"ΓΥΝΑΙΚΑ" ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ - Μουσική ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ - Στίχοι ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΠΡΙΔΗ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 вер 2024
  • “ΓΥΝΑΙΚΑ”
    Ελένη Τσαλιγοπούλου
    Μουσική Γιώργος Καζαντζής
    Στίχοι Φωτεινή Λαμπρίδη
    Η δισκογραφική εταιρεία Polytropon κυκλοφορεί το single “Γυναίκα” σε ερμηνεία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, μουσική Γιώργου Καζαντζή και στίχους Φωτεινής Λαμπρίδη.
    Πρόκειται για μία μπαλάντα που μουσικά κινείται σε ένα απέριττο πεδίο συγκινησιακής ατμόσφαιρας, αφού η υπέροχη Ελένη συνοδεύεται μοναδικά από ένα πιάνο που τα πλήκτρα του δονούνται ευαίσθητα από τα επιδέξια δάχτυλα του Τάκη Φαραζή.
    Ο στίχος σε μια εναρμόνια σχέση με την μουσική εκφράζει τη γυναίκα που αρνείται να συνεχίσει να συμβιβάζεται σ' έναν πατριαρχικό κόσμο και διεκδικεί την ανάσα της, τη ζωή, τη δημιουργία.
    Η ηχογράφηση έγινε ζωντανά στο στούντιο Antart και αποτυπώνει την τόσο αναγκαία και ζωτική για το τραγούδι, αλληλεπίδραση μουσικού και ερμηνευτή.
    Ηχοληψία: Νίκος Κόλιας
    Remix, Mastering: Χρήστος Μέγας
    Παραγωγή: Polytropon Records
    Spotify: spoti.fi/3tD2LyW
    iTunes/Apple Music: apple.co/4916shN
    Deezer: bit.ly/48Z9Hqc
    Στίχοι
    Γυναίκα
    Γεννώ κουβάρια και σκιές
    κι εσύ που λες ότι με θες
    που θα πατήσεις;
    τις ώρες που κερνώ σιωπές
    βαρύς και σκέτος ο καφές
    και θα τον χύσεις
    Σβήνω τα φώτα και πετώ
    κι έχω πυξίδα αετό
    που θα με βάλεις ;
    Σε ποια κλεμμένη μουσική
    σε ποια ταινία μαγική
    θα με προβάλλεις ;
    Γεννώ αγάπες στους γκρεμούς
    γεννώ παιδιά σ' ωκεανούς
    εσύ τι θέλεις;
    που παραπάνω θα με πας
    χωρίς στο τέλος να με φας
    για ν' ανατέλλεις ;
    Γεννώ τραγούδια και γκρεμούς
    γεννώ καρδιές για τους μισούς
    που θα με βάλεις;
    που παραπάνω θα με πας
    χωρίς στο τέλος να με φας
    για να τη βγάλεις ;
    Φωτεινή Λαμπρίδη

КОМЕНТАРІ • 23

  • @anastasiakalfopoulou1535
    @anastasiakalfopoulou1535 9 місяців тому +3

    Μαγικό ❤

  • @vaiocassimati2098
    @vaiocassimati2098 9 місяців тому +2

    Η ποίηση είναι μια κριτική για τη ζωή. Η μουσική με τον ήχο της είναι το συναίσθημα που βγάζει ο δημιουργός της για τη ζωή. Στο τραγούδι αυτό τόσο ο δημιουργός όσο και η ποιήτρια συναντήθηκαν μαγικά! Η "γυναίκα" Ελένη Τσαλιγοπούλου, μας συγκίνησε με την ερμηνεία της. Καλοτάξιδο νάναι και πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτού του έργου.

  • @ΕιρηνηΧαρχαλιδου
    @ΕιρηνηΧαρχαλιδου 5 місяців тому +2

    Κάνω βουτιά στους στίχους, μεθώ από την μελωδία και κλαίω από το πικρό συναίσθημα της αλήθειας που τόσο συγκλονιστικά ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου...!!!!!

