Goedemorgen Ineke Nou, je hebt me aan het werk gekregen! Het hele huis staat vol met zaailingen en deze week heb ik voor het eerst uitgedund. Nu dus aan het bemesten. Ik heb een compostbak in mijn tuin, daar gaat het hele jaar groenteafval in, heb ik onbedoeld mijn eigen wormencompost gemaakt! Bedankt voor weer een leuke vlog, fijn weekend.
Vele vlogs van jou heb ik gewoon bekeken en beluisterd, ontspannen achterover leunend. Maar sinds een aantal vlogs niet meer. Nu zit ik met een schriftje en een pen te kijken en te luisteren en vooral op te schrijven. Je geeft zoveel informatie, dat de vlogs gewoon naslagwerken zijn. En zeker deze vlog over gezonde moestuingrond. Dus als ik straks ‘bij’ ben, begin ik weer opnieuw om ook de andere vlogs te rubriceren. Dank je wel voor alle informatie 🤍
Ik ben zo blij met al je informatie Ini... eindelijk eens een duidelijk verhaal over welke vorm van bemesting of grondverbetering nodig is... Heel heel erg dank! Ik heb van alles staan aan spul in mijn tuinhokje , maar wist nooit helemaal precies waarvoor. Ik ga nu grote stickers erop plakken met duidelijke info erop die ik zonet van jou gehoord heb. Top zeg... 👩🌾
Ha Ineke, dank voor je duidelijke uitleg van de diverse grondverbeteraars. Heel nuttig. Nu weet ik in ieder geval hoe ik met al dat heermoes een goede meststof kan maken. Dank je wel, ik kijk elke week naar jouw vlogs.
Superleerzaam.Dankjewel. Ik ga nog wel n keertje terugkijken en gelijk meeschrijven. We hadden lekker weer in Nederland om te tuinieren deze week en in de kas komt echt alles al op heerlijk. Fijn weekend
Bedankt weer Ini. Ik ga dit jaar de groenbemester met diepe wortels zeker uitproberen. Bladcompost is ook heel fijn, makkelijk en puur natuur. Het krioelt altijd van allerlei beestjes. Ik verzamel een bak afgevallen natte bladeren die ik tot compost laat omzetten en dat duurt 1 à 2 jaar. Daanaast geef ik na het seizoen elk vak een laag afgevallen blad van een centimeter of 5 (en daarna zo'n frans gaatjesgordijn erover zodat het niet wegwaait). In het vroege voorjaar is het dan bijna verteerd en geeft een rulle bovenlaag.
Je hebt helemaal gelijk wat het blad betreft!. Voor sommige vakken was het afgelopen jaar tel laat om nog groenbemesters te zaaien en daar heeft een dikke laag blad op gelegen. En het is precies wat je beschrijft, een mooie rulle bovenlaag en iets verder in de grond een druk bodemleven. De natuur geeft zelf zulke mooie spullen!
Dankjewel voor je reactie!. Ja ik ben er druk mee, maar geniet zelf ook van alles wat ik doen. En... ik heb er geen baan meer naast. Dat scheelt ook heel veel. Fijn weekend
Ineke, want bent u een geweldige vrouw! Net een aantal afleveringen gekeken en ben nu voor het eerst serieus bezig met mijn moestuin. Ik woon op een oude boerderij en wij hebben kilo’s aan wormenmest die ik eens goed ga gebruiken!
Hi Ineke! Wederom weer genoten van deze voorlichting over compost! Telkens heel leerzaam en je weet bijzonder veel moet ik zeggen!! Daarvoor dank!Fijn weekend en tot volgende week bij jouw volgende aflevering bij jouw You Tube kanaal over moestuinen.
Goedemorgen Ineke, dank je wel voor deze informatie. Ik ben ook bezig met de wormen. Ben de ingrediënten bij elkaar aan het verzamelen en dan ga ik beginnen. Zin in ! En spannend! Voor het eerst krijg ik werknemers 😂 succes met je moestuin en hartelijk dank voor je inspanning! Fijn weekend 🌿🌞🌸🥕🥦🍅🍓
Dank je wel Ineke voor je leerzame filmpje ik moet zeggen dat ik iedereen dat soms de bomen door het bos niet meer zie zoveel soorten bemesting ga aan deze informatie zeker wat hebben fijn weekend 🌷🤗
Daarom heb ik ook deze aflevering gemaakt. Ik vond het in het begin van mijn 'moestuin carrière' ook een zoektocht naar wat ik nou het beste kon doen. Succes!
Dank jewel ini. Ik heb nu sinds 2 weken een stukje moestuin op een volkstuin in urk na het 3 jaar op mijn balkon in potten te hebben gedaan wat ik erbij houdt voor stekken en als een extra voorraad voor planten die naar de moestuin gaan. En ja het is afvragen hoe de grond is. Het is een verwaarloosd stukje grond waar wel veel wormen inzitten. Ik zou het moeten laten testen, op de gok tuinieren met die grond is ook een risico.
Goedemorgen, Hele leerzame video weer🌱 Duidelijke uitleg, meer geleerd van je dan vroeger op de tuinbouwschool bij scheikunde😃 ( zeker de biologische manier) en niet op steenwol met kunstmest 🍅. Bedankt👍🏻
Dank je wel Ini …. Duidelijk verhaal . Heermoesgier maak ik sinds afgelopen jaar. Dat was ook een beetje geïnspireerd door jouw vlog over brandnetelgier. Heermoes is bij mij volop te oogsten 😅. Fijn weekend en tot volgende week!
Hallo Ineke, Ik had een boekje gekocht over perma cultuur. En omdat jij zo,n last hebt van muizen ,las ik dat muizen een hekel aan zonnebloemen hebben. Nou die willen bij jou vast wel groeien. Veel succes. Houkje Jethoe - de Vries uit Lemmer friesland.
Dankjewel voor je tip. Ja die doen het hier heel goed en ik zaai ze ook elk jaar. Ik wist het niet, het enige wat ik wel weet dat ze dol zijn op zonnebloemzaden, dus of het gaat werken??Het gaat hier om woelmuizen een veldmuizen en daar zijn er honderden van! Ik zal andere trucs moeten bedenken om mijn oogst te beschermen.
Hallo Ineke. Ik kom uit gildehaus(Duitsland). Ik begin nu ook eindelijk mijn moestuin. (ik kan niet wachten} Ik ben toevallig op jou kanaal terecht gekomen en ik ben echt onder de indruk. Jou uitleg en hoe je alles doet vind ik fantastisch. Ik ga hier zeker veel aan hebben. Groetjes en een fijn weekend
@@gerrylutkeschipholt9198 Ja dat kan prima.Je moet het wel even een tijdje laten verteren (dus niet vers) en het is het beste om het in het najaar/voor de winteros je moestuin gooien.
