Foucault Düşüncesinde Tarihin Yeri | Ferda Keskin, Utku Özmakas | Moderatör: Eda Çaça

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • Moderatör: Eda Çaça
    Konuşmacılar: Ferda Keskin, Utku Özmakas
    03 Mayıs Çarşamba akşamı Atlas Publishing Lab’in yürütücülüğünde ve Ayrıntı Yayınları’nın işbirliğiyle düzenlediğimiz Foucault Konuşmaları’nda, Eda Çaça’ın moderatörlüğünde Ferda Keskin ve Utku Özmakas’ı ağırladık.
    Ferda Keskin: "Farkındaysanız Foucault’nun Kelimeler ve Şeyler hariç bütün kitaplarının başlıklarında bir tarih göndermesi vardır: Mesela Klasik Çağda Deliliğin Tarihi, Foucault için akıl hastalığı dediğimiz deneyimin kurulmasının bir tarihidir. Kliniğin Doğuşu, hastalık deneyiminin kurulmasının bir tarihindir. Kelimeler ve Şeyler, yaşam, emek ve dilin tarihin farklı dönemlerinde farklı deneyimler olarak kurulmasının bir tarihidir. Hapishanenin Doğuşu, suça eğilim dediğimiz deneyimin bir tarihidir. Tıpkı Cinselliğin Tarihi’nin adı üzerinde cinsellik adını verdiğimiz bu deneyimin tarihi olması gibi. Dolayısıyla Foucault’da tarih ile felsefe iç içe geçen, birbirini tamamlayan iki disiplindir. Ancak Foucault’nun tarihi yaparken yaptığı şey teori değil, daima analizdir. Çünkü teori önce bir nesneleştirme yapar, yani kavramsallaştırmak istediği şeyi önce bir nesne olarak tanımlar. Oysa bakılması gereken yer nesnenin kendisi değildir. Nesne diye bir şey zaten yoktur, nesne tarihsel olarak kurulmuş olan bir şeydir. Dolayısıyla da onun kurulmasında etkin olan pratiklerin bir analizini yapmak gerekir. Bu pratikler de ilişkilere dahil olduğundan Foucault için metodolojik olarak bakılması gereken yer, daima ilişkilerdir. Bizim nesne olma özelliğini atfettiğimiz şeyler, aslında belli birtakım ilişkilerin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan şeylerdir. Fakat bu ilişkiler geçerliliğini kaybettiğinde, o nesne de artık yoktur. Nesne olmayınca töz de olamaz, öz de olamaz ve tarih de tözlerin ve özlerin peşinden giden bir disiplin elbette olamaz.”
    Utku Özmakas: “Foucault tarihin kendisinin sabırsız olduğunu, ama tarihin üzerinde yapılan çalışmanın sabır gerektiren bir çalışma olduğunu söylüyor. Tarih, çıkışı olmayan bir tabut değil, aksine özgürlüklerin tarihi, özgürlüklerin pratiğinin anlatıldığı bir tarih; ama tersinden okursanız da tahakkümlerin, tahakküm pratiklerinin anlatıldığı bir tarih.”
    #FoucaultKonuşmaları #FerdaKeskin #UtkuÖzmakas #EdaÇaça

КОМЕНТАРІ • 2

  • @kenancil5659
    @kenancil5659 Рік тому +1

    Ses çok net değil .Dinlerken yoruyor

  • @serhatoz
    @serhatoz Рік тому

    teşekkürler.