קברו של רבי יהודה הנשיא

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 вер 2024
  • רבי יהודה הנשיא, כהן בראש מוסדות ההנהגה של עם ישראל איפושהו בתווך השנים 220-175 לספירה.
    מדובר בתקופת תור הזהב של החיים היהודיים בארץ בתקופת המשנה והתלמוד. בימי נשיאותו התנהלו יחסים תקינים עם השלטונות הרומיים, והוא הצליח ליצר קירבה עם השליטים הרומים, המצב הכלכלי התיצב והשתפר בין השאר באמצעות שורה של תקנות שהוא קבע. מוסדות ההנהגה שאותם הוא הוביל, כרי נשיאות הסנהדרין, אב בתי הדין, וראש הישיבה, עיצבו את אורח החיים בארץ ואציין גם, שהשפעתן על התפוצות היתה משמעותית. מצד אחד הוא הצליח לקרב אליו את חוגי האליטה היהודית, וגם הצליח לקרב את עמי הארץ הבורים בתורה, שתרם זמנו הם נדחו על ידי מוסדות ההנהגה.
    אך מפעלו הגדול, שהגדיר אותו בהיסטוריה היהודית, היה חתימת המשנה. עם זאת, ההשפעות שלו בתחומים המדיניים, הכלכליים והחברתיים - היתה להם חשיבות לא רק בזמנו, אלא גם עבור הדורות הבאים. הוא הוביל לשינויים בשל יכולתו כמדינאי וחזונו כמוביל רפורמות. רבי יהודה הנשיא היה מדינאי מעולה. הוא תמך בשלטונות הרומיים, ואלה מצדם חיזקו את מעמדו, רבי קיבל מהקיסר במתנה או בהחכרה, קרקעות בעיירות וכפרים במקומות שונים בצפון הארץ כולל בית-שערים וסביבתה שנחשבה אדמת מלך בימי בית שני ושימשה כנראה, מקור הכנסה למשפחת הנשיאים.
    בנוסף נתנו לו זכויות מיוחדות, כמו ההכרה בסמכותו לחרוץ משפט מוות, סמכות שלא הוענקה למנהיגים בפרובינקיות אחרות. רבי יהודה הנשיא התקרב ליהודים שכיהנו במועצות הערים, ואלה - משהבחינו בעושרו ובמעמדו בקרב השלטונות - קיבלו על עצמם את הנהגתו ואת שיפוטו . הוא ניהל בחוכמה אך בנחישות את עולם החכמים, וידע למזער את האופוזיציה כלפיו בקרב החכמים, במקביל ובתעוזה הוביל את הרפורמות שלו בתחומי הדת , הכלכלה והחברה , והכול במטרה להשיג נורמליזציה בחיי העם.
    למידע נוסף בעברית - historicalsite...
    למידע נוסף באנגלית - historicalsite...
    יהודה הולצמן

КОМЕНТАРІ • 11

  • @homeless007
    @homeless007 Рік тому +1

    תודה

  • @user-do7if2yv7h
    @user-do7if2yv7h 11 місяців тому

    היינו שם
    אבל הסבר חשוב מאוד
    תודה רבה

  • @user-rf5tn9fx4b
    @user-rf5tn9fx4b Рік тому +1

    אולי תפרט קצת על תקנת הריבית של רבי יהודה הנשיא לא ידוע לי על כזו תקנה...

    • @Historical-Sites-In-Israel
      @Historical-Sites-In-Israel  Рік тому +1

      הסבר מפורט אתה יכול למצוא בספר: רבי יהודה הנשיא, מחבר: אהרון אופנהיימר, פרק 3 - רפורמות כלכליות, חלק ו' - הלבנתם של כספי ריבית וגזל
      ציטוט חלקי מההסבר:
      "בשלב מוקדם יותר ביטל למעשה הלל הזקן , שפעל במפנה המאות הראשונה לפני הספירה והראשונה לספירה , את שמיטת החובות בשנה השביעית , לאחר שלא התאימה כבר לכלכלה בתקופה ההרודיאנית ו " סגרה דלת בפני לווים , " באמצעות תקנת הפרוזבול . על פי תקנה זו , המלווה כותב שהוא מוסר לדיינים שביישובו את הזכות לגבות עבורו את חובותיו , ואם הם אינם עושים זאת , הרשות בידו לגבותם כל זמן שירצה , ואין השביעית משמטת את חובותיו ( ראו : משנה , שביעית י , ג-ד . ( באופן דומה היה רבי יהודה הנשיא מעוניין להתיר דה פקטו את ההלוואה בריבית . הוא לא היה יכול כמובן לעקור דבר מן התורה , והרי איסור ריבית מפורש בתורה ( שמות כב , כד , ועוד . ( אולם הוא ביקש למצוא דרך לעקיפתו של איסור זה על ידי הקביעה שמלווה בריבית שמתחרט ומבקש להחזיר את הריבית שגבה , אין מקבלים אותה ממנו , ומי שהחליט לקבלה " , אין רוח חכמים נוחה הימנו . ""

  • @nuritkasantini7937
    @nuritkasantini7937 Рік тому +2

    toda