En basta ocagin gaz vanasini actiniz dolabin icinden. Ocagi kullanmadiginiz zaman gaz girisini vanadan kapali tutuyorsunuz. Sonrasinda da fincani lavabonun icine koyup orada hazirladiniz kahvenizi. Oldukca guzel iki guvenlik tedbiri. Tesekkurker emekleriniz icin.
Beneteau first 305 1985 aldım. Ertesi gün bu video bana inanılmaz moral verdi. Sevdiğim arkadaşlarımın, saydığım tecrübeli arkadaşlarımın eleştirileri beni biraz düşürmüştü. Oysa ben aldığım tekneyi gördüğümde dış silüeti ve mini içi beni mest etmişti. Bu tekneyi kim onaylarsa alırsın bir hakkın var deseler Murat Erensoy derdim. İnanılmazsın dostum teşekkürler. 🙏👋
Çok güzel bir tekne almışsınız. Güzel günleriniz olsun. O bütçeyle alınabilecek en iyi tekne... Efsaneler listesinde. :) Teknenize iyi baktığınız sürece sizi üzmeyecektir.
8 gün içerisinde bütün bölümleri seyrettim ve yetiştim... Teşekkürler kaptan... Hoca değilim demişsiniz ama ben öğrencinizim... 😍 İstemiyorsunuz ama ben hocam derim bu saatten sonra...
Bugüne kadar ki tüm videolarınızı notlar alarak bitirdim. Artık videolarınızı başa baş izlemeye başladım. Sizden çok şey öğreniyoruz, izninizle öğrenmeye devam edeceğim. Ama ne acıdır ki önümüzde bir Türkiye gerçeği var. Ekonomik anlamda bu tekneleri dahi almamız şu an için çok zor. Sonsuz teşekkürler. Sevgiler, selamlar 🙂🙋♂️
Mükemmel videolar, sizi yeni takip etmeye başladım. Bizim gibi yelkencilik hayali olanlar için inanılmaz keyifli ve açıklayıcı videolar . Teşekkürler .
Bavaria yelkenli tekneyi 2009 da ilk farkettiğim Çökertme koyundan bu yana tek geçerim. Verdiğiniz bilgiler ve gösterdiğiniz detaylar faydalı oldu. Teşekkürler.
İst. Boğaziçinden selamlar Murat Kaptan, Teknelerin yaş, bütçe ve dikkat edilmesi gerekli hususlar ile ilgili tanıtım videonuz için çok teşekkürler. Faydalı bilgilendirmelerinizden dolayı emeklerinize sağlık. Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın...
Teşekkürler kaptan. Daha önceki bir videoda 10 yaşından daha eski bir tekne almam demiştiniz. Bu videoda ise 16 yaşındaki tekneyi tavsiye edince içimi ferahlattınız. Çünkü bütçem daha yenilerine yetmiyor 😁
Denize gönül vermiş, eline ADB ve KMT belgelerini almış ama tekne seçme konusunda hiçbirşey bilmeyen benim gibi biri için fikir verici bir video olmuş. Takipte kalacağım sizi. Teşekkürler.
Harikaydı. Maksimum 10 yıllık bir tekne arıyorum, herşeyi tam otomatik ( tembel işi), güvenilir, yaz kış yaşama elverişli, toyoto gibi yılda bir bakımla, hiç sorun çıkarmayacak 14 mt re civarı olmalı. Önerilerinizi almak isterim kaptanım selamlar, syg
Murat Bey merhaba. Kanalınızı uzun süredir takip ediyoruz, kaliteli videolarınız ve anlatımınız için çok teşekkürler. Önceki videonuzda da marin motor olarak volvo penta ve yanmar demiştiniz. Bavaria ve beneteau'larda gerek yanmar, gerek volvo gerek perkins olabiliyor. Perkinsle ilgili sıkıntı çıkarma ihtimalinin daha yüksek olduğuyla ilgili yorumlar var. Almayı düşündüğümüz ikinci el teknede perkins motor bulunması sizce elemek için sebep midir? Ayrıca beneteau ocean serisinde fin keel'larda torpilli kısa salma da, torpilsiz, neredeyse teknenin uzunluğu boyunca devam eden salmalar da oluyor. Bunlar arasında seyir güvenliği ve/veya seyir konforu bakımından fark var mıdır?
Kaptan murat... Ben hic tekneye binmedim. Hiç deniz tecrubem yok.. Ama bardagi lavabonun içindeyken suyu koyacagini tahmin etmistim. Ve sen de öyle yaptin. )
Murat Bey, doğru olarak marka tekne alınmasını tavsiye ediyorsunuz genelde. Fiyatları daha uygun olduğu için 1980’li modellerdeki marka tekneler konusunda söyleyeceklerinizi duymayı çok isteriz :)
Murat kaptanım iyi bayramlar öncelikle,bende bavaria bakıyorum.Kriterlerim sizinki ile aynı gibi.İç dizayn,kullanılan masif mobilya,sarma ana yelken vb.. Ancak baktığım tüm bavarilarda,tekneler özel yada charter kullnımlıda olsa, salma saplamalarının bulunduğu sintinelerde hep su oluyor.sizin videonuzda da vardı.yapılan acıklama ;sıcak havalarda saplamalarının yalıtım malzemelerinin yumasadığı ve seyirde basınç ve binen yük ile birmiktar su aldığı şeklinde. Ancak saplama bağlantılarının daha zayıf oldugunu düşündüğüm benatua ve jeanularda bunu görmedim. Yorumunuz nedir ? Saygılarımla
salma bağlantılarından su alması sözkonusu değil. Ama bu model Bavaria ların tatlı su tanklarının ve su tesistlarının birleşim yerleri çokta kaliteli değil. Satın aldıktan sonra su tesisatını elden geçirirseniz sorun kalmaz.
Bavariaların tamamında öyle bir sorun yok ve zaten olanda da üstteki cam izolasyonlarından dolayı içeri giren yağmur veya serpinti suyu, üstteki sabit hatch ve lumboz çerçevelerini sökün ve Bavaria nın orijinal sızdırmazlık contalarını yenileyin sintinede gram su bulamazsınız
Tornistan vererek demirleyen (hatalı demirleyen) biriyseniz : MUTLAKA fırdöndü kullanmalısınız, ama fırdöndüyle çapanız arasına 3-4 baklalık kısa bir zincir ekleyerek. 142 numaralı demirleme videosunu seyretmenizi tavsiye ederim.
Salmanin dusmesi sonucu 1980 yillardan bu yana dunya capinda 70-80 denizcinin yasamini yitirdigini okumustum. Bunlar kayitli rakamlarmis ve sayinin daha fazla olabilecegi soyleniyor. Salmanin en guvenli sekilde monte edilme sekli nedir? Bu konuda gorus bildirirseniz sevinirim.
Sevgili murat kaptan . Gösterdiğiniz teknede sintinede biraz su var. Böyle bir durumda alacağımız tekne ile ilgili nasıl davranmalıyız. Sintinenin tamamen kuru olması gerekmiyormu. Birde şımarıkça bir soru olarak kabul etmezseniz 2012-2015 45-46 bavarya tekneleri ile birkaç kıyas detayı verebilirmisiniz . Selam ve sevgilerimle .
Sintinenin kuru olması ideal durum. Çokta fazla tekne tanıtımlarıyla vakit kaybetmek istemiyorum. Biz kaptanlığımızı geliştirmeye odaklanalım istiyorum. Ama tekneleride bir nebze tanımamız gerektiği için tekne tanıtım videolarını da ekliyorum zaman zaman.
Merhaba Murat Bey, iyi bayramlar. Sıcak suyu evyenin içinde doldurdunuz :) genelde yazılmış. Elan tekneler hakkındaki görüşlerinizi yazabilir misiniz? Özellikle Impression 434'ler (2005-2010). Selamlar, saygılar.
Neden Elan ? O paraya alınabilecek daha iyi tekneler olduğunu düşünüyorum. Bunları videolarda anlattım zaten. Elan kötü bir tekne değildir. Ama o fiyata daha iyi tekneler var.
