Καλημέρα.Οπως ακριβώς το λες....Αυτό το πράγμα να μην χωράει το 10'' καλώδιο...δεν το καταλαβαίνω.Με ακροχιτώνιο και πολύ προσπάθεια χωράει το10''.Αλλιώς με το 6 ''καλώδιο,υποβαθμίζεται η καλωδίωση σε 6΄΄.Αυτό ειναι πρόβλημα.Καλή συνέχεια.
Πολυ ωραιος μαστορα, πολυ κατανοητα τα videos σου, συνεχισε! Εντωμεταξυ πρεπει να το κανει καποιος επαγγελματιας γιατι DIY και ηλεκτρολογια μπορει να ειναι επικινδυνος συνδιασμος.
Ωραίος ο συνάδελφος.Ελπιζω μόνο μην κάνουν δοκιμές κ μη ηλεκτρολόγοι γιατί όπως έχεις πει κ σε παλιότερο βίντεο ή θα πάρουν φωτιά 🔥 ή θα έχουμε εμείς περισσότερη δουλειά.καλη συνέχεια αναμένουμε νέο βίντεο με τον απαραίτητο επιτηρητή τάσης.
Καλημέρα σας θέλω πρώτον να σας συγχαρώ για τα πολύ πληροφοριακά video σας . Είμαι συνταξιούχος τεχνικός ηλεκτρολόγος μεταλλείων και δεν έχω δουλέψει ως επαγγελματίας εγκαταστάτης σε οικίες μόνο της δικές μου εγκαταστάσεις έκανα . Πρόσφατα τοποθέτησα στον μονοφασικό πίνακα του σπιτιού μου μεταγωγικό διακόπτη για παροχή και από γεννήτρια μονοφασική απλά αφαίρεσα τον γενικό διακόπτη και στην θέση του έβαλα τον χειροκίνητο μεταγωγικό , μετά η γενική ασφάλεια ρέλε και τα υπόλοιπα . Το πρόβλημα μου είναι όταν έχουμε διακοπή ρεύμα από την ΔΕΗ και το σπίτι τροφοδοτείτε με την γεννήτρια όταν επανέλθει το ρεύμα από την ΔΕΗ δεν το αντιλαμβανόμαστε μέσα στο σπίτι γιατί είναι σαν εξοχικό σε μοναχικό μέρος . Τι προτείνεις σαν λύση στο πρόβλημα μου Σε Ευχαριστώ .
Το καλύτερο θα ήταν μία αυτόματη μεταγωγή. Εκτός αν η γεννήτρια είναι χειροκίνητη, οπότε πάμε σε πιο απλή λύση, πχ μίας λυχνίας που θα λειτουργεί με ΔΕΗ μόνο. Που σημαίνει ότι θα είναι συνδεμένη πριν το μεταγωγικό, εκεί που τροφοδοτεί η ΔΕΗ πχ, αλλά θέλει όλα τα σχετικά της. Πχ, ασφάλεια για τη λυχνία ίσως ακόμη και διαρροής όπως επιβάλλεται από κανονισμό. Αλλά αν το θεωρείς υπερβολή το διαρροής, ας τοοθετήσετε τουλάχσιτον ασφάλεια και λυχνία.
Αγαπητε φίλε, κάνε και ένα βίντεο για το πως ματίζουμε σωστά καλώδια. Με ενδιαφερει κυρίως για μεγάλες διατομές όπου πχ αλλάζεις πίνακα και το παροχικό δεν φτάνει ή είναι μέσα στον τοίχο η μάτιση όταν αλλάζει σημείο ο πίνακας σε ανακαίνιση.
Τέλειο το εξάρτημα πού γράφει τίς κιλοβατώρες όμως εμένα μου αρέσουνε οι παλαιού τύπου πίνακες μάρκα DALI του 60'με ασφάλειες βιδωτες πορσελάνης η αυτόματες βιδωτες πού είναι εύκολες στην αλλαγή αν χάλασει καμία ασφάλεια είτε πορσελάνης η αυτόματες βιδωτες και έχουν πολύ στιβαρή κατασκευή τά παλαιά κυκλώματα και οι ασφαλιστικές είναι πορσελάνης πυρίμαχη όσο για τα καινούρια κυκλώματα έχω δει όλες οι ασφάλειες ραγας είναι πλαστικες και χαλάνε εύκολα και το κακό είναι ότι χρειάζεται μάστορας για αλλαγή ασφαλείας ραγας ενώ αν χάλασει η ασφάλεια βιδωτή αλλάζεται εύκολα με το χέρι σαν να βιδωνεις λάμπα τό βασικό είναι ότι όταν αλλαχτεί μία βιδωτή ασφάλεια πορσελάνης η αυτόματη βιδωτή πρέπει να είναι κλειστός ο γενικός διακόπτης και όταν γίνει η αντικατάσταση ασφαλείας ανοίγεις τόν γενικό και μετά είναι όλα οκ.
Το πλυντήριο πιάτων θέλει ξεχωριστή γραμμή στον πίνακα με 10Α ασφάλεια ή αρκεί να λειτουργεί στην πρίζα που καλύπτεται από τον ασφάλεια του φωτισμού ? Ευχαριστώ
Εξαρτάται απο μερικα πραγματα. Απο την ισχυ του, αν ειναι μονιμα συνδεμενη συσκευη ή μπαινει σε πριζα. Αναλογα θα μπει σε δικη του η 10Α ή 16Α ή μεγαλύτερη.
