Util si foarte bine explicat! In anii 80 cand faceam practica in servis auto acr asa ne invatau mesterii si intotdeauna iesea perfect! Felicitari d.nu Nelu!
Când se pune mașina pe roți ( nu asa pe cric) roata va "intra" în aripă și deci roata își va modifica unghiul de fugă. Imaginar brațul are punct fix în "jug" iar capatul lui adică pivotul face o mișcare de semicerc. Adică mașina pe cric brațul merge în jos împins de arc și partea de sus a rotii rotii va ieși în afara adică vine cu plus....iar când mașina e pusa pe roti roata merge invers deci cu minus. Prima regula la geometrie este sa fie mașina pe rotile ei....nu mai zic de restul dimensiune anvelope, presiune, jocuri etc
Adică, eu am stat degeaba în genunchi atâta timp ? E corect ce spui tu, dar ai fi putut să-mi explici și să-mi arăți ce arăt eu, cu mașina pe roți ? Ai fi putut umbla la acele șuruburi cu mașina pe roți ? Ai vrut s-arăți că ști ceva, sau să mă faci pe mine prost ? Cu mașina pe roți măsori unghiul, reții câte grade trebuie să corectezi, ridici roata o demontezi , măsori câte grade ai așa ridicată și corectezi ce reținuseși înainte. La așezare pe roată, vei avea ce ți-ai dorit. E greu ?
Foarte frumos explicat totul. Sunt sigur că noile noțiuni achiziționate azi de la d-voastră mă vor ajuta sincer la prezentarea cu mașina la un atelier auto, pentru verificarea unghiurilor și jocurilor. Sincer am devenit un admirator al prezentărilor dvs. Multă sănătate și succes în continuare!
Excelentă explicațe! Insă vin cu o întrebare. La octavia 1 s-au montat niște inalțătoare în cap la amortizor pentru a mări puțin garda la sol. De atunci ( de anul trecut) au inceput uzura pe exterior a anvelopelor pe ambele părți . Octavia 1 ( din ce știu eu) nu are prinderea amortizorului în cele doua șuruburi. Soluția pare să fie eliminarea înălțătoarelor. Totuși, se poate face ceva să rămână acele inalțătoare pentru a păstra garda la sol mai mare dar să nu se mai uzeze anvelopele!? Mașina nu are pachetul de drumuri grele din fabrică
Se poate, dar nu la cei care reglează unghiurile după o inteligență artificială, ci la cei care-și folosesc inteligența lor, naturală ! Cel care va folosi metodele clasice , vechi, va da rezultate sigure, pentru că el îți va regla să meargă bine, nu după niște parametrii artificiali induși acelei mașinării, pe care nici s-o folosească nu știe. Știind ce face fiecare unghi, el va regla , va ajusta, va scurta dacă e nevoie din piesă, doar să vină unde e corect. Un zombi și un calculator, nu vor fi niciodată pe aceeași frecvență ! Spui că uzează la exterior. Imaginează-ți că ai fi prelungit amortizorul (că așa am înțeles) cu 1m, dar la basculă ai lăsat lungimea originală. Lungimea basculei, formează raza cercului, pe al cărui semicerc lucrează în sus și-n jos, pe o cursă permisă de lungimea cilindrului amortizorului. Lungind așa cum am spus cu 1m (ca să înțelegi), ai împins roata în jos, dar totodată ai rotit-o în jurul bucșilor basculei, care sunt centrul cercului ce spuneam mai sus, la care bascula e raza. Deci, împingând în roată în jos, ai băgat-o mai dedesuptul mașinii (micșorat ecartament), dar ai și înclinat roata către exterior la partea de sus, pentru că odată ce bascula (raza cercului) a tras-o de jos sub mașină, partea de sus a amortizorului fiind aceeași, a devenit mai în afara, înclinând roata, jos către interior.. Astfel, tu mergi pe muchea laterală exterioară a anvelopei. Dacă nu s-a umblat nici la capetele de bară, e și mai rău, că ai și convergența închisă în față, ceea ce accentuiază uzura. Cum ? Lungimea totală a capetelor de bară rămânând aceeași, când basculele au coborât băgând roțile mai în interior, ele s-au închis în față, barele de direcție fiind în spate, sunt ca un distanțier între roți. Dacă nu s-a reglat după intervenție, așa s-a manifestat. Fă un desen sau ceva simulator, și ai să înțelegi, dacă ai priceput explicația mea.
