Te am ascultat și am remarcat că ți-ai expus părerea subiectivă dar nepărtinitoare ,și pentru asta apreciez ! Toți căutăm pe Dumnezeu dar nu putem trece peste realitatea istorică dovedită !!! Contextele in care s-a divizat bisericile mie personal îmi arată clar intervenția umană în toate aspectele ! Îmi e greu să cred că dacă era altfel ,Dumnezeu nu a-r fi ascultat ultima rugăciune a lui Isus Hristos cu privire la unitatea Bisericii !! Te apreciez pentru imparțialitate și expunere a adevărului istoric cunoscut!!
Iisus Hristos este Dumnezeu, nimic în lume și în biserică nu se întâmplă fără îngăduirea lui Dumnezeu. Hristos conduce peste această biserică divizată de-a lungul istoriei și îngăduirea acestei forme a slăbiciunii este datorată tocmai faptului că până și cei mai sfinți oameni în această viață au doar un mic început al ascultării de Dumnezeu. Tocmai această lipsă și slăbiciune a bisericii face să strălucească și mai mult harul lui Dumnezeu: Evanghelia continuă să fie plină de putere în ciuda slăbiciunilor și eșecurilor celor care o administrează prin cuvânt și sacrament.
Biserica reformata are o organizare sinodala: toti slujitorii sunt egali si unele decizii mai importante (ex: ordinare, excomunicare, etc) nu se iau de slujitori la nivel local ci se iau intr-un sinod care cuprinde o parte (regionala) sau intreaga biserica.
Hristos a spus ca va zidi BISERICA SA pe care portile iadului nu o vor birui. Nu a spus BISERICILE MELE. deci nu poate fi decat o singura biserica adevarata, care este aceea? cea care a pastrat nealterata propovaduirea apostolica, adica BISERICA ORTODOXA. CERCETATI CU ATENTIE SI VETI VEDEA CA AM DREPTATE.Sectantii sunt de o varsta cu strabunicul, si au pretentii de a avea viabilitate? zice Sfântul Apostol Pavel ca inger din ceruri daca ar propovadui o alta invatatura sa fie anatema. iar sectarii nu sunt nici macar ingeri, dar sa se compare cu Hristos. deci, reveniti-va, stimati sectari!!!
Hristos a intemeiat o singura Biserica si nu 30000 de culte”crestine”cate exista astazi in lume.” Este un Domn, o credinţă, un botez… “(Efeseni 4,5). Ereticii/sectantii, adica cei care produc DEZBINARI in Biserica Lui Hristos, sunt denumiti “oameni firesti, care nu au Duhul”, iar scopul lor este atacul asupra unitatii credintei . “Aceştia sunt cei ce fac DEZBINARI, (oameni) fireşti, care nu au Duhul. ” (Iuda 1 ,19) Sectantii, adica slugile satanei vor distrugerea crestinismului ,prin scindarea lui in mii de “culte”. ”Ca să nu fie DEZBINARE în trup, ci mădularele să se îngrijească deopotrivă unele de altele. “(1Cor.12,25)
@@lucianianco4066 Pasajul din Sfintele Scripturi la care faceți referire este cel din Galateni 1:7-8, vorbește dspre Evanghelia lui Cristos. Deci dacă voiți sa condamnati cu acel pasaj ar trebui să arătați că "sectarii" au altă Evanghelie. Deci contează ce Evanghelie propovăduiesc, nu cum sunt numiti. Cu alte cuvinte nu contează cine ești sau cum te numesti (Sf. Apostol Pavel, înger din cer, BOR sau alte secte), contează ce Evanghelie crezi si propovăduiești.
