PERGAMON (BERGAMA) 1

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 бер 2019
  • Yayın Tarihi: 24 07 2015
    Güneş, Bergama Akropolü’nün ardına düştüğünde öğle sıcağının yerini akşam meltemi alır.
    Eski Bergama evlerinin sıralandığı birbirini kesen dar sokaklardan geçiyor, arada karşılıklı küçük dükkânların uzayıp gittiği çeşitli arastalardan oluşan çarşıların boşluklarında kök salmış yaşlı çınarların altında soluklanıyoruz.
    Eski zamandan kalma bir Anadolu kasabasını andırıyor gördüklerimiz. Kaytan bıyıklı feeler”in diyarında, ilçenin Pergamon Uygarlığı’ndan günümüze tarihini yansıtan akropolü, Asklepion’u, Zeus Sunağı’nı keşfetmek için kalbimiz tüm gücüyle çarpıyor...
    Ege’nin bilge uygarlıklarından Pergamon, yeni adıyla Bergama, antik çağın gözdesi tüm haşmetiyle işte karşımızda…
    Yaz sıcağına inat antik dönemin izini sürmeye artık hazırız…
    Kale tepesi biz tırmandıkça adeta büyüyor, arada bir dönüp ardımızda kalan bu engin coğrafyayı seyre dalıyoruz.
    Bergama isminin Hitit dilinde “yüksek yerleşim” anlamına karşılık geldiğini aklımızda tutarak Athena Kutsal Alanı’na ulaştık bile....
    Alanın tam ortasında arsız bir şekilde bitivermiş yaşlı zeytin ağacının gölgesine sığınıp akropolde bulunan yapıları seyre dalmamak mümkün mü?
    Bergama, Akropol’ü, Traianus Tapınağı, dünyanın en dik antik tiyatrolarından sayılan 10 bin kişilik tiyatrosu, Dionysos ve Demeter tapınakları ve geniş agoralarıyla Ege’nin en bilge uygarlıkları arasında…
    Tepeden aşağı inerken kentin geçmişten bugüne ev sahipliği yaptığı diğer bütün uygarlıkların izine tanık olmamak imkansız…
    Zaman tünelinden geçmiş gibiyiz…
    Tepeyi geride bırakıp yönümüzü kentin batısında kalan ve antik dönemde sağlık ve tedavi merkezi olarak bilinen Asklepion’a çeviriyoruz...
    Roma döneminde şehirden Asklepion’a giden kutsal yol artık yok, Asklepion’un girişinde, aslı Bergama Müzesi’nde sergilenen temsili bir yılanlı sütun karşılıyor bizi. Yılan figürü sağlık sembolü olarak burada da kullanılmış. Ayrıca Asklepion’a -yani antik hastaneye- giden yolun başlangıcında yer alan bir heykel var, Pergamon’lu Kalinus’u temsil ediyor. M.S. 129 ve 216 tarihleri arasında yaşamış olan Kalinus, belki de Pergamon’un en ünlü kişisi; tıp doktoru, bilim adamı ve filozof... Bu yüzden, heykelinin Asklepion yolunun başına dikilmesi son derece anlamlı... Onun adı Yunancada Galenos, Latincede Galenus olarak geçiyor. İslam kayıtlarında ise Kalinus olarak anılmakta... Anatomi bilimi kapsamında kas ve kemikler üzerine çalışmalarının yanı sıra, atardamarın hava ile değil, kan ile dolu olduğunu ilk ortaya koyan o... Pergamon’da gladyatörlerin hekimi olarak bilinen Kalinus, aynı zamanda sarayın da hekimi...
    Antik çağın Pergamon’undan günümüze, zamanın bir aynası Bergama. Kütüphanesi ve sağlık merkeziyle anılan; parşömeni icat eden antik kent, bugün gelenek ile modern gereksinimler arasında kendi yolunu çiziyor.
    Renklerin, rüyaların içine, tüm huzuruyla kavuştuğu an… Zamanın göz yaşlarını; ansızın, tüm sihriyle mutluluğa dönüştüren an… Gün batımı… Gökyüzünün insanı doyasıya mutlu eden şiirsel zamanı… Bir gün batımı kadar yakın olmak yaşama… Bir gün batımı kadar arzulu olmak aşka…
    Güneşin yakıcı güzelliğinin yerini gecenin sessiz coşkusuna bırakması ile Bergama’ya veda ediyoruz…
    Tüm düşleriniz gün batımına karışır gerçek olmak üzere…
    Yaşam; şeklini, yaşattıklarını, yaşatacaklarını gökyüzüne yansıtır o an.
    Dalar gidersiniz antik kent Pergamon’da binbir tılsımlı zamanın akışına…
    Yaşanası, gerçek bir masal, kokusu asla yitmeyecek, her batımında çoğalan bir sevgiyle açan bir anı olarak gün batımı sizi bekler; efsunuyla, arzusuyla, umuduyla, sevdasıyla, sevgisiyle ve her daim yine Pergamon’da…