  • @yannis_eggo5
    @yannis_eggo5 10 місяців тому +2

    Πόσο όμορφο, ονειρικό... μαγικό σε μουσική και στίχους... ένα πιάνο και μια φωνή! Εξαιρετικό! Καλοτάξιδο!

  • @ΜαρίαΠαπανικολάου-ξ4λ
    @ΜαρίαΠαπανικολάου-ξ4λ 9 місяців тому +2

    Εξαιρετικό!! Μπράβο σε όλους σας!!❤🌻

  • @kerasia-dritsa
    @kerasia-dritsa 10 місяців тому +2

    Εξαιρετική ερμηνεία, πολλά συγχαρητήρια και καλοτάξιδο!🎶

  • @evangeliagraigou4908
    @evangeliagraigou4908 10 місяців тому +1

    Eξαιρετικό στην ολότητά του! Μαγική στιγμή όταν οι λέξεις, η μουσική και η ερμηνεία βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία. Συγχαρητήρια!

  • @mariatsimikli1684
    @mariatsimikli1684 9 місяців тому +1

    Συγχαρητήρια!!! Καλοδιάβατο!!!

  • @giota.gerogiorgi
    @giota.gerogiorgi 9 місяців тому +1

    Εξαιρετικό!!

  • @ZoiFlokouKandi
    @ZoiFlokouKandi 10 місяців тому +1

    Θαυμάσια μουσική....

  • @vaiocassimati2098
    @vaiocassimati2098 10 місяців тому

    Σε αναμονή για τη πρεμιέρα!!! Να'ναι καλοτάξιδο.

  • @tassoskazantzis464
    @tassoskazantzis464 3 місяці тому

    Όταν η ψυχή καταλαβαίνει που εμπιστεύτηκε στο "εγώ" το όνομά της

  • @user-ux9wf8jl9d
    @user-ux9wf8jl9d 10 місяців тому +4

    Έλεος ρε παιδιά...
    Μα τι ανέμπνευστο πράγμα είν' ετούτο???
    Η μελωδία?Θολή ! Αμήχανη ! Δε βοηθάει τον ακροατή να τη συγκρατήσει στη μνήμη του,ώστε να τραγουδησει κι αυτός το ΄"τραγούδι",μετά απ' την ακρόαση.(Η λέξη "τραγούδι",σε εισαγωγικά,διότι αυτό που ακούμε,ΔΕΝ είναι τραγούδι,δυστυχώς.)
    Σχετικά με το στίχο : αν ο Γκάτσος ,ο Πυθαγόρας,ο Λευτερης Παπαδόπουλος κ.λ ,καταντούσαν κάποτε να γραψουν "Γεννώ κουβάρια και σκιές" , ο κόσμος θα τους επαιρνε με τις ντομάτες,όπου τους συναντουσε! Διότι,ο κόσμος τότε είχε άλλη αισθητική,άλλα κριτηρια,μπορούσε δηλαδή να ξεχωρίσει το καλό τραγούδι απ' το σαχλοτραγουδο.
    Σήμερα δυστυχώς, ο κόσμος ..τρώει ακόμα και τη χειρότερη μάπα,ακόμα και το πιο αίσχιστο τραγούδι.Γιατί?Διότι αυτός ο κόσμος,αυτη η κοινωνία,έχει χάσει την επαφη με τη Γλώσσα και γενικά με το αντικειμενικά Ωραίο.Έτσι,ο κάθε κατά φαντασίαν στιχουργός ή μελοποιός,βρίσκει πλέον ελεύθερο πεδίο κι αλωνίζει,κάνει δηλαδή ό,τι θέλει,γράφει ό,τι να 'ναι,φτιάχνει ό,τι μπούρδα κατεβάσει η κούτρα του,και την πλασάρει για τραγούδι.
    Δεν είναι το ..σαράντα ένα τακατό του Μητσοτάκη,που πρεπει να μας κάνει απαισιόδοξους για το πού πάμε σαν κοινωνία.
    Είναι η έλλειψη τραγουδιών που να μας δίνουν αντοχές,ελπίδα κι όραμα.

