Μακεδόνων Χώρα! 5 συγγραφείς μας την αποκαλύπτουν- Γιάγκος Ανδρεάδης
Вставка
- Опубліковано 6 лют 2025
- Ο Γιάγκος Ανδρεάδης ,μιλά στο militaire channel για τη Μακεδόνων Χώρα.
Το βιβλίο Μακεδόνων Χώρα: Πολιτικές της Μνήμης / Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος είναι ένα καινοτόμο έργο για το πάντα επίκαιρο θέμα της Μακεδονίας, Η καινοτομία του βασίζεται στην σύνδεση που προτείνει μεταξύ της Ιστορίας του Πολιτισμού και της Γεωπολιτικής και από την άλλη των Eικαστικών Tεχνών και του Kινηματογράφου με τις πολιτικές της μνήμης, καθώς και στην σημασία που αποδίδει στο ανθρώπινο βίωμα. Ενώ η επικαιρότητά του επιβεβαιώνεται από τις αρχαιολογικές και τις άλλες έρευνες που συνεχώς φέρνουν στο φως συγκλονιστικά ευρήματα, και από τις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις που δείχνουν ότι η γνώση του παρελθόντος είναι προϋπόθεση για την διαμόρφωση δίκαιων και αποτελεσματικών πολιτικών. Σε ένα κλυδωνιζόμενο από κρίσεις και πολέμους εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον η σημερινή ελληνική Μακεδονία, μέσα από την συνεχή ανάδυση των κρυμμένων ψηφίδων μιας διαχρονικής και πολυεπίπεδης αφήγησης, γίνεται προνομιακός μάρτυρας των διαχρονικών μεταμορφώσεων του ελληνικού πολιτισμού σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.
Το βιβλίο υπογράφεται από τους Γιάγκο Ανδρεάδη, Κώστα Μητράκα, Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, Πέπη Ρηγοπούλου και Άγγελο Συρίγο, που εκκινούν από διαφορετικές επιστημονικές και βιωματικές αφετηρίες, αλλά συναντώνται στην κοινή αίσθηση ότι αυτές τις ώρες όπου ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ ατόμων, κοινωνιών, πολιτισμών είναι όλο και πιο απαραίτητος, η Μακεδονία μετρά. Πιο αναλυτικά στο βιβλίο επιχειρείται: Μία διεπιστημονική και διαχρονική μελέτη της Μακεδονίας για ζητήματα γεωπολιτικής, γλωσσών και ταυτοτήτων στην Ελλάδα, στη Β. Μακεδονία και ευρύτερα στα Βαλκάνια, όπως αυτά αναδύθηκαν και με την Συμφωνία των Πρεσπών. Μία προσέγγιση πολιτικών της μνήμης μέσα από την αισθητική και την διαχείριση των μακεδονικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, με έμφαση στην Αμφίπολη και την Βεργίνα, αλλά και μέσα από το σχέδιο Σκόπια 14 στην Βόρειο Μακεδονία. Και τέλος μία καταγραφή της παρουσίας της Μακεδονίας και του Αλεξάνδρου στον ελληνικό και ευρύτερα στον διεθνή κινηματογράφο στο έργο σκηνοθετών όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μ. Μαντσέβσκι, ο Όλιβερ Στόουν κ.α.
Η έγχρωμη εικονογράφηση του βιβλίου περιλαμβάνει εικαστικά έργα, θεατρικές και κινηματογραφικές σκηνές από διαφορετικές εποχές και περιοχές, από διαφορετικούς επώνυμους και ανώνυμους καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών έργα για τον μύθο, το τραύμα, την ιστορία του Κυριάκου Κατζουράκη, στην μνήμη του οποίου το βιβλίο αυτό αφιερώνεται, και τα οποία βρίσκονται σήμερα σε ιδιωτική συλλογή στο Πακιστάν.