Biserica condusa de apostoli a suferit schimbari dupa moartea ultimului apostol Ioan care a murit in anul 96. Asa in secolul 2 si 3 crestinismul in lipsa apostolilor era influentat de liderii locali si au inceput sa fie diferente doctrinare intre ei. In secolul trei chiar imparatul Constantin a constatat ca crestinsmul este sfâșiat de opinii diferite si a dorit sa-i unificie printr-un crez universal. Deci perioada de la moartea martirului Stefan ( anul 34) pana la moartea apostolului Ioan ( anul 96 ) o putem numi Biserica Apostolica . Perioada secolului 2 si 3 o putem Biserica Martirilor. In secolul 3 majoritatea celor care erau sau se credeau crestini numai cautau a face faptele crestinilor, ci cautau un crez la care sa adere toti., Pe langa stradania lor de a gasi un crez pe placul tuturor ( care a fost fara succes ), munca lor era îngreunată fiinca inca nu aveau un conducator mondial pana in anul 538 cand Imparatul Justinian a numit pe Vigilius conducatorul tuturor crestinilor. Am putea continua schema schismelor dar numai cu dovezi istorice fara dovezi Biblice nu ne este de prea mult folos. Biblia ne vine in ajutor pentru a intelege intinerarul Bisericii de la Stefan si pana la a 2-a Venire a lui Christos in capitolele 2.3 si 6 din Apocalips.
Diferențe doctrinare erau și în vremea apostolilor, chiar conflicte între apostoli după cum vedem episodul descris de apostol Pavel în Galateni. Diferențele doctrinare de atunci se tranșau nu printr-o revelație divină prin apostoli ci prin dezbaterea Scripturii, după cum am explicat ce s-a întâmplat în Fapte 15. Conducătorii locali pe care îi vedem după moarte apostolilor sunt cei pe care i-au așezat apostolii (Timotei, Tit) și cei care sunt așezați apoi de aceștia din urmă. Biserica de la început nu este condusă doar de apostoli ci de prezbiteri care slujesc cuvântul și prezbiteri care conduc (aceste două categorii se pot observa în 1 Tim 5:17).... Pe de altă parte legat de ce spuneți dumneavoastră aș remarca faptul că Apocalipsa nu ne oferă o istorie cronologică liniară ci este o expunerea ciclică, plină de metafore și hiperbole, a caracterului vremurilor din urmă (ultima epocă a istoriei) care încep în ziua rusaliilor.
Toate bisericile care se numesc biserici sunt reale, adevărate? Sau când putem spune despre o grupare că nu este o biserică nou testamental? Mărturisirea belgiana definește cumva acest aspect? In contextul nostru românesc sa zicem... Mulțumesc!
Greu de spus exact cum le-am evalua pe fiecare din cele care sunt acum in jurul nostru. In linii mari as spune ca bisericile de origine medievala (cea romano-catolica si cea ortodoxa) sunt biserici pervertite si idolatre, iar bisericile de origine moderna sunt in general biserici “incomplete”, adica franturi de comunitate crestina (strangeri de credinciosi) dar la care lipseste plinatatea din ce inseamna o biserica (la unele lipseste mai mult la altele lipseste mai putin). Marturisirea belgiana in art. 29 enunta niste principii generale despre ce este o biserica, despre cum arata biserica pervetita si despre grupari crestine din reforma radicala pe care le numeste secte. Pornind de la acel articol putem sa analizam mai in detaliu, poate o sa fac un studiu despre asta candva.
@@mihaicorcea87 Mai pe mare, toate Bisericile care adera la Crez (chiar daca au multe coruptii) pot sluji oilor lui Dumnezeu. Sunt fii Domnului si prin biserici apostate si false, caci Imparatia Domnului nu poate fi exclusa prin doctrine false sau orice altceva....Imparatia Domnului face ravagii in toate institutilile umane unde sunt fii imparatiei, toate autoritatile omenesti vor pica, numai Imparatia Domnului este vesnica.
Nu demult am căutat în indexul religiilor din USA biserica prezbiteriană. N-au 1 la sută din populație, dar au mai mult de 10 ramuri. Am ales aleator această biserică. Și la alții e diviziune dar sunt totuși zeci de milioane de adepți la ei, afară de independenții care de facto imită cultele din care s-au desprins
Sunt mai multe cauze: au fost valuri de imigratie diferite care au dus la stabilirea la vreo 2-3 sinoade diferite. Apoi in sec. 19 a fost o diviziune influentata si de razboiul civil intre nord si sud. Apoi in secolul 20 unii au devenit liberali si au acaparat majoritatea, ceea ce a produs valuri succesive de iesiri care au format alte sinoade. Cam aceeasi este povestea cu toate confesiunile, sunt factori externi (imigratie, razboaie, tendinte culturale) care au dus la formarea acestor denominatii diferite. Dar nu fiecare denominatie prezbiteriana este o ramura diferita, pentru ca multe din ele colaboreaza foarte indeaproape chiar daca ele continua sa aiba o organizare de sine statatoare. Nu exista o necesitate teologica pentru o fuziune institutionala a tururor denominatiilor care colaboreaza, pot sa aiba unitate prin relatiile ecumenice apropiate pe care le au intre ei. Legat de nr si % din populatie, aceea este o chestiune diferita ce tine de sursa de imigratie din care a crescut populatia de 350 milioane a SUA. Este o demografie aparte cu o dinamica diferita fata de orice tara.