Επειδή οι απόψεις διίστανται σε μια παροχή οικίας 1χ63Α τι ενδιάμεσο μετρητή βάζουμε;Έχω δει και 40Α μετρητή.Επίσης το 16mm δεν χωράει τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;Εγώ προσωπικά βάζω με το ζόρι(αλλά με πολύ ζόρι) 16ΝΥΑF.Έχουμε καμία άλλη πρόταση για τις διατομες σε παροχή 1χ63;;;;Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα μάστορα!!!! Ερώτηση .Άλλαξα τον ασφαλοδιακοπτη του ηλιακού στον πίνακα ο οποίος είχε ξεχωριστη λυχνία και τοποθέτησα έναν με ενσωματωμένη λυχνία .Όμως δεν ανάβει .Συνδεσα φάση ουδέτερο κανονικά. Κάποια βοήθεια?
3:46 Καλησπέρα. Έχω ένα επιτηρητή τάσεις καί θέλω να ρωτήσω για υπόταση το έχω στα 210v ενώ για υπέρταση το έχω στα 246 v είναι σωστή; Για μονοφασικό ρευμα
Αν το δοκιμάσεις με όργανο είναι γεφυρωμένο. Το δείχνει και στο σχέδιο. Όλοι οι μονοφασικοί έτσι είναι. Υπάρχουν πχ περιπτώσεις που περνάς κάπου μία παροχή για ένα μηχάνημα, βάζεις βγάζεις την παροχή (φάση ουδέτερο) γι αυτό σου έχει και δυό βίδες. αντί να βάζεις κλέμα ή κάποια μπάρα έξτρα.
οπως θα περασεις για το ενα θα φτιαξεις αλλο ενα δευτερο ... δλδ μετα απο γενικο, γενικη ασφαλεια παει το πρωτο ρελε, θα βαλεις επιπλεον καλωδια για ενα δευτερο ρελε ή αμα εχεις υπο πινακα στο επανω οροφο θα βοηθουσε ακομα περισσοτερο ν το βαλεις εκει μεσα ... στο δευτερο ρελε αμα εχεις λιγα φορτια θα μπορουσες ν περασεις 6αρια καλωδια να σου ειναι ακομα πιο ευκολο, αυτο θα τ δεις ή εσυ ή ο ηλεκτρολογος σου ...
Καλησπέρα ! Σκέφτομαι να βάλω ένα τέτοιο στον πίνακά μου ... μπας και μπορέσω να καταλάβω απο που έχω αυτές τις μεγάλες χρεώσεις που έχω στο διαμέριομά μου (1400kw μηνιαίος) Εκτός απο αυτό ... υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να εντοπίσω τι είνα αυτό που μπορεί να μου ανεβάζει τους λογαριασμούς? Έχω δοκιμάσει κάποιους μετρητές πρίζας σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα αλλά δεν βρήκα κάτι που να είναι πολύ περίεργο... Ετχαριστώ !
Πολύ ωραίο μπράβο !!! Γνωρίζετε αν αυτός ο μετρητής ή καποιος άλλος μπορεί να δείχνει real time το ρεύμα (amprere) που "τραβάει" η εγκατάσταση ? Ευχαριστώ !!!
Ευχάριστο πολύ για το επεξηγηματικό βίντεο. Έχω όμως μια απορία σχετικά με το δοκιμαστικό σας πίνακα . Την έξοδο του γενικού διακόπτη την περνάτε στην γενική ασφάλεια C32 μέσω μπάρας γεφύρωσης 1P , αντέχει τα 32A ? δεν θα ήταν πιο καλό να ήταν γέφυρα με 10αρι καλώδιο με ακροχιτώνια κλπ ? ή δεν έχει θέμα
Η Schneider ειναι μια απο τις 4 επώνυμες και καλυτερες εταιρείες στο ραγοϋλικό και οχι μονο. Οπως ΑΒΒ, ΧΑΓΚΕΡ, ΛΕΓΚΡΑΝΤ κλπ. Για την επιλογη υλικων, επειδη το χρησιμοποιω πολυ, οποτε εχω υλικο για τα βιντεο, αλλα επισης μου στελνει και η εταιρεια υλικο αν θελουμε κατι που δεν εχουμε. Απο πλευρας επιλογης υλικου, οτι εχει βολευτει ο καθενας ...
Καλησπέρα. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε να ενημερώνετε τεχνικούς και καταναλωτές σχετικά με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ερώτηση. Ο μετρητής μπορεί να τοποθετηθεί μετά τον ρελέ διαρροής; η όχι. Το ρωτάω για λόγους χωροταξίας του πίνακα. Ευχαριστώ. Εύχομαι καλές γιορτές.
@@electricalnews9806 Καλησπέρα και πάλι. Ενοχλώ με τις ερωτήσεις, αλλά για την αποφυγή λάθους, εννοώ να πάρει φάση και ουδέτερο από τα out του ρελέ διαρροής . Ευχαριστώ.
@@dimitrisdaravelas1476 κανένα πρόβλημα να ρωτατε και να ξαναρωτατε. Οχι, δεν υπαρχει θεμα να παρει απο το out του διαρροης. Ειτε πριν το διαρροης ειτε μετα, κανει την ιδια δουλεια.
Απλή βοηθητική επαφή είναι. 3 επιλογές έχουμε.... Έξοδος alarm: Η επαφή εξόδου χρησιμοποιείται σαν επαφή alarm, για να ειδοποιήσει σε περίπτωση υπέρβασης ενός μετρούμενου ηλεκτρικού χαρακτηριστικού (π.χ. σε περίπτωση υπέρβασης του ρεύματος γραμμής από μια προκαθορισμένη τιμή, ενεργοποιείται η επαφή alarm). • Έξοδος παλμών: Η έξοδος έχει οριστεί ως έξοδος παλμών για τηλεμέτρηση. • Στατική έξοδος: Η έξοδος έχει οριστεί ως στατική (μόνιμα on ή μόνιμα off).
Θα υπερθερμανθεί σίγουρα. Οριακά ίσως χωρά το δεκάρι, ανάλογα το μετρητή, είναι καλύτερα. Μπορείς όμως να τοποθετήσεις μετρητή με αμπεροτσιμπίδες. Να μην περνά δηλαδή το ρεύμα μέσα από το μετρητή.
