De Franse slag

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 жов 2021
  • Enkele mooie voorbeelden van 'de franse slag' uit de praktijk.
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 34

  • @hans98763
    @hans98763 2 роки тому +23

    😂😂! Ik heb bij een vriend in Bretagne een wasmachine geplaatst. Gelijk sprong de zekering toen de machine ging verwarmen. De "zekering" was een draadje tussen 2 spijkers. Er hing een klosje speciaal draad boven, op het klosje stond 10A. Als het draadje doorsmelt, hoofdschakelaar uit, restanten draad verwijderen en vanaf het klosje een nieuw stukje draad aan de spijkers wikkelen. Ik haalde een installateur erbij, die bekeek even het probleem en wikkelde vervolgens 2 draadjes tegelijk om de spijkers. Mooi afgezekerd op 20 A!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +3

      Installatie uit 1910 gok ik 😂

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  2 роки тому +12

    Ter info: volgens de advertentie was dit huisje _gerenoveerd_ .... in 1994 😁

  • @henkhgcivieladvies1125
    @henkhgcivieladvies1125 2 роки тому +4

    Nog een fijne vakantie.

  • @FongersBB65
    @FongersBB65 2 роки тому +2

    Geweldig! Was weer genieten 😎😂

  • @woutervandeurzen6613
    @woutervandeurzen6613 2 роки тому +5

    Leuk filmpje weer. Buitenverlichting helpt ook voor een deel tegen ongenode gasten. Een schakelaar buiten is dan niet heel handig.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      In dit geval lag het huisje zo achteraf dat je bij thuiskomst zo de lamp aan kon zetten (er was ook een bouwlamp aan gekoppeld) omdat er in de verste verte geen straatverlichting brandde. Voor thuis zou het ideaal zijn in de achtertuin bijvoorbeeld.

  • @Kommunarsk
    @Kommunarsk 2 роки тому +2

    1:02: volgens mij wordt alleen het sierplaatje met deze schroeven bevestigd (en niet het slot dus).

  • @arjangmail1121
    @arjangmail1121 2 роки тому +1

    Haha fantastisch!

  • @harrydewit9501
    @harrydewit9501 Рік тому +1

    Bedankt

  • @avanhouwelingen2554
    @avanhouwelingen2554 2 роки тому +2

    De buitenverlichting binnen schakelen snap ik wel. Deze is vaak voor de sier en ik ga niet graag in de regen naar buiten om de verlichting aan te zetten. Met een wisselschakeling makkelijk om te zetten om buiten en binnen te schakelen natuurlijk.
    Zelf heb ik echter helemaal geen elektriciteit in de tuin aangelegd. Onnodig voor mij. Gras maaien doe ik handmatig net als vegen. Geen elektrische maaier of bladblazer voor mij. Met 90m2 tuin is dat goed te doen. Dus hangen er Solar lampen buiten.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Dat hadden ze hier ook gedaan, met pulse knoppen binnen en buiten (die in de meterkast een relais om lieten slaan, ik gok om de 'derde' schakeldraad te voorkomen).

  • @JasperJanssen
    @JasperJanssen 10 місяців тому

    In Nederland schakelen we ook beide polen (dat is in Europa ook al geen gemeengoed - bijv de UK heeft gewoon een earth bar en een neutral bar en die zijn permanent verbonden met de betreffende draden (behalve als het aardlek automaten zijn en met dien verstande dat je per aardlek een aparte neutral bar krijgt), maar hier lijken ze op beide helften van de groep te zekeren.
    Het is toch niet toevallig een 3x 132V = 230V systeem? Dat heb je in Nederland vroeger ook gehad, drie fase waarbij de spanning tussen twee fases 230 (nou ja, toen 220) was. En dan moet je uiteraard beide polen zekeren. Voordeel is dat de spanning voerende draden ieder voor zich minder ver van aarde af zitten.
    (Voor zo ver ik weet is dat delta systeem niet universeel in België en/of Frankrijk. Hangt van het gebied af.)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  10 місяців тому