Wat een leerzame vlog. Goh …wormenmest, vooral omdat het langzaam gaat en weinig van alles erin zit. Eigenlijk doe ik maar wat, weet nooit hoeveel ik moet doen met dat beender/bloedmeel etc… Maar met wormenmest kan het bijna niet misgaan … 😁 Bedankt Ineke, ik zag hem op BOL 😉
Ineka wat kan ik met koffiedik ik heb gehoord dat sommigen dat ook gebruiken in plaats van potgrond, vertel me dat eens. Hartelijk bedankt daarvoor. gr. en een fijn weekend els
Dat lijkt me niet, maar koffiedik is wel te gebruiken in je tuin. Je kunt koffiedik op je composthoop gooien en ook tussen je planten. Wormen zijn er gek op en eten het graag, waardoor het weer omgezet wordt in wormenmest.
Vindt dit leuk om te zien.maar wat mijn opvalt is wat het oplevert vondt dat niet zo belangrijk.doe al 50 jaar tuinnieren.doe alleen mest of kompost en kalk op de grond ieder jaar omspitten.dat is mijn hobby.werk nu niet meer was veel weg nu tijd genoeg.heelveel tuinnier plezier.
Zeer leuke video met de idd heel wat informatie aan grond verbeteraars en ecologisch moestuinieren. Ikzelf ben er ook nog na bijna 3 jaar ondertussen niet uit wat ik het beste kan gebruiken als grond verbeteraar. Zeker ook voor mijn fruit gewassen is dit nog grootst vraagteken.
Hartstikke bedankt voor dit leerzame filmpje, ik heb zelf hele zware kleigrond in de moestuin en heb een big bag van 2 kuub potgrond besteld met o.a. tuinturf, cocos, witveen, klei en kalk hier in verwerkt. Nu zal ik nog even een test laten toen bij de welkoop om te zien wat er nog meer in moet aan voedingstoffen. Mijn plan was eigenlijk de kleigrond te gaan mengen met de potgrond en dan bij mesten, kan dit? Of is het beter om bijvoorbeeld een zandlaag van 5 a 10 cm op de kleigrond aan te brengen en dan een laag van 15 a 20 cm van de potgrond en dan bijmesten? Alvast bedankt voor uw reactie.
Ook was ik benieuwd of u toevallig een filmpje heeft over (fles) pompoenen en deze de hoogte in te laten groeien, heb al veel constructies gezien van hout maar was benieuwd of dit ook met bijvoorbeeld een klimrek zou kunnen.
Begin eerst maar met die potgrond die je hebt besteld. Probeer die er alvast doorheen te mengen. Daarna bemesten nadat je je grond heb laten testen, dan weet je wat er bij moet. Volgend jaar zou ik in plaats van potgrond, compost bestellen wat veel bladcompost erin. Daar krijg je je kleigrond luchtiger mee. Succes!
Beste Ineke, hartelijk bedankt voor je leuke video's. We hebben net een stuk volkstuin kunnen huren. We hebben op je advies een monster van de grond laten analyseren. De ph waarde was goed, maar de voedingsstoffen in de grond waren erg laag. Het gaat om harde rivierklei grond. De grond hebben we omgewoeld. Gisteren hebben we biologische potstal koeienmest op aangebracht en licht gemengd. Naar aanleiding van het grondmonster hebben we ook organische meststoffen (npk) aangeschaft en lavameel😉. We vroegen eigenlijk hoe we nu verder moeten want de grond is erg lastig te bewerken door de harde, droge bonken klei. Hoe kunnen we de grond op een natuurlijke en duurzame wijze bewerkbaar maken? Zodat er ook wormen in komen die nu nauwelijks aanwezig zijn? Alvast hartelijk dank voor uw reactie!
Gefeliciteerd met jullie nieuwe volkstuin. Ja en nu gaat het beginnen. In principe is rivierklei super vruchtbaar, maar ik denk dat iemand vóór jullie veel met kunstmest heeft gewerkt waardoor al het bodemleven en goede voedingsstoffen zijn verdwenen. Dat blijkt ook wel uit het grondmonster. Rivierklei geeft bijna altijd een goeie Ph-waarde, dat is fijn. Jullie zijn goed begonnen, maar die bonken rivierklei daar zul je de komende jaren aan moeten gaan werken en dat gaat het beste met toevoegen van veel organisch materiaal, zoals compost. Kijk of je daar een paar aanhangwagens van kunt krijgen en breng overal een laag van minimaal 10cm aan. Dat hoef je er niet onder te werken. Gewoon erop en daarin gaan planten, zaaien etc. Het bodemleven 'trekt de compost' als het ware zelf de grond in en zal dan vanzelf terugkeren. Als de zomer in juni aanbreekt dek je de grond verder af met afgemaaid gras/stro/hooi om de grond niet uit te laten drogen. In september ga je groenbemesters zaaien en in november ga ja zovele mogelijk afgevallen blad op je grond gooien eventueel afgedekt met karton. Als je dit een aantal jaren zo volhoudt, krijg je een veel lossere en vruchtbare grond. Worteltjes zaaien zal in het begin moeilijk gaan. Dat lukt alleen als je een diep geul maakt en dat opvult met zaaigrond. Ik neem aan dat de mest vrij vers is. Daar houden wortelgroenten en peulvruchten niet van. Die moet je dus op een stuk kweken waar je geen verse mest hebt aangebracht. Veel succes!
Leuke video weer Ineke 👍🌷... na 40 jaar plantjes verzorgen weer dingen bij geleerd, 1 puntje, een symbiose is een samenwerking tussen twee organismen waarbij bijde organismen voordeel hebben van hun samenwerking. ( lavameel is geen organisme)
U heeft gelijk, ik heb dat niet helemaal goed uitgelegd. Dit is het juiste verhaal. In wormenmest zit een schimmel Mycorrhiza. Deze schimmel hecht zich aan de wortels van planten en gaat een symbiose aan met de plant. De schimmel haalt mineralen uit de bodem en geeft deze aan planten of bomen, in ruil daarvoor krijgen de schimmels suiker terug van de plant of boom. Op deze manier versteken de plant en schimmel elkaar in de groei.
