Toffe video! Kleine opmerking die losbreek reminrichting mag je niet over de trekhaak doen maar moet aan een vast punt van de auto. In het geval van de Volvo zit er een oog aan de trekhaak zelf waar je hem aan kunt bevestigen
Wist je dat ik dit serieus niet wist, Martijn? Ik weet niet beter dan dat ik dit caravanners altijd zie doen, inclusief mijn eigen vader al die jaren. Dankjewel, weer wat geleerd!
@@RolandTamelingHUGECarGuy inderdaad iets geleerd Roland. Hier bovenstaande is helemaal juist. (Heb er zelfs een keer een boete voor gehad bij een controle/fuik) Goeie duidelijke reportage weer! Ga zo door 😄👍🏻
Klopt, de politie haalt je direct van de weg en je krijgt een flinke prent (140 euro). Destijds als broekie 95 euro lichter, althans m'n pa want die had 'm aangekoppeld en wist het ook niet.
Wij rijden ook elektrisch en voor ons niets dan voordelen. Dit jaar voor de eerste maal met de caravan naar de Ardèche geweest, zo’n 1000km. Na 120km voor de eerste maal geladen en wij vonden dit best prettig zo’n vroege stop. Na 8 stops vonden mijn vrouw, de 2 kids en ik het zo leuk dat we niets anders meer willen. Zeker de jongste heeft de tijd van zijn leven achterin. Bij aankomst op bestemming waren we zo uitgerust dat we de eerste 5 dagen van onze vakantie helemaal niet meer moesten slapen. Jammer dat het zwembad en de bar op de camping ‘s nachts dicht waren. 🤷♂️ Voor de terugreis, op aanraden van de kids, gekeken op onze weerapp wanneer we de wind vol op de kop gingen hebben. Mede daardoor een dag eerder vertrokken zodanig dat we 9 stops konden halen. Iedereen blij…JOEPI !!! De meerprijs van onze nieuwe EV vonden we bij aanschaf ook te gek. Zoals de meesten vinden wij ook dat zoiets als “price/value” volledig achterhaald is. Wie wil nu minder betalen voor een wagen waarmee je meer kilometers kan afleggen? Die wappies toch… 🤷♂️ Aangezien we in Europa de laagste prijs voor onze energie betalen kunnen de producenten de vraag naar EV’s niet meer bijhouden met als gevolg lange levertermijnen. Maar alles komt in orde!
Wat een leuke reportage. Ik ben zelf afgelopen zomer naar de Dordogne geweest met een VW ID4 met Caravan. Wij zijn ook via Parijs gereden en hebben een aantal van dezelfde laadplaatsen aangedaan. De snelheid is wel belangrijk voor het verbruik. Mijn ervaring is dat boven de 100km/u het verbruik sterk toeneemt. Ons verbruik op de heenweg 35kw/100k. En op de terugweg 38kw/100km door veel harde tegenwind. In de praktijk konden we 1,5 tot 2 uur rijden tot de volgende laadstop. Wij waren wel buiten het hoogseizoen waardoor we geen wachttijden hadden. In het hoogseizoen zou ik er nog niet aan beginnen vanwege de wachttijden en de overlast die je anderen bezorgt. Overigens mag je in België 120km/u met een caravan mits het maximaal toelaatbaar treingewicht niet boven de 3500kg komt.
@@Science1144 Watt is Joules per seconde, oftewel kW is 1000 J/s. Dat is dus verbruik (energie per tijdseenheid). Je hebt gelijk dat Bart kWh had moeten gebruiken, want een kWh is 1000 joules per seconde een uur lang, oftewel 3,6 miljoen joules. Het is een beetje alsof afstand in meter per seconde een uur lang wordt uitgedrukt, tewijl het gewoon (kilo)meter moet zijn. Het zij zo.
Na al het gez… onderweg vind ik de conclusie dat het prima kan toch verbazingwekkend: Een vreugdesprong als de laadpaal werkt, elke 150 km de caravan eraf/eraan. Zonder caravan vooruit en achteruit bij het laadstation, zoeken naar laadstations, tussen 20 en 80% blijven (dus 40% minder actieradius). Vijf maanden geleden was het november, niet echt de meeste caravans bij het laadstation. En dan het advies bij welke moet ik kopen: de volgende (dus deze deugt niet) Ik vond het zeer informatief: het is klut.
De maximum snelheid van auto met caravan is in België nauwelijks lager dan in Frankrijk, nl. 120 km/u op de snelwegen en 90 km/u op se undaire wegen buiten de bebouwde kom. Ook uw bewering, dat caravans minder zwaar zijn geworden, vergeleken met 10, 20 jaar geleden klopt niet. De meeste caravans zijn alleen maar zwaarder geworden, omdat er steeds meer accessoires standaard worden ingebouwd. Een vergelijkbare middenklasser Bürstner van nu, is zomaar enkele honderden kilo's zwaarder. Wel begint het besef bij caravanproducenten langzaam door te dringen, dat ze lichter (niet zozeer kleiner) moeten worden. Maar er is in dat opzicht nog eenlange weg te gaan. Overigens, de wijze waarop u de breekkabel aan de trekhaak bevestigt, is in Nederland niet toegestaan. Gelukkig heeft u meer verstand van auto's.😉
Goededag, heel interessant allemaal, Wel zag ik dat je de remkabel van de caravan over de kogel deed. Volgens mij moet deze aan een arparte bevestiging bij de trekhaak. Succes met je filmpjes
Tesla laadnetwerk is wel een dikke pré blijkt weer. Zeker met iets achter de auto. Je opmerking over een vouwwagen kan ik beamen. Een flinke vouwwagen achter een model 3 doet gemiddeld 200-220Wh km. Dat is amper hoger dan normaal omdat je minder hard rijdt. Ik rij meestal rond 105 km/h gps snelheid. 130 in Frankrijk kan natuurlijk makkelijk maar tegen de berg op rij ik ook 105 en dan ga ik al die scheurneuzen weer voorbij... Er komen trouwens steeds meer superchargers waar je de aanhanger aangekoppeld kunt laden. Inmiddels zo'n 8000km gereden met een vouwwagen erachter en het is iedere keer weer een feestje.
Een gedurfde exercitie op een route in België en Frankrijk waar de laadpalen niet dik bezaaid zijn. Zelf zou ik deze uitdaging in die contreien niet aangaan. Ik ben een ervaren caravanrijder en sinds 2 jaar volledig elektrisch met een Polestar 2 en een Fendt caravan 1500 kg. In Nederland is rijden met de caravan prima te doen. Laden bij Fastned met deze combinatie is gemakkelijk omdat afkoppelen in principe niet nodig is als je weet wat de rustige tijden zijn bij de laadstations (niet in de spits en niet tussen de middag). Ik gebruik voor het plannen van het laden de app A Better Route Planner waarin je het energiegebruik kunt instellen op basis van een caravan. ‘s-Zomers ligt het verbruik rond de 37- 40 kWh/100 km. ‘s-winters rond de 43- 45 kWh.
Aanvullende advies ... bij keuze van je overnachting, kies bij voorkeur eentje die een laadpunt heeft. Dit geldt ook voor het kiezen van parkeerplekken voor je zakelijke reizen. Inpluggen, vergaderen, loskoppelen en dan kun je je reis heen en weer tussen groningen en den haag doen zonder een extra oplaadstop.
Misschien wel het grootste nadeel van continu moeten af/aankoppelen: de kans dat je in de haast de caravan niet helemaal goed terug aankoppelt wordt groter. Dus de allerhoogste tijd dat de laadstations daar rekening mee gaan houden. Niet alleen voor de caravanners, ook voor degenen met paardentrailer, motoraanhanger, bankstel ophaal aanhanger, etc...
Hi Roland, bedankt voor je leuke en informatieve video en dat is dus precies de reden waarom mijn (inmiddels bestelde) nieuwe auto een PHEV wordt en geen volledig elektrische. Als kampeerders met een caravan zie ik het echt niet zitten om elke 150km de caravan te moeten afkoppelen (zeker als het dan ook nog eens hoogseizoen is en dus druk bij de laadstations). Wellicht dat over een jaar of 5 de situatie een stuk beter is geworden en dat ik dan wel de overstap ga maken. We zullen zien.
We gaan het inderdaad in de gaten houden Edwin. Ik denk dat ik in jouw positie dezelfde keuze had gemaakt: je rijdt nu de meeste km's zonder lokale uitstoot en op lange ritten nog even niet deze aanpassing. Snap ik.
Leuke video en zeer relevant! Ben wel benieuwd of je rijbewijs E hebt, aangezien totaal toelaatbaar gewicht van de Volvo (2470 kg) en caravan (1100 kg) gezamenlijk boven de 3500 kg zit. Dit zal voor veel caravanbezitters een obstakel kunnen worden als ze overstappen naar EV. Overigens mag je in België gewoon 120 km/u met een aanhanger mits totaalgewicht onder de 3500 kg. Daarboven is dat 90 km/u. Weet niet of dat om totaal belastbaar gewicht gaat of om daadwerkelijk gemeten gewicht.
Zeker, dat is voor veel EV-rijdende kampeerders ook een reden om te gaan voor een vouwwagen. Dan kom je in ieder geval geen moment in de problemen met je gewichten. Daar zat in ons geval uiteraard goed.
(B)E inderdaad. En het gaat idd om het totaal belastbaar gewicht, dus in het meest ongunstige scenario. De V40 en de nieuwe Südwind van mijn ouders komen dan alsnog pak en beet een half tonnetje onder die 3500 kg uit waardoor ook ik hem met alleen B zou mogen trekken :), dat ging hier eigenlijk al meteen vrij prima. Maar deze C40 weegt an sich al ruim 2 ton.. (zeker met die dubbele motor naar ik verneem..) Gek though, dat dat enkel op gewicht gaat en niet óók op lengte. Alsof het principe verandert bij een paar honderd kilo meer of minder als je zo'n unit achter je auto hebt hangen..
Leuke video! Afgelopen vakantie met een elektrische auto en fietsendrager het avontuur aangegaan. Helaas sta je dan wel om de 180 a 200 kilometer aan de laadpaal met een polestar…. Het af en aankoppelen van een caravan lijkt me onhaalbaar als je op een drukke parking staat.
Goede en duidelijke review, Roland. De conclusie was aan je gezicht te zien met dat af en aankoppelen. Zou beter een benzine of diesel auto huren voor dat soort ritten. Niet goed voor het milieu maar beter voor je humeur...
Bij de RWD registratie van de caravan staat de maximale constructie snelheid van de caravan zelf, in het geval van deze caravan is dat 100KM/uur! je mag er dus geen 130km/uur in frankrijk mee rijden.
