Heatpump vergelijk bij ID3 is verschil van 7%, bij iets hogere temperaturen van rond de nul graden celsius wordt zelfs een kleiner verschil opgegeven. Ik vind de test in dit filmpje veel betrouwbaarder dan zeggen dat de KIA EV3 onzuinig is door het missen van de warmtpomp. ua-cam.com/video/pWMqLl3n5h0/v-deo.html ua-cam.com/video/6nJamTspSM0/v-deo.html Ook de range test van ID7 waar hij test hoeveel verwarming van auto aan range kost en dat is op een volle accu 35km --> laten we zeggen 10-12% van de batterij. Hij heeft dan nog steeds lagere verbruiken bij 125km/h t.o.v. de Kia ev3 --> ID 7 is wel een stukje groter.... ua-cam.com/video/YdWbksKp7FA/v-deo.html Op 10-12% van de batterij kun je met een warmtepomp circa 6% besparen? Dat is op een batterij van 80kWh --> circa 4kWh --> Bij snelladen op de lange afstand is dat niets. Daarnaast als je grote afstanden rijdt met je gezin in de auto, heb je 4 kachels bij die samen 500W produceren.... Dus zal het verschil nog kleiner zijn. Luchtweerstand stijgt bij lagere temperaturen, dit zal een grotere impact hebben op een hoekigere auto zoals de EV3.
30K views en 375 likes... Waarom ik het toch zo moeilijk om op dat duimpje te klikken? Hij steekt zoveel tijd in deze video's en levert echt goeie content. Wat moet je als contentcreator nog meer doen om geapprecieerd te worden? Doe zo voort Irwin! mijn duimpje heb je alvast!
Die warmtepomp schrappen is gewoon een ordinaire bezuiniging van de Nederlandse importeur. In andere landen wordt hij wel geleverd met warmtepomp en mijn Kia Niro uit 2019 heeft ook gewoon een warmtepomp.
Lees zojuist een bericht van BYD dat binnenkort de BYD Atto 2 compact cross-over wordt uitgebracht. Gelet op de buiten en binnenmaten is dit een regelrechte concurrent voor de KIA EV3. De BYD auto's kenmerken zich door afgeladen te zijn met alle mogelijk te bedenken opties waar je bij KIA en andere merken dik voor moet betalen. Voor de grotere Atto3 betaal je 37k, deze Atto2 zal dus lager starten in de prijslijsten. Ben benieuwd.
Als ik naar mijn collega's kijk met een Skoda Enyaq 85 en de Tesla model Y is het winterverbruik vergelijkbaar met de Kia EV3. Het ligt niet zozeer aan de auto, maar aan de accu techniek. Het maakt voor het winterverbruik weinig uit welke van de 3 auto's je koopt.
Dit dus, ik kijk naar reviewers die natuurlijk bijna allemaal in de winter de EV3 aan het testen zijn en iedereen klaagt over het verbruik terwijl als je dit vergelijkt met veel duurdere EV's dan zie je het soortgelijke verbruik terug. Overigens, de warmtepomp is alleen handig voor lange ritjes, denk aan 30 minuten en langer en zelfs dan kan het 10 tot 20 procent schelen, dat is zeker niet niks maar mensen doen zich voor alsof je 100 kilometer range misloopt als je geen pomp hebt, het stoken van de auto aan het begin van je rit is even dorstig met stroomverbruik als je wel een warmtepomp hebt
Ik heb zelf sinds vorige week de Standard Range EV3 met warmtepomp (België) en had afgelopen weekend een rit van net iets meer dan 200km. Met temperaturen onder 0°C, kwam ik net onder de 17 kWh/100km . Percentage verwarming kwam op 7% met klimaat op automatisch 20°C. Cruisecontrol op 120 km/u en een gemiddelde van 99km/u ben ik uiteindelijk met net geen 20% aangekomen. In ieder geval blij dat ze die warmtepom5in België wel hebben
Een warmte pomp gebruikt ook energie. Dat moet je er ook weer bij laden. Volgens mij scheelt het allemaal niet zoveel. Blijkt ook uit diverse onderzoeken.