    • @isisti4550
      @isisti4550 10 місяців тому +2

      Κύριε Γιανναρε,
      Όλοι μας καθημερινά βλέπουμε εικόνες,ακούμε μουσική…
      Όλα αυτά είναι ερεθισματα ,τα οποία ερμηνεύονται διαφορετικά από τον καθένα μας
      Εμείς επιλέγουμε που θα δώσουμε την προσοχή μας και τι θα πετάξουμε στον κάδο των αχρήστων
      Αυτο συμβαίνει και σε ένα τραγούδι
      Οι δημιουργοί του γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να αρέσει σε όλους και είναι ανοιχτοί και στην καλή και στην κακή κριτική!
      Εξάλλου δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα και την ίδια αισθητική!
      Είναι όμως εκτός από άσχημο και άδικο να χαρακτηρίζετε με αυτό τον τρόπο ανθρώπους που έχουν ξεχωρίσει στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού!
      Άνθρωποι που μελέτησαν σε βάθος τη μουσική,
      Αφιέρωσαν χρόνια ολόκληρα
      Κατάφεραν να αναδειχθούν!
      Έφτασαν εκεί που έφτασαν με τις δικές τους δυνάμεις!
      Γιατί έβαλαν την ψυχή τους σε αυτό που έκαναν και που συνεχίζουν να κάνουν και η κάθε τους δημιουργία είναι ‘βουτηγμένη’ στο συναίσθημα και την ευαισθησία
      Χωρίς να έχουν τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μας έχουν κατακλείσει και ο κάθε ανίδεος μπορεί να βγει στην επιφάνεια!
      Τους δημιουργούς αυτούς δεν τους γνωρίσαμε χθες…
      Είναι στο χώρο τόσα χρόνια και παραμένουν ψηλά
      Μαλλον κάτι κάνουν καλά και μαλλον ο κοσμος το αναγνωρίζει!
      Αφού λοιπόν ο κόσμος των Καζαντζη και Λαμπρίδη ειναι θολός και δεν σας αφήνει να δείτε το φως,το μέλλον,το όραμα και την ελπίδα κάντε την προσπάθεια να βρείτε όλα τα παραπάνω στο πρόσωπο κάποιου άλλου ‘δημιουργού’ του σήμερα.

    • @guard4haouse
      @guard4haouse 10 місяців тому +1

      Υπάρχετε κι εσείς που στάζοντας χολή δηλώνετε την ύπαρξή σας.... Η αγάπη όσων αναπνέουν με τις μουσικές του Γιώργου Καζαντζή, τον προστατεύουν από τόσο φαρμάκι. Καλά να είστε...

