Die setting is perfect voor bifacial zonnepanelen. Die ontvangen ook weerkaatst licht van de grond. Hebben dus meer opbrengst. Ook zijn ze vaak transparant tussen de cellen zodat er nog enige lichtinval in de woning is.
Dankjewel voor de info. Ik wist niet dat optimizers de stroom afschakelen bij een beschadiging. Goed om te weten en een gerustelling dat mijn, niet optimaal aangelegde, bekabeling geen brand zal veroorzaken 👍🏻
Interessante video, heb een vergelijkbaar idee om zonnepanelen te leggen op een overkapping op een dakterras. Mijn voornaamste punt om uit te zoeken lijkt mij hoe de panelen worden gemonteerd gezien de windvang. De schuine montage (35 graden) creëert openingen of is het ook mogelijk om naast afdekschermen aan de zijkant en achterkant, ook een afdekscherm aan de onderkant te monteren? Hiermee creëer je een dichte ruimte waar de wind minder vat op heeft… Of maak je een overkapping eerst helemaal dicht voordat je zonnepanelen erop legt?
Ik heb achter het huis al een overkapping met glas. Dit gaat juist goed omdat de wind hier gewoon langs-door kan waaien. Het kan zich niet ophopen. Heeft al menig storm doorstaan. ( 6mtr x 3,5 mtr) Voor de panelen doe ik hetzelfde. Dus alleen dak.
Ik als groot fan van dit kanaal, ok hier mijn uitleg, NOOIT zelf klooten, goed luisteren het aller belangrijkste voor je dit gaat doen, LEES je voorwaarden van je opstal verzekering!, let op,! In mijn situatie ik heb mijn zonnepanelen laten leggen op mijn dak, ik wou heeeeeeeeeeeel graag mijn aanbouw volleggen met zonnepanelen, mijn verzekering zei, alles wat vast aan je huis ligt of zit of staat of aangebouwd is geen probleem, zonnepanelen liggen niet vast op je dak! (aanbouw) , die tegels gelden niet die worden gelegen op die steunen, let dus goed op, en NOG belangrijker als een elektrische systeem is aangesloten door je zelf of Jan de beunhaas, en je huis brand af, JE KRIJG NIKS UITGEKEERD, nooit zelf de hobby klus kabauterspelen voor paar centjes, je ben gewoon de Sjaak!
Hallo, ik ben groot fan van je kanaal, maar ik denk dat je echt een rectificatie moet doen want je hebt je echt fout laten voorlichten, zoals inmiddels al velen voor mij uitgelegt hebben. Ik zou je echt aanraden wat meer onderzoek te doen voordat je dit soort dingen publiceert, wat het gaat om veiligheid. Ik kreeg het verhaal ook te horen van verkopers te horen die geen micro omvormers verkochten. Terwijl als je er wat verder over nadenkt het gewoon zo is dat micro's veiliger zijn omdat ze op 230V wisselspanning werken. Het grote gevaar zit hem bij de string omvormers en ook bij de optimizers in de gelijk spanning met hoge voltages die vlambogen veroorzaken als er iets mis gaat. Dus der verkoper kan die beveiliging als plus verkopen, maar feit is dat micro's die beveiliging niet nodig hebben omdat het risico er niet is. Buiten dat is het ook nog een veel gevaarlijker soort stroom om mee te werken, dus voor de doe het zelver zijn micro's veiliger om te instaleren en ze worden direct met een aardlek beveiligt.
