faydalı bilgiler... kendim de balkonda toprak kutuma kuru yapraklar + birikmiş güvercin gübresi + sirkeli suda bekletilmiş mutfak atığının (kurumuş yumurta-muz-patates kabuğu vs) suyunu - abartmadan belli oranlarda karıştırıyorum... sonuç çoook farkediyor... geçen ay bu toprağa gömdüğüm meşe fidesi kendisinden bi ay önce yaprak açan diğer fideyi ikiye katladı... ülkede mutfaklardan çöpe giden ciddi anlamda "gübre" potansiyeli var.. bu konuda bilinçlenmek şart... not: ben şahsen artık apartman balkonunda yıllık 30-50 arası tohumdan ağaç fidesi yeşertip araziye dikiyorum... herkese tavsiye ederim - öyle çok fazla emeği de yok ... sevmeniz yeterli.
Evet sizde farketmişsiniz ben yeni farkettim bunu. Bekletiyorum şuan terasım. Tohumdan ektiğim fidanlara ve çiçeklerine uygulayacağım. Geri dönüşüm kutusu gibi nasıl ki kağıt plastik gibi atıklarıni ayrı bir poşette ayırıp geri dönüşüme veriyorsak aslından bunlarında geri dönüşümu olsa ben ayırabilirdim. Yazık bir sürü organik gübre çöpe gidiyor..Gerçek çöp o zaman çok çok az çıkıyor..
Çok doğru bir bilgi, teşekkürler. Zaten meyve fidanı dikilecekse en az 6 ay, daha iyisi bir yıl önce çokurların açılmış olması gerekir. Bir de organik maddeyle doldurup bekletilirse harika olur.
Allah razı olsun rabbim ilminizin sadakasını kahinatın dolusunca versin .Mesele şuki herkezin köyleri boşaldı ve bakimsiz köyleri düzeltmek gelecek nesillerimize agaçların terk edilmeyecegini ögretmemiz gerek yani hersen gittikleri yerlerden agaç bakım zamnı köylerindeki agaçlar için gitmeli . Şimdi sıfırdan başlar gibi yapmış oldugumuz yanlişlarımızı düzeltmek genç agaçlar dikmek icin en güzel paylaşımla çok daha hizlı agaç yetiştirebiliriz rabbim bizi affetsin yedigimiz herşeyin gökten inmedigini bilmeliyiz ve topragımıza meyve agaçlarımızı atalarımızın bizlere bıraktıgı gibi bırakmak dilegiyle 🇹🇷🤲
Anlattığınız bilgiler çok mantıklı bende hobi olarak bahçeyle uğraşıyorum malçlama yaptığım ağaçlar daha hızlı büyüyor sizin yaptığınız çok daha mantıklı ve mükemmel bir teknik sadece biraz uğraşmak gerekiyor teşekkürler bilgilere bayıldım.
Cengiz bey yapmış olduğunuz uygulama süper ben şöyle yapmıştım her çukura iki kürek büyük baş sadırı ve 4+1 yani fosfat azot potasyum ve çinko magnezyum 2 karış tabanına atardım birde dibe iki avuç kükürt aynı bahsettiğiniz gelişmeyi yakalandım başka yerlerde leonardit koyardım üstünü bir karış toprak atardım sonra fidamımı yerleştirdim bu uygulama süper gelişim gösterirdi.
Tek kelime ile harika. Eminim ki bir çok kişi bu bilgiler ile ayrı bir video çekip yayınlamışlardır. Makale olacak bir video olmuş. Bir çok zamanda öğreneceğimiz bilgiler tek bir video altında toplanmış. Ve bu bilgiler ile en kısa süre içinde iki adet kiraz ekeceğim. Sizden Allah razı olsun. Ayrıca videonuzu keyifle izledim.
Emeğinize sağlık keşke herkes sizin kadar duyarlı olsa Halka hizmet Hakka hizmettir Almanlar bu çöp işini iyi yapıyorlar Turkuyemde yapması lazım benim evde üç çeşit çöp kovası var mutfak artıkları kompos oluyor plastikler geri dönüşüm oluyor İnşallah tez zamanda Vatanım da olur böyle şeyler!
Çok şükür bende elimden geldigince ayni formülü uyguluyorum hiçbir yiyeceklerin kabuklarını ve yumurtanın kabugunu hayvanların gübresini Tavukların ne varsa kompost yapıyorum Çok şükür güzel sonuçlar elde ediyorum .🎉
En dibe attığımız yaprakların hastalıklı olup olmadığını nasıl anlarız,en dipte kalıp hava almadığı için hastalıklı olsada ziyan vermiyorumu,bazı yerlerde ağacınızın dibindeki yaprakları hemen toplamazsanız hastalıklara neden oluyor deniyor.Bu konudaki fikirlerinizi yazabilirmisiniz. Teşekkürler.