Yachtmaster Murat Erensoy neden olmasın? Yani teknik anlamda merak ettiğim, çok incelenmeyen bir marka ama, yurtdışında ülkemizden daha fazla tercih edilen, güvenilen bir tekne. Ben de alacağım marka olarak Bavaria’ya odaklandım ama, bu marka da ilgimi çekmeye başladı. “Neden Elan?” diye sormuşsunuz, bu da A kategori ve mesela, karina yapısı ve salma bağlantıları diğerlerinden farklı ve güvenli geliyor. Anladığım kadarıyla “pahalı” olarak değerlendirdiğiniz için, doğru mu? Tekneyi tecrübe ettiniz mi hiç? Bizlerden daha fazla tekne tanıyorsunuz ve tecrübe etmişsinizdir diye sordum Murat Bey. Sağolun.
Yok, yanlış anlamayın lütfen. Şu sıralar nedense "Elan" konusunda çok soru geliyor. Anlam veremediğim kadar ilgi var nedense. Evet tanıyorum tekneyi. Ama benim alınabilecek tekneler listemde yok. Mesela bir Hanse ile kesinlikle mukayese bile etmem. Sevgiler, selamlar.
@Yachtmaster Murat Erensoy Estağfurullah, yanlış anlamadım. Aslında, söylemek istediklerinizi, belki de yazamadıklarınızı da biraz eksik anlıyorum. Sanırım tekne seçiminde, bazı konular üzerinden eksik gidiyoruz. Aslında, konu Elan’dan çıktı ama bu “Filanca” tekneden de çıkabilirdi. Madem, Elan’dan başladık, izninizle Elan üzerinden devam edelim çünkü, “Neden Elan?” sorusundan sonra, üzerinde ciddi bir araştırma yaptım ve izninizle burada paylaşmak isterim. Ondan önce, bazı konular var; yelkeni ve yelkenli tekneyi 10 m.’lik 83 model bir First’te öğrendim. Tekneyi ilk Marseille’da gördüm. Aldığım hazzı unutamam. Sonrasında 12 metrelik bir Oceanis. Yani Fransızlar’la daha çok haşır neşirdim. Sonraki araştırmalarımda ise, Bavaria Cruiserlar’la yapılan Atlantik geçişleri ve dünya turları bu teknelere ilgimi arttırdı. Yanılmıyorsam 42’ler ve 46’lar bu iş için güvenilir. 42’lerle arkadaşlarım sayesinde deneyimim oldu, gayet güzeller ve güven vericiler. Bu işe First ile başlayanlar, hele ki 80’ler yapımı First’lerle başlayanlar bana göre deniz kültürünü gösterişten, sonradan görmeliğe gayet net ayırt edebilen, iyi denizci adaylarıdır. First burada metafordur. Ayrıca gerçek anlamda neredeyse 4 cm.lik bir fiber konstrüksiyonu ile bence daha ilgi çekicidir. Şimdi “Neden Elan?” sorusundan sonra, bu kadar odaklandığım Bavaria Cruiser 40 veya 42 (2005-2008) modellerini neden bu kadar araştırmadığımı kendime sordum. Birincisi, arkadaşlarımın deneyimi; ikincisi kısıtlı deneyimim; üçüncüsü ise dünyadaki kullanıcıların forumlar aracılığıyla öğrendiğim deneyimleri. Elan Impression 434 deneyimim Hırvatistan’da tesadüf eseri, 5-6 saatlik, havanın olmadığı kısıtlı bir seyirde oldu. Bu seyir izlenimim gerçekten takdir edilesiydi. Hava olmadığı için ara ara çıkan hafif rüzgarlarda teknenin yaptığı hızı 5,5-6 gibi hatırlıyorum ki bu da bana üflesek gidecek mi sorusunu sordurdu. Türkiye’de de Impression 444 deneyimim oldu. Sonra da bu hep bildiğimiz Fransız ve Alman seri üretimlerine dalıp, unuttum gitti doğrusu. Türkiye’de sürekli içine çekildiğimiz şöyle bir kısır döngü de var “abi seri üretim olsun, servisi kolay olsun, dünyanın her yerinde servisi olsun”. Bilirsiniz özellikle yelkenli teknelerde, dümen kontrolünde yeni bir acemiye tepkinin araba gibi olmadığı anlatılır. Ama, her nedense özellikle seri üretim tekneler için de aynen seri üretim arabalara yapılan muameleler yapılır. Bir arabanın öncelikle markasına kararını verdikten sonra genel olarak (yeni nesil üretimlerde özellikle motor çeşitli konsorsiyumlarla üretiliyor, BMW-PSA ya da Mercedes-Renault gibi) her bir parçası aynı fabrikadan seri olarak üretildiğini biliyoruz. Fakat tekneler böyle değildir. Motoru, arması, elektronikleri, mutfak ekipmanları gibi bazı konular dışarıdan alınıyor. Geriye kalıyor teknenin strüktürel ve konstrüktif yapısı. Garip değil mi? Yeni başlayanlar ya da bazı “usta”lar halen bu kısır döngü içerisinde. Buna göre tekneleri bence, “Hanse mi, Elan mı, Bénéteau mu?” gibi karşılaştırmak yerine; konstrüktif (fiberglas, alüminyum, sac, ahşap), strüktürel, arma (tam ya da kesirli), dekoratif (iç mimari stili), malzeme (paslanmaz çelik (316 vs.), krom kaliteleri; ahşap tipi, kalitesi “meşe”, “Birmanya Tiki” vs.), kullanılan elektrik ve elektronik altyapı ve cihazlar, CE sertifikaları ve numaraları, bu numaraların anlamları gibi konularda karşılaştırma yapmak daha uygun olacaktır. Özel tasarım ya da sınırlı seri üretim olmaları dışındakileri hariç tutarak, konuştuğumuz segmentteki teknelerin fiyatlarını arttıran parametreler öncelikle dekoratif yapı, malzeme, elektrik ve elektroniklerin kalitesi gibi konulardır. Fiberglas tekneleri konuştuğumuz için, kalan konularda arma yapısının tek direk, ırgat markalarının ve modellerinin, motorlarının da aynı markalardan olduğunu düşünürsek geriye tartışmamız ve karşılaştırmamız gereken iki önemli konu strüktürel ve konstrüktif yapı kalıyor. Bildiğimiz gibi bu iki konu birbiriyle sıkı sıkıya bağlantılı ve doğrudan da özellikle armayla ve salmayla bağlantılı. Konstrüktif yapı olarak fiberglas üretimi ve teknolojisi önem kazanıyor. 80’lerdeki tekne fiberleri her ne kadar kalın ve tok olsa da üretim teknolojisinin gelişmesi (vakum, infüzyon) fiber kalınlıklarını inceltmiştir. Buna kimisi maliyet düşürmek olarak bakar, haklı da olabilir. Beri yandan, teknenin tüm konstrüktif yapısını taşıyan bir iskelet ve bağlantı sistemi de bir o kadar önemlidir. Sizin A kategori tanımlamanıza çoğunlukla katılıyorum. İşte özellikle bu ikilinin, yangına karşı dayanıklı malzemelerin kullanılmasının, malzeme kalitesinin vs. ve bunun için bir Lloyd onayının gerekliliği ve CE numarasının bir Lloyd’u tanımlaması vs. Bu konuları, sizinle yaptığımız yazılı diyalogdan sonra detaylı bir şekilde inceledim. İnternette Elan sahiplerinin, kullanıcılarının yorumlarını okudum. Enteresan bir şey keşfettim; bu tekneler yelken ülkeleri ve kendilerine özgü harika yelkenlileri olan Avustralya ve Yeni Zelanda’da fazlasıyla popüler ve tutuluyor. Ayrıca, okyanus geçişleri ve deneyimleri yapanların deneyimlerini de okudum. Özellikle, Impression 434’lere daha da odaklandım. Dokümanlar buldum. Dilerseniz paylaşabilirim de. Tercih listenize son derece saygı duyduğumu ve herkesin duymasını gerektiğini belirtmek isterim. Ama, şunu anladım, kendimi de dahil ederek bazen, bazı konulara biraz gözü kapalı ve araştırmadan ele alıyoruz gibi geliyor. Çünkü, “Neden Elan?” sorusu o kadar doğru bir soruydu ki sizden sonra kendime “Neden Bavaria?” obsesyonunda olduğumu sordurttu :). Yani seri üretim bir arabayla yelkenli teknenin üretim mantalitesinin farklı olmasına rağmen ayni kulvarlarda servislerinin yorumlanmaması gerektiği konuları gerek önceki kullandığım teknelerde zaten tecrübe ettiğimi hatırlattı ve ayrıca içinde bulunduğumuz tuhaf kısır döngüsünden kurtardı. Yaptığım detaylı araştırmalar sonrasında ise, size sorduğum tekneye ve modele aklım iyiden kaymaya başladı hatta hayranlık duymaya başladım, Elan için özellikle 434 ve 444 için ikna oldum :), bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum. Burada belki bu işlere yeni başlayacak denizci adayları belki de benim gibi orta halli denizcilerin kafası çok karışık :). “Havadan Sudan” kayıtları dahil, son derece iyi androgojik formasyonla nefis eğitici videolar paylaşıyorsunuz. Hatta daha önce son derece sıkıcı gelen konuları gayet keyifle izledim. Bunun için ayrıca çok çok teşekkürler. Takipçilerinize çok ciddi güven veriyorsunuz ve hepimiz ne söyleyeceğinizi, daha önceki videolarınızdaki bilginiz ve harika kişiliğiniz dolayısıyla merak ediyor. Naçizane şunu öneriyorum; size konusu uzadığı için Elan gibi sıklıkla sorulan markaların bizim için alınabilecek modellerini, firmalarla işbirliği yaparak bize aktarmanızı çok isterdim. Eğer, tekne önerisi yapmaya devam edecekseniz ki çok çok güzel olur, bizler gibi kafası karışıklara, özellikle strüktürel ve konstrüktif yapılarını daha fazla detaylandırarak anlatırsanız, en azından güvenlik anlamında daha rahat hissedebileceğimize inanıyorum. Teşekkür ederim. Sevgiler, selamlar Murat Bey.