goed onderwerp; vwb die omvormer-keuze: je gaf ook aan in de toekomst wellicht nog 3 extra panelen te willen bijplaatsen; hoe ga je dan om met de te kiezen capaciteit van de nu aan te schaffen omvormer? (er nog eentje bij in de toekomst voor 3 panelen wordt wellicht wat kostbaar)
maar een zwaardere omvormer, heb ik begrepen, zal later opstarten en eerder afschakelen aan de randen van de dag (hij zal wel een hogere piek blijven doorgeven midden op de dag) maar goed, er is natuurlijk ooltijd nog de mogelijkheid om de bij te plaatsen panelen (als dat al ooit gaat gebeuren, dan maar uit te rusten met microomvormers en nu dan een goed gedimensionaliseerde omvormer voor 6 panelen te nemen; keuzes keuzes keuzes@@veeerzes
Hele goede vraag. Op dit moment ziet het er naar uit, door de mindere ligging, dat deze bij de omvormer kunnen dit ik nu heb. Wanneer het er 9 gaan worden zal ik iets anders moeten gaan bedenken. Maar dan zijn we weer een paar jaar verder.
Omdat de spanning bij micro omvormers 230 VAC is heb je zo goed als geen kans op spanningsbogen Bovendien als het systeem goed geaard is zal de aardlek alles uitzetten bij een evt kortsluiting naar aarde (knagende muis)
Precies dat. We maken ons niet druk om stopcontacten, tuinverlichting, vijverpompen ,zwembadpompen etc etc. Maar voor Micro omvormers is het ineens gevaarlijk. Alsof knaagdieren een hogere appetite hebben voor verse stroom.
@@instappenvanhetgasaf.4374 ja blijft een slecht verhaal wat mij betreft, heb ook veel installateurs gesproken die veel dingen door elkaar halen. Ik zou toch echt willen zeggen dat dit een niet te staven verhaal is. Er zijn andere redenen om evt niet voor microomvormers te willen kiezen, maar deze reden mag daar niet 1 van zijn.
Problemen met de kabels is ook vaak bij zelf slecht aangezette pluggen, begin gewoon met kantenklaar kabels waar de pluggen iig al gegoten aanzitten en leg ze in een buis.
De kans op vlambogen is bij gelijkspanning juist veel groter, bijvoorbeeld door slechte verbindingen in connectoren. Dit in tegenstelling tot wisselspanning waar de vlamboog direct zal doven als de aardlekautomaat het systeem afschakelt. En de vogel die een nest wil bouwen onder een paneel heeft geen voorkeur voor een systeem met micro-omvormers. Een muis die een kabel wil doorknagen trouwens ook niet…
4 panelen is dan ook weer net een lastig aantal. Optimizers zijn dan ook niet mogelijk. Vandaar dat ik ook voor 6 ga want dan kan dat net wel. Maar iedere situatie is natuurlijk weer net anders.
@@instappenvanhetgasaf.4374 ik heb tijdens de corona periode al een aanvraag gedaan, geen tijd! Na twee jaar komen ze erop terug met een aanbod dat naar oplichting riekt.
Dat klopt omdat de AC kant is beveiligd met een automaat of aardlekautomaat. DC daar in tegen komt van de panelen zelf, stel de zon schijnt en er komt sluiting in een DC kabel, dan gaat de stroom die het zonnepaneel opwekt direkt naar die sluiting. En blijft zo doorgaan tot er een kabel doorbrand. Dan pas stopt de sluiting. Die kabels zijn niet beveiligd met een zekering of automaat. Maar ook AC wil brand veroorzaken door slechte verbinding. Veel gezien dat hoofdschakelaar eruit fikken omdat ze niet zijn nagedraaid op moment. (Gaat dan wel om stromen van 100+ amperes.)
Ik heb er ook zelf 20 gelegd, inclusief elektra. Totale kosten 5100 euro. Met 47ct. teruglever vergoeding binnen 1.5 jaar terug verdiend. Wel string, maar ik had er al 30, en moest zo rendabel mogelijk zijn qua investering, niet in vermogen.
De prijs die je noemt voor en plaatsing door een installateur is aan de hoge kant. Denk dat daar makkelijk 1500 tot 2000.- vanaf kan als er goed rondgekeken wordt en waarschijnlijk nog meer in jouw goed bereikbare situatie. Dat heb ik tenminste gemerkt bij mijn recente offerte rondje, zeker als je zelf de aanpassing aan de electra doet. (Dit met a-merken). Desalniettemin toch leuke exercitie die je doet.