Kesinlikle mantıklı 2.5 sanki fazla ben de savunma saneyin de çalışıyorum ben de hayata alternetif olsun diye ihracat amaçlı kiraz bahçesi kurdum dikim çukurlarını 1.5×1.5×1.5 çukur açtırdım kanal potayı hayvan gübresi ve çakıl tırlar ile getirirdim boş alada karıştırdım iki yıl beklettin bu iki yılın sonunda çukurları doldurdum yaptığım karışım ile sonra patlatma ile derin 3 kat sürdürsün çukurlar tamen kayboldu aynı yerleri tekrar kepçe ile yarim met küp olarak açtırdım tekrar iki el arabası hayvan gübresi attım üzerine 1kg toz kükürtun üzerine topta ile örttüm şu an 3.5 yağında bir tane fida file vermedi Allaha şükür mukembe bir bahçem var
Ben burgu makinesi aldim pratik oluyor. Once 20 cm cap sonra 30 cm cap vuruyorum,makine zorlanmasin diye , derinlik 60 cm oluyor. İsin zor kismi tm. Yapraklar once cukura atilip 2 ay beklenmeli. Ocak ayi gibi dikim yapilabilir. Yada fermente olmus hayvan gubresi bulabilirseniz. Yada leonardit satin alin.
bilgiler ıcın cok tesekkur ederim. ABD , hollanda ve almanyada donüm başı 1.5 ton bugday alınıyor, toprakların organık derecesi 3 un uzeri. bızde dönüm başı 300-500 kilo bugday alınıyor. Bu ulkelerde her yıl donum başı 7 ton hayvan sıvı gübre atılıyor ( hayvan cıftlıklerı , hayvan gübre katı ve sulu dıye ayrı depolanıyor ) bızde bılınmıyor ...
Ellen White Tree Planting Method : Ellen White'ın ağaç dikme tekniği diye geçiyor.1800'lerin sonuna doğru meşhur olmuş bir metod. Türkçe kaynak yok ama, ingilizce olarak youtube'da bolca var.
@@resulcengiz Hocam kötü bir şey demek istemedim: işe yarayan bir teknik, yöntem bende kendi arazime bu yöntemle ağaç ekeceğim zaten. Tavsiye ediyorum herkese böyle ağaç ekmesini. Yıllar öncesinde de denenmiş, bilinen bir yöntem, kendini kanıtlamış bir yöntem.
Arazi eğimli olduğu için sizinki gibi derin bir toprak kazamadım ama bolca torf toprağı ve gübre atarak bir fidan diktim. Sonuç inanılmazdı. Meğer biz fidanı hep yanlış dikermisiz
Iki yılllık fidanlara yine anlattığınız çukura atılacak artıkları , dikilmiş fidanlarin diplerini açıp doldursak olur mu ? Tesekkurler, doğru bilgiler.
Kökleri kesilir. Zarar verilebilir. Ama tahminim geniş bir çember içine kökün ulaşmadığı yere yapılırsa kök zamanla oraya gelirse faydası olabilir.Ama denemediğim için kesin bir şey söyleyemem.
azimliysen olur..subtropikal iklimde ve kırk santimden sonrası kum olan yerde , üç defa dikmiş olduğum kokulu limon türü fidanı bir türlü serpilemedigi ve açılan çukurun iki m.otesinde andız ağacı olmasına rağmen bu fidanın dikildikten iki sene içinde,tekrar kenarları açılıp, dibine bahçe torfu ve toprak koymama rağmen yinede fidan dikimden sonra farkı ortaya koyamadı..ilkbahar geldiğinde sürgün çıkaramadı..yaz geçtikten sonra çevresini kontrollü bir şekilde açarak fidanı tekrar çıkardım(iki seneden fazla dikili vaziyette)..bu sefer torflu toprak yerine akdeniz toprağı denilen terra rosayı çukurun alt kısmına ve üzerine muz ağacının kırpılmış yapraklarını,patates ve soğan kabuğunu,sönmüş kireç tozu, balık gövdelerini(genelde sardalye) koyup fidanı kök kısmını kırk cm.de ve dip kısmı on cm.de bırakarak ilk toprak cevrelemesinde aşağıya bastırarak sıkılastırdım..sonraki attığım toprağı fazla bastırmadan çukur çevresini kabarık tuttum..ağaç bir ara andıza kafa tutar gibi o tarafa gelişir gibi oldu..fakat,sonrası diğer taraflara kabararak gelişti...
Evet iyi hatirliyorum antep fistigi dikerken birisi aynen soyle demisti bize cukurunu hem derin hemde genis olarak acinki agacin kokleri zorlanmadan hizli sekilde buyusun o zamanlar bize cok komik gelmisti
mrb vermiş oldugunu bilgiler çok güzel bu uygulamayı yanı kurumus yaprak ve kesilmiş cimleri biber domates salata ve diger sebze içinde uygun olurmu acaba bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim
Benim bahçem var ,sizin anladığınız gibi evdeki bitkisel atıkları çöpe hiç atmadım onları toprağa gömdüm.Eskiden bahçe toprağı taş gibi oluyordu şimdi yazın bile kolay çapalanıyor.