@@inismoestuin klopt helemaal, sterker nog, ze hebben pas ontdekt dat bomen in een bos verbonden zijn door mycelium ( schimmeldraaden) en daardoor met elkaar communiceren. Als je bijvoorbeeld beukhaag gaat planten in je tuin moet je speciale aanplantgrond met een bepaalde schimmels in het plantgat aanbrengen waar je de beuk in plant, anders doet de beuk het niet lekker.
@@antonvanrosmalen2460 Dankjewel voor je antwoord en de interessante informatie over beukhagen. Des te meer een reden om het natuurlijk tuinieren te benadrukken. Fijne week geniet van het mooie weer!
Inderdaad, als je ermee begint is het wellicht nog noodzakelijk wat extra voeding te geven. Zeker in de potten waarin je je tomaten opkweekt. Wormenmest en lavameel werken langzaam en naarmate je het vaker toevoegt is het op den duur voldoende.
Ini!! Wat een mooie kennis overdracht. Ik heb druk mee zitten pennen. Veel geleerd en goede herhaling! Super blij met je uitleg. Zijn koemestkorrels wel biologisch? Of valt dat ook onder Kunstmest? Ben ook begonnen met een wormen bak. En ik heb brandnetels in de buurt en helaas heermoes in de tuin. Dus genoeg gier te maken dit jaar! Dank ini!
Koemestkorrels is een organische mest, dus valt niet onder de kunstmest. In feite is het gedroogde koemest maar dan door de fabriek in handige korrels geperst. Heel veel succes met je wormenbak en het maken van de brandnetel- en heermoesgier. Zorg dat je voldoende lege flessen hebt om het in te bewaren.
Houtas is alleen te gebruiken als het uit 100% verbrand echt hout bestaat. Ik weet niet of die korrels uit een pelletkachel het geval is. In houtas zit veel kalium wat goed is voor vruchtdragende planten, zoals fruitbomen, fruitstruiken tuinbonen, erwten druivenstruiken en bloemen. Of het goed werkt tegen onkruid in het gazon weet ik niet. Ik vermoed dat je mos wilt bestrijden, daarvoor moet je kalk op je gazon gebruiken.
Hoi Inneke Ik heb nu mn hele tuin met een laag compost gedaan ik hoor jou zeggen dat dat zelfde werkt als mulch hoef ik dan nu geen stro erop te doen? Of houtsnippers? Ik kijk veel filmpjes maar veel is ook in het Engels hihi daar ben ik niet zo sterk in Warme groet Gaia
Het beste is om allebei te doen. Dus eerst een flinke laag compost en daarna een mulch laag eroverheen. Compost droogt namelijk snel uit en de mulchlaag houdt het zocht beter vast.
Hallo Ini, iedere zaterdag geniet ik van je filmpje, waarvoor dank. Een vraag, je hebt het vaak over je favoriete tomaat de San marzano. Lijkt me ook heerlijk. Wat is jouw advies, waar kan ik de zaden bestellen? Alvast dank en een heel fijn. Moestuin jaar! Groet Marga
Dankjewel voor je aardige reactie. Ik bestel die altijd bij Vreeken in Dordrecht, maar ik begrijp dat hij lange levertijden heeft. Als je in de buurt woont kun je er ook langsgaan. Heerlijke zadenwinkel! Verder ook online bij Moestuinland. Succes.
Dank je wel voor deze leerzame video. Even een vraag: ik ben net startende, ik heb een tuintje op een moestuincomplex gehuurd (waar eerder dus ook al groenten op verbouwd zijn). Omdat ik eerst een jaar wil experimenteren of het moestuinieren überhaupt iets voor me is, maar ook om het dit eerste jaar niet te ingewikkeld en te duur te maken voor mezelf, wil ik niet meteen van alles aanschaffen en starten met een basis. Red ik het dan met een flinke laag compost en op bepaalde vakken (groentes die veel mest nodig hebben) koemestkorrels?
Ja in principe wel, maar zorg dat het een goede kwaliteit compost is. Ik adviseer te om 'bedden' aan te leggen met paden (50/60 cm breed) ertussen. Maak je bedden niet te breed. Een ideaal bed is 120 cm breed en 250 cm lang of als je wilt 120x 500. Zo kun je overal bij. Je kunt ze omkaderen met houten planken maar het hoeft niet. Voordeel ervan is wel dat je grond/compost mooi in de vakken blijft. Bovendien kun je dan een dikkere laag compost opbrengen. Groenten die veel voeding nodig hebben zijn vooral aardappels, kolen, courgettes, tomaten, paprika, aubergines. Bonen en erwten zijn al blij met goede compost. Bladgroenten houden van wat extra stikstof (N). Fruitgroenten en aardappels wat extra Kalium (bv houtas op patentkali. Als je zo begint heb je een goede basis. En als je me wekelijks volgt - elke zaterdagochtend een nieuwe video - dan zie je wat je op welk moment kunt doen. Abonneer je op mijn kanaal. Kost niks en je krijgt een seintje bij een een nieuwe upload. Veel succes!
@@inismoestuin Wat een uitgebreide (en snelle) reactie, Ineke, dank je wel daarvoor!! Hartstikke duidelijk. Zo fijn dat je reageert op de vragen die hier worden gesteld, de meeste UA-camrs doen dat niet.
Wat een duidelijke samenvatting van enorm veel kennis in 1 video! 👍👏 Wij gaan hopelijk ergens dit jaar ook iets met wormen opstarten. We dachten nu om te beginnen met een kleine bak met gaatjes er in (met deksel) in te graven in onze verhoogde bak in de voortuin, zodat we daar telkens “voeding” kunnen indoen voor de wormen. Zou dit ook werken om gewoon de wormenpopulatie die er al is te laten groeien? Of moet je echt de juiste soort wormen aankopen?
Ik denk dat het wel werkt op die manier, maar de wormen die ik in mijn bakken heb zijn speciale compostwormen. Je kunt ze kopen, maar misschien ook bij iemand halen die een hele goeie compostbak heeft. Je kunt die vraag ook stellen aan Frank Wasse. Hij is de expert!
Kijk even naar die vlog die bovenin deze video wordt verwezen hoe je het maakt, maar ook hoe je verdunt. HEEL belangrijk. Ik geeft mijn tomaten 1x in de 2 weken een scheutje gier. Dus eerst als ze opgroeien met brandneteldgier en daarna zodat de vruchten echt groot zijn met smeerwortelgier. Zodra ze gaan kleuren is het genoeg.,
Super bedankt weer, heel leerzaam en interessant!! Vroeg me af of je ervaring hebt met bokashi-emmers? Is dat ook een vorm van een bodemverbeteraar? Fijn weekend!🌞
Dat is een heel goed teken, maar of je daarnaast ook wormenmest wil gebruiken moet je vooral zelf bepalen. De wormencompost zorgt voor een gezonde bodem met veel enzymen sporenelement en micro-organismen. Allemaal belangrijke elementen voor gezonde planten. Samen met lavameel krijg je planten meer weerstand tegen mogelijke ziektes.