@@nelute5 Domle, ce să zic? Vorba lui Țuțea. ”N-am priceput nimic dar e o grozăvie!”. Prin asta exprim însă prețuirea pentru raspunsul dvs. Logica dvs. geometrică e perfectă. Din ceea ce ați spus dvs, eu deduc că mașinile cu pachetul de drumuri grele montat în fabrică au alte dimenisuni la brațe (basculă) și la pivoți. Nu sunt mecanic, dar presupun că ansamblul amortizor/arc face același lucru pe care il fac înălțătoarele. Mărește garda la sol. De unde rezultă că dacă bascula nu este dimensionată corespunzător, efectul va fi identic. Sper să nu greșesc prea mult. Sau, dacă nu au alte dimensiuni, chestiunea semnalata de dvs. trebuie să fie rezolvată de undeva. ps. Înalțătoarele sunt montate în partea de sus, deasupra arcului - mi se pare că între arc și rulment
@@tanibarna8625 , poate fac un film cu explicații practice , și sigur vei înțelege, doar timp să fie ! Nu vreau decât să se înțeleagă tot ce alții nu vă spun pentru a vă putea manipula, indiferent de vârstă sau pregătire !
@@nelute5 Mulțumesc, așteptăm filmulețul Mai există încă o ipoteză la care mă gândesc. Nu există oare probabilitatea ca prin adăugarea înalțătoarelor să nu se modifice raza cercului(bascula și pivotul) și axa verticală a roții ci doar punctul de prindere din capătul amortizorului să fie aruncat în afara razei ipotetice pe care o descrie bascula împreună cu axa verticală a roții? In această ipoteză se ridică caroseria dar ecartamentul se păstrează. Totuși, dacă stau să mă gandesc pe invers, nu cred că e viabilă ipoteza ...😆 Prin ridicarea mașinii se ridică implicit centrul cercului (punctul de prindere a basculei) de unde rezută o modificare a axei verticale a roții, de unde rezultă uzura anvelopelor etc... și asta nu se poate rezolva din convergență. Incă nu înteleg cum se face că la masinile cu pachet drumuri grele să ai o gardă la sol ridicată, cu amortizor și arcuri mai lungi, dar cu același dimensiuni și localizări ale liniilor și punctelor geometrice ale mașinii (centrul basculei, dimensiunea basculei, a pivotului, etc) Cum spuneam, nu sunt mecanic. Încerc doar să ințeleg și eu cum functionează chestiunea asta.
Buna scula pentru unghiul de cadere :) Cred ca o sa improvizez dintr-un carton - trebuie sa-l tai perfect drept, o ata/sfoara si un pix/surub/tabla atarnata. Mai greu sa gasesc un echer sa fac gradele acelea.
Daca vreti sa aveti directia la masina 100% reglata bine, va invit sa mergeti in judetul SV in comuna Galanesti. La service langa primarie. 15 ani de experienta in directie.
Cine are 15 ani, service-ul ? El a lucrat atât ? Păi ăla ce așează aparatele, câți ani are , ce studii în domeniu și ce știe ? Tu, cel care recomanzi, ce știi despre o direcție „100% reglată bine ” ? Iată câteva exemple sau întrebări, la care trebuie să ciulim urechile și să nu ne mai lăsăm târâți prin mocirlă ! O direcție (în cazul nostru) se face corect, atunci când tu știi ce vrei, iar el știe ce și cum să facă ! La noi, nici ăla , nici ăla nu știe mai nimic !
Sall , am si eu o problema cu un passat b6 ,nu este stabila pe sosea se balangane ( fuge spatele). Am fost lq constatare i.am schimbat pe fata bielete , si bucsile bascula, pe spate la fel bielete si bucsi bascula si suruburile excentrice. Apoi i.am facu geometria si degeaba. Tin sa precizez ca a inceput sa danseze pe sosea dupa ce am schimbat bucsile si suruburile excentrice , pana atunci doar imi uzau anvelopele pe interior spate.Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un sfat cv mi.ar fi de mare ajutor.
După aparatele de la servisuri, nu vei putea avea mașină, pentru că sunt două aspecte : aparatele nu sunt bine calibrate de către utilizator și , utilizatorul nu știe ce face. Excentricele trebuie reglate în așa manieră pe fiecare roată, încât ele să calce perfect paralel, să aibă unghiuri egale, și asta o poți face pe ceva care să simuleze mersul pe carosabil. Unul dintre cele două aparate simple, eu îl am pus pe canal, și s-ar putea să fie și al doi-lea, unul cu role (dacă nu l-am șters).