Elinize emeğinize sağlık . Emek verip videoyu hazırlanmışsınız ama daha sistematik anlatsaydınız kanımca daha iyi olurdu. Tarif veriyor gibi yani. Şu ölçülerde kuyu açın, şu kadar gübre bu kadar yaklaşık sebze meyve artıkları atın gibi.
Hocam video iyi güzel emeğine sağlıkta çok fazla uzatmışsın..lütfen biraz daha seri kısa öz bir anlatım istiyoruz çünkü zaman böyle uzun uzun anlatılacak dinlenecek bir zamanda çağda değiliz..kolay gelsin
herşey çok güzel masal gibi gidiyordu on numaara video diyordum çokta mantıklı anlatıyor araştırıp bizlere engin bilgileriini paylaşmış Allah razı olsun öncelikle. abi 1.5 genişlik 2.5 metre derinlik nedir dakika 4:00 'te bunları duyunca yorum yazma gereği duydum. sonuna kadar izleyeceğim ama bu derinlik çukur kısmında sözlü bir hata var sanırım.
Kazım çukurunda ne kadar kompost olursa o kadar iyi. 1 metrede olur. İmkana göre ne kadar üyük olursa o kadar iyi olacağı kanaatindeyim. Kepçe kazarken tek daldırışta 1 metre kadar kazabiliyor.
evet 2.5 mt. derinlik abartı olmuş biraz. Her ağacın kökü 2.5 mt. derine inmez. Bazı ağaçların kökü yüzeye yakın gelişirler. Net 1 metre bile kazabilseniz çok şey farkeder, yeterli olur bence
Kendi tarlamdaki ağaçlar için açtığım çukurlara hayvan gübresi doldurdum. Köyde yaşamadığım için zamanında sulayamadık. o yüzden yanmalar oldu. Bende iyice çürüsün diye bıraktım. Üstündeki toprağıniçine (alltında gübre var) tohumdan ceviz dikip sonra aşılamak istiyorum. Ancak deney aşamasında iyi veya kötü olur diye bir şey söyleyemiyorum. Ben iyi olacağını düşünüyorum.
Zaten bütün ağaçları Ben de öyledikiyırum domates biber Fidan artıklarını Kasım Aralık ayına kadar bekletip bahçede ağaç dikeceğim yerleri kazıktan sonra çukur'a dolduruyorum üzerine birazcık hayvan gübresi sonra Toprak sonra bir karış yukarıda ağaç kökü gelecek şekilde dikiyorum aşı kısmı kıbleye bakacak
Güzel yöntem fakaf videoda ikibuçuk metreye birbuçuk metre bina temel çukuru gibi devasa bir çukur ölçüsü verdiniz. Videoda 50 santim gibi bir genişlik görülüyor. Dolayısı ile bir tutarsızlık var. hangisi doğru? Ağaçlar arasında 3 metre olduğunu varsayarsak bu çukurları nereye sığdıracağız? Bu operasyonu kısaca organik maddelerle dikim yapmak faydalı olur şeklinde olayı abartmadan özetleyebilirmiyiz.?
Burada anlatılmak istenen mümkün olduğunca çukur ne kadar büyük olursa o çukura o kadar organik gübre(kompost) atılacağını anlatmak içindir. Yani istediğiniz kadar geniş yapabilirsiniz.
Hocam elinize sağlık çok güzel bilgiler. Deneme fırsatınız olursa şu tarifi vereyim derseniz sevinirim. Balık atıklarını bir kovaya toplayın, içine varsa pekmez yoksa biraz şeker ekleyin, ve üstüne sirke ekleyin. 1-2 ay sonra içindeki herşey eriyecektir. Bu erimiş karışımı su ile karıştırıp fidanlarıniza en az ayda 2 kere verin.
Bundan önce gölde ölmüş balıkları topladım güpre olsun diye incirin dibine döktüm. Üstünü biraz örttüm kedi köpekler yedi. Bir kez daha yaptım bu sefer üstüne ağaç ve taş koydum. Daha canlanmasını beklerken iki hafta sonra incir kurudu!
faydalı bilgiler... kendim de balkonda toprak kutuma kuru yapraklar + birikmiş güvercin gübresi + sirkeli suda bekletilmiş mutfak atığının (kurumuş yumurta-muz-patates kabuğu vs) suyunu - abartmadan belli oranlarda karıştırıyorum... sonuç çoook farkediyor... geçen ay bu toprağa gömdüğüm meşe fidesi kendisinden bi ay önce yaprak açan diğer fideyi ikiye katladı... ülkede mutfaklardan çöpe giden ciddi anlamda "gübre" potansiyeli var.. bu konuda bilinçlenmek şart... not: ben şahsen artık apartman balkonunda yıllık 30-50 arası tohumdan ağaç fidesi yeşertip araziye dikiyorum... herkese tavsiye ederim - öyle çok fazla emeği de yok ... sevmeniz yeterli.