@@instappenvanhetgasaf.4374elektra is echt goed zelf te doen. Wel moet je daarvoor goed weten hoe de leidingen lopen naar de meterkast. Dit om te kunnen kiezen uit de juiste aansluiting. Een onderverdeler werkt het makkelijkste. Door een vaste aansluiting mag in een 1 fase aansluiting max 20A wissel doorheen worden geleid. Elektra is zelf goed te doen. Ik herhaal het nog maar eens.
Zoals ik zei zullen daar veel verschillende invalshoeken zijn. Waar het uiteindelijk toe moet leiden dat alle systemen gewoon super veilig zullen zijn.
Je zei dat je wellicht nog extra panelen wil bijplaatsen in de toekomst. Met micro kan dat vlot maar een normale omvormer is afgestemd op het aantal panelen en heeft een beperkte uitbreidingsmogelijkheid.
Met Solaredge niet, uitbreiden is dan zelfs een fluitje van een cent. (je moet echter wel in eerste instantie een omvormer nemen die overcapaciteit heeft.)
Als je eerst een omvormer met overcapaciteit neemt heb je eigenlijk gewoon een slecht bemeten systeem, tot het moment dat je het uitbreidt, je kan het dan beter meteen allemaal doen. Als je later wilt uitbreiden is een micro omvormer de makkelijkste optie, maar je kan er altijd gewoon een tweede omvormer naast zetten voor een string. Al zal dat financieel niet het meest interessant zijn
De SolarEdge omvormer kan een groter bereik aan. Daarnaast liggen deze panelen zo dat wanneer mijn panelen op het zuiden gaan afnemen dat juist de panelen op het westen het weer gaan overnemen. De pieken vallen dus nooit samen.
AC wisselstroom systemen die je overal in huis hebt zijn vele malen veiliger dan DC gelijkstroom systemen. Dit omdat de voltages hoger kunnen zijn bij DC dan AC systemen. Micro omvormers zijn dus op dit moment het meest veilig omdat je een maximale voltage hebt van 253 volt. Stel een muis bijt door in het AC van 253 volt kabel of een DC van 800 volt kabel dat is een groot verschil. Tevens start het systeem sneller op bij micro omvormers omdat ze op een lager input voltage zitten tegenwoordig zodat ze al vroeg in de ochtend tot laat in de avond nog opwekken met minimale lichtinval. Welke installateurs heb je gesproken? Ik ben erg benieuwd omdat je niet juist bent geïnformeerd. Ik raad je aan om zelf even meer onderzoek te doen. Vlambogen ontstaan dus vaker bij DC systemen niet bij AC systemen. Kijk bijvoorbeeld naar dit filmpje ua-cam.com/video/kbVl97W2Tvw/v-deo.htmlsi=MLSmGiGRX1eB0aX3 Stel je hebt 20 panelen op je dak in 1 string x 40 volt per paneel dan heb je een 800 volt systeem en de kabel die dan naar je omvormer gaat is dan ook 800 volt. En hoe groot zijn de panelen stel je gaat van 6 naar 9 panelen uitbreiden past het dan nog wel input qua DC omvormer systeem? Of moet je dan weer een niet zo mooie omvormer kast erbij kopen wat je vrouw niet mooi vindt? 😂😅
Heb complete installatie met Micro omvormers. Vandaag gevraagd om offerte uitbreiding zonnepanelen bij ander bedrijf dan die eerder gelegd heeft: uitbreiding doen ze niet ivm issues als er ooit een probleem is. Kan wel een compleet nieuwe (=2e) installatie doen. Hoe is dat als je zelf een uitbreiding doet: vervalt dan ook je garantie of haal je andere problemen op je nek?