Er zijn reviewers die zich kunnen beredeneren op het weglaten van de warmtepomp (het effect op korte ritten + prijs verschil) en sommige die er de laserfocus op leggen en nagenoeg de complete auto er mee naar beneden houden, zoals meerdere comments doen weten lijkt er niet heel veel onderzoek te zijn gedaan naar de daadwerkelijke efficientie van de warmtepomp en dus ook het effect er van, helemaal bij korte ritjes van onder de 30-40 kilometer is het minder efficient, het is dan ook niet zo dat die er gratis bij zou komen, de gehele auto zou natuurlijk duurder worden, bij de Elroq zijn er genoeg die geen warmtepomp nemen omdat ze die 1000 euro optie kosten er nooit uit krijgen.
Ah, in mijn ID3 zet ik in de winter gewoon de temperatuur op de climate control 3,5 graad omlaag en gebruik ik de stoel- en stuurverwarming in plaats daarvan. Daarmee bij 0 graden 16,6kWh gehaald. Warmtepomp zou mooi zijn maar zo gaat het ook goed.
Als ik dit artikel zie, de reacties lees lijkt mij het rijden met de EV hogere wiskunde. Iets waar ik geen zin in heb. Volgooien en rijden. Maar wat een bagger actieradius. Overigens lees ik veel meerijden met vrachtwagens reacties. Nee de EV zal nog veel moeten verbeteren en mooier worden. Want ook dit interieur is samen met de Tesla een koele wachtkamer bij de tandarts.
Het ontbreken van opbergruimte die je af kunt sluiten vind ik juist een stomme keuze. Je zonnebril, laadpasjes etc moet je blijkbaar in dat open vak tussen de voorstoelen leggen. Wordt dan altijd rommelig en mogelijk inbraakgevoelig. Niet iedereen zal tijdens laadstops zijn video’s moeten editten (de meesten niet 😉). Dat tafeltje is leuk bedacht, maar wat mij betreft echt een enorme misser.
@ het is in de plaats gekomen van iets dat ik wel nodig heb, bergruimte die ik kan afsluiten (dat geef ik ook aan hierboven) Dat is heel wat anders dan je vergelijk met een asbak.
Ik heb in mijn oude e-Niro van dik 4 jaar oud met deze temperaturen een verbruik van rond de 15 tot 16 kwh per 100 km. En zomers zit ik daar natuurlijk ruim onder. Deze cijfers zijn normaal voor electrische Kia's van bekenden. Ik zou voor deze EV3 dan ook een winterverbruik van ca. 16 - 18 kwh verwachten. Ik vind het echt heel vreemd dat het verbuik van deze EV3 zoveel hoger is. Ik vraag me bijna af of er niet iets mis is met dit exemplaar.
Voor mij is de achilleshiel de plaats van de laadpoort, niet die ene maand dat je verbruik ietsje hoger is. Voor een auto in dit segment snap ik niet waarom ze de laadpoort zo onhandig hebben geplaatst aan de bijrijderskant. Veel "smalle" opritten of garages heb aan 1 zijde een muur en dan laat je juist ruimte aan de kant waar de bestuurder instapt, maw geen enkele ruimte meer om je laadpoort te bereiken.
@ Als ik de auto omdraai kan ik niet meer uitstappen (daar zit muur), en dan zit de laadpoort in het looppad. Ik woon in een twee onder een kap woning met gedeelde oprit.
Ik krijg de mijne (zakelijke lease) eind maart. Maar met 22 graden inclusief stoelverwarming , allemachtig wat een sauna. Ik vind het niet gek dat ie zoveel verbruikt. Ik maak me geen zorgen.. ik heb voldoende aan 19 vanwege de stoelverwarming, ik draag s winters toch thermo-onderkleding want kantoor is vaak ook koud 😅
Warmtepomp bij een EV is cruciaal. Voor mij is het laten staan of overwegen tot aankoop. En je krijgt betere inruilwaarde voor terug. Momenteel in deze weersomstandigheden koud en regenachtige weer, heb ik een gebruik van tussen 1 KWh 5,7 of 6 km. Dat is veel beter dan deze Kia EV3 zonder warmtepomp. Ikzelf rij in een Kia e Niro 64 KWh met een warmtepomp.
De range is echt schrikbarend laag als je met 100 km/h al niet eens onder de 20 kwh komt. 100 is geen snelheid, als je gewoon 120/130 rijdt dan kom je dus uit op een verbruik van minstens 25 kwh plus als het niet meer is. Dan blijft er (met name bij lange ritten) erg weinig over.