Zilnic se mai trezeste cate un eretic sa-si creeze propria lui secta. John Smith si Thomas Helwys(baptisti),A.J. Tomlinson si Charles Parham(penticostali),William Miller si Ellen G. White (adventisti),Charles T. Russell (yehovisti)… asa au aparut sectantii. Niste fermieri din America s-au gandit…”hai sa facem si noi o afacere si sa vindem locuri in rai”, asa au aparut “cultele” neoprotestante. Sfantul Apostol Pavel, avertizeaza despre aparitia celor care fac DEZBINARE. ”Iar oamenii răi şi amăgitori vor merge spre tot mai rău, ratacind pe alţii şi RATACITI fiind ei înşişi.”(2 Timotei 3.13 )
Toate bisericile existente, sectele sau partidele religioase, împreună compun babilonul cel mare, mama cu ficele sale; ,,Apocalipsa 17:5", în schimb, YHWH Eylohim, dintotdeauna și pînă la final va avea numai o-rămășiță; ,,Isaia 1:9 ; Apocalipsa 12:17", ieșirea din babilonul bisericilor și oricărei organizații religioase trebuie făcută în timp util; ,,Apocalipsa 18:1>4>".
Te am ascultat și am remarcat că ți-ai expus părerea subiectivă dar nepărtinitoare ,și pentru asta apreciez !
Toți căutăm pe Dumnezeu dar nu putem trece peste realitatea istorică dovedită !!!
Contextele in care s-a divizat bisericile mie personal îmi arată clar intervenția umană în toate aspectele !
Îmi e greu să cred că dacă era altfel ,Dumnezeu nu a-r fi ascultat ultima rugăciune a lui Isus Hristos cu privire la unitatea Bisericii !!
Te apreciez pentru imparțialitate și expunere a adevărului istoric cunoscut!!
Iisus Hristos este Dumnezeu, nimic în lume și în biserică nu se întâmplă fără îngăduirea lui Dumnezeu. Hristos conduce peste această biserică divizată de-a lungul istoriei și îngăduirea acestei forme a slăbiciunii este datorată tocmai faptului că până și cei mai sfinți oameni în această viață au doar un mic început al ascultării de Dumnezeu. Tocmai această lipsă și slăbiciune a bisericii face să strălucească și mai mult harul lui Dumnezeu: Evanghelia continuă să fie plină de putere în ciuda slăbiciunilor și eșecurilor celor care o administrează prin cuvânt și sacrament.
Care este diferența dintre biserica dv si cea romano catolica?sau este una si aceeași?
Nu suntem o biserica romano-catolica ci o biserica reformata. Gasiti mai multe informatii aici: www.evanghelicreformat.org/
Biserica din care faceti dvs parte se organizeaza episcopal sau prezbiterian?
Biserica reformata are o organizare sinodala: toti slujitorii sunt egali si unele decizii mai importante (ex: ordinare, excomunicare, etc) nu se iau de slujitori la nivel local ci se iau intr-un sinod care cuprinde o parte (regionala) sau intreaga biserica.
Hristos a spus ca va zidi BISERICA SA pe care portile iadului nu o vor birui. Nu a spus BISERICILE MELE. deci nu poate fi decat o singura biserica adevarata, care este aceea? cea care a pastrat nealterata propovaduirea apostolica, adica BISERICA ORTODOXA. CERCETATI CU ATENTIE SI VETI VEDEA CA AM DREPTATE.Sectantii sunt de o varsta cu strabunicul, si au pretentii de a avea viabilitate? zice Sfântul Apostol Pavel ca inger din ceruri daca ar propovadui o alta invatatura sa fie anatema. iar sectarii nu sunt nici macar ingeri, dar sa se compare cu Hristos. deci, reveniti-va, stimati sectari!!!
