Overspanningsbeveiliging plaatsen in de groepenkast

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 бер 2024
  • In deze video laat ik zien hoe je een overspanningsbeveiliging kunt plaatsen in de groepenkast, waar deze goed voor is en hoe deze werkt.
    Overspanningsbeveiliging in DIN formaat: www.elektramat.nl/groepenkast...
    Deze video wordt gesponsord door elektramat.nl en zij geven t/m 30 juni 2024 een korting van 15% op onderstaande productcategorieën:
    - Buiten WCD
    - Groepenkasten
    - Groepenkastcomponenten (incl. overspanningsbeveiliging)
    - LAN-kabels
    .-.-. De kortingscode is "Ketelklets-15" .-.-.
    De kortingscode kan per persoon eenmaal worden gebruikt.
    NOS nieuwsbericht: nos.nl/artikel/2508589-140-00...
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 101

  • @ruudwilschut9095
    @ruudwilschut9095 2 місяці тому +16

    Interessant verhaal weer Rick!
    Wel de volgende keer even je telefoon horizontaal vasthouden..😜

  • @BertPle
    @BertPle 10 днів тому +2

    Hier ligt de overspanningsbeveiliging ook klaar om geïnstalleerd te worden. Heb bij Elektramat (met je code 👍🏻) een Schneider-Electric besteld 3 fasen (want hele groepenkast is van Schneider-Electric).

  • @thijsderkx9479
    @thijsderkx9479 2 місяці тому +12

    Een losse nul of anders genoemt: zwevende nul , kan ontstaan als je nul wegvalt vanaf je netbeheerder of in je meterkast. Je fases gaan dan een eigen nul creeren. Dat er dan 400 volt op de aparaten komt te staan klopt niet helemaal
    Elke fase is anders belast met aangesloten aparaten. Indien de 3 fases ongelijk belast zijn dan is is het nulpunt geen 0Volt meer
    Afhankelijk welke van welke fase komt er een hogere spanning op 2 andere fases dan 230 volt en op een fase andere minder dan 230 volt.
    Des te groter de onbalans tussen de fases (gezien vanuit het punt waar de nulleiding los zit , dez te groter de spanning op de 2 fases EN kleiner de spanning op de andere fase. indien je 1 fase thuisaansluiting hebt dan heb je alle aangesloten aparaten op OF een lagere spanning van 230 staan OF op meer dan 230 volt.
    Bij een 3 fase aansluiting thuis zijn alleen de aangesloten aparaten op de 2 fases die een te hoge spanning staan mogelijk defect gegaan. Op de fase waar een te lage spanning staat , kunnen de aangesloten aparaten wel overleven.

    • @FoodOnCrack
      @FoodOnCrack 2 місяці тому

      Een van Nederland's grootste aannemers heeft een materieeldienst die grondkabels doet aanleggen en ceeform stekkers doet aansluiten voor tijdelijke stroomvoorziening op een bouwplaats. Nou kan ik toch wel over meerdere malen spreken dat de ze de nul heel vakkundig ACHTER de kooiklem hebben gestoken en deze lekker gauw en makkelijk met de slagschroefmachine hebben aangedraaid. Heeft ons nogal wat Makita acculaders gekost over de jaren heen dat soort gefrot!
      Nou hebben wij een elektrische hijskraan, ik ben benieuwd of dat nog lang goed zal gaan...

  • @stoomheier
    @stoomheier 2 місяці тому +20

    Waarom toch die video's met dat beeld zo smal? Is het teveel moeite om een telefoon normaal vast te houden?

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 2 місяці тому

      Film met mobieltje... ik hou deze dwars en ontdek je dat niet in mijn filmpjes.

    • @stoomheier
      @stoomheier 2 місяці тому +3

      @@dirckdevriez6661 wat bedoel je? lees zelf je tekst eens.

    • @Worstenboer
      @Worstenboer 2 місяці тому +3

      Dat heet VVS, Verticaal Video Syndroom. Wordt er ook helemaal gek van.