@@instappenvanhetgasaf.4374 tot waar ga je dan nieuwe installatie doen? Als ik kies voor Micro omvormers (enphase) dan komt alles nog een keer (2e set stroom kabels tot aan meter kast, extra netwerk groepen in meterkast, extra meet spoelen en Metered S (monitoring stroom productie + verbruik)). Dan heb ik 2 installaties te monitoren en hoe zit het met toekomstige zaken als thuis batterij (laden bij over productie zon). Bij 1 installatie hoef ik me daar minder zorgen over te maken. Of ben ik teveel vooruit aan het denken / schaken?
Ik vind het problematisch dat vandebron geld wil hebben voor stroom dat je teruglevert. Het is al geen vetpot om stroom terug te leveren naast de salderingsregeling , maar hier wordt ik niet vrolijk van. Volg je filmpjes al een poosje, heel leerzaam, ga zo door !
Best grappig.. meeste installateur willen juist liever niet zonder micro's werken ivm met hoger brandgevaar met gelijkspanning kabels🤔 grote DC creert een groter vonk dan wissel.. ik snap het niet meer allemaal 😂😂
Ben benieuwd of u er makkelijk een installateur bij krijgt voor de aansluiting in de meterkast als ze dat bedrijf ook niet de panelen heeft gelegd want daar ligt de winst. Als het aansluiten door een installateur in de meterkast gedaan is zult u zeggen ' dat had ik zelf ook kunnen doen.' Maar u houdt ons een beetje voor de gek denk ik, want dat aansluiten kunt u echt wel. Als er duidelijke uitleg is, is het niet veel meer als b.v. een extra stopcontact aan leggen. Uit veiligheids overwegingen naar kijkers durft u zich misschien daarom niet aan te wagen maar dat moet dan ook gelden voor zelf zonnepanelen leggen. Als je dat niet veilig doet en je valt van het dak af..... Vreemd dat ze niet zouden willen komen voor zes panelen. Als ik naar u rekensommetje kijk komt de rekening van de installateur op meer dan een euro per Wp uit. Dan blijft er ongeveer de helft van die 5000 euro over voor arbeidsloon, winst op materiaal en overig, 6 panelen en de aansluiting is nog geen halve dag werk met twee man. Lijkt mij geen slecht verdien model. Ik kijk uit naar filmpje wanneer u de panelen gaat leggen.
Je houdt het wel heel ruim aan. Volgens jouw berekening zijn er dus 3 personen, 8 uur bezig voor €100 per uur? Aangezien je verschil €2400,- is...lijkt me wel een beetje heel veel, vind je niet?
Wat een mooie videos maakt u. En wat een rustige aangename uitleg.
Dank u!
Die setting is perfect voor bifacial zonnepanelen. Die ontvangen ook weerkaatst licht van de grond. Hebben dus meer opbrengst. Ook zijn ze vaak transparant tussen de cellen zodat er nog enige lichtinval in de woning is.
Dank je voor je input!
Dankjewel voor de info. Ik wist niet dat optimizers de stroom afschakelen bij een beschadiging. Goed om te weten en een gerustelling dat mijn, niet optimaal aangelegde, bekabeling geen brand zal veroorzaken 👍🏻
Dan wel met de nieuwe optimizers van SolarEdge. Daar zit een beveiliging in
Zeer duidelijke video weer! Ik ben heel benieuwd naar de volgende, met name hoe je de bestaande installatie gaat combineren met de nieuwe!👍
Dat zijn we inderdaad nu goed aan het uitzoeken.
precies als mijn situatie. ik was/ben hetzelfde van plan. dank voor de uitleg.
Geen dank!
Interessante video, heb een vergelijkbaar idee om zonnepanelen te leggen op een overkapping op een dakterras. Mijn voornaamste punt om uit te zoeken lijkt mij hoe de panelen worden gemonteerd gezien de windvang. De schuine montage (35 graden) creëert openingen of is het ook mogelijk om naast afdekschermen aan de zijkant en achterkant, ook een afdekscherm aan de onderkant te monteren? Hiermee creëer je een dichte ruimte waar de wind minder vat op heeft… Of maak je een overkapping eerst helemaal dicht voordat je zonnepanelen erop legt?
