Işık Zamanda Süperpozisyon Halinde - Zamanda Çift Yarık Deneyi (Yeniden)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 чер 2024
  • Çift yarık deneyi bilim tarihinin en önemli çalışmalarından biridir. Bu deney ilk başta bize ışığın dalga gibi davrandığını sonra da parçacık gibi davrandığını gösterdi. Böylece kuantum mekaniğindeki dalga-parçacık ikililiğinin doğmasına vesile oldu (fotoelektrik olayla birlikte). Ancak ışık bizi şaşırtmaya devam ediyor. Çünkü klasik çift yarık deneyi konumsal bir sonuç üretirken, çift yarığı zamanda da oluşturabiliriz. Üstelik bu sefer konumda dalga girişim deseni görmek yerine, girişimi frekans sepektrumunda görüyoruz.
    #zaman #çiftyarık #kuantum
    00:00 Giriş
    00:47 Destek
    00:57 Bir Girişim Meselesi
    02:06 Zamanda Çift Yarık (sadece gözlem)
    04:14 Bir Kırınım Meselesi (Huygen İlkesi)
    07:55 Zamanda Kırınım
    09:24 Zamanda Tek ve Çift Yarık
    12:12 İlk Kez mi Yapıldı

КОМЕНТАРІ • 107

  • @user-jh8gz1lo4e
    @user-jh8gz1lo4e 4 дні тому +1

    Çift yarık deneyinin en iyi anlatımı. Bazılarında parçacıkların durumunu sensör veya düzeneklerle ölçümlemeyi "gözlemci" olarak anlatıyorlar ve bir göz animasyonu koyuyorlar, insanlar da doğal olarak "gözlemci" dendiğinde insan doğrudan bakarken veya bakmazken sonucun değiştiğini sanıyorlar.

  • @ahmetizmir1081
    @ahmetizmir1081 11 днів тому +3

    Sizin "YARIK" değiniz şey aslında uzun bir MERCEKTİR. Bir kartona 1 toplu iğne ile delik açarsanız, toplu iğne deliği mercek görevi görür. İlk yapılan fotoğraf makinesinde de cam mercek yoktu, sadece toplu iğne deliği vardı. Elektron mikroskopları da benzer prensiple çalışır, yani cam mercek yerine deliğin etrafında manyetik alan yaratarak ışığı saptıran tel bobinler vardır. Aynı prensip G3 piyade tüfeğinde de kullanılır, gezi deliklidir, 100-200-300-400 metre atışı için farklı çapta ve tüfek gövdesinden farklı yükseklikte 4 adet delik vardır... Ben normalde uzağı gözlüksüz göremem, kışın buğu yaptığı için gözlük kullanmak özellikle tüfek ile ateş ederken zor olur ve gözlük buğu yapar. Ama G3 gezinin bu özelliği sayesinde hiç gözlük kullanmadan o mesafeleri görebiliyordum.
    Yani "yarık" aslında mercek olduğu için yarık yerine bir yüzü bombeli cam çubuk kullanmak da yarık ile aynı işi görür. Yarıktan geçen ışık ise, yarığı oluşturan maddenin atomlarının çekim gücü sebebiyle ışık fotonlarını saptırır. Düz yarık yerine iç içe 2 çember yarık olsaydı yine "yan yana ve dikine duran düz yarık" da ki gibi benzer girişim deseni olurdu, fakat desenler halka şeklinde olurdu.
    Yarıktan geçen ışık fotonlarının sapması normaldir. Örneğin 1 stadyumda ki aydınlatma direklerini düşünün; normalde 4 adet direk olur ve sahada ki 1 insanın 4 adet gölgesi varmış gibi görünür. Ama aslında 4 adet gölgesi yoktur. 4 adet direk üzerinde ki toplam projektör sayısı kadar gölgesi vardır. (Örneğin her direkte 1000 tane projektör olsa, 4000 tane gölgesi vardır) Çift yarık kaynağında kullanılan foton kaynağı da büyük ihtimalle stadyum direklerinde ki gibi farklı açılarda foton demetleri gönderiyordur.
    ÖZETLE;
    Bu çift yarık deneyinde hata olduğunu düşünüyorum. Kuantumlu çift yarık deneyinde ise "gözlem" denilen gözetleme sırasında, ilgili gözlem aletlerinin yarığın olduğu levhayı bir şekilde elektrik ile yükleyerek hatalı sonuçlar verdiğini düşünüyorum. _(Ama deneyin hatalı olduğunu bildikleri halde doğruymuş gibi kabul etmek bilim insanlarının bir şekilde işine geliyor olabilir. Belki bu şekilde bilinmez ve gizemli şeyler olunca devletlerinde daha fazla araştırma ödeneği alıyorlardır.)_
    ... Yarık yerine tek sıra halinde foton gönderen bir ışık kaynağı olmalı. Örneğin mikro/makro/nano boyutta projektör gibi *_1 sütun * 1.000.000 adet satır_* foton kaynağı üst üste dizilmeli ve *"yarık"* denen şey *"foton demeti"* olarak anılmalı. Ve *"çift yarık"* deneyi için 2 adet foton demeti kaynağı olmalı, her ne deneyi yapmak istiyorlarsa üzerinde yarık olmayan şeylerle ve sadece bu foton kaynakları kullanılarak yapılmalı.
    Işığın frekansının genişlemesini ise anlamadım. Işık sekince hızı mı azalıyor da frekansı genişliyor? Yada ışık, fazladan yüzlerce aynadan sektirilirse frekansı ne kadar genişler?