Tebrik ederim.
Evet sizde farketmişsiniz ben yeni farkettim bunu. Bekletiyorum şuan terasım. Tohumdan ektiğim fidanlara ve çiçeklerine uygulayacağım. Geri dönüşüm kutusu gibi nasıl ki kağıt plastik gibi atıklarıni ayrı bir poşette ayırıp geri dönüşüme veriyorsak aslından bunlarında geri dönüşümu olsa ben ayırabilirdim. Yazık bir sürü organik gübre çöpe gidiyor..Gerçek çöp o zaman çok çok az çıkıyor..
@@kalbislm tebrik ederim
👏👏
😊😊😊😊😊
Ben köy çocuğuyum ve söylediklerinizi bizzat deneyimledim. hepsi doğru. emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim.
Tecrübe, parayla satın alınamaz. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Teşekkür ederim.
Beyefendi Allah sizden razi olsun .. sizin gibi insanlarin Rabbim sayisini cogaltsin 🤲
Teşekkür ederim. Amin.
ALLAH SENDEN RAZI OLSUN KARDEŞİM BİR AĞAÇ DİKME SEVDALISI OLARAK SEVİNÇ İÇİNDE DİNLEDİM
Teşekkür ederim.
Çok doğru bir bilgi, teşekkürler. Zaten meyve fidanı dikilecekse en az 6 ay, daha iyisi bir yıl önce çokurların açılmış olması gerekir. Bir de organik maddeyle doldurup bekletilirse harika olur.
Allah razı olsun rabbim ilminizin sadakasını kahinatın dolusunca versin .Mesele şuki herkezin köyleri boşaldı ve bakimsiz köyleri düzeltmek gelecek nesillerimize agaçların terk edilmeyecegini ögretmemiz gerek yani hersen gittikleri yerlerden agaç bakım zamnı köylerindeki agaçlar için gitmeli . Şimdi sıfırdan başlar gibi yapmış oldugumuz yanlişlarımızı düzeltmek genç agaçlar dikmek icin en güzel paylaşımla çok daha hizlı agaç yetiştirebiliriz rabbim bizi affetsin yedigimiz herşeyin gökten inmedigini bilmeliyiz ve topragımıza meyve agaçlarımızı atalarımızın bizlere bıraktıgı gibi bırakmak dilegiyle 🇹🇷🤲
Teşekkür ederim.
Anlattığınız bilgiler çok mantıklı bende hobi olarak bahçeyle uğraşıyorum malçlama yaptığım ağaçlar daha hızlı büyüyor sizin yaptığınız çok daha mantıklı ve mükemmel bir teknik sadece biraz uğraşmak gerekiyor teşekkürler bilgilere bayıldım.
allahın ilmi işte hiçbirşey boşa gitmiyor saolun hocam allah sizden razı olsun
Cengiz bey yapmış olduğunuz uygulama süper ben şöyle yapmıştım her çukura iki kürek büyük baş sadırı ve 4+1 yani fosfat azot potasyum ve çinko magnezyum 2 karış tabanına atardım birde dibe iki avuç kükürt aynı bahsettiğiniz gelişmeyi yakalandım başka yerlerde leonardit koyardım üstünü bir karış toprak atardım sonra fidamımı yerleştirdim bu uygulama süper gelişim gösterirdi.
Tek kelime ile harika. Eminim ki bir çok kişi bu bilgiler ile ayrı bir video çekip yayınlamışlardır. Makale olacak bir video olmuş. Bir çok zamanda öğreneceğimiz bilgiler tek bir video altında toplanmış. Ve bu bilgiler ile en kısa süre içinde iki adet kiraz ekeceğim. Sizden Allah razı olsun. Ayrıca videonuzu keyifle izledim.
Teşekkür ederim.
Kirazda hayan güpresi kullanılmaz
Emeğinize sağlık keşke herkes sizin kadar duyarlı olsa
Halka hizmet
Hakka hizmettir
Almanlar bu çöp işini iyi yapıyorlar
Turkuyemde yapması lazım benim evde üç çeşit çöp kovası var mutfak artıkları kompos oluyor plastikler geri dönüşüm oluyor
İnşallah tez zamanda Vatanım da olur böyle şeyler!
Teşekkür ederim. Bizde bu değerli gübreler çöp diye atılıyor maalesef. Görünce üzülüyorum.
İnşallah bizde de uygulanır
Çok şükür bende elimden geldigince ayni formülü uyguluyorum hiçbir yiyeceklerin kabuklarını ve yumurtanın kabugunu hayvanların gübresini Tavukların ne varsa kompost yapıyorum Çok şükür güzel sonuçlar elde ediyorum .🎉
Ellen White Ağaç Dikim Metodu ile benzer bir uygulama yapmışsınız.