КОМЕНТАРІ • 71

  • @busraturkoglu3719
    @busraturkoglu3719 2 роки тому +6

    Bergama da yaşamanın verdiği mutluluğu anlatamam

    • @nadirusta
      @nadirusta Рік тому

      pergamon pansiyonu hatırlarmısınız. ya da duydunuz mu ? ben yıllar hatta uzun yıllar önce orada çalışmıştım. iki yaz döneminde. şahane bir yapı. şehrin tam göbeğinde çok sanatsal çok kullanışlı bir mimari. üzülerek gördümki günümüzde atıl durumda. dargın kırgın suskun. saygılarımla..

  • @annoncemacon8150
    @annoncemacon8150 4 роки тому +5

    Süpersiniz.Gerçekten hayran kaldım size.Bergama çok güzel ve fantastik bir yer.Daha çözülmemiş birçok gizem mevcut.1 hafta kalmak nasip oldu amma adım başı tarih var.Gitmenizi görmenizi tavsiye ederim.Video ve Araştırma ekibine sonsuz saygılarımı sunuyor ve sonsuz teşekkürler ediyorum....

  • @okancetinkaya5741
    @okancetinkaya5741 Рік тому +2

    Herkes sunucuyu arkeolog konuşmacıyı bilgilerini aktarma noktasında baltaladığını öne sürmüş ama videoyu izlerken sunucunun antik kent bilgi aktarma noktasında daha çaba içerisinde gördüm arkeolog hocanın pek bu konuda yetersiz gördüm..
    7 Yıl önce İzmirde öğrenci iken ziyarette bulunmuştum, yine aynı heyecanı ve hayranlığı hissettim..

    • @ozgeoz3750
      @ozgeoz3750 2 місяці тому

      Sunucu akrabanız sanırım 😂 ona söyleyin susmayı öğrenmesi lazım 😂

  • @armagankarabulut7250
    @armagankarabulut7250 Рік тому +2

    Pergamonun Berlin’de olmasından mutluluk duyan biri değilim fakat mühendis olan Carl Humman yol çalışması sırasında o tepedeki zenginliği fark edip gizli kazı yapıyor ve sonrasında 1 yıllık resmî bir kazı dönemi başlıyor. Bu sürecin sonunda çıkan eserlerin 3/1 i arsa sahibine, 3/1 i devlete geri kalan 3/1 i ise kazı yapanlara kalıyor. Almanya da Osmanlı’yı ikna edip araziyi ve sonra da ellerindeki eserleri belirli bir meblağ üzerine satın alıyor. Yanlış anlamayın eserlerimiz hele ki böyle eserlerimiz başka ülkelerde kalsın demiyorum ama bunu kendimize yapan da biziz. Bu makalelerde gayet açık. Üstelik satılmayan ve eser niteliği taşıyanların da halleri ortada. Bizzat bu işin içinde olan biri olarak söylüyorum.

    • @ozgeoz3750
      @ozgeoz3750 2 місяці тому

      Bilgileriniz hem eksik hem hatalı

  • @haticeyalcindag6228
    @haticeyalcindag6228 4 роки тому +9

    Bence tiyatrocu arkadaş az konuşup,az hata yapsa..bilgisi çok kısıtlı çünki...

  • @HD-yl2ik
    @HD-yl2ik 4 роки тому +7

    Bergama Berlin Müzesine taşınmış burda ne kalmış 😢😢😢

    • @muratevcimen9183
      @muratevcimen9183 3 роки тому +4

      sadece tiyatromuz ve dik taşlarımız kalmış

  • @muradiyevarol603
    @muradiyevarol603 3 роки тому +1

    Çok etkileyici.. emeğinize sağlık. Keyifle izledik.

  • @GezGorAnlat
    @GezGorAnlat 4 роки тому +1

    Emeğinize sağlık öyle keyfli ki sizi izlemek :))

  • @askaboutme2008
    @askaboutme2008 Рік тому

    Video‘yu seyretmeye başladım, daha 1 dakika 47 saniye sonra videoyu durdurdum..Videoyu sonuna kadar izlemeden önce,bunu yazmak istedim..Sunucu genç arkadaşın konuya bakışı ve hemen başından Bergama’yı hemen Pergamon olarak düzeltme çabası, bende bize yine tamamen Batı merkezli tarih algısının etkisi altında kalmış bir video olacağı hissi yarattı..umarım yanılırım..

  • @KuriousKi77y
    @KuriousKi77y 2 роки тому +5

    So sad there are no English subtitles... I'd love to hear the story.