    • @gokalpx1386
      @gokalpx1386 11 днів тому

      Bende şüpheliyim bu deneye hep şükür burda değinebiliyoruz e.a da yazsak direk sktir lan cahil şu bu sen kimsin bilimi yalanlıyon gir sitemizden tişört kahve al bağış at sus derlerdi.vay dinsiz vurun lan şuna kafasını keselimcilerin bilim versiyonu işte kafa aynı aslında.
      Çift zaman olayı şu sanırım gercekse ilginç gerçekden ard arda zaman aralığıla gönderilen foton vesaire biri daha başka zamanda yolda olsada birbirleriyle girisim yapıyor
      Bilim insanlarıda bunların hızlarını değiştirip birbirini yakalaması falan olası değil o halde zamanda çift yarık olayı oluyor demişler.ayrıyettende sektikleri yüzeyde enerjileri artıyormuş arkadaş söyledi bunu varmış boyle bir fizik olayı bilmemne prensibi öyledir o zaman çok hakim değilim fakat bak nobellik bişi daha hemen söyleyeyim yine o olayda şöyle oluyordur
      Yansıtıcı yüzeyde bir miktar enerji fazlalığı oluyordur o hızla gelen fotonlarda süpürüyodur fazla enerjiyi.

  • @erdalgisi588
    @erdalgisi588 11 днів тому +6

    Müthiş bir konu
    Sonuçlarını merakla bekliyorum

  • @kagannasuhbeyoglu
    @kagannasuhbeyoglu 11 днів тому +3

    Vay be üstad vay be! Tema baya derin. Gece gece düşüncelere gark oldum. Siz fizikçiler gerçekten çılgın insanlarsınız. Adamın kafasında tasarladığı düşünce deneyi bile başlı başına bir devrimken sonrasında başkaları düzeneğini hazırlayıp deneyi gerçekten yapmış!
    Bir sonraki videoyu merakla bekliyor olacağız 👍👏👏
    Bu arada yine Sabine'den çıkıp geldim :)) Son içeriği çok radikal. Karanlık Madde ve Karanlık Enerji sorununu ortadan kaldıran bir "tez" makalesini ele aldı.
    Bir adam (Eric Verlinde) Evren'imizin AntiEvren'le dolaşık olduğunu söylüyor.
    Dediğim gibi gerçekten çılgın insanlarsınız :D
    Saygılar,

  • @fatihgedik934
    @fatihgedik934 5 днів тому

    Çok özenle hazırlanmış ve profesyonelce seyredilebilir hale getirilmiş müthiş bilgiler. Bunu sınıflarda gösterip öğrenciye ders olarak verilmeli. Bir fizik öğretmeni olarak çok beğendim..Emeği geçenlere teşekkür ederim

  • @Agnosdeiz
    @Agnosdeiz 12 днів тому +7

    Eline saglik, muhtesemsin

  • @must1dmrl
    @must1dmrl 10 днів тому

    Diğer kanallara nazaran daha teknik olmanız muhteşem bir şey, her videonuz muazzam. Einstein'ın tabiriyle "bir lise öğrencisinin bile anlayabileceği kadar basit" anlatıyorsunuz. Hala anlamayanlar varsa da başka bir ilgi alanı bulabilirler.

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  9 днів тому +1

      Bu yorum iyi oldu çünkü "lan yine mi anlatamadık diye kendimi sorguluyordum" :D hala sorguluyorum o ayrı. Teşekkürler.

  • @Ayucuq
    @Ayucuq 11 днів тому +3

    Elinize sağlık çok güzel olmuş

  • @haxu
    @haxu День тому

    Konuşmanın arkasındaki fon müziği çok yüksek. Müzikle konuşma üst üste biniyor.:) Elinize sağlık çok iyi çalışma

  • @sinaninan17
    @sinaninan17 11 днів тому +4

    Teşekkürler.

