İbn-i Sina Neden Dinden Çıkmakla Suçlandı? Felsefesi, Uçan Adam Fikri

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 тра 2024
  • Gazali Neden İbni-i Sina'yı Dinden Çıkmak ile Suçladı?
    Bu videoda İslam kültürünün önemli temsilcilerinden bilim ve felsefede önemli fikirler ortaya atan 980-1037 yılları arasında yaşamış İbn-i Sina'yı konuşuyoruz. Tanrının varlığına dair sunduğu metafizik delil ve "uçan adam" düşünce deneyinden söz edecek ve sonrasında Gazali'nin neden İbn-i Sina'yı tekfir ettiği (kafir ilan ettiğinden) söz edeceğiz.
    00:00-05:14 Giriş
    05:14-07:14 Biyografi
    07:14-09:35 Skolastik Felsefe
    09:35-18:40 İbn-i Sina Felsefesi
    18:40-28:42 Südur Teorisi ve Kafir İlan Edilmesi
    İSLAM FELSEFESİ KİTABI:
    www.kitapyurdu.com/kitap/isla...
    İSLAM TARİHİ KİTABI:
    tamadres.com/islam-tarihi-2-c...
    💡 Yeni Başlayanlar için "Dilozof Felsefe Tarihi Serisi" (45 Bölüm)
    • BATI FELSEFESİ TARİHİ ...
    ❓BEN KİMİM?
    www.pelindilaracolak.com
    📣 Felsefi Podcast Programım "Dünyaya Fırlatıldık!" ı Dinlediniz mi?
    open.spotify.com/show/2j3PhnL...
    📣 Ücretsiz bültenime kayıt olarak videolarımın metinlerini mail olarak alın:
    apos.to/n/dilozof
    📣 Online Eğitimler | superpeer.com/dilozof
    📱SOSYAL MEDYA
    ➡ Twitter | / pelindilaraclk
    ➡ Instagram | / pelindilaracolak
    ➡ Facebook | / pelindilaracolak
    👋🏼 Patreon aracılığıyla destekleyin: / pelindilaracolak
    📬 Bana Ulaşın: contact@pelindilaracolak.com
    ➡ Video Post Prodüksiyonu:
    Baha Can Erenoğlu

КОМЕНТАРІ • 2,9 тис.

  • @pelindilaracolak
    @pelindilaracolak  Рік тому +33

    📣 Felsefi Podcast Programım "Dünyaya Fırlatıldık!" ı Dinlediniz mi?
    open.spotify.com/show/2j3PhnLZNp2sf1MJinT8Zo?si=470519b29c7a4595
    📣 Ücretsiz bültenime kayıt olarak videolarımın metinlerini mail olarak alın:
    apos.to/n/dilozof

    • @bayramgorel7069
      @bayramgorel7069 Рік тому

      ATATÜRK DEVRİMİ
      Atatürk’ün önemi; insanlığın, çağımızda ulaştığı “Akılcı ve Bilimsel Düşünme” evresini Türkiye’ye tanıtması ve toplumu onunla tanıştırmasıdır; toplumu bu aşamaya geçirmek amacıyla zihinsel devrimi yapmasıdır. Fakat Türkiye, bu çağdaş aşamaya geçememiştir. Ama bu evre ile tanışmıştır ve tadını almıştır. Tıpkı insanlığın akılcı düşünme olan felsefi düşünmenin çıkışından sonra tanrısal ve dinsel düşünmeye geçmesi gibi, Türkiye de, geri dönerek tanrısal ve dinsel düşünmeye dönmüştür. Yine tıpkı insanlık gibi, nasıl ki dinsel düşünme evresinden çıkıp akılcı düşünme evresine geçti, Türkiye de, dinsel düşünmeden çıkıp akılcı düşünme evresine geçecektir. Ama önce düşünme işlemi yapmasını sevmelidir.
      “Türkiye, Atatürk Devrimi sayesinde çağımızın tadını aldı bir kere. Ondan geriye dönmez. O nedenle Türkiye’de geçmişin motifleri, felsefeye göre, sürdürülebilir değildir.”
      “Türkiye’nin şu andaki dinsel durumu geçicidir ve mutlaka akılcı düşünmeye geçecektir.”
      Evreleri Atlamak
      İnsanlığın düşünsel evrimi; dokuz kademeli bir eğitim işlemidir. Dolayısıyla birinci evrenin düşünüş biçimini yapamayanlar, ikinci evreyi yapamazlar. Böyle sırasıyla gider. Şimdi bu düşünme evrelerinin hiçbirini yapmamış bir toplumun çağımız düşünüş biçimini yapamayacağının Atatürk çok iyi farkındaydı. Nitekim Atatürk bu çağdaş düşünüş biçimini Türkiye’ye tanıtmasının üzerinden bir asır geçmesine rağmen Türkiye’de bu çağdaş evreye ulaşabilen hiçbir kişi ve kesim çıkmadı. Nitekim Atatürk’ten bir asır sonra Türkiye, dinsel düşünmeye ve iktidara ulaştı. Aslında bu durum, değişmemiş asıl yapının tezahürü, açığa çıkması, dışa vurumu ve nüksetmesi idi.
      “Atatürk, Türk milletinin dört bin yıllık tarihinde yakaladığı en önemli tek fırsattır.”
      Fakat toplumsal varlığı sürdürebilmek için mutlaka çağdaş düşünme opsiyonunu açmak şart idi. En azından bu düşünmeye bir tırnak takılır ve varlığı sürdürme ihtimali yaratılmış olurdu. Bu düşünceyle Atatürk, çağdaş düşünüş biçiminin fikir ve bilgi ürünlerini almaya ve ülkeye taşımaya çalıştı. Fakat bu arada geçmiş düşünüş biçimlerini yapmanın gerektiğini bildiğinden eğitim sistemini ona göre düzenlemişti.
      Akılcı Düşünme
      İlahiyatçılar
      Türkiye, akılcı düşünme evresine geçmek istemektedir. Fakat bu geçişin öncülüğünü yapabilecek düşünürleri yoktur. Bir an önce bu düşünürleri mutlaka üretmelidir. Bu düşünürler, tıpkı insanlıkta olduğu gibi, dinsel aşamadaki insanlığı, dinsel düşünmeyi aşmış ve akılcı düşünmeye ulaşmış ilahiyatçıların akılcı düşünmeye çıkardıkları gibi, Türkiye’nin akılcı düşünmeyi yakalamış ilahiyatçıları tarafından yapılması mümkündür. Çünkü Türkiye, tıpkı insanlığın geçmişteki durumu gibi, şu anda sihirsel, tanrısal ve dinsel bir toplumdur.
      “Türkiye’yi ancak çağın düşünüş biçimine ulaşmış ilahiyatçılar çağdaşlaştırabilir.”
      Türkiye, dinsel düşünme evresinde bulunuyor ama dinsel düşünme işlemini yapmıyor, yapamıyor. Mesela dinsel düşünme evresinde insanlığın ilahiyatçıları, felsefeyi dinin hizmetinde kullanabilmişti. Fakat halen Türkiye’de bu işlemi yapabilecek ilahiyatçı yoktur.
      Niyazi kahveci

    • @muhammedfatihulutas3853
      @muhammedfatihulutas3853 Рік тому +3

      Merhabalar Dilara hanım İbn Sina ile alakalı çok fazla bir içerik olmadığına katılmakla birlikte sözün özü programının 37. ve 54. Bölümü İbn Sina ile alakalı bu sadece iki tanıtım videosu örneği daha birçok seminerde var. UA-cam nin algoritmasından dolayı önünüze çıkmamış olabilr. Ayrıca İbn Sina'nın kitaplarını okutan kanallarda var. Yaptığınız video bir tanıtım videosu olması açısından güzel olmuş ama hiç video bulamadım gibi şeyler söylediğiniz için yazmak istedim. Kolay gelsin

    • @onurerdogan4322
      @onurerdogan4322 Рік тому

      Tanrının evreni ödül ve cezaya göre antromoformik bulmanız tüm dinleri reddetmek demektir ve buda insan mantığına ve İslam felsefesine aykırıdır. Çünkü siz bir fabrikanın patronu olsanız kural koymak zorundasınız. Kuralsız patron olmazken Tanrının fabrika misali evreni yaratan bir patron olarak kural koymamasını düşünmek aşırı mantıksız. Allah'ın niteliklerini hâlâ bilmiyorsanız daha yolun başındasınız ve henüz İmam Gazali'ye denk gelmediniz demektir. Allah evreni neden yarattı sorusuna şöyle cevap veriyor: Ben gizli bir hazineydim bilinmek istedim. Burda ne demek istemiş önce bunu araştırın Tanrının kurallarını inkâr etmeden önce fakat İstediğiniz kadar sorgulayın Tanrının düşünce yapısını İslam'ı reddettiğiniz sürece asla anlayamayacaksınız. Neden mi? Bir sürahi örneği de ben vereyim size: 1.5 litre sürahi en fazla kaç litre su alır içine? 1.5 litre. neden? Çünkü onun kapasitesi o kadar. İnsan beyni de sürahi gibidir. Tanrı bir kapasite vermiştir. Onun dışına asla çıkamaz. Çünkü bu kapasiteyi Tanrı belirliyor. Daha iyi anlamanız için şöyle özetleyeceğim. Bir iş varsa bu işi yapan, işten üstün olmak zorundadır. Örneğin yapay zekalı bir robot ürettiğinizi düşünün, siz bu robota hangi yazılımları yüklerseniz ona göre hareket eder ve bu yazılımın dışına çıkamaz. Ben nasıl doğduğum diye sorduğunuzda eğer siz ona bu cevabı verecek yazılımı yüklemediyseniz asla bu cevabı veremez. Yani Kumanda sizin elinizde ve siz o robottan daha üstün olmak zorundasınız ve siz ona ne verirseniz o sadece onu algılar. Tanrı da böyledir işte. Onun bize yüklemediği şeyleri algılamaya kapasitemiz yetmiyor ve bunu Kuran'ı Kerim de Ayetel Kürsi de şöyle açıklıyor: Yeryüzünde ve gökyüzündeki tüm canlılar, Allah'ın
      dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şey kavrayamazlar. İyi düşünmeler.

    • @atakanizgi
      @atakanizgi Рік тому +3

      Muhyiddin İbnü'l-Arabi hakkında araştırma yapsana bide

    • @birbilgimolsun6401
      @birbilgimolsun6401 Рік тому

      Selam Kardeşim.
      Peki siz Allaha iman ediyormusunuz?

  • @bulentbatmaz6295
    @bulentbatmaz6295 Рік тому +493

    "Kendileri bir yetimi sofraya davet etmekten acizken, insanları cennete çağırıyorlar."
    İbni Sina
    Bu sözü söylediğine göre ortam baya kötüymüş.

    • @NiyaziPekmezBalYemezoglu
      @NiyaziPekmezBalYemezoglu Рік тому +2

      İslam hep kötüydü. İslam insanlığın başına gelmiş en büyük felakettir!

    • @bulentbatmaz6295
      @bulentbatmaz6295 Рік тому +5

      @@NiyaziPekmezBalYemezoglu Hakikatı bulmuşsun ne diyim yaşam yolculuğunda iyi yolculuklar dilerim.
      Ben senin gibi düşünmüyorum.