Verbruik bij kou (1-4 graden C) is dus een stuk hoger (22kw op 100 km) dan bij 12 graden (16kw op 100km), maar is dat niet bij elke elektrische auto zo? (Ook een benzine auto gebruikt bij kou overigens meer. Om dit bij de EV3 te wijten aan het ontbreken van de warmtepomp vind ik nogal simpel. Een directe vergelijking met andere auto’s ontbreekt. Dus ontbreken warmtepomp zorgt voor hoger verbruik is voor mij niet meer dan een mening.
In de configurator in België kan ik bij de laagste uitvoeringen de warmtepomp als optie 1000,- kiezen. Bij de hogere uitvoeringen is die standaard. Ik kan ook veel meer opties en pakketten kiezen dan op de Nederlandse site. Raar dat dit zo veel verschilt van Nederland.
Je kunt hoog of lag springen, in Nederland heb je een warmte pomp nodig. over een paar manden komt de nieuw tesla y met standard warmte pomp. en waarschijnlijk net zo duur as de kia ev3 gt versie.
Mijn Kona 64 kw van 2020 is toch echt een heel stuk efficiënter in de winter en dan rijnik nog veel korte stukken zodat de verwarming veel moet werken om de cabine vanuit kou weer op temperatuur te krijgen. Voor mijn gevoel hebben de koreanen niet erg veel progressie geboekt de laatste 4 jaar alleen in de grote van het batterijpakket. De Chinesezen doen dat vele malen beter.
Ik rij ook een Kona uit 2020 die dit jaar aan vervanging toe is. Het is een hele prima auto waarvan ik kan beamen dat hij efficiënt is. Maar nieuwere auto's rijden toch wel echt fijner. Na proefritten voelde de oude Kona ook wel verouderd. Overigens zou ik als ik geen lease zou rijden de oude Kona als tweedehands auto zeker overwegen. Hij kan nog prima mee en is erg betaalbaar.
Ik rij hem prive max 12k per jaar en met die inruilprijzen hoop ik dat ie het nog lang volhoud hij bevalt heel goed en ik vind m erg comfortabel en efficiënt rijden de oude schijnt zelfs efficiënter dan de nieuwe Kona al zal de wegligging van nieuwere ev's waarschijnlijk beter zijn@@LinkeHarryB
@@LinkeHarryBHeb je al een idee voor de vervanger? Als Konarijder kom ik bij het vergelijken vaak toch weer bij de Kona uit, een veilige keuze. Kia is voor mij ook een optie. Chinezen hebben toch nog aardig wat nukken en minder fysieke knoppen. Europese merken ben ik nog niet uit. Tesla is heden ten dage not done.
@fritslevie4461 Inmiddels kan ik financieel gezien een niveau hoger aan en heb ik een EV6 GT-Line besteld die ik als het goed is in april mag ontvangen. Eigenlijk wilde ik een Zeekr 001 Performance, maar met de importheffingen werd die te duur. Qua rijprestaties, formaat en interieurafwerking was de Zeekr zonder enige twijfel en met afstand de beste auto die ik proefgereden heb. Ik baal dus in die zin wel een beetje van de importheffingen. Toch is de EV6 ook echt een hele fijne auto! Ik kijk ernaar uit om erin te mogen rijden. Ik heb me wel laten vertellen dat de nieuwe Kona met name qua interieurafmetingen een goede vooruitgang ten opzichte van de vorige is. En ik wil ook Musk niet meer steunen nu hij zo gek geworden is.
Mijn ev6 gt-line awd is zuiniger als de ev3😮 met 0 graden reed ik rond de 20 kw en vandaag met 4 graden 17 kw ,staat wel in eco en verwarming op 20 graden
Ik was bijna zover om deze auto als serieuze kandidaat te zien als mijn nieuwe auto. Maar na deze constateringen zie ik er vanaf. Heel jammer dat de actieradius zo laag uitkomt in de winterperiode. Ik hoop dat dit in de toekomst verbeterd gaat worden.
Ben ik wel benieuwd welke het dan gaat worden; technisch gezien wordt het verbruik met een warmtepomp bij koudere dagen en dezelfde binnentemperatuur weliswaar iets beter/minder, maar het betekend wel extra gewicht en ook dat heeft zo z'n prijs/verbruik (of het nu koud is of niet). Kortom: het is nogal discutabel wat de zin/onzin is van zo'n warmtepomp. Daarnaast: Ik zou niet zomaar afgaan op de nogal kortzichtige conclusie dat het een energieslurper in de winter is; dat heeft echt elke BEV: Dat is 100% zeker. Dat deze auto (als 1 van de weinige) dat kan weergeven (en hoe betrouwbaar is dat eigenlijk?) is leuk, geeft wat inzicht, maar om hem daarom te laten staan lijkt me, zoals gezegd, nogal kort door de bocht. PS: ik ben geen voorstander/verkoper van KIA (Ik heb deze wel op mijn wensenlijstje staan, maar voorlopig nog niet omdat mijn partner de hulpsystemen (piepjes en aanwijzingen ed) niet zo kan waarderen (en die wil ze ook niet elke rit uitzetten...maar dat zal bij andere nieuwe auto's in meer of mindere mate hetzelfde zijn).