    • @user-ux9wf8jl9d
      @user-ux9wf8jl9d 10 місяців тому +2

      @@isisti4550 Μα κυρία μου,ΤΙ ΛΕΤΕ???!!!!
      Οι συγκεκριμένοι 2 άνθρωποι,που τους εμφανίζετε "αδικημένους" κι "αδύναμους" επειδή όπως λέτε δεν έχουν τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυριολεκτικά "αλωνίζουν",χρόνια τώρα, είτε προσκεκλημένοι σ' ένα σωρό τηλεοπτικές εκπομπές,είτε δίνοντας συνεντεύξεις εδώ κι εκεί !!!!
      Προσέξτε τώρα : αυτή η υπερέκθεση,το ατέλειωτο δηλαδή αλισβερίσι με ραδιόφωνα,τηλεοράσεις κ.λ, ,είναι η μέγκενη που συντρίβει τον καλλιτέχνη και την όποια έμπνευσή του : του δίνουν την ψευδαίσθηση ότι πλέον είναι "φτασμένος",ότι έχει κατακτήσει ..πράγματα, ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο! Κι ας γράφει τη μια "πατάτα" μετά την άλλη.
      Θα γίνω πιο συγκεριμένος : ο Καζαντζής εξακριβωμένα,ΔΕΝ έχει φλέβα μελωδού!Φλέβα μελωδού,εκτός βεβαια απ' τους Θεοδωράκη και Χατζιδάκη,είχε ο Τσιτσάνης,ο Καλδάρας,ο Μητσάκης, ο Λοϊζος,ο Κουγιουμτζής,ο Λεοντής κ.λ Άκουγες ένα τραγούδι τους ,και το βάσταγες στη μνήμη σου για χρόνια,έτσι μεστές,στέρεες,αδρές κι εμπνευσμένες που ήταν οι μελωδίες τους!Ο συμπαθής κατά τ' άλλα Καζαντζής,δεν έχει κατορθώσει ως τώρα να γράψει ένα έστω τετοιο τραγούδι, τα "τραγούδια" του πελαγοδρομούν σε ωκεανούς μελωδικής απροσδιοριστίας . Είναι φανερότατο,ότι δεν έχει "κόσμο" να καταθέσει,δεν έχει απόθεμα μελωδιών ,ή σωστότερα δε γεννήθηκε με το ταλέντο του μελωδού.Ναι κάνει φανταιζί ενορχηστρώσεις στα τραγούδια του, ναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατορθώνει να δημιουργήσει ένα κλίμα σοβαρότητας (σοβαροφάνειας) κι ..εντεχνίλας σε ό,τι κάνει,αλλά καλώς ή κακώς, αυτά παραμυθιάζουν μονάχα τους αμύητους στο καλό τραγούδι,που ναι μεν είναι πολλοί,αλλά αυτό σε καμμιά περίπτωση δεν θα (τον) βοηθήσει να θυμόμαστε έστω κι ένα τραγούδι του, μετά από 30-40 χρόνια.
      Η μελωδική φλέβα ΔΕΝ αποκτιέται,γεννιέσαι μ' αυτή: ένας τσοπάνης που σκαρίζοντας τα πρόβατά του σε μιαν ήσυχη ράχη, σφυρίζει έναν ολόδικό του όμορφο σκοπό που τον εμπνεύστηκε εκείνη ακριβώς τη στιγμή για να ..σκοτώσει θαρρείς τη μοναξιά του,είναι ασυζητητί εκατό φορές καλύτερος μελωδός από κάποιον σπουδαγμένο συνθέτη που ναι μεν έφαγε τη μισή ζωή του στα ωδεία αλλά ποτέ δεν ήχησαν κι ούτε θα ηχήσουν όμορφες μελωδίες εντός του.
      Αυτό ισχύει,όχι μονάχα γι' αυτόν,αλλά και για όλους σχεδόν τους "τραγουδοποιούς", "συνθέτες" (και "στιχουργούς")που εμφανίστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια.
      Ο χρόνος - δυστυχώς - για το ελληνικό τραγούδι,σταμάτησε στο Δημήτρη Παπαδημητρίου,που ήταν ο τελευταίος (χρονικά) που έγραψε εμπνευσμένα,ψυχωμένα,στιβαρά λαϊκά τραγούδια.
      Έκτοτε,λουζόμαστε ατάλαντους που ξύπνησαν μια μέρα κι αποφασισαν να γίνουν καλλιτέχνες.
      (Αξιολογότατος κι ο Θανάσης Παπακωσταντίνου,αλλά στους 2-3 πρώτους δίσκους του,πριν καταντήσει "σοφιστικέ" .)
      Τέλος,για τη στιχουργό που συζητάμε,είναι τόσα πολλά τα απερίγραπτα στιχουργικά της ..μπουρδολογήματα στα οποία θα μπορούσα ν' αναφερθώ,που ας μη συνεχίσω ....
      Αλλά, έτσι είναι : ένα εντελώς ανελλήνιστο κοινό,είναι φυσικό ν' αποδέχεται ανελλήνιστους ψευτοστιχουργούς που, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μπουρδογράφοι ,πλην όμως αξεπέραστοι στο να παραμυθιάζουν τους αδαείς με την αχαλίνωτη και άθλια παραδοξολογία τους .
      Για όλα όμως που συζητάμε εδώ, θά 'ρθει ο χρόνος που θ' αποδείξει , ποιος και κατά πόσο έχει δίκιο.
      Τότε όμως,μετά από 30-40 χρόνια δηλαδή,ένα είναι βέβαιο : στις ταβέρνες της εποχής ,εκεί δηλαδή που οι άνθρωποι πίνουν το κρασάκι τους,και τραγουδάνε αυτά τα τραγούδια που ολοκληρωτικά και για πάντα έχουν κατοικήσει βαθιά στο αίμα τους,ουδείς θα τραγουδάει Καζαντζή,Πασχαλίδη,Μάλαμα,Αλκίνοο κ.λ
      Όλοι θα τραγουδάνε Μίκη,Μάνο,Τσιτσάνη,Μητσάκη,Καλδάρα ,Λοϊζο κ.λ