Wat een informatieve video! Veel realistischer dan die video van Werner Budding waarin beweerd wordt dat het maar 30% actieradius zou kosten met een caravan aan de haak. Wel een paar puntjes. 1. Volgens de RDW mag de Volvo maar 1500 kg trekken ipv 1800 kg. 2. Je zegt; "de actieradius gaat grofweg door de helft." maar je moet 4x zoveel laden. Er blijft dus maar 25 tot 33% van je oorspronkelijke actieradius over. 3. Sommige modellen moderne caravans worden inderdaad wel iets lichter, maar dat is wel na jaren van toenemende obesitas. Een caravan van 20jaar oud kan wel 25% lichter zijn dan zijn jongste broertje. Maar gewicht maakt boven de 70km/u eigenlijk niet meer zoveel uit. Zoals je al opmerkt, de luchtweerstand een veel grotere rol. Voor wat aerodynamica betreft zit je met jouw kleine Burstner (Dit is echt geen middenklasser) wel goed. Deze is namelijk erg smal. Slecht 217cm breed ipv de gangbare 230cm. 4. Hoe jij de caravan met de hand verzet is niet echt representatief. Ik ben zelf geen kleine jongen, maar weeg denk ik 25% minder en mijn caravan juist 25% meer. Dan ros je echt niet even met de hand je caravan over een parkeerterrein. En al helemaal niet in het hoogseizoen. Meermaals gehad dat parkeerplaatsen gewoon helemaal vol waren. Als je niet eens kan parkeren, dan ook geen plek om je caravan even ergens anders neer te zetten. Weet je toevallig ook waarom actieradius van een EV zoveel meer afneemt met een caravan er achter tov een verbrandingsmotor? Heeft het leveren van hogere prestaties meer invloed op een EV dan een verbrandingsmotor? Het was ook wel interessant geweest als je juist naar het zuiden was gereden. Nu was je rit behoorlijk vlak, maar ga je naar het zuiden dan glooit het landschap veel meer. Dat geeft bij verbrandingsmotoren al een hoger verbruik. Wat zou er dan nog van de actieradius van een EV overblijven. Of, hoe ver kom je in de bergen?
Dat is de moeite waard om de volgende keer eens uit te zoeken. Ik weet het exacte antwoord niet waarom elektromotoren relatief veel verbruiken, maar ik vermoed dat het komt doordat ze continu meer vermogen moeten leveren dan wanneer er geen caravan achter hangt. Daarom merk je bijvoorbeeld ook heel veel energiewinst zodra je minder hard gaat rijden. Een verbrandingsmotor komt nog meer in zijn meest gunstige werkgebied bij constante snelheden, wanneer er weinig van de motor gevraagd wordt.
Nu trek je nog makkelijk de caravan met de hand naar een parkeerplek, maar meeste caravans zijn toch tussen de 1300 en 1800kg totaal gewicht. Die ga je niet zo maar weg kunnen zetten en op slot zetten ;) bedankt voor de video, blij dat ik benzine nog mag rijden.
@@plambregtse772 dat snap ik, maar meestal is dat niet zo makkelijk in Frankrijk of België ;) Goede video, geeft goed weer dat in mijn ogen waterstof de toekomst zou kunnen zijn.
Ik word al moe als ik hier naar kijk. Laadpalen die het niet doen, het loskoppelen van de caravan, het frequente laden. Ik weet dat ik de electrificatie niet vooruit help, maar ik wacht nog wel even. Alle laadpalen zijn per definitie connected voor billing, dus dat het navigatiesysteem niet automatisch updatet met de juiste beschikbaarheid van palen is gewoonweg onwil van fabrikanten en exploitanten. Ik rijd vaak naar spanje (Alicante) en ik zou met een moderne electrische auto volgend a better routeplanner maar liefst 11x moeten laden onderweg....
@@london3618 nja als auto liefhebber is elektrisch gewoon zonder ziel voor mij. Je kunt er niks aan tunen mechanisch. Voor mensen die niks met auto's hebben voor a naar b snap ik dat het totaal anders ligt
Je geeft aan (3:30) dat je kunt letten op de range en dat dat beter zou zijn naarmate die hoger wordt. Dat is maar zeer ten dele waar....nl als je vergelijkt tussen dezelfde auto modellen . Om een idee te geven....achter een tesla gaat die caravan heel veel meer extra energie opslokken als dezelfde caravan achter de (nieuwe) vwbuzz. Dit omdat de caravan minder frontaal oppervlak toevoegt bij die buzz als bij een (super gestroomlijnde ) tesla. 15:52 Ik gebruik chargemap omdat die bij gehouden wordt door de gebruikers zelf...dus OOK of een paal wel actief is. Of de site van de eigenaar van een laadpaal (ionity , greenway, etc) omdat die ook vaak aangeven als er een apparaat in storing is. 20:45. Gewicht van een caravan is bijzaak vwb energie verbruik op vlakke weg. Telt maar weinig mee. Snelheid en CW waarde des te meer. Ik zou juist bang zijn dat het lichter maken van chassis zal gaan leiden tot grotere, dus nog meer drag veroorzakende, bakbeesten achter je auto. Dus flink hoger verbruik. Anders gezegd...dat jouw testwagen "maar" `1000 kg weegt is niet echt belangrijk...wel dat het zo'n tuinhuisje is. Laden bij fastnet....je zou de achterste lader moeten kiezen....hoef je niet te ontkoppelen voor een ander. Verder zie ik dat je met een redelijk verschil anderen met caravan inhaalt....lijkt me dus dat je flink harder reed dan de maximale 90 zoals in Nederland, of 100 zoals in Duitsland. Jammer eigenlijk dat je dus niet aangeeft hoe snel je reed in Frankrijk....optimale snelheid met een auto is nl. een combinatie van snelheid en bijvul stops ...geldt trouwens ook voor benzine wagens. Met 250 km/h rijden kost vaak meer tijd dan met 200 rijden (Mag in Duitsland)....want weinig tijdswinst bij rijden, veel extra verlies door vaker tanken. Volgens mij was je derhalve sneller thuis geweest als je max 100 tot 105 gereden had in Frankrijk (minstens 25% lager verbruik als rijden met 130). Per slot is die volvo geen laadmonster zoals de ioniq 5 en EV 6. ps Ik kende iemand die ook met zijn benzine wagen de eerste tankbeurt bij Antwerpen had (vertrekpunt Rotterdam) omdat de tank bijna leeg was met zijn caravan erachter....
Helemaal eens met veel van wat je zegt - veel zeg ik namelijk ook al in de video ;-) Maar ik deel toch heel regelmatig de snelheid die ik rij of reed, beste Reinier? Eerste stuk Frankrijk tussen de 100 en 130, zoals ik zeg, tweede deel van de terugweg rond de 90. Soms haal ik een andere caravan in omdat dat bijvoorbeeld een mooi shot opleverde. Verder echt heel rustig aan gedaan.
@@RolandTamelingHUGECarGuy Klopt dat je zegt tussen de 100 en 130 in Frankrijk....alleen weet ik vanuit eigen ervaring dat 1 km/h sneller (gerekend vanaf 100 km/h) ongeveer 2% meer verbruik oplevert tov verbruik bij 100. Dan maakt het nogal veel verschil of je voornamelijk 100 tot 105 gereden hebt of juist meer richting 120 tot 130...dat haalde ik er niet direct uit. Overigens een tipje voor nog zo'n test. Wat wordt het verbruik als je mbv een dakdrager een windvanger op de auto zet? Vroeger zag ik wel benzine wagens zo'n ding op het dak hebben waarbij dan werd aangegeven dat dat het verschil maakte tussen rijden in de 4 of de 5e versnelling. ps Zo'n windvanger dient dan wel afgestemd te zijn op de caravan . (Voorbeelden zie je nog regelmatig op vrachtauto cabines met als doel de trailer meer uit de wind te houden.)
Toffe video! Buiten de losbreek inrichting (zag dat er al diverse opmerkingen over gemaakt zijn) zie ik ook dat er (in mijn ogen) weinig kogeldruk is? Wat een drama trouwens om steeds de caravan los te moeten koppelen om te laden... ik blijf voorlopig nog bij onze hybride (met 2000kg trekgewicht).
Roland is de beste autoreviewer en auto topic reviewer in Nederland, hij zou veel meer abbonees en views moeten hebben. Misschien ook filmpjes maken met bekende youtubers.
Gave video, ik gebruik zelf buitenlandse reizen abrp, met Tesla overigens zeer weinig last van laadperikelen, daarom komen we meestal gewoon aan met 5-10% aan bij de snellader. Lekker voor de laadcurve
In de vele online discussies over elektrisch rijden gaat het nooit over de caravan, wonderlijk gezien het grote aantal caravanners in Nederland. Geweldige en zinvolle video dus. Mijn conclusie is ook geweldig; ik rijd door met mijn benzineauto, 5 minuten tanken en nergens loskoppelen, 450km haal ik op die manier zeker met een traditionele hoekige caravan aan de haak. Niet dat ik tussentijds niet stop voor een pauze, maar dit gedoe met laden en ontkoppelen is onhandig. Overigens is het hogere verbruik met een caravan uiteraard ook voor benzine- en dieselrijders een bekend fenomeen, alleen het tanken is veel sneller en handiger, en de actieradius minstens vier keer zo groot. Verder is deze testrit (uitsluitend over de snelweg) van Parijs naar Nederland is nog een relatief gunstig parcours; meestal wind mee, constante snelheid en niet veel hoogtemeters. Doe dezelfde test eens met een volgeladen caravan door een berggebied, of beter nog pak een flinke route door Frankrijk via de Route National, dat zuipt pas echt. Niet iedereen rijdt alleen autoroute op reis. Caravannen is niets voor een BEV, tenzij er belangrijke technische (actieradius) verbeteringen komen, maar daar wachten we nu al erg lang op.
Nuttig! Maar feitelijk betaal je dus de hoogste prijs voor een elektrische auto en je krijgt er constante laadellende voor terug? Voor mij voorlopig benzine, hoewel ik hoop dat de actieradius snel hoger wordt en de prijs lager.
Financieel ook niet erg aantrekkelijk als je moet snelladen. Wat ik zo zie is dat de snelladers zo'n 0,70 euro per kWh vragen. Een C40 gebruikt ongeveer 20kWh/100km zonder caravan, dan betaal je dus 14 euro per 10km. Een redelijke benzineauto zou ongeveer 6 liter nodig hebben, pakweg 12 euro. Met caravan pakt dat voor de EV nog veel ongunstiger uit.