Voor onze engineers zijn ook EV3's besteld, long range, helaas de basis versie. Na het horen van deze review word ik, 1 van de engineers, tot nu toe niet echt opgewekt. Wanneer je puur kijkt naar de aanschafprijs kun je wel bedenken waarom hiervoor is gekozen, een Tesla model Y is misschien wat duurder maar biedt veel meer opties in de basis, ik vraag mij af of je met een EV3 goedkoper uit bent ten opzichte van een Tesla model Y. Het bedieningspaneel in een Tesla model Y is wel echt heel groot en snel, hopelijk is de EV3 bediening dat ook. Even een opmerking over de OTA, als ik het goed gelezen heb krijg je 1 jaar lang gratis online verbinding en 2 x een OTA, daarna moet je of betalen of zelf met een USB key aan de slag gaan. Misschien verkeerd gelezen maar ik schrok daarvan. Vervelend om te zeggen, pas meegereden in een nieuwe Tesla model Y, maar daar krijg je gewoon onbeperkt data, onbeperkt OTA volgens de leaser van die auto (als hij liegt dan ik ook). Uiteindelijk denk ik dat een Tesla, wat je er ook van vindt, meer heeft qua opties dan de EV3. Afwachten maar....
Ik zie toch echt een trend. Alle recente EV's met een hoekige koets hebben een ongunstig verbruik (Volvo EX30, Ford Explorer EV, Kia EV3) terwijl alle afgeronde recente EV's (Tesla en de Chinezen) een gunstig verbruik hebben. Kan geen toeval zijn?
Goede review Irwin, Conclusie: koop geen EV zonder een warmtepomp zeker niet in ons gurige kikkerlandje..... Hopelijk ziet Kia dit ook! Mijn e Niro heeft wel een warmtepomp en dat vind ik erg belangrijk! Verbruik daalt hierdoor zeker 75% dat geld wel voor het klimaat gedeelte, dat dan weer wel. Is toch nog steeds aanzienlijk.... Automatisch voorruit ontwazen, doet Hyundai beter, dat merk ik ook bij mijn Kia, maar ja niks aan te doen.
veel te duur. voor te weinig kijk eens naar de cupra born en de 16000 dollar die hij op dit moment goedkoper is geworden in australie in januari dat is de enige duitse(spaans) auto die mee kan komen en goed is
Ben ik de enige die dit een afgrijselijk lelijke auto vind? 50K mag dan wel erg goedkoop zijn voor een nieuwe auto, maar het blijft een lelijk hok. Mijn vriend zou daar ook foto's van maken, maar dan om door te sturen met een grappige tekst eronder.