Hai! Geweldige video weer, zoals altijd! ❤️💪🏼 ik had nog een vraagje: ik heb een paar potten en een lange bak. Ik wil hierin graag voorgezaaide plantjes doen zoals: snoeppaprikaatjes, cherrytomaat, komkommer etc. Maar ik ben zo bang dat mijn geliefde plantjes overspoeld door veel regen wat soms kan vallen in de zomer. Is het voldoende om gaten te maken in de onderkant zodat het water eruit kan lopen? Ik kan namelijk niet mijn plantjes ergens binnen zetten. Als het 1 dag echt de hele dag regent kan ik ze hooguit in de schuur zetten maar niet voor een langere tijd omdat mijn schuur geen buitenlicht heeft. Alvast bedankt!❤️🌱
Er moeten absoluut gaten in de bodem van je potten zitten. En wat je ook kunt doen is onder in elke pot een flinke laag grind of potscherven doen. Daardoor rotten de wortels van je planten niet weg door overvloedig water. Zet je potten wel op van die schalen, zodat niet al je gietwater meteen wegloopt. Als de schalen vol zitten als het veel regent, kun je ze elke dag even leeg maken.
Ik heb 8 tomatenplanten in bloembakken staan (elk afzonderlijk in een bak van 36cm doorsnee). Ik heb er biopotgrond van de Aldi in gedaan. Moet ik deze grond van tijd tot ook extra voeding gegeven? Of is het raadzaam om hier ook een paar wormen aan toe te voegen?
@@annekevanderwal2793 Ja dat kan, maar houd je weel aan de dosering. Het is een krachtig middel, wat bij overschrijding van de hoeveelheid je planten kan schaden.
@@inismoestuin Dank je wel voor je snelle reactie. Het is jammer dat ik hier geen foto's met je kan delen. Ik kijk elke zaterdag uit naar weer een nieuwe vlog van jou!
Wormencompost voedt de grond nog meer dan gewone compost. Naast N.P.K., spoorelementen, enzymen, mineralen en een gunstige koolstof/stikstof verhouding, voeg je met wormencompost ook tal van nuttige micro-organismen toe aan uw bodem. Gezamenlijk helpt dit je bodem gezond te houden en je planten vitaal te krijgen.
Dag Ini, wat een waardevolle info! Ik heb er mijn moestuindagboek bijgenomen en meteen 2 bladen vol info genoteerd. Ik had ook nog een vraagje: in één van je andere video's liet je zien hoe je tomaten kan laten groeien langs koord (met dat losse knoopje onderaan. Kan ik dat ook doen met mijn pronkbonen of werkt dat niet? Alvast bedankt en een fijne week gewenst!
Ik ken mensen die dat doen, maar dan moet je toch een hele constructie maken met palen, latten en daar dan weer allemaal touwtjes aan maken. Het is veel simpeler om een bamboestokken in de grond te steken en die met elkaar verbinden. Dan slingeren de planten zich er vanzelf omheen. Je kunt ze ook tegen gaas laten klinmen, maar dat is daarna een hoop werk om dat gaas weer kaal te krijgen. Succes!
Nee, dat weet ik niet. Je zou op Amazon.fr kunnen kijken. Maar ik koop het bij Frank Wasse vanwege de hoge kwaliteit. Kijk of je het iemand mee kunt laten nemen uit Nederland, want de transportkosten naar Frankrijk zijn hoog.
Goedemorgen Ineke
Nou, je hebt me aan het werk gekregen! Het hele huis staat vol met zaailingen en deze week heb ik voor het eerst uitgedund.
Nu dus aan het bemesten. Ik heb een compostbak in mijn tuin, daar gaat het hele jaar groenteafval in, heb ik onbedoeld mijn eigen wormencompost gemaakt!
Bedankt voor weer een leuke vlog, fijn weekend.
Vele vlogs van jou heb ik gewoon bekeken en beluisterd, ontspannen achterover leunend. Maar sinds een aantal vlogs niet meer. Nu zit ik met een schriftje en een pen te kijken en te luisteren en vooral op te schrijven. Je geeft zoveel informatie, dat de vlogs gewoon naslagwerken zijn. En zeker deze vlog over gezonde moestuingrond. Dus als ik straks ‘bij’ ben, begin ik weer opnieuw om ook de andere vlogs te rubriceren. Dank je wel voor alle informatie 🤍
Goed idee om aantekeningen te maken. Veel succes met terugkijken!
Dank voor de rustige, duidelijke uitleg! Fijne dag! X
Graag gedaan en succes!
Interessante vlog weer Ini. Ga hem zeker nog terugkijken. Ontzettend bedankt weer en geniet van je week.
Ik ben zo blij met al je informatie Ini... eindelijk eens een duidelijk verhaal over welke vorm van bemesting of grondverbetering nodig is... Heel heel erg dank! Ik heb van alles staan aan spul in mijn tuinhokje , maar wist nooit helemaal precies waarvoor. Ik ga nu grote stickers erop plakken met duidelijke info erop die ik zonet van jou gehoord heb. Top zeg... 👩🌾
Fijn! Ja ik vond het ook altijd heel ingewikkeld toen ik met mijn moestuin begon. Vandaar deze video, dan helpt ik jullie lekker op weg! Succes!
Ha Ineke, dank voor je duidelijke uitleg van de diverse grondverbeteraars. Heel nuttig. Nu weet ik in ieder geval hoe ik met al dat heermoes een goede meststof kan maken. Dank je wel, ik kijk elke week naar jouw vlogs.
Leuk. IK denk dat heermoes echt goed gaat helpen. Je kunt het ook over je aardappels gieten, want die zijn ook gevoelig voor Phytophthora.
Superleerzaam.Dankjewel.
Ik ga nog wel n keertje terugkijken en gelijk meeschrijven.
We hadden lekker weer in Nederland om te tuinieren deze week en in de kas komt echt alles al op heerlijk.
Fijn weekend
Ja ik zei het al, zo fijn dat jullie lekker weer hebben. Geniet ervan!
Heel veel belangrijke informaties....hartelijk bedankt.