Top video! Echt super informatief. Binnenkort krijg ik mijn XC40 pure electric single engine. Kijken hoe het van de zomer gaat met de vouwwagen erachter. Met mijn huidige model 3 was het geen probleem om van de randstad in 1 keer naar Limburg te tuffen…
Hoi Roland, ik heb sinds januari 2022 een XC40 P6 in gebruik voor de rijschool. Nu bij 60.000km gereden zowel automaat rijlessen als BE rijlessen. Qua trekkracht is het een fijne lesauto voor de BE. Bij een dagcursus BE rijdt ik meestal rond de 100/125km (met een gemiddeld verbruikt 25kwh) op een dag dus bijladen is gelukkig niet nodig. Ook met mijn caravan op pad geweest maar dat was binnen NL. Ik kwam maximaal 190km ver met vooral snelweg rijden. De Volvo is een zeer stabiele caravan trekker vind ik. Ik ben benieuwd hoe de oplaad mogelijkheden langs de snelweg zich ontwikkelen komende tijd zodat je aangekoppeld kan gaan opladen. Dat zou ideaal zijn. Ik kijk uit naar je volgende video komende zomer. Gr.
44 minuten laden plus dat extra uur zoeken naar een paal. Je bent gauw 1.5/2 uur verder. Duurt mij nog te lang. Ander nadeel van een ev is langdurig hogere snelheid bijv 200 op de Autobahn of 140 in Frankrijk trekt de reikwijdte enorm snel omlaag. Maargoed het verbetert wel steeds door
Leuke video en doede test. Jammer alleen dat de lolbreekkabel verkeerd word aangelegd. De MOET aan vast punt aan de wagen gedaan worden. Nu verlies je het hele span als de trekhaak loskomt.
20:39 Gewicht heeft maar zeer beperkt invloed op het rijbereik van een EV. Je kunt letterlijk honderden kilo's aan bagage meenemen zonder in te boeten op rijbereik. Verhoogde lucht- en stroomweerstand is een heel ander verhaal, zoals het laatste deel van (deze overigens weer uitstekende) video wel duidelijk maakt.
Da s toch echt knap,hoe je dat kan bedenken haha.Hoe komt u daar toch bij?Als u uw schoonmoeder van n kilo of 80 a 90 meeneemt vreet dat actieradius,laat staan honderden kilo s aan bagage.Dat is natuurlijk niet alleen bij n EV;dat is natuurlijk ook bij n benzine,diesel,lpg,cng,waterstof of wat dan ook
@@uj7110 Ik heb ook niet gezegd dat het geheel geen invloed heeft. Maar het heeft (heel) veel minder invloed dan bijvoorbeeld temperatuur, rijstijl of luchtstroomweerstand (zoals dit artikel duidelijk maakt). Maar als u mij (en veel onderzoek) niet gelooft, neem dan de proef op de som: rijd 5 maal eenzelfde traject (100km of meer, onder dezelfde omstandigheden) en neem op de 6de keer uw schoonmoeder mee. Als uw kWh/Km of actieradius meer dan 2% afwijkt van de voorgaande 5 ritten betaal ik al uw laadsessies voor deze test. En dan documenteren wij het met een video zodat meneer Tameling het op zijn kanaal kan gebruiken (mocht hij dat willen). ;-)
Hahaha...Van Antwerpen naar bijna Breda.En dan weer laden......dit is trouwens geen gemiddelde caravan hoor. Gewoon een kleintje, vooral heel smal. Maar bedankt voor de mooie test en video
Ten opzichte van de echt kleintjes (T@b van Tabbert, de Eriba’s met hefdak, de Rapido’s etc) is dit een caravan waar een gemiddeld gezin mee vooruit kan. Niet te klein, niet te groot. Daar hebben we op geselecteerd 👍🏼
Het zou al een hoop gedoe en tijd schelen als er (meer) laadplaatsen komen voor langere 'voertuigen'. De nieuwe Fastned laadplaatsen is daar bv een mooi voorbeeld van.
Ai ai, dit wil je toch niet, 6 km range over, wat ga je doen als je echt stil valt? Lopen met een accutje in de hand, de wegenwacht bellen? Plugin hybride is dan toch zeker de betere oplossing. Bedankt voor de review.
Leuke video, maar hoe gaat dat als je naar b.v. Spanje wil in het hoogseizoen ? Iedereen die vertrekt in vanuit NL in een EV, zal ongeveer rond dezelfde plaatsen moeten laden.....
Op dit moment is het verstandig om de laadstops te plannen. Met de betaalde versie van ABRP kun je ook zien of er palen vrij zijn. Daarbij zijn een aantal Tesla snellaadstations vrijgegeven voor algemeen gebruik, deze zijn betrouwbaarder dan andere stations en hebben meer capaciteit (aantallen). Persoonlijk zou ik niet met een EV en caravan gaan reizen. Binnen Nederland hoef je niet te plannen, voldoende opties.
Je zou sowieso een efficientere EV kunnen proberen, zoals de Tesla Model Y. Dan krijg je een realistischer beeld van de mogelijkheden met het reizen met een caravan. Laden onderweg via Superchargers is dan ook in 20-25 min. gedaan ipv 40-60 min.
Dat had gekund, maar dan krijg je vooral een optimaler beeld van wat er kán, niet zozeer realistischer. Veel realistischer (en relevanter voor een grote groep kijkers, want veel EV’s met goede trekkwaliteiten zijn momenteel geen efficiencykanonnen) dan dit kunnen we het niet laten zien. We maken geen reclame 😉😇
Sinds kort hebben wij een plug-in hybride maar de auto aan een laadpaal en alles zetten is niet eens zo erg maar als het waait en regent dan is het echt verschrikkelijk al dat gehannes met die vieze natte modderige kabel. Daar gaat de witte bekleding😢 maar het rijden zelf is super heerlijk vermogen rijd comfortabel alleen als je sportief wilt rijden merk je dat de auto toch echt zwaar is vooral met remmen. Wij hebben de 2023 Volvo V60 T6 long range.
Daarom ben ik altijd een voorstander van een frunk, een extra bagageruimte in de neus. Gewoon een extra bakje dat vies mag worden en waar de kabel lekker kan drogen zónder je interieur goor te maken.
Dat hebben we niet specifiek bijgehouden die keer, omdat het zo enorm verschilt per type laadpaal, aanbieder en het soort abonnement dat je hebt. Dat heeft het niet zo veel zin om een prijs te noemen, al doe ik dat wel bij een volgende keer want dan heb je in ieder geval een idee. Goed punt! Dankjewel!
Bij Tesla hebben ze 'langsrijders' waar dan maar 1 snellader is, speciaal voor met een aanhangwagen of caravan. Deze zomer ontdekt op reis in Frankrijk
De test was informatief. Probeer hetzelfde nog eens aankomende zomermaanden richting Zuid-Frankrijk. Dan heb je goed vergelijkings materiaal en compleet andere omstandigheden. Airco gebruik speelt dan zeker een factor, file rijden ook. succes
@@RolandTamelingHUGECarGuy en dan met een beladen wagen. Want je gaat niet alleen op reis maar met een gezin en bagage. Of in de winter naar het ski gebied met het gezin en dakkoffer. Dat doet ook veel aan de actieradius.
Ik heb een caravan en rij nu nog hybride (van de zaak). Over paar jaar met pensioen en dan ga ik echt benzine auto rijden. Ik heb geen zin op een enkele rit 5-6 keer mijn caravan af te koppelen om te laden.
Statijd is per laadsessie vergelijkbaar. Tussen de 20 en 40 minuten per sessie bij deze Volvo gemiddeld. Kosten verschillen enorm per laadpas en type paal, vanwege wel of geen starttarief of korting omdat je een abonnement hebt bijvoorbeeld. Omdat het bijna niet te doen is dit eenduidig als voorbeeld te geven heb ik dat uit het verslag gelaten. Maar reken op gemiddeld 59 tot 88 cent per geladen kWh.
@@RolandTamelingHUGECarGuy dank je voor jouw reactie. Ik zou het teveel gedoe vinden al dat extra laden en telkens moeten wachten. Ik heb dan ook een camper en een brandstof auto. Bevalt mij super.
Wat een leuke en vlotte video. Ik wil nog even melden dat tijdens het laden je er goed aan doet de los gekoppelde caravan te beveiligen. De kans is groot dat een liefhebber deze aankoppelt en mee neemt…
Ik dacht dat de lagere snelheid toch wel wat compensatie zou opleveren. Dat valt tegen! Hoe is dit in verhouding met benzine kosten? Leuke film en mooie montage.
jammer dat je niet zegt hoeveel uur je over de terug weg hebt gedaan. Het was 6,5 uur in de heenrit. Dus ik neem aan kleine 10 uur in de terugrit. De tijd die je dus doet met een dieseltje naar de Provence.
Op dit moment gaat er niks boven een goede trekauto met brandstofmotor, of een goede hybride. Ik rij zelf met een Subaru Forester, mag 2 ton trekken en rijdt 1 op 8 met de caravan. 970km naar de Franse Alpen in 14 uur, dat red je elektrisch nooit. Mijn broer rijdt een Outlander phev, ook n fijne trekauto, alleen wat kleine tankinhoud.
Eerst maar zorgen dat de aanschafprijs op het niveau van de brandstofauto komt. Een beetje EV die een caravan kan trekken is nog onbetaalbaar voor de gemiddelde Nederlander. Ik snap trouwens niet dat we zo makkelijk accepteren dat er voor zoveel geld niet eens fatsoenlijke software in die auto's zit en dat je dus allemaal appjes op je telefoon moet installeren om beter laad locaties te kunnen vinden.
Boven de 80% laden kan wel, maar dan sta je onevenredig langer bij de laadpaal. Als je naar 100% wil laden mag je er nog wel een half uur langere laadtijd bij optellen. 80% is precies goed om ‘snel’ weer door te kunnen.
Steeds mooie reportages...vraag me enkel af indien het om caravan gaat uit het duurdere segment ...lijkt mij dan volledig onhaalbaar....enige optie zou kunnen zijn er in caravan ook batterijpakket is voor elektriciteit/verwarming en ondersteuning auto....en dat beide in 1 keer kunnen bijgeladen worden maar ja....lijkt mij alleszins niks ontspannend op deze manier
Dat begint dus ook rap te verbeteren, heb ik me laten vertellen. Maar feit is dat je nog altijd de conclusie kunt trekken dat er nog veel meer laadpalen welkom zijn. Zéker in de minder bevolkte en bereden gebieden van de wereld.
Met welke snelheid heb je gemiddeld gereden op de snelweg ? Achter de ioniq5 rwd 73 kWh gemiddeld verbruik met 100 km/h op de klok is 33,4 kw/h incl. inclusief heuvels.