Ik heb achter het huis al een overkapping met glas. Dit gaat juist goed omdat de wind hier gewoon langs-door kan waaien. Het kan zich niet ophopen. Heeft al menig storm doorstaan. ( 6mtr x 3,5 mtr) Voor de panelen doe ik hetzelfde. Dus alleen dak.
@@instappenvanhetgasaf.4374had je daarvoor een (bouw)vergunnijg nodig ( 3.5x6) ?
Ik heb gelezen dat jezelf maar tot 600 wat zelf mag installeren.klopt dat?
wij zijn er ook voor te vinden om dit te doen , is het ook mogelijk dit uitgebreid te filmen hoe je ze volledig aansluit ?
Goed idee
Zit je bij Van den Bron?
Gelukkig niet...
Ik als groot fan van dit kanaal, ok hier mijn uitleg, NOOIT zelf klooten, goed luisteren het aller belangrijkste voor je dit gaat doen, LEES je voorwaarden van je opstal verzekering!, let op,! In mijn situatie ik heb mijn zonnepanelen laten leggen op mijn dak, ik wou heeeeeeeeeeeel graag mijn aanbouw volleggen met zonnepanelen, mijn verzekering zei, alles wat vast aan je huis ligt of zit of staat of aangebouwd is geen probleem, zonnepanelen liggen niet vast op je dak! (aanbouw) , die tegels gelden niet die worden gelegen op die steunen, let dus goed op, en NOG belangrijker als een elektrische systeem is aangesloten door je zelf of Jan de beunhaas, en je huis brand af, JE KRIJG NIKS UITGEKEERD, nooit zelf de hobby klus kabauterspelen voor paar centjes, je ben gewoon de Sjaak!
Goed punt. De uiteindelijke activering laat ik doen
Hallo, ik ben groot fan van je kanaal, maar ik denk dat je echt een rectificatie moet doen want je hebt je echt fout laten voorlichten, zoals inmiddels al velen voor mij uitgelegt hebben. Ik zou je echt aanraden wat meer onderzoek te doen voordat je dit soort dingen publiceert, wat het gaat om veiligheid. Ik kreeg het verhaal ook te horen van verkopers te horen die geen micro omvormers verkochten. Terwijl als je er wat verder over nadenkt het gewoon zo is dat micro's veiliger zijn omdat ze op 230V wisselspanning werken. Het grote gevaar zit hem bij de string omvormers en ook bij de optimizers in de gelijk spanning met hoge voltages die vlambogen veroorzaken als er iets mis gaat. Dus der verkoper kan die beveiliging als plus verkopen, maar feit is dat micro's die beveiliging niet nodig hebben omdat het risico er niet is. Buiten dat is het ook nog een veel gevaarlijker soort stroom om mee te werken, dus voor de doe het zelver zijn micro's veiliger om te instaleren en ze worden direct met een aardlek beveiligt.
Ik kom hier binnenkort op terug.
goed onderwerp; vwb die omvormer-keuze: je gaf ook aan in de toekomst wellicht nog 3 extra panelen te willen bijplaatsen; hoe ga je dan om met de te kiezen capaciteit van de nu aan te schaffen omvormer? (er nog eentje bij in de toekomst voor 3 panelen wordt wellicht wat kostbaar)
Beetje overcapaciteit nemen. Een Solaredge SE4000H ipv een SE3000H bijvoorbeeld. Prijsverschil is hooguit 100 euro.
maar een zwaardere omvormer, heb ik begrepen, zal later opstarten en eerder afschakelen aan de randen van de dag (hij zal wel een hogere piek blijven doorgeven midden op de dag) maar goed, er is natuurlijk ooltijd nog de mogelijkheid om de bij te plaatsen panelen (als dat al ooit gaat gebeuren, dan maar uit te rusten met microomvormers en nu dan een goed gedimensionaliseerde omvormer voor 6 panelen te nemen; keuzes keuzes keuzes@@veeerzes
Hele goede vraag. Op dit moment ziet het er naar uit, door de mindere ligging, dat deze bij de omvormer kunnen dit ik nu heb. Wanneer het er 9 gaan worden zal ik iets anders moeten gaan bedenken. Maar dan zijn we weer een paar jaar verder.