    • @Tretman
      @Tretman Рік тому +4

      Bugün işte

    • @bulentbatmaz6295
      @bulentbatmaz6295 Рік тому +7

      @@Tretman insanın olduğu yer her zaman aynı. Bardağın içindeki su aynı. Sadece Bardağın karton, demir vb. değişiyor.

    • @tosunalp
      @tosunalp Рік тому +1

      Aynı bugün gibi. Aynı diyanet gibi. Kendileri imam masrafları için her aileden vergilerle zorla alınan paralara muhtaçlar ama millete cennet hayalleri satıp milletin vergileriyle milyonluk mercedeslere biniyorlar.

  • @tarantinoo83
    @tarantinoo83 Рік тому +142

    Dur Kahvemi alıp geliyorum..Sen varya Dilara tam bi efsanesin bence..Daha bu yaşta efsane olmak herkese nasip olmaz..Teşekkürler Güzel İnsan..

    • @tosunalp
      @tosunalp Рік тому

      @@Yunuserat . Bildiğim kadarıyla kendisi muhammedin uydurduğu allah isimli görünmez puta tapmıyor yani putperest değil 😉

  • @Aysenur-dj7kt
    @Aysenur-dj7kt 11 місяців тому +14

    Ben ilk okul okumuş 45 yaşında bir anneyim çok zevk aldım sizi dinlerken

  • @ahmetfarukaslan5789
    @ahmetfarukaslan5789 Рік тому +32

    Gece gece beynimi yaktığınız için teşekkür ederim😅
    Ağzınıza sağlık. Şu an toplumun farklı görüşlerdeki gruplarının bile takdir edip bilgisi önünde eğildiği az sayıda akademisyenimiz var, umarım gelecekte siz de onlardan birisi olursunuz.

    • @nahitakyel2284
      @nahitakyel2284 Рік тому +1

      ne yazmışın! ne döktürmüşün! heç bir şey olmaz la ondan.. kapasite meselesi kavrayış meselesi.. lakin şu olur boş tantanacı 1 saat konuştu ama ne konuştu o bisati çalanlardandı denen cinsten

  • @emre-fv6eh
    @emre-fv6eh Рік тому +56

    Felsefe öğrenciyim ve vize haftasındayken bu videoyu paylaşmış olman ilaç gibi geldi. Fikirleri üzerinde çalıştığım filozofları birbirleriyle daha bağlantılı olarak ele almamı sağladın. Çok teşekkür ederim.❤️

    • @beratduman5504
      @beratduman5504 Рік тому +2

      Felsefe alanınızda gelecek planınız nedir acaba? ben de düşünebilirim :)

    • @emre-fv6eh
      @emre-fv6eh Рік тому +3

      @@beratduman5504 spesifik bir şey diyemem maalesef çünkü piyasanın değer verdiği bir bölüm değil bundan kaynaklı mezunlarının planları askıda kalabiliyor. Ama düşünmeyi, sorgulamayı seven birisi olarak başka bir bölümde kendimi keşfedip geliştirmek, kavramlar hakkında objektif düşünerek konuları ele alamayabilirdim. Ayrıca psikoloji öğrencisiyim ve felsefeyle kesişen önemli noktalar var ben bu kısımlara yoğunlaşmak istiyorum… Eğer felsefe okumak gibi bir düşüncen varsa ingilizce okumaya gayret et bu önünü daha da açacaktır ve her şeyden önce sorgulayan, anlam arayan bir insanın kendine yapabileceği en büyük iyilik felsefeye yönelmek olacaktır.

    • @emre-fv6eh
      @emre-fv6eh Рік тому

      @@sayeart8672 Değer görmeyi beklediğime dair bir cümlem olmadı. Filozofların para kazanmadığını belirtmeden önce kimlere “filozof” dediğiniz üzerine bir düşünün isterseniz. Piyasanın değer anlayışı ile ilgili açıklamayı ancak siz bir araştırma yaptıysanız(Marx,Mill,Smith,Hobes gibi yazarların görüşlerine hakimseniz)tartışırım aksi halde size bunları açıklamakla kendimi yoramayacağım çünkü bu sizin yükümlülüğünüz beni ilgilendirmiyor. Ayrıca “felsefe bir haz meselesidir” cümlesine asla katılmıyorum. Çünkü bir Aristoteles bir Descartes ve Diyojen için bu cümleniz oldukça yersiz kaçacaktır. Felsefeyi hedonizme indirgeyemezsiniz; fakat pek tabii eğer araştırma yapmayıp, bu konular hakkında düşüncelerinizi doğru kaynaklarla temellendirmediyseniz her şeyi söyleyip ahkam kesebilirsiniz.

    • @omergul4592
      @omergul4592 11 місяців тому +1

      ​@@sayeart8672yani arkadaş şunu demek istiyor. Gecinmemi sağlayacak parayı bu alanda kazanamam. Toplumumuz bu tür alanlara değer veren bilinçli bir toplum değil. Gecimini sağlamak için başka bir bölüm okumak istiyor. felsefe, kişisel gelişimi hakkında önemli katkı sağlar ancak maddi olarak bir katkıda bulunmaz. Aileniz zenginse sadece bu alanda ilerleyebilirsiniz. Maalesef bu düşüncesinde haksız değil.

  • @kubrahtc5154
    @kubrahtc5154 Рік тому +9

    Harikasınız. Sizin gibi bilgi emekçileri çok değerli. Sürükleyici kitap gibi videolar bitiyor. Daha çok şey istiyoruz 👍

  • @esercolak3495
    @esercolak3495 Рік тому +3

    Çok kaliteli bir video olmuş.Emeğinize sağlık.Seri halinde devamı mümkün olursa mutlu olurum.

  • @ismailcivan8373
    @ismailcivan8373 Рік тому +27

    Sevgili Pelin Dilara, sanırım bağcılardaki aynı anadolu lisesinden mezunuz. Öyle bir ortamdan çıkıp bu denli kaliteli içerikler üretebilecek entellektüel birikime sahip olabilmen takdire şayan. Diğer içeriklerini de izledim. Emeklerine sağlık, teşekkürler 🙏🏻

    • @11-_-pikacu_11
      @11-_-pikacu_11 3 місяці тому +1

      Bağcılar da okumuş olmanın nesi kötü ki ? Bende liseyi orada okumuş hatta ilk okulu Esenler de okuyup mezun olmuş biri olarak ülkenin en iyi üniversitelerinden birini kazandım ayrıca benim gibi hatta benden çok daha iyi seviyede olan onlarca arkadaşlarım var ( bunlar sadece benim bildiğim kişilerin sayısı )

    • @demethenden
      @demethenden 25 днів тому

      Bağcılar naci ekşi mi?

  • @mesutyilmaz3645.
    @mesutyilmaz3645. Рік тому +4

    Her videoda farklı şeyler öğreniyor yeni bir bakış açısı ediniyorum. Tam bir eğitim kanalı benim için. 👏

  • @salih2328
    @salih2328 Рік тому +26

    Bu video için çok teşekkür ederiz Dilozof🌿
    Bu serinin devamının gelmesini çok isteriz eminim ki. Kendi birikimin ile İbn-i Sina'yı bize anlatman takdire şayandı.
    Ayrıca İbn Rüşt ve özellikle Ebubekir Râzi videolarını da senin anlatımın ile dinlemek ve bu konuları UA-cam platformuna taşımanı çok isterim. Başarılarının devamını dilerim 🌿

  • @EmreMotovlogveOyun
    @EmreMotovlogveOyun Рік тому +3

    Tamda bu konu hakkında Dtema videosunu izledim geçenlerde, sonra sevdiğim tek ilahiyat hocası olan davut dağın Dtema hakkında yaptığı videoyu izledim. İslam felsefesi hakkında daha fazla bilgi varmı diye bakayım dedim bu videoya ulaştım. Bu işi çok iyi yapıyorsun hep böyle ol ❤

  • @mustafakart3525
    @mustafakart3525 Рік тому +2

    Paylaşıyor olduğunuz değerli bilgiler için çok teşekkürler..

  • @zeynep-ly3qe
    @zeynep-ly3qe Рік тому +413

    İbn-i Rüşd videosu gelsin lütfen. Batı'da bile bu kadar tanınan ve kitapları, ders kitabı olarak okutulan birinin bizler tarafından neredeyse hiç bilinmemesi çok üzücü. Bu iş de sana kaldı Dilara :)

    • @mehrinindunyasi
      @mehrinindunyasi Рік тому +31

      Türkiyede ilaç sektörüne yer verilsin diye İbni Sina gibi büyüklerimiz ögretilmiyor. Megerse orta asya halklarının bazıları İbni Sina nın el kitabini yanında taşıyorlar el kitabi gibi ceplerinde falan. O derece önemli isim.

    • @erhanbingol
      @erhanbingol Рік тому +20

      Ya da İbni Haldun da anlatılabilir

    • @pelindilaracolak
      @pelindilaracolak  Рік тому +256

      Dürüst olmak gerekirse, içerik olsun diye bu insanları okumuyorum. Hiç bilmediğin bir konuda okumak araştırmak zaten çok zaman alan bir şey. Eğer sırf etkileşim peşinde olarak yapsaydım, muhtemelen ek okuma yapmama gerek olmayacak yüzeysel Stoacılık, Spinoza, Nietzsche videoları ile giderdim. Zaman kazandırırdı. Ama merak ediyorum.
      Bahsettiğiniz kişileri bir dönem mutlaka okuyacağıma eminim fakat bu sene ve önümüzdeki 6 ayın konusu Asya, Hinduizm, Budizm, Şinto vs. Ve her nedense bir yerden İslam felsefesindeki bazı kollarla birleşecek gibi de geliyorlar, (Mevlana'dan dolayı böyle hissediyorum muhtemelen) Özetle sıradan gidiyorum. Okuyup öğrenmeyi bu konuda kültür edinmeyi ve düşünmeyi sevdiğime göre, muhtemelen hayatım da böyle geçeceğine göre elbette bahsedilen isimleri zamanı geldiğinde konuşacağız. Sevgiler.

    • @NiyaziPekmezBalYemezoglu
      @NiyaziPekmezBalYemezoglu Рік тому +6

      Bu arkadaş hangi batıda ders kitabı olarak okutuluyormuş?

    • @okulbu4697
      @okulbu4697 Рік тому +30

      @@pelindilaracolak İbni ruşd olmadan batı anlayışı da eksik kalır. Bence buna eğilin.

