De ingewikkelde ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 чер 2022
  • Hoe voed je een kind op met een lijf van een 3-jarige en het bewustzijn van een 6-jarige?
    Waarom is er zo vaak een mismatch met anderen?
    En wat is het überhaupt, hoogbegaafdheid?
    Over asynchrone ontwikkeling, en het belang van goed kijken naar de verschillende ontwikkelingsfases bij alle kinderen!
    Genoemd in deze video:
    Poster zijnskenmerken van hoogbegaafde kinderen: expertgroepontwikkelingsvoors...
    Integral theory op wikipedia:
    en.wikipedia.org/wiki/Integra...)
    Overzicht van ontwikkelingsfases in Spiral Dynamics:
    gsutherland.blog/2020/09/20/i...

КОМЕНТАРІ • 29

  • @innsaeivoorlichaamgeestenz6172
    @innsaeivoorlichaamgeestenz6172 8 місяців тому +1

    Wat een heldere uitleg, wauw! Dank je wel! Kan er voor mezelf wat mee en in mijn werk in de kinderopvang.

  • @arnestodenz2929
    @arnestodenz2929 Рік тому +1

    Dit is zeer interessant en vrij herkenbaar. Had van mij nog best een uur langer mogen doorgaan. Dus nee, het was zeker niet teveel stof😉 Die voorbeelden waren ook zeer verhelderend en tevens actueel. Echt geweldig dit!

  • @adasluijs6825
    @adasluijs6825 11 місяців тому +1

    Wat herkenbaar! Bedankt voor je informatie en heldere uitleg en het delen van het plaatje.

  • @thedoortjedartel
    @thedoortjedartel Рік тому +2

    Wat fijn! "Dat ik veel meer zie dan wat ik waar kan maken" ❤. Zo herkenbaar wat je allemaal verteld in je filmpjes. Die (h)erkenning is zo fijn. Geeft rust 😊.❤

  • @hetedeleambacht6608
    @hetedeleambacht6608 Рік тому +3

    Wat een fantastische uitleg! En zeker niet te lang, er is nog meer over te zeggen denk ik. Wel vind ik overprikkeld een beetje een te algemeen begrip, iedereen heeft er nu de mond van vol. Als een kind thuiskomt... en er is gewoon niet aan zijn/haar emotionele, sociale of cognitieve behoeften voldaan dan kan dat uitputtend zijn, maar vooral frustrerend lijkt me. Gefrustreerd lijkt me dan een beter woord, als die frustratie lang genoeg duurt gaat je hele persoonlijke ontwikkeling er ook onder lijden denk ik.

    • @mindfulmetjekindje1717
      @mindfulmetjekindje1717  Рік тому +2

      Wat fijn dat je er wat aan hebt! Overprikkeling zie ik als een overload van het systeem, en dan met een centrale rol van het zenuwstelsel. Overprikkeling kan door van alles veroorzaakt worden: een teveel of te weinig van iets, jouw voorbeelden vallen daar zeker onder, maar ook prikkels van honger, of een niveau van frustratie dat niet langer goed te managen is voor het systeem. Zo zou onderprikkeling een overprikkeling aan fysieke en emotionele reacties kunnen veroorzaken.
      Kortom: het systeem raakt uit balans en komt vaak in een stressreactie. Hogere hersenfuncties zijn tijdelijk niet bereikbaar, totdat een nieuwe balans is gevonden.
      Ja: het is een breed begrip, maar wat een kind dan nodig heeft hangt helemaal af van de oorzaak. Kun je daar wat mee?

  • @evesol2812
    @evesol2812 2 роки тому +3

    Geweldig dit, dankjewel. Zo herkenbaar, dat ik er tranen van in mijn ogen krijg. Zou graag meer horen/leren over dit onderwerp!

    • @mindfulmetjekindje1717
      @mindfulmetjekindje1717  2 роки тому +2

      Hallo Eve, dank voor je reactie! Welke vragen zou je het liefst beantwoord zien? Over de integrale theorie? Over de ontwikkeling van bijzondere kinderen? Laat het maar horen en ik kijk wat ik kan doen.

    • @evesol2812
      @evesol2812 2 роки тому +3

      @@mindfulmetjekindje1717 dankjewel, dat vind ik heel tof. Ik denk met name over de omgang met begaafde kindjes, de asynchroniteit; hoe help je je kindje daarmee? Onze dochter is cognitief heel sterk, emotioneel ook, maar sociaal met andere kindjes is lastiger. Oudere kindjes wel. Hoe help ik haar daarmee, of is dat helemaal niet nodig. En hoe ga ik als ouder om met de intensiteit? 😅

    • @mindfulmetjekindje1717
      @mindfulmetjekindje1717  2 роки тому +3

      @@evesol2812 goede vragen, ik leg ze in de week en kom er komende maand op terug.

    • @mindfulmetjekindje1717
      @mindfulmetjekindje1717  2 роки тому +2

      @@evesol2812 omgaan met de intensiteit van je kind, is het onderwerp van komende week. Ik ga aanstaande vrijdag een techniek delen die je kan helpen, en ook schrijf ik er nog wat blogs over. Als je niets wil missen kun je je hier aanmelden voor de wekelijkse mailings:
      mindfulmetjekindje.nl/2022/02/04/inspiratieshots-in-je-brievenbus/
      En heb je nog andere vragen? Stel ze gerust!

  • @moi984
    @moi984 Рік тому

    Mooi!!