Da, numai dacă decupezi în roată, să ai acces la șuruburi ! Chiar dacă ai regla-o la sol, tot trebuie plimbată înainte și înapoi, și iar reglat până la mers înainte obții comportament normal al roților. Ce înseamnă asta ? Convergență egală la mers înainte cu cea la mers înapoi, care de la sine va menține o distanță egală între roți la partea de jos, măsurând după 2-3 m de mers înainte, oprit cu frâna de mână pentru a nu modifica poziția roților , și fără să o ia înapoi, măsori distanța între roți la partea de jos aproape de sol, apoi dai înapoi , oprești la fel, măsori și compari cu ce ai avut la mers înainte. Așa vei obține convergența aproape de perfect. Unghiul de cădere îl măsori și compari cu celălalt, reții diferența, ridici și dai roata jos, măsori ce ai în acea poziție și reglezi cu atât cât era diferența, după care montezi roata și refaci măsurătorile, la fel cu plimbare înainte și înapoi. Dacă nu e corectă convergența, roțile se vor apropia sau depărta între ele la mișcarea înainte-înapoi, dând eroare la unghiul de fugă. Bucșile mai moi sau uzate vor ceda mai ușor și mai mult, făcând ca înclinația roții să se schimbe mai mult. Roțile perfect paralele, îți va da și unghiul de cădere, real, că dacă sunt neparalele, la mișcarea înainte-înapoi, roțile intră sub mașină sau ies în afară la partea de jos. Te mai poți inspira și din celălalt film, dar sper să fi înțeles aici.
@@marius_carapcea_1974 , nu ar fi mai bine, pentru că una e forța de apăsare la fuzetă și alta la jumatea basculei ! Imaginează-ți că vei sprijini la 5cm de baza de prindere pe lonjeron, a basculei. Vei ridica mașina și arcul va împinge bascula în jos. Și de pivot dacă ridici, tot nu e corect ! Pârghia formată între fuzetă-arc-bucși basculă, trebuie respectată pentru a nu denatura forțele, care determină poziția și unghiurile.
@@nelute5 , când arcul este total extins avem alte valori ale unghiurilor față de momentul in care roata stă pe sol și sprijină greutatea masinii. De aceea unghiurile se regleaza cu rotile pe sol si nu cu mașina urcată pe un elevator
Salutare o intrebare va rog de unde pot regla si eu unghiul de fuga la masina asemanatoare cu cea din video la fel fuzeta o informatie va rog din flansa de la armotizor mentionez bratele leam pus noi un raspuns va rog
Pentru a-l regla, trebuie să determini mai întâi de unde e dereglat: dacă flanșa amortizorului e deplasată, dacă bucșile basculei sunt uzate sau deplasate în suportul lor sau chiar strâmb H-ul, în urma unei lovituri...
Sunt patru unghiuri in directia masini : convergenta.de cadere .de fuga . si de care nu stiu numai profesionisti unghiul de bracare .am lucrat o viata in directi .cel de bracare se modifica prin deformarea accidentala a elementelor sau montaj incorect adica nu presezi o bucsa la pozitia corecta .si multe alte probleme e mult de scris.
Mulțumesc, sunt detalii de care trebuie să știe cel care lucrează cu ele, dar cel care nu știe nici ce-i fuzeta sau n-a văzut un rulment, ne batem capul degeaba !
Da, dar ai rezoluție mică. Nu e greu să faci un asemenea instrument, care e mai mult de cât precis, în funcție de lungimea acului (raza arcului de cerc gradat).
si la alea ce nu se face din telescop ? din ce se face am un vw t4 am schimbat pivoti si bucsele de la bratul de jos si am pastrat setarile si acum imi sta inclinata roata partea de sus in exterior ....
Ce sunt alea setări ? Depistează cauza din care roata nu stă drept, fă măsurători, apoi reglează ce nu e corect reglat. E posibil să fie nevoie să reglezi convergența, bucșile să fie bine puse sau să fie bune la dimensiuni, că în urma unui reglaj cu bucșile vechi, acum venind la normal, convergența s-a dereglat. Mișcă un metru înainte și vezi cun stă, dai înapoi și vezi și atunci. Dacă e diferență de poziție a roții (a roților) la cele două mișcări, e convergența defectuos reglată, și-ți va distruge repede bucșile, rulmenți , cauciucuri, scârțâie-n curbe, instabilă pe canalele de pe șosea... Măsoară unghiul de cădere și de fugă, și-ți va rezulta corectitudinea montajului (nu la servis).
Salut, ma poti ajuta si pe mine! am o masina electrica cu doar 19.000km si de odata am simtit ca trage dreapta, am făcut unghiul de fuga si roata pe dreapta are caderea aproape se rosu... imi poti da nr de telefon sa iti trimit poze cu foaia cu valorile masinii cand am dus-o la geometrie? rog ajutor ca deja mecanicii ridica din umeri!
Cea mai simplă și sigură modalitate de a-l obține, e construirea lui, care e foarte simplă dar și sigur în funcționare, dat fiind modul simplu de calibrare. Dacă vreți să-l faceți, vă dau detaliile de construire. Dați-mi mesaj pe e-mail.
Mulți nu știu ce fac cu acele aparate, dacă-s mai tineri, pentru că școală nu prea s-a mai făcut, sau câte un curs de 3 zile, iar alții ori n-au interes ori nu știu ce-s astea !
Și amortizoarele care nu au cele două șuruburi cum se reglează unghiul de cădere, de exemplu la Ford transit nu are două șuruburi la amortizor, cum reglezi unghiul de cădere ?? Un sfat ar fi binevenit !!