Πολύ αναλυτικό το βιντεο σας! Βάλαμε μετρητή για 2 ασφάλειες και παρατηρούμε μια μέτρηση της ταξης του 0.01 κάθε μια-μιαμιση ώρα, ενώ τα παντα είναι σβηστά και χωρίς τίποτα σε πρίζες. Η μετρηση αυτή συνεχίζει ακομα και αν κλείσουμε τη μία ασφαλεια, ειτε την 20αρα ειτε την 16αρα. Από πού προέρχεται αυτό κατά τη γνώμη σας; Ευχαριστώ!
Ακόμη και τα λαμπάκια του ηλεκτρικού πίνακα, έχουν μια πολύ μικρή κατανάλωση. Αν δεν υπαρχει λαμπάκι, ακομη και ο μετρητής απαιτει μια πολυ μικρή ενεργεια για να δουλέψει
Καλησπέρα Δύο ερωτήσεις έχω Πρώτον είναι δυνατόν να μπει μετά και από το ρελέ ασφαλείας Δεύτερον πόσα amps προτείνεις για ένα σπίτι (μονοφασικό) Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
Φυσικά και μπορεί να μπει και μετά το ρελέ διαρροής. Σε περιπτώσεις όμως που έχουμε περισσότερα από 1 ρελέ διαρροής, καλό είναι να μπαίνει πριν. Διότι αν μπει μετά από το ένα και πεσει, το άλλο θα συνεχίσει να τροφοδοτεί αυτά που τροφοδοτεί και να μην μετράει ο μετρητής. Για σπίτι μονοφασικό εννοείς παροχή πόσα αμπέρ; ή 1Χ40 ή 1Χ63 (αν δίνει 63 στην περιοχή σου. Αυτά τα δυό είναι δεν έχεις άλλες επιλογές
@@electricalnews9806 είσαι άψογος σε ευχαριστώ πολύ....θα πρότεινες έναν τέτοιο μετρητή που βάζεις σε μάρκα πχ abb η τύπου shelly em με clamp 50 αμπέρ..
Μάστορα απ'οτι δείχνουν οι οδηγίες χρήσεις του μετρητή ο ουδέτερος μπαίνει στην επαφή 4 και βγαίνει από την επαφή 6 και η φάση όπως τα έδειξες in και out ποια η γνώμη σου;
Ευχαριστούμε! Θέλω να κάνω μια ερώτηση, ίσως χαζή.. Γιατί βάζουμε καλώδιο που το συνδέουμε στο μπλοκ διανομής? Ποιο ρεύμα επιστρέφει? Με ποιόν τρόπο χρησιμεύει για την λειτουργία του? Μπορείτε λίγο να το εξηγήσετε? (Αφού όλο το ρεύμα γυρνάει από το γενικό ρελέ και το RCBO...) Ευχαριστώ προκαταβολικά!!
Εννοείτε για τον ουδέτερο του μετρητή; Ο ουδέτερος του μετρητή χρειάζεται μόνο για να δουλεύει το κύκλωμα του μετρητή. Ενώ της φάσης περνά όλο το ρεύμα των καταναλώσεων από αυτό. Στην ουσία μόνο το ρεύμα της φάσης μετρά.
@@electricalnews9806 Ναι ναι εννοώ για τον ουδέτερο του μετρητή. Δεν καταλαβαίνω ποια χρησιμότητα έχει.. Οκ βοηθάει για την λειτουργία του μετρητή, αλλά με ποιον τρόπο βοηθάει;; Αυτό δεν έχω νοήσει
@@thelmech93 Τα πάντα για να λειτουργήσουν δεν φτάνει μόνο η φάση, θέλουν και ουδέτερο. Ο μετρητής λοιπόν έχει ένα κύκλωμα μέσα του και μία οθόνη. Αυτά για να δουλέψουν χρειάζονται δύο καλώδια. Με ένα δεν δουλεύει τίποτα.
Πολύ ωραίο βίντεο μάστορα. Μια απορία. Εαν έβαζες τον μετρητή μετά τον ρελέ, ώστε να την χρειαστεί να τον μετακινήσουμε (σε κάποιες περιπτώσεις ειναι τσιμα τσιμα τα καλώδια) δεν θα ήταν σωστό?
Δεν υπαρχει προβλημα. Αλλα γενικοτερα ακολουθω τακτικη γενικων εξαρτηματων πριν απο τα διαρροης. Οπως, αντικεραυνικα, επιτηρητες, μετρητες κλπ. Αν πχ βαλεις 2 ρελε στην εγκατασταση ή 3 ή 13, σε πιο απ ολα θα παει ο μετρητης?? Αρα μπαινει στην αρχη και τελος
@@electricalnews9806 Ευχαριστώ. Απλά είχα υπ οψι μια περίπτωση, σε ένα υποπίνακα ενοικιαζόμενου στούντιο, που ήταν κοντά τα καλώδια. Για να αποφύγουμε περισσότερη εργασία.
Όχι, κανένα. Απλά αν έχουμε περισσότερα από ένα ρελέ και θέλουμε μέτρηση γενική, τότε είναι ''δώρον άδωρο''. Μετά το ρελέ, σε συγκεκριμένο κύκλωμα αν θέλουμε να μετρήσουμε
Αναλογα απο που τροφοδοτουμε τον μετρητη , πρέπει να παρει και ουδετερο. Απο τον ουδετερο σ αυτούς τους μετρητες, δεν περνουν τα φορτια. Ειναι ΜΟΝΟ για να λειτουργησει το κυκλωμα τους. Στην πρριπτωση που βλεπετε στο βιντεο, παιρνου.ε ουδετερο ΠΡΙΝ απο το διαρροης, αφου και η φαση ειναι πριν
Ωραία βίντεο αναλυτικά και πρακτικά. Ασχετη ερώτηση. Εχετε βρει ετικετογράφο που να γράφει ελληνικά ? αν ναι ποιόν ? μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κανέναν με ελληνικές γραμματοσειρές
Ο Brother e550w γραφεις οτι θελεις απο την εφαρμογη του στο κινητο!!! Τελειος, τον δουλευω 4 χρονια. Απαιχτος. Αρα, οπως γράφεις τα Ελληνικα, τυπωνεις κανονικά.
