En Eski Hikayelerin Yok Edilemezliği...

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 71

  • @MKredfox
    @MKredfox 2 роки тому +23

    Ne kültür tarihçiliği ne sosyoloji eğitimim var ama sizi dinlerken tüm bu anlattıklarınız o kadar keyif veriyor ki, ağzınıza sağlık hocam.

  • @bilge3144
    @bilge3144 2 роки тому +6

    İnsan Sunum dinlerken de bir insanı dinlerken de zevk alabiliyor, ama nevzat hoca dışında çok az insan böyle güzel konunun içine çekecek tarzda konuşuyor. Videolar paylaşıldığı için biz öğrenciler çok şanslıyız

  • @aslan8305
    @aslan8305 2 місяці тому +1

    Sizi çok özledik. Artık vuslata erelim hocam. Arayı bukadar açmayın.❤

  • @mkukuletali
    @mkukuletali 2 роки тому +6

    Ağzınıza sağlık hocam. Otuzunu geçmiş bir mühendis olarak sosyal bilimlerdeki eksikliklerimi sayenizde kapatmaya çalışıyorum. Kendimi sizin fahri bir ögrenciniz olarak görüyorum. Sevgiler ve selamlar.

  • @inciekici5413
    @inciekici5413 2 роки тому +4

    Bu şahane paylasim için teşekkür ederim size kendimi anlamadaki çabama katkiniz çok değerli 💖💖

  • @mickmick80
    @mickmick80 2 роки тому +8

    Hocam merhaba hemen ilk iş like’ımı attım. Ağzınıza sağlık; şimdi dinlemek için müsait bir zaman bulacağım. Şükür kavuşturuna; arka arkaya geliyor videolar.. inşallah sizi istanbul’da da görebilmek dileğiyle.. sizi seviyoruz hocam.. 🥰

  • @barssipahioglu7209
    @barssipahioglu7209 2 роки тому +1

    1:05:43 e katkı olması açısından naçizane ilave, " herkes birbiri ile samimi, fakat kimse kimseyi sevmiyor"

  • @mihricanbal7206
    @mihricanbal7206 2 роки тому +7

    En derin konuları nasıl böyle net ve dolambaçsız anlatırsınız! Var olun hocam 🙏💕

  • @nimetdolu4131
    @nimetdolu4131 2 роки тому +3

    Bu nasıl güzel bir dünya özetidir... nasıl güzel yüze vuruştur... çok seviliyorsunuz!! ♥️

  • @asillll
    @asillll 2 роки тому +6

    Başlık çok iyi hocam iyi akşamlar❤

  • @yoncahurol3222
    @yoncahurol3222 2 роки тому +2

    Nevzat Hocam, iyi ki oaylastiniz. Cok ozlemisim sizi dinlemeyi… Cok tesekkurler…

  • @busra3431
    @busra3431 2 роки тому +5

    Hocam yaşasın çok mutluyum. Her yeni videoda dolup taşıyoruz sayenizde💕

  • @zeynepozalp7223
    @zeynepozalp7223 2 роки тому +12

    Nevzat Hocam, sizi İzmir'de üniversitemde konuk olarak ağırlamak için ne taklalar attım, ama ne hocalardan ne bölüm başkanlardan hayır yok. Artık sizi şahsen kovalayacagim 😄

  • @yaylimelih
    @yaylimelih 2 роки тому +9

    Daha ilk paragrafta bizi yine ilginç bir yolculuğa çıkaracağınızın ip uçlarını veriyorsunuz. Şimdiden teşekkürler 🙏

  • @goksalatakisi4796
    @goksalatakisi4796 2 роки тому +1

    Hocam yine bolca üzerine düşüneceğim sorular ile ayrılıyor olmak yanınızdan, hazların en güzeli. Esenlikler dilerim.

  • @fatihoguzonder
    @fatihoguzonder 2 роки тому +3

    hocam yine harika bir konuşma. aklınıza sağlık.

  • @kaantemizkan
    @kaantemizkan 4 місяці тому

    Bu dünya neler neler gördü, ben bu dünyanın gördükleri karşısında her zaman hiçbir şey görmemiş olarak kalacağım. O zaman benim yaşamımın da acımın da bir kıymeti olmayacak. Benim duyumsamalarım bu kadar değersiz ve kıymetsizse neden ahlaki değerlere sahibim? Neden başka bir canlıyla hatta türüm dışı bir canlının çektiği acıyla empati kuruyorum. Sokakta ya da barınakta gördüğüm bir sokak köpeğinin çektiği/çekebileceği acıya karşı duyarlı olmamın ne anlamı var? Günümüz acılarıyla geçmişin acılarının mukayesesinde biraz sıkıntı var sanki. ''Hamburger örneği''ndeki şımarıklık doğru bir mukayese değil. O bir acı da değil zaten, şımarıklık. Hocamızı dinlemeyi çok seviyorum, her zaman dinlemeye devam edeceğim. Birden videoyu durdurup bu bahsedilen konuyla ilgili aklımdan geçenleri aktarmak istedim. Umarım sınırlı kapasitemle hocamızı kızdıracak sözler etmemişimdir. :)