Heenweg gemiddeld 77 kilometer per uur over de hele weg gemeten (inclusief treuzelen in verkeer in en om Parijs), terugweg rond de 62. In Frankrijk ongeveer 110 aangehouden, in B en NL ongeveer 90-95 km/h.
@@RolandTamelingHUGECarGuy het omslagpunt ligt bij de ioniq rond de 95 km/h dat je schappelijk 180 km haalt met 80% lading. Ga je harder dan daalt idd het bereik fors. Pluspunt is. De combinatie ligt als een blok op de weg. Nadeel. Zuid Frankrijk zoekt een reisinstelling, die voor de grijze massa haalbaar is. Met kleine kinderen en beperkt aantal vakantiedagen toch onhaalbaar.
Grofweg is mijn antwoord; JA Onze auto rijdt normaal 5L/100km en met caravan, bagage en vier personen werd dit 11 tot 12L/100km. Kwestie van lichte auto met kleine turbomotor met zo'n enorme windvanger erachter.
Ik stal mijn caravan(s) al tientallen jaren in Kroatië, zo kan je het ook doen, Roland. Dan blijft de trekhaak voor iets anders vrij ... trailertje voor de motor, om daar te toeren! Maar heb al diverse EV of Hybride rijders gesproken op vakantie en die ervaren geen stress, op de files en baustelles na, die hun bereik verkorte. Oostenrijk is hemels zei een hybride rijder, omlaag laad je de systemen op, voor weer omhoog. Goede apps kom je al heel ver.
Een EV is in file of bij verlaagde snelheid door wegenwerken veel efficienter dan een gewone brandstofwagen. Zoals in het filmpje meermaals gezegd: hoe lager de snelheid hoe groter de actieradius wordt. Deze zomer ben ik naar Zuid-Frankrijk gereden met de ID.4 en ik was juist blij als ik in langzaamrijdend verkeer terecht kwam. 🙂
Jammer ook dat je niet laat zien welke stints je hebt gemaakt van welk percentage tot welk percentage, welke snelheid je hebt gereden. Je moet natuurlijk je rijsnelheid afzetten tegen je laadsnelheid en het lijkt mij met zo'n hoog verbruik je beter dus max 80 kunt rijden. Wel vervelend met al die inhalende vrachtwagens dus dan maar max 90. Verder heb je gebruik kunnen maken van lane Keeping met de caravan aangekoppeld?
Haha, jij bent in ieder geval niet snel tevreden over een video ;-) Prima hoor, worden we alleen maar beter van. Maarrr: je hoort me regelmatig zeggen wat de percentages zijn waarmee we vertrekken en aankomen, dat hebben we ook netjes bijgehouden. Ook van de snelheid en de verschillen daartussen hoor je me diverse keren een update geven. Van ongeveer 130 het eerste stuk in Frankrijk naar zo'n 90 a 95 in België en Nederland. Veel duidelijker kan ik het niet maken zonder in een saaie opsomming te verzanden. Lane keeping blijft gewoon actief voor zover ik heb gemerkt - al zet ik het zelf liever uit vanwege het iets te zenuwachtige karakter. De dodehoekdetectie wordt wel uitgeschakeld zodra er iets aan de haak hangt.
Een goede video met echt relevante informatie. De pijnlijke punten zijn inderdaad de slechte aerodynamica van de sleurhut en het extra gedoe tijdens het laden.
Ik zie dat veel.elektrische auto's hele grote wielen hebben. Naar mijn idee vaak uit verhouding, maar dat is iets anders. Zit er een gedachtengang achter die grote wielen? Met kleinere wielen zou je op topsnelheid wat inleveren, maar het zal de actieradius ten goede komen volgens mij?
Absoluut, vooral smallere banden doen veel voor de rolweerstand. Denk aan de BMW i3, die heel smalle bandjes had. Die trend van grote wielen is vooral een gevolg van esthetiek: het staat dikker, zeker bij de vele SUV-achtige EV’s, dus willen mensen dat.
@@RolandTamelingHUGECarGuy had me even wat ingelezen inderdaad. Daarom hebben racefietsen ook hele smalle bandjes die wel tot een bar of 8 opgepompt kunnen worden. Mijn gedachte is, kleinere wielen met smalle banden, daar hoeft een motor veel minder hardaan te trekken lijkt me. Grote wielen kunnen wel mooi staan inderdaad. Maar ik vind ze vaak te groot waardoor de balans weg is. Je moet r van houden 😎
@@FongersBB65 Het valt mij ook, ik rij zelf een V8 met 235 banden, en zie vaak dat EVs met minder vermogen op bredere banden rijden. Andere kant van het verhaal is dat EVs wel flink aan t gewicht zitten.. En dan nog de banden , die vaak ook zo dun zijn dat het eigenlijk te koste gaat van het comfort. Ook n soort mode trend. Dus bij het design wordt alles opgeofferd voor de luchtweerstand, maar door die banden, wordt dat weer gedeeltelijk teniet gedaan...
Dat lees je ook op AD.nl 😉👍🏼 De terugweg duurde van ongeveer 10.30 tot ruim na 18.00 uur dus je hebt er geduld voor nodig. Het verbruik stijgt tot rond de 38 kWh per 100 kilometer.
Het is ook een beetje inherent aan de keuze voor deze Volvo. Die is al niet heel zuinig en met een caravan er achter blijft er niet veel range over. Met een model Y, EV6 of een Ionic 5 of 6 kun je met gemak 200-250 km doen. 🤷
Wat in de zomermaanden? vakantie seizoen? Hoelang moet je dan wachten om te laden de wachtrijen als er 100duizenden miljoenen electric rijden tegen 2035 . In België kunnen de Walen zelf de Vlaamse kust
Toffe video! Kleine opmerking die losbreek reminrichting mag je niet over de trekhaak doen maar moet aan een vast punt van de auto. In het geval van de Volvo zit er een oog aan de trekhaak zelf waar je hem aan kunt bevestigen
Wist je dat ik dit serieus niet wist, Martijn? Ik weet niet beter dan dat ik dit caravanners altijd zie doen, inclusief mijn eigen vader al die jaren. Dankjewel, weer wat geleerd!
@@RolandTamelingHUGECarGuy inderdaad iets geleerd Roland. Hier bovenstaande is helemaal juist. (Heb er zelfs een keer een boete voor gehad bij een controle/fuik)
Goeie duidelijke reportage weer! Ga zo door 😄👍🏻
@@RolandTamelingHUGECarGuy Graag gedaan weer wat geleerd! 😉 Het is wel een fout die vaker gemaakt wordt.
@@RolandTamelingHUGECarGuy Klopt helemaal. Als je trekhaak afbreekt heb er op deze manier niks aan met alle gevolgen van dien.
Klopt, de politie haalt je direct van de weg en je krijgt een flinke prent (140 euro). Destijds als broekie 95 euro lichter, althans m'n pa want die had 'm aangekoppeld en wist het ook niet.
Caravan + dikke diesel, dat is toch de beste combi
of onze mooie atmosferische V8, gaat ook heel fijn
Niks aan toe te voegen!
Of geen caravan 😅
@@gerjanstam7261 klopt dit is alleen niet waar deze kwestie over gaat...
@@gerjanstam7261 ze hebben daar inderdaad hotels voor uitgevonden
Wij rijden ook elektrisch en voor ons niets dan voordelen.
Dit jaar voor de eerste maal met de caravan naar de Ardèche geweest, zo’n 1000km.
Na 120km voor de eerste maal geladen en wij vonden dit best prettig zo’n vroege stop.
Na 8 stops vonden mijn vrouw, de 2 kids en ik het zo leuk dat we niets anders meer willen. Zeker de jongste heeft de tijd van zijn leven achterin.
Bij aankomst op bestemming waren we zo uitgerust dat we de eerste 5 dagen van onze vakantie helemaal niet meer moesten slapen.
Jammer dat het zwembad en de bar op de camping ‘s nachts dicht waren. 🤷♂️
Voor de terugreis, op aanraden van de kids, gekeken op onze weerapp wanneer we de wind vol op de kop gingen hebben. Mede daardoor een dag eerder vertrokken zodanig dat we 9 stops konden halen.
Iedereen blij…JOEPI !!!
De meerprijs van onze nieuwe EV vonden we bij aanschaf ook te gek. Zoals de meesten vinden wij ook dat zoiets als “price/value” volledig achterhaald is. Wie wil nu minder betalen voor een wagen waarmee je meer kilometers kan afleggen?
Die wappies toch… 🤷♂️
Aangezien we in Europa de laagste prijs voor onze energie betalen kunnen de producenten de vraag naar EV’s niet meer bijhouden met als gevolg lange levertermijnen.
Maar alles komt in orde!
Haha ik moest hier hard om lachen. Je bracht het overtuigend!🤣👍🏼
Hieruit blijkt maar weer dat de wachtlijsten bij de GGZ echt te lang zijn
@@uj7110 NPC
Ieder nadeel heeft een voordeel.. Ooit kom je op je bestemming hé..?..
met je fantasie is iig. niks mis wappie
Je blijft een briljante autojournalist :) Altijd weer heerlijke reviews die nuttig en aangenaam prima combineren. Dank daarvoor!
Thanks man! Doe het graag maar dat is wel duidelijk hè?😄👍🏼
Wat een leuke reportage. Ik ben zelf afgelopen zomer naar de Dordogne geweest met een VW ID4 met Caravan. Wij zijn ook via Parijs gereden en hebben een aantal van dezelfde laadplaatsen aangedaan. De snelheid is wel belangrijk voor het verbruik. Mijn ervaring is dat boven de 100km/u het verbruik sterk toeneemt. Ons verbruik op de heenweg 35kw/100k. En op de terugweg 38kw/100km door veel harde tegenwind. In de praktijk konden we 1,5 tot 2 uur rijden tot de volgende laadstop. Wij waren wel buiten het hoogseizoen waardoor we geen wachttijden hadden. In het hoogseizoen zou ik er nog niet aan beginnen vanwege de wachttijden en de overlast die je anderen bezorgt. Overigens mag je in België 120km/u met een caravan mits het maximaal toelaatbaar treingewicht niet boven de 3500kg komt.
kW is capaciteit, geen verbruik.. Dus ik vermoed dat je kWh/100km bedoeld?
@@Science1144 klopt
@@Science1144 Watt is Joules per seconde, oftewel kW is 1000 J/s. Dat is dus verbruik (energie per tijdseenheid). Je hebt gelijk dat Bart kWh had moeten gebruiken, want een kWh is 1000 joules per seconde een uur lang, oftewel 3,6 miljoen joules. Het is een beetje alsof afstand in meter per seconde een uur lang wordt uitgedrukt, tewijl het gewoon (kilo)meter moet zijn. Het zij zo.