Καλησπέρα,, αφού στον πίνακα μου είναι πρώτα ο αντιηλεκτροπληξιακόσ διακόπτησ(ρελέ) και μετά η γενική ασφάλεια ,άρα προς τα πού πρέπει να τοποθετηθεί ο μετρητής κιλοβατώρας;;
Όπως κοιταω τον πίνακα η μπάρα γείωσης βρίσκεται (αριστερη μεριά και η μπάρα ουδέτερου (δεξιά μεριά ) του πίνακα .. Κάτω αριστερά στην αρχή έχει το ρελέ ,μετά 3 διακόπτες ενωμένους,(ο οποίος πρέπει να ο γενικός )και μετά τις 3 λυχνίες .
Μπράβο μάστορα είναι το πρώτο βίντεο από τα ηλεκτρολογικά που έχω καταλάβει τη συνδεσμολογία από όλα όσα έχω ψάξει συγχαρητήρια
Καλημέρα.Οπως ακριβώς το λες....Αυτό το πράγμα να μην χωράει το 10'' καλώδιο...δεν το καταλαβαίνω.Με ακροχιτώνιο και πολύ προσπάθεια χωράει το10''.Αλλιώς με το 6 ''καλώδιο,υποβαθμίζεται η καλωδίωση σε 6΄΄.Αυτό ειναι πρόβλημα.Καλή συνέχεια.
Μπράβο!! πάντως η γνώση είναι μεγάλο πράγμα, όταν μπορείς να την μεταδόσεις και γίνεται κατανοητή, από όλους εμάς
Μπράβο για την προσπάθεια και την ενημέρωση!!!!
Συγχαρητήρια για το βίντεο και τη δουλειά σας ,συνεχίστε !!
Μαέστρο-Κώστα καλημέρα! Ευχαριστούμε πολύ για τα videos!
Πολυ ωραιος μαστορα, πολυ κατανοητα τα videos σου, συνεχισε! Εντωμεταξυ πρεπει να το κανει καποιος επαγγελματιας γιατι DIY και ηλεκτρολογια μπορει να ειναι επικινδυνος συνδιασμος.
Ευχαριστούμε 👍
Πολύ ωραία αναλυτικά, μπράβο ευχαριστούμε.
Μπράβο ρε συνάδελφε ότι καλύτερο υπάρχει στο ελληνικό you tube σε θέμα ηλεκτρολογίας 💪⚡️💡
Ενταξει οχι και ετσι, σ ευχαριστω ομως 🥰
@@electricalnews9806 όλο ξένοι συνάδελφοι υπάρχουν σε βίντεο ηλεκτρολογίας ευτυχώς έχουμε εσένα💪⚡️😎
@@christhrashmetal8260 σ ευχαριστώ αδελφέ μου
Πολλά μπράβο μάστορα έτσι να συνεχίσεις.
Ωραίος ο συνάδελφος.Ελπιζω μόνο μην κάνουν δοκιμές κ μη ηλεκτρολόγοι γιατί όπως έχεις πει κ σε παλιότερο βίντεο ή θα πάρουν φωτιά 🔥 ή θα έχουμε εμείς περισσότερη δουλειά.καλη συνέχεια αναμένουμε νέο βίντεο με τον απαραίτητο επιτηρητή τάσης.
Καλημέρα σας θέλω πρώτον να σας συγχαρώ για τα πολύ πληροφοριακά video σας .
Είμαι συνταξιούχος τεχνικός ηλεκτρολόγος μεταλλείων και δεν έχω δουλέψει ως επαγγελματίας εγκαταστάτης σε οικίες μόνο της δικές μου εγκαταστάσεις έκανα .
Πρόσφατα τοποθέτησα στον μονοφασικό πίνακα του σπιτιού μου μεταγωγικό διακόπτη για παροχή και από γεννήτρια μονοφασική απλά αφαίρεσα τον γενικό διακόπτη και στην θέση του έβαλα τον χειροκίνητο μεταγωγικό , μετά η γενική ασφάλεια ρέλε και τα υπόλοιπα . Το πρόβλημα μου είναι όταν έχουμε διακοπή ρεύμα από την ΔΕΗ και το σπίτι τροφοδοτείτε με την γεννήτρια όταν επανέλθει το ρεύμα από την ΔΕΗ δεν το αντιλαμβανόμαστε μέσα στο σπίτι γιατί είναι σαν εξοχικό σε μοναχικό μέρος . Τι προτείνεις σαν λύση στο πρόβλημα μου
Σε Ευχαριστώ .
Το καλύτερο θα ήταν μία αυτόματη μεταγωγή. Εκτός αν η γεννήτρια είναι χειροκίνητη, οπότε πάμε σε πιο απλή λύση, πχ μίας λυχνίας που θα λειτουργεί με ΔΕΗ μόνο. Που σημαίνει ότι θα είναι συνδεμένη πριν το μεταγωγικό, εκεί που τροφοδοτεί η ΔΕΗ πχ, αλλά θέλει όλα τα σχετικά της. Πχ, ασφάλεια για τη λυχνία ίσως ακόμη και διαρροής όπως επιβάλλεται από κανονισμό. Αλλά αν το θεωρείς υπερβολή το διαρροής, ας τοοθετήσετε τουλάχσιτον ασφάλεια και λυχνία.