Tamda gelmek istediğim noktadayız. Bundan sonrasını, bir sonraki "#046 havadan sudan" videosunda detaylı konuşalım. Sizi çok iyi anladım. Katkınız için sonsuz teşekkürler. Sevgiler, selamlar.
Murat kaptan merhaba, Bi ara pek önemsenmeyen teknede tuvalet alternatifleri hakkında yardımcı olurmusunuz.Daha kullanışlı ,tuvalete girdiğinde karakara düşünmeden gönül rahatlığıyla hacet edebileceğimiz modeller nelerdir.çalışma mantıkları vs.Teşekkür ederim
Murat kaptan merhaba, Elektrikli ve manuel arasındaki tercihiniz , hangisi daha kullanışlı?Tavsiye ettiğiniz bi marka model varmı?Tüm faydalı bilgiker için teşekkürler.
Instant kahve ve kaynar su kazasini engellemek icin lavaboya koymusunuz. Bavarialarin bi modeli icin salma dusme mevzularindan bahsedilir, cruiserlar icin gecerlimi??
Bildiğim kadarıyla hırvatistandaki charter firmalarına ait iki Bavaria peşpeşe salma kırdı. Peşpeşe olması dikkat çekmesine ve kötü bir algı olmasına neden oldu. Ama bu Hırvatistan'ın 2013 te AB üyesi olmasından çok önceydi. Sonrasında regülasyonlar, denetlemeler, kontroller ve charter firmalarının işi ciddiye alması sonucu bir daha tekrarlanmadı. Yani teknelerin üretim hatası değil, gerekli kontrolleri ve bakımları yapmayan charter firmalarının hatasıydı. Bavaria olmasının nedeniyse, hemen hemen tüm charter firmalarının tercihi genelde Bavaria olmasından kaynaklı, yani filoları ağırlıklı olarak Bavarialardan oluşmaktaydı.
murat bey oncelikle emeklerinize tesekkurler, benim ogrenmek istedigim 15-20 yas araligindaki teknelerde elektronikler konusunda teknolojik olarak yetersizlikler olur mu ? , degistirilmesi gerekir mi ? ( her ne kadar saglam ve calisir olsalar bile, geri teknoloji anlaminda soruyorum), saygilar, kolay gelsin
Murat Kaptan anlatirken bazi yerlerin olumsuzluk sekilerinden bahsettin. Her ikinci el tekne de bitakim kusurlar vardir gibime geliyor dolayisi ile bir sonra ki video da sorunlari soylerken cozumu nedir? Kaça patlar veya bunu gorurseniz mutlaka vazgecin yada bu teknenin fiyatina bu olumsuzluk bu kadar etki yapar diye bizi bilgilendirirseniz sevinirim. Tesekkurler
Bu kaça patlar konusu o kadar göreceli bir kavram ki, mesela; saildrive ana contasını eski teknemde kendim tekbaşıma değiştirmiştim, kuyruk contaları ile beraber bana 700 euro civarına malolmuştu. Ama muhtemelen siz bu işi yapamayacaksınız ve servisi sizden 4000 euro ya yakın para talep edecek. Bunun gibi pekçok değişken nedeniyle maliyet ve fiyat belirtmekten özellikle kaçınıyorum.
Fiyatlar teknesine göre çok değişkenlik gösteriyor. Ve vereceğim örnekler sizde yanlış bir algı oluşturabilir. O nedenle fiyat örnekleri vermekten özellikle kaçınıyorum.
Murat bey iyi günler.. Birkaç gün önce yazışmıştık, gezi teknemi sattım yelkenli arayışındaydım hatırlarsanız.. Size bu kapsamda bir soru sormak belki uygun olmayacak ama samimiyetinize sığınarak soruyorum 😊.. Sizin de tavsiyeleriniz çerçevesinde, baktıklarım arasında Bavaria 33 feet 2005 model bir yelkenli var.. Satış fiyatı 45.000 € civarında (400.000) tl. Ve oldukça dolu bir tekne. Satan arkadaş teknesi için çok iddialı. Survey de yapabileceğiz tabii ki. Çeşme marinada. Yarın göreceğiz. Bu konudaki değerlendirmeniz benim için çok önemli olacak.. Saygılar..
Teşekkür ederim. Görmediğim bir tekne konusunda yorum yapmam yanıltıcı olabilir. Genel dikkat edilecek noktalardaki fikirlerimi zaten geçmiş videolarda detaylı paylaştım. Umarım gönlünüzdeki tekneye biran önce kavuşursunuz.
@@YachtmasterMuratErensoy Teşekkürler Murat bey.. Bu model sizin favorileriniz arasında olduğu için biraz daha fazla önem veriyorum, alma aşamasına gelirsem tavsiyelerinize tek tek dikkat edeceğim, saygılar..
Murat bey merhaba ;Emeğinize sağlık bütün videoları artık not alarak birkaç kez izliyorum bu videoda tanıtımını yaptığınız Bavaria yelkenlide salma bağlantı yerindeki Fiberglas malzemenin rengi yanılmıyorsam açık kahverengi gibi bu renk Bavaria ların için orjinal renk midir ,farklı renkte de olabilir mi ,yoksa tamir gördüğü anlamı mı çıkar ,çok teşekkür ederim ,selamlar
Tüm farş tahtalarını kaldırın. Renk farkı veya bariz ton farkı olan bölgeler varmı diye bakın. Zaten sonradan boyanan bölgeler hemen kendini gösterecektir.
Murat Bey, 2004-2006 Bavaria 33 Crusier bakıyorum. Özellikle bu yıl ve boydaki üretimlerde dikkat etmek gereken kronik sıkıntı, riskli taraflar var mıdır ? 15 yaşında fiber bir tekne almak ve 50k€ vermek mantıklımıdır ? Yorumlarınız çok kıymetli ve yönlendirici, şimdiden teşekkürler. Tarkan Toker
Çok teşekkürler. İki konuyu merak ettim. Bow thrusterın uzun kullanilmayacagıni hep duyuyorum ama sebebi nedir acaba? İkincisi ise tekne alırken mutlaka surveyörün görmesi gerekmez mi? Bu dikkat edeceklerimiz surveyörü çağırmadan öncesi için mi?
Kaptanım tıpkı araba ve beyaz eşyada olduğu gibi kalite kaybı da var mı 4 büyükler üretimin de? Yoksa maddiyat dışında tek sevmediğiniz güncel dizayn trendleri mi?
@@YachtmasterMuratErensoy Bu markalara uzun vadede zarar verecektir... Atıyorum 2040 yılında 20 yaşında günümüz tekneleri kabaca çöp kıvamında olacaktır... Şayet bu üretim teknolojisi fiyatları %50 - 60 düşüremezse... Tabi burada talebin bir kaç katına çıkması da önemli... ki çıkar... Tr için değil tabi bu öngörü... Dolar 200-300 lira olur, denizcilik günah diye yasaklanır şahıs cumhuriyetinde.