  • @hetedeleambacht6608
    @hetedeleambacht6608 Рік тому +1

    ook handig voor volwassenen die het gevoel hebben dat ze nergens bij aansluiten .....

  • @mindfulmetjekindje1717
    @mindfulmetjekindje1717  Рік тому

    Gezond en ontspannen omgaan met al die intensiteit? Kom bij het Mindful Family programma! Lees er alles over en schrijf je vandaag nog in: mindfulmetjekindje.nl/het-meest-complete-mindfulness-en-ouderschapsprogramma/

  • @user-ij1nv8be3i
    @user-ij1nv8be3i 9 місяців тому +1

    Zonder taalbeheersing is het lastig een boodschap over te brengen, of zelfs maar een redenatie voor jezelf te kunnen opbouwen .... 'nou niet alleen het is niet zo dat als je hoe hoger'..... en zo zwemt het alle kanten op, naar eigen genoegen. Niemand spreekt je tegen want er is geen touw aan vast te knopen.

  • @doortjeleupens9079
    @doortjeleupens9079 10 місяців тому

    Het enige wat ik zie bij kinderen met een bijzonderheid is dat ze kunnen in de muziek laten zien dat ze een bijzondere aanleg hebben, voor de rest is het een groot vraagteken

  • @plranisch9509
    @plranisch9509 Рік тому +2

    Mijn dochter kreeg trauma van juffen die haar niet geloofden dat ze veel hogere niveaus boeken las! Ipv checken deden ze alsof mijn dochter niet goed was! Na jaren ellende met vmbo advies onterecht, studeert mijn dochter rechten op uni!

    • @mindfulmetjekindje1717
      @mindfulmetjekindje1717  Рік тому +1

      Wat naar dat ze niet gezien werd en jullie zo hard moesten knokken! Er is zó weinig begrip, en ongelooflijk dat op scholen zo vastgehouden kan worden aan eigen conclusies, zonder verder te onderzoeken. Het maakt me erg verdrietig dat er zoveel kinderen erdoor beschadigd worden.
      Te gek dat ze nu rechten studeert, zit ze op haar plek op de uni? Ik hoop het!

    • @hetedeleambacht6608
      @hetedeleambacht6608 Рік тому

      pffff..stomme juffen, je komt ze inderdaad overal tegen.....soms is er ook gewoon geen tijd voor extras...

  • @doortjedartel9009
    @doortjedartel9009 9 місяців тому +2

    Beetje onsamenhangend verhaal. Wat is de definitie van hoogbegaafdheid?

    • @mindfulmetjekindje1717
      @mindfulmetjekindje1717  9 місяців тому +2

      Goede vraag... Daar zijn verschillende definities van.
      Ik hanteer de delphi definitie, hier komtie: “Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.” Gekoppeld aan een (vermoedelijk) IQ dat hoger is dan 98% van de bevolking.
      Verder wordt hoogbegaafdheid gelinkt aan de 5 overexcitibilities van Dabrowski: HB-ers hebben in ieder geval een hoge intellectuele sensitiviteit, en daarnaast heeft waarschijnlijk meer dan 70% een sensitiviteit op het emotionele vlak en de verbeelding. Psychomotore en sensuele worden minder gelinkt (zie academia.edu), maar zijn ook vaak sterk aanwezig. Over het algemeen geldt volgens Susan Jackson: hoe hoger het IQ, hoe gevoeliger.
      Bij kinderen uit dit zich allemaal vaak in een asynchrone ontwikkeling: het één gaat sneller dan het andere - maar naast dat de asynchroniteit voor spanning en isolatie kan zorgen, geeft de sensitiveit alleen al vaak een kwalitatief andere waarneming en beleving van de wereld en zichzelf (Susan Jackson).
      De zijnskwaliteiten van hoogbegaafdheid kun je vaak al bij jonge kinderen herkennen, bijvoorbeeld met dit overzicht: expertgroepontwikkelingsvoorsprong.nl/product/poster-zijnskenmerken/
      Ik begin hier schik in te krijgen, maar is het verhelderend voor jou?
      En wat is jouw definitie?

    • @doortjedartel9009
      @doortjedartel9009 9 місяців тому +1

      @@mindfulmetjekindje1717 een definitie heb ik niet, bij hoogbegaafdheid denk ik aan een zeer intelligent persoon, die allemaal (zeer) hoge cijfers haalt op school. Maar inderdaad, creativiteit is ook een teken van intelligentie. Ik heb moeite met een predikaat als hoogbegaafd, omdat het iemand boven een ander stelt. Aan de andere kant is het met deze term duidelijk wat er bedoeld wordt. Ik zou eerder spreken van begaafdheid

    • @mindfulmetjekindje1717
      @mindfulmetjekindje1717  9 місяців тому +1

      @@doortjedartel9009 Je bent niet de enige die er moeit mee heeft. Veel hoogbegaafden vinden de titel zelf lastig. Ooit komt er wellicht een beter dekkende term, maar voor nu doen we het er maar mee.

  • @doortjeleupens9079
    @doortjeleupens9079 10 місяців тому +2

    Heeft.. niet hebt😂

  • @TheOpticalFreak
    @TheOpticalFreak Рік тому +6

    Hoe zou iemand aan jouw gezicht kunnen zien, dat jij veel meer ziet dan jij waar kan maken!! 🤷🏻‍♂️ Wat je zegt slaat echt nergens op!! 🤦🏻‍♂️