Αγαπητε φίλε, κάνε και ένα βίντεο για το πως ματίζουμε σωστά καλώδια. Με ενδιαφερει κυρίως για μεγάλες διατομές όπου πχ αλλάζεις πίνακα και το παροχικό δεν φτάνει ή είναι μέσα στον τοίχο η μάτιση όταν αλλάζει σημείο ο πίνακας σε ανακαίνιση.
Πολύ ωραίο βίντεο ευχαριστούμε
Συγχαρητήρια για το βίντεο. Αν μπορέσετε κάποια στιγμή, πείτε πως η έξοδος παλμών που έχει αυτή η συσκευή μπορεί να μας γίνει χρήσιμη.
Τέλειο το εξάρτημα πού γράφει τίς κιλοβατώρες όμως εμένα μου αρέσουνε οι παλαιού τύπου πίνακες μάρκα DALI του 60'με ασφάλειες βιδωτες πορσελάνης η αυτόματες βιδωτες πού είναι εύκολες στην αλλαγή αν χάλασει καμία ασφάλεια είτε πορσελάνης η αυτόματες βιδωτες και έχουν πολύ στιβαρή κατασκευή τά παλαιά κυκλώματα και οι ασφαλιστικές είναι πορσελάνης πυρίμαχη όσο για τα καινούρια κυκλώματα έχω δει όλες οι ασφάλειες ραγας είναι πλαστικες και χαλάνε εύκολα και το κακό είναι ότι χρειάζεται μάστορας για αλλαγή ασφαλείας ραγας ενώ αν χάλασει η ασφάλεια βιδωτή αλλάζεται εύκολα με το χέρι σαν να βιδωνεις λάμπα τό βασικό είναι ότι όταν αλλαχτεί μία βιδωτή ασφάλεια πορσελάνης η αυτόματη βιδωτή πρέπει να είναι κλειστός ο γενικός διακόπτης και όταν γίνει η αντικατάσταση ασφαλείας ανοίγεις τόν γενικό και μετά είναι όλα οκ.
Πολύ καλός!! Συνέχισε δυνατά
Το πλυντήριο πιάτων θέλει ξεχωριστή γραμμή στον πίνακα με 10Α ασφάλεια ή αρκεί να λειτουργεί στην πρίζα που καλύπτεται από τον ασφάλεια του φωτισμού ? Ευχαριστώ
Εξαρτάται απο μερικα πραγματα. Απο την ισχυ του, αν ειναι μονιμα συνδεμενη συσκευη ή μπαινει σε πριζα. Αναλογα θα μπει σε δικη του η 10Α ή 16Α ή μεγαλύτερη.
Μπορεί να τοποθετηθεί μετά από ασφάλεια ενός κυκλώματος ώστε να μετράμε μόνο τη συγκεκριμένη γραμμή? Π.χ κύκλωμα για φώτα κλιμακοστασίου?
Επειδή οι απόψεις διίστανται σε μια παροχή οικίας 1χ63Α τι ενδιάμεσο μετρητή βάζουμε;Έχω δει και 40Α μετρητή.Επίσης το 16mm δεν χωράει τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;Εγώ προσωπικά βάζω με το ζόρι(αλλά με πολύ ζόρι) 16ΝΥΑF.Έχουμε καμία άλλη πρόταση για τις διατομες σε παροχή 1χ63;;;;Ευχαριστώ πολύ
Με την εφαρμογή My Electric Meter μπορούμε να μεταφράζουμε το LED σε Watt!
Καλησπέρα μαστοριά πάντα τέτοια
Να σαι καλά φίλε μας. Την καλησπέρα μας
να εισαι καλα
Καλησπέρα μάστορα!!!! Ερώτηση .Άλλαξα τον ασφαλοδιακοπτη του ηλιακού στον πίνακα ο οποίος είχε ξεχωριστη λυχνία και τοποθέτησα έναν με ενσωματωμένη λυχνία .Όμως δεν ανάβει .Συνδεσα φάση ουδέτερο κανονικά. Κάποια βοήθεια?
στην κατω ραγα, τερμα αριστερα, τι ειναι το γκρι ραγουλικο?
Άριστος κατατοπιστικος
3:46 Καλησπέρα. Έχω ένα επιτηρητή τάσεις καί θέλω να ρωτήσω για υπόταση το έχω στα 210v ενώ για υπέρταση το έχω στα 246 v είναι σωστή; Για μονοφασικό ρευμα
Ναι μια χαρά ειστε. Το κατω οριο ειναι 207V και το ανω στα 253V
γιατι ενα απλο ουδετερακι? Γιατι να βγαζουν δυο βιδες αφου ειναι γεφυρωμενες? Εγω παντως μεχρι στιγμης παντα δυο ουδετερους εχω βαλει. Απο αυριο θα βαζω ενα :p
Αν το δοκιμάσεις με όργανο είναι γεφυρωμένο. Το δείχνει και στο σχέδιο. Όλοι οι μονοφασικοί έτσι είναι. Υπάρχουν πχ περιπτώσεις που περνάς κάπου μία παροχή για ένα μηχάνημα, βάζεις βγάζεις την παροχή (φάση ουδέτερο) γι αυτό σου έχει και δυό βίδες. αντί να βάζεις κλέμα ή κάποια μπάρα έξτρα.
Μ'αυτα που βλεπω θελω να ξαναρχισω παλι. Μπραβο!
την μπαρα γεφυρωσης για τις φασεις των ασφαλειων,απλα την εσφιξες με μια παροχη πρεσσαρισμενη με ακροχιτωνιο;
Ωραιο βιντεο μπραβο!!! ηθελα να ρωτησω σε ενα μονοφασικο δικτυο πως μπορω να συνδεσω 2 ρελε διαφυγης 1 & 2 οροφο?
οπως θα περασεις για το ενα θα φτιαξεις αλλο ενα δευτερο ...
