Salutare! A trecut ceva vreme de cand nu am mai lasat comentarii! Am vizionat tot filmul, foarte frumos realizat, camera filmeaza perfect, ca intotdeauna. Preferatele mele sunt albastrele, cred ca am mai spus-o in trecut. De altfel sunt primele tramvaie, sa spunem, “noi”, care au circulat la noi in oras. O cunostinta imi povestea recent impresii despre ele. Spunea ca ar fi calatorit mult cu vagonul 3001 pe linia 12 (pe vremea cand acela circula). Dupa cum sigur stii, ca era practic o modernizare a doua Tatre (asa am inteles, ca primele Bucur au fost construite din doua vagoane Tatra, pe parcurs s au facut dintr-unul singur). Insa 3001 avea mai mult Tatra decat astea albastre, din ce am vazut in poze. Spre exemplu si scaunele erau de Tatra, vopsite in negru (parca, am vazut acele poze acum vreun an), caroseria tot de la Tatra era luata, probabil mai multe lucruri. Imi povestea ca parea ciudat dar si interesant. Ciudat probabil ca da fiindca aia era prima lor incercare de a face ceva mai modern (sincer sa fiu nu stiu cat de modern era, dar era o noutate). Dupa el a urmat 3002 care semana cu 3003 doar ca stii ca unul era bidirectional si celalalt cu un singur post. Personal mi-au placut intotdeauna astea doua, 3002 si 3003. Ele fata de 3001 aratau oricum mai noi, dupa parerea mea. Insa intotdeauna mi-as fi dorit ca flota de Bucur 1 sa fie mai mare si sa fie mai multe albastre, fiindca desi mi au placut mie 3002 si 3003, albastrele mi s au parut mult mai frumoase. Mai ales ca erau albastre, o pata de culoare prin oras (acum insa nu mai e cazul pentru ca avem tramvaie de aproape toate culorile: albe, verzi, unul galben, albastre, unul rosu, unul negru, cateva bej, probabil imi mai scapa ceva). Mi le imaginez iara reparate, proaspat vopsite stralucind in albastru, cu boghiuri curate si eventual gasita o solutie si implementata o portiune de podea partial coborata in dreptul unei usi, intre un boghiu si articulatie (se practica pe un tramvai parca numit Vario LF, de ce n am putea si noi?). In plus, pentru uniformizare, atata vreme cat 3001 si 3002 ar fi restaurate si pastrate pentru un muzeu al tramvaielor, vagonul 3003 zic eu ca ar putea fi si el modificat sa semene cu restul seriei, luandu-le designul. Ar fi mai usor la tamponari, piese… Asta doar daca le-ar face RK, ceea ce am inteles ca nu se va intampla. Am priceput ca se va mai trage de ele un pic si apoi vor fi retrase direct, din cauza boghiurilor de Tatra, cica nu s-ar mai gasi bandaje. Bine, atunci sa mi spuna si mie de ce nu gasesc ei bandaje la Bucur V2A pe cand cei din Praga modernizeaza Tatre de 60 de ani intr un model nou (T3R PLF FACELIFT sau ceva). Aia de unde gasesc bandaje? 😁…Sper ca n-am plictisit pe nimeni cu teoria mea cu Bucur V2A, imi plac foarte mult. Trebuiau mai multe vagoane de mica capacitate, nu doar 8 Bucur, cate sunt apte de circulatie acum…
Ma bucur de acest comentariu amplu. Multumesc frumos pentru el si pentru apreciere. De unde sa incep... :) In primul rand trebuie un muzeu real al STB cu vagoane reale vizitabile si perfect reconditionate care sa poate fi scoase la parada. Un muzeu cu machete nu are acel impact pe care il are o vizita intr-un vagon istoric unde sa prinzi bara, sa te asezi pe un scaun ca sa intelegi cum au calatorit strabunicii, bunicii etc. Din acest motiv sunt trist cand aud de casarea sau abandonarea fara conservare a diverselor vagoane. STB intradevar are si vagoane in conservare insa trebuie conservate cu un scop, care este expunerea intr-un muzeu care nu exista si a carui existenta nu este nici macar programata. 3001 si 3003 sunt importante piese pentru transportul bucurestean pentru ca sunt munca si inginiozitatea inginerilor de la URAC. La fel si Bucur V2A. Restul de flota de "albastre" sunt de acord ca ar trebui sa fie tinute in circulatie, binenteles reconditionate. 