  • @harbiselim
    @harbiselim Рік тому +24

    Kısa sürede bu kadar izlenmesi bence bu konuya aç olan insanlarımızın sandığımızdan fazla olması. İslam Felsefesi serisi bekliyoruz en kısa zamanda :)

  • @okyanusincisi7633
    @okyanusincisi7633 Рік тому

    Böyle donanımlı güzel insanları görmek çok güzel çok teşekkürler urettigin ve uretecegin tüm içerikler için emeğine sağlık

  • @sukruaslan4138
    @sukruaslan4138 Рік тому +52

    Pelin kızım, hayırlı geceler. Ben de İslami ilimlerde araştırmacı yazarım. Bence İbni Sina Kafir değil. Benim Osmanlı döneminde Üniversite kabul edilen ve adı Medrese olan o eski sitil Medreselerde okuyup icazet aldığım yerlerde Felsefe de okutulurdu ve buna "Mantık İlmi" denirdi. Yani İslam Felsefesi demek oluyor. Bu Medreselerde her okuyan gibi, ben bu İslam Felsefesini okudum ve ezberledim. Kitabın adı Essüllem el-Münevraq'tir/السلم المنؤرق. Orada da yazar "Bu İslam felsefesini okuma konusunda 3 görüş var: 1- İbni Salah ve Nevavî "haramdır" demişler, 2. Bazı alimler de ذaslında felsefenin okunması gereklidir" demişler. 3. Ama meşhur olan görüş ise, iyi düşünen ve her şeyin doğrusunu arayan kimseler için caizdir demişler. Ta ki bu ilimle insanlar daha doğru görüşlere varsınlar. Bu yazarın adı Ahdarî'dir, 1512 senesinde kitabını yazmış. Türkiye'de Nurcu diye bilinenlerin, eserlerini okudukları alim Said Nursi de bu kitabın üzerine bir bakıma çok önemli bir Yorum yazmış. Kitabım adı Kızıl îcaz'dır. Bu kitaba da bakılabilir. Bene vardı bu kitap, fakat Kütüphanemi bir Vakfa hediye ederken o da içinde gitmiş. Yoksa sana getirirdim.

    • @enajankirer6721
      @enajankirer6721 9 днів тому

      Merhabalar sizinle itibate geçebilirmiyim

    • @sukruaslan4138
      @sukruaslan4138 9 днів тому

      @@enajankirer6721 Her zaman beklerim. Selamlar...

  • @kartalimkartalim7132
    @kartalimkartalim7132 Рік тому +4

    Bu genç yaşta bu kadar donanımlı olmanız çok iyi, teşekkürler

  • @berkonly
    @berkonly Рік тому +4

    dilozof abla çok kaliteli bir içeriğe imza atmışsın, ortadoğu yargım yüzünden, islamın tek altın dönemine ait olan bu insanlardan birini senden dinlemek sevindirici, eğer okursan seviliyorsun✨

  • @abdullahcal2149
    @abdullahcal2149 Рік тому +4

    Anlatım şekliniz, konu hakimiyetiniz çok güzel çok beğendim. sizi ilk defa dinledim. Video başlığını gördüğümde de, video sonundaki sorunun çelişkisi zaten bende de vardı. Sanırım İbni-sina yaşadığı coğrafya da, islami kültürle çevrili bir alanda söyleyebileceği en yumuşak kelimeleri kullanmış.

  • @gokcebaydar
    @gokcebaydar 2 місяці тому

    Videolarınızdan çok şey öğreniyorum, anlatımınızı, dili kullanımınızı çok başarılı buluyorum. Bu coğrafyada felsefe hakkında, bu kadar yetkin bir biçimde varolmanıza hayranlık duyuyorum ve hemcins olmamızdan gurur duyuyorum. Başarılarınızın, hayattaki varoluş tatmin ve hazzınızın, neşe, coşku, tutku duygularınızın devamını dilerim.

  • @gokturk-turkiye6476
    @gokturk-turkiye6476 Рік тому +7

    Ülkemizin böyle akıllı, bilgili ve çalışkan insanlara ihtiyacı var! Allah'ım güzel bir dünya hayatı ve sonrasında sonsuz mutlu bir ahiret hayatı versin.

  • @busraozdemir996
    @busraozdemir996 Рік тому +4

    İlk defa bir videonuzu izledim Dilara hanım ve çok beğendim anlatım tarzınız çok hoşuma gitti bundan sonra sıkı takipçiniz olacağım 😊

  • @kumsaldeniz1656
    @kumsaldeniz1656 Рік тому +1

    Böyle yararlı vidyolar yaptığınız için kutluyirum sizi...gencecik yaşta ufkumuzu açıyorsun...emeklerine sağlık👏👏👏👏👏

  • @ErkaneHeciOfficial
    @ErkaneHeciOfficial 11 місяців тому +1

    Kanalı yeni keşfettim. Bende bir sosyoloji okuyan birey olarak hayran kaldım.
    Dilara Hanım gibi insanların bizim toplumumuzdan çoğalması çok çok önemli.

  • @emrahkivrak4961
    @emrahkivrak4961 Рік тому +4

    Dilara Hanım sizinle ve kanalınız ile bu video ile tanıştım ve size bu bilgi dolu bu video için teşekkür ederim. Çok fazla saçma içeriklerin üretildiği bu dijital evrende sizin gibi genç bir FİLOZOF’u dinlemek güzeldi. Bu vesile ile diğer videolarınızı da seyredeceğimi belirtmek isterim sağlıkla kalın.

  • @stella-parlakgunesperisi
    @stella-parlakgunesperisi Рік тому +4

    Bugün okulda felsefe dersinde bu konuyu konuşmuştuk bunun üzerine denk gelmek çok iyi oldu :)

  • @kamalsari2014
    @kamalsari2014 Рік тому

    Muazzam bir şahsiyet hakkında muazzam bir içerik hazırlamışsınız, Allah razı olsun.

  • @RedRock104
    @RedRock104 Рік тому

    Böyle düşünebilmek gerçekten harika Dilara hanım.Çok iyi video.

  • @mehmettayfunkucuk
    @mehmettayfunkucuk Рік тому +26

    Bu güzel videonuz için teşekkür ederiz Pelin Hanım. İslam Felsefesi'ne olan ilginin artmasına yardımcı olmasını umarım. Bu alan genelde sanıldığının aksine içinde birçok derya barındırıyor. Keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda hazine var içinde. Umarım siz de daha fazla eğilirsiniz İslam Felsefesi'ne.

    • @maximilyen
      @maximilyen Рік тому +4

      Değerli arkadaşım İslam'da felsefe olmaz, emirler vardır uygularsın, felsefe yaptığın zaman dinden çıkarsın :)

    • @mehmettayfunkucuk
      @mehmettayfunkucuk Рік тому

      @@maximilyen İslam'da felsefenin nasıl olduğunu görmek isterseniz kanalıma beklerim. Reklamımızı da yapmış olalım bu arada :))

    • @maximilyen
      @maximilyen Рік тому +2

      Yav bırak bu işleri :) gel huzur ateizmde, gerçi felsefe yaparak zaten çıktın sen dinden çoğu din alimine göre:)

    • @mehmettayfunkucuk
      @mehmettayfunkucuk Рік тому +8

      @@maximilyen Biz filozoflar huzurun değil gerçeğin peşindeyiz :))

    • @maximilyen
      @maximilyen Рік тому +3

      @@mehmettayfunkucuk evet işte gerçek nedir? Gerçek şu: Tanrı yok, onu biz yarattık. :))

  • @mastaura-culturart
    @mastaura-culturart Рік тому +11

    Her zaman ki gibi mütbüşsiniz hocam. Gerçekten bu ülke için bir değeriniz. Başarılarınızın devamını dilerim

  • @Kozmonott
    @Kozmonott Рік тому

    Son zamanlarda felsefeyi seven ve felsefeyle daha da yogunlasmak istiyen kendim adina,bu guzel video ve sohbet icin tesekkur ediyorum. Kanal harikaymis bundan sonra takipteyim..(:

  • @rozala7145
    @rozala7145 Рік тому +2

    Dini görüşün ve düşüncen bana pek uymuyor evet ama hayata bakışın kanalın düşünme biçimin ve kendini gerçekleştirmeye doğru gittiğin bu özguvenli duruşla aldığın yol çok hoşuma gidiyor tarzını seviyorum

  • @furkan7198
    @furkan7198 Рік тому +50

    1. Bir şeyin var olduğuna dair şüphe yoktur yani birşey kesinlikle vardır.
    2. Var olan bir şey ya şartlı var olandır ya da zaruri var olandır.
    3. Eğer var olan bir şey zaruri ise o zaman zaruri bir varlığın varlığını saptamış oluruz.
    4. Eğer var olan şartlı ise onu zaruri kılan bir sebep vardır.
    5. Şartlı var olan bütünlerin hepsi (ki hepsi bir sebebe ihtiyaç duyar) ya kendi içinde zaruridir ya da kendi içinde şartlıdır.
    6. Şartlı var olan bütünlerin (ki hepsi bir sebebe ihtiyaç duyar) hiçbiri kendi içinde zaruri olamaz çünkü kendisi sadece başka parçaların/üyelerin varlığı üzerine vardır.
    7. Yani şartlı var olanların hepsi kendini zaruri kılan bir sebebe sahiptir.
    8. Şartlı var olan bütünlerin hepsinin sebebi ya kendisinin içindedir ya da bütünün dışındadır.
    9. Eğer bu sebep bütünün içinde ise ya şartlıdır ya da zaruridir.
    10. Ancak şartlı var olan şeylerin bütünlerinin içindeki bu sebep zaruri olamaz
    11. Ve şartlı var olan şeylerin içindeki bu sebep şartlı da olamaz zira bu şartlı var olanların hepsinin sebebidir ve şartlı var olan bir şey kendi sebebi olamaz.
    12. Yani şartlı var olan bütünlerin sebebi bu bütünlerin dışında olmalıdır.
    13. Ama eğer şartlı var olan bütünlerin sebebi şartlı var olanların bütünün dışında ise bu zaruri bir var olan olmak zorundadır.
    14. Yani zaruri bir var olan vardır
    15. İlaveten argümanlar bu zaruri var olanın tek, ebedi, ruhani, idrak edebilen vb. olduğunu gösterir.

    • @jonbonzobonham
      @jonbonzobonham Рік тому +1

      4. öncülde onu zaruri kılan yerine "var kılan" demek gerekmez mi?

    • @futurexjam2
      @futurexjam2 Рік тому +1

      ve sen de bu ilkel açıklamayı yedin değil mi sayın kardeşim... afiyet olsun... hala kaç yüzyıl önceki önermelerle yaşıyorsunuz ve dünyayı yorumluyorsunuz, çok yazık...

    •  Рік тому

      @@futurexjam2 yersiz bir çıkarım olmuş :)

    • @furkan7198
      @furkan7198 Рік тому

      @@futurexjam2 önermeye reddiye sunmak yerine önermeye ad hominem yapmak...

    • @futurexjam2
      @futurexjam2 Рік тому

      @@furkan7198 zaruri ya da şartlı var oluş gibi saçma sapan açıklamalar üzerinden evrenin, hayatın anlamı bulunmuş gibi bir saçmalamaya fazla açıklama yapma gereği duymadım, o yüzden istemsizse çok vakit kaybetmeden ithamda bulunmak daha çok hoşuma gitti :)

  • @dhsj6584
    @dhsj6584 Рік тому +5

    Gene mükemmel bir video karşısındayız :)

  • @cemileoguz6874
    @cemileoguz6874 Рік тому +5

    Ben islam felsefesinde yüksek lisans yapıyorum. Bu video çok hoşuma gitti. Daha önceden hep sizin videolarinizi izlerdim ve düşünürdüm keşke islam felsefesi hakkında da video yapsa diye. Sonunda duam kabul mu olmuş. Çok mutlu oldum. Insallah devamı gelir... ağzınıza sağlık..

    • @FitMan1071
      @FitMan1071 Рік тому

      TANRI DEGIL ALLAH DESENIZE

    • @FitMan1071
      @FitMan1071 Рік тому

      Süper zekali insanlar aklini nasil kaybeder .bilirmisiniz .