    • @ruuds6659
      @ruuds6659 29 днів тому

      Waarom zo moeilijk! Je kunt je eigen telefoon toch gewoon horizontaal houden. Opgelost…

  • @svschijndel1986
    @svschijndel1986 2 місяці тому

    Is die zelfde module 2 voudig dan te gebruiken voor 1 fase? Of moet ik dan nog op andere factoren letten?

  • @ReneArtoisMr
    @ReneArtoisMr 2 місяці тому +1

    Goed dat je er aandacht aan besteed. Ik heb er zelf 2, één in de door mij zelf gebouwde verdeelkast van de zonnepanelen (Enphase) en een tweede net als jij in de groepenkast. Zonnepanelen trekken geen bliksem aan, maar ontvangen wel het elektromagnetische veld bij een inslag in de buurt. Ik heb ze van OBO (V10). Daar zit een led in die groen knippert zolang deze in orde is. Check ook dat de aarde van je groepen en groepenkast deugdelijk is uitgevoerd. Bij mij was op een gegeven moment een bout van de centrale aarde los getrild als gevolg van het dreunen van boorhamers tijdens een renovatie. Gevolg was dat de waterleiding en CV niet goed geaard was en dat is levensgevaarlijk.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому +2

      Zoals in de video getoond hebben vrijwel alle omvormers tegenwoordig een Type 3 overspanningsbeveiliging ingebouwd, zowel DC- als AC-zijdig.

  • @koenielinux3131
    @koenielinux3131 2 місяці тому

    Bij blikseminslag vlakbij in bijvoorbeeld een boom wordt de omgeving er omheen electrisch geladen. Werkt het dan ook?

  • @janwesten1317
    @janwesten1317 2 місяці тому

    Je hebt ook gecombineerde dinrail modules voor fase én nul zoals de Hager SPB215 of ABB System pro M compact OVR T 2CTB803972R1100 (goedkoper).
    Ideaal voor laskasten in het veld met gevoelige apparatuur met 1-fase voeding.

  • @DirkSchuitemaker
    @DirkSchuitemaker 23 дні тому

    Zit dit standaard in een nieuwe meterkast? Mijn woning is uit 2016. Ik heb geen panelen.

  • @koffibanan3099
    @koffibanan3099 2 місяці тому +5

    Ik heb ook al een tijdje zulke "dehn" modules geinstalleerd, maar ik denk niet dat deze zullen beveiligen tegen een continue overspanning met lage bronimpedantie zoals in dat artikel beschreven? De modules dienen om korte 'transients' af te vlakken, als er effectief 400V op komt gaan die dat nooit kunnen afklemmen. Misschien sluiten ze door het grote vermogen wel kort, waardoor de hoofschakelaar er snel uitspringt en kunnen ze op die manier de installatie wel beveiligen?

    • @Frits1975
      @Frits1975 2 місяці тому

      Juist. Dit is voornamelijk voor bliksem inslag, dit duurt enkele milliseconden. Tevens zou je dan ook je netwerk en overige inkomende kabels moeten beschermen, want als er een utp kabeltje in je omvormer zit komt er alsnog een piek binnen. Tevens is de hoofdschakelaar ‘dom’ en ziet geen kortsluiting o.i.d, deze kan alleen handmatig worden uitgezet. Ook een groep zal niet uitspringen omdat deze alleen amperage meet een geen voltage.

    • @SideQuestStijn
      @SideQuestStijn 2 місяці тому

      Als hij kortsluit zullen de hoofdzekeringen uitspringen / smelten inderdaad.
      Zover ik weet doen ze dat niet. Meestal worden ze warm als ze op gaan en er loopt electriciteit. Dan “soldeert” er een pal zich in een van die steekmodules los en slaat hij om dmv een veer.
      Dit zet ook de indicator op defect.