  • @mfs6165
    @mfs6165 11 днів тому +1

    Eline sağlık , Bu konuları sizin gibi bilim kanalları anlatıyor

  • @Kadehtar
    @Kadehtar 11 днів тому

    Pekala çok derin olan bu konunun videosu kafamda daha derin sorular oluşturdu..
    Öncelikle CASİMİR etkisi denen bir şeyin buna neden olduğunu düşünelim. Mesela saydamlığı çok kısa zamanda değişen malzemeden yansıyan fotonlar , zamanda bir casimir etkisine maruz kalmış olabilirler. Casimir etkisi bir vakum ortamında yeterince birbirine yakın iki levha arasında enerjinin sınır koşulları daraldığı için bu bölgenin daha fazla enerji titreşimi modu barındırdığını söyler ve bu etki yüzünden iki levha birbirine yaklaşır.
    Şimdi bu deneye geri dönersek ardaşık giden fotonların zamandaki minik farkının uzunluğu casimir etkisindeki iki levha arasındaki mesafeye benzetilebilir.
    Casimir etkisi yüzünden bu fotonlar arasındaki zaman farkı aynen iki levhanın birbirine hareket etmesi gibi kapanıyor olabilir. Yani iki fotonun arasındaki zaman farkı zaman düzleminde bir casimir etkisi yaratabilir. Ayrıca bu zaman farkı kuantum tüneli olarak da düşünülebilir. Enerjisindeki belirsizlik çok fazla olan fotonun tüneli geçme olasılığı büyüktür ve bu şahane olasılık gerçekleşirse zamandaki sıçrama daha küçük olacak. Çünkü Enerjideki belirsizlik artarsa, zamandaki belirsizlik küçülür..
    Casimir etkisi yüzünden zaman levhaları ikinci foton için daha kapalıdır ve buradaki titreşen modlar daha güçlüdür. Bu daha büyük bir kuantum tüneli anlamına gelir ve bu tüneli aşan şahane olasılık zamanda daha fazla ötelenir. Böylece zamandaki casimir etkisi sayesinde birbirleriyle farklı zamanlarda gönderilen iki fotonun zaman düzlemindeki konumu eşitlenir. Böylece levhaya aynı anda düşer.
    Bu levhaya bakan bir gözlemci duruma şaşırır ve önce gönderilen fotonun geçmişe gittiğini bile düşünür.
    Çift yarık deneyinde tek tek gönderilen ama girişim deseni oluşturan şaşırtıcı sonuç da zamanda casimir etkisi gibi bir düşünceyle açıklanabilir. İlk foton yarıklardan geçerken, zamanda daha fazla aralığı olan casimir levhalarından geçer.. Ama ikinci foton zamanda daha kapalı olan casimir levhalarından geçer. Bu levhaların kapanmasına neden olan şey fotonun yarıkdan geçişi olabilir. İlk fotonun geçişi ikinci fotonun onunla zamanda bağ kurmasına yol açacak ve buna zamanda casimir etkisi neden olacak.
    Zamandaki casimir etkisinin muhtemelen kendi zaman düzlemi olmalı ve bu düzlem bize göre sanal olmalıdır. Çift yarığa bize göre farklı zamanlarda gönderilen ardaşık fotonlar bu sanal zaman düzleminde eşit anda gerçekleşen olay olacak. Buna neden olan şey ise zamanda casimir etkisi olacak.
    Geçmişe gidiyor gibi görünen bir foton, genel göreliliğe göre artık takyon hükmünde olacağı için muhtemelen düzlemler ters döner.
    Mesela bir tümseğe çıkarken yatay düzleme zaman derseniz, o tümseği inerken yatay düzleminiz dikeye döner ve dikey düzleminiz yataya döner. Böylece ışık hızını geçen bir parçacık aslında o hızı geçmez, düzlemi ters döner. Konum ve zaman düzlemleri yer değiştirir. Böylece bizim zaman dediğimiz düzlem, ışık hızını geçmiş olan bir parçacık için konum düzlemine dönülebilir. Yani t düzleminin sanalı x konum düzlemi olabilir. Bu bağlamda ;
    Zamanda casimir gibi bir etki eğer varsa, ardaşık gönderilen fotonların bize göre zamandaki farkı sanal düzlemde konum sıçramasına neden olabilir. Çünkü zamandaki casimir etkisi E=h*/t denklemine göre zamandaki belirsizlikleri değiştirerek bu iki fotonun arasındaki mesafeyi kapatıyor olabilir.
    Belki de bu deneyin oluşmasının nedeni zamandaki casimir etkisidir ve zaman kapakları arasındaki fark kapanıyor olup ardaşık iki fotonun levhaya aynı anda düşmesine neden olabilir. Eğer bunu kanıtlarsak ve siatemi çözersek belki de ışık hızını manipüle edip uzak galaksilere daha çabuk gidebiliriz 😮

  • @tanzertokgoz6141
    @tanzertokgoz6141 11 днів тому +3

    İyisin devam❤

  • @mehmedgundogdu6880
    @mehmedgundogdu6880 12 днів тому +4

    Saygı Değer Administer Şahsen Şimdiden Farklı Persfektif Katan Yayınlarınız Dolayı Sizlere Teşekkürler Ederim ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...