3008 are spate cum are 273 deci s-a dorit ceva. Dar acest RK obligatoriu trebuie sa contina si Aer Conditionat. Vara asta am mers cu 309 care este unic dupa RK insa am fiert in el. Mi-ai adus aminte de tramvaiele roz. Erau foarte dragute mai ales in griul postrevolutionar. Cred ca toate au fost casate (daca nu ma insel) asta ca tot ziceam de muzeu. Cat despre Tatre.... imi plac tare mult. Am inteles ca unele deja vor fi modernizate. Sper insa sa nu le vad in schema de culoare verde ca nu le va sta bine. Mai toate tarile ex-comuniste si le-au modernizat pentru ca sunt fasnete si fiabile. Trebuie vointa si se pot contacta orase ce mai au aceste modele ca sa gaseasca componente. Dincolo de vehicule in sine aceste tramvaie sunt parte a istoriei acestui oras si al Romaniei. Sunt o dovada ca Romania a existat in acesta industrie si ca oameni pasionati au facut imposibilul posibil intr-o era plina de mizerii politice care au sabotat constant financiar sau imobiliar URAC.
In primul rand multumesc pt comentariu si vizionare. Referitor la anul in care s-au dat in folosinta, m-am referit la anul in care au intrat in uzul STB nu la anul la care au intrat pe traseu pe o linie particulara. Daca doresti poti viziona un videoclip cu tramvaiele Imperio chiar din ziua in care au fost puse prima data pe traseul lui 41: Tramvaiele Astra Imperio Metropolitan: Prima zi pe traseu, București 10 Decembrie 2022 ->ua-cam.com/video/BkNOersjJVk/v-deo.html
Great Video, please don‘t stop posting
Thank you very much for the comment, and for the encouragement words. I'll try to post as much as the time is on my side.
Salutare! A trecut ceva vreme de cand nu am mai lasat comentarii! Am vizionat tot filmul, foarte frumos realizat, camera filmeaza perfect, ca intotdeauna. Preferatele mele sunt albastrele, cred ca am mai spus-o in trecut. De altfel sunt primele tramvaie, sa spunem, “noi”, care au circulat la noi in oras. O cunostinta imi povestea recent impresii despre ele. Spunea ca ar fi calatorit mult cu vagonul 3001 pe linia 12 (pe vremea cand acela circula). Dupa cum sigur stii, ca era practic o modernizare a doua Tatre (asa am inteles, ca primele Bucur au fost construite din doua vagoane Tatra, pe parcurs s au facut dintr-unul singur). Insa 3001 avea mai mult Tatra decat astea albastre, din ce am vazut in poze. Spre exemplu si scaunele erau de Tatra, vopsite in negru (parca, am vazut acele poze acum vreun an), caroseria tot de la Tatra era luata, probabil mai multe lucruri. Imi povestea ca parea ciudat dar si interesant. Ciudat probabil ca da fiindca aia era prima lor incercare de a face ceva mai modern (sincer sa fiu nu stiu cat de modern era, dar era o noutate). Dupa el a urmat 3002 care semana cu 3003 doar ca stii ca unul era bidirectional si celalalt cu un singur post. Personal mi-au placut intotdeauna astea doua, 3002 si 3003. Ele fata de 3001 aratau oricum mai noi, dupa parerea mea. Insa intotdeauna mi-as fi dorit ca flota de Bucur 1 sa fie mai mare si sa fie mai multe albastre, fiindca desi mi au placut mie 3002 si 3003, albastrele mi s au parut mult mai frumoase. Mai ales ca erau albastre, o pata de culoare prin oras (acum insa nu mai e cazul pentru ca avem tramvaie de aproape toate culorile: albe, verzi, unul galben, albastre, unul rosu, unul negru, cateva bej, probabil imi mai scapa ceva). Mi le imaginez iara reparate, proaspat vopsite stralucind in albastru, cu boghiuri curate si eventual gasita o solutie si implementata o portiune de podea partial coborata in dreptul unei usi, intre un boghiu si articulatie (se practica pe un tramvai parca numit Vario LF, de ce n am putea si noi?). In plus, pentru uniformizare, atata vreme cat 3001 si 3002 ar fi restaurate si pastrate pentru un muzeu al tramvaielor, vagonul 3003 zic eu ca ar putea fi si el modificat sa semene cu restul seriei, luandu-le designul. Ar fi mai usor la tamponari, piese… Asta doar daca le-ar face RK, ceea ce am inteles ca nu se va intampla. Am priceput ca se va mai trage de ele un pic si apoi vor fi retrase direct, din cauza boghiurilor de Tatra, cica nu s-ar mai gasi bandaje. Bine, atunci sa mi spuna si mie de ce nu gasesc ei bandaje la Bucur V2A pe cand cei din Praga modernizeaza Tatre de 60 de ani intr un model nou (T3R PLF FACELIFT sau ceva). Aia de unde gasesc bandaje?