Als je hem aan de stekker hangt bij het opwarmen voor vertrek, gebruik je met een warmtepomp net zo veel als een ptc heater tijdens het rijden, omdat de auto afkoelt tijdens het rijden en de cop daalt naar 1. De opwarm cyclus met een ptc heater is 2x zo snel als warmtepomp, en alleen de opwarm cyclus kost 2x zo veel meer energie. Ipv 1 kWh gebruik 2,5-3 kWh. Die warmtepomp van een paar 1000 euries is het geld niet waard? Je verwarmt ook met 1 kWh uit de stekker de hv batterij op voor vertrek, waardoor je vertrekt met een opgewarmde hv batterij en krijgt daardoor meer range terug. Dit kan je niet tijdens het rijden voor elkaar krijgen omdat alle warmte onderweg ergens vandaan moet komen en ook energie kost, ptc of warmtepomp, energie moet ergens vandaan komen. Ook tijdens het rijden een hv batterij opwarmen kost meer energie dan stilstaand vanwege afkoelende rijwinden. Als de hv batterij op temperatuur is door de kabel, wordt hij nooit niet bijverwarmt tijdens het rijden, en blijft hij de hele rit op juiste tempertuur, juist bij 1-4 Celcius buitentemperatuur als zelf gezien in praktijk. Alleen als je kouder gaat koelt hij af, maar dat komt in Nederland bijna niet zo veel voor. Je pretendeert een objectieve journalist te zijn, maar je moet nog veel huiswerk doen lijkt het. Een voorbeeld uit eigen gebruik, als ik een opwarm cyclus doe zonder kabel heb ik 18.5 kWh/100km. Maar opwarmen met stekker erin 16.6 kWh/100 km bij exact dezelfde snelheden (zal het vermelden 80-85 km/u), buiten temperaturen, en wind/regen situaties op een rit van 350 km. Bij lage SoC dc snelladen is een recept om je hv batterij om zeep te helpen, je zou eens wat respectvoller met die grondstoffen moeten omgaan. Op zich bij die snelheden (100 km/u en niet voorverwarmt vertrekken), hele goede prestaties van Kia. Je review over gebruik van de verwarming moet naar een beter niveau. Je review over gezond gebruik van DC snelladen moet ook naar beter niveau, want je zal en moet altijd met SoC 10 gaan snelladen, want dat staat op die lijstjes. Kijk naar de autoweek degradatie testen. Uit mijn eigen praktijk: 8 jaar oude nmc met dezelfde capaciteit, degradatie nagenoeg 0%, zonder nul keer snelladen in 8 jaar tijd). Rij langzamer (80 met vrachtwagens mee) en bespaar snelladen, wat de hv batterij zeer veel laat slijten. Als je teveel energie verbruikt, langzamer rijden, per defenitie, 60 km/uur is doorgaans het meeste efficienste punt, zeker met IPVMsynRM, met hairpin design in de stator, zonder versnellingen. Het heeft doorgaans het meeste efficienste punt tussen 60-80 km/uur. Maar of dat in de Kia zo is? Daar rep je met geen woord over, en moet je review ook naar veel beter niveau toe. Ik denk zo maar dat KIA weer zijn best doet een top product af te leveren. Als je ziet wat je krijgt, moest men daar zo 8 jaar geleden nog wel wat meer voor betalen.
De grap van een warmtepomp is dat deze de energie uit de buitenlucht haalt, ook als het vriest en van 1kWh elektrische energie 4kWh warmte-energie kan maken. Dat kan een PTC dus niet. Het heeft er alle schijn van dat je de werking van een warmtepomp niet begrijpt.
@@MrNollemanswat bedoel je met: het dalen van de buitentemperatuur is onvermijdelijk als je gaat rijden? Overigens eens met het probleem dat de cop van een wp sterk daalt wanneer je hem het hardst nodig hebt. Daarom zijn de hybride wp systemen voor huizen ook ietwat discutabel
Helemaal correct die warmtepomp moet temperaturen ver onder de nul graden gaan maken om warmte te kunnen onttrekken aan de buitenlucht van 0-3 graden Celsius. Het rendement van de warmtepomp daalt dan naar 1,5, tel daar het extra gewicht van de warmtepomp bovenop en de besparing is nihil. Daarnaast heeft een warmtepomp meer tijd nodig dan de PTC heater. De PTC heater heeft misschien 5 kw nodig in het eerste kwartier, terwijl de warmtepomp er langer over doet en wel wat minder verbruikt over die tijd. In totaal zal het verschil niet zo groot zijn. Ik heb er lang naar moeten zoeken, maar alles wijst erop dat een warmtepomp rond de 5% minder energie verbruikt. Dit is op een accupakket van 80kW -> 4 kw. Dit zal dus maximaal 20-30km range schelen. Ik ga voor de Kia EV6 en na wikken en wegen dus zonder WP bestelt, maar het voordeel is dat die tot 90% batterij mega snel laad, dus die 5% die ik extra moet laden, merk ik niet!
@@MrNollemans best vijandig en onaardige reactie, maar goed. Weet u het verschil tussen temperatuur en gevoelstemperatuur? De cop van een warmtepomp is afhankelijk van de werkelijke buitentemperatuur en die wordt niet lager als je gaat rijden. Zou mooie boel worden. Iedereen rijden, klimaatprobleem opgelost.
Wat een gedoe en planning om te gaan "laden" seg en dat na ocharme goed 350km😂. Dan nog een half uur kwijt om terug misschien 250km te kunnen rijden, pffff.. ik blijf wel met mijn benzine auto rijden waar ik na 700km slechts 3 minuten nodig heb om te "tanken"😊.