  • @tayyarguzel2280
    @tayyarguzel2280 Рік тому +2

    Güzel özetlemişsin Dilara, aklına sağlık! İbn-i Sina’nın otobiyografisine bakılacak olursa, Aristoteles’in Metafizik eserini kırk defa okuyup ezberlediğini, ancak eserin niyetini çözemediğini söylüyor. Ta ki Farabi’nin “Aristo Metafiziğinin Maksatları” isimli eserini okuyana dek uykusuz geceler geçiriyor. Farabi’nin eseriyle büyük aydınlanma yaşıyor ve kendi metafizik anlayışını oturuyor. Bu bağlamda Aristocu bir anlayışa yakın olması veya etkilenmesi kaçınılmaz gibi.

  • @bahasen9845
    @bahasen9845 Рік тому +25

    İçerik için çok teşekkür ederim. İbn-i Sina ile ilgili Türkçe'de içerik olmadığını belirttiniz. Ömer Türker hocanın "İbn Sina Metafiziği" başlıklı serisi var, dilerseniz ona da bir göz atınız. Saygılarla :)

    • @fatihertem1
      @fatihertem1 Рік тому

      İbniSina ile ilgili Türkçe içerik yok, en uzunu bu oldu gibi iddialar çok yanlış. UA-cam a ibnisina felsefesi yazınca çıkanlara göre mi yorum yapılıyor?
      Ya hanımefendi aramayı bilmiyor ya da kendi reklamını yapmak için böyle bir yola girmiş bence.
      Yine de bilgi bilgidir.

    • @alicantoktas3646
      @alicantoktas3646 Рік тому

      Klasik düşünce okulu aslında tüm sorularına cevap veriyor. Ayna metaforunu dahi ekrem demirlinin ibnül arabisinden öğrenip söylemiş :) vahdeti vücuda da girmiş arabiyle ibni sinayı karıştırmış videoda daha çok yok kat etmesi lazım. Ayrıca gazalinin tekfir etme sebebi klasik semavi dinlerdeki düşünce biçiminden değil orayı bile eksik yorumlamış.

  • @fatihmeral3626
    @fatihmeral3626 Рік тому +13

    Sonlarda müslümanların Allah dediği bazı kesimlerin tanrı dediginin aynı olmadigini belirtmeniz güzel bir davranış oldu.Teşekkür ederiz.İbni Sina demiş ise Allah Yarattiklerindan haberi yok.Tekfir edilecek başka ne olacaktı. 1-)Yarattiklerindan bi haber olan nasıl yaratıcı olabilir.Diyelim ki yarattı haberi yok Böyle birşey mümkün olsa o yaratıcı zamanın ve mekanın içine girmek zorunda kalır.Şoyle ki; yarattıkları bir yerde kendi başka biryerde olmak zorundadır.Yaratti haberi yoksa başka bir yerde.Boylece yaratıcı dedikleri zaman ve mekana girer. zaman ve mekana giren milyon yılda geçse ölür. Yaratıcı zaman ve mekandan münezzeh ( ayrı ) olmazsa ölümlü olmak zorundadır. Allah a biz ezeli ve ebedi diyorsak İbni Sina tabi tekfir edilecek.

    • @anchor61
      @anchor61 3 місяці тому

      Aslında Allah ile Tanrı arasındaki farkı anlatmıyor, Allah ile Hakk arasındaki farkı anlatıyor

  • @aycanalp8513
    @aycanalp8513 4 місяці тому

    en son 25 yıl kadar önce felsefe ile ilgili bir şeyler karıştırmış biri olarak, terimleri açıklıyor olmanız benim açımdan çok faydalı oluyor.

  • @mervesarylmaz5723
    @mervesarylmaz5723 Рік тому

    Diksiyon, anlatım, ifadeler....
    Bayıldım 👏

  • @caglar7825
    @caglar7825 Рік тому +9

    Dilara hanım Habib KAVAK Hoca var. İslam felsefesi ve bir çok konuyu anlatan, anlatımı bilgisi ve yorumu mükemmel farklı olan siz ikinizin bir program yapması harika ötesi olurdu herhalde. 👏🏼

    • @zerdaalparslan7203
      @zerdaalparslan7203 Рік тому

      Evet bende kendisini dinliyorum ve gerçekten çok güzel bir anlatımı var

    • @bahatdinenesonan5333
      @bahatdinenesonan5333 Рік тому

      Habib KAVAK Hoca'nın İbni Sina'nın mantığını anlattığı bir video serisi de var ayrıca.

    • @maximilyen
      @maximilyen Рік тому +1

      İslam'da felsefe olmaz, din dindir, buyrukları vardır onları yaparsın o kadar.

  • @oguzaliyar9741
    @oguzaliyar9741 Рік тому +42

    Dilara hanım İbni Sina'yı okuyunca batı felsefesi ile benzerliklerine bu kadar şaşırdıysanız Molla Sadra'yı da denemenizi tavsiye ederim :) Hegel'in 1800lerde söylediği şeyleri 17. yy İran'ında bulacaksınız. Özellikle tarih felsefeleri çok benzer.

    • @cevizkabugucevizoglu3098
      @cevizkabugucevizoglu3098 Рік тому +1

      Hay bin yazkan ve Şeyh bedrettin okusa spinoza'yı görecek lakin nedense dayatma dürtüsü denen sistemin içerisinden gelişen düşünsel akıl bu şeklen gecikmeli gelişir ve ilerler

    • @sadrick1639
      @sadrick1639 Рік тому

      Celal Şengör bir videosunda Avrupa'daki aydınlanmasının en büyük nedeni Doğu medeniyetidir demişti. Arapçadan diğer Avrupa dillerine çok sayıda eser çevrilmiş. Sanırım Araplar da birçok eseri Yunancadan Arapçaya çevirmiş. Bu yüzden Fars, Arap, Alman, Fransız, Yunan felsefeleri benzeşiyor olabilir.

  • @nrgleltk7695
    @nrgleltk7695 Рік тому +1

    Sizi tebrik ederim. Çok güzel araştırma ve çalışma yapmışsınız.Sevdigim konuları severek izledim.Islam Felsefesi çok bilinen bir konu değil bildiğim kadarıyla umarım bu programlarla daha bilinir hale gelir zira çok derin konuları içeriyor. Tesekkur ederim Başarılarınız daim olsun. İbn-i Rüşd videosunu da dinlemeyi isterim.

  • @DevranDevriAlem
    @DevranDevriAlem Рік тому

    Abi onu bunu geçtim ses tonuna bayıldım resmen ya 😊muazzam bir sesin var kulağa çok hoş geliyor

  • @azizbulbul6878
    @azizbulbul6878 Рік тому +25

    Başarılı bir anlatımınız var.İbni Sina,Gazali,Farabi bunları iyi anlamadan yorum yapmak zor.Yorumlamak için Kelam ilmini de bilmek lazım.Peygamberleri devre dışı asla bırakamayız.Eğer kasti bir düşüncemiz yoksa bütünlük içerisinde düşünüp yolumuzu belirlemeliyiz.Yine de itilaf olacaktır.Bu farklı düşünceler insanı doğruya taşır.Aslolan budur.Selamlar

  • @gamzegedikoglu7238
    @gamzegedikoglu7238 Рік тому +38

    ibni Sina üzerine hazırladığınız bu sunum için çok teşekkürler, ben çok faydalandım. İslam coğrafyasındaki bir felsefeci olarak farklı yüz yıllarda yaşamış, Aristoteles ve Descartes’ın tanrı kavramı hakkında düşünceleri arasında yakaladığınız bağlantılar da bence çok değerli. Tarihe adını yazdırmış ve farklı, zaman, coğrafya ve kültürlerde yaşamış düşünürlerin insanın kendini tanıma ve anlam arayışında ortak bakış alçılarına sahip olabildiğini görebilmek bence çok güzel.

    • @haydarakser5377
      @haydarakser5377 9 місяців тому

      Neden. İnancl. Olmayan. Ülkeler. Kalklnlyorda. İslâm. Ülkeler. Geride. Kalmış. Gelişmemiş. Ben. İnanmıyorum. Bundan sonra. Yaşayan. Konuşan. Varllglm. İnanan. Bir. İnsandlm. Herşeyimi. Retet. Ediyorum ylllar. Geçmiş. Neden. Dinler. Tartlllslllyor. Anlamadım beni. Aydlnlatamlyor. Din. Kosunda.

  • @bulutalev
    @bulutalev Рік тому

    Asagida okudugum yorumlara ve izlenme sayısına bakılırsa, bence herkes neye inandiginin ya da inandirildiginin farkına varmak istiyor, bu da zamanın en iyi diye bildigimiz ilim sahibi insanlar duymak daha da güvenilir geldigi icin hoşlarına gitmiş. insanların neye inandigini bilmek istemesi dolayıyla bu tarz videoları talep etmesi güzel. basarilarinin devamını dilerim...

  • @hekimoglutv3852
    @hekimoglutv3852 Рік тому

    Emeğinize yüreğinize sağlık güzel video sizin sayenizde çok şey öğrendim pelin hanım

  • @mahmut416
    @mahmut416 Рік тому +120

    Güzel bir derleme oldu...Klasik Düşünce Okuluna rastlamamış olabilirsiniz..İbni Sina Şifa sı üzerine 48 videoluk bir seri var..Tavsiye ederim..

    • @aydnylmaz6161
      @aydnylmaz6161 Рік тому +4

      çok sağolun ya, gerçekten mükemmel bir kanalmış.

    • @refikkedi1676
      @refikkedi1676 Рік тому +1

      Efsane fsn flz yani filozoftan gelir zaten. Evet öyle.

    • @aydnylmaz6161
      @aydnylmaz6161 Рік тому

      @@refikkedi1676 anlamadım :)

    • @galapagos4154
      @galapagos4154 Рік тому

      Teşekkürler Mahmut bey, istifade etmeye çalışacağım.

    • @SerpicoRemiz
      @SerpicoRemiz Рік тому

      Batı felaefesi yerine hristiyan demiyorsunuz ama doğu (Türk) demeyip ısrarla islam felsefesi terimini kullanmanız sizin de kopyala-yapıştır mantığını papağan gibi tekrarlamanızın felsefe ile uzaktan veya yakından hiçbir bağlantısı yoktur. Şimdiye kadar aldığınız eğitim zaten bunu size öğretmemiş olabilir ama yönünüzü 2022 yılında doğuya dönmüşşseniz, size gönserilen kaynakları lütfen doğru seçiniz. Bu arada videoyu 2:42ye kadar izledim, sonrasında düzeltme olmuş da olabilir ama bu kadarı izlememem gerektiği konusunda beni ikna etti. Emeğinize sağlık. Doğru fikirlerde buluşmak dileğiyle.

  • @recepunal9991
    @recepunal9991 10 місяців тому +3

    Dilara'cım, seni ilk defa izledim! Çok donanımlı ve profesyonel buldum! İslam felsefesi için senin adına iyi bir deneme olmuş! İslam felsefesiyle daha çok ilgilenmeni isteriz! Çünkü doğu ve batı birbirini besleyen, bir beynin çalışan iki lobu gibidir! Videonda, Gazalî'yi haklı bulacak kadar yeterli bir veri elde edemedik! Biz müslümanlar yeterli bir bilgi olmadan, açık şahitlik olmadan bir kimseyi tekfir edemeyiz! Ama harika bir deneyimdi! Yolculuğunun daha keyifli olmasını dilerim!