    • @koffibanan3099
      @koffibanan3099 2 місяці тому

      @@Frits1975 Hmm, hier in Belgie is de hoofdschakelaar bij residentiele installaties steeds een automaat, die vliegt er dus wel uit bij kortsluiting. Dus is de vraag of een eventuele kortsluting van een SPD intens en lang genoeg is (zoals Stijn zegt heeft die intern ook een soort 'zekering').
      Hoe dan ook lijkt het geen effectieve beveiliging tegen een non-transiente overspanning.

  • @YvdB
    @YvdB 2 місяці тому +3

    Ik had een 4 polige aardlek die bij inschakelen de 0 niet schakelde maar de 3 fasen wel. Feestje in de meterkast, auto lader defect & cv defect. 😢

    • @julianjagers4900
      @julianjagers4900 Місяць тому

      Welk merk was deze 4 polige aardlek? Een aardlekautomaat?

  • @erikmooij7333
    @erikmooij7333 2 місяці тому +1

    Het zal mij ook niet verbazen als dit straks bij nieuwbouwhuizen of vernieuwen van groepenkasten een verplichting wordt. Opzich kan het geen kwaad.

  • @pauldelijser6754
    @pauldelijser6754 Місяць тому

    De Dehn overspanningsbeveiliging komt in vele varianten, o.a. afhankelijk van het type aardings systeem dat er gebruikt is in jou woning. Ik vond het heel moeilijk om uit te vissen welk systeem er bij mij thuis gebruikt is. Het lijkt het meest op een TNC-S maar er is ook een aardingspen waar alle aarding op aansluit....

  • @janvanthul3628
    @janvanthul3628 18 днів тому

    Beste Rick
    Ik heb een eaton groepenkast en na aanleiding van jou video dacht ik dat ga ik ook doen. Op de site van elektramat vind ik ook de 3 fase overspanningsbeveiliging van eaton. Prijs viel me mee dus ik dacht bestellen. Maar na nog eens even de specs bekeken te hebben vond ik: geschikt voor t stelsel, NEE. Klopt het dat ik deze niet kan toepassen?
    Mvg Jan

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  18 днів тому

      Laat je daarover goed informeren. Ga eerst na wel stelsel je zelf hebt (TN en TT komen in Nederland voor, al zie ik vooral TT hier in de buurt) en kijk dan welke oplossing daar het beste bij past. Vraag het eventueel na bij de webwinkel bij twijfel.

  • @mboumans1903
    @mboumans1903 Місяць тому

    Dienen de aarde draden niet separaat naar de rail te lopen? Indien grote overspanningen (bliksem) optreden zal deze afgeleid worden via de aarddraad die door de hele meterkast langs de overige draden loopt met alsnog het risico tot overspraak.

  • @chewmonkey89
    @chewmonkey89 2 місяці тому +1

    Informeer ook bij je verzekeraar of je de kosten kan declareren onder het kopje 'bereddingskosten'.
    Reken je niet rijk: de meeste verzekeraars zullen hieraan niet meewerken omdat er bijvoorbeeld geen noodzaak is, maar nee heb je en ja kun je krijgen.

  • @Jochemster
    @Jochemster 11 днів тому

    Ik heb een stekkerdoos van brennenstuhl gekocht met overspanning beveiliging ahv dit filmpje voor mijn electronica; echter hier staat geen SPD class III op staan, wat doet mijn stekkerdoos dan wel of niet bij hoog voltage?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  11 днів тому +1

      Dat klinkt toch als een SDP klasse III

    • @Jochemster
      @Jochemster 11 днів тому

      Stekkerdoos met 8 plugs is 30-35 euro en een tussenplug aan de muur is 10-15. Lijkt mij een goed plan voor extra rust in je hoofd.

  • @willemkossen
    @willemkossen 2 місяці тому

    Hoe weet ik nou welke ik moet hebben bij een 1 fase 40 aansluiting?