Omdat de spanning bij micro omvormers 230 VAC is heb je zo goed als geen kans op spanningsbogen Bovendien als het systeem goed geaard is zal de aardlek alles uitzetten bij een evt kortsluiting naar aarde (knagende muis)
Precies dit, beetje te kort door de bocht van de installateurs die je hebt gesproken.
Zij hadden dit in de praktijk meegemaakt…
Precies dat. We maken ons niet druk om stopcontacten, tuinverlichting, vijverpompen ,zwembadpompen etc etc. Maar voor Micro omvormers is het ineens gevaarlijk. Alsof knaagdieren een hogere appetite hebben voor verse stroom.
Met 'kortsluiting naar aarde' bedoel je hier natuurlijk een lekstroom van 30mA ,of groter, naar aarde😎😉
@@instappenvanhetgasaf.4374 ja blijft een slecht verhaal wat mij betreft, heb ook veel installateurs gesproken die veel dingen door elkaar halen. Ik zou toch echt willen zeggen dat dit een niet te staven verhaal is. Er zijn andere redenen om evt niet voor microomvormers te willen kiezen, maar deze reden mag daar niet 1 van zijn.
En met een pv verdeler ertussen die je op een weinig belaste groep ertussen plaatst heb je ook weer een stukje veiligheid.
Problemen met de kabels is ook vaak bij zelf slecht aangezette pluggen, begin gewoon met kantenklaar kabels waar de pluggen iig al gegoten aanzitten en leg ze in een buis.
Top!
De kans op vlambogen is bij gelijkspanning juist veel groter, bijvoorbeeld door slechte verbindingen in connectoren. Dit in tegenstelling tot wisselspanning waar de vlamboog direct zal doven als de aardlekautomaat het systeem afschakelt. En de vogel die een nest wil bouwen onder een paneel heeft geen voorkeur voor een systeem met micro-omvormers. Een muis die een kabel wil doorknagen trouwens ook niet…
Ik kom hier in een latere vlog op terug.
Een vlamboog is een AC systeem dooft zichzelf 100 keer per seconde. En start als het tegenzit even zo vaak.
Exact dezelfde ervaring! Je wordt genegeerd met een aanvraag voor vier panelen.
Logisch, want dat kost de installateur te veel uren. Gaat hij deze doorberekenen dan zijn de panelen voor u weer niet interessant.
4 panelen is dan ook weer net een lastig aantal. Optimizers zijn dan ook niet mogelijk. Vandaar dat ik ook voor 6 ga want dan kan dat net wel. Maar iedere situatie is natuurlijk weer net anders.
@@instappenvanhetgasaf.4374 ik heb tijdens de corona periode al een aanvraag gedaan, geen tijd! Na twee jaar komen ze erop terug met een aanbod dat naar oplichting riekt.
Heb het nog eens uitgezocht.. meeste branden worden veroorzaakt door het DC gedeelte niet de AC
Dat klopt omdat de AC kant is beveiligd met een automaat of aardlekautomaat.
DC daar in tegen komt van de panelen zelf, stel de zon schijnt en er komt sluiting in een DC kabel, dan gaat de stroom die het zonnepaneel opwekt direkt naar die sluiting. En blijft zo doorgaan tot er een kabel doorbrand. Dan pas stopt de sluiting. Die kabels zijn niet beveiligd met een zekering of automaat.
Maar ook AC wil brand veroorzaken door slechte verbinding. Veel gezien dat hoofdschakelaar eruit fikken omdat ze niet zijn nagedraaid op moment.
(Gaat dan wel om stromen van 100+ amperes.)