Na al het gez… onderweg vind ik de conclusie dat het prima kan toch verbazingwekkend:
Een vreugdesprong als de laadpaal werkt, elke 150 km de caravan eraf/eraan. Zonder caravan vooruit en achteruit bij het laadstation, zoeken naar laadstations, tussen 20 en 80% blijven (dus 40% minder actieradius).
Vijf maanden geleden was het november, niet echt de meeste caravans bij het laadstation.
En dan het advies bij welke moet ik kopen: de volgende (dus deze deugt niet)
Ik vond het zeer informatief: het is klut.
Wat ben ik blij met onze Tucson hybride, rijdt geweldig met een 1500 kg caravan er achter en prima in de bergen….en geen stress😊
De maximum snelheid van auto met caravan is in België nauwelijks lager dan in Frankrijk, nl. 120 km/u op de snelwegen en 90 km/u op se undaire wegen buiten de bebouwde kom. Ook uw bewering, dat caravans minder zwaar zijn geworden, vergeleken met 10, 20 jaar geleden klopt niet. De meeste caravans zijn alleen maar zwaarder geworden, omdat er steeds meer accessoires standaard worden ingebouwd. Een vergelijkbare middenklasser Bürstner van nu, is zomaar enkele honderden kilo's zwaarder. Wel begint het besef bij caravanproducenten langzaam door te dringen, dat ze lichter (niet zozeer kleiner) moeten worden. Maar er is in dat opzicht nog eenlange weg te gaan. Overigens, de wijze waarop u de breekkabel aan de trekhaak bevestigt, is in Nederland niet toegestaan.
Gelukkig heeft u meer verstand van auto's.😉
Goededag, heel interessant allemaal,
Wel zag ik dat je de remkabel van de caravan over de kogel deed.
Volgens mij moet deze aan een arparte bevestiging bij de trekhaak.
Succes met je filmpjes
De boodschap is inmiddels duidelijk. Dit wist ik oprecht niet, altijd ander voorbeeld gehad. Bedankt voor je advies.
Tesla laadnetwerk is wel een dikke pré blijkt weer. Zeker met iets achter de auto. Je opmerking over een vouwwagen kan ik beamen. Een flinke vouwwagen achter een model 3 doet gemiddeld 200-220Wh km. Dat is amper hoger dan normaal omdat je minder hard rijdt. Ik rij meestal rond 105 km/h gps snelheid. 130 in Frankrijk kan natuurlijk makkelijk maar tegen de berg op rij ik ook 105 en dan ga ik al die scheurneuzen weer voorbij... Er komen trouwens steeds meer superchargers waar je de aanhanger aangekoppeld kunt laden. Inmiddels zo'n 8000km gereden met een vouwwagen erachter en het is iedere keer weer een feestje.
Een gedurfde exercitie op een route in België en Frankrijk waar de laadpalen niet dik bezaaid zijn. Zelf zou ik deze uitdaging in die contreien niet aangaan. Ik ben een ervaren caravanrijder en sinds 2 jaar volledig elektrisch met een Polestar 2 en een Fendt caravan 1500 kg. In Nederland is rijden met de caravan prima te doen. Laden bij Fastned met deze combinatie is gemakkelijk omdat afkoppelen in principe niet nodig is als je weet wat de rustige tijden zijn bij de laadstations (niet in de spits en niet tussen de middag). Ik gebruik voor het plannen van het laden de app A Better Route Planner waarin je het energiegebruik kunt instellen op basis van een caravan. ‘s-Zomers ligt het verbruik rond de 37- 40 kWh/100 km. ‘s-winters rond de 43- 45 kWh.
Aanvullende advies ... bij keuze van je overnachting, kies bij voorkeur eentje die een laadpunt heeft. Dit geldt ook voor het kiezen van parkeerplekken voor je zakelijke reizen. Inpluggen, vergaderen, loskoppelen en dan kun je je reis heen en weer tussen groningen en den haag doen zonder een extra oplaadstop.
Misschien wel het grootste nadeel van continu moeten af/aankoppelen: de kans dat je in de haast de caravan niet helemaal goed terug aankoppelt wordt groter. Dus de allerhoogste tijd dat de laadstations daar rekening mee gaan houden. Niet alleen voor de caravanners, ook voor degenen met paardentrailer, motoraanhanger, bankstel ophaal aanhanger, etc...
maar ja, een caravan zonder mover is toch niet meer van deze tijd, scheelt je heel wat geduw en getrek! Wat een armoe dat duwen en trekken!
Dit was weer genieten :-) Ga zo door.
Will do, Douwe! ;-)
Hi Roland, bedankt voor je leuke en informatieve video en dat is dus precies de reden waarom mijn (inmiddels bestelde) nieuwe auto een PHEV wordt en geen volledig elektrische. Als kampeerders met een caravan zie ik het echt niet zitten om elke 150km de caravan te moeten afkoppelen (zeker als het dan ook nog eens hoogseizoen is en dus druk bij de laadstations). Wellicht dat over een jaar of 5 de situatie een stuk beter is geworden en dat ik dan wel de overstap ga maken. We zullen zien.
We gaan het inderdaad in de gaten houden Edwin. Ik denk dat ik in jouw positie dezelfde keuze had gemaakt: je rijdt nu de meeste km's zonder lokale uitstoot en op lange ritten nog even niet deze aanpassing. Snap ik.
In jouw situatie begrijp ik dat goed. Daarom hebben naast de PHEV als 2e auto ook een EV.
Jammer dat er niet zoiets bestaat als een verlengkabel...
Leuke Video !
Leuke video en zeer relevant! Ben wel benieuwd of je rijbewijs E hebt, aangezien totaal toelaatbaar gewicht van de Volvo (2470 kg) en caravan (1100 kg) gezamenlijk boven de 3500 kg zit. Dit zal voor veel caravanbezitters een obstakel kunnen worden als ze overstappen naar EV. Overigens mag je in België gewoon 120 km/u met een aanhanger mits totaalgewicht onder de 3500 kg. Daarboven is dat 90 km/u. Weet niet of dat om totaal belastbaar gewicht gaat of om daadwerkelijk gemeten gewicht.
Net als in NL het ledig gewicht + laadvermogen. Dus ongeacht of het feitelijk gewicht op dat moment lager is.
Zeker, dat is voor veel EV-rijdende kampeerders ook een reden om te gaan voor een vouwwagen. Dan kom je in ieder geval geen moment in de problemen met je gewichten. Daar zat in ons geval uiteraard goed.
(B)E inderdaad.
En het gaat idd om het totaal belastbaar gewicht, dus in het meest ongunstige scenario.
De V40 en de nieuwe Südwind van mijn ouders komen dan alsnog pak en beet een half tonnetje onder die 3500 kg uit waardoor ook ik hem met alleen B zou mogen trekken :), dat ging hier eigenlijk al meteen vrij prima.
Maar deze C40 weegt an sich al ruim 2 ton.. (zeker met die dubbele motor naar ik verneem..)
Gek though, dat dat enkel op gewicht gaat en niet óók op lengte. Alsof het principe verandert bij een paar honderd kilo meer of minder als je zo'n unit achter je auto hebt hangen..
Leuke video! Afgelopen vakantie met een elektrische auto en fietsendrager het avontuur aangegaan. Helaas sta je dan wel om de 180 a 200 kilometer aan de laadpaal met een polestar…. Het af en aankoppelen van een caravan lijkt me onhaalbaar als je op een drukke parking staat.
Daar wordt je gewoon compleet gestoord van.
Goede en duidelijke review, Roland. De conclusie was aan je gezicht te zien met dat af en aankoppelen. Zou beter een benzine of diesel auto huren voor dat soort ritten. Niet goed voor het milieu maar beter voor je humeur...
Caravan verkeerd aangekoppeld met de breekkabel, en de caravan niet op slot toen hij ging laden had zo gepikt kunnen worden 😢
Bij de RWD registratie van de caravan staat de maximale constructie snelheid van de caravan zelf, in het geval van deze caravan is dat 100KM/uur! je mag er dus geen 130km/uur in frankrijk mee rijden.
Wat een informatieve video! Veel realistischer dan die video van Werner Budding waarin beweerd wordt dat het maar 30% actieradius zou kosten met een caravan aan de haak.
Wel een paar puntjes.
1. Volgens de RDW mag de Volvo maar 1500 kg trekken ipv 1800 kg.
2. Je zegt; "de actieradius gaat grofweg door de helft." maar je moet 4x zoveel laden. Er blijft dus maar 25 tot 33% van je oorspronkelijke actieradius over.
3. Sommige modellen moderne caravans worden inderdaad wel iets lichter, maar dat is wel na jaren van toenemende obesitas. Een caravan van 20jaar oud kan wel 25% lichter zijn dan zijn jongste broertje. Maar gewicht maakt boven de 70km/u eigenlijk niet meer zoveel uit. Zoals je al opmerkt, de luchtweerstand een veel grotere rol. Voor wat aerodynamica betreft zit je met jouw kleine Burstner (Dit is echt geen middenklasser) wel goed. Deze is namelijk erg smal. Slecht 217cm breed ipv de gangbare 230cm.
4. Hoe jij de caravan met de hand verzet is niet echt representatief. Ik ben zelf geen kleine jongen, maar weeg denk ik 25% minder en mijn caravan juist 25% meer. Dan ros je echt niet even met de hand je caravan over een parkeerterrein. En al helemaal niet in het hoogseizoen. Meermaals gehad dat parkeerplaatsen gewoon helemaal vol waren. Als je niet eens kan parkeren, dan ook geen plek om je caravan even ergens anders neer te zetten.
Weet je toevallig ook waarom actieradius van een EV zoveel meer afneemt met een caravan er achter tov een verbrandingsmotor? Heeft het leveren van hogere prestaties meer invloed op een EV dan een verbrandingsmotor?
Het was ook wel interessant geweest als je juist naar het zuiden was gereden. Nu was je rit behoorlijk vlak, maar ga je naar het zuiden dan glooit het landschap veel meer. Dat geeft bij verbrandingsmotoren al een hoger verbruik. Wat zou er dan nog van de actieradius van een EV overblijven. Of, hoe ver kom je in de bergen?
Dat is de moeite waard om de volgende keer eens uit te zoeken. Ik weet het exacte antwoord niet waarom elektromotoren relatief veel verbruiken, maar ik vermoed dat het komt doordat ze continu meer vermogen moeten leveren dan wanneer er geen caravan achter hangt. Daarom merk je bijvoorbeeld ook heel veel energiewinst zodra je minder hard gaat rijden. Een verbrandingsmotor komt nog meer in zijn meest gunstige werkgebied bij constante snelheden, wanneer er weinig van de motor gevraagd wordt.
