Γνώση του όντος, γνώση των όντων. Η γνώση και τα αντικείμενά της στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη (1)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 лип 2019
  • Εισηγήτρια:
    Ελένη Περδικούρη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών
    Τι γνωρίζω και πότε, δηλαδή ποια είναι τα αντικείμενα της γνώσης και ποιες οι προϋποθέσεις της; Αν η γνώση απαιτεί κατ’ ανάγκην τη δυνατότητα διάκρισης του αληθούς από το ψευδές, υπάρχουν ασφαλή κριτήρια που να επιτρέπουν αυτήν τη διάκριση; Πώς είναι δυνατή η πρόσβασή μας σε αυτά; Η ύπαρξη διαφορετικών ειδών γνώσης εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη των αντίστοιχων αντικειμένων, ή αφορά παράλληλα και τη μέθοδο με την οποία προσεγγίζουμε τα εν λόγω αντικείμενα; Είναι ολωσδιόλου δυνατή η έρευνα; Υπάρχει γνώση εκ του μηδενός; Υπάρχει a priori γνώση; Τα αισθητά, καθέκαστα πράγματα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο γνώσης, ή μήπως η γνώση αφορά μόνο νοητά όντα; Εντέλει, ποιο είναι το οντολογικό καθεστώς των αντικειμένων της γνώσης; Είναι καθέκαστες υπερβατικές ουσίες, που είναι αυθύπαρκτες, ή καθολικές αφηρημένες έννοιες, που ενυπάρχουν στα αισθητά;
    Τα ερωτήματα αναφορικά με τη γνώση είναι κοινά στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Οι απαντήσεις τους ωστόσο διαφέρουν. Στο σεμινάριο αναλύεται ο τρόπος που ο κάθε φιλόσοφος θέτει τα παραπάνω προβλήματα και τις λύσεις που προτείνει. Θα δούμε ότι δεν υπάρχει λύση που να αντιμετωπίζει πλήρως και διά μιας όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί. Κάθε λύση που απαντά σε ένα πρόβλημα εγκαινιάζει ταυτοχρόνως και ένα καινούργιο.

КОМЕНТАРІ • 10

  • @SyniPaleologou
    @SyniPaleologou 2 місяці тому

    Εξαιρετικο μάθημα! Σαν να εχω διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο! Υπέροχη ανάλυση! Ευχαριστω πολυ! Εύγε!!!❤

  • @varangianguard4564
    @varangianguard4564 2 роки тому +1

    Εξαιρετικη ομιλια

  • @stavrostsoukalas8932
    @stavrostsoukalas8932 3 роки тому

    Για να πάμε παρακάτω χρειάζεται πχ να ξεκινήσουμε από τα ποιο απλά και καθημερινά δλδ τους ορισμούς. Να αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε σε έναν ορισμό την περιγραφή την χρηστικοτητα και τον συμβολισμό.
    Πχ τι είναι καρέκλα τι είναι απληστία.
    Καρέκλα = ένα αντικείμενο που δίνει μια συγκεκριμένη στάση στο σώμα ώστε να κάνεις πολλά οπως στην όρθια θέση ώστε να καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια αυξάνονται την απόδοση σε αυτό που κάνουμε(χρηστικος) μπορεί να έχει διάφορα σχέδια και χρώματα(περιγραφικος)...
    Απληστία= αναζήτηση του πολύ κάτι ακόμη (περιγραφικος) για την μεγαλύτερη αποθήκευση ώστε να μειώσουμε το ρίσκο..(χρηστικος)
    Χα χα και το συμβολικό (καρέκλα+ απληστία) = εξουσία.
    Πόσοι μπορούν να τα διακρίνουν αυτά σε ένα ορισμό και κυρίως την χρηστικοτητα που είναι το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη της τεχνίτης νοημοσύνη.
    Καλημερα!!!!!

  • @makedon300
    @makedon300 10 місяців тому

    Πολυ σωστη διαρθρωση και αναπτυξη του θεματος,που καθιστα την παρουσιαση κατανοητη στον απλο θεατη.Μπραβο σας.

  • @user-zr7tc4tq5n
    @user-zr7tc4tq5n 3 роки тому

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • @katiafasoyla3538
    @katiafasoyla3538 Рік тому

    O Fleck (1998), περιγράφει την σχέση μεταξύ της γνώσης, δύναμης καί εμπορικής ισχύς ως τριλεκτικη παραφράζοντας την έννοια του διαλεκτικού.Γνωση/Δύναμη/Εμπορική ισχύ.Ηεμπορικη ισχύς είναι το πεδίο μελέτης τών Οικονομικών.Η φύση τής γνώσης μελετάται, από την φιλοσοφία καί την δύναμη όπου εστιάζεται καί η Κοινωνιολογία.Η δε κλινική ψυχολογία έχει ορίσει το πεδίο γνώσης και έρευνας, διατηρεί την αξιοπιστία και συγκροτεί την δική της κακοπληρωμένη θέση στην Κοινωνία.Το σχόλιο σας πάρα πολύ δημιουργικό και συνδετικό υλικό μεταξύ Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας.Ευχαριστω.ΑΙΚ.ΦΑΣΟΥΛΑ κλινική ψυχολόγος ερευνήτρια ιατρικών θεμάτων.

  • @stavrostsoukalas8932
    @stavrostsoukalas8932 3 роки тому

    Άρα στον ορισμό την σχέση του χρόνος, χώρος δλδ σχήμα κίνηση και την χρηστικότητα.

  • @user-zr7tc4tq5n
    @user-zr7tc4tq5n 4 роки тому

    δέν έχει ήχο

    • @user-fn7ne5lo1d
      @user-fn7ne5lo1d  4 роки тому +4

      Καλημέρα σας. Μας κάνει εντύπωση γιατί σε εμάς δεν παρουσιάζεται πρόβλημα ήχου.