Emeklerinize sağlık, epeyce bir uğraş vermişsiniz.
Teşekkür ederim. Ellen White metodunu bilmiyordum. Bu sadece kendi tecrübem.
Teşekkürler bende bahçemde kestiğim çimleri çukur açtım üzerini toprakla kapattım o kadar güzel salatalık domates biber oldu
Çok teşekkür ederim ziyadesiyle faydalı bir bilgilendirme oldu Cenab-ı hak razı olsun,❤
Tarim ilaçları yerine denemenin daha faydali bir bilgi olduğu kesin .Hepsi dogal .Denemeye değer. Tesekkurler .
Teşekkür ederim.
Tebrik ve teşekkür ederim, doğa dostlarına çok ihtiyaç var
Rica ederim
Evet mantıklı verimsiz toprak ta kepçe ile kazdırıp böyle dikilirse yıllarca beklemeye gerek kalmadan ağar verim alınır
Səlam !
Çox təşəkkür edirəm, qardaş ! Çox fatdalı bilgi almış oldum ! Ömrünüz uzun, canınız sağ olsun ! Amin !
Bakı, 28.01.2024
Amin. Teşekkür ederim..
Çok mantıklı, ama biraz zahmetli, zamanla geliştirilebilecek bi yöntem.
Gerçekten ALLAH razı olsun yıllardır yapmak istediğim şeyi yapmissiniz
Selamün aleyküm
Hayırlı sabahlar
Verdiyiniz bilgiler için
Çok teşekkür ediyorum
Rica ederim.
Yaprak veya gübreyi yakmadan koyarsanız uzun dönem içerisinde tabana koyulan bu organik maddeler kök kurdu yapar...Buna çok dikkat etmek gerekir
Haklısınız. Burada tavsiye edilen çürüdükten sonra toprak haline sonra üstüne dikiliyor.
En dibe attığımız yaprakların hastalıklı olup olmadığını nasıl anlarız,en dipte kalıp hava almadığı için hastalıklı olsada ziyan vermiyorumu,bazı yerlerde ağacınızın dibindeki yaprakları hemen toplamazsanız hastalıklara neden oluyor deniyor.Bu konudaki fikirlerinizi yazabilirmisiniz. Teşekkürler.
emek emek araştırmalarınızı ve değerli deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim
Rica ederim.
Tek kelimeyle her yönüyle takdire şayan bir video olmuş çok çok teşekkür ediyorum, yürekten kutluyorum ❤
açıklama ve bilgilendirme için teşekkürler elinize kolunuza emeğinize nefesinize sağlık
Rica ederim.
Cok tesekur ederim guzel bilgileriniz icin ben yillardir mutfaktan cikanlari atmam bacemin kenarina odundan kafes yaptik onun icine atiyoruz gubere olarak cikiyor bacemizde kullaniyoruz musait olanlar yapabilir bicilen cimler bahce artiklarinida atiyoruz 2 aftada yok oluyor guzel bir dömusum oluyor dogaya
Teşekkür ederim.
Selamlar Hocam, Salep ile ilgili videoniz güzeldi. Teşekkürler
ALLAH RAZI OLSUN FAYDALI OLMAK NEGUZEL.
Allah razı olsun çok güzel bilgiler verdiniz
Allah Razı olsun
Emekleriniz için Teşekkür ederiz
Teşekkürler kardeşim. Beğenmeyen ler daha iyisini yapsin, eleştirilere kulak asma.
Emeklerinize sağlık. çok faydalı bilgiler. en önemlisi doğal ve organik.
Güzel faydalı bilgiler ama bana biraz zor ve karmaşık geldi
Fırsatım olursa 1 tane fidan dikimini bu yöntemle yapmak isterim
Teşekkürler👏👏
İnşallah faydası olur. Aslında karışık değil. Detaylı anlattım sadece.
Çok üzgün fakat minnettarım. Mucize bekleyen bir salak gibi hissettim kendimi. Onca ağacı yanlış dikimle işkenceye terk etmiş hissediyorum. Var olun.
Teşekkür ederim. İnşallah bundan sonrakilere faydası olur.
Kesinlikle mantıklı 2.5 sanki fazla ben de savunma saneyin de çalışıyorum ben de hayata alternetif olsun diye ihracat amaçlı kiraz bahçesi kurdum dikim çukurlarını 1.5×1.5×1.5 çukur açtırdım kanal potayı hayvan gübresi ve çakıl tırlar ile getirirdim boş alada karıştırdım iki yıl beklettin bu iki yılın sonunda çukurları doldurdum yaptığım karışım ile sonra patlatma ile derin 3 kat sürdürsün çukurlar tamen kayboldu aynı yerleri tekrar kepçe ile yarim met küp olarak açtırdım tekrar iki el arabası hayvan gübresi attım üzerine 1kg toz kükürtun üzerine topta ile örttüm şu an 3.5 yağında bir tane fida file vermedi Allaha şükür mukembe bir bahçem var
Bahçeni görmek isterim. Hangi şehirdesiniz
@@k-poplove2155 Afyon Çay hocam
Kükürt topta ne demek
@@ayshebilginer7915 özür dilerim cümle düşüklüğü olmuş düzelttim.