  • @muratorakclar6
    @muratorakclar6 11 днів тому +3

    """dalga cephesi"" kavramı hoşuma gitti..
    ışığın dalga cephesi varmı,nemenem bişedir.

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  11 днів тому +1

      Merhaba, ışığı klasik bir elektromanyetik teori olarak alırsak ışığın da bir dalga cephesi evet var. Hatta Huygen, Newton'a karşı ışığın dalga olduğunu savunan kişiydi. Bugün onun adıyla andığımız ve onun keşfettiği o ilke, aslında Huygen tarafından ışığın dalga özelliğini savunmak için kullanmıştı.

    • @tuni6833
      @tuni6833 11 днів тому

      ​@@doğalfrekans😊

  • @gokalpx1386
    @gokalpx1386 11 днів тому +3

    7:58 Bu konuda yok öyle bişey atıyolar klasik fizikden mantıkdan şaşmam demiyeceğim ilginç hatta hos geldi bana iki zaman aralığının kaynaşıp girisim yapması gerçi okadar azdirki yansitma aralığı ordan bir itiraz gelebilir deneye yada itiraz olmasada zaman aralık darlığı etkileşime olanak tanıyor olabilir denebilir,ama olsun be her türlü tuhaf absürt sihirli şey olsun yakmışım gemileri batmışım zaten batsın bu dünya, yemişim yok gerçeklik düz mantık şu bu
    Karışsın herşey hatta bi 15 milyar yıl öncesine gidelim bi 100 milyar yıl sonrasına
    Gerçi zaman yanılsama ilk anı yaşıyoruz diye bir çıkarım yapmıştım bu tuhaflıklar onlada bağıntılı bir şekilde çokda şaşırmamam gerek.

  • @gokalpx1386
    @gokalpx1386 12 днів тому +3

    Arvin ashın vidyoları ayarında bi vidyo olmuş dostum emeğine sağlık

    • @kagannasuhbeyoglu
      @kagannasuhbeyoglu 11 днів тому +1

      Arvin Ash başkanıda mı takiptesin Gökalp ya! Kimse kurtulmuyor elinden arkadaş :)
      Gerçekten katıldığım bir yorum olmuş. Doğal Frekans o yolda ilerliyor. Fizik konularına detaylıca değiniyor, bizlere açıklıyor. Konuyu, önemini, gelişmeyi ve sonucu çok net aktarıyor.
      Saygı duyuyorum bu gence 👏 👍

  • @user-uc7ex8yy2u
    @user-uc7ex8yy2u 11 днів тому +1

    Ağzınıza yüreğinize sağlık

  • @mustafakayabasi3164
    @mustafakayabasi3164 11 днів тому +1

    Harika bir paylaşımdı. Konu çok ilginç.

  • @evrenseltan
    @evrenseltan 11 днів тому +1

    Bayramınızı kutluyorum, emeginize sağlık.

  • @nedimbekci488
    @nedimbekci488 11 днів тому

    Teşekkürler bro 🎉🎉🎉

  • @raytreyt6146
    @raytreyt6146 11 днів тому

    bu arada hocam arka plan muzikleriniz çok güzel seçimler. bunların isimlerini paylaşmanız mümkün mü? insanı derin düşüncelere daldıran müzikler. 12:12'de başlayan müziğin ismi çok hoştu. en azından onu paylaşabilir misiniz?

  • @bilacivert2250
    @bilacivert2250 11 днів тому

    👏🏻🥇👏🏻

  • @bilacivert2250
    @bilacivert2250 11 днів тому

    👏🏻🏆👏🏻

  • @bilacivert2250
    @bilacivert2250 11 днів тому

    👏🏻❣️👏🏻

  • @bilacivert2250
    @bilacivert2250 11 днів тому

    👏🏻❤️👏🏻

  • @bilacivert2250
    @bilacivert2250 11 днів тому

    👏🏻💙👏🏻

  • @salihkurt1692
    @salihkurt1692 11 днів тому +1

    Teşekkürler...

  • @sahinbas89
    @sahinbas89 10 днів тому

    Bilgi tamam, diksiyon tamam, yakışıklılık tamam... Niye bu kadar izleniyor kardeşim. Ben abone olarak örnek oluyorum.