@@RolandTamelingHUGECarGuy Waarschijnlijk omdat de accu minder stroom kan opwekken door de toegenomen weerstand in de accu door de hogere belasting.
Aan de snellaadstations moeten we af van de parkeer-layout en kiezen voor de tank-lay-out zoals bij benzinestations. Fastned als stichtend voorbeeld.
Dat is een heel goed punt, dat af- en aankoppelen zou mij nu nog tegen houden om de caravan aan mn EV te knopen.
Nu trek je nog makkelijk de caravan met de hand naar een parkeerplek, maar meeste caravans zijn toch tussen de 1300 en 1800kg totaal gewicht. Die ga je niet zo maar weg kunnen zetten en op slot zetten ;) bedankt voor de video, blij dat ik benzine nog mag rijden.
Je hoeft de caravan natuurlijk niet met de hand in een vak te duwen , achteruit insteken kost geen zweet 😀
@@plambregtse772 dat snap ik, maar meestal is dat niet zo makkelijk in Frankrijk of België ;) Goede video, geeft goed weer dat in mijn ogen waterstof de toekomst zou kunnen zijn.
De meeste grotere caravans zijn uitgerust met een mover…
Ik word al moe als ik hier naar kijk. Laadpalen die het niet doen, het loskoppelen van de caravan, het frequente laden. Ik weet dat ik de electrificatie niet vooruit help, maar ik wacht nog wel even. Alle laadpalen zijn per definitie connected voor billing, dus dat het navigatiesysteem niet automatisch updatet met de juiste beschikbaarheid van palen is gewoonweg onwil van fabrikanten en exploitanten. Ik rijd vaak naar spanje (Alicante) en ik zou met een moderne electrische auto volgend a better routeplanner maar liefst 11x moeten laden onderweg....
Toch blij dat ik een Diesel heb, 1200 km rijberijk minstens zo stil als een EV en totaal geen stress, geweldig fossiele brandstoffen.
Zo kan je er ook in staan ;-)
De hele economie draait op diesel. Alleen deugkneuzen snappen dat niet en geloven de Electra fabel.
Alle verandering is moeilijk en leidt wel eens tot weerstand 😂
@@london3618 nja als auto liefhebber is elektrisch gewoon zonder ziel voor mij. Je kunt er niks aan tunen mechanisch. Voor mensen die niks met auto's hebben voor a naar b snap ik dat het totaal anders ligt
@@hoedemakerbart ik heb veel kilometers in diesels gereden, altijd prima. Elektrisch is qua rijden wel echt anders - heel veel power.
Je geeft aan (3:30) dat je kunt letten op de range en dat dat beter zou zijn naarmate die hoger wordt.
Dat is maar zeer ten dele waar....nl als je vergelijkt tussen dezelfde auto modellen .
Om een idee te geven....achter een tesla gaat die caravan heel veel meer extra energie opslokken als dezelfde caravan achter de (nieuwe) vwbuzz. Dit omdat de caravan minder frontaal oppervlak toevoegt bij die buzz als bij een (super gestroomlijnde ) tesla.
15:52 Ik gebruik chargemap omdat die bij gehouden wordt door de gebruikers zelf...dus OOK of een paal wel actief is. Of de site van de eigenaar van een laadpaal (ionity , greenway, etc) omdat die ook vaak aangeven als er een apparaat in storing is.
20:45. Gewicht van een caravan is bijzaak vwb energie verbruik op vlakke weg. Telt maar weinig mee. Snelheid en CW waarde des te meer. Ik zou juist bang zijn dat het lichter maken van chassis zal gaan leiden tot grotere, dus nog meer drag veroorzakende, bakbeesten achter je auto. Dus flink hoger verbruik. Anders gezegd...dat jouw testwagen "maar" `1000 kg weegt is niet echt belangrijk...wel dat het zo'n tuinhuisje is.
Laden bij fastnet....je zou de achterste lader moeten kiezen....hoef je niet te ontkoppelen voor een ander.
Verder zie ik dat je met een redelijk verschil anderen met caravan inhaalt....lijkt me dus dat je flink harder reed dan de maximale 90 zoals in Nederland, of 100 zoals in Duitsland.
Jammer eigenlijk dat je dus niet aangeeft hoe snel je reed in Frankrijk....optimale snelheid met een auto is nl. een combinatie van snelheid en bijvul stops ...geldt trouwens ook voor benzine wagens. Met 250 km/h rijden kost vaak meer tijd dan met 200 rijden (Mag in Duitsland)....want weinig tijdswinst bij rijden, veel extra verlies door vaker tanken.
Volgens mij was je derhalve sneller thuis geweest als je max 100 tot 105 gereden had in Frankrijk (minstens 25% lager verbruik als rijden met 130).
Per slot is die volvo geen laadmonster zoals de ioniq 5 en EV 6.
ps Ik kende iemand die ook met zijn benzine wagen de eerste tankbeurt bij Antwerpen had (vertrekpunt Rotterdam) omdat de tank bijna leeg was met zijn caravan erachter....
Helemaal eens met veel van wat je zegt - veel zeg ik namelijk ook al in de video ;-) Maar ik deel toch heel regelmatig de snelheid die ik rij of reed, beste Reinier? Eerste stuk Frankrijk tussen de 100 en 130, zoals ik zeg, tweede deel van de terugweg rond de 90. Soms haal ik een andere caravan in omdat dat bijvoorbeeld een mooi shot opleverde. Verder echt heel rustig aan gedaan.
@@RolandTamelingHUGECarGuy Klopt dat je zegt tussen de 100 en 130 in Frankrijk....alleen weet ik vanuit eigen ervaring dat 1 km/h sneller (gerekend vanaf 100 km/h) ongeveer 2% meer verbruik oplevert tov verbruik bij 100. Dan maakt het nogal veel verschil of je voornamelijk 100 tot 105 gereden hebt of juist meer richting 120 tot 130...dat haalde ik er niet direct uit.
Overigens een tipje voor nog zo'n test. Wat wordt het verbruik als je mbv een dakdrager een windvanger op de auto zet? Vroeger zag ik wel benzine wagens zo'n ding op het dak hebben waarbij dan werd aangegeven dat dat het verschil maakte tussen rijden in de 4 of de 5e versnelling.
ps Zo'n windvanger dient dan wel afgestemd te zijn op de caravan . (Voorbeelden zie je nog regelmatig op vrachtauto cabines met als doel de trailer meer uit de wind te houden.)
Leuke en informatieve test, weer eens wat anders dan de 10 in een dozijn reviews van de collega vloggers
En zo hoort het, Jack! Fijn dat je er blij mee bent. 👍🏼 Keep coming back 😉
13 in een dozijn😀😀!
Toffe video! Buiten de losbreek inrichting (zag dat er al diverse opmerkingen over gemaakt zijn) zie ik ook dat er (in mijn ogen) weinig kogeldruk is? Wat een drama trouwens om steeds de caravan los te moeten koppelen om te laden... ik blijf voorlopig nog bij onze hybride (met 2000kg trekgewicht).
Een elektrische auto met een caravan. Mijn vakantienachtmerrie zou niet groter kunnen zijn :D
Roland is de beste autoreviewer en auto topic reviewer in Nederland, hij zou veel meer abbonees en views moeten hebben. Misschien ook filmpjes maken met bekende youtubers.
Dankjewel! Dan hebben we elkaar hard nodig: spread the word, like en deel de video’s en dan houden we die lijn omhoog wel vast 👍🏼🙌🏼
Gave video, ik gebruik zelf buitenlandse reizen abrp, met Tesla overigens zeer weinig last van laadperikelen, daarom komen we meestal gewoon aan met 5-10% aan bij de snellader. Lekker voor de laadcurve
Was weer leuk Meneer Tameling 😉🔥
Dat was het zeker, Lord Luwi! Dankjewel nogmaals voor harde werken en de meesterlijke productie.
In de vele online discussies over elektrisch rijden gaat het nooit over de caravan, wonderlijk gezien het grote aantal caravanners in Nederland. Geweldige en zinvolle video dus.
Mijn conclusie is ook geweldig; ik rijd door met mijn benzineauto, 5 minuten tanken en nergens loskoppelen, 450km haal ik op die manier zeker met een traditionele hoekige caravan aan de haak.
Niet dat ik tussentijds niet stop voor een pauze, maar dit gedoe met laden en ontkoppelen is onhandig. Overigens is het hogere verbruik met een caravan uiteraard ook voor benzine- en dieselrijders een bekend fenomeen, alleen het tanken is veel sneller en handiger, en de actieradius minstens vier keer zo groot.
Verder is deze testrit (uitsluitend over de snelweg) van Parijs naar Nederland is nog een relatief gunstig parcours; meestal wind mee, constante snelheid en niet veel hoogtemeters. Doe dezelfde test eens met een volgeladen caravan door een berggebied, of beter nog pak een flinke route door Frankrijk via de Route National, dat zuipt pas echt. Niet iedereen rijdt alleen autoroute op reis.
Caravannen is niets voor een BEV, tenzij er belangrijke technische (actieradius) verbeteringen komen, maar daar wachten we nu al erg lang op.
Nuttig!
Maar feitelijk betaal je dus de hoogste prijs voor een elektrische auto en je krijgt er constante laadellende voor terug? Voor mij voorlopig benzine, hoewel ik hoop dat de actieradius snel hoger wordt en de prijs lager.
Leuke interessante video. Maar doe dit eens op een zwarte zaterdag dan is het nog een grotere uitdaging lijkt mij.
Financieel ook niet erg aantrekkelijk als je moet snelladen. Wat ik zo zie is dat de snelladers zo'n 0,70 euro per kWh vragen. Een C40 gebruikt ongeveer 20kWh/100km zonder caravan, dan betaal je dus 14 euro per 10km. Een redelijke benzineauto zou ongeveer 6 liter nodig hebben, pakweg 12 euro. Met caravan pakt dat voor de EV nog veel ongunstiger uit.
Top video! Echt super informatief. Binnenkort krijg ik mijn XC40 pure electric single engine. Kijken hoe het van de zomer gaat met de vouwwagen erachter. Met mijn huidige model 3 was het geen probleem om van de randstad in 1 keer naar Limburg te tuffen…
Ben heel benieuwd! Misschien maar eens aanhaken bij je komende zomer voor een follow-up op dit verhaal ;-) En bedankt voor je vriendelijke woorden.
Hoi Roland, ik heb sinds januari 2022 een XC40 P6 in gebruik voor de rijschool. Nu bij 60.000km gereden zowel automaat rijlessen als BE rijlessen. Qua trekkracht is het een fijne lesauto voor de BE. Bij een dagcursus BE rijdt ik meestal rond de 100/125km (met een gemiddeld verbruikt 25kwh) op een dag dus bijladen is gelukkig niet nodig.