2 yıl bahçe boş mu kaldı abi?
Videuyu çok degendim. Ellerine sağlık, qardaş !!!
TESEKKURLER BU FAYDALI BILGILER ICIN
Ben burgu makinesi aldim pratik oluyor. Once 20 cm cap sonra 30 cm cap vuruyorum,makine zorlanmasin diye , derinlik 60 cm oluyor. İsin zor kismi tm. Yapraklar once cukura atilip 2 ay beklenmeli. Ocak ayi gibi dikim yapilabilir. Yada fermente olmus hayvan gubresi bulabilirseniz. Yada leonardit satin alin.
ÇOK GÜZEL BİLGİLERİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. 🤲🤲🤲
Aralık ayında 100 addet ağaç diktim 20 tanesini senin dediğin şekilde yaptımMayıs 26 şu ana kadar hiçbir fark yoktur
arada yorumu güncelleyinde sonucu bizde bilelim
İlk yıl belli olmaz.Çünkü ilk yıl ağaç ayakta kalma mücadelesi verir köklerin 2. yıldan sonra çalıştığını göreceksiniz.
@@resulcengiz inşallah öyle olur
Farkı iki yıl sonra görürsünüz bence
Cok saol kardesim cok faydali oldu
bilgiler ıcın cok tesekkur ederim. ABD , hollanda ve almanyada donüm başı 1.5 ton bugday alınıyor, toprakların organık derecesi 3 un uzeri. bızde dönüm başı 300-500 kilo bugday alınıyor. Bu ulkelerde her yıl donum başı 7 ton hayvan sıvı gübre atılıyor ( hayvan cıftlıklerı , hayvan gübre katı ve sulu dıye ayrı depolanıyor ) bızde bılınmıyor ...
Haklısınız.
Bir buçuk ton çok abartılı, yanlış bilgi almış olabilirsiniz? Türkiye'de de ortalama 300 olamaz.
Ellen White Tree Planting Method : Ellen White'ın ağaç dikme tekniği diye geçiyor.1800'lerin sonuna doğru meşhur olmuş bir metod. Türkçe kaynak yok ama, ingilizce olarak youtube'da bolca var.
Doğrusu ben onu bilmiyordum. Bu tekniği ben kendi tecrübemle denedim ve yaptım.
@@resulcengiz Hocam kötü bir şey demek istemedim: işe yarayan bir teknik, yöntem bende kendi arazime bu yöntemle ağaç ekeceğim zaten. Tavsiye ediyorum herkese böyle ağaç ekmesini. Yıllar öncesinde de denenmiş, bilinen bir yöntem, kendini kanıtlamış bir yöntem.
@@zekeriya84hpcam ben de ağaç dikmek istiyorum. Siz denesinizmi bı yöntemi. Tecrübenizi paylaşırmısınız
Gayet güzel bir çalışma yapmışsınız, denemeye değer olduğu ortada..
Teşekkür
Sağ olun çok güzel bilgiler👍
Rica ederim.
Cengiz abi kompost çukuruna balık artıkları atıp üzerine ağaç dikin fosfor ağaç için çok önemli bir besin farkı göreceksiniz
Benim köyümde toprak dipleri kışlı öğrene bilirmiyim hangi ağaç uzun ömürlü daha dayanaklı olur verdiğiniz bigiler için teşekkür ederim. 🎄🎄🎄
Paylaştıgın bilgilerden dolayı teşekürler
Rica ederim.
Çok teşekkür ederiz bizleri bilgilendırdiğiniz için 👍
Teşekkür ederim.
Arazi eğimli olduğu için sizinki gibi derin bir toprak kazamadım ama bolca torf toprağı ve gübre atarak bir fidan diktim. Sonuç inanılmazdı. Meğer biz fidanı hep yanlış dikermisiz
Güzel bilgiler için teşekkür ederim
ZEHIR TUZAGINA HAYIRRRRRRR HAYIRRRRR❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Hocam çokgüzel bilgiler teşekkürler bir şey sormak istiyorum ceviz yapraklarınıda kullanabilirmiyiz
Güzel ığıç tikme yöntemleri,sığol vardıhın bılgılar ıcın
Elinize sağlık hocam. teşekkürler
Odun külüde ogübernin içine katılması önenmlidir
Iki yılllık fidanlara yine anlattığınız çukura atılacak artıkları , dikilmiş fidanlarin diplerini açıp doldursak olur mu ? Tesekkurler, doğru bilgiler.
