artmirc-Cufarul cu Diamante...-MAGNASCO, Alessandro [1667 +1749]-PICTOR Italian_-P. 2-2024

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 жов 2024
  • artmirc-Cufarul cu Diamante...-MAGNASCO, Alessandro [1667 +1749]-PICTOR Italian_-P. 2-2024
    Pictor italian, numit Il Lissandrino. S-a născut și a murit la Genova, dar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții profesionale la Milano. Fiu al unui pictor minor genovez, Alessandro Magnasco s-a antrenat în orașul său natal înainte de a se muta la Milano când era încă tânăr. Acolo a lucrat mulți ani în atelierul lui Filippo Abbiati. Întâlnirea sa cu Sebastiano Ricci a marcat un punct de cotitură în arta sa. Cunoștința lor a fost reînnoită în timpul unei șederi la Florența (1703-09) la curtea Marelui Duce Ferdinand de Toscana.
    Curând după aceea, Magnasco a renunțat să picteze figuri mari (a produs doar o mână dintre acestea în ultimii săi ani) și s-a concentrat în schimb pe pânzele sale inconfundabile cu peisaje fantastice sau interioare populate cu personaje ciudate. La început, s-a lipit de peisaje bătute de vânt și ruine cu cerșetori. Dar în timpul celui de-al doilea și mai lung ședere la Milano (1709-1735), s-a orientat către genul de lucrare pentru care este cunoscut acum - scene melodramatice extrem de individuale, plasate în peisaje zbuciumate de furtuni, ruine, mănăstiri și mănăstiri sumbre, populate de mici figuri alungite de călugări, călugărițe, țigani, mercenari, vrăjitoare, cerșetori și inchizitori. Pensiunea lui este nervoasă și pâlpâitoare, iar efectele lui de lumină sunt macabre.
    Producția sa a fost extrem de bine primită în cercurile academice milaneze. A fost foarte prolific și lucrarea sa este rareori datată sau databilă. Juriul critic este încă în discuție cu privire la orice semnificație mai profundă a acestor pânze, care amestecă macabrul cu descrierea simplă și burlescă cu melodramă puternică.
    Magnasco s-a întors la Genova la bătrânețe și acolo găsim ultimele sale lucrări, vizionare și transfigurate. Arta sa i-a influențat ulterior pe Marco Ricci și Francesco Guardi.

КОМЕНТАРІ •