Hristos a intemeiat o singura Biserica si nu 30000 de culte”crestine”cate exista astazi in lume.” Este un Domn, o credinţă, un botez… “(Efeseni 4,5).
Ereticii/sectantii, adica cei care produc DEZBINARI in Biserica Lui Hristos, sunt denumiti “oameni firesti, care nu au Duhul”, iar scopul lor este atacul asupra unitatii credintei .
“Aceştia sunt cei ce fac DEZBINARI, (oameni) fireşti, care nu au Duhul. ” (Iuda 1 ,19)
Sectantii, adica slugile satanei vor distrugerea crestinismului ,prin scindarea lui in mii de “culte”. ”Ca să nu fie DEZBINARE în trup, ci mădularele să se îngrijească deopotrivă unele de altele. “(1Cor.12,25)
@@lucianianco4066 Pasajul din Sfintele Scripturi la care faceți referire este cel din Galateni 1:7-8, vorbește dspre Evanghelia lui Cristos. Deci dacă voiți sa condamnati cu acel pasaj ar trebui să arătați că "sectarii" au altă Evanghelie. Deci contează ce Evanghelie propovăduiesc, nu cum sunt numiti.
Cu alte cuvinte nu contează cine ești sau cum te numesti (Sf. Apostol Pavel, înger din cer, BOR sau alte secte), contează ce Evanghelie crezi si propovăduiești.
@@lucianianco4066Dar nu uitați că toată această dezbinare de care vorbiți a început cu Marea schisma Intr ortodocși și catolici!
Biserica condusa de apostoli a suferit schimbari dupa moartea ultimului apostol Ioan care a murit in anul 96. Asa in secolul 2 si 3 crestinismul in lipsa apostolilor era influentat de liderii locali si au inceput sa fie diferente doctrinare intre ei. In secolul trei chiar imparatul Constantin a constatat ca crestinsmul este sfâșiat de opinii diferite si a dorit sa-i unificie printr-un crez universal.
Deci perioada de la moartea martirului Stefan ( anul 34) pana la moartea apostolului Ioan ( anul 96 ) o putem numi Biserica Apostolica . Perioada secolului 2 si 3 o putem Biserica Martirilor. In secolul 3 majoritatea celor care erau sau se credeau crestini numai cautau a face faptele crestinilor, ci cautau un crez la care sa adere toti., Pe langa stradania lor de a gasi un crez pe placul tuturor ( care a fost fara succes ), munca lor era îngreunată fiinca inca nu aveau un conducator mondial pana in anul 538 cand Imparatul Justinian a numit pe Vigilius conducatorul tuturor crestinilor.
Am putea continua schema schismelor dar numai cu dovezi istorice fara dovezi Biblice nu ne este de prea mult folos. Biblia ne vine in ajutor pentru a intelege intinerarul Bisericii de la Stefan si pana la a 2-a Venire a lui Christos in capitolele 2.3 si 6 din Apocalips.
Diferențe doctrinare erau și în vremea apostolilor, chiar conflicte între apostoli după cum vedem episodul descris de apostol Pavel în Galateni. Diferențele doctrinare de atunci se tranșau nu printr-o revelație divină prin apostoli ci prin dezbaterea Scripturii, după cum am explicat ce s-a întâmplat în Fapte 15. Conducătorii locali pe care îi vedem după moarte apostolilor sunt cei pe care i-au așezat apostolii (Timotei, Tit) și cei care sunt așezați apoi de aceștia din urmă. Biserica de la început nu este condusă doar de apostoli ci de prezbiteri care slujesc cuvântul și prezbiteri care conduc (aceste două categorii se pot observa în 1 Tim 5:17).... Pe de altă parte legat de ce spuneți dumneavoastră aș remarca faptul că Apocalipsa nu ne oferă o istorie cronologică liniară ci este o expunerea ciclică, plină de metafore și hiperbole, a caracterului vremurilor din urmă (ultima epocă a istoriei) care încep în ziua rusaliilor.