  • @ibrahimdag8654
    @ibrahimdag8654 3 роки тому

    çok güzel olmuş.teşekkürler

  • @onderaltug
    @onderaltug 9 місяців тому +1

    3. ve 4. tiyatrolar toptrağın altında duruyor üstelik en büyükleri onlkar biri amfitiyatro diğeri roma tiyatrosu Viran Kapı yanına giderseni kocamab bir yarım daire şeklinde toprakla kaplı tiyatroyu bulursunuz

  • @arzuschonberger2848
    @arzuschonberger2848 2 роки тому

    Teşşekkğrler tabii. Elinize, emeğinize sağlık

  • @FR1552JR
    @FR1552JR 4 роки тому +2

    Tiyatrocuyum diyen adam sürekli boş yapıyor boş konuşuyor öbür adam olmasaydı izlenmez gerçekten. :D

  • @birolylmaz8131
    @birolylmaz8131 5 років тому +1

    Çok güzel olmuş.

  • @davidwhite5291
    @davidwhite5291 Рік тому

    çağını aşmış bir krallık her yönüyle

  • @Kanguristan
    @Kanguristan 3 роки тому +1

    Teşekkürler.

  • @bettifield
    @bettifield 4 роки тому +4

    Hoca daha 2. Dakikayı vurmadan almana lafı soktun helal

  • @hamit555
    @hamit555 2 роки тому +2

    bir adamı konusturmadı yaaa..

  • @axxa6019
    @axxa6019 4 роки тому +4

    Allahtan Bunların çalınması zor olduğu bizde kaldı

  • @omeraltun443
    @omeraltun443 2 роки тому +2

    Keşke sunucu hiç konuşmasamış 😑

  • @cemilesar2477
    @cemilesar2477 3 роки тому +4

    çok güzel bir program, hepinizin emeğine sağlık. osmanlı döneminde almanlar tarafından yapılan kazı ile ilgili olarak şunu belirtmek isterim: o dönem milliyetçiliğin yükselişi ve Avrupa'nın kendi "köklerini" antik döneme dayandırma çabasıyla Osmanlı'nın birçok vilayetinde kazılar yapılıyor. evet, bu kazılar önemlidir fakat çoğunlukla avrupalıların kazıdan elde ettiklerini kendi müzelerine götürmelerine şahit oluyoruz. aslında bu noktada da bir tür sömürgecilik yarışı söz konusu. mesela osmanlıdaki demiryolları güzergahlarına bakalım; çoğunlukla ticaret yollarının yanı sıra, arkeolojik kazı alanlarına da yakın noktadalar. demiryolları aracılığıyla birçok eser -osmanlı tarafından gereken izin verilmediği takdirde- bu yollarla gizlice yurtdışına kaçırılıyor. osman hamdi bey'in asar-ı atikalarla ilgili nizamnameler düzenlettirmesi kısmen yeterli olsa da çoğunlukla başarısız oluyor -bunda padişahın "Jöntürk alerjisi"bin bulunması ve eserleri gönlünce "hediye ederek" kendi iktidarını gösterme çabasının payı büyük. hariciye nazırlığı ile padişah çekişmeli bir durumda bu konuda-. avusturyalıların Efes'ten götürdükleri nadide parçaları gören almanlar, aslında çeşitli imtiyazlar koparmak ve eserleri kendi ülkelerine götürmek amacıyla bu kazılara destek veriyorlar. bir tür avrupa sömürgeciliği yani. aynı durumu atina çevresinde yapılan kazılarda, 18. yy.'da da görüyoruz. kazılarla ilgili birtakım izinler alan fransızların, aldıkları izni aşmasına rağmen, kendi merkezleriyle şöyle yazışmalar yaptıkları arşivlerde görülüyor: "alabildiğin her şeyi al.atina ve civarında gizlice alabileceğin her şeyi çekinmeden al. işe yarasın ya da yaramasın hiçbir şey bırakma". bu sebeple, ben osmanlı dönemindeki avrupalı kazılarına biraz şüphe ile yaklaşıyorum. çok dağınık yazdım, okuyanlar kusura bakmasınlar. bu konuda kaynak olarak iletişim Yayınları'ndan çıkan "osmanlı müzeciliği" adlı çalışmayı okuyabilirler. iyi günler dilerim.

