Πολύ ωραία ανάλυση. Δεν είχα ξαναδεί το κύκλωμα του μη ιδανικού πυκνωτή. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να μετρήσω το esr κάνοντας κάποιο κύκλωμα κ χρησιμοποιώντας παλμογράφο (που έχει γεννήτρια συχνοτήτων) ώστε να στείλω παλμό 100khz στον πυκνωτή.
Αν π.χ σε έναν πυκνωτή 1000μf/35V τον μετρά 936μf και esr πολύ χαμηλό ή μηδέν, σε τι κατάσταση είναι ο πυκνωτής; Καλός ή θα δημιουργεί προβλήματα; Πολύ ωραία και αναλυτικά βίντεο. Μπράβο για την υπομονή και την άρτια παρουσίαση.
Εξαιρετικη παρουσιαση, μας ελυσες ολες τις αποριες περι esr. Ερωτησεις. -Υπαρχει περιπτωση πυκνωτης με κανονικο esr και κανονικη χωρητικοτητα, να εχει προβλημα που δε μπορει να εντοπιστει με μετρηση αυτου του τυπου? -Σχετικα με το esr70, εχεις μεινει ευχαριστημενος? Ειναι αξιοπιστο και ευχρηστο οσο φαινεται? Διαβασα πως αποφορτιζει αυτοματα τους πυκνωτες, οποτε δεν ανησυχεις μηπως ειναι φορτισμενοι, λογω του οτι κανει αυτοματη αποφορτιση. Ομως μεχρι ποση ταση/ρευμα μπορει να αντεξει?
Αν δείχνει κανονικό ESR και χωρητικότητα τότε ο πυκνωτής είναι εντάξει. Δέν μπορώ να φανταστώ κάποιο άλλο πρόβλημα απο τη στιγμη που αυτά τα δύο νουμερα είναι σωστά. Το esr70 είναι καλό και αξιόπιστο αλλά τότε το αγόρασα λίγο ακριβά (γύρω στα 150 ευρώ) και υπήρχαν στην αγορά φτηνότερα που κάνουν την ίδια δουλειά. Πάνε χρόνια απο τότε και δέν έχω ιδέα πόσο πωλέιται τώρα και αν έχει βγεί κάτι καλύτερο η φτηνότερο. Όντως αποφορτίζει τους πυκνωτές, αλλά αυτό είναι κυρίως για να πάρει πιό σωστή μέτρηση. Δεν θα δοκίμαζα να αποφορτίσω οτιδήποτε πάνω απο 25 Volt μέσω του οργάνου, αλλά ούτε κάποιον υπερπυκνωτή ο οποιός είναι μόλις στα 3 volt αλλά θα αποφορτίζει για πάρα πολλά λεπτά.
Αναλυτική κ ολοκληρωμένη παρουσίαση με άρτια οργανωμένες θεματικές ενότητες! Συγχαρητήρια! Θέτω κάποια ερωτήματα τα οποία μου δημιουργήθηκαν βλέποντας το βίντεο. - Ποιο ειναι το προγραμμα που χρησιμοποιηθηκε για την προσομοιωση της αυξησης της esr; - τα αερια που εβγαιναν απο τον πυκνωτη δεν ηταν τοξικα για την υγεια σου; - καπου διαβασα οτι κσποιοι ηλεκτρολυτικοι εχουν οριο 2000 ωρες λειτουργιας, πρακτικα σημαινει οτι σε 100 ημερες θα χαλασει, η ερωτηση ειναι: ο κατασκευαστης δινει παντα το χρονο μεγιστης λειτουργιας; - σε 2 συσκευες μου που ετυχε να χαλασει ημεκτρολυτικος παρατηρησα δυσλειτουργια, η ερωτηση ειναι αν μπορω χωρις το συγκεκριμενο μηχανημα να βρω ποιος ειναι ο χαλασμενος απο την στιγμη που δεν υπαρχουν εμφανη σημαδια κοπωσης; Ευχαριστώ πάρα πολύ ακόμα κ αν δεν απαντηθουν