Murat hocam efsane tekneler gibi efsane bir video olmuş emeğinize yüreğinize sağlık sorunuzun yanıtını tam kahve kupanıza lavabonun içinde sıcak su koydunuz diyecektim ama cevapları arkadaşlar yazmış bile.Murat hocam muhakkak biliyorsunuzdur son zamanlar çapa olarak bir model çıktı mantus marka ua-cam.com/video/J8WJGNeeYzs/v-deo.html bu çapaya hayranım aynı traktörlerin çift sürdükleri bir nevi pulluk modeline benziyor bu tipler toprağa çok iyi batar aynı durum deniz dibindede geçerli sanırım dünyadaki çoğu teknede görmeye başladım herkes çok memnunki bu çapayı çok görmeye başladım tabiki dediğiniz gibi ultra çapada mükemmel üstü bir çapa sadece sizin bir fikrinizi almak istedim malumunuz çapanın iyisi demirdeyken adama rahat uyku çektirendir. Bayramınız mübarek olsun sevgiler selamlar.
Ultra çapa demirleme konusunda en çok güvendiğim çapa. Orjinal Delta çapa ise ortalama bir denizcinin genel ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Diğer marka/modeller konusundaki fikrimi zaten videoda belirttim. İyi bayramlar.
Kaptanım merhaba, Videolarınızı severek izliyorum. Samimiyetinize ve anlatımınıza hayranım. En fazla 150.000 euroya bir yelkenli almak istiyorum. Tavsiyeniz hangi marka-model olur, önerilerinizi rica ediyorum. 2016 model Dufour grand large 412 almayı düşünüyordum ama dufour markası jeanneau, bavaria, beneteau markalarına göre daha az talep görüyor 2.elde o yüzden tereddütte kaldım. Sizin tavsiyeniz ne olur?
Murat bey bilgilendirmeler için teşekkürler..bir arkadaşım sarma tipi yelkenlerin takılma yapmasının ciddi riskler yaratabileceğinden bahsetti..yani kapanırken takılma durumu özellkle yüksek havalarda..böyle bir risk varmıdır? var ise bu tür bir risk nasıl yönetilir? çok teşekkürler
Yelken konularına geldiğimizde ayrıntılı anlatacağım. Birkaç noktaya dikkat ettiğinizde hiçbir sorun yaşamazsınız. Benim tercihim, sarma anayelkenden yana. Sorun yaşayanlar, hatalı kullandıkları için sorun yaşıyorlar.
En basta ocagin gaz vanasini actiniz dolabin icinden. Ocagi kullanmadiginiz zaman gaz girisini vanadan kapali tutuyorsunuz. Sonrasinda da fincani lavabonun icine koyup orada hazirladiniz kahvenizi. Oldukca guzel iki guvenlik tedbiri. Tesekkurker emekleriniz icin.
Tebrik ederim.
Sevgiler, selamlar.
Ocağın gaz vanasını gece yatmadan önce kapatıyoruz. Sabah tekrar açıyoruz.
Daha senin gibi boyle guzel aciklama yardim amacli kimse aciklama yapmadi... Hem kendim adima hem bu videoyu izleyen herkes adina tesekkur ederim...
Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.
Beneteau first 305 1985 aldım. Ertesi gün bu video bana inanılmaz moral verdi. Sevdiğim arkadaşlarımın, saydığım tecrübeli arkadaşlarımın eleştirileri beni biraz düşürmüştü. Oysa ben aldığım tekneyi gördüğümde dış silüeti ve mini içi beni mest etmişti. Bu tekneyi kim onaylarsa alırsın bir hakkın var deseler Murat Erensoy derdim. İnanılmazsın dostum teşekkürler.
🙏👋
Çok güzel bir tekne almışsınız. Güzel günleriniz olsun.
O bütçeyle alınabilecek en iyi tekne... Efsaneler listesinde.
:)
Teknenize iyi baktığınız sürece sizi üzmeyecektir.
Teşekkür ederim Murat. Seninle yol almak eşsiz güzel.
8 gün içerisinde bütün bölümleri seyrettim ve yetiştim...
Teşekkürler kaptan...
Hoca değilim demişsiniz ama ben öğrencinizim... 😍
İstemiyorsunuz ama ben hocam derim bu saatten sonra...
Teşekkür ederim.
Vermiş olduğunuz bilgiler bizler için bulunmaz fırsat. Emeğinize sağlık kaptanım. Sağolun. Saygılarımla...
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Bugüne kadar ki tüm videolarınızı notlar alarak bitirdim. Artık videolarınızı başa baş izlemeye başladım. Sizden çok şey öğreniyoruz, izninizle öğrenmeye devam edeceğim. Ama ne acıdır ki önümüzde bir Türkiye gerçeği var. Ekonomik anlamda bu tekneleri dahi almamız şu an için çok zor. Sonsuz teşekkürler. Sevgiler, selamlar 🙂🙋♂️
Maalesef dediğiniz gibi Türkiye'nin ekonomik şartları ortada.
Murat Bey çok faydalı bir video olmuş teşekkürler. Devamını bekliyoruz.
Teşekkür ederim.
Mükemmel videolar, sizi yeni takip etmeye başladım. Bizim gibi yelkencilik hayali olanlar için inanılmaz keyifli ve açıklayıcı videolar . Teşekkürler .
Ben teşekkür ederim.
Hoşgeldiniz.
Yine imrendirdiniz, teşekkürler. Bilgiler yine çok değerli. Ağzınıza, emeğinize sağlık.
Çok teşekkür ederim.
Fatih Aksu canlı yayınında sizi beğenerek izlediğini söyledi ben de şimdi başladım izlemeye.Selametle
Teşekkür ederim.
Hoşgeldiniz.
verdiğiniz bilgiler için cok tesekkurler murat kaptan
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler Murat bey, her zaman ki gibi yine çok faydalı bir paylaşım olmuş. İyi bayramlar.
Teşekkür ederim.
İyi bayramlar.
Bavaria yelkenli tekneyi 2009 da ilk farkettiğim Çökertme koyundan bu yana tek geçerim. Verdiğiniz bilgiler ve gösterdiğiniz detaylar faydalı oldu. Teşekkürler.
Uygun bütçeyle alınabilecek, sanılandan daha iyi bir teknedir...
Kaptanım maşallah ansiklopedi gibi,çok anlaşılır ve net anlatım👍🏼👍🏼
Teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık Murat Kaptanım ,çok teşekkürler.
Rica ederim.
İst. Boğaziçinden selamlar Murat Kaptan,
Teknelerin yaş, bütçe ve dikkat edilmesi gerekli hususlar ile ilgili tanıtım videonuz için çok teşekkürler.
Faydalı bilgilendirmelerinizden dolayı emeklerinize sağlık.
Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın...
Çok teşekkür ederim.
Tebrik ederim , her zamanki gibi çok faydalı.
Teşekkür ederim.
Murat bey çok güzel ve faydalı videolar için çok teşekkürler.
Teşekkür ederim.
Verdiğiniz bilgiler çok değerli. Emeğinize sağlık!
Çok teşekkür ederim.
Teşekkürler kaptan. Daha önceki bir videoda 10 yaşından daha eski bir tekne almam demiştiniz. Bu videoda ise 16 yaşındaki tekneyi tavsiye edince içimi ferahlattınız. Çünkü bütçem daha yenilerine yetmiyor 😁
Dediğiniz gibi, tamamen bütçeyle alakalı bir durum.
Gönül isterki sıfır tekne alalım.
Harika ve eğitici videolar için teşekkür ediyorum murat kaptan, pruvanız neta olsun saygılar.
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Ver elini Amerıka adlı arkadaşın dedikleri , ayrıca en kısa sürede pratık ve emniyetli kahve yapımı Emeğine sağlık Kaptan
Teşekkür ederim.
Tekne tanıtım bilgileri için teşekkürler.
Rica ederim.
Değerli bilgiler için teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Emeğinize, bilginize, birikiminize ve yüreğinize sağlık...
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
uğur bey?
Murat bey emeğinize ve bilgilere teşekkür ediyorum. Dinlemek ve izlemek bile keyif veriyor.
Rica ederim.
Denize gönül vermiş, eline ADB ve KMT belgelerini almış ama tekne seçme konusunda hiçbirşey bilmeyen benim gibi biri için fikir verici bir video olmuş. Takipte kalacağım sizi. Teşekkürler.
:)
Hoşgeldiniz.