Toate bisericile care se numesc biserici sunt reale, adevărate? Sau când putem spune despre o grupare că nu este o biserică nou testamental? Mărturisirea belgiana definește cumva acest aspect? In contextul nostru românesc sa zicem... Mulțumesc!
Greu de spus exact cum le-am evalua pe fiecare din cele care sunt acum in jurul nostru. In linii mari as spune ca bisericile de origine medievala (cea romano-catolica si cea ortodoxa) sunt biserici pervertite si idolatre, iar bisericile de origine moderna sunt in general biserici “incomplete”, adica franturi de comunitate crestina (strangeri de credinciosi) dar la care lipseste plinatatea din ce inseamna o biserica (la unele lipseste mai mult la altele lipseste mai putin). Marturisirea belgiana in art. 29 enunta niste principii generale despre ce este o biserica, despre cum arata biserica pervetita si despre grupari crestine din reforma radicala pe care le numeste secte. Pornind de la acel articol putem sa analizam mai in detaliu, poate o sa fac un studiu despre asta candva.
@@mihaicorcea87 Mai pe mare, toate Bisericile care adera la Crez (chiar daca au multe coruptii) pot sluji oilor lui Dumnezeu. Sunt fii Domnului si prin biserici apostate si false, caci Imparatia Domnului nu poate fi exclusa prin doctrine false sau orice altceva....Imparatia Domnului face ravagii in toate institutilile umane unde sunt fii imparatiei, toate autoritatile omenesti vor pica, numai Imparatia Domnului este vesnica.
Nu demult am căutat în indexul religiilor din USA biserica prezbiteriană. N-au 1 la sută din populație, dar au mai mult de 10 ramuri.
Am ales aleator această biserică. Și la alții e diviziune dar sunt totuși zeci de milioane de adepți la ei, afară de independenții care de facto imită cultele din care s-au desprins
Sunt mai multe cauze: au fost valuri de imigratie diferite care au dus la stabilirea la vreo 2-3 sinoade diferite. Apoi in sec. 19 a fost o diviziune influentata si de razboiul civil intre nord si sud. Apoi in secolul 20 unii au devenit liberali si au acaparat majoritatea, ceea ce a produs valuri succesive de iesiri care au format alte sinoade. Cam aceeasi este povestea cu toate confesiunile, sunt factori externi (imigratie, razboaie, tendinte culturale) care au dus la formarea acestor denominatii diferite. Dar nu fiecare denominatie prezbiteriana este o ramura diferita, pentru ca multe din ele colaboreaza foarte indeaproape chiar daca ele continua sa aiba o organizare de sine statatoare. Nu exista o necesitate teologica pentru o fuziune institutionala a tururor denominatiilor care colaboreaza, pot sa aiba unitate prin relatiile ecumenice apropiate pe care le au intre ei. Legat de nr si % din populatie, aceea este o chestiune diferita ce tine de sursa de imigratie din care a crescut populatia de 350 milioane a SUA. Este o demografie aparte cu o dinamica diferita fata de orice tara.
@mihaicorcea87 mulțumesc
Zilnic se mai trezeste cate un eretic sa-si creeze propria lui secta. John Smith si Thomas Helwys(baptisti),A.J. Tomlinson si Charles Parham(penticostali),William Miller si Ellen G. White (adventisti),Charles T. Russell (yehovisti)… asa au aparut sectantii. Niste fermieri din America s-au gandit…”hai sa facem si noi o afacere si sa vindem locuri in rai”, asa au aparut “cultele” neoprotestante.
Sfantul Apostol Pavel, avertizeaza despre aparitia celor care fac DEZBINARE.
”Iar oamenii răi şi amăgitori vor merge spre tot mai rău, ratacind pe alţii şi RATACITI fiind ei înşişi.”(2 Timotei 3.13 )
Toate bisericile existente, sectele sau partidele religioase, împreună compun babilonul cel mare, mama cu ficele sale; ,,Apocalipsa 17:5", în schimb, YHWH Eylohim, dintotdeauna și pînă la final va avea numai o-rămășiță; ,,Isaia 1:9 ; Apocalipsa 12:17", ieșirea din babilonul bisericilor și oricărei organizații religioase trebuie făcută în timp util; ,,Apocalipsa 18:1>4>".