Ook met mijn caravan op pad geweest maar dat was binnen NL. Ik kwam maximaal 190km ver met vooral snelweg rijden. De Volvo is een zeer stabiele caravan trekker vind ik.
Ik ben benieuwd hoe de oplaad mogelijkheden langs de snelweg zich ontwikkelen komende tijd zodat je aangekoppeld kan gaan opladen. Dat zou ideaal zijn. Ik kijk uit naar je volgende video komende zomer.
Gr.
Dankjewel voor je reactie Arne, nuttige info! We gaan hem zeker maken dus keep you posted.
Ik moest bij dit filmpje denken aan die Fiat Panda reclame met die man die achterin zijn Pandatje iedereen uit zit te lachen op vakantie 😁
7:13 😂 Nou dat is een lastig 😅😅😅
44 minuten laden plus dat extra uur zoeken naar een paal. Je bent gauw 1.5/2 uur verder. Duurt mij nog te lang. Ander nadeel van een ev is langdurig hogere snelheid bijv 200 op de Autobahn of 140 in Frankrijk trekt de reikwijdte enorm snel omlaag. Maargoed het verbetert wel steeds door
Leuke video en doede test. Jammer alleen dat de lolbreekkabel verkeerd word aangelegd. De MOET aan vast punt aan de wagen gedaan worden. Nu verlies je het hele span als de trekhaak loskomt.
Dankjewel voor je reactie! Je bent de zoveelste die me daar op wijst: ik was me van geen kwaad bewust maar zal mijn leven beteren de volgende keer ;-)
Goede review weer! , ik houd het eerst maar bij een hotel stop😅
Wat een nóg leuker filmpje oplevert is deze exercitie herhalen in de winter 😂
Dit was al in een vrij koude oktober, de winter zou het inderdaad nog uitdagender maken ;-)
20:39 Gewicht heeft maar zeer beperkt invloed op het rijbereik van een EV. Je kunt letterlijk honderden kilo's aan bagage meenemen zonder in te boeten op rijbereik. Verhoogde lucht- en stroomweerstand is een heel ander verhaal, zoals het laatste deel van (deze overigens weer uitstekende) video wel duidelijk maakt.
Thanks Ronald! We doen ons best om zo compleet mogelijk te zijn. ;-)
Da s toch echt knap,hoe je dat kan bedenken haha.Hoe komt u daar toch bij?Als u uw schoonmoeder van n kilo of 80 a 90 meeneemt vreet dat actieradius,laat staan honderden kilo s aan bagage.Dat is natuurlijk niet alleen bij n EV;dat is natuurlijk ook bij n benzine,diesel,lpg,cng,waterstof of wat dan ook
@@uj7110 Ik heb ook niet gezegd dat het geheel geen invloed heeft. Maar het heeft (heel) veel minder invloed dan bijvoorbeeld temperatuur, rijstijl of luchtstroomweerstand (zoals dit artikel duidelijk maakt). Maar als u mij (en veel onderzoek) niet gelooft, neem dan de proef op de som: rijd 5 maal eenzelfde traject (100km of meer, onder dezelfde omstandigheden) en neem op de 6de keer uw schoonmoeder mee. Als uw kWh/Km of actieradius meer dan 2% afwijkt van de voorgaande 5 ritten betaal ik al uw laadsessies voor deze test. En dan documenteren wij het met een video zodat meneer Tameling het op zijn kanaal kan gebruiken (mocht hij dat willen). ;-)
Hahaha...Van Antwerpen naar bijna Breda.En dan weer laden......dit is trouwens geen gemiddelde caravan hoor. Gewoon een kleintje, vooral heel smal. Maar bedankt voor de mooie test en video
Ten opzichte van de echt kleintjes (T@b van Tabbert, de Eriba’s met hefdak, de Rapido’s etc) is dit een caravan waar een gemiddeld gezin mee vooruit kan. Niet te klein, niet te groot. Daar hebben we op geselecteerd 👍🏼
Het zou al een hoop gedoe en tijd schelen als er (meer) laadplaatsen komen voor langere 'voertuigen'. De nieuwe Fastned laadplaatsen is daar bv een mooi voorbeeld van.
Helemaal eens!
Zucht. Wat een vooruitgang.
Echte vooruitgang is de caravan gewoon wegdoen 😄
Ai ai, dit wil je toch niet, 6 km range over, wat ga je doen als je echt stil valt? Lopen met een accutje in de hand, de wegenwacht bellen? Plugin hybride is dan toch zeker de betere oplossing. Bedankt voor de review.
Video van Hovies garage ging viral, hebben een Nederlandse versie?
Wat een ramp dit.. en ook nog iedere keer loskoppelen..
Het houdt je wel lekker in beweging!
Leuke video, maar hoe gaat dat als je naar b.v. Spanje wil in het hoogseizoen ? Iedereen die vertrekt in vanuit NL in een EV, zal ongeveer rond dezelfde plaatsen moeten laden.....
Dat gaat we komende zomer maar eens uitproberen dan!
@@RolandTamelingHUGECarGuy Met een vouwwagen ??
Dat busje van buikema reed die mee want dat bedrijf ken ik want ben daar een keer wezen kijken bij 18:29
De bereik-prijs verhouding van de Volvo EVs is gewoon slecht. Goeie video trouwens weer. Paar kilo’s kwijt? 😊
Op dit moment is het verstandig om de laadstops te plannen. Met de betaalde versie van ABRP kun je ook zien of er palen vrij zijn. Daarbij zijn een aantal Tesla snellaadstations vrijgegeven voor algemeen gebruik, deze zijn betrouwbaarder dan andere stations en hebben meer capaciteit (aantallen). Persoonlijk zou ik niet met een EV en caravan gaan reizen. Binnen Nederland hoef je niet te plannen, voldoende opties.
Je zou sowieso een efficientere EV kunnen proberen, zoals de Tesla Model Y. Dan krijg je een realistischer beeld van de mogelijkheden met het reizen met een caravan. Laden onderweg via Superchargers is dan ook in 20-25 min. gedaan ipv 40-60 min.
Dat had gekund, maar dan krijg je vooral een optimaler beeld van wat er kán, niet zozeer realistischer. Veel realistischer (en relevanter voor een grote groep kijkers, want veel EV’s met goede trekkwaliteiten zijn momenteel geen efficiencykanonnen) dan dit kunnen we het niet laten zien. We maken geen reclame 😉😇
Sinds kort hebben wij een plug-in hybride maar de auto aan een laadpaal en alles zetten is niet eens zo erg maar als het waait en regent dan is het echt verschrikkelijk al dat gehannes met die vieze natte modderige kabel. Daar gaat de witte bekleding😢 maar het rijden zelf is super heerlijk vermogen rijd comfortabel alleen als je sportief wilt rijden merk je dat de auto toch echt zwaar is vooral met remmen. Wij hebben de 2023 Volvo V60 T6 long range.
Daarom ben ik altijd een voorstander van een frunk, een extra bagageruimte in de neus. Gewoon een extra bakje dat vies mag worden en waar de kabel lekker kan drogen zónder je interieur goor te maken.
Erg leuk en zeer informatief. Chapeau 👍. Zou je nog iets kunnen aangeven van de kosten van het laden voor die trip ?
Dat hebben we niet specifiek bijgehouden die keer, omdat het zo enorm verschilt per type laadpaal, aanbieder en het soort abonnement dat je hebt. Dat heeft het niet zo veel zin om een prijs te noemen, al doe ik dat wel bij een volgende keer want dan heb je in ieder geval een idee. Goed punt! Dankjewel!
Bij Tesla hebben ze 'langsrijders' waar dan maar 1 snellader is, speciaal voor met een aanhangwagen of caravan. Deze zomer ontdekt op reis in Frankrijk
De test was informatief. Probeer hetzelfde nog eens aankomende zomermaanden richting Zuid-Frankrijk. Dan heb je goed vergelijkings materiaal en compleet andere omstandigheden. Airco gebruik speelt dan zeker een factor, file rijden ook. succes
Goed plan!
@@RolandTamelingHUGECarGuy en dan met een beladen wagen. Want je gaat niet alleen op reis maar met een gezin en bagage.
Of in de winter naar het ski gebied met het gezin en dakkoffer. Dat doet ook veel aan de actieradius.
Ik heb een caravan en rij nu nog hybride (van de zaak). Over paar jaar met pensioen en dan ga ik echt benzine auto rijden. Ik heb geen zin op een enkele rit 5-6 keer mijn caravan af te koppelen om te laden.
Beste Ronald, welke laadpas gebruik je in deze video?
Ik heb er meerdere gebruikt. Voor de meeste gevallen gebruik ik mijn standaard laadpas van Vattenfall, de laadpas van de Volvo heb ik ook gebruikt.
ChargeFinder is een top app! super snelle GUI en vindt echt alles!
Wat was nou het verschil in statijd tijdens laden en kosten met/ zonder caravan?
Statijd is per laadsessie vergelijkbaar. Tussen de 20 en 40 minuten per sessie bij deze Volvo gemiddeld. Kosten verschillen enorm per laadpas en type paal, vanwege wel of geen starttarief of korting omdat je een abonnement hebt bijvoorbeeld. Omdat het bijna niet te doen is dit eenduidig als voorbeeld te geven heb ik dat uit het verslag gelaten. Maar reken op gemiddeld 59 tot 88 cent per geladen kWh.
@@RolandTamelingHUGECarGuy dank je voor jouw reactie. Ik zou het teveel gedoe vinden al dat extra laden en telkens moeten wachten. Ik heb dan ook een camper en een brandstof auto. Bevalt mij super.
Wat een leuke en vlotte video. Ik wil nog even melden dat tijdens het laden je er goed aan doet de los gekoppelde caravan te beveiligen. De kans is groot dat een liefhebber deze aankoppelt en mee neemt…
Wat een gedoe om zo op vakantie te gaan. En wat koste dat hele laad gedoe nu?
waar zijn die spoilers op het dak vd auto gebleven van jaren 70-80?
Ik dacht dat de lagere snelheid toch wel wat compensatie zou opleveren. Dat valt tegen! Hoe is dit in verhouding met benzine kosten? Leuke film en mooie montage.
Die kosten verschillen flink per laadpaal, daar moeten we nog wel een keer een video over maken zie ik...
jammer dat je niet zegt hoeveel uur je over de terug weg hebt gedaan. Het was 6,5 uur in de heenrit. Dus ik neem aan kleine 10 uur in de terugrit. De tijd die je dus doet met een dieseltje naar de Provence.
