Videogroep st. Waspada terugblik protest herhuisvesting Molukkers in Vaassen Gem. Epe ,1982

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 тра 2022
  • Molukkers in Nederland Gebleven copy right Videogroep st.Waspada 1982
    Rapportage videogroep Waspada in samenwerking met tv omroep Ikon/Kenmerk Hilversum.
    Een fragment over Molukse herhuisvesting in Vaassen gemeente Epe, 1982
    Na de gewelddadige ontruiming van Molukse woonoord Vaassen in 1976 en de herhuisvesting van bewoners in de wijk berkenoord II Vaassen. Protesteren een groep tweede generatie Molukse jongeren uit Vaassen tegen herhuisvesting beleid van de landelijk overheid cq lokale overheid te gemeente Epe. Uiteraard was er ook kritiek aan het adres van de Molukse landelijk en lokale politieke/belangen organisaties. Die nagelaten hebben om een wending te geven aan de voorgenomen plannen van de landelijke overheidsbeleid tbv de herhuisvestingsbeleid van Molukse inwoners in Vaassen gemeente Epe. En heel veel jonge Molukse gezinnen gedwongen werden om buiten de “Molukse” wijk in Vaassen een woning te vinden.
    Een aantal jonge gezinnen hebben daarom in 1982 de lege woningen die bestemd waren voor de toenmalige laatste kampbewoners in overleg met de toenmalige kampraad o.l.v. Tinus Pattimukay (T.P.) gekraakt. Immers de kampbewoners zien het als grote verlies van hun KNIL status wanneer de kamp opgeheven wordt.De kampbewoners werden later door de landelijke overheid gedaagd. En heeft de rechtbank te Zutphen de overheid in gelijk gesteld. En moesten de laatste kampbewoners de kamp woonoord Vaassen alsnog verlaten. Om de nieuwe woningen die voor hun zijn gereserveerd te betrekken.De groep krakers hebben met ondersteuning van advocaat en raadsman B.Tomlow hun recht weten te halen. En hebben woningen toegewezen gekregen in de "Moluke woonwijk" Berkenoord 2 Vaassen.
    Een student heeft in 2008 t.b.v. zijn eindscriptie onderzoek gedaan over oa. het herhuisvesting beleid van de landelijke cq van de gemeentelijke overheid in Epe inzake de Molukse bewoners in woonoord Vaassen (1970/1985). En over de motieven van de groep kamp bewoners (13 gezinnen) die opkwamen voor de rechten van ex-knil militairen,(onderleiding van T.P.)
    De student schreef dat na de gewelddadige ontruiming op 14 okt 1976 nooit onafhankelijk onderzoek is geweest over de misstanden die tijdens de ontruiming hebben plaatsgevonden. En de schemerige rol die de landelijke Molukse politieke organisaties als de Badan Persatuan (BP) heeft gespeeld. En hoe de toenmalige Inspraak orgaan Welzijn Molukkers (IWM) die zich door de overheden hebben laten over meesteren.
    Na de ontruiming in 1981 van de laatste barakken in woonoord Vaassen verhuisden ook de laatste groep kamp bewoners en hun leider T.P. naar de nieuwbouwhuizen. In eerste instantie hoefde men geen huur te betalen. Toen later bleek dat T.P valsheid in geschrifte heeft gepleegd is hij in 1985 opgepakt en gearresteerd. En is hij nadien uitbeeld gebleven. En werd de groep van T.P. gedwongen om alsnog huur te betalen net als de vele Molukkers die reeds voor de gewelddadige ontruiming in 1976 amblok zijn verhuisd in de nieuwbouwwijk Berkenoord II te Vaassen op het plek waar de de toenmalige woonoord dat in 1958 door de toenmalige koningin Juliana is geopend.
    productie Videogroep Waspada; Ronald Hatumena, Ulis.Patty, Rob imlabla ,Onky Sabandar, Charlie Latupeirisa, John Taribuka , Frans Latupeirisa ,Richard Tuhumury Studio IM. Met dank aan Lejo Schenk Ikon Kemerk

КОМЕНТАРІ •