Adalet herkesin kendi yerine kalmasıdır. Hiyerarşi ve eşitsizliğe dayalı bir toplumsal sistemin özüdür.
Tesekkurler
50:10'dan itibaren döngünün tamamlanıp hocanın aydınlanması kalp ben. 😅
yeni öğrendik helal reis
Murat belge, serif mardin, idris kücükömer'i de bu baglama oturtmak iyi bir ufuk verebilir. Projeyi iyi bulabilirsiniz,ama elestirel yaklasimlari da ihmal etmemek gerekir. Sanki. :)
hocam acele etmeyin senede bir video yeter 0.25x de günde 1 dk izler bi süre idare ederiz
Bu konularla ilgili okuma listesi verir misininz hocam
5:30 sevgili hocam japonyanin doğal kanaklari mi var? Ben tam tersi biliyorum baska bisiyi mi kast ettiniz yoksa
Çin'i işgal ettiler sanırım ondan bahsediyor ama bilemedim bu seferde tarihler uymuyor gibi
Japonya günümüz türkiyesinin yarısı kadar bir ülke, küçük olduğu için merkezi yönetimin emirleri ve ham maddenin merkeze taşınması daha kolay coğrafi bir avantajı var. osmanlıda bu biraz daha zor ülke çok büyük ve bir çok etnik parça kültür ve medeniyete ev sahipliği yapıyor eğitimli bir elit sınıfta toplumun genelinde bulunmuyor .Japon modernleşmesinde ülkenin küçük olmasının ve nüfusun homojen japonlardan oluşunun büyük etkisi vardır. Samuray sınıfıda eğitimli bir sınıftır bizde böyle bir sınıf yok. Japonya tekstil fabrikaları ilk kurulduğunda çalışacak işçi bulunamıyordu japonlar bunların ruh emici şeytan işi olduğunu söylüyorlardı bunun çözümü samuray çocuklarını bu fabrikalarda çalıştırarak halkı ikna ettiler, sonra o samuray cocuklar işçi başı oldu mühendis oldular devamında fabrikaların sahibi oldular. Tekstille başlayan hikayede 40-50 yılda bir dünya devi ülke oldular. Bize göre temel farkları izole bir japonya, eğitimli samuray sınıfı, küçük bir ülke oluşuları sanayileşme ve kalkınmada merkezi otoritenin daha kolay güç sahibi olabilmesi. Japon kalkınması ve cumhuriyetin ilk yılları biraz benzerdir.
sorulan sorular da mükemmel arkada ki ekibin de entelektüel seviyesinin yüksek olmasından dolayı flutvdekinden daha iyi bir iş oldu bence
14:15 okullarda tarih derlerelerinde kavalanın bu yönleri hiç konuşulmuyor, mısırın ontomluğu hiç bahsediliyor tarihi hep vurdu kırdı yönüyle inceliyoruz farklı perspektifler bakmayı anlatmayı öğrenmeliyiz bence hocam bu farklı yönlerden anlatımınıda tebrik ediyorum.
Hocam Bengu nerde?
hozom merhabalar. asyadaki bilhassa çine yakın olan medeniyetlerin tarihsel süreçte nasıl bu kadar yüksek nüfusa eriştiğini açıklayan bir video yaparsanız sevinirim.
49W'a rakip geldi
Niyazi berkes severizz az görmedik derslerde
Tanzimatla ilgili hangi kitabı önerirsiniz?
Merhaba. Görüntünün 2-3 saniyede bir atlaması iyi bir efekt değil; izlemeyi yorucu bir hale getiriyor. Bunu bir değerlendirin… isterseniz:)
Kapak fotosundan K. Mısıroğlu cosplayi beklentisiyle izledim.
Sonda soylediginiz cok ilgincti, keske biraz daha acsaydiniz
Hocam Carter V. Findley'nin Modern Türkiye Tarihi kitabı sizin ve İsmail Coşkun hocamızın yaptığı okumalara benzer okumalar ile dönemsel olarak yazar ve romanları da değerlendirerek bir Modern Türkiye Tarihi değerlendirmesi yapıyor. Bu kitabı da gündeminize alır mısınız?
hocam Bahadırhan Dinçaslan'la bir program güzel olabilir
Atsız'la alakalı video super olur.
Hocam, Kahraman Şakul'la bir sohbet gelir mi
27:40 Cumhuriyet Azerbaycan'da da kullanılıyordu. 1918'de ilk Cumhuriyet kurulduğunda ismi "Azərbaycan Xalq Cumhuriyyəti" idi. Respublika kelimesi Sovyet işgali sonrasında dayatıldı
Ikisi de bize yabancı aslında.
Kamueli gibi birşey muhtemelen kendi kelimemiz
@@a.thales7641 Tabii ki cumhuriyet de türk kökenli kelime değil. Ancak bir kelimenin istifadesinin harici bir kuvvet tarafından size dayatılması önceki kelimeyi, kökeni sizin dil olmasa bile daha "sizden" yapıyor. Yoksa ha latince söylemişiz ha arapça ne fark eder
Guya indikilər neynədiki.Götürüb Respublikanı belə sildilər.Adını qoydular "Müstəqillik günü"
Mehmet Emin Resulzade başımızın tacıdır. Buradan da anmış olalım.