  • @nissanissa7027
    @nissanissa7027 Рік тому +1

    Kuranda;Şu ayetler beni çok aydınlattı,tanrıya dair.Görmezmisinizki o yağmuru indirip,ölmüş olan toprağı canlandırıyo.Sizide öldükten sonra böyle diriltecek.Bu ayet beni fethetti.Yeni bir yaratılışla yaratılacaz ve hesap günü var.Bu tür ayetler çok var kuranda.Gerçekten muhteşem.Artık bu ayetlerden sonra emin oldum diyebilirim.kanıt olarak bu ayetler bana yetti.Tanrı var ve bi düzen var.Düşündükçe,okudukça aydınlanıyo insan.

  • @aysehosoglu8429
    @aysehosoglu8429 Рік тому

    öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim.

  • @nazifes.u.6995
    @nazifes.u.6995 Рік тому +12

    Tam da lise 11 sınıflara İslam felsefesini anlattığım şu günlerde İbn-i Sina yı sizin yorumunuzla dinlemek güzel oldu, İbni Rüşt ile ilgili videonuzu da bekliyorum.

    • @matcum6772
      @matcum6772 Рік тому

      Çöl bedevi arabın ilkel babar dini islam”ın felsefesimi olur “zaten düşünme yokki “çöl Bedevilerin de yani müslümanlarda-

  • @Yildizleyla
    @Yildizleyla Рік тому +5

    İslam felsefesi anlatımlarına devam edersen cok sevinirim ☺️ harikasın

    • @NiyaziPekmezBalYemezoglu
      @NiyaziPekmezBalYemezoglu Рік тому +1

      İslamın dogmaları vardır, felsefe sadece özgür beyinlerde yeşerir. Bu açıdan dinli insanların felsefe diye niteledikleri çıkmaz dogmaları sayıları binleri aşan hacı hocadan dinleyebilirsin. Bırakın biz kafirlerinde dinleyebileceği bir kaç kanalımız olsun!

  • @saltukacer74
    @saltukacer74 Рік тому

    Bence gayet de müthiş bir içerik. Emeğinize sağlık

  • @aliihsanozz
    @aliihsanozz Рік тому

    Çok güzel bir anlatı. Emeğiniz için teşekkürler.

  • @busraerdogan3843
    @busraerdogan3843 Рік тому +8

    İbni Sina hakkında ve genel olarak İslam felsefesi hakkında Ömer Türker hocanın çok güzel içerikleri var, tavsiye ederim

    • @ozlemerden7825
      @ozlemerden7825 Рік тому +1

      Ömer Türker hocayı ben de sonradan keşfettim. Fakat keşke biraz daha sade ve anlaşılır bir dille anlatsa harika olur. Haklı olarak ilahiyat diliyle anlatıyor ama konuya sadece ilahiyatçılar meraklı değil :)

    • @busraerdogan3843
      @busraerdogan3843 Рік тому +1

      @@ozlemerden7825 Emin olun biz ilahiyatçılar da anlamakta zorluk çekiyoruz hocayı. Dili gerçekten ağır kitapları da öyle maalesef.
      ( Daha bu sabah dersimiz vardı hocayla, beynimiz yandı yine:) )

  • @muratbayir6575
    @muratbayir6575 Рік тому +9

    Güzel bir video olmuş. Zaten bütün videolarınız çok güzel Dilara hanım. Emeğinize sağlık. İbni Sina dan çok daha önce Hint felsefelerinde (ya da dinlerinde) bu düşünce var.Yani aslında ilk geliştiren de İbn-i Sina değil. Yaşadığı coğrafya gereği Hint düşüncelerinden etkilenmiş de olabilir. Belki de bağımsız olarak aynı düşünceye kendisi ulaşmış da olabilir. Lakin bence ilk durum daha olası. Micellia Eliadenin dinsel inançlar ve düşünceler tarihi bu konuda epey bilgi veriyor

    • @pelindilaracolak
      @pelindilaracolak  Рік тому +6

      Ben de Hinduizme doğru kayacağım zaten, Hindistan'a da gidiyorum yakında. Böyle bir bağlantı düşünmemiştim. Öneriniz çok iyi oldu, sağolun.

    • @muratbayir6575
      @muratbayir6575 Рік тому +2

      @@pelindilaracolak Bütün videolarınızı izliyorum. Bu genç yaşta bu kadar bilgi sahibi olmanız takdire şayan.
      Ayrıca bilgilerinizi herkesle paylaşmanız da çok iyi bir davranış. Sizden o kadar çok şey öğrendim ki hakkınızı ödeyemem. Yorumumu önemseyip cevaplayacağınızı hiç düşünmemiştim. Gerçekten hem şaşırdım hem çok sevindim. Sağlıcakla kalın. Yolunuz her daim açık olsun. Sizin gibi insanlardan daha çok olmasına dünyanın ihtiyacı var.

    • @0003ahmet
      @0003ahmet Рік тому

      Tasavvuftaki vahdeti vücut anlayışı, südur teorisi ve Yahudi mistisizmi Kabala öğretisi, varlığın ne’liği ve nasıl ortaya çıktığı konusunda birbirine çok yakın görünüyor.
      Ve bunlardan daha eski taocu, budist ve hindu öğretilerde de bunların temelleri bulunabiliyor.
      Karşılaştırmalı ve tarihsel perspektiften benzerliklerin ve farklıların ortaya konduğu bir değerlendirme yapacak şekilde bir okuma yapmanız ve paylaşmanız bizi mutlu edecektir :)

  • @mehmetalperulusoy1582
    @mehmetalperulusoy1582 Рік тому

    İlk defa izledim çok hoşuma gitti bravo bu konuyu biraz daha paylaşmalı siniz bence

  • @necdetcagl646
    @necdetcagl646 Рік тому

    Çok teşekkür ediyorum Nihal hanım.

  • @ylmazasil1084
    @ylmazasil1084 Рік тому +7

    Yâsîn Suresi 82. Ayet Meali: Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri o şeye ancak “Ol!” demektir. O da hemen oluverir. Mu`min Suresi 68. Ayet Meali: O, yaşatan ve öldürendir. Bir şeye karar verdiğinde, ona sadece “ol” der, o da oluverir.
    Bakara suresi 117:
    O, gökleri ve yeri hiçbir şeyi örnek almadan yaratandır. Bir şeyin olmasını istediğinde, ona sadece "Ol." der, o da oluverir.

  • @zulkarneyn994
    @zulkarneyn994 Рік тому +10

    vahdet i vücud ve vahdet i şuhut hakkında video yapar mısınız lütfen. hazır islam felsefesi ile ilgili videolara başlamışken

  • @betuldemireller4073
    @betuldemireller4073 Рік тому

    Bu video için çok ama çok teşekkür ederim. Kayıp Aydınlanma kitabından çok etkilendiğim için bir süredir hem Asya coğrafyasını hem de 7-12. Yy arası Müslümanların hareketlerini (fetih, düşünce akımları, buluşlar vs) araştırmaya başladım. Bunların içine İbn Rüşd, Farabi, Gazali de giriyor ancak haklarında Türkçe pek kaynak bulamıyorum. Bulduklarım da ya oryantalist bakış açısıyla ya da dini ön plana çıkararak yazılmış metinler. Bu açıdan bence çok açığımız var. Umarım bu videoların devamı gelir.

  • @edmon_lenard
    @edmon_lenard Рік тому

    Evet kanala başlığı merak ederek ilk kez geldim. İlk 5 dk başlık ile ilgili hiç bir şey yok boş vakit kaybı. Ama uyuma problemi olanlar için iyi bir kanal.

  • @joshhjoness
    @joshhjoness Рік тому +76

    Dinlerden ve dindarlardan o kadar tiksindim ve bıktım ki, artık felsefede herhangi bir filozof konuyu tanrıyı ispatlama yollarına getirdiğinde mantıklı, tarafsız ve sakin bakmakta zorlanıyorum. Anlamak, anlam verebilmek için ekstra çaba sarf etmem gerekiyor. Teşekkürler "ortadoğu".

    • @sense-tr
      @sense-tr Рік тому +16

      Duygularımı yansıtmışsın.

    • @ozgurerdogan5156
      @ozgurerdogan5156 Рік тому +9

      Bence ilahiyatçıların ve felsefecilerin temel fizik ve quantum fiziği dersleri alması şart.

    • @NiyaziPekmezBalYemezoglu
      @NiyaziPekmezBalYemezoglu Рік тому +1

      @@ozgurerdogan5156 o kadar zeki olsalar zaten müslüman olamazlar

    • @maximilyen
      @maximilyen Рік тому +1

      Kaç bin yıl oldu hala ispatlayacaklar, sözde argümanları da gülünç açıkçası, anlaşılacak bir şey yok masal anlatıyorlar çünkü insanları kandırmaya çalışıyorlar

    • @sosyolojim
      @sosyolojim Рік тому +7

      Tarafsız bakmakta zorlandığınızı kendinize söylemeniz de büyük bir adım. Sizin tarifinizle muhtemelen dindar bir kadın olarak dinlerin ve dindarların "dışındaki camiaya" karşı bir tiksinti taşımadığım için şanslıyım. O camiada da tiksinmeye layık birçok şey olduğunu bilmeme rağmen. Yolculuğunuzda aynı duruluğu size de diliyorum❤️ Çünkü bir şeyi reddederken sırf o ilgilendi diye onunla ilgili her şeyi de reddetmek bir yönüyle o şeye hala bağlı olduğunuzu gösterir

  • @osmandayan5416
    @osmandayan5416 Рік тому +8

    İyi çalışmalar arkadaşım, öncelikle ortaya koyduğun çalışmanın çok önemli ve hassas olduğunu belirtmen,bundan topyekûn bir şekilde faydalanıp üzerine düşünce biçimleri geliştirmemizi önermen kayda değer bir olay, teşekkür ederim bu İnce çalışmanız için..son olarak, İslam felsefesini doğu mistisizmi ve Hallacı Mansur ile değerlendirmenizi Rica edebilirmiyim? Maturudilik ve İslam felsefesinin kıyastan ziyade Kendi saflığı içinde bir kaç derin soru barındırdığını düşünüyorum, mümkünatı varsa bunun üzerine bir kaç cümle etmenizi arzu ederim..evet yanlış okumadınız maturudilik (Aristo ve tanrısı İbn-i Sina ve südur Teorisi, eşittir maturudi öğretisi aklın esas alındığı biçim)

  • @emineugurlu5730
    @emineugurlu5730 Рік тому

    en sevdiğim videolarindan biriydi lütfen devami gelsin..

  • @hena_gel
    @hena_gel Рік тому

    Çok iyi bir video. Tebrik ederim. Beni düşünmeye ve araştırmaya sevk etti.

  • @kubuskubus3479
    @kubuskubus3479 Рік тому +10

    Cahillikden kurturmak için tarafsiz bilgiye ve kaynaklara dayanan yorum getirmeniz harika. Belki sizde bazi yari cahillere cesaret verirseniz bu konulardaki videolar çoğalir. Şahanesiniz hanimefendi✨️🧿🤩

  • @recepyildirim7570
    @recepyildirim7570 Рік тому +98

    Kafayı yemissiniz tebrikler. Sizin gibi, toplum bilinci ve yararı için şevkle, öğrenen, üreten insanlara hayranım. Emeğiniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler. Aynı ortamda bulunabilmek ne kadar güzel olurdu. Umarım, sizin gibi insanlar çoğalarak, bizim ortamlarımıza da düşer bir tanesi...