😁…Sper ca n-am plictisit pe nimeni cu teoria mea cu Bucur V2A, imi plac foarte mult. Trebuiau mai multe vagoane de mica capacitate, nu doar 8 Bucur, cate sunt apte de circulatie acum…
Ma bucur de acest comentariu amplu. Multumesc frumos pentru el si pentru apreciere. De unde sa incep... :) In primul rand trebuie un muzeu real al STB cu vagoane reale vizitabile si perfect reconditionate care sa poate fi scoase la parada. Un muzeu cu machete nu are acel impact pe care il are o vizita intr-un vagon istoric unde sa prinzi bara, sa te asezi pe un scaun ca sa intelegi cum au calatorit strabunicii, bunicii etc. Din acest motiv sunt trist cand aud de casarea sau abandonarea fara conservare a diverselor vagoane. STB intradevar are si vagoane in conservare insa trebuie conservate cu un scop, care este expunerea intr-un muzeu care nu exista si a carui existenta nu este nici macar programata. 3001 si 3003 sunt importante piese pentru transportul bucurestean pentru ca sunt munca si inginiozitatea inginerilor de la URAC. La fel si Bucur V2A. Restul de flota de "albastre" sunt de acord ca ar trebui sa fie tinute in circulatie, binenteles reconditionate. 3008 are spate cum are 273 deci s-a dorit ceva. Dar acest RK obligatoriu trebuie sa contina si Aer Conditionat. Vara asta am mers cu 309 care este unic dupa RK insa am fiert in el. Mi-ai adus aminte de tramvaiele roz. Erau foarte dragute mai ales in griul postrevolutionar. Cred ca toate au fost casate (daca nu ma insel) asta ca tot ziceam de muzeu. Cat despre Tatre.... imi plac tare mult. Am inteles ca unele deja vor fi modernizate. Sper insa sa nu le vad in schema de culoare verde ca nu le va sta bine. Mai toate tarile ex-comuniste si le-au modernizat pentru ca sunt fasnete si fiabile. Trebuie vointa si se pot contacta orase ce mai au aceste modele ca sa gaseasca componente. Dincolo de vehicule in sine aceste tramvaie sunt parte a istoriei acestui oras si al Romaniei. Sunt o dovada ca Romania a existat in acesta industrie si ca oameni pasionati au facut imposibilul posibil intr-o era plina de mizerii politice care au sabotat constant financiar sau imobiliar URAC.
Imperio Metropolitan de pe linia 32 au intrat în circulație anul acesta, nu în 2022.
In primul rand multumesc pt comentariu si vizionare. Referitor la anul in care s-au dat in folosinta, m-am referit la anul in care au intrat in uzul STB nu la anul la care au intrat pe traseu pe o linie particulara. Daca doresti poti viziona un videoclip cu tramvaiele Imperio chiar din ziua in care au fost puse prima data pe traseul lui 41:
Tramvaiele Astra Imperio Metropolitan: Prima zi pe traseu, București 10 Decembrie 2022 ->ua-cam.com/video/BkNOersjJVk/v-deo.html