Ο Γιάγκος Ανδρεάδης σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσίασε τη διατριβή του με θέμα Ο Διόνυσος και η μανία στην Αντιγόνη του Σοφοκλή στην Ecole des Hautes Etudes στη Γαλλία υπό τη διεύθυνση του Jean Pierre Vernant και του Pierre Vidal Naquet. Ερευνά, μεταφράζει και σκηνοθετεί έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος και ασχολείται ερευνητικά και δημιουργικά με το θέατρο, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, έχοντας παρουσιάσει τρεις εκθέσεις. Δίδαξε Αρχαία Γράμματα, Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτισμό στο Πάντειο, του οποίου είναι Ομότιμος Καθηγητής και σε άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Ιστορία και Δραματολογία στην Ανωτέρα Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου διαδέχθηκε τον Τάσο Λιγνάδη, Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Jawaharlal Nehrou University στο Δελχί, όπου εγκαινίασε την πρώτη ελληνική έδρα στην Ασία, και επίσης αρχαία τραγωδία στην Κεντρική Ακαδημία Δράματος στο Πεκίνο, όπου σκηνοθέτησε με Κινέζους ηθοποιούς την παράσταση Ο Κύκλος του Οιδίποδα, που κατόπιν επαναλήφθηκε από μικτό ελληνοκινεζικό θίασο στην Αθήνα και στους Δελφούς. Επί δεκαετίες διηύθυνε το Κέντρο Κλασσικού Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου, που ίδρυσε σε συνεργασία με τον Μίνωα Βολανάκη. Στη δικτατορία υπήρξε μέλος της οργάνωσης Κίνημα 20 Οκτώβρη.
*Ενισχύστε το κανάλι του Militaire.gr στο UA-cam, κάνοντας κλικ στο κουμπί ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα JOIN-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Υοu Tube.
Πολύ σημαντική συνομιλία και συμβολή στη σκέψη για τον πολιτισμό μας και την Ιστορία!! Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε.
Πολύ ωραία συζήτηση!! Ωραίος και γνώστης της Ιστορίας μας ο καλεσμένος σας.Το βιβλίο θα πρέπει να είναι πολύ αξιόλογο και ιστορικά ορθό.
Πολύ ωραίος άνθρωπος
Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ🐬🇬🇷🐬
οι Μακεδονες ειχαν ξεχρεωσει με τις οφειλές τους στην Ιστορια κε Καθηγητά. Αλλωστε τα πονήματα εχουν και αντίκρυσμα. και πρεπει να αποδιδουμε τα ευσημα στους συνεπείς !!! Συνεχιστε ετσι ...
Καλημέρα!!!
Καθηγητάρα μου! Πάντα μαγνήτης!
Εξαιρετική συζήτηση, ήρεμη και αντικειμενική. Σίγουρα θα ενοχλήσει τους υπερπατριώτες!
Όχι πονηριά..... ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ ΤΟ ΛΈΝΕ!!!!!!
ΕΛΛΑΣ
Αιγές καλύτερα όχι Βεργίνα.
Οι Αιγές λεγόταν η αρχαία πόλη. Παλιά υπήρχε στην περιοχή κοντά ένα σλαβομακεδόνικο χωριό που λεγόταν Κούτλες. Όταν έφυγαν οι κάτοικοι και ήρθαν πρόσφυγες μετονομάστηκε σε Βεργίνα.
@@fanichatzicharalampou7545 Πριν μιλήσετε παρακαλώ να τσεκάρετε αυτό που λέτε , το συγκεκριμένο χωριό όπως και όλη η περιοχή των αρχαίων Αιγών ήταν πάντα ελληνόφωνη ,δεν υπήρξε σλαβοφωνία ,ήταν η περιοχή που ονομαζόταν Ρουμλούκι από τους Τούρκους και αναφέρεται και ως Γραικοχώρια ή Γραίκικα ή γραικοχώρα ακριβώς επειδή οι κάτοικοι ήταν αποκλειστικά ¨Ελληνες -Ελληνόφωνοι
Πρόκειται για μια περιοχή με παμπάλαιες - αρχαίες παραδόσεις. Η σλαβοφωνία υπήρξε σε χωριά της Μακεδονιας (όταν λέω Μακεδονία ενοώ την Ελληνική επικράτεια και πολύ λίγο βορειότερα) σε περιοχές που βρίσκονται βορειότερα του συγκεκριμένου χώρου.
@@fanichatzicharalampou7545 Το συγκεκριμένο χωριό ήταν Ελληνόφωνο και όχι σλαβόφωνο (αν αυτό εννοείτε με τον όρο σλαβομακεδονικό).Γενικά στην περιοχή των Αιγών δεν υπήρχε σλαβοφωνια .Τα σλαβόφωνα χωριά υπήρχαν βορειότερα από την συγκεκριμένη περιοχή
@@ΔημήτρηςΠαππάς-τ6π Νόμιζα ότι ήταν σλαβόφωνο και έφυγαν ως Βούλγαροι. Τι έγιναν οι κάτοικοι του Κούτλες; Παρέμειναν εκει;