@@YachtmasterMuratErensoy Hoş bulduk. :)
Çok güzel detaylı anlatıyorsunuz.Çok sağolun.Selamlar İstanbul
Siz de sağolun.
Sevgiler, selamlar.
Bilgiler ve tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler, emekleriniz için ayrıca teşekkürler. Selametle.
Ben teşekkür ederim.
Tabiki fincan lavabonun içinde olmalı😊
Emeğinize sağlık bilgilendirici bir video olmuş.
Sevgiler.
Teşekkür ederim.
Soluksuz izledim... Bravo... Tüm videoları izleyeceğim. Floridadan ”sarasota” dan sevgiler...
Teşekkür ederim.
Florida 'ya sevgiler, selamlar.
Teşekkürler Kaptanım gerçekten faydalandım
Ben teşekkür ederim.
kicker.... veng..... nihayet bir video da öğrendim isimlerini :)
teşekkürler güzel videonuz ve değerli emeğiniz için. :)
Ben teşekkür ederim.
Türkçesi "pupa palangası"ydı yanlış hatırlamıyorsam.
Teşekkür ederim. Elinize sağlık sevgiler
Ben teşekkür ederim.
Murat Bey Sonsuz Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Emegine sağlık Kaptanım ✌️👏
Teşekkür ederim.
Murat bey çok teşekkürler
Rica ederim.
Teşekkürler murat bey
Rica ederim.
teşekkürler Murat bey.
Rica ederim.
Coook tesekkur ederim kaptanım emegine saglık .takipteyiz
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler Murat bey....
Ben teşekkür ederim.
İyi. Bayramlar. Sevgiler. Saygilar
Teşekkür ederim.
İyi bayramlar.
Çok aydınlandım, teşekkür ederim.
Rica ederim.
Teşekkür ederim.
Rica ederim.
Emeğine saglık Murat Abi.
Teşekkür ederim.
abi süpersin agzına saglık. senden daha detaylı nasıl inceleyebilecegiz bilmiorum :)
Teşekkür ederim.
Harikaydı. Maksimum 10 yıllık bir tekne arıyorum, herşeyi tam otomatik ( tembel işi), güvenilir, yaz kış yaşama elverişli, toyoto gibi yılda bir bakımla, hiç sorun çıkarmayacak 14 mt re civarı olmalı. Önerilerinizi almak isterim kaptanım selamlar, syg
Toyota' ya binmeye devam edin.
:)
Öyle bir yelkenli yok !..
@@YachtmasterMuratErensoy toyotoma yelken taksam
Teşekkür ederiz
Rica ederim.
Süper program👍eski Dehler'leride tanıtın hocam
Dehleri anlatacak kadar iyi tanımıyorum.
Ama A kategori bir Dehleri de gönül rahatlığıyla alabilirsiniz diye düşünütorum.
Cok guzel, tesekkurler.
Ben teşekkür ederim.
Çok teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Tekneniz güzelmiş, masif ağaç döşemeleri ve işçiliği göz alıcı. Kaptanım bulursanız bir tanede bana alalım Cruiser 50..
Araştırırsanız daha güzel, daha bakımlı olanlarınıda bulabilirsiniz.
Gönlünüzdeki tekneye kavuşmanız dileğiyle.
Sevgiler, selamlar.
Çok iyi anlatıyorsun abi, tebrikler..
Teşekkür ederim.
Merhaba video larınızı keyifle izliyorum yeni teknelerde hangi modelleri öneriyorsunuz
Dufour veya Hanse.
Fiyat/performans açısından son derece başarılı tekneler.
Murat Bey merhaba. Kanalınızı uzun süredir takip ediyoruz, kaliteli videolarınız ve anlatımınız için çok teşekkürler.
Önceki videonuzda da marin motor olarak volvo penta ve yanmar demiştiniz. Bavaria ve beneteau'larda gerek yanmar, gerek volvo gerek perkins olabiliyor. Perkinsle ilgili sıkıntı çıkarma ihtimalinin daha yüksek olduğuyla ilgili yorumlar var. Almayı düşündüğümüz ikinci el teknede perkins motor bulunması sizce elemek için sebep midir?
Ayrıca beneteau ocean serisinde fin keel'larda torpilli kısa salma da, torpilsiz, neredeyse teknenin uzunluğu boyunca devam eden salmalar da oluyor. Bunlar arasında seyir güvenliği ve/veya seyir konforu bakımından fark var mıdır?
ince uzun salma manevra ve orsalama yeteneğinizi arttırır.
Volvo penta veya Yanmar öncelikli tercihim.
Teşekkür ederim
Rica ederim.
Ağzına sağlık abi
Çok teşekkür ederim.
çok teşekkürler...
Rica ederim.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Kaptan murat... Ben hic tekneye binmedim. Hiç deniz tecrubem yok.. Ama bardagi lavabonun içindeyken suyu koyacagini tahmin etmistim. Ve sen de öyle yaptin. )
Tebrik ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Murat abim saygılar,selamlar🖐
Sevgiler, selamlar.
Kaptanim kahve kupanizi, lavabonun icine koyup ondansonra sicak suyu koymus olmaniz olabilirmi?🌊⛵️🌊
Tebrik ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat Bey, doğru olarak marka tekne alınmasını tavsiye ediyorsunuz genelde. Fiyatları daha uygun olduğu için 1980’li modellerdeki marka tekneler konusunda söyleyeceklerinizi duymayı çok isteriz :)
Beneteau First veya Dufour Gib'Sea
Yachtmaster Murat Erensoy Cevap için teşekkürler Murat Bey. Marka dahi olsalar 1980’li model teknelerden çekinmeli miyiz diye sormalıydım belki de.
Tekne iyi bakılmış bir tekneyse, 80 li modellerde (çok önermemekle beraber) olabilir.
Murat kaptanım iyi bayramlar öncelikle,bende bavaria bakıyorum.Kriterlerim sizinki ile aynı gibi.İç dizayn,kullanılan masif mobilya,sarma ana yelken vb..
Ancak baktığım tüm bavarilarda,tekneler özel yada charter kullnımlıda olsa, salma saplamalarının bulunduğu sintinelerde hep su oluyor.sizin videonuzda da vardı.yapılan acıklama ;sıcak havalarda saplamalarının yalıtım malzemelerinin yumasadığı ve seyirde basınç ve binen yük ile birmiktar su aldığı şeklinde.
Ancak saplama bağlantılarının daha zayıf oldugunu düşündüğüm benatua ve jeanularda bunu görmedim.
Yorumunuz nedir ?
Saygılarımla
salma bağlantılarından su alması sözkonusu değil.
Ama bu model Bavaria ların tatlı su tanklarının ve su tesistlarının birleşim yerleri çokta kaliteli değil. Satın aldıktan sonra su tesisatını elden geçirirseniz sorun kalmaz.
Bavariaların tamamında öyle bir sorun yok ve zaten olanda da üstteki cam izolasyonlarından dolayı içeri giren yağmur veya serpinti suyu, üstteki sabit hatch ve lumboz çerçevelerini sökün ve Bavaria nın orijinal sızdırmazlık contalarını yenileyin sintinede gram su bulamazsınız
Murat kardeşim eline,emeğine sağlık.Çapa fırdöndüsünün gerekliliği konusunda farklı görüşler var;sizin bu konudaki fikriniz nedir?
Tornistan vererek demirleyen (hatalı demirleyen) biriyseniz :
MUTLAKA fırdöndü kullanmalısınız, ama fırdöndüyle çapanız arasına 3-4 baklalık kısa bir zincir ekleyerek.
142 numaralı demirleme videosunu seyretmenizi tavsiye ederim.
@@YachtmasterMuratErensoy çok teşekkür ederim,kolay gelsin
Hareketli salmalar ve elektrikli ocaklar hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek isterim. kolay gelsin selametle.
Daha önceki videolarda detaylı bahsetmiştim bu konulardan.
Salmanin dusmesi sonucu 1980 yillardan bu yana dunya capinda 70-80 denizcinin yasamini yitirdigini okumustum. Bunlar kayitli rakamlarmis ve sayinin daha fazla olabilecegi soyleniyor. Salmanin en guvenli sekilde monte edilme sekli nedir? Bu konuda gorus bildirirseniz sevinirim.
Sorunuzun cevabını bilmiyorum.
Ben gemi inşa mühendisi değilim.