δλδ μετα απο γενικο, γενικη ασφαλεια παει το πρωτο ρελε, θα βαλεις επιπλεον καλωδια για ενα δευτερο ρελε ή αμα εχεις υπο πινακα στο επανω οροφο θα βοηθουσε ακομα περισσοτερο ν το βαλεις εκει μεσα ...
στο δευτερο ρελε αμα εχεις λιγα φορτια θα μπορουσες ν περασεις 6αρια καλωδια να σου ειναι ακομα πιο ευκολο, αυτο θα τ δεις ή εσυ ή ο ηλεκτρολογος σου ...
Καλησπέρα ! Σκέφτομαι να βάλω ένα τέτοιο στον πίνακά μου ... μπας και μπορέσω να καταλάβω απο που έχω αυτές τις μεγάλες χρεώσεις που έχω στο διαμέριομά μου (1400kw μηνιαίος)
Εκτός απο αυτό ... υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να εντοπίσω τι είνα αυτό που μπορεί να μου ανεβάζει τους λογαριασμούς? Έχω δοκιμάσει κάποιους μετρητές πρίζας σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα αλλά δεν βρήκα κάτι που να είναι πολύ περίεργο...
Ετχαριστώ !
Μάστορα έχω μια απορία.ετσι όπως συνδέθηκε ο μετρητής προστατεύεται από το ρελέ διαρροής;
Πολύ ωραίο μπράβο !!! Γνωρίζετε αν αυτός ο μετρητής ή καποιος άλλος μπορεί να δείχνει real time το ρεύμα (amprere) που "τραβάει" η εγκατάσταση ? Ευχαριστώ !!!
Ναι, πλεον υπαρχουν "εξυπνοι" μετρητές που σου δειχνουν τα παντα, απο στιγμιαια καταναλωση, θερμοκρασιες, οτι φανταστεις
Θα ήταν ενδιαφέρον και χρήσιμο να δούμε μια σωστή τοποθέτηση επιτηρητή τάσης!
Ερχεται σύντομα
Ευχάριστο πολύ για το επεξηγηματικό βίντεο.
Έχω όμως μια απορία σχετικά με το δοκιμαστικό σας πίνακα .
Την έξοδο του γενικού διακόπτη την περνάτε στην γενική ασφάλεια C32 μέσω μπάρας γεφύρωσης 1P , αντέχει τα 32A ? δεν θα ήταν πιο καλό να ήταν γέφυρα με 10αρι καλώδιο με ακροχιτώνια κλπ ? ή δεν έχει θέμα
νομίζω πως αυτή "σηκώνει" εως και 63Α,εννοώ στο βίντεο,ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ!
καλησπερα, παρατηρω οτι χρησιμοποιεις αρκετες φορες υλικα μαρκας SCHNEIDER-ELECTRIC, υπαρχει συγκεκριμενος λογος ? πχ τιμη, ποιοτητα κλπ. Επισης προσωπικα θεωρω την hager ως την ΄΄ καλητερη ΄΄ ας πουμε στα ραγουλικα. Ποια η γνωμη σου ?
Η Schneider ειναι μια απο τις 4 επώνυμες και καλυτερες εταιρείες στο ραγοϋλικό και οχι μονο. Οπως ΑΒΒ, ΧΑΓΚΕΡ, ΛΕΓΚΡΑΝΤ κλπ.
Για την επιλογη υλικων, επειδη το χρησιμοποιω πολυ, οποτε εχω υλικο για τα βιντεο, αλλα επισης μου στελνει και η εταιρεια υλικο αν θελουμε κατι που δεν εχουμε.
Απο πλευρας επιλογης υλικου, οτι εχει βολευτει ο καθενας ...
Καλησπέρα. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε να ενημερώνετε τεχνικούς και καταναλωτές σχετικά με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ερώτηση. Ο μετρητής μπορεί να τοποθετηθεί μετά τον ρελέ διαρροής; η όχι. Το ρωτάω για λόγους χωροταξίας του πίνακα. Ευχαριστώ. Εύχομαι καλές γιορτές.
Καλησπέρα. Φυσικά και γίνεται
@@electricalnews9806 Καλησπέρα και πάλι. Ενοχλώ με τις ερωτήσεις, αλλά για την αποφυγή λάθους, εννοώ να πάρει φάση και ουδέτερο από τα out του ρελέ διαρροής . Ευχαριστώ.
@@dimitrisdaravelas1476 κανένα πρόβλημα να ρωτατε και να ξαναρωτατε. Οχι, δεν υπαρχει θεμα να παρει απο το out του διαρροης. Ειτε πριν το διαρροης ειτε μετα, κανει την ιδια δουλεια.
@@electricalnews9806 Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Τα από κάτω είναι για παρακολούθηση με κάποιο knx σύστημα;
Ή με κάποιο lan καλώδιο;
Απλή βοηθητική επαφή είναι. 3 επιλογές έχουμε.... Έξοδος alarm: Η επαφή εξόδου χρησιμοποιείται σαν επαφή alarm, για να ειδοποιήσει σε
περίπτωση υπέρβασης ενός μετρούμενου ηλεκτρικού χαρακτηριστικού (π.χ. σε περίπτωση
υπέρβασης του ρεύματος γραμμής από μια προκαθορισμένη τιμή, ενεργοποιείται η επαφή
alarm).
• Έξοδος παλμών: Η έξοδος έχει οριστεί ως έξοδος παλμών για τηλεμέτρηση.
• Στατική έξοδος: Η έξοδος έχει οριστεί ως στατική (μόνιμα on ή μόνιμα off).
Καλησπέρα,Αν έχω παροχή 3*16 το 6αρι από γενική ασφάλεια μέχρι μετρητή και από μετρητή μέχρι ρελε διαρροης θα με καλύψει η θα κάει; ευχαριστώ
Θα υπερθερμανθεί σίγουρα. Οριακά ίσως χωρά το δεκάρι, ανάλογα το μετρητή, είναι καλύτερα. Μπορείς όμως να τοποθετήσεις μετρητή με αμπεροτσιμπίδες. Να μην περνά δηλαδή το ρεύμα μέσα από το μετρητή.