  • @fvkl5r
    @fvkl5r Рік тому

    Hocanın ani taklit ve tepkilerine bayılıyorum 😀😀 ööööö aslan

  • @mugedulun8291
    @mugedulun8291 Рік тому +1

    Hocam bu videonun brutal kind of therapy etkisi o kadar muhteşem ki birkaç kez izledim ve sırf sizin kanalınıza abone olmak için sanal kart kullanmaya başladım bugün itibariyle. Hep anlatmaya çalıştığım ama yüzleşme bilinci yoksunu insanlar tarafından: "psikopat bu yaa" şeklinde tepkiler alan gerçekleri engin bilgi birikiminizle o kadar güzel anlatmışsınız ki; okyanusunuzdan aldığım bu damlalar bana çok iyi geldi ve kendime olan güvenimi arttırdı. Çok ama çok teşekkürler🙏

    • @zissumanter
      @zissumanter Рік тому

      Hoca bir tanedir. Çok şanslıyız.

  • @goshgarhuseynov2704
    @goshgarhuseynov2704 2 роки тому +2

    Merhaba Hocam. Don kişot la ilgili küçük bir dipnot bile paylaşırsanız çok sevinirim. Sevgiler 🌹

  • @Limography
    @Limography Місяць тому

    Vay beee 😮 biz neler yaşıyormuşuz insanlık ne günlerden geçmiş, hayretle izledim hocam iyi ki varsınız

  • @umut2243
    @umut2243 3 місяці тому

    Yine muhteşem bir konuşma. Hocam yine soylicem sizi çok seviyorum

  • @haziran8138
    @haziran8138 2 роки тому

    bayıldım anlatımınıza, sizi çok seviyorum kıymetli hocam iyi ki varsınız ❣

  • @serdars.4754
    @serdars.4754 2 роки тому +1

    15:35 hoca gibi hoca işte 😶‍🌫️

  • @meltembuz7206
    @meltembuz7206 Рік тому

    Bu başlik bana psikolojik olarak maruz kaldığımiz bir durumu hatırlattı. Mesela hayatımızın bir döneminde bir travma yaşarız veya yaşamayız. Depresyon kapıyı çaldığında kaynağını o an yaşadığımız veya bir sebeple onanda değiştirilmesi gereken bir düşünce veya davranışa baglamayip erken çocuklukta maruz kaldığımız bir takım olaylara bağlarız:)

  • @mines6515
    @mines6515 2 роки тому +3

    Hocam harikasınız, iyi ki varsınız

  • @klytemnestra
    @klytemnestra 2 роки тому +5

    Ne kadar çizgi çekersen çek sonsuz olamayacağı için etrafına bir çember mutlaka olacaktır hatta çember çizgiden önce vardır