    • @svschijndel1986
      @svschijndel1986 2 місяці тому

      Dat is indd een goede, was ik ook naar het kijken, 3 fase veel keus, 1 fase weinig te vinden

    • @janv.318
      @janv.318 Місяць тому

      Ik heb er één van Schneider Electric, artikel 401244456.

  • @ARPost-kn2jl
    @ARPost-kn2jl 2 місяці тому

    zit zon beveiliging tegenwoordig niet al in de elektrakast voor in je straat?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому

      Wellicht, maar de spanning komt tegenwoordig van meerdere kanten (solar), dus de vraag is in hoeverre zo'n beveiliging dan nog voldoende werkt.

  • @paulvanlit
    @paulvanlit 2 місяці тому +1

    Dankje oor deze informatieve video. Zou je een keer een ATS kunnen behandelen zodat je PVs met de juiste omvormer ook bij net uitval kan gebruiken,.👍

    • @stoomheier
      @stoomheier 2 місяці тому

      Dan heb je een echte omvormer nodig die in serie staat tussen hoofdzekering en groepenkast, keuze uit: Deye, Goodwe en Sofar. En als je geld teveel hebt Victron.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому

      Kan alleen met de juiste hardware omdat volgens de Nederlandse netcode je pas eilandbedrijf mag doen als je bent ontkoppeld van het net.

    • @stoomheier
      @stoomheier 2 місяці тому

      @@KetelKlets Als je niet ontkoppeld bent van het net en het net valt uit en je zou je inverter weer kunnen koppelen aan het net klapt jouw zekering er uit. Je kan dus helemaal niet in eilandbedrijf als je niet ontkoppeld bent. Heeft niets te maken met wel of niet voldoen aan de netcode. Tenzij je een inverter hebt van 5MW of groter, dan zou het kunnen dat je een paar straten zou kunnen voeden. Maar met de huis tuin en keuken omvormers met een paar panelen werkt dat nooit.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому

      @@stoomheier Wordt gewoon verkocht door SolarEdge: Home Backup Interface (www.solaredge.com/nl/batterijen/home-back-up-interface ) en IQ8 van Enphase kan het ook (al is dat nog niet vrijgegeven in Nederland zover ik weet). In eilandbedrijf kun je uiteraard niet meer vermogen aanwenden dat je opwekt, maar dat is logisch. Staat los van het feit dat het wel bestaat en werkt.

    • @stoomheier
      @stoomheier 2 місяці тому

      @@KetelKlets die link doet het niet.

  • @wernerschellekens2913
    @wernerschellekens2913 2 місяці тому +1

    Kun je ook een zwevende 0 krijgen als je een aardpunt hebt laten staan?

    • @wildewipper
      @wildewipper 2 місяці тому +1

      deze problemen kun je alleen krijgen bij een 3 fase systeem het je een 1 fase aansluiting wordt het gewoon donker.

    • @GBOAC
      @GBOAC 2 місяці тому

      geel/groen bedoel je? die is normaal gesproken geen onderdeel van de stroomkring, die is er als 'vangnet' om wegvloeiende stroom op te vangen in plaats van dat jouw lichaam dat doet.

    • @wernerschellekens2913
      @wernerschellekens2913 2 місяці тому

      Inderdaad, geel/groen. Die zit echter voor de meter verbonden met de 0 (blauwe) draad

    • @GBOAC
      @GBOAC 2 місяці тому

      ​@@wernerschellekens2913 dan kan je geen zwevende nul krijgen inderdaad. Zou wel even dubbelchecken dat de aardlekschakelaar op elk (en dan ook echt elk) stopcontact goed werkt, je kan van die testertjes krijgen met een aardlek-test. Heb zelf een VoltCraft VC40 maar zo zijn er velen.