@@gabrielcracovschi1029 , dacă nu au fost lovite, le-ai schimbat degeaba, la apă nu putea să intre, ca îmbrăcămintea. Fă măsurătorile corect și află cauza. Nu te lua după soluții date din...burtă ! Nici după rezultatele date de aparatele moderne...și proaste !
Documentează-te puțin, apoi mergi și întreabă-i p-ăia ce le măsoară (că de reglat nici vorbă ), să vezi dacă măcar știu ce rol are unghiul de cădere ! Suplimentar, întreabă-i care-i unghiul de fugă (că ce face el, n-ai șanse s-auzi ceva ). După astea, vrei să ți-l și regleze ?!
@@nelute5 ... dacă as găsii pe cineva asa cum e explicat în video... problema e ca nu știu dacă se poate la orice model de masina sa se facă asa ceva cum e în video sau doar la unele mărci de mașini.
Audi A4 nu este reglabil..!! La mine nu este în regula, unghiul de cădere.! Da ce oare!! "Nu poate nici un service să-l reglează, cu toată tehnologiile lor. 🤔🤔
N-ai găsit omul potrivit...la locul potrivit. La noi se pun ginecologi în agricultură, mecanicii știu medicină mai bine ca medicii, iar IT-iștii își dau aere de dumnezei, făcând confuzie între electronică și ceea ce pretind ei că știu. D-aia nu merge ! Păi logic, cum e unghiul , mai mare ? Fă-l mai mic ! E simplu ! Un arbore crescut strâmb, un deget, un dinte... îi pui o proptea și-l îndrepți. Un material metalic nu merge ?!
@@nelute5 fratee, audi a4 e multibrat, (are 4 brate pe o parte si 4 pe cealalta) deci, mu prea mai are logica povestea ta...daca tot esti asa bun, spune-i omului ce sa faca, sa taie din brate, sau sa mai adauge??🤣🤣
Util si foarte bine explicat! In anii 80 cand faceam practica in servis auto acr asa ne invatau mesterii si intotdeauna iesea perfect! Felicitari d.nu Nelu!
Foarte bine explicat! In sfarsit am inteles ce inseamna toate unghiurile, si de unde se regleaza.
Foarte bine explicat! Și scula de măsurare foarte simplă de facut
Vechia mecanica nu ca in ziua de azi numai lasere și alți senzori…. Bravo!!!! Super explicație pt necunoscători
Bun omul un mecanic adevărat bravo felicitări
Daca nu știi importanta asta atunci degeaba ai softuri Felicitări
Mulțumesc ! Încă mai sunt unul dintre cei care a făcut școala, atunci când era, și se-nvăța !
Bravo, ceva util ,felicitari!
Foarte util acest. Video ;)
Super, numa ca la ce drumuri avem noi în România când dai de o groapa toate se mișca
Când se pune mașina pe roți ( nu asa pe cric) roata va "intra" în aripă și deci roata își va modifica unghiul de fugă. Imaginar brațul are punct fix în "jug" iar capatul lui adică pivotul face o mișcare de semicerc. Adică mașina pe cric brațul merge în jos împins de arc și partea de sus a rotii rotii va ieși în afara adică vine cu plus....iar când mașina e pusa pe roti roata merge invers deci cu minus. Prima regula la geometrie este sa fie mașina pe rotile ei....nu mai zic de restul dimensiune anvelope, presiune, jocuri etc
Adică, eu am stat degeaba în genunchi atâta timp ? E corect ce spui tu, dar ai fi putut să-mi explici și să-mi arăți ce arăt eu, cu mașina pe roți ? Ai fi putut umbla la acele șuruburi cu mașina pe roți ? Ai vrut s-arăți că ști ceva, sau să mă faci pe mine prost ? Cu mașina pe roți măsori unghiul, reții câte grade trebuie să corectezi, ridici roata o demontezi , măsori câte grade ai așa ridicată și corectezi ce reținuseși înainte. La așezare pe roată, vei avea ce ți-ai dorit. E greu ?
Foarte frumos explicat totul. Sunt sigur că noile noțiuni achiziționate azi de la d-voastră mă vor ajuta sincer la prezentarea cu mașina la un atelier auto, pentru verificarea unghiurilor și jocurilor. Sincer am devenit un admirator al prezentărilor dvs. Multă sănătate și succes în continuare!
Mulțumesc și mă bucur că-ți pot fi de ajutor !
tot bazele scolii ,simplu si eficient putem construi cumpana
Foarte util de știut dar bănuiesc ca si mașina trebuie să fie perfect la cumpăna sau greșesc?
Da , așa e !
Va salut!
De când caut sa reglez unghiul de cădere și nu găsesc nimic explicit
Sunteți foarte tare!!!
