Kilosu 180 Euro’dan başlıyor. Kayın ve Meşe ormanlarında doğal olarak bulunur. Nasıl yetiştirilir?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 вер 2022
  • Gezegenimizde hayatın sağlıklı bir şekilde devam etmesi, ekosistemlerin sürdürülebilir şekilde yönetilmesine ve besin kaynaklarından doğru bir şekilde yararlanılmasına bağlıdır. Trüf mantarları sağlıklı bir ekosistemin en önemli belirtisi olmakla birlikte, ekosistemde yaban hayvanlarına besin kaynağı olması nedeniyle doğal dengenin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Buna ilaveten, trüf mantarları aroması ve besleyici özelliklerinden dolayı binlerce yıldır insanların tercih ettiği fonksiyonel bir besindir.
    Dünyada her geçen gün değeri artan trüf mantarlarının önümüzdeki 20 yıl içinde 6 milyar dolarlık bir ticaret hac- mine ulaşması beklenmektedir. Dünyadaki bu ilgiye paralel olarak ülkemizde bu konuda yapılacak çalışmalarla yeni iş sahaları oluşturulması, buna bağlı olarak istihdamın sağlanması ve ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlanması beklenmektedir.
    Trüf; tadı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri bilinen ve sofrada yeri hep ayrı- calıklı olan bir mantar türüdür. Yüksek yapılı ağaçların köküne bağlı simbiyotik olarak hayatını sürdürmektedir. Dünyada, doğal orman alanlarından toplanan trüf miktarı her geçen gün azalmasına karşılık talebin her geçen gün artmasından dolayı fiyatları da oldukça yükselmiştir. Bu motivasyonla bahçe kültürü çalışmalarında son yir- mi yılda çok büyük gelişmeler sağlanmıştır.
    Tuber cinsindeki mantarlar mikorizaldir. Bu son derece önemli bir özelliktir, çünkü mikorizal mantarlar canlı bit- kilerle simbiyotik bir yaşam içerisindedir ve konakçı bitki ile olan ilişkiden elde edilen karbonhidratlar olmadan yaşam döngülerini tamamlayamazlar. Konak bitki veya ağaç da bu ilişkiden faydalanır; mikorizal mantarlar, son derece önemli besin maddeleri, patojenlere karşı koruma ve yerin altındaki miselyum ağı sayesinde bitkinin kök sisteminin genişlemesini sağlar.
    #trüf #trüfmantarı #ormanınnimetleri

КОМЕНТАРІ • 9

  • @fatmakesici4866
    @fatmakesici4866 Рік тому

    Güzel haberlere ihtiyacımız var, diğer yetiştirilebilecek illerimize de örnek olur inşallah.

  • @cengizatak2762
    @cengizatak2762 Рік тому

    Beğendim. Güzel ülkem de daha da çoğaltarak yapılmalı. Tebrikler.

  • @user-nn6yr6zz2s
    @user-nn6yr6zz2s 4 місяці тому

    Ici siyahmi bu mantarın ben çok gordum

  • @selahattinatl3886
    @selahattinatl3886 3 місяці тому

    Selam aleyküm fidan satisiniz varmı.

  • @barsgungor3725
    @barsgungor3725 2 місяці тому

    Fidan satisi varmi

  • @omerbulut418
    @omerbulut418 Рік тому +1

    Merhaba, bu fidanlardan satın alabilir miyiz?

  • @tr16brs7
    @tr16brs7 Рік тому

    Kestane ağacında yetisirmi?

  • @oktaydurmaz2414
    @oktaydurmaz2414 Рік тому

    100 yıl sonra verim alınır artık meşe ağacı 25 yıldan önce büyümez

    • @ahmet95847
      @ahmet95847 4 місяці тому +1

      Selamünaleykum,
      Kardeş dediğin gibi olsun, yüz senede olsa verim alırsın. Şimdi ekmezsen yüz sene değil beş yüz sene sonra bile bir şey alamayız. RABB'İM biz niye böyle hazıra alıştık Biz bir şey yapmadan herşey önümüze hazır gelsin istiyoruz. Kaldı ki burada büyüyecek olan MANTAR. Türüf mantarı meşe ağacının altında büyüyor. Ağaç fidan olmuş, büyük ağaç olmuş farketmez, yeterki mantarın etrafında meşe ağacı olsun.