Wat zegt diene toch? Je hebt nog niet eens een opbergruimte die afgedekt is in de midden tunnel. Vind top auto, maar die tafel slaagt op niets. Meeste gaan net niet snelladen en vele mogen ook niet even werken buiten « beveiligde »omgeving. Maar dat laatste is nu minder belangrijk. Snelladen betaal je je blauw. Ik merk bij mijn Kia geen meerverbruik, altijd op 19,5 of’20 graden. Net 185km gereden (waarvan 170autotrade 120km/u want België), met winterbanden 5,6liter benzine per 100. 448km vandaag. Range van mijn Kia Ceed 775km. Beetje staan taffelen en blauw betalen aan de snellader neen merci, onze EV lag snel buiten.
Ook eindelijk een recensie die meer vertellen over de route planner en batterij pre heating 👍
Heatpump vergelijk bij ID3 is verschil van 7%, bij iets hogere temperaturen van rond de nul graden celsius wordt zelfs een kleiner verschil opgegeven. Ik vind de test in dit filmpje veel betrouwbaarder dan zeggen dat de KIA EV3 onzuinig is door het missen van de warmtpomp.
ua-cam.com/video/pWMqLl3n5h0/v-deo.html
ua-cam.com/video/6nJamTspSM0/v-deo.html
Ook de range test van ID7 waar hij test hoeveel verwarming van auto aan range kost en dat is op een volle accu 35km --> laten we zeggen 10-12% van de batterij. Hij heeft dan nog steeds lagere verbruiken bij 125km/h t.o.v. de Kia ev3 --> ID 7 is wel een stukje groter.... ua-cam.com/video/YdWbksKp7FA/v-deo.html
Op 10-12% van de batterij kun je met een warmtepomp circa 6% besparen? Dat is op een batterij van 80kWh --> circa 4kWh --> Bij snelladen op de lange afstand is dat niets. Daarnaast als je grote afstanden rijdt met je gezin in de auto, heb je 4 kachels bij die samen 500W produceren.... Dus zal het verschil nog kleiner zijn.
Luchtweerstand stijgt bij lagere temperaturen, dit zal een grotere impact hebben op een hoekigere auto zoals de EV3.
30K views en 375 likes... Waarom ik het toch zo moeilijk om op dat duimpje te klikken? Hij steekt zoveel tijd in deze video's en levert echt goeie content. Wat moet je als contentcreator nog meer doen om geapprecieerd te worden? Doe zo voort Irwin! mijn duimpje heb je alvast!
Is niet goed over nagedacht.
Als je een warmtepomp hebt, kan je toch niet tegelijkertijd verwarmen en ontvochtigen met de airco?
Die warmtepomp schrappen is gewoon een ordinaire bezuiniging van de Nederlandse importeur. In andere landen wordt hij wel geleverd met warmtepomp en mijn Kia Niro uit 2019 heeft ook gewoon een warmtepomp.
Chappeu, je laat eindelijk meer beelden van de auto zien, in plaats jezelf continu in beeld te brengen. Ga zo door ;).
Lees zojuist een bericht van BYD dat binnenkort de BYD Atto 2 compact cross-over wordt uitgebracht. Gelet op de buiten en binnenmaten is dit een regelrechte concurrent voor de KIA EV3. De BYD auto's kenmerken zich door afgeladen te zijn met alle mogelijk te bedenken opties waar je bij KIA en andere merken dik voor moet betalen. Voor de grotere Atto3 betaal je 37k, deze Atto2 zal dus lager starten in de prijslijsten. Ben benieuwd.
Als ik naar mijn collega's kijk met een Skoda Enyaq 85 en de Tesla model Y is het winterverbruik vergelijkbaar met de Kia EV3. Het ligt niet zozeer aan de auto, maar aan de accu techniek. Het maakt voor het winterverbruik weinig uit welke van de 3 auto's je koopt.
Dit dus, ik kijk naar reviewers die natuurlijk bijna allemaal in de winter de EV3 aan het testen zijn en iedereen klaagt over het verbruik terwijl als je dit vergelijkt met veel duurdere EV's dan zie je het soortgelijke verbruik terug.
Overigens, de warmtepomp is alleen handig voor lange ritjes, denk aan 30 minuten en langer en zelfs dan kan het 10 tot 20 procent schelen, dat is zeker niet niks maar mensen doen zich voor alsof je 100 kilometer range misloopt als je geen pomp hebt, het stoken van de auto aan het begin van je rit is even dorstig met stroomverbruik als je wel een warmtepomp hebt
Waarom rijd je met 21+ graden in de winter? Zelfs zonder jas in normale winterkleding is 19,5-20 graden aangenaam zat toch?