Kom ik in een latere vlog op terug
HISkon stringzekering plaatsen@@willemjanwithaar
Ik heb er ook zelf 20 gelegd, inclusief elektra. Totale kosten 5100 euro. Met 47ct. teruglever vergoeding binnen 1.5 jaar terug verdiend. Wel string, maar ik had er al 30, en moest zo rendabel mogelijk zijn qua investering, niet in vermogen.
Goed gedaan!
De prijs die je noemt voor en plaatsing door een installateur is aan de hoge kant. Denk dat daar makkelijk 1500 tot 2000.- vanaf kan als er goed rondgekeken wordt en waarschijnlijk nog meer in jouw goed bereikbare situatie. Dat heb ik tenminste gemerkt bij mijn recente offerte rondje, zeker als je zelf de aanpassing aan de electra doet. (Dit met a-merken).
Desalniettemin toch leuke exercitie die je doet.
Dank je voor je input. Juist dat elektra gedeelte wil ik mijn vingers niet aan branden. Veiligheid boven alles.
@@instappenvanhetgasaf.4374elektra is echt goed zelf te doen. Wel moet je daarvoor goed weten hoe de leidingen lopen naar de meterkast.
Dit om te kunnen kiezen uit de juiste aansluiting. Een onderverdeler werkt het makkelijkste. Door een vaste aansluiting mag in een 1 fase aansluiting max 20A wissel doorheen worden geleid.
Elektra is zelf goed te doen. Ik herhaal het nog maar eens.
Microomvormers zijn ook veel veiliger
Zoals ik zei zullen daar veel verschillende invalshoeken zijn. Waar het uiteindelijk toe moet leiden dat alle systemen gewoon super veilig zullen zijn.
Kom ik in een latere vlog op terug
Kijk ook eens naar podcast van Vfor Valentine over energie. Heel interessant.
Je zei dat je wellicht nog extra panelen wil bijplaatsen in de toekomst. Met micro kan dat vlot maar een normale omvormer is afgestemd op het aantal panelen en heeft een beperkte uitbreidingsmogelijkheid.
Met Solaredge niet, uitbreiden is dan zelfs een fluitje van een cent. (je moet echter wel in eerste instantie een omvormer nemen die overcapaciteit heeft.)
Als je eerst een omvormer met overcapaciteit neemt heb je eigenlijk gewoon een slecht bemeten systeem, tot het moment dat je het uitbreidt, je kan het dan beter meteen allemaal doen.
Als je later wilt uitbreiden is een micro omvormer de makkelijkste optie, maar je kan er altijd gewoon een tweede omvormer naast zetten voor een string. Al zal dat financieel niet het meest interessant zijn
Waarom nu al geen voorbereidingen treffen voor installatie (kleine) thuisbatterij?
Zou liever een thuisbatterij hebben dan 3 extra panelen.
Zeker interessant@@harmtegrotenhuis1054
De SolarEdge omvormer kan een groter bereik aan. Daarnaast liggen deze panelen zo dat wanneer mijn panelen op het zuiden gaan afnemen dat juist de panelen op het westen het weer gaan overnemen. De pieken vallen dus nooit samen.
AC wisselstroom systemen die je overal in huis hebt zijn vele malen veiliger dan DC gelijkstroom systemen.
Dit omdat de voltages hoger kunnen zijn bij DC dan AC systemen. Micro omvormers zijn dus op dit moment het meest veilig omdat je een maximale voltage hebt van 253 volt. Stel een muis bijt door in het AC van 253 volt kabel of een DC van 800 volt kabel dat is een groot verschil.
Tevens start het systeem sneller op bij micro omvormers omdat ze op een lager input voltage zitten tegenwoordig zodat ze al vroeg in de ochtend tot laat in de avond nog opwekken met minimale lichtinval.
Welke installateurs heb je gesproken? Ik ben erg benieuwd omdat je niet juist bent geïnformeerd. Ik raad je aan om zelf even meer onderzoek te doen.