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  9 днів тому +1

      Yakışıklılık önemli detaydı teşekkürler :D

  • @leventsoylu279
    @leventsoylu279 11 днів тому

    Bu malzemeyle ışık transistörleri yapılabilir ve şuan olandan daha hızlı bilgisayarlar yapılabilir

  • @platonlasohbetedemeyendiyojen
    @platonlasohbetedemeyendiyojen 11 днів тому +1

    Abim video atmış

  • @gokalpx1386
    @gokalpx1386 11 днів тому +2

    Bu zamanda girişim kanıtlandımı yani bilim camiasından eleştirileri geçtimi sağlaması oldumu? İlginç bir olay gerçekden hani başka etkenler yok deney kesinse o hızlarda ve o dar zaman aralıklarında zamanda tuhaflaşıyo zortluyo demek.

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  11 днів тому +2

      Hocam muhtemelen önümüzdeki değil ondan sonraki hafta uzun bir video yayınlayacağız. Orada bu deneyin ne denli bir kanıt olduğunu tartışacağız. Ama şimdilik şöyle diyim, bu deney zamanda girişimi ve enerji-zama belirsizliğini destekliyor olsa bile enerji-zaman belirsizliği teorik açıdan problemli. Gelecek videoda muhtemelen değinmeyeceğim ama senin aklında bulunsun izlerken; enerji bir alt sınıra sahip olduğu için direkt Heisenberg belirsizlik ilkesinde zamanla uyumlu çıkmıyor. Muhtemelen gelecek videoda bu detayı vermeyeceğim. Ama izlerken sana yardımcı olabilir.

  • @hakan1087
    @hakan1087 10 днів тому

    ben birsey sormak istiyorum.isik hakkinda.diyelim uzay istasyonundasiniz.yani atmosfer disi.elinizde bir pointer var ,yani laser isini.camdan uzay bosluguna tutsak ,uzayin sonuna kadar ilerleyemez degil mi?bir yildiza gezegene denk gelmedigini farzediyoruz.zamanla enerjisini yitirip gorunmez olmaz mi ?.

  • @hakanalbayrak6951
    @hakanalbayrak6951 9 днів тому

    Yapay Zeka ile biraz videoyu analiz ettim kendimce....
    - Araştırmacılar, malzemenin yansıtıcılığını çok kısa sürelerle değiştirerek zamansal olarak iki "yarık" oluşturmuşlardır.
    - Ardışık olarak yansıtılan iki ışık atımı, sanki zaman ekseni boyunca üst üste binmiş gibi davranmış ve frekans spektrumunda bir girişim deseni sergilemiştir.
    - Bu, klasik dalga çift yarık deneyindeki girişim desenine benzer şekilde, ışığın dalga ve parçacık özelliklerinin bir yansımasıdır.
    - Zamandaki "yarıklar" arasındaki ayrımın, frekans spektrumundaki salınımların periyodunu etkilediği görülmüştür. Bu da klasik çift yarıkta yarıklar arası mesafenin etkisine benzemektedir.
    Dolayısıyla metin, kuantum parçacıklarının zamanda da süperpozisyon halinde olabildiğini ve bu durumun deneysel olarak gözlemlendiğini vurgulamaktadır. Zaman boyutundaki bu çift yarık davranışı, enerji-zaman belirsizlik ilkesinin varlığına işaret etmektedir.
    "enerji-zaman belirsizlik ilkesi" ne demek?
    Enerji-zaman belirsizlik ilkesi, kuantum mekaniğinin temel prensiplerindendir ve Heisenberg belirsizlik ilkesinin bir uzantısıdır.
    Bu ilke şunu söyler: Bir sistemin enerjisini tam olarak ölçmek için geçen zaman ne kadar kısaysa, enerji ölçümündeki belirsizlik o kadar büyük olur. Yani enerji ve ölçüm süresi arasında ters bir orantı vardır.
    Matematik olarak ifade edilirse:
    ΔE x Δt ≥ ħ/2
    Burada;
    ΔE = Enerji ölçümündeki belirsizlik
    Δt = Ölçüm süresindeki belirsizlik
    ħ = Düzeltilmiş Planck sabiti
    Bu ilkenin anlamı şudur: Bir parçacığın enerjisini çok kısa bir sürede ölçmeye çalışırsanız, enerji ölçümündeki belirsizlik çok büyük olacaktır. Tam tersi, enerjisini uzun bir sürede ölçerseniz, ölçümdeki belirsizlik azalacaktır.
    Metinde bahsedilen zamanda çift yarık deneyi, bu enerji-zaman belirsizliğine işaret etmekte ve kuantum parçacıklarının zaman boyutunda da belirsizlik prensibine tabi olduğunu göstermektedir.