Ωραίος ρε μάστορα..! με γεια και την πενσα!
Μπορούμε να τοποθετήσουμε στον ηλεκτρικό πίνακα μαζί αντικεραυνικό και επιτηρητή τάσης η το ενα θα ανερη το αλλό?
Φυσικά και μπορουμε. Αλλη δουλεια το SPD αλλη ο επιτηρητης. Δυο εντελως διαφορετικες προστασιες. Θα μπορουσαμε να πουμε οτι το ενα συμπληρωνει το αλλο
Πολύ αναλυτικό το βιντεο σας! Βάλαμε μετρητή για 2 ασφάλειες και παρατηρούμε μια μέτρηση της ταξης του 0.01 κάθε μια-μιαμιση ώρα, ενώ τα παντα είναι σβηστά και χωρίς τίποτα σε πρίζες. Η μετρηση αυτή συνεχίζει ακομα και αν κλείσουμε τη μία ασφαλεια, ειτε την 20αρα ειτε την 16αρα. Από πού προέρχεται αυτό κατά τη γνώμη σας; Ευχαριστώ!
Ακόμη και τα λαμπάκια του ηλεκτρικού πίνακα, έχουν μια πολύ μικρή κατανάλωση.
Αν δεν υπαρχει λαμπάκι, ακομη και ο μετρητής απαιτει μια πολυ μικρή ενεργεια για να δουλέψει
Καλησπέρα
Δύο ερωτήσεις έχω
Πρώτον είναι δυνατόν να μπει μετά και από το ρελέ ασφαλείας
Δεύτερον πόσα amps προτείνεις για ένα σπίτι (μονοφασικό)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
Φυσικά και μπορεί να μπει και μετά το ρελέ διαρροής. Σε περιπτώσεις όμως που έχουμε περισσότερα από 1 ρελέ διαρροής, καλό είναι να μπαίνει πριν. Διότι αν μπει μετά από το ένα και πεσει, το άλλο θα συνεχίσει να τροφοδοτεί αυτά που τροφοδοτεί και να μην μετράει ο μετρητής.
Για σπίτι μονοφασικό εννοείς παροχή πόσα αμπέρ; ή 1Χ40 ή 1Χ63 (αν δίνει 63 στην περιοχή σου. Αυτά τα δυό είναι δεν έχεις άλλες επιλογές
@@electricalnews9806 είσαι άψογος σε ευχαριστώ πολύ....θα πρότεινες έναν τέτοιο μετρητή που βάζεις σε μάρκα πχ abb η τύπου shelly em με clamp 50 αμπέρ..
Μάστορα απ'οτι δείχνουν οι οδηγίες χρήσεις του μετρητή ο ουδέτερος μπαίνει στην επαφή 4 και βγαίνει από την επαφή 6 και η φάση όπως τα έδειξες in και out ποια η γνώμη σου;
Ο ουδετερος δεν εχει μπες βγες, ειναι γεφυρωμενα τα βιδακια. Αν βαλεις τπ οργανο θα το δεις
@@electricalnews9806 ευχαριστώ καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!
Καποιο που να εχει μεγαλυτερη οθονη και ισως WIFI υπαρχει καποια καλη επιλογη?
Και για τριφασικό με τον ίδιο τρόπο συνδέεται?
Ευχαριστούμε! Θέλω να κάνω μια ερώτηση, ίσως χαζή.. Γιατί βάζουμε καλώδιο που το συνδέουμε στο μπλοκ διανομής? Ποιο ρεύμα επιστρέφει? Με ποιόν τρόπο χρησιμεύει για την λειτουργία του? Μπορείτε λίγο να το εξηγήσετε?
(Αφού όλο το ρεύμα γυρνάει από το γενικό ρελέ και το RCBO...) Ευχαριστώ προκαταβολικά!!
Εννοείτε για τον ουδέτερο του μετρητή; Ο ουδέτερος του μετρητή χρειάζεται μόνο για να δουλεύει το κύκλωμα του μετρητή. Ενώ της φάσης περνά όλο το ρεύμα των καταναλώσεων από αυτό. Στην ουσία μόνο το ρεύμα της φάσης μετρά.
@@electricalnews9806 Ναι ναι εννοώ για τον ουδέτερο του μετρητή. Δεν καταλαβαίνω ποια χρησιμότητα έχει.. Οκ βοηθάει για την λειτουργία του μετρητή, αλλά με ποιον τρόπο βοηθάει;; Αυτό δεν έχω νοήσει
@@thelmech93 Τα πάντα για να λειτουργήσουν δεν φτάνει μόνο η φάση, θέλουν και ουδέτερο. Ο μετρητής λοιπόν έχει ένα κύκλωμα μέσα του και μία οθόνη. Αυτά για να δουλέψουν χρειάζονται δύο καλώδια. Με ένα δεν δουλεύει τίποτα.
Πολύ ωραίο βίντεο μάστορα. Μια απορία. Εαν έβαζες τον μετρητή μετά τον ρελέ, ώστε να την χρειαστεί να
τον μετακινήσουμε (σε κάποιες περιπτώσεις ειναι τσιμα τσιμα τα καλώδια) δεν θα ήταν σωστό?
Δεν υπαρχει προβλημα. Αλλα γενικοτερα ακολουθω τακτικη γενικων εξαρτηματων πριν απο τα διαρροης. Οπως, αντικεραυνικα, επιτηρητες, μετρητες κλπ.
Αν πχ βαλεις 2 ρελε στην εγκατασταση ή 3 ή 13, σε πιο απ ολα θα παει ο μετρητης?? Αρα μπαινει στην αρχη και τελος
@@electricalnews9806 Ευχαριστώ. Απλά είχα υπ οψι μια περίπτωση, σε ένα υποπίνακα ενοικιαζόμενου στούντιο, που ήταν κοντά τα καλώδια. Για να αποφύγουμε περισσότερη εργασία.