Op dit moment gaat er niks boven een goede trekauto met brandstofmotor, of een goede hybride.
Ik rij zelf met een Subaru Forester, mag 2 ton trekken en rijdt 1 op 8 met de caravan. 970km naar de Franse Alpen in 14 uur, dat red je elektrisch nooit.
Mijn broer rijdt een Outlander phev, ook n fijne trekauto, alleen wat kleine tankinhoud.
Eerst maar zorgen dat de aanschafprijs op het niveau van de brandstofauto komt. Een beetje EV die een caravan kan trekken is nog onbetaalbaar voor de gemiddelde Nederlander.
Ik snap trouwens niet dat we zo makkelijk accepteren dat er voor zoveel geld niet eens fatsoenlijke software in die auto's zit en dat je dus allemaal appjes op je telefoon moet installeren om beter laad locaties te kunnen vinden.
Steeds naar de 80%, heeft het zin om juist met sleurhut er achter naar de 90/95% te laden? of scheelt dit maar enkele km?
Boven de 80% laden kan wel, maar dan sta je onevenredig langer bij de laadpaal. Als je naar 100% wil laden mag je er nog wel een half uur langere laadtijd bij optellen. 80% is precies goed om ‘snel’ weer door te kunnen.
O o het breekkabeltje over de trekhaak foei
😁🙈🤐
Steeds mooie reportages...vraag me enkel af indien het om caravan gaat uit het duurdere segment ...lijkt mij dan volledig onhaalbaar....enige optie zou kunnen zijn er in caravan ook batterijpakket is voor elektriciteit/verwarming en ondersteuning auto....en dat beide in 1 keer kunnen bijgeladen worden maar ja....lijkt mij alleszins niks ontspannend op deze manier
Van parijs naar het zuiden is waar het nieuws over ging. Daar zijn laad palen niet helemaal lekker
Dat begint dus ook rap te verbeteren, heb ik me laten vertellen. Maar feit is dat je nog altijd de conclusie kunt trekken dat er nog veel meer laadpalen welkom zijn. Zéker in de minder bevolkte en bereden gebieden van de wereld.
Inderdaad vanaf Parijs naar beneden is het drama, weet ik uit ervaring met de EC4.
Met welke snelheid heb je gemiddeld gereden op de snelweg ?
Achter de ioniq5 rwd 73 kWh gemiddeld verbruik met 100 km/h op de klok is 33,4 kw/h incl. inclusief heuvels.
Heenweg gemiddeld 77 kilometer per uur over de hele weg gemeten (inclusief treuzelen in verkeer in en om Parijs), terugweg rond de 62. In Frankrijk ongeveer 110 aangehouden, in B en NL ongeveer 90-95 km/h.
@@RolandTamelingHUGECarGuy het omslagpunt ligt bij de ioniq rond de 95 km/h dat je schappelijk 180 km haalt met 80% lading. Ga je harder dan daalt idd het bereik fors.
Pluspunt is. De combinatie ligt als een blok op de weg.
Nadeel. Zuid Frankrijk zoekt een reisinstelling, die voor de grijze massa haalbaar is. Met kleine kinderen en beperkt aantal vakantiedagen toch onhaalbaar.
ChargeFinder kan je ook gebruiken, real time status van reguliere en snellaad palen in heel Europa. Geen account nodig
Ook een goeie inderdaad: ik sprak over ABPR omdat ik die al jaren gebruik naar tevredenheid. Meer tips zijn altijd welkom!
Als een auto 6L/100km doet, gaat hij dan ook 12L/100 verbruiken als je een caravan aanhangt?
Of het helemaal zo is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat je brandstofverbruik enorm toeneemt.
Als de benzineprijzen zo hoog blijven of hoger worden, gaat dat ook een duur grapje worden
Grofweg is mijn antwoord; JA
Onze auto rijdt normaal 5L/100km en met caravan, bagage en vier personen werd dit 11 tot 12L/100km. Kwestie van lichte auto met kleine turbomotor met zo'n enorme windvanger erachter.
Haha die Lidl lader werkte afgelopen zomer inderdaad wel!
Leuke informatieve video. Als tip geef ik wel mee om wat zorgvuldiger de achtergrondmuziek uit te kiezen. Wat een irritatie was dat zeg!
Je bent nummer tien die er over begint. Ik geef het door! 😁😉
18:00 Nou wat een gedoe😅😅😅
Ik stal mijn caravan(s) al tientallen jaren in Kroatië, zo kan je het ook doen, Roland. Dan blijft de trekhaak voor iets anders vrij ... trailertje voor de motor, om daar te toeren! Maar heb al diverse EV of Hybride rijders gesproken op vakantie en die ervaren geen stress, op de files en baustelles na, die hun bereik verkorte. Oostenrijk is hemels zei een hybride rijder, omlaag laad je de systemen op, voor weer omhoog. Goede apps kom je al heel ver.
Dat is absoluut waar, zonder caravan is het met veel modellen al meer dan prima te doen.
Een EV is in file of bij verlaagde snelheid door wegenwerken veel efficienter dan een gewone brandstofwagen.
Zoals in het filmpje meermaals gezegd: hoe lager de snelheid hoe groter de actieradius wordt.
Deze zomer ben ik naar Zuid-Frankrijk gereden met de ID.4 en ik was juist blij als ik in langzaamrijdend verkeer terecht kwam. 🙂
Jammer ook dat je niet laat zien welke stints je hebt gemaakt van welk percentage tot welk percentage, welke snelheid je hebt gereden.
Je moet natuurlijk je rijsnelheid afzetten tegen je laadsnelheid en het lijkt mij met zo'n hoog verbruik je beter dus max 80 kunt rijden. Wel vervelend met al die inhalende vrachtwagens dus dan maar max 90.
Verder heb je gebruik kunnen maken van lane Keeping met de caravan aangekoppeld?
Haha, jij bent in ieder geval niet snel tevreden over een video ;-) Prima hoor, worden we alleen maar beter van. Maarrr: je hoort me regelmatig zeggen wat de percentages zijn waarmee we vertrekken en aankomen, dat hebben we ook netjes bijgehouden. Ook van de snelheid en de verschillen daartussen hoor je me diverse keren een update geven. Van ongeveer 130 het eerste stuk in Frankrijk naar zo'n 90 a 95 in België en Nederland. Veel duidelijker kan ik het niet maken zonder in een saaie opsomming te verzanden. Lane keeping blijft gewoon actief voor zover ik heb gemerkt - al zet ik het zelf liever uit vanwege het iets te zenuwachtige karakter. De dodehoekdetectie wordt wel uitgeschakeld zodra er iets aan de haak hangt.
@@RolandTamelingHUGECarGuy misschien niet goed geluisterd dan. Verder een leuke video die ik praktisch geheel heb gekeken
@@RamonSmits Helemaal goed, bedankt man!
Men vergeet het aantal personen en volle bagage in de auto en caravan.
Beetje jammer hoe de losbreekkabel wordt gemonteerd. Deze mag nooit zo los om de kogel. Er zit een mooi oog aan de kogel, daar klik je deze in vast.
Een goede video met echt relevante informatie. De pijnlijke punten zijn inderdaad de slechte aerodynamica van de sleurhut en het extra gedoe tijdens het laden.
Ik zie dat veel.elektrische auto's hele grote wielen hebben. Naar mijn idee vaak uit verhouding, maar dat is iets anders. Zit er een gedachtengang achter die grote wielen? Met kleinere wielen zou je op topsnelheid wat inleveren, maar het zal de actieradius ten goede komen volgens mij?
Absoluut, vooral smallere banden doen veel voor de rolweerstand. Denk aan de BMW i3, die heel smalle bandjes had. Die trend van grote wielen is vooral een gevolg van esthetiek: het staat dikker, zeker bij de vele SUV-achtige EV’s, dus willen mensen dat.
@@RolandTamelingHUGECarGuy had me even wat ingelezen inderdaad. Daarom hebben racefietsen ook hele smalle bandjes die wel tot een bar of 8 opgepompt kunnen worden.
Mijn gedachte is, kleinere wielen met smalle banden, daar hoeft een motor veel minder hardaan te trekken lijkt me. Grote wielen kunnen wel mooi staan inderdaad. Maar ik vind ze vaak te groot waardoor de balans weg is. Je moet r van houden 😎
@@FongersBB65 Het valt mij ook, ik rij zelf een V8 met 235 banden, en zie vaak dat EVs met minder vermogen op bredere banden rijden.
Andere kant van het verhaal is dat EVs wel flink aan t gewicht zitten..
En dan nog de banden , die vaak ook zo dun zijn dat het eigenlijk te koste gaat van het comfort.
Ook n soort mode trend.
Dus bij het design wordt alles opgeofferd voor de luchtweerstand, maar door die banden, wordt dat weer gedeeltelijk teniet gedaan...
Hoe lang heb je over de terugweg gedaan en wat was het verbruik ?
Dat lees je ook op AD.nl 😉👍🏼 De terugweg duurde van ongeveer 10.30 tot ruim na 18.00 uur dus je hebt er geduld voor nodig. Het verbruik stijgt tot rond de 38 kWh per 100 kilometer.
Een elektrische oto?
Vooruit: Auwteau! ;-)
Logisch dat je buiten het vakantieseizoen niet in de rij hoeft te staan om te laden
Dank je. 🤸✨🔥😎👌
19:12 De dag dat je dat aan duizenden sleurhutters verkocht krijgt zijn de helft van de problemen opgelost.. :-)
Wat een gezeik, en geneuzel.Wij tanken de auto vol, en rijden in een ruk door naar Zwitserland. Doen jullie maar elektrisch kloten
Graag gedaan ;-)
Het is ook een beetje inherent aan de keuze voor deze Volvo. Die is al niet heel zuinig en met een caravan er achter blijft er niet veel range over.
Met een model Y, EV6 of een Ionic 5 of 6 kun je met gemak 200-250 km doen. 🤷
Als je zo op vakantie moet gaan,dan ga je toch niet of je pakt de dieseltje weer uit de schuur.Wat een ellende man 😳😓😳
Wat in de zomermaanden? vakantie seizoen? Hoelang moet je dan wachten om te laden de wachtrijen als er 100duizenden miljoenen electric rijden tegen 2035 .
In België kunnen de Walen zelf de Vlaamse kust
Leuke reportage
Dankjewel Martien!
Je moet een slinger koppeling bijkopen
Goede test en de losbreekkabel is al opgemerkt, alleen dat muziekje past er niet bij en het werkt op je zenuwen, dat heb ik niet vaak.
Ik diesel nog een tijdje... Al dat gedoe kan ik missen als kiespijn op vakantie...
Dat snap ik inmiddels als geen ander, Geert!