Vlambogen ontstaan dus vaker bij DC systemen niet bij AC systemen. Kijk bijvoorbeeld naar dit filmpje ua-cam.com/video/kbVl97W2Tvw/v-deo.htmlsi=MLSmGiGRX1eB0aX3
Stel je hebt 20 panelen op je dak in 1 string x 40 volt per paneel dan heb je een 800 volt systeem en de kabel die dan naar je omvormer gaat is dan ook 800 volt.
En hoe groot zijn de panelen stel je gaat van 6 naar 9 panelen uitbreiden past het dan nog wel input qua DC omvormer systeem? Of moet je dan weer een niet zo mooie omvormer kast erbij kopen wat je vrouw niet mooi vindt? 😂😅
Ik kom hier in een latere vlog op terug.
Ga zo door!
Bedankt!
Heb complete installatie met Micro omvormers. Vandaag gevraagd om offerte uitbreiding zonnepanelen bij ander bedrijf dan die eerder gelegd heeft: uitbreiding doen ze niet ivm issues als er ooit een probleem is. Kan wel een compleet nieuwe (=2e) installatie doen. Hoe is dat als je zelf een uitbreiding doet: vervalt dan ook je garantie of haal je andere problemen op je nek?
Je kan de eerste installatie houden zoals die is en er een tweede zelf doen. Dat is wat ik ga doen
@@instappenvanhetgasaf.4374 tot waar ga je dan nieuwe installatie doen? Als ik kies voor Micro omvormers (enphase) dan komt alles nog een keer (2e set stroom kabels tot aan meter kast, extra netwerk groepen in meterkast, extra meet spoelen en Metered S (monitoring stroom productie + verbruik)). Dan heb ik 2 installaties te monitoren en hoe zit het met toekomstige zaken als thuis batterij (laden bij over productie zon). Bij 1 installatie hoef ik me daar minder zorgen over te maken. Of ben ik teveel vooruit aan het denken / schaken?
@@RKriek1Ik denk dat je de juiste vragen op tijd stelt😉
Ik vind het problematisch dat vandebron geld wil hebben voor stroom dat je teruglevert. Het is al geen vetpot om stroom terug te leveren naast de salderingsregeling , maar hier wordt ik niet vrolijk van.
Volg je filmpjes al een poosje, heel leerzaam, ga zo door !
Dank je
Best grappig.. meeste installateur willen juist liever niet zonder micro's werken ivm met hoger brandgevaar met gelijkspanning kabels🤔 grote DC creert een groter vonk dan wissel.. ik snap het niet meer allemaal 😂😂
Kom ik in een latere vlog op terug
Ben benieuwd of u er makkelijk een installateur bij krijgt voor de aansluiting in de meterkast als ze dat bedrijf ook niet de panelen heeft gelegd want daar ligt de winst. Als het aansluiten door een installateur in de meterkast gedaan is zult u zeggen ' dat had ik zelf ook kunnen doen.' Maar u houdt ons een beetje voor de gek denk ik, want dat aansluiten kunt u echt wel. Als er duidelijke uitleg is, is het niet veel meer als b.v. een extra stopcontact aan leggen. Uit veiligheids overwegingen naar kijkers durft u zich misschien daarom niet aan te wagen maar dat moet dan ook gelden voor zelf zonnepanelen leggen. Als je dat niet veilig doet en je valt van het dak af.....
Vreemd dat ze niet zouden willen komen voor zes panelen. Als ik naar u rekensommetje kijk komt de rekening van de installateur op meer dan een euro per Wp uit. Dan blijft er ongeveer de helft van die 5000 euro over voor arbeidsloon, winst op materiaal en overig, 6 panelen en de aansluiting is nog geen halve dag werk met twee man. Lijkt mij geen slecht verdien model. Ik kijk uit naar filmpje wanneer u de panelen gaat leggen.
Zit in de planning...
Je houdt het wel heel ruim aan. Volgens jouw berekening zijn er dus 3 personen, 8 uur bezig voor €100 per uur? Aangezien je verschil €2400,- is...lijkt me wel een beetje heel veel, vind je niet?
Het verschil is tegenwoordig ook erg veel.