+George Vrynios Το πρόγραμμα λέγεται LTspice και είναι δωρεάν: www.linear.com/designtools/software/ Επειδή πολλοί με ρωτούν, μόλις τελειώσω με κάποιες εκρεμότητες θα κάνω ένα βίντεο σχετικά με τη χρήση του. Το αέριο που φαίνεται είναι κατα βάση ατμός νερού. Ο ηλεκτρολύτης που έχουν οι πυκνωτές είναι διαλυμένος σε νερό. Αν ο πυκνωτής ζεσταίνεται σιγά σιγά, όπως στο βίντεο, τότε βγαίνει λίγο πολύ μόνο το νερό και τα υπόλοιπα χημικά μένουν στον πυκνωτή. Αν όμως σκάσει βίαια, θα πετάξει το νερό μαζί με τα χημικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Μυρίζει πολύ έντονα και είναι διαβρωτικό, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται. Οι 2000 ώρες ισχύουν για σχεδόν όλους τους πυκνωτές, όμως αν θυμάμαι καλά αυτό αφορά συνεχόμενη λειτουργία στη μέγιστη θερμοκρασία περιβάλοντος (105 βαθμούς) και με το μέγιστο ripple current. Αν η θερμοκρασία κρατηθεί σε χαμηλότερα όρια η ζωή του πυκνωτή αυξάνεται εκθετικά. Χωρίς το ESR meter ποτέ δέν μπορείς να είσαι σίγουρος οτι ο πυκνωτής έχει χαλάσει. Επειδή όμως συνήθως στις πιό πολλές συσκευές οι πυκνωτές είναι σχετικά φτηνοί και λίγοι στον αριθμό, τους αλλάζουμε όλους με καινούριους προληπτικά.
Η συνεισφορά σου στην ενημέρωσή μου στα ηλεκτρονικά είναι ανεκτίμητη. Σε ευχαριστώ πραγματικά!!
+mosfetangel Ευχαριστώ πολύ!
Πλέον βάζω like πριν δω καν το video. Εισαι εκπληκτικός
Γιάννη να εισαι καλα για το θαυμασιο εργο σου εισαι ανεκτιμητος ο θεος να σε εχει καλα
Γιάννη είσαι καταπληκτικός. Ανεκτίμητη η προσφορά σου.
Γιαννη που μπορω να βρω esr meter?
πολύ καλή παρουσίαση,ευχαριστώ.
Μια εξαιρετική παρουσίαση
Πολύ ωραία ανάλυση. Δεν είχα ξαναδεί το κύκλωμα του μη ιδανικού πυκνωτή.
Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να μετρήσω το esr κάνοντας κάποιο κύκλωμα κ χρησιμοποιώντας παλμογράφο (που έχει γεννήτρια συχνοτήτων) ώστε να στείλω παλμό 100khz στον πυκνωτή.
Πολύ καλό φίλε μου
Χριστός Ανέστη Γιάννη. To esr ισχύει και για άλλους με πολικότητα; όπως Τανταλίου;
Τελεια η δοκιμη με το καπασιτορ .
Καλησπέρα υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που χτίζεις ένα κύκλωμα να το κάνει εξομοίωση και αν μετράς τιμές εξόδου παράδειγμα τροφοδοτικο?
Εξαιρετικός !!
Αν π.χ σε έναν πυκνωτή 1000μf/35V τον μετρά 936μf και esr πολύ χαμηλό ή μηδέν, σε τι κατάσταση είναι ο πυκνωτής;
Καλός ή θα δημιουργεί προβλήματα;
Πολύ ωραία και αναλυτικά βίντεο. Μπράβο για την υπομονή και την άρτια παρουσίαση.
Είναι πρακτικά σε άριστη κατάσταση
Εξαιρετικη παρουσιαση, μας ελυσες ολες τις αποριες περι esr.
Ερωτησεις.
-Υπαρχει περιπτωση πυκνωτης με κανονικο esr και κανονικη χωρητικοτητα, να εχει προβλημα που δε μπορει να εντοπιστει με μετρηση αυτου του τυπου?
-Σχετικα με το esr70, εχεις μεινει ευχαριστημενος? Ειναι αξιοπιστο και ευχρηστο οσο φαινεται? Διαβασα πως αποφορτιζει αυτοματα τους πυκνωτες, οποτε δεν ανησυχεις μηπως ειναι φορτισμενοι, λογω του οτι κανει αυτοματη αποφορτιση. Ομως μεχρι ποση ταση/ρευμα μπορει να αντεξει?
Αν δείχνει κανονικό ESR και χωρητικότητα τότε ο πυκνωτής είναι εντάξει. Δέν μπορώ να φανταστώ κάποιο άλλο πρόβλημα απο τη στιγμη που αυτά τα δύο νουμερα είναι σωστά.