    • @frkngln
      @frkngln Рік тому +8

      @@Yunuserat Övvmesiyle sövmesi arasında fark yoktur o zaman recep vardır 🤣🤣

    • @yenineu123
      @yenineu123 Рік тому

      Kafayi yemis diyor sonrada kiviriyor ..kafayi Kim yemis acaba

    • @armaganaral1639
      @armaganaral1639 Рік тому

      😂😂😂

    • @denizay137
      @denizay137 Рік тому

      👍🍀

    • @recepyildirim7570
      @recepyildirim7570 11 місяців тому +1

      Bu sözler, sizlere değil arkadaşlar.

  • @meselci
    @meselci Рік тому +1

    Bu harika videoyla İbn-i Sina'nın felsefesini yeterince özümsedim. Çok teşekkürler.

  • @ozgecrn6015
    @ozgecrn6015 Рік тому

    Sana bu videoları yaptığın için çook teşekkür ederim🎉

  • @yusufkaranfil8553
    @yusufkaranfil8553 Рік тому +12

    Yanılmıyorsam daha önce görmüş olmakla birlikte ilk defa videonu izledim. Temel bir anlatım olarak çok başarılı olmuş emeğine sağlık. Sorunu değerlendirecek olursam her ne kadar uzun bir yorum yapacak olsam bile umarım İslam felsefesini, kaynaklarını okumana zerre merak uyandırabilmek adına ve yorumlarınla bizleri de aydınlatman adına yazıyorum. Gazzâlî'nin Kelam ve Halk kitabından alıntı yaparak başlamak isterim: "...Bunların farklılığını; şekil, renk özellik ve değer açısından birbirlerinden ne kadar uzak olduklarını bir düşün! İşte bunun gibi kalpler de marifet mücevherlerinin kaynaklarıdır. Bazısı peygamberlik, velîlik, ilim ve yüce Allah’ı bilmenin kaynağı iken, bazısı da hayvanî arzuların, şeytanî huyların kaynağıdır. Öte yandan insanların meslek ve zanaatlar açısından da farklı olduğunu görmektesin, birisi, herhangi bir zanaatın bırakın son noktasına ulaşmayı, ömür boyu eğitimini alsa bile o zanaata dair ilk bilgilere bile ulaşmayı hayal edemezken, bir başkası elinin hafifliği ve zanaatındaki ustalığı nedeniyle (pek çok) hususun üstesinden gelebilmektedir. İşte yüce Allah’ı bilme de böyledir. Hatta insanlar (mesela) şöyle sınıflandırılabilir: (1) Korkak ve sahilde bulunduğu halde art arda gelen deniz dalgalarına bakmaya bile dayanamayacak kadar âciz; (2) bunu yapabilse de uç noktalara kadar gidip dalamayan, suda ayakları üstünde duran, (3) bunu yapabilse de yüzmeye güvenip ayağını yerden kaldıramayan, (4) sahile yakın yerde yüzebilse de denizin derinliklerine, boğulma tehlikesinin olduğu riskli yerlere dalamayan, (5) bunu başarsa bile kıymetli taşların ve mücevherlerin bulunduğu denizin dibine kadar dalamayan. İşte marifet denizi de böyledir; insanların o (deniz açısından) birbirlerinden farklılığı da elifi elifine aynen böyledir." (Yedinci vazife, bilenlere teslim olmaktır, s. 64, Kelam ve Halk) Bu alıntıyı almamın ana sebebi aslında Gazzâlî'nin İbn-i Sina'yı tekfir edip etmemesinden ziyade ikisinin çakıştıkları "din" noktasıdır. Ben konuyu halk tabakasından birisi olarak gözlemliyorum ve ister istemez Gazzâlî'ye katılmadan edemiyorum. Gazzâlî tekfir ediyor çünkü İbn-i Sina'nın söylemleri din kavramının dışına çıkıyor. İbn-i Sina yazıyor çünkü düşünüyor ve taşıyor :) Gazzâlî'nin de nitekim Tanrı'yı kavramak noktasında aklın yetersiz kalacağını; bu gibi denizlere girenlerin dini inkar noktasına gelebilecek kelamlar edebileceğini (Fârâbi'de olduğu gibi) savunmasından sanırım. Gazzâlî'nin ise bu denize girdiğini ve kendini koruduğunu İbn Sina ve İbn Tufeyl'in aynı kitap içerisinde çıkarılan "Hay bin Yakzan" adlı eserinin İbn Tufeyl ağzından bahsederken görüyoruz: "Ulaştığım bu durum, bu makam, bu evrenin dışında bir evrendedir ve insan aklı, künhünü kavramaya güç yetiremez. Bununla birlikte insanı, öylesine tatlı ve gönderici bir bilgi denizine daldırır ki, bu durumu yaşayanlar, kendilerine sırları bütünüyle gizleme gücünü bulamazlar. Duydukları zevk ve coşku, onları, durumlarını açıklamaya zorlar. Bu hale ulaşan kimselerden bilgide derinleşmeyenler, hadlerini aşarlar ve akılla bağdaşmayan dinin dış yüzüyle (zahir) uyuşturulması mümkün olmayan kimi iddialarda bulunurlar. İşte bu nedenle kimisi, “Kendimi tesbih ederim, benim şanım ne büyüktür”; kimisi, “Ben Hakk’ım” ; kimisi, “Cübbemin altında Tanrı’dan başkası yoktur” gibi sözler, özel deyimiyle “şatahat” söylemişlerdir. Şeyh Ebu Hamid Gazalî, bu düzeye (makam) ulaştığında, bilimlerdeki yetkinliği sayesinde, kendini bu gibi sözlerden korumayı başardı. Fakat yine de aşağıdaki dizeleri söyleyerek durumunu dile getirmekten kendini alamadı: 'Anlatamayacağım hâller yaşadım. Hayra yor ve nasıl olduğunu sorma.' " (s. 68, Hay bin Yakzan) Bence burada irdelenmesi gereken konu, öncelikle hiçbir ülkenin içerisindeki halk tabakasının hepsinin filozof, alim ya da ne derseniz deyin düşünür olamayacağıdır. Bu sebeple de düşünür olamayan halkın düşünürlere farkında olsun ya da olmasın teslim olması zaruri gözüküyor. Burada da halkı yönlendiren, kurallar koyan din kavramının ortaya çıkması zorunlu oluyor. Dini getirenler ise peygamberler olup vahiy aracılığı ile geldiğine inandığım için Gazzâlî'ye katılıyorum. Nitekim felsefenin mihenk taşlarından birisi de bu çıkmazda aranan cambazlıklar olduğunu düşünüyorum. Vahiy mi yoksa düşünen akıl mı? gibi...
    Tekrardan emeğine sağlık, umarım bu gibi doğu düşünürlerinin aydınlatıcı açıklamalar ile videolarının gelmesi umudu ile...

    • @rdvangercek8990
      @rdvangercek8990 Рік тому

      Günümüz bilgi düzeyine göre Çok basit bir anlatım olmakla birlikte, yaşadığı çağ için bir değer ihtiva etmektedir..
      Fakat Gazali, İbni Rüşt gibi Aristo felsefesini kendisine referans alan insanlar tarafından da ciddi anlamda eleştirilmiştir..
      İbni rüşd,
      Gazali'nin yazdığı "Filozofların Tutarsızlığı" eserine cevap olarak, "Tutarsızlığın Tutarsızlığı" adlı eseri yazmıştır..
      Farabi, İbni Sina gibi insanlar kendilerine İslam inancının kitabı olan Kuran yerine , Aristonun felsefesini referans olarak almışlardır..

    • @yusufkaranfil8553
      @yusufkaranfil8553 Рік тому

      @@rdvangercek8990 Verdiğin yanıtın ilk cümlesini anlayamadım. Günümüz "bilgi düzeyi" derken sanırım günümüzdeki bilgi verilerinin bolluğundan bahsediyorsun. Ancak basit bir anlatım derken tam olarak kimi kastettiğini anlayamadım. Gazzâlî mi?
      Diğer söylediklerine de katılıyorum. Gazzâlî bu gibi felsefecileri filozof "olmamasına" rağmen filozof kimliği ile tekfir eder doğru. Yine aynı şekilde de İbn Rüşd'de Gazzâlî'ye yanıt veriyor ve son söylediklerine gelecek olursak da İbn-i Sina Aristo'yu hem referans alırken hem de ciddi bir biçimde çelişik olduğu konuları eleştirdiğini de görüyoruz. Tabi ben bu adamları sadece okuduğum kadarıyla değerlendiriyorum.

    • @rdvangercek8990
      @rdvangercek8990 Рік тому

      @@yusufkaranfil8553
      Kozmolojik argümanlar bilimin gelişmesi ile birlikte anlamını neredeyse tamamen yitirdi..
      Günümüzde ilk canlının oluşumu ve sonrasındaki evrimsel süreç ile türleri bilimsel olarak açıklıyoruz..
      Burada nasıl var olduğunu açıklayamadığımız, hatta sorgulanmaması için " İlk Sebep " diyerek sorunlu bir KABUL yapma gereği duyduğumuz bir güce ihtiyaç duymuyoruz..
      Maddenin var olması ise bilimin üzerinde yoğun çalıştığı bir konu..
      Biz göremesek bile bir gün mutlaka insanlık bu konuyu açıklığa kavuşturacaktır..
      Dolayısı ile 10. yy bilgilerine artık ihtiyaç duymuyoruz..
      Dünyanın düz olmadığını, Evrenin 6 günde yaratılmadığını, Önce dünyamızın yaratılmadığını, İnsanların kalpleri ile düşünmediğini,........... öğrendik artık..

    • @yusufkaranfil8553
      @yusufkaranfil8553 Рік тому

      @@rdvangercek8990 Şimdi ben anlayamadığım kısmın cevabını senin düşüncene göre anladım. Yukarıda belirttiğin diğer teorik fikirlere gelirsek de konunun çok dışına çıkmış olmakla beraber kaçındığım yok tartışılabilir ki ben artık gerek günümüz gerek Sanayi Devrimi sonrası çıkarılan ve tartışılan bu konu üzerinde tartışmayı çok gerekli bulmamakla birlikte sadece hasım oluşturulabilen diyaloglar olarak görüyorum ve tabi bununla birlikte ucu bucağı olmayan derin bir şekilde ele alınması gereken konular.
      Sadece son paragraflarına dair bir şey söylemek isterim ki o 10. yy bilginleri dediklerin (tabi burda Gazzâlî'den artıkk dışarı çıkıyorum o zamanki coğrafyadaki bilim insanlarını, felsefecilerini vesayre alıyorum) sadece 10. yy değil 8. yüzyıldan başlamış hemen hemen 12-13. yy a kadar bilimin zirveye ulaştığı kişileri barındırır. Bununla birlikte bence ikimizin de emin olacağı bir şey var ki o da bu bahsettiğimiz tarih aralığında bu bilginler olmasaydı bugün Avrupa'nın günümüze getirdiği "bilgi düzeyi"nden aç kalacağını bilebilirsin. Son yazdıklarını tek tek ele almak uzun olur bazıları hurafe bazıları ise inanç durumu.
      Sağlıcakla kal.