  • @Rowin05
    @Rowin05 2 місяці тому

    Hoi Ketel Klets, even een vraagje over iets anders. Hoe kan het dat mijn stroomtotaal in de Homewizard app elke seconde enorm fluctueert? Bijvoorbeeld in 2 seconde van 234 naar 294. Het verbruik zit de hele tijd enorm te schommelen tussen de 150 en 300 Watt. Heb geen zonnepanelen. Is dit normaal en wat kan dit veroorzaken?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому +1

      Je meet via de P1 poort? Zet alle groepen van je huis uit en zet er telkens eentje extra aan en kijk wanneer het vermogen zo begint te bewegen. In die groep moet de boosdoener dan zitten.

    • @Rowin05
      @Rowin05 2 місяці тому +2

      @@KetelKlets bedankt voor je snelle antwoord! Ik ga je advies een keer proberen.

  • @hoeijmakers-rb7zw
    @hoeijmakers-rb7zw 2 місяці тому

    Mag de overspanningsbeveiliging in de onderverdeler geplaatst worden?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому +1

      Ja, maar dan bescherm je dus alleen die onderverdeler en niet/minder de hoofdgroepenkast.

  • @emkameindert
    @emkameindert 2 місяці тому +4

    Weer iets geleerd.
    Please LANDSCAPE filmen.

  • @zagen3822
    @zagen3822 2 місяці тому

    Helaas geen bescherming tegen zwevende nul mogelijk, of je moet de spd op de uitgang van de aardlekschakelaar schakelaar zetten. Bij overspanning ontstaat er dan een aardlek en gaat de spanning van de groep

  • @robmulder994
    @robmulder994 6 днів тому

    Een nul die weg valt leuk daar heb je net beveiliging voor dit is voor bliksem beveiliging wat een groter probleem is bij een 3 fase aansluiting is de scheefbelaste fase en het blind vermogen die zijn gevaarlijk voor de nul hier voor een net wachter plaatsen

  • @wrnrt
    @wrnrt 2 місяці тому +1

    Zo'n mooie Hager Vision-kast, en dan verkoopt je sponsor niet deze Hager modules. Of liever: ze staan niet op de pagina die je linkt, terwijl daar wel alle modules zouden moeten staan. Tik 'Netoverspanningsbeveiliging' (= categorie) in de zoekbalk, en dan komt er wel wat. (Nou ja, drie. Edit: En niet je SPB015 en SPB15N. )

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Dat zijn de typenummers van de steekmodules, het hele ding zelf heet SPB413.

  • @josstijnie
    @josstijnie 2 місяці тому

    Het lijkt of de overspanningsbeveiliging aan de onderzijde dus voor de hoofdschakelaar en dus direct na de hoofdzekering is geplaatst. Dat betekend dat als je de hoofdschakelaar uitzet de spanning op de overspanningsbeveiliging blijft staan. Is het niet beter om 'm na de hoofdschakelaar te plaatsen? Of kijk ik niet goed?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому

      Nee juist ervoor inderdaad. Een hoofdschakelaar heeft doorgaans een rating van 40A of 63A, de overspanningsbeveiliging heeft een rating van 40.000A 🙂 Daarom zit die ervoor.

    • @josstijnie
      @josstijnie 2 місяці тому

      @@KetelKlets Het lijkt mij dat die 40 A betekend dat er max 40 A geschakeld kan worden. Maar bij overspanning wordt de hoofdschakelaar niet geschakeld en komt er dus geen vlamboog. Volgens Ruben van elektramat moet beveiliging ook na de hoofdschakelaar. Dan is de overspanningsbeveiliging ook spanningsvrij na het uitschakelen van de hoofdschakelaar!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому

      @@josstijnie Een overspanningsbeveiliging maakt zichzelf spanningsvrij wanneer deze defect raakt, dat zit in het interne mechanisme verwerkt. Overigens heeft mijn elektricien het component geplaatst, niet ikzelf, dus ik vertrouw het wel.
      PS: 40kA door je hoofdschakelaar zorgt wel voor versmelting van de contacten hoor, zelfs zonder vlamboog.