Ίσως χρειαστεί κάποιο cable management με διάφορα υλικά πρός διευκόλυνση του εγκατάσταση, αλλά αυτό θέλει πειραματισμό...
Εάν μπει μετά το ρελέ υπάρχει πρόβλημα ;
Όχι, κανένα. Απλά αν έχουμε περισσότερα από ένα ρελέ και θέλουμε μέτρηση γενική, τότε είναι ''δώρον άδωρο''. Μετά το ρελέ, σε συγκεκριμένο κύκλωμα αν θέλουμε να μετρήσουμε
Μια χαρά μια ερώτηση ο ουδέτερος δεν πρεπει να είναι ο ίδιος που είναι στην είσοδο του ρελε και όχι στην μπάρα αυτός που συνδέουμε στο μετρητή?
Αναλογα απο που τροφοδοτουμε τον μετρητη , πρέπει να παρει και ουδετερο. Απο τον ουδετερο σ αυτούς τους μετρητες, δεν περνουν τα φορτια. Ειναι ΜΟΝΟ για να λειτουργησει το κυκλωμα τους. Στην πρριπτωση που βλεπετε στο βιντεο, παιρνου.ε ουδετερο ΠΡΙΝ απο το διαρροης, αφου και η φαση ειναι πριν
Εγώ σύνδεσα τον ουδέτερο στην μπάρα και έπεφτε το ρελέ. Συνέδεσα τον ουδέτερο πρίν το ρελέ και όλα ΟΚ
Απορια; το ιδιο το κυκλωμα του μετρητη δεν θεωρειτε φορτιο; Ετσι ωστε να τοποθετηθει σε καθε περιπτωση μετα το ΔΔΡ
Ωραία βίντεο αναλυτικά και πρακτικά. Ασχετη ερώτηση. Εχετε βρει ετικετογράφο που να γράφει ελληνικά ? αν ναι ποιόν ? μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κανέναν με ελληνικές γραμματοσειρές
Ο Brother e550w γραφεις οτι θελεις απο την εφαρμογη του στο κινητο!!! Τελειος, τον δουλευω 4 χρονια. Απαιχτος. Αρα, οπως γράφεις τα Ελληνικα, τυπωνεις κανονικά.
Μπορεις να δεις στον παρακατω συνδεσμο πως ειναι γραμμενος ενας πινακας. Τον δειχνω και στο βιντεο τον ετικετογράφο. vm.tiktok.com/ZMYm68GqC/
Ωραία βίντεο επεξηγηματικα. Έχεις και instagram?
Οχι, δεν εχω προλάβει..
Καλησπέρα,, αφού στον πίνακα μου είναι πρώτα ο αντιηλεκτροπληξιακόσ διακόπτησ(ρελέ) και μετά η γενική ασφάλεια ,άρα προς τα πού πρέπει να τοποθετηθεί ο μετρητής κιλοβατώρας;;
Αναποδα το είδες. Πρωτα η γενικη ασφάλεια, μετα ο μετρητής και μετα το Διαρροής! Αυτή είναι η σειρα
Όπως κοιταω τον πίνακα η μπάρα γείωσης βρίσκεται (αριστερη μεριά και η μπάρα ουδέτερου (δεξιά μεριά ) του πίνακα .. Κάτω αριστερά στην αρχή έχει το ρελέ ,μετά 3 διακόπτες ενωμένους,(ο οποίος πρέπει να ο γενικός )και μετά τις 3 λυχνίες .
Α συγνωμη, λες για τον δικο σου πινακα!! Οπως ειναι, μπορεις και μετα την ασφαλεια. Την γενικη.
Έχω ένα chronos μετρητή ο οποίος ανάβει μόνιμα πράσινος και κάποιες φορές πράσινο κ εναλλάξ κόκκινο ..το κάνει όταν έχει φορτίο μεγαλύτερο ας πούμε?
Ναι, όσο αυξάνεις το φορτιο, αναβοσβήνει πιο γρηγορα το κοκκινο
@@electricalnews9806 υπάρχει πιθανότητα αν δώσεις ανάποδα ρεύματα με κάποιο grid inverter να μετράει ανάποδα ο μετρητής αυτός?
✨
kane video pos na topothetisoume ena master switch
οι κατω βιδες τι εξοδο εχουν 220v ?
No. The neutral must be connected at the neutral of the main switch.
Στον κεντρικό ουδέτερο είναι συνδεμένο ναι.
🖐🖐🖐
Μπορούμε να του κάνουμε reset?
Να μηδενίσει?? Οχι 😁
@@electricalnews9806 Αληθεια?
Αν θελης να μας λες τιμουλες στα υλικα
Πως γίνεται reset? :)
😁 Δεν γίνεται...
@@electricalnews9806 μόλις μου απάντησαν απο την Geyer. Δεν γίνεται reset. Απίστευτο :)
@@jubeidono Ναι γιατί φαντασου, αν εκανε reset ο καθενας, θα μηδενιζε τις μοναδες του 😅😅
Το μπλοκ διανομής είναι κάτι σαν υπομπάρα ουδέτερου;;;
Ακριβώς
τι καταναλωση εχει?
Δεν αναφέρει πουθενά το έντυπό του, αλλά θεωρώ κάτω από 1w δηλαδώ κάτω από μισό ευρώ το τετράμηνο
σε χασαμε μαστορααααα
Εδω ειμαι, απλα εχω πηξει. Ετοιμαζω βιντεο με τον καλυτερο πινακα ολων των εποχων 😅😅
Αυτό είναι καλό να μπαίνει σε ενοικιάσεις- διαμερίσματα
αυτός ο μετρητής δείχνει μόνο ακαίρεες kvh? Baτόρες δείχνει?