Sevgili murat kaptan . Gösterdiğiniz teknede sintinede biraz su var. Böyle bir durumda alacağımız tekne ile ilgili nasıl davranmalıyız. Sintinenin tamamen kuru olması gerekmiyormu. Birde şımarıkça bir soru olarak kabul etmezseniz 2012-2015 45-46 bavarya tekneleri ile birkaç kıyas detayı verebilirmisiniz . Selam ve sevgilerimle .
Sintinenin kuru olması ideal durum.
Çokta fazla tekne tanıtımlarıyla vakit kaybetmek istemiyorum.
Biz kaptanlığımızı geliştirmeye odaklanalım istiyorum.
Ama tekneleride bir nebze tanımamız gerektiği için tekne tanıtım videolarını da ekliyorum zaman zaman.
Kaptanım, sayenizde miço oldum, yakında kaptan olacam.
Kafaya koyup, çalıştıktan sonra herşey başarılır.
Sağolun, jeanneau lar içinde görüşlerinizi duymak isterim
Alınabilecek tekneler listemde Jeanneau da var.
Daha önce bahsettiğim gibi gayet güzel, fiyat/performans tekneleri.
Sağolun Selamlar
Siz de sağolun.
Sevgiler, selamlar.
Merhaba Murat Bey, iyi bayramlar. Sıcak suyu evyenin içinde doldurdunuz :) genelde yazılmış. Elan tekneler hakkındaki görüşlerinizi yazabilir misiniz? Özellikle Impression 434'ler (2005-2010). Selamlar, saygılar.
Neden Elan ?
O paraya alınabilecek daha iyi tekneler olduğunu düşünüyorum. Bunları videolarda anlattım zaten.
Elan kötü bir tekne değildir.
Ama o fiyata daha iyi tekneler var.
Yachtmaster Murat Erensoy neden olmasın? Yani teknik anlamda merak ettiğim, çok incelenmeyen bir marka ama, yurtdışında ülkemizden daha fazla tercih edilen, güvenilen bir tekne. Ben de alacağım marka olarak Bavaria’ya odaklandım ama, bu marka da ilgimi çekmeye başladı. “Neden Elan?” diye sormuşsunuz, bu da A kategori ve mesela, karina yapısı ve salma bağlantıları diğerlerinden farklı ve güvenli geliyor. Anladığım kadarıyla “pahalı” olarak değerlendirdiğiniz için, doğru mu? Tekneyi tecrübe ettiniz mi hiç? Bizlerden daha fazla tekne tanıyorsunuz ve tecrübe etmişsinizdir diye sordum Murat Bey. Sağolun.
Yok, yanlış anlamayın lütfen.
Şu sıralar nedense "Elan" konusunda çok soru geliyor. Anlam veremediğim kadar ilgi var nedense. Evet tanıyorum tekneyi.
Ama benim alınabilecek tekneler listemde yok.
Mesela bir Hanse ile kesinlikle mukayese bile etmem.
Sevgiler, selamlar.
@Yachtmaster Murat Erensoy Estağfurullah, yanlış anlamadım. Aslında, söylemek istediklerinizi, belki de yazamadıklarınızı da biraz eksik anlıyorum. Sanırım tekne seçiminde, bazı konular üzerinden eksik gidiyoruz. Aslında, konu Elan’dan çıktı ama bu “Filanca” tekneden de çıkabilirdi. Madem, Elan’dan başladık, izninizle Elan üzerinden devam edelim çünkü, “Neden Elan?” sorusundan sonra, üzerinde ciddi bir araştırma yaptım ve izninizle burada paylaşmak isterim. Ondan önce, bazı konular var; yelkeni ve yelkenli tekneyi 10 m.’lik 83 model bir First’te öğrendim. Tekneyi ilk Marseille’da gördüm. Aldığım hazzı unutamam. Sonrasında 12 metrelik bir Oceanis. Yani Fransızlar’la daha çok haşır neşirdim. Sonraki araştırmalarımda ise, Bavaria Cruiserlar’la yapılan Atlantik geçişleri ve dünya turları bu teknelere ilgimi arttırdı. Yanılmıyorsam 42’ler ve 46’lar bu iş için güvenilir. 42’lerle arkadaşlarım sayesinde deneyimim oldu, gayet güzeller ve güven vericiler. Bu işe First ile başlayanlar, hele ki 80’ler yapımı First’lerle başlayanlar bana göre deniz kültürünü gösterişten, sonradan görmeliğe gayet net ayırt edebilen, iyi denizci adaylarıdır. First burada metafordur. Ayrıca gerçek anlamda neredeyse 4 cm.lik bir fiber konstrüksiyonu ile bence daha ilgi çekicidir. Şimdi “Neden Elan?” sorusundan sonra, bu kadar odaklandığım Bavaria Cruiser 40 veya 42 (2005-2008) modellerini neden bu kadar araştırmadığımı kendime sordum. Birincisi, arkadaşlarımın deneyimi; ikincisi kısıtlı deneyimim; üçüncüsü ise dünyadaki kullanıcıların forumlar aracılığıyla öğrendiğim deneyimleri. Elan Impression 434 deneyimim Hırvatistan’da tesadüf eseri, 5-6 saatlik, havanın olmadığı kısıtlı bir seyirde oldu. Bu seyir izlenimim gerçekten takdir edilesiydi. Hava olmadığı için ara ara çıkan hafif rüzgarlarda teknenin yaptığı hızı 5,5-6 gibi hatırlıyorum ki bu da bana üflesek gidecek mi sorusunu sordurdu. Türkiye’de de Impression 444 deneyimim oldu. Sonra da bu hep bildiğimiz Fransız ve Alman seri üretimlerine dalıp, unuttum gitti doğrusu. Türkiye’de sürekli içine çekildiğimiz şöyle bir kısır döngü de var “abi seri üretim olsun, servisi kolay olsun, dünyanın her yerinde servisi olsun”. Bilirsiniz özellikle yelkenli teknelerde, dümen kontrolünde yeni bir acemiye tepkinin araba gibi olmadığı anlatılır. Ama, her nedense özellikle seri üretim tekneler için de aynen seri üretim arabalara yapılan muameleler yapılır. Bir arabanın öncelikle markasına kararını verdikten sonra genel olarak (yeni nesil üretimlerde özellikle motor çeşitli konsorsiyumlarla üretiliyor, BMW-PSA ya da Mercedes-Renault gibi) her bir parçası aynı fabrikadan seri olarak üretildiğini biliyoruz. Fakat tekneler böyle değildir. Motoru, arması, elektronikleri, mutfak ekipmanları gibi bazı konular dışarıdan alınıyor. Geriye kalıyor teknenin strüktürel ve konstrüktif yapısı. Garip değil mi? Yeni başlayanlar ya da bazı “usta”lar halen bu kısır döngü içerisinde. Buna göre tekneleri bence, “Hanse mi, Elan mı, Bénéteau mu?” gibi karşılaştırmak yerine; konstrüktif (fiberglas, alüminyum, sac, ahşap), strüktürel, arma (tam ya da kesirli), dekoratif (iç mimari stili), malzeme (paslanmaz çelik (316 vs.), krom kaliteleri; ahşap tipi, kalitesi “meşe”, “Birmanya Tiki” vs.), kullanılan elektrik ve elektronik altyapı ve cihazlar, CE sertifikaları ve numaraları, bu numaraların anlamları gibi konularda karşılaştırma yapmak daha uygun olacaktır. Özel tasarım ya da sınırlı seri üretim olmaları dışındakileri hariç tutarak, konuştuğumuz segmentteki teknelerin fiyatlarını arttıran parametreler öncelikle dekoratif yapı, malzeme, elektrik ve elektroniklerin kalitesi gibi konulardır. Fiberglas tekneleri konuştuğumuz için, kalan konularda arma yapısının tek direk, ırgat markalarının ve modellerinin, motorlarının da aynı markalardan olduğunu düşünürsek geriye tartışmamız ve karşılaştırmamız gereken iki önemli konu strüktürel ve konstrüktif yapı kalıyor. Bildiğimiz gibi bu iki konu birbiriyle sıkı sıkıya bağlantılı ve doğrudan da özellikle armayla ve salmayla bağlantılı. Konstrüktif yapı olarak fiberglas üretimi ve teknolojisi önem kazanıyor. 