  • @kennroxx
    @kennroxx Рік тому +1

    Kadim Anlatıların Zamansız Yankıları: En Eski Hikayelerin Yok Edilemezliğini Anlamak
    Yakın zamanda yapılan aydınlatıcı bir konuşma, insanlık tarihi boyunca süregelen kadim hikayelerin derin kalıcılığını irdeleyerek, bu anlatıların bugün bizi neden büyülemeye devam ettiğini tartıştı. Mitoloji alanında uzman olan konuşmacı, insan ruhunun derinliklerine kök salmış olan mitlerin yok edilemezliğine dair bir örnek sunarak, hikaye anlatımı yoluyla dünyayı anlamlandırmaya yönelik içsel ihtiyacımızı ortaya koydu.
    Temel argümanlardan biri, mitlerin, mevsim döngüsü veya insan yaşam döngüsü gibi yaşamın değişmez gerçeklerine dayanan unsurlardan oluştuğu için varlığını sürdürdüğünü öne sürdü. Bu hikayeler doğum, büyüme, çürüme ve ölüm gibi evrensel deneyimlerle ilgilidir. Kültürel ya da tarihsel değişimlere rağmen değişmeden kalan varoluşun temel yönlerine hitap ettikleri için kolektif bilincimize demir atmışlardır ve zamanın erozyonundan etkilenmezler.
    Konuşma, mitler ve tarih arasındaki ayrıma değinerek, mitlerin bireyselliğin ve tarihsel özgüllüğün evrensel arketipler ve alegorilere dönüştüğü zamansız bir alana ait olduğunu öne sürdü. Örneğin, antik mitlerdeki kahramanlar ve olaylar genellikle tarihi kayıtlarda bulunan benzersiz bireyselliğe sahip değildir; bunun yerine, kolektif insan deneyimi ve varoluşsal anlayış için araçlar olarak hizmet ederler.
    Troia Savaşı (Truva Savaşı) bir örnek olarak kullanılarak, tarihsel unsurlar yapılarına sızdığında mitlerin nasıl kahramanlık destanlarına dönüştüğü açıklığa kavuşturulmuştur. Ancak mitik çerçeve bu değişime direnmekte, tarihin dalgalanmalarına boyun eğmek yerine evrenselliğini korumaktadır.
    Dil ve edinimi, mitlerin yalnızca hikâyeler değil, aynı zamanda insanların çevrelerindeki dünyayı işledikleri araçlar olduğu fikrini vurgulamak için alıntılanmıştır. Dilin iletişimi standartlaştırmasından önceki ilk günlerden itibaren insanlar korkularını ve deneyimlerini jestler, danslar ve ifadeler yoluyla paylaşmışlardır. Dil geliştikçe, bu ilkel korkular ve zaferler mitlerde kodlandı ve daha sonra bunların değişmez gerçekliğini doğrulayan ritüellerle iç içe geçti.
    Konuşmacı, bu hikayelere olan yakınlığımızın, filmler gibi araçlar vasıtasıyla eski korkuların günümüz yeniden yaratımlarında daha da güçlendiğini vurguladı. Bu, korku veya gerilim türlerini izlemenin atalarımızın programlamasını canlandırdığını ve en eski hikayelerin, çok eski zamanlardan beri insan doğasının bir parçası olan aynı, derinlere kök salmış korku ve sevinçlere dokunarak nasıl geçerliliklerini sürdürdüklerini yansıttığını göstermektedir.
    Sonuç olarak, en eski hikayelerin yok edilemezliği, yaşamın ve insanlık durumunun sabitlerine dayanmalarına bağlanabilir. Bilinmeyeni rasyonelleştirme ve evcilleştirme yönündeki ilkel çabalardan doğan masallar, zamansız temaları nesiller boyunca taşımak için bir araç sağlarlar. Bu konuşma bize, ister korku filmleri ister destansı destanlar aracılığıyla olsun, Homo sapiens olarak evrimimizde yerleşik olan asırlık hikayeleri yenilemeye ve doğrulamaya devam ettiğimizi hatırlatarak, en eski anlatıların insanlığın özüyle olan temel bağları nedeniyle unutulmaya terk edilmeyi reddettiğini kanıtladı.
    teşekkürler ;)

  • @dlsahbaran3163
    @dlsahbaran3163 Рік тому

    Muhteşemsiniz hocam ❤

  • @tufankaraday7437
    @tufankaraday7437 2 роки тому +2

    Teşekkür ederim hocam mucks and mucks and byes

  • @ronijoe3777
    @ronijoe3777 2 роки тому +2

    Zaman nasil geçti anlamadım pazar kahvaltima eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim son dakikaları nutkum tutularak seyrettim iyi ki varsınız 🧡🤍❤💛💙🖤💚

  • @elf532
    @elf532 3 місяці тому

    Harika❤

  • @erdincyolcun2217
    @erdincyolcun2217 2 роки тому +1

    Hocam tedavimizi aldık. Elinize ağzınıza sağlık

  • @ayseihsanca
    @ayseihsanca 2 роки тому

    Canım hocam her zamanki gibi harikasınız ❤

  • @asumanpektas3570
    @asumanpektas3570 2 роки тому

    Müthiş helâl olsun cooooooöooooooook güzeldi

  • @gulenguler2923
    @gulenguler2923 Рік тому

    Şahanesiniz hocam

  • @burakayhan2012
    @burakayhan2012 9 місяців тому

    Mükemmel tek kelimeyle

  • @cankara1999
    @cankara1999 6 місяців тому

    Teşekkürler ❤

  • @sapkaligezegen93
    @sapkaligezegen93 2 роки тому +1

    Hocam etkinliklerinize katılmak isteyenler için takip edebileceğimiz bir çizelge var mı?

  • @endema0
    @endema0 2 роки тому

    Hocam soru cevap kısmını kayıt aldıysanız onu da yüklemeyi düşünür müsünüz?

  • @xkisisi7062
    @xkisisi7062 Рік тому

    İlgi ile takip ediyorum lakin podcast olarakta olmalı bence.