    • @josstijnie
      @josstijnie 2 місяці тому

      @@KetelKlets Dus elektramat geeft het verkeerde antwoord? Volgens mij komen de draden van voor de hoofdschakelaar op de ingang van overspanningsbeveiliging uit en kan hij dit dus niet spanningsvrij maken.

    • @josstijnie
      @josstijnie 2 місяці тому

      Dit lees ik op de site van Sander Vunderink: BB overspanningsbeveiliging 2-Polig OVR T2 Netoverspanningsbeveliging type 2 (midden-beveiliging) met verwisselbare cartridges. Voor toepassing in groepenkasten. De overspanningsbeveiliging wordt na de hoofdschakelaar geplaatst. Deze overspanningsbeveiliging heeft net als de hoofdschakelaar (SD202) en de aardlekschakelaars (F202) een kamrail aansluiting. Met kamrails kan deze overspanningsbeveiliging zonder bedrading aangesloten worden op de hoofdschakelaar. Gebruik hiervoor kamrails met pennen en een steekmaat van 36mm. Voor de fase en voor de nul is een aparte kamrail nodig. Zie hiervoor ook het voorbeeld in de foto.

  • @robbiedej
    @robbiedej 2 місяці тому

    Spd achter een eigen 20A alamat zetten

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 2 місяці тому +1

    Ik heb al 12 jaar zonnepanelen en alles werkt altijd Perfect. Alles. Altijd. Automatisch. 6000 kWh per jaar. Verdeeld in 20 panelen op het dak met 3600 kWh en op de garage 2400 kWh. Er zijn 3 miljoen huizen met Zonnedak. Hoor weinig over problemen. Dat is al 3 miljoen x goed.😊👍.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому +11

      Het gaat goed zolang het niet fout gaat. _Absence of evidence is not evidence of absence._

    • @adrielithvan6393
      @adrielithvan6393 2 місяці тому +2

      Vraagje, je hebt ook geen brandverzekering?

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 2 місяці тому

      @@adrielithvan6393 gewoon een Unive verzekering voor het huis. Maar daar weet ik verder niks over. Ik betaal gewoon en denk dat het inclusief is. Nee nooit over nagedacht verder.

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 2 місяці тому

      @@KetelKlets Ja die verhalen dat het fout gaat.
      Er zijn nu 3 miljoen huizen met zonnepanelen. Gaat niet fout. En 5 GW Wind op Zee. Gaat niet fout. Tenders voor nog 4 GW Wind op Zee. Gaat niet fout. En Solar Magazine nieuws van vandaag ---China installeert in 2 maanden tijd 37 GigaWatt Zonnepanelen. Gaat niet fout. Geïnstalleerd vermogen Zonnepanelen China 646,2 Gigawatt. Gaat niet fout. En de dure elektrische auto kost nu 10.000 Dollar. Bereik 400/500 km. De BYD Seagull EV en de Wuling Bingo EV. Gaat ook niet fout. Ethiopië Stopt import benzine diesel Autos. Alleen nog EV import. Rijden op schone stroom van het land. Gaat ook niet fout. Dus die FUD, Fear, Uncertainty, Doubt, het gaat goed totdat het fout gaat moet je niet aan meewerken. Bedankt.👍🙂🌹🌹🌹

    • @GBOAC
      @GBOAC 2 місяці тому +1

      Weer iemand die zo bij Boeing kan beginnen. Ging altijd goed, dus het zal altijd goed gaan.

  • @HansKeesom
    @HansKeesom 2 місяці тому +1

    Terugleveren boven 253 volt is puur crimineel. Ik zou direct gaan bellen met de netwerkbeheerder.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому +1

      Bewijs het maar, en specifiek waar het vandaan komt, dat is vaak het probleem.