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  9 днів тому

      Merhaba, ilginiz ve yorumunuz için teşekkürler. Önümüzdeki hafta yaklaşık 40dklık bir video paylaşacağız. Orada da belirttik, enerji zaman belirsizliği teorik olarak mümkün durmuyor şimdilik. Dolayısıyla deney bu belirsizliği işaret etse de sadece destekleyici bir sonuç olarak ele alınabilir.

  • @mustafaal3156
    @mustafaal3156 2 дні тому

    Çok teşekkür ederim

  • @sinemcakmak6269
    @sinemcakmak6269 7 днів тому

    😮😮😮

  • @SeR-HaT
    @SeR-HaT 8 днів тому +1

    *_Yani uzay gibi zaman da çok değişken ve göreceli mi diyorsunuz? Şimdi, geçmiş ve gelecek ne peki?_*

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  5 днів тому

      Genel göreliliğe göre, zaman zaten göreli. Gözlemciden gözlemciye değişkenlik sergiler. Burada şunu demek istedim; standart kuantum mekaniğinde zaman Newton fiziğindekine benzer bir formdadır aslında. Biraz parametresel... Ama bu tarz deneyler zamana farklı bir anlam yüklenebileceğini söylüyor. Konuyu bu yorumda çok detaylı açıklamak istemiyorum o yüzden üstü kapalı bir şekilde yazdım. Ama haftaya pazar günü uzun bir zaman nedir videosu yapacağız onun içinde bu konulara da değineceğiz.

    • @SeR-HaT
      @SeR-HaT 5 днів тому

      @@doğalfrekans *_Bu detaylı ve doyurucu cevap için çok teşekkür ederim üstadım. Çok sağolun. Bu cevaptan sonra biraz anlar gibi oldum. Takdir edersiniz ki, sayısalcı olmayan biri bu tarz karmaşık konuları anlamakta zorlanabilir. Tıpkı matematikteki karmaşık sayılar konusu gibi. O yüzden ekstra izahata ihtiyaç duyuyor insan._*

  • @cengizunlu33
    @cengizunlu33 9 днів тому

    @doğalfrekans hocam her çift yarık deneyince şu ana kadar hep ışık çarptırıldı yarıklara. ya yarık da ışık hızında ışığa doğru gelse nasıl olurdu acaba?

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  9 днів тому

      Bilmiyorum hocam :D Ama malzeme bir madde ve madde olduğu için ışık hızına zaten çıkartılamaz. Ama diyelim ki malzeme ışık hızlarına yakın hızlarda hareket ederken bu durum yaşandı. Yine ne olur bilmiyorum ama kuantum alan teorisi özel görelilik uyumlu. Benzer bir şey yaşanırdı heralde???

  • @aziz_e.t
    @aziz_e.t 11 днів тому +1

    Kuantum fiziğini sevme sebebim ne kadar araştırırsam o kadar çok zorlaşıyor detaylarını anlamak

  • @gokalpx1386
    @gokalpx1386 12 днів тому +2

    6:35 yarınım yok gelir birikim yok intihar üzereyim hadi o 5 yaşımdan beri çocuklar bebek araba evcilik düşünürken hic bir şey beni intihar ettiremez ehehe diye düşüncelerime rest çekti sanki bişey o kıvamdayım yinede etmem inatcıyımda intihar olmasada yoklukdan yarınım olmuyabilir.
    Detaylı fikrim yok aha iste ben demistim diyebilmek için belki donanımımda yok gerçi chatgptle makaleye dönüştürebilirim az daha düşünüpde baba yorgun.
    Bişey diyeceğim şu çift yarık deneyile ilgili hemen kızılıyor heee bi sen zekisin kimse düşünemedi tarzı çünkü basit olaylara dikkat ddiyorum haliyle basit şeylerin farkedilmeme ihtimalinin az olması bi yana insanları sinir eden bisey hani bir mevzu olur ulan bumuydu gözümüzün önündemis diye söylenir insanlar.
    Elbette okadar basit değil yine üst seviys fizikçiler anlar dikkat çekeceğim noktayı
    Şimdi bu deneyde bazı şeyler hesaba katılmıyor bundan eminim
    Katılmiyor iste görmedim diymadım okadarda değil zorlaşmasın is diyerek belkide düşünülmüyor
    Uzay alanlarla dolu ya bu alanlar hesaba katılmıyor hani doğal frekansında e.a nında islediği hiçlik mevzusunda ne diyordunuz hiçlik zor alan var
    İşte bu deneye direk etki etmeli bu alanlar hemde birden çok şekilde en basiti parcacık özellikleri var deniyorsa uzayda hareket eden her parça alanlarla etkileşir alanlarda parçayı etkiler.
    Dinsizim hatta dinlerin hangi saf kötülerin bi silahı olduğunu bildiğimden nefret ederim örneğin diyanet le hacca gitmeyenlere ceza kesilip tutuklanmaları diyanetin isbirlikçisi arap devleti organize çalışıyorlar 3 bin dolara hallolcak işi 8500 dolara kitliyokar bizle gitmezseniz kabul olmaz ibadet diyolar bunuda yediriyolar bu bi örnek camilerde bağışla soyuyorlar tarikatlarla soyuyorlar yetmiyo karı kız çocuklarını cinsel açıdan kullanıyorlar 100 bin imam hocala propoganda bombardımanına tutup iq düşük insanları başlarını kaldıramaz hale getiriyorlar,
    Yinede uyuyor diye 3 kelimede yazabilceğim şeyi çok uzun yazdım hakkınızı helal edin
    Gerçi buda hak yemek değil öyle olsa milyarlarca kitapda hak yemek olurdu fikirlerimi yazıyorum işte.