Kökleri kesilir. Zarar verilebilir. Ama tahminim geniş bir çember içine kökün ulaşmadığı yere yapılırsa kök zamanla oraya gelirse faydası olabilir.Ama denemediğim için kesin bir şey söyleyemem.
azimliysen olur..subtropikal iklimde ve kırk santimden sonrası kum olan yerde , üç defa dikmiş olduğum kokulu limon türü fidanı bir türlü serpilemedigi ve açılan çukurun iki m.otesinde andız ağacı olmasına rağmen bu fidanın dikildikten iki sene içinde,tekrar kenarları açılıp, dibine bahçe torfu ve toprak koymama rağmen yinede fidan dikimden sonra farkı ortaya koyamadı..ilkbahar geldiğinde sürgün çıkaramadı..yaz geçtikten sonra çevresini kontrollü bir şekilde açarak fidanı tekrar çıkardım(iki seneden fazla dikili vaziyette)..bu sefer torflu toprak yerine akdeniz toprağı denilen terra rosayı çukurun alt kısmına ve üzerine muz ağacının kırpılmış yapraklarını,patates ve soğan kabuğunu,sönmüş kireç tozu, balık gövdelerini(genelde sardalye) koyup fidanı kök kısmını kırk cm.de ve dip kısmı on cm.de bırakarak ilk toprak cevrelemesinde aşağıya bastırarak sıkılastırdım..sonraki attığım toprağı fazla bastırmadan çukur çevresini kabarık tuttum..ağaç bir ara andıza kafa tutar gibi o tarafa gelişir gibi oldu..fakat,sonrası diğer taraflara kabararak gelişti...
@@hakanturksan6182 andız ağacı ne alaka oluyor, yani ağacın büyümesinde faydalı mı ?
@@kadircakar7643 daha önceden yönetim her bağımsız birime bahçesinin başlangıcına andız dikmiş...
Vay be ilk dwfa duyuyorum. Yorumlardada sizin yaptiginizi dogrular yorumlar var.
Evet iyi hatirliyorum antep fistigi dikerken birisi aynen soyle demisti bize cukurunu hem derin hemde genis olarak acinki agacin kokleri zorlanmadan hizli sekilde buyusun o zamanlar bize cok komik gelmisti
Teşekkür ederim resul bey deneyeceğim
Riica ederim. Ancak ilk bir iki yıl suyu çok ister bilginiz olsun
Eline emeğine sağlık
Hocam bu konuyla ilgili bir video daha yapsaniz olmazmi cunku cok degerli bir bilgi agac ekiyorum malasef yarisi tutuyor yarisi tutmuyor
Bende mutfakta sebze meyve artıklarını kabuklarını evimizin bahcesindeki ağaçların altlarında gomuyorum .Bu sekilde yapmak doğrumu.
Çok doğru. Torağı verimli hale getirirsiniz.
Harika teşekkür ediyorum
Ceviz yaprağı için ne dersiniz üstad. Gübre olur mu
Çürüdükten sonra neden olmasın.
Çok çok çok çok çok çok çok teşekkürler
Siz ev temilimi filanmi kaziyorsunuz ???
👍 emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
Ceviz yaprakları olur mu acaba
Dikilmiş ağaçların çevresini yaprak sebze meyve çim atıklarını toprağa ğömsek ğübre yerine ğeçermi teşekkürler
Çok teşekkür ediyorum
Rica ederim.
mrb vermiş oldugunu bilgiler çok güzel bu uygulamayı yanı kurumus yaprak ve kesilmiş cimleri biber domates salata ve diger sebze içinde uygun olurmu acaba bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim
Elbette olur. Organik olan her şey olur. Ancak videoda dediğim gibi bunlar öncelikle çürümesi lazım.
Benim bahçem var ,sizin anladığınız gibi evdeki bitkisel atıkları çöpe hiç atmadım onları toprağa gömdüm.Eskiden bahçe toprağı taş gibi oluyordu şimdi yazın bile kolay çapalanıyor.
Tesekkurler deneyecem
Elinize emeğinize sağlık . Emek verip videoyu hazırlanmışsınız ama daha sistematik anlatsaydınız kanımca daha iyi olurdu. Tarif veriyor gibi yani. Şu ölçülerde kuyu açın, şu kadar gübre bu kadar yaklaşık sebze meyve artıkları atın gibi.
çok faydalı oldu deneyeceğim
İnşallah faydasını göreceksin.
Hocam video iyi güzel emeğine sağlıkta çok fazla uzatmışsın..lütfen biraz daha seri kısa öz bir anlatım istiyoruz çünkü zaman böyle uzun uzun anlatılacak dinlenecek bir zamanda çağda değiliz..kolay gelsin
O zamanda detaylı anlat diyorlar. Ne yapalım?
herşey çok güzel masal gibi gidiyordu on numaara video diyordum çokta mantıklı anlatıyor araştırıp bizlere engin bilgileriini paylaşmış Allah razı olsun öncelikle. abi 1.5 genişlik 2.5 metre derinlik nedir dakika 4:00 'te bunları duyunca yorum yazma gereği duydum. sonuna kadar izleyeceğim ama bu derinlik çukur kısmında sözlü bir hata var sanırım.