Felicitări
Excelentă explicațe!
Insă vin cu o întrebare. La octavia 1 s-au montat niște inalțătoare în cap la amortizor pentru a mări puțin garda la sol. De atunci ( de anul trecut) au inceput uzura pe exterior a anvelopelor pe ambele părți . Octavia 1 ( din ce știu eu) nu are prinderea amortizorului în cele doua șuruburi. Soluția pare să fie eliminarea înălțătoarelor. Totuși, se poate face ceva să rămână acele inalțătoare pentru a păstra garda la sol mai mare dar să nu se mai uzeze anvelopele!? Mașina nu are pachetul de drumuri grele din fabrică
Se poate, dar nu la cei care reglează unghiurile după o inteligență artificială, ci la cei care-și folosesc inteligența lor, naturală ! Cel care va folosi metodele clasice , vechi, va da rezultate sigure, pentru că el îți va regla să meargă bine, nu după niște parametrii artificiali induși acelei mașinării, pe care nici s-o folosească nu știe. Știind ce face fiecare unghi, el va regla , va ajusta, va scurta dacă e nevoie din piesă, doar să vină unde e corect. Un zombi și un calculator, nu vor fi niciodată pe aceeași frecvență ! Spui că uzează la exterior. Imaginează-ți că ai fi prelungit amortizorul (că așa am înțeles) cu 1m, dar la basculă ai lăsat lungimea originală. Lungimea basculei, formează raza cercului, pe al cărui semicerc lucrează în sus și-n jos, pe o cursă permisă de lungimea cilindrului amortizorului. Lungind așa cum am spus cu 1m (ca să înțelegi), ai împins roata în jos, dar totodată ai rotit-o în jurul bucșilor basculei, care sunt centrul cercului ce spuneam mai sus, la care bascula e raza. Deci, împingând în roată în jos, ai băgat-o mai dedesuptul mașinii (micșorat ecartament), dar ai și înclinat roata către exterior la partea de sus, pentru că odată ce bascula (raza cercului) a tras-o de jos sub mașină, partea de sus a amortizorului fiind aceeași, a devenit mai în afara, înclinând roata, jos către interior.. Astfel, tu mergi pe muchea laterală exterioară a anvelopei. Dacă nu s-a umblat nici la capetele de bară, e și mai rău, că ai și convergența închisă în față, ceea ce accentuiază uzura. Cum ? Lungimea totală a capetelor de bară rămânând aceeași, când basculele au coborât băgând roțile mai în interior, ele s-au închis în față, barele de direcție fiind în spate, sunt ca un distanțier între roți. Dacă nu s-a reglat după intervenție, așa s-a manifestat. Fă un desen sau ceva simulator, și ai să înțelegi, dacă ai priceput explicația mea.
@@nelute5 Domle, ce să zic? Vorba lui Țuțea. ”N-am priceput nimic dar e o grozăvie!”. Prin asta exprim însă prețuirea pentru raspunsul dvs.
Logica dvs. geometrică e perfectă.
Din ceea ce ați spus dvs, eu deduc că mașinile cu pachetul de drumuri grele montat în fabrică au alte dimenisuni la brațe (basculă) și la pivoți. Nu sunt mecanic, dar presupun că ansamblul amortizor/arc face același lucru pe care il fac înălțătoarele. Mărește garda la sol. De unde rezultă că dacă bascula nu este dimensionată corespunzător, efectul va fi identic. Sper să nu greșesc prea mult.
Sau, dacă nu au alte dimensiuni, chestiunea semnalata de dvs. trebuie să fie rezolvată de undeva.
ps. Înalțătoarele sunt montate în partea de sus, deasupra arcului - mi se pare că între arc și rulment
@@nelute5 De unde sunteți?
@@tanibarna8625 , poate fac un film cu explicații practice , și sigur vei înțelege, doar timp să fie ! Nu vreau decât să se înțeleagă tot ce alții nu vă spun pentru a vă putea manipula, indiferent de vârstă sau pregătire !
@@nelute5 Mulțumesc, așteptăm filmulețul
Mai există încă o ipoteză la care mă gândesc. Nu există oare probabilitatea ca prin adăugarea înalțătoarelor să nu se modifice raza cercului(bascula și pivotul) și axa verticală a roții ci doar punctul de prindere din capătul amortizorului să fie aruncat în afara razei ipotetice pe care o descrie bascula împreună cu axa verticală a roții? In această ipoteză se ridică caroseria dar ecartamentul se păstrează.
Totuși, dacă stau să mă gandesc pe invers, nu cred că e viabilă ipoteza ...😆 Prin ridicarea mașinii se ridică implicit centrul cercului (punctul de prindere a basculei) de unde rezută o modificare a axei verticale a roții, de unde rezultă uzura anvelopelor etc... și asta nu se poate rezolva din convergență.