80’lerdeki tekne fiberleri her ne kadar kalın ve tok olsa da üretim teknolojisinin gelişmesi (vakum, infüzyon) fiber kalınlıklarını inceltmiştir. Buna kimisi maliyet düşürmek olarak bakar, haklı da olabilir. Beri yandan, teknenin tüm konstrüktif yapısını taşıyan bir iskelet ve bağlantı sistemi de bir o kadar önemlidir. Sizin A kategori tanımlamanıza çoğunlukla katılıyorum. İşte özellikle bu ikilinin, yangına karşı dayanıklı malzemelerin kullanılmasının, malzeme kalitesinin vs. ve bunun için bir Lloyd onayının gerekliliği ve CE numarasının bir Lloyd’u tanımlaması vs. Bu konuları, sizinle yaptığımız yazılı diyalogdan sonra detaylı bir şekilde inceledim. İnternette Elan sahiplerinin, kullanıcılarının yorumlarını okudum. Enteresan bir şey keşfettim; bu tekneler yelken ülkeleri ve kendilerine özgü harika yelkenlileri olan Avustralya ve Yeni Zelanda’da fazlasıyla popüler ve tutuluyor. Ayrıca, okyanus geçişleri ve deneyimleri yapanların deneyimlerini de okudum. Özellikle, Impression 434’lere daha da odaklandım. Dokümanlar buldum. Dilerseniz paylaşabilirim de. Tercih listenize son derece saygı duyduğumu ve herkesin duymasını gerektiğini belirtmek isterim. Ama, şunu anladım, kendimi de dahil ederek bazen, bazı konulara biraz gözü kapalı ve araştırmadan ele alıyoruz gibi geliyor. Çünkü, “Neden Elan?” sorusu o kadar doğru bir soruydu ki sizden sonra kendime “Neden Bavaria?” obsesyonunda olduğumu sordurttu :). Yani seri üretim bir arabayla yelkenli teknenin üretim mantalitesinin farklı olmasına rağmen ayni kulvarlarda servislerinin yorumlanmaması gerektiği konuları gerek önceki kullandığım teknelerde zaten tecrübe ettiğimi hatırlattı ve ayrıca içinde bulunduğumuz tuhaf kısır döngüsünden kurtardı. Yaptığım detaylı araştırmalar sonrasında ise, size sorduğum tekneye ve modele aklım iyiden kaymaya başladı hatta hayranlık duymaya başladım, Elan için özellikle 434 ve 444 için ikna oldum :), bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum. Burada belki bu işlere yeni başlayacak denizci adayları belki de benim gibi orta halli denizcilerin kafası çok karışık :). “Havadan Sudan” kayıtları dahil, son derece iyi androgojik formasyonla nefis eğitici videolar paylaşıyorsunuz. Hatta daha önce son derece sıkıcı gelen konuları gayet keyifle izledim. Bunun için ayrıca çok çok teşekkürler. Takipçilerinize çok ciddi güven veriyorsunuz ve hepimiz ne söyleyeceğinizi, daha önceki videolarınızdaki bilginiz ve harika kişiliğiniz dolayısıyla merak ediyor. Naçizane şunu öneriyorum; size konusu uzadığı için Elan gibi sıklıkla sorulan markaların bizim için alınabilecek modellerini, firmalarla işbirliği yaparak bize aktarmanızı çok isterdim. Eğer, tekne önerisi yapmaya devam edecekseniz ki çok çok güzel olur, bizler gibi kafası karışıklara, özellikle strüktürel ve konstrüktif yapılarını daha fazla detaylandırarak anlatırsanız, en azından güvenlik anlamında daha rahat hissedebileceğimize inanıyorum. Teşekkür ederim. Sevgiler, selamlar Murat Bey.
Tamda gelmek istediğim noktadayız.
Bundan sonrasını, bir sonraki "#046 havadan sudan" videosunda detaylı konuşalım.
Sizi çok iyi anladım.
Katkınız için sonsuz teşekkürler.
Sevgiler, selamlar.
Merhaba sızın dıngınlıgınız en azından vıdeo ızleme sürecinde bezede gecıyor terapı gıbı.
Ocak kullanımda degılken vanası kapalı olmalı.Vanayı açarak kahve ısıne başladınız. Ama ıs bıtınce vanayı tekrar kapatmadınız ,!
Vanayı sabah açıyoruz. Akşam yatmadan önce kapatıyoruz.
Sagolun kaptanım
Teşekkür ederim.
Murat kaptan merhaba,
Bi ara pek önemsenmeyen teknede tuvalet alternatifleri hakkında yardımcı olurmusunuz.Daha kullanışlı ,tuvalete girdiğinde karakara düşünmeden gönül rahatlığıyla hacet edebileceğimiz modeller nelerdir.çalışma mantıkları vs.Teşekkür ederim
"Gönül rahatlığıyla hacet etmek" den neyi kastediyorsunuz ?
Biraz açarmısınız ?
Murat kaptan merhaba,
Elektrikli ve manuel arasındaki tercihiniz , hangisi daha kullanışlı?Tavsiye ettiğiniz bi marka model varmı?Tüm faydalı bilgiker için teşekkürler.
Yelkenli teknelerde : elektrikli cihazların minimize edilmesi taraftarıyım.
Tuvalet konusundada görüşüm manuel tuvalet kullanmaktan yana.
Murat hocam merhaba, 2012 Dufour 335 grand large hakkinda yorumunuz nedir?
Tüm Dufour lar iyidir. Pişman olmazsınız.
Instant kahve ve kaynar su kazasini engellemek icin lavaboya koymusunuz. Bavarialarin bi modeli icin salma dusme mevzularindan bahsedilir, cruiserlar icin gecerlimi??
Bildiğim kadarıyla hırvatistandaki charter firmalarına ait iki Bavaria peşpeşe salma kırdı. Peşpeşe olması dikkat çekmesine ve kötü bir algı olmasına neden oldu.
Ama bu Hırvatistan'ın 2013 te AB üyesi olmasından çok önceydi.
Sonrasında regülasyonlar, denetlemeler, kontroller ve charter firmalarının işi ciddiye alması sonucu bir daha tekrarlanmadı.
Yani teknelerin üretim hatası değil, gerekli kontrolleri ve bakımları yapmayan charter firmalarının hatasıydı.
Bavaria olmasının nedeniyse, hemen hemen tüm charter firmalarının tercihi genelde Bavaria olmasından kaynaklı, yani filoları ağırlıklı olarak Bavarialardan oluşmaktaydı.
Hocam videonun sonuna doğru yüzme platformu olan modeli tercih etmediğinizi söylediniz. Sizin için platformun dezavantajı nedir? Çok teşekkürler.
Hareketli bir mekanizmanın, denizde herzaman sorun yaratma potansiyeli vardır...
Ayrıca kapalı konumda, "kokpit su tahliyesi"nde pek başarılı değil
murat bey oncelikle emeklerinize tesekkurler, benim ogrenmek istedigim 15-20 yas araligindaki teknelerde elektronikler konusunda teknolojik olarak yetersizlikler olur mu ? , degistirilmesi gerekir mi ? ( her ne kadar saglam ve calisir olsalar bile, geri teknoloji anlaminda soruyorum), saygilar, kolay gelsin
Hayır, hatta yenilerinden bile daha iyi eskiler.
Yeni modeller, renkli, dokunmatik vs vs
Murat Kaptan anlatirken bazi yerlerin olumsuzluk sekilerinden bahsettin. Her ikinci el tekne de bitakim kusurlar vardir gibime geliyor dolayisi ile bir sonra ki video da sorunlari soylerken cozumu nedir? Kaça patlar veya bunu gorurseniz mutlaka vazgecin yada bu teknenin fiyatina bu olumsuzluk bu kadar etki yapar diye bizi bilgilendirirseniz sevinirim. Tesekkurler
Bu kaça patlar konusu o kadar göreceli bir kavram ki,
mesela; saildrive ana contasını eski teknemde kendim tekbaşıma değiştirmiştim, kuyruk contaları ile beraber bana 700 euro civarına malolmuştu. Ama muhtemelen siz bu işi yapamayacaksınız ve servisi sizden 4000 euro ya yakın para talep edecek. Bunun gibi pekçok değişken nedeniyle maliyet ve fiyat belirtmekten özellikle kaçınıyorum.
Büyük gövde tamiri yapılmış tekneden ve salma bağlantı kısımlarında tamir izleri olan tekneden uzak durun.
Bunları zaten videoda anlattım.
@@YachtmasterMuratErensoy çok tesekkurler
Emeğınıze saglık baktıklarınızteknelerın fıyat cıvarları bılgı verebılırmısınız rıca etsem ınternet hangı sıtelerde arama yapılablır bununla ılgılı vıdeo dusunurmusunuz tsk cok guzel vıdeolar ))
Fiyatlar teknesine göre çok değişkenlik gösteriyor.
