Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Verkkokalastusta Kitkajärvellä. Osa 95 - selkävesien reunoilla.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 чер 2024
  • Ahvenen kutu alkaa pian jäiden lähdön jälkeen. Myös isot ahvenet liikkuvat aktiivisesti muutaman metrin vedessä. Hyvät kalapaikat ovat usein hyviä paikkoja vuodesta toiseen. Ahvenen suosiossa on keväällä erityisesti rantavesien reunat, joista kalat hakevat sopivia kutualustoja, kuten hakopuita.
    Vesien lämmetessä kutu päättyy ja ahvenen aktiivinen liikkuminen rantavesissä loppuu. Kaloja kannattaa tällöin hakea viileämmiltä vesiltä.
    Net fishing in spring, lake Kitka, Finland

КОМЕНТАРІ • 7

  • @markonikula2611
    @markonikula2611 Місяць тому

    Kyllä se veden lämpötila ohjaa kutua. Hauki kutee ensimmäisenä ja ahven seuraa perässä. Etelässä jopa ennen vappua ja Lapissa kesäkuun puolella.
    Lohikalat kärsii lämmöstä ja ahvenkalat hyötyy, erityisesti kuha. Ja toki levän määrä voi lisääntyä lämmön myötä.

  • @jussi4113
    @jussi4113 Місяць тому +1

    Meillä meni ahvenen kutu aika äkkiä oho. Eikös se lämpötila oo aika tärkeä asia tuossa Tulihan sieltä ahventa. Eilen tuli hyvin muikkua päiväpyyntinä. Yks 15mm verkko oli 5 tuntia.muutama pikku ahven oli seassa

  • @pirumerrassa
    @pirumerrassa Місяць тому

    Heippa, Jeps tuo ahvenen kutu on todella mielenkiintoinen alue, oma arvioni on valoisuus, veden lämpötila, ja varovaisuus, vai sanoisinko ahvenen arkuus
    Mene ja tiedä, mutta mukava on miettiä
    Kiitos videosta
    Heippa taas🐟🐟🐟🐟👍

    • @Kitkajarvelainen
      @Kitkajarvelainen  Місяць тому +1

      Kiitos.

    • @markonikula2611
      @markonikula2611 Місяць тому +1

      Tuo valon lisääntyminen on kuitenkin joka kevät samalla tavalla tapahtuva ilmiö. Pohjoinen kiilaa etelän ohi päivän pituudessa jossain vaiheessa kevättä, mutta kutu silti alkaa ensin etelässä ja siirtyy pohjoiseen viikkojen kuluessa.

    • @Kitkajarvelainen
      @Kitkajarvelainen  Місяць тому +1

      Tuo on ihan totta. Mutta etelässä ei ole jäätä ja valo pääsee hyvin järveen. Esimerkiksi tänä vuonna meillä oli lumipeite jään päällä pitkälle toukokuuhun, mikä suodattaa tehokkaasti valoa.

    • @markonikula2611
      @markonikula2611 Місяць тому +1

      ​@@Kitkajarvelainen
      Joo. Lyhyempi jää-/lumitalvi etelässä toki on, mutta kyllä se on vaihdellut myös Oulun korkeudella tässä viime talvena etenkin lumen osalta.
      Toissa talvena lumi katosi jäältä pariin otteeseen tammi- helmikuussa vesisateiden johdosta. Ja tänä keväänä noin kuukautta normaalia aiemmin samaisesta syystä. Silti noilla toukokuun puolessa välissä saaduilla kaloilla on ollut mäti vatsassa.
      Toki valo aktivoi kaloja jään alla, sen pilkkiessä huomaa, mutta toisaalta varsinkin isompi ahven käy araksi pilkkijän varjolle aurinkoisena päivänä. Ottaa muutaman päivän, että tottuvat valoon. Se mikä rannikolla houkuttelee kaloja suistoihin on jokien virtauman lisääntyminen huhtikuussa. Tulee paljon makeaa vettä suistoon ennen jäiden lähtöä. Norssiparvet odottelee jokeen nousua noin kuukauden puolentoista ajan ja niitä saa pilkillä.
      Mahtaa siika olla jo syvemmällä tuohon aikaan. Tässä rannikolla kevään viimeiset siiat tulee jäiden lähdön aikaan, jos pääsee laskemaan verkot jäälauttojen sekaan. Pari päivää myöhemmin ovat jo kadonneet.