Το esr70 είναι καλό και αξιόπιστο αλλά τότε το αγόρασα λίγο ακριβά (γύρω στα 150 ευρώ) και υπήρχαν στην αγορά φτηνότερα που κάνουν την ίδια δουλειά. Πάνε χρόνια απο τότε και δέν έχω ιδέα πόσο πωλέιται τώρα και αν έχει βγεί κάτι καλύτερο η φτηνότερο.
Όντως αποφορτίζει τους πυκνωτές, αλλά αυτό είναι κυρίως για να πάρει πιό σωστή μέτρηση. Δεν θα δοκίμαζα να αποφορτίσω οτιδήποτε πάνω απο 25 Volt μέσω του οργάνου, αλλά ούτε κάποιον υπερπυκνωτή ο οποιός είναι μόλις στα 3 volt αλλά θα αποφορτίζει για πάρα πολλά λεπτά.
Από που το είχες πάρει θυμάσαι; Γιατί έκανα μία πρόχειρη γύρα στα Ελληνικά μαγαζιά και δεν το πέτυχα κάπου μόνο από Αγγλία από τον παραγωγό.
Αναλυτική κ ολοκληρωμένη παρουσίαση με άρτια οργανωμένες θεματικές ενότητες! Συγχαρητήρια!
Θέτω κάποια ερωτήματα τα οποία μου δημιουργήθηκαν βλέποντας το βίντεο.
- Ποιο ειναι το προγραμμα που χρησιμοποιηθηκε για την προσομοιωση της αυξησης της esr;
- τα αερια που εβγαιναν απο τον πυκνωτη δεν ηταν τοξικα για την υγεια σου;
- καπου διαβασα οτι κσποιοι ηλεκτρολυτικοι εχουν οριο 2000 ωρες λειτουργιας, πρακτικα σημαινει οτι σε 100 ημερες θα χαλασει, η ερωτηση ειναι: ο κατασκευαστης δινει παντα το χρονο μεγιστης λειτουργιας;
- σε 2 συσκευες μου που ετυχε να χαλασει ημεκτρολυτικος παρατηρησα δυσλειτουργια, η ερωτηση ειναι αν μπορω χωρις το συγκεκριμενο μηχανημα να βρω ποιος ειναι ο χαλασμενος απο την στιγμη που δεν υπαρχουν εμφανη σημαδια κοπωσης;
Ευχαριστώ πάρα πολύ ακόμα κ αν δεν απαντηθουν
+George Vrynios Το πρόγραμμα λέγεται LTspice και είναι δωρεάν: www.linear.com/designtools/software/
Επειδή πολλοί με ρωτούν, μόλις τελειώσω με κάποιες εκρεμότητες θα κάνω ένα βίντεο σχετικά με τη χρήση του.
Το αέριο που φαίνεται είναι κατα βάση ατμός νερού. Ο ηλεκτρολύτης που έχουν οι πυκνωτές είναι διαλυμένος σε νερό. Αν ο πυκνωτής ζεσταίνεται σιγά σιγά, όπως στο βίντεο, τότε βγαίνει λίγο πολύ μόνο το νερό και τα υπόλοιπα χημικά μένουν στον πυκνωτή. Αν όμως σκάσει βίαια, θα πετάξει το νερό μαζί με τα χημικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Μυρίζει πολύ έντονα και είναι διαβρωτικό, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται.
Οι 2000 ώρες ισχύουν για σχεδόν όλους τους πυκνωτές, όμως αν θυμάμαι καλά αυτό αφορά συνεχόμενη λειτουργία στη μέγιστη θερμοκρασία περιβάλοντος (105 βαθμούς) και με το μέγιστο ripple current. Αν η θερμοκρασία κρατηθεί σε χαμηλότερα όρια η ζωή του πυκνωτή αυξάνεται εκθετικά.
Χωρίς το ESR meter ποτέ δέν μπορείς να είσαι σίγουρος οτι ο πυκνωτής έχει χαλάσει. Επειδή όμως συνήθως στις πιό πολλές συσκευές οι πυκνωτές είναι σχετικά φτηνοί και λίγοι στον αριθμό, τους αλλάζουμε όλους με καινούριους προληπτικά.
Σε ευχαριστώ
Πολύ καλός