Rise of Nations tan hiç bahsetmiyorsunuz hocam. Ben o oyun sayesinde belli eşikleri geçen toplumları yakalamanın ne kadar zor olduğunu anlamıştım. Ve ilginçtir ki sırf bu sebepten uç milliyetçi arkadaşlar oyundan hoşlanmazdı 😊
Elinize sağlık.Çok güzel bir bölüm olmuş.Haddimi aşmayarak bir fikir vermek istiyorum:Türk modernleşmesi ile ilgili yaptığınız bu seride bence konunun günümüzle ilişkisini düşündüğümüzde,kapsamı oldukça geniş.Kendisi de bu alanla ilgili uzun süredir araştırmalar yaptığını belirten Erlik ve Mustafa Bozkurt ile bu konu hakkında ortak bir içerik yapmanızı çok isterim.Elbette ticari vb. birçok kaygınız vardır ama faydalı olabileceğini umduğum bu fikri sunmak isterim.Her videoda olduğu gibi bu video için de ESG başta olmak üzere Fatih,Can ve Cengiz Beylere çok teşekkür ederim.
Hocam seyrederken aklima geldi bir Attila Ilhan programi yapin.
Esg ye karşılıksız yemek ısmarlatan hayat bize neler yapmaz
Hoca ne zaman ortaçağ konuşsa eu4 açasım geliyor.
Bernard Lewis ve Kemal karpat'ı unutmayın
Azerbaycan hakkinda sizin bilgileriniz dahilinde bi proqram olsa cok iyi olur
hocam aslında bu bölüm tam victoria 3 oyununluk bölüm olmuş
Hocam price revolution ne zaman gelir
Üye olup buluşmaya gelebiliyor muyuz acaba ?
eyes wide shut maskeli balo gibi mi olacak bu organizasyon ?
Peki Nihal Atsız gelir mi hocam?
Sonunda
Allah affetsin popcorn kadir sandım ön izlemedeki fotoyu görünce az kalsın engelliyodum hesabı youtube den :))
19. yy Ottoman bölümleri çok güzel oluyor ya
100 sene sonra başına padişah seçen bir toplumda modernleşmeden söz edilemez
Hocanin Victoria 3 oynadigina yemin edebilirim
evet oynuyorum. Bu biopolitics işini muhteşem anlatan bir oyun. Sanayileşeceksin eğitimli işgücü yok. Legislation lazım. Kaynak vs. var ama işte Batı'nın gerisindesin adam yok, legislation archaic vs.
şerif mardin'e değiniliyor mu, ona göre izleyeceğim
Hocam belki bu mevzularda bu kadar başarılı olmamızın sebebi de gelen kültürle yerel kültürün birbirine çok uygun olması olabilir. Anadolu tarihi boyunca kim gelirse onun kültürüne adapte olmuş Hitit gelmiş hititli olmuş, asur gelmiş asurlu olmuş, fars gelmiş farsi olmuş, yunan gelmiş yunan olmuş, roma gelmiş rum olmuş. Steplerden getirdiğimiz Türk kültürü de nereye giderse oraya adapte olmuş, Hunlar hristiyan olmuş orda erimiş, uygurlar mani olmuş, hazarlar yahudi olmuş. Bugün görebildiğim kadarıyla da kuvvetli kültürler kuvvetli sentezlerden doğuyor, tabii sentez derken bir kültür aşuresini de kastetmiyorum, yoksa dediğiniz gibi irandan da çıkardı, keza bugün karamanlar niye gitti diye bir soru var ama kalanlar ya da yeni gelenler arasında kim rumdu gibi bir soru yok, islam üzerinden olsa da bir gheist yaratılmış gibi duruyor. Belki o gheist yüzünden gelen azim o zamanları bize atlattırdı. Şu an belki fazla düşünüp olmayan sonuçlar da çıkarıyor olabilirim, ama ortadoğu ve balkanlarda gördüğüm kadarıyla en büyük problemler birlik olamamaktan kaynaklanıyor.
Edit: Hocam ekstra bilgi vereyim Fransada 5. Cumhuriyetin anayasası de gaulle’den beri 25 kez değiştirilmiş yani biz de o kada kötü durumda değiliz 😂
Bi an Kadir Mısıroğlu videosu zannettim hocam o kadar korktum ki
Sabah mahmurluğuyla kapak fotoğrafını görünce “dirildi” sandım
yılbaşına özel ne izleyeceğiz?
Hocam çok merak ettiğim bir konu var fatih İstanbul fethinden sonra Ortodoks olsaydı balkan merkezli anadoludan biraz kopmuş bir osmanli kurulurdu ana dili Latince olurdu İstanbul'daki alimler bilimi daha da ileri götürürdü diye dusunuyorum düşüncelerinizi merak ediyorum ❤❤❤
Hayatımda gördüğüm en kötü distopya. Eu4 modu gibi fikir. Mehmed sence gerçekten böyle bir şey yapar mıydı?
@schwerze8245 zaten yapmış olsa şu anda Türkiye bu halde olmazdı 😅
@@kaexe7388 ha bu akıl ettiğin şeyi etmemiş olması hataydı yani özür dileriz paşam yav. bu şey gibi lan cahil cühela kitap okusaydı bugün böyle olmazdık demek gibi . adama öyleeee miiiiii ? derler yoğ yavvv sen ne zekisün öyle
Fatih ortodoks olsa ne yazar? Ulema, askeri elit, dini kadrolar, osmanlı tebaası, anadolu tebaası hep müslüman.
eu4 u azalt hocam
Super
42:20 fiskobirlik nedir anlamadım?
Kooperatif
@randomhuman5525 onu biliyorum da neyin örneği yani o?
Açıkladığı şey , biz çok geriden (neredeyse sıfır noktasından) başlamamıza rağmen birşeyleri kurup belirli bir noktaya geldiğimiz..
35:43 vallahi anlamadım " ceza sahasına göre " mi dedi sanki, ceza kesinde diğerini anlayamadım
Celal şengörün dediği gibi diyor
Katıl üyeleri artı çok yorum yapan Sadri, unutma gitmeyi Sadriii 😂
ben işçiyim ya, çok yerim diye almazlar beni, beleş yemek buran fukara koçum benim derler hahhaaaa
@ 🥲