Incă nu înteleg cum se face că la masinile cu pachet drumuri grele să ai o gardă la sol ridicată, cu amortizor și arcuri mai lungi, dar cu același dimensiuni și localizări ale liniilor și punctelor geometrice ale mașinii (centrul basculei, dimensiunea basculei, a pivotului, etc)
Cum spuneam, nu sunt mecanic. Încerc doar să ințeleg și eu cum functionează chestiunea asta.
Bine explicat
La un BMW e90 am înlocuit amortizoarele cu flansele pe față , pe dreapta nu e bună căderea, se poate regla?
Cine spune că nu-i bună ? Sigur că se poate, trebuie înlăturată cauza !
Buna scula pentru unghiul de cadere :) Cred ca o sa improvizez dintr-un carton - trebuie sa-l tai perfect drept, o ata/sfoara si un pix/surub/tabla atarnata. Mai greu sa gasesc un echer sa fac gradele acelea.
Fă-l cu ac la fel și-l împarți cu compasul !
Foloseste busola la un telefon smart mai performant
@@robertdascalu4441, acum da, sunt aplicații, atunci nu erau, dar e mai sigur dispozitivul !
Daca vreti sa aveti directia la masina 100% reglata bine, va invit sa mergeti in judetul SV in comuna Galanesti. La service langa primarie. 15 ani de experienta in directie.
Cine are 15 ani, service-ul ? El a lucrat atât ? Păi ăla ce așează aparatele, câți ani are , ce studii în domeniu și ce știe ? Tu, cel care recomanzi, ce știi despre o direcție „100% reglată bine ” ? Iată câteva exemple sau întrebări, la care trebuie să ciulim urechile și să nu ne mai lăsăm târâți prin mocirlă ! O direcție (în cazul nostru) se face corect, atunci când tu știi ce vrei, iar el știe ce și cum să facă ! La noi, nici ăla , nici ăla nu știe mai nimic !
Multumesc
👏👏👏
Sall , am si eu o problema cu un passat b6 ,nu este stabila pe sosea se balangane ( fuge spatele). Am fost lq constatare i.am schimbat pe fata bielete , si bucsile bascula, pe spate la fel bielete si bucsi bascula si suruburile excentrice. Apoi i.am facu geometria si degeaba. Tin sa precizez ca a inceput sa danseze pe sosea dupa ce am schimbat bucsile si suruburile excentrice , pana atunci doar imi uzau anvelopele pe interior spate.Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un sfat cv mi.ar fi de mare ajutor.
După aparatele de la servisuri, nu vei putea avea mașină, pentru că sunt două aspecte : aparatele nu sunt bine calibrate de către utilizator și , utilizatorul nu știe ce face. Excentricele trebuie reglate în așa manieră pe fiecare roată, încât ele să calce perfect paralel, să aibă unghiuri egale, și asta o poți face pe ceva care să simuleze mersul pe carosabil. Unul dintre cele două aparate simple, eu îl am pus pe canal, și s-ar putea să fie și al doi-lea, unul cu role (dacă nu l-am șters).
Cred ca la pasat puntea spate se regleaza unghiul de cadere si convergenta.de aia fuge de spte si reglezi intai spatele si apoi fata.
Cei fara facultate pot regla unghiul de cadere la un Peugeot 407 care nu are prinderea amortizorului reglabila ? Mulțumesc
Da, dacă-l duce capul să vadă de unde e deplasat !
La mașinile mele exista doar in surub la amortizor. Peugeot , Ford... De unde se regkeaza caderea ? O fi flanșa de sus cu excentric? Mulțumesc
Din așezarea pivotului pe basculă, sau a basculei pe "H" sau pe lonjeron. Sau prin deformare la rece, cu presa.
Bună ziua nu va supărați la iveco dayli 35/12 nu are asa ceva .Cum pot regla și eu unghiul de cadere,miar prinde bine un sfat.Multumesc.
Nu mă supăr, dar logica spune, reglezi invers cum s-a dereglet ! Nu poți să spui că s-a dereglat, dacă nu e reglabil (atenție, că știu ce spun ) !
Mulțumesc
Va salut Domnu la o bora am schimbat amortizoare si nu am tinut cont de unghiu de cadere..pot sa le reglez cu un nivel.
Nu e precis ca acul ! Totuși se poate și așa , dacă știi ce faci !
Buna ziua! Aceste reglaje nu ar trebui efectuate cu roata pe sol?