In auto's als Kia en Hyundai is 21.5 volgens mij 20°. Klopt helemaal niets van
Welke vind je zelf de beste auto ? De kona of deze ev3? Je vond de kona ook een hele leuke auto in je review.
Ik heb zelf sinds vorige week de Standard Range EV3 met warmtepomp (België) en had afgelopen weekend een rit van net iets meer dan 200km. Met temperaturen onder 0°C, kwam ik net onder de 17 kWh/100km . Percentage verwarming kwam op 7% met klimaat op automatisch 20°C. Cruisecontrol op 120 km/u en een gemiddelde van 99km/u ben ik uiteindelijk met net geen 20% aangekomen. In ieder geval blij dat ze die warmtepom5in België wel hebben
Ik haal gemiddeld 18kWh tot 19kWh (zonder warmtepomp) dus dat vind ik nog wel meevallen.
Maakt dus geen verschil.
@@DrVagaxraar verhaal van deze beligische meneer.
Een warmte pomp gebruikt ook energie. Dat moet je er ook weer bij laden. Volgens mij scheelt het allemaal niet zoveel. Blijkt ook uit diverse onderzoeken.
Waarom geen dieselkachel? Warmtepomp als het buiten vriest ?
Er zijn reviewers die zich kunnen beredeneren op het weglaten van de warmtepomp (het effect op korte ritten + prijs verschil) en sommige die er de laserfocus op leggen en nagenoeg de complete auto er mee naar beneden houden, zoals meerdere comments doen weten lijkt er niet heel veel onderzoek te zijn gedaan naar de daadwerkelijke efficientie van de warmtepomp en dus ook het effect er van, helemaal bij korte ritjes van onder de 30-40 kilometer is het minder efficient, het is dan ook niet zo dat die er gratis bij zou komen, de gehele auto zou natuurlijk duurder worden, bij de Elroq zijn er genoeg die geen warmtepomp nemen omdat ze die 1000 euro optie kosten er nooit uit krijgen.
Ga jij ook nog de cupra Tavascan test rijden??
Fijne test!
Oei dat verbruik is niet mals😢
Range is toch altijd nog wel een uniek verkooppunt….
Mooie auto maar het ontbreken van een warmtepomp en het verbruik in de winter zou ik deze toch links laten liggen
Ah, in mijn ID3 zet ik in de winter gewoon de temperatuur op de climate control 3,5 graad omlaag en gebruik ik de stoel- en stuurverwarming in plaats daarvan. Daarmee bij 0 graden 16,6kWh gehaald. Warmtepomp zou mooi zijn maar zo gaat het ook goed.
Als ik dit artikel zie, de reacties lees lijkt mij het rijden met de EV hogere wiskunde. Iets waar ik geen zin in heb. Volgooien en rijden. Maar wat een bagger actieradius. Overigens lees ik veel meerijden met vrachtwagens reacties. Nee de EV zal nog veel moeten verbeteren en mooier worden. Want ook dit interieur is samen met de Tesla een koele wachtkamer bij de tandarts.
Het ontbreken van opbergruimte die je af kunt sluiten vind ik juist een stomme keuze. Je zonnebril, laadpasjes etc moet je blijkbaar in dat open vak tussen de voorstoelen leggen. Wordt dan altijd rommelig en mogelijk inbraakgevoelig.
Niet iedereen zal tijdens laadstops zijn video’s moeten editten (de meesten niet 😉). Dat tafeltje is leuk bedacht, maar wat mij betreft echt een enorme misser.
mee eens, dat tafeltje zal voor de meesten nutteloos zijn.
Een tafeltje een misser. Was een asbak vroeger ook een misser als je niet rookte.
Dus er is altijd wel iets wat je misschien niet nodig hebt.
@ het is in de plaats gekomen van iets dat ik wel nodig heb, bergruimte die ik kan afsluiten (dat geef ik ook aan hierboven)
Dat is heel wat anders dan je vergelijk met een asbak.
Misschien gemist ergens maar hoe koelt de EV3 als het buiten warm is? Hier zou de warmtepomp ook een efficiënte rol kunnen spelen.
Geweldig review.
Probeer 't aantal smakgeluiden
aub te beperken.