Bedankt weer Ini. Ik ga dit jaar de groenbemester met diepe wortels zeker uitproberen. Bladcompost is ook heel fijn, makkelijk en puur natuur. Het krioelt altijd van allerlei beestjes. Ik verzamel een bak afgevallen natte bladeren die ik tot compost laat omzetten en dat duurt 1 à 2 jaar. Daanaast geef ik na het seizoen elk vak een laag afgevallen blad van een centimeter of 5 (en daarna zo'n frans gaatjesgordijn erover zodat het niet wegwaait). In het vroege voorjaar is het dan bijna verteerd en geeft een rulle bovenlaag.
Je hebt helemaal gelijk wat het blad betreft!. Voor sommige vakken was het afgelopen jaar tel laat om nog groenbemesters te zaaien en daar heeft een dikke laag blad op gelegen. En het is precies wat je beschrijft, een mooie rulle bovenlaag en iets verder in de grond een druk bodemleven. De natuur geeft zelf zulke mooie spullen!
Een grote moestuin, wekelijkse zeer informatieve video's maken. Wat een werk en daarvoor mijn respect en dank 🌸🌿
Dankjewel voor je reactie!. Ja ik ben er druk mee, maar geniet zelf ook van alles wat ik doen. En... ik heb er geen baan meer naast. Dat scheelt ook heel veel. Fijn weekend
@@inismoestuin Fijne zondag 🌸❤
Ineke, want bent u een geweldige vrouw! Net een aantal afleveringen gekeken en ben nu voor het eerst serieus bezig met mijn moestuin. Ik woon op een oude boerderij en wij hebben kilo’s aan wormenmest die ik eens goed ga gebruiken!
Wat fijn en dat zou ik zeker doen als ik jou was. Veel succes en blijf me volgen!
Hi Ineke! Wederom weer genoten van deze voorlichting over compost! Telkens heel leerzaam en je weet bijzonder veel moet ik zeggen!! Daarvoor dank!Fijn weekend en tot volgende week bij jouw volgende aflevering bij jouw You Tube kanaal over moestuinen.
Dankjewel Pieter voor het compliment. Fijn weekend en geniet van het mooie weer. Tot volgende week.
Goedemorgen Ineke, dank je wel voor deze informatie. Ik ben ook bezig met de wormen. Ben de ingrediënten bij elkaar aan het verzamelen en dan ga ik beginnen. Zin in ! En spannend! Voor het eerst krijg ik werknemers 😂 succes met je moestuin en hartelijk dank voor je inspanning! Fijn weekend 🌿🌞🌸🥕🥦🍅🍓
Leuk, heel veel succes!. Ik doe het ook voor de eerste keer en het gaat echt super met mijn werknemers. Fijn weekend!
Dank je wel Ineke voor je leerzame filmpje ik moet zeggen dat ik iedereen dat soms de bomen door het bos niet meer zie zoveel soorten bemesting ga aan deze informatie zeker wat hebben fijn weekend 🌷🤗
Daarom heb ik ook deze aflevering gemaakt. Ik vond het in het begin van mijn 'moestuin carrière' ook een zoektocht naar wat ik nou het beste kon doen. Succes!
Dank jewel ini. Ik heb nu sinds 2 weken een stukje moestuin op een volkstuin in urk na het 3 jaar op mijn balkon in potten te hebben gedaan wat ik erbij houdt voor stekken en als een extra voorraad voor planten die naar de moestuin gaan. En ja het is afvragen hoe de grond is. Het is een verwaarloosd stukje grond waar wel veel wormen inzitten. Ik zou het moeten laten testen, op de gok tuinieren met die grond is ook een risico.
Zo'n grondmonster nemen en laten checken is zo gedaan. In ieder geval heel veel succes dit seizoen!
Goedemorgen,
Hele leerzame video weer🌱
Duidelijke uitleg, meer geleerd van je dan vroeger op de tuinbouwschool bij scheikunde😃 ( zeker de biologische manier) en niet op steenwol met kunstmest 🍅.
Bedankt👍🏻
Dankjewel! Fijne zondag en geniet van het mooie weer!
Dank je wel Ini …. Duidelijk verhaal . Heermoesgier maak ik sinds afgelopen jaar. Dat was ook een beetje geïnspireerd door jouw vlog over brandnetelgier. Heermoes is bij mij volop te oogsten 😅. Fijn weekend en tot volgende week!
Hoi Ineke, weer genoten van je vlog!
Goedemorgen.
Top vlog! Duidelijk verhaal.
Dank en tot volgende week.
Gr. Iris
Hallo Ineke,
Ik had een boekje gekocht over perma cultuur.
En omdat jij zo,n last hebt van muizen ,las ik dat muizen een hekel aan zonnebloemen hebben.
Nou die willen bij jou vast wel groeien.
Veel succes. Houkje Jethoe - de Vries uit Lemmer friesland.
Dankjewel voor je tip. Ja die doen het hier heel goed en ik zaai ze ook elk jaar. Ik wist het niet, het enige wat ik wel weet dat ze dol zijn op zonnebloemzaden, dus of het gaat werken??Het gaat hier om woelmuizen een veldmuizen en daar zijn er honderden van! Ik zal andere trucs moeten bedenken om mijn oogst te beschermen.
Je helpt me zo goed!! Vorig jaar succes moestuin gehad DOOR JOU 🥰 dikke dikke merci ❤❤
Hallo Ineke.
Ik kom uit gildehaus(Duitsland).
Ik begin nu ook eindelijk mijn moestuin. (ik kan niet wachten}
Ik ben toevallig op jou kanaal terecht gekomen en ik ben echt onder de indruk.
Jou uitleg en hoe je alles doet vind ik fantastisch.
Ik ga hier zeker veel aan hebben.
Groetjes en een fijn weekend
Dankjewel voor je aardige reactie en ik wens je heel veel succes met je nieuwe moestuin!
@@inismoestuin dank je wel
Hoi Ineke
1 vraag had ik nog
kan ik de mest van mijn konijnenhok( hooi en geperste houtpallets ) ook in mijn moestuin gebruiken?
@@gerrylutkeschipholt9198 Ja dat kan prima.Je moet het wel even een tijdje laten verteren (dus niet vers) en het is het beste om het in het najaar/voor de winteros je moestuin gooien.