Da, numai dacă decupezi în roată, să ai acces la șuruburi ! Chiar dacă ai regla-o la sol, tot trebuie plimbată înainte și înapoi, și iar reglat până la mers înainte obții comportament normal al roților. Ce înseamnă asta ? Convergență egală la mers înainte cu cea la mers înapoi, care de la sine va menține o distanță egală între roți la partea de jos, măsurând după 2-3 m de mers înainte, oprit cu frâna de mână pentru a nu modifica poziția roților , și fără să o ia înapoi, măsori distanța între roți la partea de jos aproape de sol, apoi dai înapoi , oprești la fel, măsori și compari cu ce ai avut la mers înainte. Așa vei obține convergența aproape de perfect. Unghiul de cădere îl măsori și compari cu celălalt, reții diferența, ridici și dai roata jos, măsori ce ai în acea poziție și reglezi cu atât cât era diferența, după care montezi roata și refaci măsurătorile, la fel cu plimbare înainte și înapoi. Dacă nu e corectă convergența, roțile se vor apropia sau depărta între ele la mișcarea înainte-înapoi, dând eroare la unghiul de fugă. Bucșile mai moi sau uzate vor ceda mai ușor și mai mult, făcând ca înclinația roții să se schimbe mai mult. Roțile perfect paralele, îți va da și unghiul de cădere, real, că dacă sunt neparalele, la mișcarea înainte-înapoi, roțile intră sub mașină sau ies în afară la partea de jos. Te mai poți inspira și din celălalt film, dar sper să fi înțeles aici.
Dacă mașina ar fi suspendată pe basculele inferioare (chituci de lemn si ceva cauciuc deasupra chitucului) nu ar fi mai bine?
@@marius_carapcea_1974 , nu ar fi mai bine, pentru că una e forța de apăsare la fuzetă și alta la jumatea basculei ! Imaginează-ți că vei sprijini la 5cm de baza de prindere pe lonjeron, a basculei. Vei ridica mașina și arcul va împinge bascula în jos. Și de pivot dacă ridici, tot nu e corect ! Pârghia formată între fuzetă-arc-bucși basculă, trebuie respectată pentru a nu denatura forțele, care determină poziția și unghiurile.
@@nelute5 , înțeleg, dar eu zic că unghiurile trebuie reglate cu rotile in pozitia lor fireasca. Adica exact asa cu stau când masina rulează pe sosea.
@@nelute5 , când arcul este total extins avem alte valori ale unghiurilor față de momentul in care roata stă pe sol și sprijină greutatea masinii. De aceea unghiurile se regleaza cu rotile pe sol si nu cu mașina urcată pe un elevator
Și dacă mașina nu este pusă pe un plan vertical drept?
Va trebui să calculezi diferențele !
Buna seara aceasta problema o am la un golf 5 nu reusesc sa rezolv unghiul de cadere ce ati prezentat dumneavoastra e la fel banuiesc
Da, așa e, dar situațiile pot fi diferite ! E bine să se examineze cu atenție, de cineva care știe ce face, nu care are impresia că știe tot !
@ multumesc mult pt informatie
Si directia se reglaeaza cu auto calat si fata si spate .sunt multe de spus .
Salutare o intrebare va rog de unde pot regla si eu unghiul de fuga la masina asemanatoare cu cea din video la fel fuzeta o informatie va rog din flansa de la armotizor mentionez bratele leam pus noi un raspuns va rog
Pentru a-l regla, trebuie să determini mai întâi de unde e dereglat: dacă flanșa amortizorului e deplasată, dacă bucșile basculei sunt uzate sau deplasate în suportul lor sau chiar strâmb H-ul, în urma unei lovituri...
Inca ceva de invatat !
La mine e diferit, intră amortizorul în fuzeta, și are doar un șurub, nu două.
Sunt patru unghiuri in directia masini : convergenta.de cadere .de fuga . si de care nu stiu numai profesionisti unghiul de bracare .am lucrat o viata in directi .cel de bracare se modifica prin deformarea accidentala a elementelor sau montaj incorect adica nu presezi o bucsa la pozitia corecta .si multe alte probleme e mult de scris.
Mulțumesc, sunt detalii de care trebuie să știe cel care lucrează cu ele, dar cel care nu știe nici ce-i fuzeta sau n-a văzut un rulment, ne batem capul degeaba !
Pot regla unchiul de cadere cu un nivel sau boloboc se poate sa vad daca e drept
Da, dar ai rezoluție mică. Nu e greu să faci un asemenea instrument, care e mai mult de cât precis, în funcție de lungimea acului (raza arcului de cerc gradat).
si la alea ce nu se face din telescop ? din ce se face am un vw t4 am schimbat pivoti si bucsele de la bratul de jos si am pastrat setarile si acum imi sta inclinata roata partea de sus in exterior ....
Ce sunt alea setări ? Depistează cauza din care roata nu stă drept, fă măsurători, apoi reglează ce nu e corect reglat. E posibil să fie nevoie să reglezi convergența, bucșile să fie bine puse sau să fie bune la dimensiuni, că în urma unui reglaj cu bucșile vechi, acum venind la normal, convergența s-a dereglat. Mișcă un metru înainte și vezi cun stă, dai înapoi și vezi și atunci. Dacă e diferență de poziție a roții (a roților) la cele două mișcări, e convergența defectuos reglată, și-ți va distruge repede bucșile, rulmenți , cauciucuri, scârțâie-n curbe, instabilă pe canalele de pe șosea... Măsoară unghiul de cădere și de fugă, și-ți va rezulta corectitudinea montajului (nu la servis).