    • @user-ux9wf8jl9d
      @user-ux9wf8jl9d 10 місяців тому +1

      @@guard4haouse Αγαπητέ,το ζήτημα δεν είναι πόσοι αγαπάνε τον Καζαντζή.
      Κι ο Ρουβάς,έχει μιλιούνια ..αγαπητικούς κι ..αγαπητικές,και μάλιστα πολύ περισσότερους απ' τους αντίστοιχους του Καζαντζή.
      Αυτό που έχει σημασία,είναι αν αυτοί οι "δημιουργοί" τους οποίους ακούνε οι ευκολόπιστες μάζες επειδή αυτούς προωθούν τα μέσα, έχουν κάτι στ' αλήθεια να πουν,ή αντιπροσωπεύουν το απόλυτο τίποτε,και το μόνο που (μπορούν να) κάνουν,είναι να εναποθέτουν τόνους σκουπιδαριού,εκατοντάδες παρατράγουδων δηλαδή,πάνω απ' το θησαυρό του ελληνικού τραγουδιού,έτσι ώστε κυριολεκτικά αυτός ο θησαυρός να κρύβεται.
      Το σπουδαιότερο τώρα είναι ότι στο σημερινό τραγούδι,οι αδύναμες κι ανούσιες μουσικές πάνε πακέτο με εξίσου αδύναμους κι ανούσιους στίχους που,όντας δυστυχώς κι άρρωστοι αφού κατακρεουργούν την Ελληνική Γλώσσα, οδηγούν στον εκβαρβαρισμό χωρίς υπερβολή όλης της κοινωνίας , αν σκεφτούμε ότι 24 ώρες το 24ωρο, τα μέσα (ραδιόφωνα΄τηλεοράσεις κ.λ) πυροβολούν 10 εκατομμύρια Ελληνες με τέτοια άθλια τραγούδια καμωμένα από ανάπηρο Λόγο και ψεύτικες κι ανέμπνευστες μουσικές.
      Ας θυμηθούμε,πώς και ποιος ήταν αυτός ο λαός μας όταν άκουγε και τραγουδούσε στίχους όπως "..Ανοίγω το στόμα μου κι αναγαλλιάζει το πέλαγο",και ποιος και πώς έχει καταντήσει να είναι ο σημερινός λαός που τον αναγκάζουν ν' ακούει αηδίες όπως "γεννώ κουβάρια και σκιές" κ.λ

    • @ginakatsilieri6159
      @ginakatsilieri6159 6 місяців тому +1

      Εμένα το 40τακατο με κάνει απαισιόδοξη....Κυρίως....