      Het is inderdaad dat oude 3x230V zonder nul systeem (driehoek). Vreselijke oude meuk, met spanningsvoerende aardedraad... Vandaar die dubbele zekering die je in de video ziet. Als je ook goed kijkt naar dat kastje in de groepenkast: daar gaan 4 draden in en er komen er 5 uit 🙂

  • @koffibanan3099
    @koffibanan3099 2 роки тому +8

    Haha, dit zijn inderdaad typische dingen die je ziet in oudere huizen in Belgie, ik kan het me ook nooit laten om dit allemaal te bekijken.
    Enkele opmerkingen, die u misschien wel interessant vindt:
    - In Belgie zijn alle automaten dubbelpolig en inderdaad bijna steeds C-karakteristiek
    - Ik denk dat dit komt door onze verschillende netten: 3x400V + N (zoals het grootste deel van Europa) of 3x230V (geen neutraal)
    Dat 3x230 is redelijk achterlijk en komt zover ik weet enkel in Belgie voor (en volgens een paar websites nog in enkele wijken in Amsterdam)
    Dit wilt dus zeggen dat er op beide pinnen van het stopcontact een 130V tegenover de aarde staat en is volgens mij de reden dat we overal dubbelpolige automaten hebben, er is nl niet echt sprake van een fase en een neuter.
    Welk soort net je binnenkrijgt hangt af van de transfo in de straat/wijk. Bij pech heb je dus 3x230 en dan wordt bijvoorbeeld elektrisch opladen een probleem. De meeste opladers kijken naar het potentiaalverschil tussen PE en N en gaan dus niet laden in een delta 230V net. -> extra scheidingstransformator nodig (kostelijk)
    - Aan het begin van iedere installatie staat idd een 300mA, met daarachter alle niet-vochtige kringen. Achter de 300mA komt dan nog een 30mA voor de vochtige ruimtes: berging, badkamer, buitenverlichting, alsook wasmachine, droogkast, regenwaterpomp,...
    Als ik het goed heb, zit in Nederland alles achter een 30mA? Hoe gaat dat dan met PV-inverters. Er wordt nl. steeds aangeraden die niet achter een 30mA te steken, omdat die dan wel een paar keer per jaar zou kunnen trippen door inherente lekstromen van de omvormer?
    - De aardscheider zit bij ons steeds naast de kast. In Belgie is praktisch alles TT. De aardingslus of pen komt toe op de aardscheider, die onderbroken kan worden om de spreidingsweerstand te meten. Vanop de aardscheider vertrekken de equipotentiaalverbindingen en de aardleiding naar de kast. In de kast zit dan natuurlijk nog een aardingsbus waar alle aarddraden van de individuele circuits op toekomen.
    Bedankt voor de video's!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      Goede info, dank. Ik heb mijn omvormer achter een 300mA aardlekautomaat zitten; voor vaste installaties is er een uitzondering gemaakt, alles wat je in feite 'aan zou kunnen raken' moet achter 30mA zitten.
      Dit huisje was bijzonder aangezien deze zo achteraf stond dat ze een eigen aftakking van het middenspanningsnet had; de mast (met trafo in de mast) stond 100 meter achter het huisje.
      PS: het onderscheid tussen vochtige en niet vochtige ruimtes hadden wij in Nederland ook tot eind jaren '80; de verdeling was toen 500mA en 30mA.

    • @SideQuestStijn
      @SideQuestStijn 11 місяців тому

      Ik ken 4 installaties bij vrienden, allen achter een 30mA aardlek, zijn er nog nooit uitgesprongen.