Puteți face și pt puntea spate. Toceste cauciucul pe interior , !!
Salut, ma poti ajuta si pe mine! am o masina electrica cu doar 19.000km si de odata am simtit ca trage dreapta, am făcut unghiul de fuga si roata pe dreapta are caderea aproape se rosu... imi poti da nr de telefon sa iti trimit poze cu foaia cu valorile masinii cand am dus-o la geometrie? rog ajutor ca deja mecanicii ridica din umeri!
Nu pot da aici numărul, dar poți scrie pe mail nelute@yahoo.com și acolo ți-l pot da.
Salut ?la un bmw cum se regleaza unghi cadere?telescoapele vin intrate in fuzeta!
Numai la fața locului pot să-ți explic !
Va salut nea nelu,trec si eu pe la d-voastră sa.mi imprumutati dispozitivul acela.
Grăbește-te, ai avion la 11, următorul e pe sensul celălalt al planetei !
Felicitări Ptr video , m-ar interesa și pe
Mine un aparat Dinasta , de unde pot face rost ? Multumesc Ptr eventualele răspunsuri .
Cea mai simplă și sigură modalitate de a-l obține, e construirea lui, care e foarte simplă dar și sigur în funcționare, dat fiind modul simplu de calibrare. Dacă vreți să-l faceți, vă dau detaliile de construire. Dați-mi mesaj pe e-mail.
@@nelute5 da as vrea , dar nu găsesc cum sa va dau mesaj pr mail
@@adrianpomohaci9463 , nelute@yahoo.com
as zice ca nu am vazut niciun atelier de reglare a geometriei sa faca aceasta verificare
Mulți nu știu ce fac cu acele aparate, dacă-s mai tineri, pentru că școală nu prea s-a mai făcut, sau câte un curs de 3 zile, iar alții ori n-au interes ori nu știu ce-s astea !
Și amortizoarele care nu au cele două șuruburi cum se reglează unghiul de cădere, de exemplu la Ford transit nu are două șuruburi la amortizor, cum reglezi unghiul de cădere ?? Un sfat ar fi binevenit !!
Stabilești cauza care l-a deviat și refaci poziția corectă prin schimbarea poziției pivotului sau a basculei.
@@nelute5 Am montat bascule noi și tot așa s-au uzat cauciucurile .
@@gabrielcracovschi1029 , dacă nu au fost lovite, le-ai schimbat degeaba, la apă nu putea să intre, ca îmbrăcămintea. Fă măsurătorile corect și află cauza. Nu te lua după soluții date din...burtă ! Nici după rezultatele date de aparatele moderne...și proaste !
Exact în interior îmi sta mie roata și nu am găsit nicăieri unde sa regleze unghiu de cădere doar roata de pe stânga îmi sta în interior ....
Documentează-te puțin, apoi mergi și întreabă-i p-ăia ce le măsoară (că de reglat nici vorbă ), să vezi dacă măcar știu ce rol are unghiul de cădere ! Suplimentar, întreabă-i care-i unghiul de fugă (că ce face el, n-ai șanse s-auzi ceva ). După astea, vrei să ți-l și regleze ?!
@@nelute5 ... dacă as găsii pe cineva asa cum e explicat în video... problema e ca nu știu dacă se poate la orice model de masina sa se facă asa ceva cum e în video sau doar la unele mărci de mașini.
@@madalincsl9407 , are mașina acel unghi ?Deci, se face !
Audi A4 nu este reglabil..!! La mine nu este în regula, unghiul de cădere.! Da ce oare!! "Nu poate nici un service să-l reglează, cu toată tehnologiile lor. 🤔🤔
N-ai găsit omul potrivit...la locul potrivit. La noi se pun ginecologi în agricultură, mecanicii știu medicină mai bine ca medicii, iar IT-iștii își dau aere de dumnezei, făcând confuzie între electronică și ceea ce pretind ei că știu. D-aia nu merge ! Păi logic, cum e unghiul , mai mare ? Fă-l mai mic ! E simplu ! Un arbore crescut strâmb, un deget, un dinte... îi pui o proptea și-l îndrepți. Un material metalic nu merge ?!
@@nelute5 fratee, audi a4 e multibrat, (are 4 brate pe o parte si 4 pe cealalta) deci, mu prea mai are logica povestea ta...daca tot esti asa bun, spune-i omului ce sa faca, sa taie din brate, sau sa mai adauge??🤣🤣
Nu ai cum sa compari asa ceva cu un aparat 3 d 😢!!
Bună
Multumesc