Cheile Sighiștel - Paradisul verde. De la Peșteri Mistice la Canionul Fascinant.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 вер 2024
  • #apuseni
    Accesul spre satul Sighiștel se face pe DN 75 pe traseul Stei - Câmpani, pe drumul care urcă în stațiunea de schi Vârtop. Aici, după școala din centrul localității, drumul se desprinde în stânga spre satul Sighiștel. Noi am parcat mașinile în capătul satului, dar marcajul traversează satul ajungând la camping.
    Vom explora Valea Sighiștelului, dar cireașa de pe tort va fi Canionul din capătul văii. Trecem de camping-ul supra aglomerat de turiști, care revin an de an și care campează chiar și la intrarea în vale... panoul de restricționare fiind doar un simplu afiș de decor pentru ei.
    După intrarea în vale, aceasta încă reușește să-și păstreze naturalețea simplă. La început, valea este destul de largă și oarecum comună. Nu prea dă semne că în capătul ei s-ar ascunde ceva ieșit din comun! Cu răbdare, înaintăm pe unde putem. În lunile de vară apa nu este prea mare. Am traversat-o de nenumărate ori fără probleme. Primăvara, apele sunt învolburate de la zăpada topită pe crestele Apusenilor și apa din vale poate fi considerabil mult mai mare. În unele zone se pot observa urmele șuvoiului de apă.
    Înaintăm pe marcajul triunghi albastru, traversând de nenumărate ori apa. Aici nu vă poate deranja multă lume... telefonul mobil nu are semnal în zonă.
    Sfatul meu este să aveți bocanci impermeabili sau, dacă veniți aici în căldurile verii, vă puteți încălța cu sandale pentru apă care permit apei să treacă, dar au o talpă de cauciuc aderentă și vă ajută să nu alunecați pe pietre.
    Să nu uităm că Valea Sighiștelului este un paradis al speologilor. Pe vale sunt peste 200 de peșteri, de la câțiva metri la câțiva kilometri. Sperăm să vă putem prezenta pe larg într-un material viitor cât mai multe dintre ele. Aici se află și Peștera Coliboaia, unde cercetătorii au găsit urme ale omului preistoric și picturi ale acestuia datând de acum aproximativ 37.000 de ani: rinoceri păroși, urși, cai, bizoni și o felină. Aceste descoperiri au contribuit, de altfel, la introducerea peșterii în patrimoniul UNESCO. Peștera este una cu un acces extrem de greoi, doar speologii cu experiență reușesc să ajungă la ea.
    Ajungem și la Peștera Drăcoaia, care se află în versantul drept, la cca. 30 m deasupra văii. La portalul imens al peșterii, se poate ajunge după urcarea unui mic grohotiș, care parcă iese din ea. Se ajunge într-o sală mare cu blocuri de piatră imense. După cca. 100 m, sala se îngustează, se transformă în galerie, care cotește la dreapta. În timp ce admirăm peștera, este bine să ne mai uităm și sub picioare, pentru că numărul mare de găuri reprezintă adevărate capcane. Galeria urcă din ce în ce mai tare și se termină într-un perete cu scurgeri stalagmitice. Galeriile peșterii continuă, dar noi ne întoarcem la intrare și continuăm să urcăm pe firul apei... unde, cu puțin noroc, putem observa puieți de păstrăv în apa cristalină.
    Dacă primele două treimi ale văii nu sunt deosebite, ei bine, pregătește-te, fiindcă tot spectacolul a fost lăsat pentru ultima treime! Ca de nicăieri, ne-am trezit înconjurați de pereți de stâncă, la început mai mici și mai depărtați, iar apoi mai înalți și din ce în ce mai apropiați.
    Este neașteptat de frumos, de natural! Vegetația abundă, transformând totul într-un mod suprarealist. Distanța dintre pereți este puțin peste un metru! Verdele crud al mușchilor de pe pietre și de pe copacii căzuți la întâmplare, combinat cu albul rocii, dau un sentiment de haos ordonat! Pereții canionului se apropie foarte mult în ultima parte.
    Traseul nostru se oprește când ajungem la o săritoare. Este un perete de stâncă de 7 metri înălțime care nu poate fi depășit decât cu echipament de escaladă. Aici, în perioada primăverii cu apă abundentă, găsim o mini-cascadă care acum este secată.
    Lungimea traseului dus / intors este de 12 km cu o durata de 5 ore cu foarte multe opriri.
    SPONSORIZARILE se pot face pe:
    REVOLUT: @cujmastefan
    PAYPAL: www.paypal.me/...
    INSTAGRAM - / stefancujma​​
    FACEBOOK - / ​​
    UA-cam - / stefancujma
    WEB - www.stefancujm...​​
    Echipamentul meu de vlog: kit.co/stefanc...

КОМЕНТАРІ • 5