    • @koffibanan3099
      @koffibanan3099 11 місяців тому

      ​@@SideQuestStijn
      Ondertussen is het 2023 en in juni is het nieuwe reglement (AREI) verschenen. Ook bij ons moet bijna alles (buiten een oven en elektrische verwarming,...) nu achter een 30mA. Bovendien maar 8 circuits max. achter zo'n 30mA diff (geen technisch idee waarom, kwatongen beweren dat de verdelers van elektrisch materiaal mee aan tafel zaten bij de 'vernieuwing').
      Dus 8 automaten voor lichtkringen en stopcontacten (max. 8 stopcontacten per kring ook!) en je mag al een nieuwe extra diff steken.
      8 is een magisch elektrisch nummer in Belgie. Vanaf 9 wordt alles zeer onveilig!

    • @SideQuestStijn
      @SideQuestStijn 11 місяців тому

      In NL maximaal 4 groepen achter een aardlek, maximaal 12 stopcontacten.
      Maar ik zou gelijk overstappen op aardlekautomaten (alamats). Alles in 1 en als er iets uitklapt om wat voor reden dan ook blijft de rest gewoon werken.

    • @SideQuestStijn
      @SideQuestStijn 11 місяців тому

      12 stopcontacten per groep bedoel ik dus.

  • @Appemans
    @Appemans Рік тому

    'There is always a bigger fish'. Nu is het in Nederland natuurlijk perfect geregeld qua wet en regelgeving, maar geloof mij, ver buiten de Benelux is het nog vele malen erger :)

  • @mvrck-pb5pk
    @mvrck-pb5pk Рік тому

    Leuke video met een Franse kwinkslag... Toch geen "Ik Vertrek" teaser voor jezelf Rick? 😉

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Ik vertrek wel, maar ik kom ook gewoon weer terug 🙂

    • @mvrck-pb5pk
      @mvrck-pb5pk Рік тому

      @@KetelKlets 😉

  • @gert106xsi
    @gert106xsi 2 роки тому +1

    Ik heb een huis uit 1984, de NEN1010 stelde in die tijd ook niet veel voor. Maar Belgische elektra daar word ik ook niet heel vrolijk van als ik dat zie.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому +1

      Als je goed kijkt naar dat 'doosje' in de meterkast: daar gaan 4 draden in terwijl er 5 draden uit komen 😐. Ik gok dat ze de nul en de aarde aan elkaar hebben gelegd.

    • @hoihoihoi1951
      @hoihoihoi1951 2 роки тому

      @@KetelKlets Waarom is dat niet ok?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 роки тому

      @@hoihoihoi1951 Omdat je met 3x230V geen elektrische auto kunt laden (hooguit enkelfasig en dus traag). Zie deze pdf: www.fluvius.be/sites/fluvius/files/2020-10/brochure-heb-je-nood-aan-400v-om-je-elektrische-auto-op-te-laden.pdf

    • @koevlaas
      @koevlaas Рік тому

      @@KetelKlets nul en aarde aan elkaar knalt de aardlek eruit (als het goed is).

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      @@koevlaas Niet in België, daar hebben ze (in geval van de getoonde 3x230V) geen nuldraad, dus de aarde kan spanningsvoerend zijn terwijl je die kunt aanraken 😧
      In Nederland zit de nul aan de aarde in of voorbij de meterkast, maar dat ze aan elkaar zitten kun je meten aan de weerstand tussen beide.

  • @bartwyns5795
    @bartwyns5795 Рік тому +1

    Heel herkenbaar maar zo doen we het niet meer. De bovenste pen is inderdaad de aarding. "Drijfkracht" was toen meestal 3 x 220 volt. Nu is dat bijna overal 3 x 400 volt + N. Als je dit ziet: misschien zou er een vervaldatum op het keuringsverslag moeten staan als die er al is.

    • @matthewpriem
      @matthewpriem Рік тому

      Inderdaad veel geknutsel te zien. Er zijn zaken die nog altijd van toepassing zijn, zoals de zekeringskast, maar in recentere installaties is het toch allemaal wat "properder" afgewerkt.
      Het nadeel is dat er vaak nadien nog toegevoegd wordt.
      Wel grappig dat iets als een drukknop of schakelaar van Niko Hydro buiten vreemd is voor een Nederlander :D