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  11 днів тому +1

      Hocam öncelikle ben sen ne zorluklar yaşıyorsun tabii ki tam anlamıyla bilemem. Heralde kimse de yüzde yüz anlayamaz seni. Ama umarım hayatın güzel ve umduğun şekilde devam eder.
      Soruya gelirsem, aslında kuantum alan teorisi dahilinde çift yarık incelemelerinde alanları dahil ederek iş yapıyorlar. Zaten direkt alanlar üzerinden her şey hesaplanıyor. Parçacık dediğimiz de alanların bir sonucu. Aslında bir Feynman Path integral videosu yapıp kuantum alanlarını anlatmaya girişmek istiyorum ama henüz kendimi hazır hissetmiyorum. Belki 2025 Ocağa doğru kuantum alan teorisi serisi gelir.

    • @gokalpx1386
      @gokalpx1386 11 днів тому

      @@doğalfrekansbilmiyor olabilirim ama bana hic alanlar hesaba katılıyor gibi gelmiyor elektrik alanı manyetik alan gravitasyon alan teorik başka alanlarda bide nasıl hesaba katılacakki beyin kapasitesi yetmez belki ilerde süper ai lerle.

    • @kagannasuhbeyoglu
      @kagannasuhbeyoglu 11 днів тому +1

      Sakin kalmaya gayret et arkadaşım. Yaşam böyle bi süreç. Bu yorumun çok karamsarlık içeriyor.
      Daha çok tez, hipotez, teori kasıcaz. Neler neler okucaz, öğrenicez. Salmak yok!
      Daha çook yorumlar yapacaksın, öyle enteresan enteresan 👍
      Sağlıcakla kal 👋

    • @gokalpx1386
      @gokalpx1386 11 днів тому +1

      @@kagannasuhbeyoglu ty kardeşim düşüncelerim için.

    • @kagannasuhbeyoglu
      @kagannasuhbeyoglu 11 днів тому

      ​@@gokalpx1386 🙏

  • @omerturkeropenai
    @omerturkeropenai 11 днів тому

    Cift yarik deneyinin tam anlaşılamamsinin nedeni bakılan yerin yanlışlığıdır. girişim deseninin asıl nedeni ZAMANın ilerleyişinin doğrusal değil dalga şeklinde oluşudur. Zaman dalga şeklinde ilerler ama biz onu doğrusal algilar noktasal ölçümleriz.

  • @kaya6245
    @kaya6245 11 днів тому

    Zaman diye bir şey yok bu zihinsel bir kurgudan ibaret

  • @gurleyentolga
    @gurleyentolga 11 днів тому

    Videonun 5/6 dk sinda anlattiginiza gore tek bir elektron var

  • @70_Cm_Zurna_Durum_Dul_Avcisi
    @70_Cm_Zurna_Durum_Dul_Avcisi 12 днів тому +3

    BUGÜN CİDDİ ANLAMDA 5 KERE MASTÜRBASYON YAPTIM. BIRAKAMIYORUM ŞU LANET ŞEYİ. 5 NE LAN 5😢

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  11 днів тому +1

      Geçmiş olsun mu demeliyim başka bir şey mi bilmiyorum.

  • @gokceacer5139
    @gokceacer5139 11 днів тому +3

    Algılayıcı neden arka deseni etkiliyor?

    • @umrt2795
      @umrt2795 11 днів тому +1

      Cevabını bul fizik ödülünü kazan :)

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  11 днів тому +1

      Hangi algıyacı?