Wat een leerzame vlog. Goh …wormenmest, vooral omdat het langzaam gaat en weinig van alles erin zit. Eigenlijk doe ik maar wat, weet nooit hoeveel ik moet doen met dat beender/bloedmeel etc… Maar met wormenmest kan het bijna niet misgaan … 😁 Bedankt Ineke, ik zag hem op BOL 😉
Zeer leerrijk. Dankjewel 🙏
Ineka wat kan ik met koffiedik ik heb gehoord dat sommigen dat ook gebruiken in plaats van potgrond, vertel me dat eens. Hartelijk bedankt daarvoor. gr. en een fijn weekend els
Dat lijkt me niet, maar koffiedik is wel te gebruiken in je tuin. Je kunt koffiedik op je composthoop gooien en ook tussen je planten. Wormen zijn er gek op en eten het graag, waardoor het weer omgezet wordt in wormenmest.
Vindt dit leuk om te zien.maar wat mijn opvalt is wat het oplevert vondt dat niet zo belangrijk.doe al 50 jaar tuinnieren.doe alleen mest of kompost en kalk op de grond ieder jaar omspitten.dat is mijn hobby.werk nu niet meer was veel weg nu tijd genoeg.heelveel tuinnier plezier.
Zeer leuke video met de idd heel wat informatie aan grond verbeteraars en ecologisch moestuinieren.
Ikzelf ben er ook nog na bijna 3 jaar ondertussen niet uit wat ik het beste kan gebruiken als grond verbeteraar.
Zeker ook voor mijn fruit gewassen is dit nog grootst vraagteken.
Je zou je grond kunnen laten testen en kalium is heel goed voor al je fruit gewassen. Gewoon proberen.
Hartstikke bedankt voor dit leerzame filmpje, ik heb zelf hele zware kleigrond in de moestuin en heb een big bag van 2 kuub potgrond besteld met o.a. tuinturf, cocos, witveen, klei en kalk hier in verwerkt. Nu zal ik nog even een test laten toen bij de welkoop om te zien wat er nog meer in moet aan voedingstoffen. Mijn plan was eigenlijk de kleigrond te gaan mengen met de potgrond en dan bij mesten, kan dit? Of is het beter om bijvoorbeeld een zandlaag van 5 a 10 cm op de kleigrond aan te brengen en dan een laag van 15 a 20 cm van de potgrond en dan bijmesten? Alvast bedankt voor uw reactie.
Ook was ik benieuwd of u toevallig een filmpje heeft over (fles) pompoenen en deze de hoogte in te laten groeien, heb al veel constructies gezien van hout maar was benieuwd of dit ook met bijvoorbeeld een klimrek zou kunnen.
Begin eerst maar met die potgrond die je hebt besteld. Probeer die er alvast doorheen te mengen. Daarna bemesten nadat je je grond heb laten testen, dan weet je wat er bij moet. Volgend jaar zou ik in plaats van potgrond, compost bestellen wat veel bladcompost erin. Daar krijg je je kleigrond luchtiger mee. Succes!
Danku voor het beantwoorden van mijn vraag, dan ga ik dit maandag meteen uitproberen.
Beste Ineke, hartelijk bedankt voor je leuke video's. We hebben net een stuk volkstuin kunnen huren. We hebben op je advies een monster van de grond laten analyseren. De ph waarde was goed, maar de voedingsstoffen in de grond waren erg laag. Het gaat om harde rivierklei grond. De grond hebben we omgewoeld. Gisteren hebben we biologische potstal koeienmest op aangebracht en licht gemengd. Naar aanleiding van het grondmonster hebben we ook organische meststoffen (npk) aangeschaft en lavameel😉. We vroegen eigenlijk hoe we nu verder moeten want de grond is erg lastig te bewerken door de harde, droge bonken klei. Hoe kunnen we de grond op een natuurlijke en duurzame wijze bewerkbaar maken? Zodat er ook wormen in komen die nu nauwelijks aanwezig zijn? Alvast hartelijk dank voor uw reactie!
Gefeliciteerd met jullie nieuwe volkstuin. Ja en nu gaat het beginnen. In principe is rivierklei super vruchtbaar, maar ik denk dat iemand vóór jullie veel met kunstmest heeft gewerkt waardoor al het bodemleven en goede voedingsstoffen zijn verdwenen. Dat blijkt ook wel uit het grondmonster. Rivierklei geeft bijna altijd een goeie Ph-waarde, dat is fijn.
Jullie zijn goed begonnen, maar die bonken rivierklei daar zul je de komende jaren aan moeten gaan werken en dat gaat het beste met toevoegen van veel organisch materiaal, zoals compost. Kijk of je daar een paar aanhangwagens van kunt krijgen en breng overal een laag van minimaal 10cm aan. Dat hoef je er niet onder te werken. Gewoon erop en daarin gaan planten, zaaien etc. Het bodemleven 'trekt de compost' als het ware zelf de grond in en zal dan vanzelf terugkeren.
Als de zomer in juni aanbreekt dek je de grond verder af met afgemaaid gras/stro/hooi om de grond niet uit te laten drogen.
In september ga je groenbemesters zaaien en in november ga ja zovele mogelijk afgevallen blad op je grond gooien eventueel afgedekt met karton.
Als je dit een aantal jaren zo volhoudt, krijg je een veel lossere en vruchtbare grond.
Worteltjes zaaien zal in het begin moeilijk gaan. Dat lukt alleen als je een diep geul maakt en dat opvult met zaaigrond.
Ik neem aan dat de mest vrij vers is. Daar houden wortelgroenten en peulvruchten niet van. Die moet je dus op een stuk kweken waar je geen verse mest hebt aangebracht.
Veel succes!
Beste Ineke, ontzettend bedankt voor de waardevolle en bruikbare tips die je ons hebt gegeven. Daar kunnen we verder mee! Hartelijke groet.
@@DRuyts Graag gedaan en heel veel succes!
Ha Ini
Kan je direct na het mesten van de tuin, gelijk daarop plantjes poten? Of kun je beter een weekje wachten?
Het is vaak beter om even een weekje te wachten. Als ik patentkali gebruik wacht is zelfs 2 weken.
Leuke video weer Ineke 👍🌷... na 40 jaar plantjes verzorgen weer dingen bij geleerd,
1 puntje, een symbiose is een samenwerking tussen twee organismen waarbij bijde organismen voordeel hebben van hun samenwerking. ( lavameel is geen organisme)
U heeft gelijk, ik heb dat niet helemaal goed uitgelegd. Dit is het juiste verhaal. In wormenmest zit een schimmel Mycorrhiza. Deze schimmel hecht zich aan de wortels van planten en gaat een symbiose aan met de plant. De schimmel haalt mineralen uit de bodem en geeft deze aan planten of bomen, in ruil daarvoor krijgen de schimmels suiker terug van de plant of boom. Op deze manier versteken de plant en schimmel elkaar in de groei.