    • @ozguratlas697
      @ozguratlas697 3 роки тому +2

      Aslinda sonuc olarak haklisin.1.Dunya Savasi'ndan cok once Almanlarla demiryolu anlasmasinda soyle bir madde var.Tren yolunun her iki tarafinda yerine gore 25-50 Metre mesafe deki hersey yeralti ve ustu Alman'larin olacagi seklinde.Bakiyor ki Almanlar Osmanli cokuse gecmis, benim konmam gerekli petrol kaynaklarina ve hammade icin diyor.Sadece Almanya'dan Hicaz 'a gidecek demir yolu ayni zamanda Bagdat'a da yapilmaya baslayinca diger Avrupa devletleri Almanlarin petrol bolgelerine sahip olmasi icin uydurdugu ayak oyunlari oldugunu anliyorlar

    • @ihsantehmen3145
      @ihsantehmen3145 2 роки тому

      "Avrupa nın kendi köklerini antik döneme dayandırma çabası......." 🙏🙏🙏

  • @arzuschonberger2848
    @arzuschonberger2848 2 роки тому

    Dionysia adında kutlamalar yapılıyordu 'tanrı' Dionysos adına her sene eski Grek Antik Çağ da....

  • @selimerel5603
    @selimerel5603 3 роки тому +1

    Aşırı magazinsel olmuş, tarihi belgesel havası yok.

  • @alamnegriku719
    @alamnegriku719 9 місяців тому

    Hanya bisa melihat suasana pegunungan dan tidak bisa mengerti maksud pembicaraan karena tidak ada subtitle

  • @arzuschonberger2848
    @arzuschonberger2848 2 роки тому

    Pardon ama ne demek bir şey kaçırılmadı!? 'Bu videoları kim yapıyor?! oldum sayenizde :)) OSMANLI nın bilinci oluşnamıştı daha bu konularda...

  • @serhatelbistanli973
    @serhatelbistanli973 3 роки тому +2

    Sunucuya ne diyim bilemedim

  • @orhandemir8523
    @orhandemir8523 Рік тому

    her bergamadan gectığimde, sehrin cirkinliği yanı basındaki tepeden gram feyz almamıis

  • @ABCD-ge1mx
    @ABCD-ge1mx Рік тому

    Sunucu çok patavazsiz

  • @arkeologhanm9340
    @arkeologhanm9340 2 роки тому

    anadolu da antik tiyatrolar/yaşar yılmaz

  • @jozz2248
    @jozz2248 4 роки тому +1

    I heard a Hamlet in there.

    • @jozz2248
      @jozz2248 4 роки тому

      I can barely imagine the roof on the place at 23:00

  • @vimilchar
    @vimilchar Рік тому

    Wished they had english subtitles .

  • @jozz2248
    @jozz2248 4 роки тому +3

    Any versions of this with english translation? I'd like to know more about this place.

    • @jozz2248
      @jozz2248 4 роки тому

      This area had several Renaissance type periods. The last one portrayed by the ruins clearly, but this whole area was rich in similar history.

    • @GezGorAnlat
      @GezGorAnlat 4 роки тому

      ua-cam.com/video/pQAjno3XW6Q/v-deo.html

    • @thrashefe3523
      @thrashefe3523 3 роки тому +2

      That place is my homeland and seeing a foreigner wants to know more about my homeland... I really appreciate it

  • @bosforo123
    @bosforo123 4 роки тому

    Bir talen 26 kilo. 26X9000=234.000 o da eşittir 234 ton altın. Bunu hesaplamanın neyi zor anlayamadım....

  • @cahitduzdemir9026
    @cahitduzdemir9026 Рік тому

    Berg Amon (Amonun dağı) Nuh A.S. oğlu Ham'ın dağı.
    Bornova: Berg Noah = Nuh A.S. dağı
    Efes : YAFES -- Yaphetos = Nuh A.S. oğlu
    Soma : Sam'ın yeri.
    Yunt Dağı : JUD dağı = JUDİ.

  • @muratergene614
    @muratergene614 3 роки тому +1

    Neden bu kadar dik insa edilmiş tiyatro?

    • @limonlusubidonu1293
      @limonlusubidonu1293 3 роки тому +2

      Düzlük alan olmadığı için ve sesin yukarı iletilmesi baya kolay aşağıdan yukarıya normal konuşsan bile yukarı çok çıkıyor

  • @fairiytale5949
    @fairiytale5949 Рік тому

    Tiyatrocuya ayar oldum bi sus be adam

  • @mertdarilmaz9271
    @mertdarilmaz9271 2 роки тому

    hıhı hıhı

  • @dilekongun
    @dilekongun 20 днів тому

    Yinede birseyi orinal yeriden Alinmamasi lazim ne kadarda izin alsalar bile bence alman hukumeti iade etsin yerinde daha iyidir 😢

  • @acaryavuz8920
    @acaryavuz8920 3 роки тому +1

    Bokunu çıkarmışlar

  • @TWOCOWS1
    @TWOCOWS1 2 роки тому

    the black language of Mongolia being spoken the city of this magnificent city of Greeks and their ancient language. Not a single stone is Turkish over there. The odd thing is the fact that these guys themselves are locals and Greek, but forced into Islam and made to speak the black language of Mordor (sorry, Mongolia)

    • @meryememre8641
      @meryememre8641 11 місяців тому

      These ridicilous thoughts are products of your brain.