    • @aziz_e.t
      @aziz_e.t 11 днів тому +1

      ​@@doğalfrekans gözlem yaptığımızda neden sonucun değiştiğini soruyor (galiba)

    • @kagannasuhbeyoglu
      @kagannasuhbeyoglu 11 днів тому

      Algılayıcı(gözlemci) algıladığında Dalga Fonksiyonu çöküyor.
      (Bkz. Dalga Fonksiyonu Çökmesi)
      Algılamadığında süperpozisyonda oluyor.
      (Bkz. Kuantum Süperpozisyon)
      Sonuç:
      Neden böyle kimse bilmiyor? Ama öyle işte... (şimdilik)

    • @gokceacer5139
      @gokceacer5139 11 днів тому

      @@aziz_e.t Yes

  • @clgncahit9080
    @clgncahit9080 11 днів тому +14

    Biraz daha basit anlatırsanız seviniriz malum fizikçi değiliz,bilimede ilgiliyiz.

    • @gokalpx1386
      @gokalpx1386 11 днів тому +2

      Yani de olsa işte dükkan senin olayı fazla basitleşmiyo iste bu mevzular.

    • @clgncahit9080
      @clgncahit9080 11 днів тому

      @@gokalpx1386 Ben çift yarık deneyini kara delikleri senin yaşından çok daha önceden biliyorum."oksa" ne demek gerçekten anlamadım bunu.

    • @mertaslihan
      @mertaslihan 11 днів тому

      Hocam konu kuantum olunca basitlik ortadan kalkıyor

    • @filmlervecizgiromanlar9924
      @filmlervecizgiromanlar9924 11 днів тому +3

      Bence böyle olması daha iyi aynı konuyu zaten daha basit anlatan kanallar mevcut ❤

    • @clgncahit9080
      @clgncahit9080 11 днів тому +1

      Fizikçi değilim,bu konunun kuantum fiziğinin belirsizlik ilkesinden olduğunu az da olsa biliyorum.Amacım biraz daha anlaşılır anlatılırsa gençler bilimi merak eder ve bazıları büyük bilim insanı olurlar,yaş itibariyle benden geçti bu işler diyebilirim.Öbür bilim kanallarınıda takip ediyorum,kendi çapımda düşünüp ögrenmeye çalışıyorum,keşke zamanında çok çalışsamda astrofizikçi olsaydım diyorum.

  • @raytreyt6146
    @raytreyt6146 11 днів тому

    yine güzel bir çalışma. lakin benim gibiler bu videoları durdurarak izlemeli. sindirmek ve anlam vermek biraz zaman alabiliyor :D:D. cahillik. emeklerinize sağlık. video için teşekkürler.

  • @muratorakclar6
    @muratorakclar6 11 днів тому

    momentum'u hiçkimsenin anlamadığını düşünüyorum..
    evrenin momentumunu biliyormuyuz.(ilkokul sorusu)
    dünyanın momentumu neyi etkiliyor.

  • @khansigh6742
    @khansigh6742 11 днів тому

    Cumlelerin arasinda dogrudan neden sonuc yok ve edebiyat parcaliyorsun. Ne dedigin anlasilmiyor

  • @AhmetHafzoglu-bo4rh
    @AhmetHafzoglu-bo4rh 11 днів тому

    Işık parçacıktır. dalgalanan ise karanlık maddedir ışıkta karanlık madde aktarma hızını eşit olduğundan dolayı hem parçacık hem dalgalı olarak algılanır😅😅😅😅😅

    • @emre2
      @emre2 11 днів тому

      bununla ilgili herhangi bir makale var mı?

    • @AhmetHafzoglu-bo4rh
      @AhmetHafzoglu-bo4rh 11 днів тому

      @@emre2 Maalesef yok

  • @gokalpx1386
    @gokalpx1386 11 днів тому

    Yarın belki 1 gün hazırlık ertesi gün yunanistandayım canlı yayın acayımmı leyn insanlık tarihinin en önemli olayı gerçi öyle cemaat devlet torpilile gitmek yakışmax bana her ne kadar çatışılmış gibi görünsede
    Bana yakışır kulaçlarla altta derya üstte güneş arasında ben şeklinde geçeceğim canlı yayın açmam zor deniz ortasında gerçi istesem onuda yaparım
    M.K.A Socrates Heraclitos Pluton lar
    Oğuzlar Odinler hepsi hissedecek bunu
    Efsane değil gercekler ben bilirim.

  • @oysa21
    @oysa21 10 днів тому

    bir şeyin iki özelliği olamaz. ışık büyük ihtimal hareket ederken uzay zaman denen boşluk denen dokuyla etkileşime geçiyor

    • @doğalfrekans
      @doğalfrekans  9 днів тому

      Yani ışık mecburen zaten uzay-zaman dokusunda hareket ediyor. Etkileşimden kastınızı anlamadım.

  • @ABONE-OL748
    @ABONE-OL748 11 днів тому +1

    Şimdi geçmişteki halimize "Şunu şunu yapmayın. Yaparsanız ebenizin şeyini tersten göreceksiniz" şeklinde mesaj gönderebilecek miyiz