Ve vereceğim örnekler sizde yanlış bir algı oluşturabilir.
O nedenle fiyat örnekleri vermekten özellikle kaçınıyorum.
Merhaba. Teknenin. Tuvaletindeki mavi su için kimyasal nereye konuluyor?
Tuvaletin içine !..
Murat bey iyi günler.. Birkaç gün önce yazışmıştık, gezi teknemi sattım yelkenli arayışındaydım hatırlarsanız.. Size bu kapsamda bir soru sormak belki uygun olmayacak ama samimiyetinize sığınarak soruyorum 😊..
Sizin de tavsiyeleriniz çerçevesinde, baktıklarım arasında Bavaria 33 feet 2005 model bir yelkenli var.. Satış fiyatı 45.000 € civarında (400.000) tl. Ve oldukça dolu bir tekne. Satan arkadaş teknesi için çok iddialı. Survey de yapabileceğiz tabii ki. Çeşme marinada. Yarın göreceğiz.
Bu konudaki değerlendirmeniz benim için çok önemli olacak..
Saygılar..
Teşekkür ederim.
Görmediğim bir tekne konusunda yorum yapmam yanıltıcı olabilir.
Genel dikkat edilecek noktalardaki fikirlerimi zaten geçmiş videolarda detaylı paylaştım.
Umarım gönlünüzdeki tekneye biran önce kavuşursunuz.
@@YachtmasterMuratErensoy Teşekkürler Murat bey.. Bu model sizin favorileriniz arasında olduğu için biraz daha fazla önem veriyorum, alma aşamasına gelirsem tavsiyelerinize tek tek dikkat edeceğim, saygılar..
Murat bey merhaba ;Emeğinize sağlık bütün videoları artık not alarak birkaç kez izliyorum bu videoda tanıtımını yaptığınız Bavaria yelkenlide salma bağlantı yerindeki Fiberglas malzemenin rengi yanılmıyorsam açık kahverengi gibi bu renk Bavaria ların için orjinal renk midir ,farklı renkte de olabilir mi ,yoksa tamir gördüğü anlamı mı çıkar ,çok teşekkür ederim ,selamlar
Tüm farş tahtalarını kaldırın. Renk farkı veya bariz ton farkı olan bölgeler varmı diye bakın. Zaten sonradan boyanan bölgeler hemen kendini gösterecektir.
Tekne yorumları için teşekkürler. sorunuz "sıcak su, lavabo içinde bardağa, kupaya konur" neden mi? tecrübe ile sabit :)
Tebrik ederim.
:)
Aman dikkat.
Murat Bey,
2004-2006 Bavaria 33 Crusier bakıyorum. Özellikle bu yıl ve boydaki üretimlerde dikkat etmek gereken kronik sıkıntı, riskli taraflar var mıdır ?
15 yaşında fiber bir tekne almak ve 50k€ vermek mantıklımıdır ?
Yorumlarınız çok kıymetli ve yönlendirici, şimdiden teşekkürler.
Tarkan Toker
2004-2006 bavaria 33 cruiser çok güzel bir teknedir.
Ama 50K € çok fazla...
Çok teşekkürler. İki konuyu merak ettim. Bow thrusterın uzun kullanilmayacagıni hep duyuyorum ama sebebi nedir acaba?
İkincisi ise tekne alırken mutlaka surveyörün görmesi gerekmez mi?
Bu dikkat edeceklerimiz surveyörü çağırmadan öncesi için mi?
Baş pervaneleri, güçlü elektrik motorlarıdır ve uzun süre kullanıldıklarında beslendikleri bataryaları hızla bitirip, hasarlarlar.
Her "survey" im diyene güvenemezsiniz, güvenmemelisiniz.
Emin olun ; güvenilir ve bilgili survey bulmak, tekne seçmekten çok daha zordur.
:)
Kaptanım tıpkı araba ve beyaz eşyada olduğu gibi kalite kaybı da var mı 4 büyükler üretimin de? Yoksa maddiyat dışında tek sevmediğiniz güncel dizayn trendleri mi?
Kullanılan malzemede de ucuza kaçıyorlar artık. Özellikle mobilyalarda.
@@YachtmasterMuratErensoy Bu markalara uzun vadede zarar verecektir... Atıyorum 2040 yılında 20 yaşında günümüz tekneleri kabaca çöp kıvamında olacaktır... Şayet bu üretim teknolojisi fiyatları %50 - 60 düşüremezse... Tabi burada talebin bir kaç katına çıkması da önemli... ki çıkar... Tr için değil tabi bu öngörü... Dolar 200-300 lira olur, denizcilik günah diye yasaklanır şahıs cumhuriyetinde.
Murat hocam efsane tekneler gibi efsane bir video olmuş emeğinize yüreğinize sağlık sorunuzun yanıtını tam kahve kupanıza lavabonun içinde sıcak su koydunuz diyecektim ama cevapları arkadaşlar yazmış bile.Murat hocam muhakkak biliyorsunuzdur son zamanlar çapa olarak bir model çıktı mantus marka ua-cam.com/video/J8WJGNeeYzs/v-deo.html bu çapaya hayranım aynı traktörlerin çift sürdükleri bir nevi pulluk modeline benziyor bu tipler toprağa çok iyi batar aynı durum deniz dibindede geçerli sanırım dünyadaki çoğu teknede görmeye başladım herkes çok memnunki bu çapayı çok görmeye başladım tabiki dediğiniz gibi ultra çapada mükemmel üstü bir çapa sadece sizin bir fikrinizi almak istedim malumunuz çapanın iyisi demirdeyken adama rahat uyku çektirendir. Bayramınız mübarek olsun sevgiler selamlar.
Ultra çapa demirleme konusunda en çok güvendiğim çapa.
Orjinal Delta çapa ise ortalama bir denizcinin genel ihtiyaçlarını karşılayacaktır.
Diğer marka/modeller konusundaki fikrimi zaten videoda belirttim.
İyi bayramlar.
❤
Teşekkür ederim
İhtiyaten kahveye sıcak suyu lavabonun içerisinde koymanız olabilir mi?
Tebrik ederim.
Sevgiler, selamlar.
👏👏👏
Teşekkür ederim.
Merhaba,kaynar suyu fincanı lavabanun içine koyup doldurdun.
Tebrikler.
Önemli bir ayrıntıydı.
Kahve fincanını lavabonun içine koyup sıcak suyu koyuyorsunuz. Zannedersem çaydanlık da ocağın üstünde kilitli
Tebrikler...
Murat abi sintinede azda olsa su olması normal midir.
İdeali hiç olmaması.
Kaptanım merhaba,
Videolarınızı severek izliyorum. Samimiyetinize ve anlatımınıza hayranım.
En fazla 150.000 euroya bir yelkenli almak istiyorum.
Tavsiyeniz hangi marka-model olur, önerilerinizi rica ediyorum.
2016 model Dufour grand large 412 almayı düşünüyordum ama dufour markası jeanneau, bavaria, beneteau markalarına göre daha az talep görüyor 2.elde o yüzden tereddütte kaldım. Sizin tavsiyeniz ne olur?
Bahsettiğiniz 4 markanında özellikleri birbirine çok yakındır.
İç dizaynını beğendiğiniz birini seçin bence.
Murat bey bilgilendirmeler için teşekkürler..bir arkadaşım sarma tipi yelkenlerin takılma yapmasının ciddi riskler yaratabileceğinden bahsetti..yani kapanırken takılma durumu özellkle yüksek havalarda..böyle bir risk varmıdır? var ise bu tür bir risk nasıl yönetilir? çok teşekkürler
Yelken konularına geldiğimizde ayrıntılı anlatacağım.
Birkaç noktaya dikkat ettiğinizde hiçbir sorun yaşamazsınız.
Benim tercihim, sarma anayelkenden yana.
Sorun yaşayanlar, hatalı kullandıkları için sorun yaşıyorlar.
👍👍👍
Teşekkür ederim.
Kaptanım kahveyi makınada değil ocakta ısıttığınız düdüklü çaydanlıkla yaptınız sanırım çok elektrik çeken cihazlardan kaçmamız gerek
Kahve kupasına sıcak suyu lavabonun içindeyken koydum.
@@YachtmasterMuratErensoy öğreneceğiz:)))