Μπουρανί Τύρναβος 2024 Greek narration English subtitles Bourani Phallus Festival at Tyrnavos

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 жов 2024
  • Στην πόλη του Τυρνάβου είκοσι χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας γίνεται κάθε χρόνο ένα έθιμο που ανάγεται στην αρχαιότητα, η γιορτή του Μπουρανί.
    Κατά την αρχαιότητα ο ερχομός της άνοιξης γιορτάζονταν με τα Ανθεστήρια, μια γιορτή προς τιμή του Θεού Διόνυσου, όπου προσφερόταν το κρασί από τα πιθάρια που άνοιγαν για πρώτη φορά και πήλινες κούπες που περιείχαν μια σούπα με άνθη λαχανικά και σιτηρά.
    Όπως τότε έτσι και σήμερα στήνονται μεγάλες χύτρες όπου μαγειρεύεται αργά το Μπουρανί, δηλαδή το φαγητό που περιέχει τσουκνίδα, σαν το πρώτο αγριόχορτο της άνοιξης, σπανάκι, γλιστρίδα, παπαρούνα, σκόρδο, κρεμμυδάκι, ξύδι και αλατοπίπερο, χωρίς λάδι αφού όλα τα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας είναι αλάδωτα.
    Φυσικά επειδή στην αρχαιότητα ένα από τα σύμβολα της γονιμότητας και της αναγέννησης, ήταν ο φαλλός που συναντούμε σε συνθέσεις με τον Πάνα και τον Διόνυσο σε ψηφιδωτά και σκεύη, η παράδοση συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα όπου στο Μπουρανί ο φαλλός έχει την τιμητική του.
    Οι εορταστικές εκδηλώσεις ως συνήθως ξεκινούν στην πόλη του Τυρνάβου με την παρέλαση αρμάτων την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, με τον βασιλιά καρνάβαλο να καίγεται στο τέλος της ημέρας δίνοντας την σκυτάλη στον ιθυφαλλικό σάτυρο για την εορτή της Καθαράς Δευτέρας.
    Παλιότερα η γιορτή ήταν κυρίως αντρική υπόθεση, με τις γυναίκες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους, αφού οι βωμολοχίες, τα άσεμνα τραγούδια, τα τολμηρά πειράγματα και τα φαλλικά σύμβολα πλημμύριζαν τους δρόμους.
    Οι άντρες φορούσαν προβιές και κουδούνια με αναφορά στον Θεό Πάνα, μουντζούρωναν τα μούρα τους, φορούσαν γυναικεία ρούχα, κράδαιναν φαλλούς και με την συνοδεία κρασιού, τσίπουρου, και μπουρανί, τραγουδούσαν και σκάρωναν πικάντικους στίχους γιορτάζοντας το αρχαίο έθιμο.
    Κατά την τουρκοκρατία μετά από ένα λοιμό που χτύπησε την περιοχή το μαγείρεμα του Μπουρανί γινόταν απο κοινού από ντόπιο πληθυσμό και Αρβανίτες και έτσι σιγά σιγά η γιορτή άρχισε να παίρνει την μορφή που έχει σήμερα.
    Αργότερα η γιορτή άρχισε να γίνεται στο λόφο του προφήτη Ηλία στις παρυφές της πόλης, κάτι που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας όπου νωρίς το πρωί οι πολιτιστικοί σύλλογοι αρχίζουν τις εκδηλώσεις στο ξέφωτο μπροστά στην ιστορική εκκλησία.
    Προς το μεσημέρι η εορταστική πομπή κατεβαίνει προς το κέντρο της πόλης όπου συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, πειράγματα, τσίπουρο και φυσικά τα νόστιμα κεράσματα του Μπουρανί.
    Φυσικά όλη η πόλη γίνεται σιγά σιγά μια μεγάλη παρέα, με τους πάγκους που έχουν στηθεί να προσφέρουν τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές ταβέρνες να προσφέρουν το διάσημο τσίπουρο του Τυρνάβου και νόστιμες λιχουδιές, οπότε αν θελήσετε να ζήσετε αυτήν την μοναδική εμπειρία με ρίζες στην αρχαιότητα, αφήστε λίγο στην άκρη τα ταμπού και επισκεφθείτε το Μπουρανί του Τυρνάβου.

КОМЕНТАРІ •