    • @SideQuestStijn
      @SideQuestStijn 2 місяці тому

      Nieuwe slimmer meters meten ook het netvoltage, dus de netbeheerder kan nu continue de netkwaliteit monitoren.
      De schuldige vinden is dan ook weinig werk ;)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому

      @@SideQuestStijn Ik hoop het! Wel zo eerlijk voor iedereen die zich wel aan de netcode houdt.

    • @jankees4037
      @jankees4037 2 місяці тому +1

      Mocht je zonnepanelen een keer uitvallen door 253v en het is al zeg om 11 uur 's ochtends, dan meet de uren daarna je gewone stopcontacten wat het voltage is. Ga je om 13 uur zeg waarden meten van 255v of meer dan inderdaad netbeheerder bellen of ze onderzoek in de buurt willen starten om de dader te achterhalen.

  • @WoutRikkerink
    @WoutRikkerink 2 місяці тому

    Als die overspanningsbeveiliging af gaat, moet de hoofdzekering eruit gaan. Beste knal op 3 fasen denk ik

    • @diatonicdelirium1743
      @diatonicdelirium1743 2 місяці тому +2

      Misschien is deze sneller en betrouwbaarder op voltage? De hoofdzekering gaat op ampères, mogelijk dat een overstroom zonder superhoge ampères er niet eens uitknalt!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому

      @@diatonicdelirium1743Precies dat, overspanning triggert niks in een stop of automaat.

  • @huibcorine
    @huibcorine 2 місяці тому

    2x 6mm2 is niet hetzelfde als 12mm2. 6x6=36 x 2 = 72mm2 terwijl 12x12=144mm2

    • @koffibanan3099
      @koffibanan3099 2 місяці тому +4

      Dit klopt wel hoor, 't is de opppervlakte van de draad die de max. stroomsterkte bepaalt. Over twee kabels van 6mm² kan dezelfde stroom als over één (niet commercieel beschikbare) 12mm².
      Draad is cirkelvormig, niet vierkant, dus die 6x6 slaat ook op niets. Een 6mm² heeft een diameter van ~2.8 mm, maar het is de oppervlakte die telt, niet de diameter (wet van Pouillet).

    • @jankees4037
      @jankees4037 2 місяці тому

      Draad is rond en niet vierkant, wiskundig vermenigvuldig je niet dingen met hetzelfde getal maar met Pi. Daarnaast is de 6 kwadraat en 12 kwadraat beiden al oppervlakten.

  • @SideQuestStijn
    @SideQuestStijn 2 місяці тому

    Een SPD gaat niet beveiligen tegen langdurige overspanning zoals je buurman die teruglevert op 270v (knap wel als hem dat lukt). De SPD is dan zo “op”. Een SPD is puur bedoeld voor een overspanningspiek.

    • @SideQuestStijn
      @SideQuestStijn 2 місяці тому

      Ik vind ook dat je SPD best wel een eind weg bij de hoofdschakelaar en het aardpunt zit. Het is belangrijk dat deze draden zo kort mogelijk zijn, elektriciteit volgt altijd de weg van de minste weerstand.
      Bij mijn SPD werd geadviseerd

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 місяці тому

      @@SideQuestStijnJe kunt pas terugleveren op 270V als dat de netspanning is geworden, dus heel snel zal je daar niet aan komen, maar toch. En die 50cm klopt, maar dat ging bij mij maar bij één van de twee paden naar aarde.

    • @koffibanan3099
      @koffibanan3099 2 місяці тому +1

      @@SideQuestStijn Voor de zeer korte, maar hoge spanningspieken goed tegen te houden (bliksem bv.), moet inderdaad vooral de impedantie zo laag mogelijk gehouden worden, er mag dus bijvoorbeeld absoluut geen lus in de draad zitten, hoe kort/dik die ook is, omdat die zich dan meteen als een inductor gaat gedragen en dus een weg van grote weerstand wordt voor een hoogfrequente piek, ipv de gewenste lage impedantie.
      Of dit ook zo belangrijk is voor de type 2 spd's, weet ik niet...