@@inismoestuin klopt helemaal, sterker nog, ze hebben pas ontdekt dat bomen in een bos verbonden zijn door mycelium ( schimmeldraaden) en daardoor met elkaar communiceren.
Als je bijvoorbeeld beukhaag gaat planten in je tuin moet je speciale aanplantgrond met een bepaalde schimmels in het plantgat aanbrengen waar je de beuk in plant, anders doet de beuk het niet lekker.
@@antonvanrosmalen2460 Dankjewel voor je antwoord en de interessante informatie over beukhagen. Des te meer een reden om het natuurlijk tuinieren te benadrukken. Fijne week geniet van het mooie weer!
Begrijp ik het nou goed dat als ik lavameel en wormenmest gebruik ik verder niks nodig heb voor de grond voor de tomaten en paprika planten?
Inderdaad, als je ermee begint is het wellicht nog noodzakelijk wat extra voeding te geven. Zeker in de potten waarin je je tomaten opkweekt. Wormenmest en lavameel werken langzaam en naarmate je het vaker toevoegt is het op den duur voldoende.
Ini!! Wat een mooie kennis overdracht. Ik heb druk mee zitten pennen. Veel geleerd en goede herhaling! Super blij met je uitleg. Zijn koemestkorrels wel biologisch? Of valt dat ook onder Kunstmest? Ben ook begonnen met een wormen bak. En ik heb brandnetels in de buurt en helaas heermoes in de tuin. Dus genoeg gier te maken dit jaar! Dank ini!
Koemestkorrels is een organische mest, dus valt niet onder de kunstmest. In feite is het gedroogde koemest maar dan door de fabriek in handige korrels geperst. Heel veel succes met je wormenbak en het maken van de brandnetel- en heermoesgier. Zorg dat je voldoende lege flessen hebt om het in te bewaren.
Superfijn uitgelegd top👍🏻
Dankjewel!
Hoi Inneke,
Kan ik iets met de as uit onze pelletkachel? Was dat nu goed om onkruid te bestrijden in het gazon? Grts
Houtas is alleen te gebruiken als het uit 100% verbrand echt hout bestaat. Ik weet niet of die korrels uit een pelletkachel het geval is. In houtas zit veel kalium wat goed is voor vruchtdragende planten, zoals fruitbomen, fruitstruiken tuinbonen, erwten druivenstruiken en bloemen. Of het goed werkt tegen onkruid in het gazon weet ik niet. Ik vermoed dat je mos wilt bestrijden, daarvoor moet je kalk op je gazon gebruiken.
Hoi Inneke
Ik heb nu mn hele tuin met een laag compost gedaan ik hoor jou zeggen dat dat zelfde werkt als mulch hoef ik dan nu geen stro erop te doen? Of houtsnippers? Ik kijk veel filmpjes maar veel is ook in het Engels hihi daar ben ik niet zo sterk in
Warme groet Gaia
Het beste is om allebei te doen. Dus eerst een flinke laag compost en daarna een mulch laag eroverheen. Compost droogt namelijk snel uit en de mulchlaag houdt het zocht beter vast.
Hallo Ini, iedere zaterdag geniet ik van je filmpje, waarvoor dank. Een vraag, je hebt het vaak over je favoriete tomaat de San marzano. Lijkt me ook heerlijk. Wat is jouw advies, waar kan ik de zaden bestellen? Alvast dank en een heel fijn. Moestuin jaar!
Groet Marga
Dankjewel voor je aardige reactie. Ik bestel die altijd bij Vreeken in Dordrecht, maar ik begrijp dat hij lange levertijden heeft. Als je in de buurt woont kun je er ook langsgaan. Heerlijke zadenwinkel! Verder ook online bij Moestuinland. Succes.
Dank je wel voor deze leerzame video. Even een vraag: ik ben net startende, ik heb een tuintje op een moestuincomplex gehuurd (waar eerder dus ook al groenten op verbouwd zijn). Omdat ik eerst een jaar wil experimenteren of het moestuinieren überhaupt iets voor me is, maar ook om het dit eerste jaar niet te ingewikkeld en te duur te maken voor mezelf, wil ik niet meteen van alles aanschaffen en starten met een basis. Red ik het dan met een flinke laag compost en op bepaalde vakken (groentes die veel mest nodig hebben) koemestkorrels?
Ja in principe wel, maar zorg dat het een goede kwaliteit compost is. Ik adviseer te om 'bedden' aan te leggen met paden (50/60 cm breed) ertussen. Maak je bedden niet te breed. Een ideaal bed is 120 cm breed en 250 cm lang of als je wilt 120x 500. Zo kun je overal bij. Je kunt ze omkaderen met houten planken maar het hoeft niet. Voordeel ervan is wel dat je grond/compost mooi in de vakken blijft. Bovendien kun je dan een dikkere laag compost opbrengen.
Groenten die veel voeding nodig hebben zijn vooral aardappels, kolen, courgettes, tomaten, paprika, aubergines. Bonen en erwten zijn al blij met goede compost. Bladgroenten houden van wat extra stikstof (N). Fruitgroenten en aardappels wat extra Kalium (bv houtas op patentkali.
Als je zo begint heb je een goede basis. En als je me wekelijks volgt - elke zaterdagochtend een nieuwe video - dan zie je wat je op welk moment kunt doen. Abonneer je op mijn kanaal. Kost niks en je krijgt een seintje bij een een nieuwe upload. Veel succes!
@@inismoestuin Wat een uitgebreide (en snelle) reactie, Ineke, dank je wel daarvoor!! Hartstikke duidelijk. Zo fijn dat je reageert op de vragen die hier worden gesteld, de meeste UA-camrs doen dat niet.
Wat een duidelijke samenvatting van enorm veel kennis in 1 video! 👍👏
Wij gaan hopelijk ergens dit jaar ook iets met wormen opstarten. We dachten nu om te beginnen met een kleine bak met gaatjes er in (met deksel) in te graven in onze verhoogde bak in de voortuin, zodat we daar telkens “voeding” kunnen indoen voor de wormen. Zou dit ook werken om gewoon de wormenpopulatie die er al is te laten groeien? Of moet je echt de juiste soort wormen aankopen?
Ik denk dat het wel werkt op die manier, maar de wormen die ik in mijn bakken heb zijn speciale compostwormen. Je kunt ze kopen, maar misschien ook bij iemand halen die een hele goeie compostbak heeft. Je kunt die vraag ook stellen aan Frank Wasse. Hij is de expert!