Kazım çukurunda ne kadar kompost olursa o kadar iyi. 1 metrede olur. İmkana göre ne kadar üyük olursa o kadar iyi olacağı kanaatindeyim. Kepçe kazarken tek daldırışta 1 metre kadar kazabiliyor.
Iki bucuk metre derinligindeki cukura patates meyve sebze yumuta kabugu yaprak cayır bicilmiş cim minik kesilmiş dallar dodurun dogal gübre yaprak topragınüzerinde bettane
Hocam ekerken yanmış tavuk gübresi atsam sorun olur mu
evet 2.5 mt. derinlik abartı olmuş biraz. Her ağacın kökü 2.5 mt. derine inmez. Bazı ağaçların kökü yüzeye yakın gelişirler. Net 1 metre bile kazabilseniz çok şey farkeder, yeterli olur bence
Evet 1 metrede faydalı olur ama ne kadar derin olursa o kadar iyi...
Allah razı olsun.
Super emeğine ilgine sağlık.
Teşekkürler ederim
Emeklerinize sağlık
Güzel bilgiler
Verdiginiz bilgiler çok degerli fakat gel gör 3 agaç olsa neyse benim gibi 1ooo agac için içinden nasıl çıkıcan dikbakalım i
Kendi tarlamdaki ağaçlar için açtığım çukurlara hayvan gübresi doldurdum. Köyde yaşamadığım için zamanında sulayamadık. o yüzden yanmalar oldu. Bende iyice çürüsün diye bıraktım. Üstündeki toprağıniçine (alltında gübre var) tohumdan ceviz dikip sonra aşılamak istiyorum. Ancak deney aşamasında iyi veya kötü olur diye bir şey söyleyemiyorum. Ben iyi olacağını düşünüyorum.
Teşekkürler 💐
Rica ederim.
Zaten bütün ağaçları Ben de öyledikiyırum domates biber Fidan artıklarını Kasım Aralık ayına kadar bekletip bahçede ağaç dikeceğim yerleri kazıktan sonra çukur'a dolduruyorum üzerine birazcık hayvan gübresi sonra Toprak sonra bir karış yukarıda ağaç kökü gelecek şekilde dikiyorum aşı kısmı kıbleye bakacak
Tebrikler.
aşı kısmı kıbleye bakınca ne oluyor?
usta ev temelimi eşiyorsun
Fikir verdi Tesekkur ler
Güzel yöntem fakaf videoda ikibuçuk metreye birbuçuk metre bina temel çukuru gibi devasa bir çukur ölçüsü verdiniz. Videoda 50 santim gibi bir genişlik görülüyor. Dolayısı ile bir tutarsızlık var. hangisi doğru? Ağaçlar arasında 3 metre olduğunu varsayarsak bu çukurları nereye sığdıracağız? Bu operasyonu kısaca organik maddelerle dikim yapmak faydalı olur şeklinde olayı abartmadan özetleyebilirmiyiz.?
Burada anlatılmak istenen mümkün olduğunca çukur ne kadar büyük olursa o çukura o kadar organik gübre(kompost) atılacağını anlatmak içindir. Yani istediğiniz kadar geniş yapabilirsiniz.
Hocam elinize sağlık çok güzel bilgiler. Deneme fırsatınız olursa şu tarifi vereyim derseniz sevinirim.
Balık atıklarını bir kovaya toplayın, içine varsa pekmez yoksa biraz şeker ekleyin, ve üstüne sirke ekleyin. 1-2 ay sonra içindeki herşey eriyecektir.
Bu erimiş karışımı su ile karıştırıp fidanlarıniza en az ayda 2 kere verin.
Bundan önce gölde ölmüş balıkları topladım güpre olsun diye incirin dibine döktüm. Üstünü biraz örttüm kedi köpekler yedi. Bir kez daha yaptım bu sefer üstüne ağaç ve taş koydum. Daha canlanmasını beklerken iki hafta sonra incir kurudu!
Ceviz yaprağıda ölümü dibine dökülür mü
Bunu denemedim. Çürüyüp kompost haline gelince olabilir.
Dogru tesbit cunku orman daki agac lari her gun sulanmiyor.
Bir fidan için 2 buçuk metre çukur mu açalım. ?Yanlış duydum heralde..
Bu şart değil. 1 metrede olur. Ama ne kadar büyük olursa ağacın kökleri yıllar boyunca uzayacağı için o kadar iyi olacağını düşünüyorum.
Bende bu şekilde dikiyorum dededen öğrendim
YASASIN DOGAL DUNYA❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Yapraklardan hastalık gelir mi hocam
Kompost hale geldikten donra gelmez inşaallah