    • @rdvangercek8990
      @rdvangercek8990 Рік тому

      @@yusufkaranfil8553
      Öncelikle yazdıklarımın tamamı Kuran ayetlerinden alıntıdır..
      Aşağıda bilgi amaçlı olarak ayetleri paylaştım..
      Avrupanın 8-12. yy aralığındaki hangi bilgilere dayanarak bugünkü seviyesine ulaştığını ben bilmiyorum..
      Açıklarsan memnun olurum..
      Kaf/50 : 38 -
      And olsun biz, gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları ALTI GÜNDE YARATTIK”
      Mülk:5 -
      And olsun biz, En Yakın Göğü kandillerle donattık.
      Onları ŞEYTANLARA Atılan Taşlar yaptık ve onlara alevli ateş azabını hazırladık.
      Fussilet/41: 9-10-11-12
      De ki: “ARZI İKİ GÜNDE yaratanı inkâr edip O’na başkalarını ortak mı koşuyorsunuz? O yaratıcı ve âlemlerin rabbi olan Allah’tır.”
      Arz üzerinde sarsılmaz dağlar oturttu, orayı bereketli hale getirdi; gerekli besinlerini orada -bunlara ihtiyacı olan varlıklar için eşit derecede olmak üzere- uygun ölçülerle yarattı.
      Bütün bunlar DÖRT GÜNDE oldu.
      DAHASI O, duman halinde olan semaya iradesini yöneltti; ardından ONA VE ARZA, “İsteyerek veya istemeyerek (varlık sahnesine) gelin!” buyurdu. “İsteyerek geldik” dediler.
      Böylece onları İKİ GÜNDE Yedi gök olarak yarattı, her göğe işlevini ilham etti.
      Biz, yakın semayı kandillerle donattık ve onu koruduk.
      İşte bu, her şeye gücü yeten, her şeyi bilen Allah’ın takdiridir.
      Araf-179
      Andolsun biz, cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık.
      Bunların KALPLERİ vardır ama onlarla KAVRAYAMAZLAR;
      GÖZLERİ vardır ama onlarla GÖREMEZLER; KULAKLARI vardır ama onlarla İŞİTEMEZLER.
      Onlar hayvanlar gibidir, hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır.
      İsra-46-
      Ayrıca onu Anlamamaları için KALPLERİNİN üzerine örtüler, Kulaklarına da bir Tıkaç koyarız.
      Sen rabbinin Kur’an’daki ismini tek başına andığında canları sıkılmış olarak arkalarını dönüp giderler.

      Hac 46-
      Yeryüzünde dolaşmıyorlar mı ki, Düşünecek KALPLERİ ve İşitecek kulakları olsun. Gerçek şu ki, gözler kör olmaz, fakat asıl sinelerdeki kalpler kör olur.

  • @han98112
    @han98112 Рік тому +4

    Çoğunlukla,arayıp bulunamayan anahtar,hiç bakmadığımız yerde saklıdır.

  • @betulekinkoc
    @betulekinkoc Рік тому

    Super konulardı, emeğine sağlık❤

  • @caxapok1983
    @caxapok1983 6 місяців тому

    Sizi izleyip dinlerken cok sey ogreniyorum ve cehaletimi gorup kendimden utaniyorum ama senin ve senin gibi insanlari gormek tanimak ulkem adina da mutlu ediyor beni 👏

  • @sezginmengi7914
    @sezginmengi7914 Рік тому +3

    Belki de bir sonraki programı Dücane Cundioglunu davet edebilirsiniz zevkli bir program olabilir bu konular üzerine ortak program yapmak

  • @gamzeergun2314
    @gamzeergun2314 Рік тому +3

    Aslında şu açıdan yararlı olmus bu video, şimdi yıllarca ortadoğu ve islam kültürünün etkisi altında kalmıs bir coğrafyada sürekli batı felsefesi üzerinden felsefe yapılmaya çalışıldığından dolayısıyla kendi benliğimize dair izlere çok rastlayamadığımız için ister istemez bilinçdışı düzeyde bizden olmaz biz felsefe yapamayız inancı filizleniyor olabilir. Bu video ile bir çok insan bence felsefe yapmaya daha çok heveslenmiş olabilir kendine daha çok rastladığı veya felsefe yapanla ortak kültürleri deneyimlediği için. Bence bu video ile belki makus kaderimizi değiştirecek kocaman bir alan açmışsındır😅 Teşekkürler emeğin için, keyifli çalışmalar

    • @maximilyen
      @maximilyen Рік тому

      Felsefe sorgulamaktır, gerçekten felsefe yapınca zaten dinden çıkarsın yani din felsefesi olmaz, ya dindar olursun ya da felsefeci . Hristiyanlık ya da İslam burada farketmez.

    • @sulyil
      @sulyil Рік тому

      Bizim coğrafyamızda bu dediğiniz filozofları bilen yoktur . Bu kişiler bile batı tarafından bilinir , ciddiye alınır ve bilgileri kullanılır .. ama islam toplumunda bir karışıkları ve Etkileri yoktur

    • @maximilyen
      @maximilyen Рік тому

      @@sulyil bravo aynen zaten bu filozoflardan korkarlar adamlar çünkü ateist , aman din elden gitmesin, din gitmesin ki sömürü çarkı sürsün.

  • @eminaslan7682
    @eminaslan7682 Рік тому +1

    Kimi İslam alimleri dinden çıkmış birisi olarak kimiside adi bir münim olarak tanımlamışlar .
    Çok duydum fakat ibni Sina'nın felsefesini hiçbir yerde ayrıntılı olarak duymamıştım video çok hoşuma gitti .

  • @fermanyagmur27
    @fermanyagmur27 Рік тому +2

    Bence insanlar İbn Sina olsun ya da buna benzer filozof, yazar, alimlerin olsun kimsenin yorumlarından değil de onların kendiliri bize bıraktığı eserlerin den oğrenilse da faydalı ve gerçeğe yakın olur, ginede hiç kitap okumayan insanlara böyle çalışmalar faydalı olur düşünüyorum doğru yoldan sapmama şartıyla, teşekkürler ülkemizin başı sağolsun

  • @cennetcerenozturk5481
    @cennetcerenozturk5481 Рік тому +89

    Selam Dilozofcuğum :)
    İbn Sina hakkında video çekmiş olmanın sana kalması çok güzel, felsefe tarihi dersi veren feminist bir ilahiyat hocası olarak bunu senin yapmana çok sevindim. Bir konuya dikkat çekmek isterim, Gazzali İbn Sina'yı doğrudan "Tanrı anlayışı" nedeniyle tekfir etmedi. Gazzali'ye göre İbn Sina'nın kafir olmasının üç nedeni var. Ahirette dirilmenin cismani değil ruhani olacağını, alemin kadim/ezelî olduğunu ve Allah'ın yalnızca tümelleri bildiğini, tikelleri bilmediğini iddia etmesi. İbn Sina bunları iddia etti mi tartışılır. Nitekim Gazzali'nin Tehafütü'l-Felasife, Felsefecilerin Tutarsızlığı kitabı bir tehafüt (tutarsızlık ve tahrip demek) geleneği başlattı. İbn Rüşd de sonrasında Gazzali'ye bir reddiye yazdı, Tehafütü'l-Tehafüt diye. Bir de Ibn Arabi diye bir düşünür var ki, onunla karşılaşırsan daha da şaşıracağından eminim. Onun kadına yaklaşımı da feminizm için ayrıca önemli. Kulağına kar suyu ;)

    • @kingofbarons4125
      @kingofbarons4125 Рік тому +19

      Merakımdan soruyorum, bir feministin müslüman olabilmesi imkansız değil midir?

    • @cennetcerenozturk5481
      @cennetcerenozturk5481 Рік тому

      @@kingofbarons4125 Elbette değil. İnsanların ırklarından, ten renklerinden, yaşlarından ya da engellilik durumlarından ötürü hakir görülmesine karşı çıkmak nasıl insani bir sorumluluksa, cinsiyetinden ötürü aşağılanmasına karşı çıkmak da öyledir. Feminist olmak kadınların cinsiyetleri nedeniyle aşağılanmasına karşı olmaktır, dolayısıyla nasıl ki yeterince ahlaklı bir insanın dininden bağımsız olarak ırkçılık karşıtı olması bekleniyorsa cinsiyetçilik karşıtı olması da beklenir.

    • @sametnaras
      @sametnaras Рік тому +12

      @@kingofbarons4125 İnsan başlı başına bir çelişkidir. Sen tüm dünyanın dürüst olduğunu zannediyorsun galiba.:)

    • @animal_culturae
      @animal_culturae Рік тому +1

      @Cennet Ceren Özturk gibi modernist İslamcı ablaların ne islamın "i"sinden ne de feminizm "f"sinden haberleri var. Haberleri olsa da gerek içinde bulundukları dar ortamın getirdiği konformizm gerekse düşüncelerini (inançlarını) mantıksal sonuçlarına götürememe karmaşası, epistemolojik kopuş yaşayamamalarına ve düşüncelerinin temellerini içselleştirememelerine yol açmakta. Sonuçta da ortaya ne olduğu belli olmayan ucube bir düşünceler yığını çıkmakta ve yüzlerce yıldır biline, inanıla, düşünüle, yaşanıla gelen uçsuz bucaksız bir uygarlık geleneğini yadsıyan ve kendilerini tarihin en son ufku gibi gören epistemik cemaatler çıkmakta. Onlara tavsiyem islamın tanrısını sanki kendilerine ihtiyacı varmış gibi kurtarmaya çalışmaktan vazgeçmeleri ve düşüncelerini mantıksal sonuçlarına götürecek ve tekfir edilmeyi göze alacak kadar cesur olmaları. Ayrıca başkalarının kulağına kar suyu kaçırmak gibi önemsiz uğraşlardan vazgeçip kendi kulaklarını gürül gürül akan sularda yıkamaları.

    • @yin-yang512
      @yin-yang512 Рік тому +15

      @@kingofbarons4125 İmkansızdır. Ceren Hanım kendisi ile çelişiyor. Feminizm kadınların ve erkeklerin hukuk ve fırsat eşitliği konusunda eşit olduğunu savunan bir görüş. İslam ise tam tersini savunuyor.