Hallo Ini, fijne vlog weer. Mag ik vragen hoeveel brandnetelgier en smeerwortelgier je ong geeft per plant? Bedankt
Kijk even naar die vlog die bovenin deze video wordt verwezen hoe je het maakt, maar ook hoe je verdunt. HEEL belangrijk. Ik geeft mijn tomaten 1x in de 2 weken een scheutje gier. Dus eerst als ze opgroeien met brandneteldgier en daarna zodat de vruchten echt groot zijn met smeerwortelgier. Zodra ze gaan kleuren is het genoeg.,
Wij doen al jaren lang konijnen mest met veel stro in de moestuin wel een jaar laten verteren /compostteren
Dat kan prima!
Super bedankt weer, heel leerzaam en interessant!! Vroeg me af of je ervaring hebt met bokashi-emmers? Is dat ook een vorm van een bodemverbeteraar?
Fijn weekend!🌞
JA ik heb erover gelezen, maar heb er - nog - geen ervaring mee.
Ik heb enorm veel wormen in mijn tuin. Heb ik dan nog wormenmest nodig?
Dat is een heel goed teken, maar of je daarnaast ook wormenmest wil gebruiken moet je vooral zelf bepalen. De wormencompost zorgt voor een gezonde bodem met veel enzymen sporenelement en micro-organismen. Allemaal belangrijke elementen voor gezonde planten. Samen met lavameel krijg je planten meer weerstand tegen mogelijke ziektes.
Hai! Geweldige video weer, zoals altijd! ❤️💪🏼 ik had nog een vraagje: ik heb een paar potten en een lange bak. Ik wil hierin graag voorgezaaide plantjes doen zoals: snoeppaprikaatjes, cherrytomaat, komkommer etc. Maar ik ben zo bang dat mijn geliefde plantjes overspoeld door veel regen wat soms kan vallen in de zomer. Is het voldoende om gaten te maken in de onderkant zodat het water eruit kan lopen? Ik kan namelijk niet mijn plantjes ergens binnen zetten. Als het 1 dag echt de hele dag regent kan ik ze hooguit in de schuur zetten maar niet voor een langere tijd omdat mijn schuur geen buitenlicht heeft.
Alvast bedankt!❤️🌱
Er moeten absoluut gaten in de bodem van je potten zitten. En wat je ook kunt doen is onder in elke pot een flinke laag grind of potscherven doen. Daardoor rotten de wortels van je planten niet weg door overvloedig water. Zet je potten wel op van die schalen, zodat niet al je gietwater meteen wegloopt. Als de schalen vol zitten als het veel regent, kun je ze elke dag even leeg maken.
@@inismoestuin super bedankt! Kunnen van die hydrokorrels ook ipv grind op de bodem?
@@Love-lo5jb Ja dar kan zeker!. Ik geloof dat Action ze op dit moment verkoopt. Hydrokorrels houden bovendien het vocht vast in drogere perioden.
Ik heb vinasse kali aangeschaft maar is er dan een verschil met patent kali?
Ik ken het niet, maar ik vermoed dat de werking hetzelfde is als bij patentkali.
Ik heb 8 tomatenplanten in bloembakken staan (elk afzonderlijk in een bak van 36cm doorsnee). Ik heb er biopotgrond van de Aldi in gedaan. Moet ik deze grond van tijd tot ook extra voeding gegeven? Of is het raadzaam om hier ook een paar wormen aan toe te voegen?
Af en toe bijvoeden met speciale tomatenvoeding lijkt me wel verstandig, totdat de tomaten beginnen te kleuren, dan hoef je niks meer toe te voegen.
@@inismoestuin Is Guano daar geschikt voor? Dat zag ik ook op de site van wormenkwekerij Wisse.
@@annekevanderwal2793 Ja dat kan, maar houd je weel aan de dosering. Het is een krachtig middel, wat bij overschrijding van de hoeveelheid je planten kan schaden.
@@inismoestuin Dank je wel voor je snelle reactie. Het is jammer dat ik hier geen foto's met je kan delen. Ik kijk elke zaterdag uit naar weer een nieuwe vlog van jou!
Weer een leuke en informatieve vlog, hartelijk dank. Een vraagje: welk voordeel heeft wormencompost t.o.v. gewoon compost ?
Wormencompost voedt de grond nog meer dan gewone compost. Naast N.P.K., spoorelementen, enzymen, mineralen en een gunstige koolstof/stikstof verhouding, voeg je met wormencompost ook tal van nuttige micro-organismen toe aan uw bodem. Gezamenlijk helpt dit je bodem gezond te houden en je planten vitaal te krijgen.
@@inismoestuin 👍hartelijk dank
Dag Ini, wat een waardevolle info! Ik heb er mijn moestuindagboek bijgenomen en meteen 2 bladen vol info genoteerd. Ik had ook nog een vraagje: in één van je andere video's liet je zien hoe je tomaten kan laten groeien langs koord (met dat losse knoopje onderaan. Kan ik dat ook doen met mijn pronkbonen of werkt dat niet?
Alvast bedankt en een fijne week gewenst!
Ik ken mensen die dat doen, maar dan moet je toch een hele constructie maken met palen, latten en daar dan weer allemaal touwtjes aan maken. Het is veel simpeler om een bamboestokken in de grond te steken en die met elkaar verbinden. Dan slingeren de planten zich er vanzelf omheen. Je kunt ze ook tegen gaas laten klinmen, maar dat is daarna een hoop werk om dat gaas weer kaal te krijgen. Succes!
@@inismoestuin Ah ok, ik ging de touwtjes vastmaken aan de (2m hoge) omheining en de bonen er dan diagonaal tegenaan laten groeien.
@@dwarsfluitistje Prima,, maar nu nog niet zaaien hoor, veel te vroeg. Dat kan pas begin mei.
Toffe video ninek en een goede uitleg voor de tuin meststoffen groetjes 🌞🍓❤🌱🥂👍🌷🪱
Ik woon ook in Frankrijk en weet jij of wormenmeel hier te koop is en hoe het heet.
Nee, dat weet ik niet. Je zou op Amazon.fr kunnen kijken. Maar ik koop het bij Frank Wasse vanwege de hoge kwaliteit. Kijk of je het iemand mee kunt laten nemen uit Nederland, want de transportkosten naar Frankrijk zijn hoog.
Hoi ini de woorden van vorige week neem ik terug 3 dagen na dat ik de vraag gesteld had kwamen de eerste doperwtjes boven de grond
Nou Daan, bij mij zijn ze ook net boven de grond, hahaha.
Erg leerzaam 👍🏻
Dank je ini fijne uitleg, meteen alles in mijn moestuinschriftje opgeschreven. 🥰