  • @Ekran231
    @Ekran231 2 роки тому

    Teşekkürler 👏

  • @cavidealdrmaz9756
    @cavidealdrmaz9756 2 роки тому

    Harikasınız

  • @egegurr
    @egegurr 2 роки тому +1

    Hocam konferansların duyurularını nereden yapıyorsunuz?

    • @celal2960
      @celal2960 2 роки тому +1

      instagramdan ve twitterdan yapıyor

  • @emirfarukaltun
    @emirfarukaltun 2 роки тому

    40 dakika boyunca arkadaşımın lime lime olmasını mı izlemek? Gözlerimi dağladınız, aslanın ağzında değil ayaklarımın altında çiğneneceksiniz...

  • @nmkkmlrsln7642
    @nmkkmlrsln7642 Рік тому

    der große Meister der Ausdruckskunst...

  • @sevgiulker5542
    @sevgiulker5542 2 роки тому

    Teşekkürler

  • @HalilOzlu-xl7jd
    @HalilOzlu-xl7jd 6 місяців тому

    İşte gerçek akademisyen

  • @ozy753
    @ozy753 2 роки тому

    ''Vahşetin estetiği''

  • @eraycicek
    @eraycicek Рік тому

    15:20 ahahahahaahshhsrbrb

  • @ferdiozkan2021
    @ferdiozkan2021 2 роки тому

    "Müthişsiniz"🙏

  • @egecagofficial
    @egecagofficial 2 роки тому

    Sorum şudur: Anladığım, binyıllardır insanlık tutunacak bir dal bulmuş. Ölülere yiyecek vermiş, fazlasını almış. Hayvan, insan kurban etmiş bereket beklemiş, İbrahim, oğlunu kurban edecekken koç kurban etmiş. Hz. İsa bedenini ekmek olarak sunmuş. Peki geldiğimiz bu dönemde bizim sunacak neyimiz var? Biz neye tutunuyoruz? Insanlık artık neye tutunacak? Siz neye tutunuyorsunuz?

    • @CultureClubTV
      @CultureClubTV  2 роки тому +4

      Bir şeye tutunmuyorum, dünyayı mahvettiğimizi kabul ediyorum. Tavsiye ederim.

  • @Ahmetakkurtofficial
    @Ahmetakkurtofficial 2 роки тому

    mitzonar filmi dedi tam yazımı nasıl bulamadım

  • @zahideates8999
    @zahideates8999 2 роки тому

    ❤❤

  • @kizimilebuyudum
    @kizimilebuyudum 2 роки тому

    ❤💊❤🙏

  • @themerpheus
    @themerpheus 2 роки тому +1

    Evrimsel sureci dualiterlige dayandirmak cok dogru degil, zira kac veya savas gibi ikili secimden ziyade yapilan arastirmalar 3 farkli davranisin varoldugunu gosteriyor. Kac, savas yada dona kal. Ortasi yok degil, bizzat ortasi var dogada.

    • @CultureClubTV
      @CultureClubTV  2 роки тому +3

      Hiç anlamamışsınız, zira ben sizin dediğinizi anlatıyorum ancak kültürün "dualiteden" yana taraf olduğunu belirtiyorum...

    • @themerpheus
      @themerpheus 2 роки тому +2

      ​@@CultureClubTV cevabiniz icin tesekkur ediyorum hocam, lakin bizzat kulturun dualiteye indirgenemeyecek kadar renkli oldugu, shade'leri oldugu ve grayscale'e dayandigi iddiasi ile bu ornegi verme ihtiyaci hissetmistim. Baglami yanlis anlamis da olabilirim, eger oyleyse ozur dilerim :) bunlarin disinda, genel olarak anlattiginiz seyler cok degerli, minnettariz paylastiginiz icin, yanlis anlasilmak istemem. saygilarimla.

  • @Zeytin531
    @Zeytin531 2 роки тому

    🙏

  • @kemaltuna5106
    @kemaltuna5106 2 роки тому

    💙

  • @emirfarukaltun
    @emirfarukaltun 2 роки тому

    Artık insanlar ölmüyor. :(
    Hellblade bu yüzden değerli.
    Kendini kurban etme çok yakında Fortnite'da !()

  • @svartsmanguliyev8446
    @svartsmanguliyev8446 2 роки тому

    Nevzat hoca, Flu tv ile vedalaşdınızmı? Lovecraft ne oldu?

  • @sevgiulker5542
    @sevgiulker5542 7 місяців тому

    Teşekkürler

  • @Hayallerparis996
    @Hayallerparis996 2 роки тому