  • @harbiselim
    @harbiselim Рік тому +10

    Felsefe'nin en hakikisiyle tanışmana çok sevindim. Toplumumuzu İslam Felsefesi ile tanıştırıp farkındalık yaratabilirsen çok seviniriz. Emeklerine sağlık, serinin devamını Farabi ile bekliyoruz :)

  • @elifgungor3
    @elifgungor3 Рік тому +1

    Bayılarak dinledim. İslami ve Kuran i idrak etmeye calisan biri olarak, bu alanda en guzel felsefi anlatimlardan biriydi bence.. Devami gelsin tadi damagimizda kaldi 😍

    • @rdvangercek8990
      @rdvangercek8990 Рік тому

      İdrak etmek için öncelikle İnançların,
      Evrenin 6 günde yaratıldığına, Erkeğin OL denilerek Çamurdan, Kadının ise Erkeğin kaburga kemiğinden yaratıldığına,
      Yıldızların Şeytana atılan taşlar olduğuna, Dünyanın düz olduğuna, Ay ın ortadan ikiye yarıldığına, Asanın Yılana döndüğüne,
      Demirin gökten indiğine, İnsanın Kalbi ile düşündüğüne, Karıncanın konuştuğuna, Güneşin akşamları Çamura battığına,
      Deve sidiğinde şifa olduğuna, Hz. Ademin 45 m boyunda olduğuna, sineğin kanatlarında şifa olduğuna, Dağların deprem olmasın diye yere çakıldığına, Musa nın ASASI ile denizi ortadan ikiye ayırdığına, Miraca Burak isimli atla çıkıldığına, Göğün görünmez direklerin üzerinde durduğuna, Kuşların havada onun tarafından tutulduğuna, ....
      DAİR Söylemlerini Bilimsel olarak sorgulamak gerekir..

    • @pruppge
      @pruppge Рік тому

      ​@@rdvangercek8990 bunların hepsinin bir kaynağı var o da tanrı her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanmasada insan aciz bir varlıktır tanrı ise mükemmeldir

  • @consciousnessleap
    @consciousnessleap Рік тому +2

    Öncelikle cesaretiniz için takdiri hak ediyorsunuz...İlk defa bu videoya denk geldim iyi ki de gelmişim çok farklı bir deneyim oldu benim için...Ben de İbn Rüşd okumuş birisi olarak onu kayda değer bulanlardan biriyim...İbn Rüşd ile Aristo arasındaki fikir birliğinin nereye kadar devam ettiği varsa hangi noktalarda ayrılık olduğu konusunu merak ediyorum...Ayrıca İbni Sina ile İ. Rüşd arasındaki fikirsel anlamdaki zıtlıkları da merak ediyorum...Kolay gelsin..

  • @mehmetsureyyakucuk
    @mehmetsureyyakucuk Рік тому +9

    Mümkün varlık zorunluk varlık ayrımı biraz karışık olmuş. Ama bu çalışmalar için yine çok teşekkür ediyoruz. Bu anlamda Descartes, Leibniz gibi filozoflar yalnızca İbn Sina'dan mülhem değil Gazali gibi filozoflardan da etkilenmişlerdir diye düşünüyorum. Leibnizin mümkün dünyaların en iyisi savını 5-6 asır öncesinde Gazzali temellendirmiştir. Bu serinin devamını bekliyoruz.

  • @caybabaufk3750
    @caybabaufk3750 Рік тому +38

    Selam Dilara, öncelikle videoların için teşekkür eder devamını dilerim. Ateist olduğum dönemlerde İslam ile tanıştım ama etrafta anlatılan İslam bana çok da inandırıcı gelmediği için çok çeşitli araştırmaya başladım ve bir kaynak da okuduğum ' inanlar gerçekte de o kadar azdır ki ' sözüne şahit oldum.. yani araştırmadan, sorgulamadan körü körüne ve neye inandığını bile anlamayan insanların çoğunlukta olduğunu gördüm. sonra diğer kadim dinlerin kitaplarını da okudum ve araştırdım. Orada da aynı yobazlığı gördüm.. Şu an etraf da o kadar çok insan hurafelere inanıyor ki kendi inandığı din hangisi ise fark etmez o dinin inandırıldığı Tanrı ne ise o da o zan' da bulunuyor. Bunun için yıllardır bir insan diğerini dinden çıkmak ile itham etmiştir. Belki kendi söylediği doğru belki karşısındakinin söylediği doğru. Oturup tartışılabilir Şirk olmadığı sürece herkes kendi Akıl ve iradesiyle-vicdanı ile kendi dinini yaşasa keşke.. Çünkü bana göre inanç sadece Kişi ve Allah-Tanrı- nasıl anıyorsa onun arasında olan bir ilişkidir. İslam da felsefe, bilim, matematik, ilim, astronomi, geometri, botanik, tarih vb gb konuların varlığından haberi olmadan inananlar var mesela.. Akl'etmeden inananlar.

    • @leventberkertal9804
      @leventberkertal9804 Рік тому +1

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    • @leylaceylanticaretmeslekli9553
      @leylaceylanticaretmeslekli9553 Рік тому +1

      Teşekkür ederim .

    • @fakir5156
      @fakir5156 Рік тому +7

      Körü körüne iman etmek ilim öğrenip inanmamaktan kat be kat üstündür.
      Bir kuyruklu yıldız dünyaya yaklaştı diye ABD'de millet evini terk ederken, bizim bir çoban "Allah ne isterse o olur" deyip mütevekkilâne koyunlarını gütmeye devam eder. Gerçekten müslüman olan bir çoban müslüman olmayan bir kral ya da bilim adamından üstündür.

    • @omermrky
      @omermrky Рік тому +10

      @@fakir5156 Katılmıyorum hocam. Bahsettiğiniz şey ‘İman-ı Yakin’ durumudur ve bu körü körüne iman etmek değildir. Güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamına gelir. Cevap yazdığınız yorumun her kelimesine katılıyorum.

    • @sahinkaradag2961
      @sahinkaradag2961 Рік тому +3

      Çaybaba merhaba.
      Ben bir Müslümanım; sen ise bir zamanlar Ateist olduğunu söylüyorsun. Seni bu fikirden döndüren, Tanrı'ya inanmanı sağlayan şey ve süreç nasıl oldu?
      Ayrıca Müslüman olup olmadığından bahsetmemişsin. Selam ve dua ile.

  • @gulaysubas3030
    @gulaysubas3030 Рік тому

    çok ilginç ve öğretici bilgiler teşekkürler

  • @betul7642
    @betul7642 11 місяців тому +1

    Bu alanda daha çok videolar gelmeli

  • @yutubcu
    @yutubcu Рік тому +4

    Tarih içerisinde nasıl bir fark yaratıp tarihe geçeceksin bilemiyorum, ancak kesin bir şey diyebilirim, tarihde adın yazılacak, süpersin başarılar diliyorum, umarım enerjin bitmez ve asla ve asla vazgeçmezsin...

  • @zahitsezer
    @zahitsezer Рік тому +5

    Sözün özü programında İbn Sina ile alakalı üç bölüm var. Birisi doğrudan "Sözün Özü: İbn Sina Kimdir?" başlığını taşıyor. Bu bölümde Ömer Türker, İbrahim Halil Üçer ve Cüneyt Kaya var. Türkiye'de İbn Sina konuşma noktasında en ehliyetli en liyakatli üç isim bir araya gelmiş. Bakabilirsiniz.

  • @naciyealnak383
    @naciyealnak383 3 місяці тому +1

    Seninle gurur duyuyorum, tatlı kuzum.❤

  • @IbrahimKara-ti3tj
    @IbrahimKara-ti3tj Рік тому

    Teşekkürler.Emeginize sağlık

  • @yakup904
    @yakup904 Рік тому +3

    Dilara hocamın en sevdiğim yönü bilmediği konularda bilmişlik yapmıyor

  • @ozgurardal5197
    @ozgurardal5197 Рік тому +3

    10 points goes to.... DILOZOF! 👏🏻👏🏻
    Emeğinize sağlık

  • @rabiadavranmaz8731
    @rabiadavranmaz8731 Рік тому

    Muhteşemdi emeğine sağlık. Doğudan çıkmış, islam kültürünün içinden gelen bir değerin de batıdan, antik dönemlerden filozoflarla yer yer paralel düşüncelerinin olması bir kez daha tanrı konusunun temelde evrensel bir problem olduğunu ve filozoflarda benzer fikirler uyandırdığını gösteriyor. İbni Sina’nın konuyu ele alma şekli cesaret gerektiriyor. İmam Gazali’nin tepkisine gelince, halen semavi dinlerin çok farklı yorumlarla, felsefik bir tutumla, içinde bulunduğumuz dönemin sağladığı bilim, düşünme tarzı ile çok farklı yorumlanabileceğini düşünüyorumve böylece belki de İbni Sina’nın ortaya koyduğu düşüncenin devamında modern anlayışla yorumlanmış islama varılırdı (tamamen örnek).

    • @rdvangercek8990
      @rdvangercek8990 Рік тому

      Bazı insanlar, Modern anlayışla yorumlanmış İslama ulaşmak için Ayetleride modern hale getirmeye çalışıyorlar..
      Örneğin Kuranda,
      Evrenin 6 günde yaratıldığı (Hud7,Kaf38,..) önce dünyamızın 4 günde sonrasında evrenin geri kalanının 2 günde yaratıldığı anlatılır (Fussilet 9-12) ..
      Modernistler 6 gün değil 6 evre denilmek isteniyor derler fakat bu 6 evrenin ne olduğunu anlatmazlar..
      Önce Dünyamızın yaratılması konusuna ise çoğunlukla hiç girmezler..
      Az sayıda modernist ayette Evren değil göğün 7 katı tanımlanıyor deselerde bu 7 katın ne olduğunu açıklayamazlar..

  • @Mihrimah_50
    @Mihrimah_50 3 місяці тому

    Yeni bilgiler öğrenmeyi çok seviyorum.

  • @tuubahalla8756
    @tuubahalla8756 Рік тому +13

    İslam felsefesi ile ilgili içerikler daha fazla gelsin bence 😊

    • @pelindilaracolak
      @pelindilaracolak  Рік тому +22

      Hinduizm anlatmayı düşünüyordum o olur mu? :)

    • @tuubahalla8756
      @tuubahalla8756 Рік тому +1

      @@pelindilaracolak sen anlat Dilara biz hayranlıkla dinleriz içeriklerin dolu dolu çünki 😊

    • @ebusufyan5640
      @ebusufyan5640 Рік тому

      @@pelindilaracolakDini inanciniz varmi?

    • @NiyaziPekmezBalYemezoglu
      @NiyaziPekmezBalYemezoglu Рік тому +2

      İslamı anlatan 80 milyon kanal, canlı, Müslümal, sirepüfür, duhtur, muhtur, imam, hacı hoca sana yetmiyor mu? Bırakın şu 80 Milyon canlıdan birisi aklını kullanabilsin. İslam SAPIKLIKTIR! Sapıklığın tedavisi yapılır felsefesi değil!

    • @NiyaziPekmezBalYemezoglu
      @NiyaziPekmezBalYemezoglu Рік тому +2

      @@ebusufyan5640 seni tanımasam işte tipik bir müslümal diyecektim 😂😂😂

  • @atua13
    @atua13 Рік тому +7

    Dilara gerçekten müthişsin, cahil cühela yorumları boşver, cevap bile vermene gerek yok, duydukları ile hareket ettikleri o kadar belli ki... Biliyorum bilgiyi paylaşıp büyütmek için delice bir isteğin var, isteyen alır, eleştirel düşünmeyen biat kültürü ile hareket edenlerin sığ yorumları seni durdurmasın, sevgiler....

    • @baybarst4772
      @baybarst4772 Рік тому +3

      Kimse olumsuz bir şey yazmamış ki Barış kardeş

  • @direncaran4496
    @direncaran4496 Рік тому +1

    Size çok teşekkür ederim bu videolarınız sayesinde daha farklı bir bakış açısına sahip oldum ateistlik bakış açımı daha farklı inçelememe sebep olduğunuz için ayrıca teşekkür ederim 😊