Ik heb in mijn oude e-Niro van dik 4 jaar oud met deze temperaturen een verbruik van rond de 15 tot 16 kwh per 100 km. En zomers zit ik daar natuurlijk ruim onder. Deze cijfers zijn normaal voor electrische Kia's van bekenden. Ik zou voor deze EV3 dan ook een winterverbruik van ca. 16 - 18 kwh verwachten. Ik vind het echt heel vreemd dat het verbuik van deze EV3 zoveel hoger is. Ik vraag me bijna af of er niet iets mis is met dit exemplaar.
Voor mij is de achilleshiel de plaats van de laadpoort, niet die ene maand dat je verbruik ietsje hoger is. Voor een auto in dit segment snap ik niet waarom ze de laadpoort zo onhandig hebben geplaatst aan de bijrijderskant. Veel "smalle" opritten of garages heb aan 1 zijde een muur en dan laat je juist ruimte aan de kant waar de bestuurder instapt, maw geen enkele ruimte meer om je laadpoort te bereiken.
Dan draai je toch je auto om?
@ Als ik de auto omdraai kan ik niet meer uitstappen (daar zit muur), en dan zit de laadpoort in het looppad. Ik woon in een twee onder een kap woning met gedeelde oprit.
Als iedereen de poort daar heeft heeft de kia een makkelijkere plek te zoeken;)
@@gerard3797te laat.
Dus zonder warmte pomp ook geen airconditioning in de zomermaanden 😮 daarvoor heeft Spanje wel een warmtepomp
50K is toch wel even slikken qua prijs. Daar heb je ook een Tesla Model Y long range voor.
Verbruik vergelijkbaar met de ID3. Ook daar werkt de klimatisering belachelijk slecht overigens
Ik krijg de mijne (zakelijke lease) eind maart. Maar met 22 graden inclusief stoelverwarming , allemachtig wat een sauna. Ik vind het niet gek dat ie zoveel verbruikt. Ik maak me geen zorgen.. ik heb voldoende aan 19 vanwege de stoelverwarming, ik draag s winters toch thermo-onderkleding want kantoor is vaak ook koud 😅
Ik ga ‘m vanaf vrijdag rijden en heb daar heel veel zin in 😊
Ziet er geweldig uit!
Warmtepomp bij een EV is cruciaal. Voor mij is het laten staan of overwegen tot aankoop. En je krijgt betere inruilwaarde voor terug.
Momenteel in deze weersomstandigheden koud en regenachtige weer, heb ik een gebruik van tussen 1 KWh 5,7 of 6 km. Dat is veel beter dan deze Kia EV3 zonder warmtepomp.
Ikzelf rij in een Kia e Niro 64 KWh met een warmtepomp.
De range is echt schrikbarend laag als je met 100 km/h al niet eens onder de 20 kwh komt. 100 is geen snelheid, als je gewoon 120/130 rijdt dan kom je dus uit op een verbruik van minstens 25 kwh plus als het niet meer is. Dan blijft er (met name bij lange ritten) erg weinig over.
Verbruik bij kou (1-4 graden C) is dus een stuk hoger (22kw op 100 km) dan bij 12 graden (16kw op 100km), maar is dat niet bij elke elektrische auto zo? (Ook een benzine auto gebruikt bij kou overigens meer. Om dit bij de EV3 te wijten aan het ontbreken van de warmtepomp vind ik nogal simpel. Een directe vergelijking met andere auto’s ontbreekt. Dus ontbreken warmtepomp zorgt voor hoger verbruik is voor mij niet meer dan een mening.
Poeh mijn EV9 verbruikt net zo veel als ik normaal rijdt...
In de configurator in België kan ik bij de laagste uitvoeringen de warmtepomp als optie 1000,- kiezen.
Bij de hogere uitvoeringen is die standaard. Ik kan ook veel meer opties en pakketten kiezen dan op de Nederlandse site.
Raar dat dit zo veel verschilt van Nederland.
We gaan maar naar België emigreren. Altijd al zo dat de autos in Nederland een karige uitvoering zijn.
@@Fred_Krop jullie BPM is een lelijk iets 😏
Je kunt hoog of lag springen, in Nederland heb je een warmte pomp nodig. over een paar manden komt de nieuw tesla y met standard warmte pomp. en waarschijnlijk net zo duur as de kia ev3 gt versie.
Huidige Tesla heeft ook al warmptepomp. Al een paar jaar.
Mijn Kona 64 kw van 2020 is toch echt een heel stuk efficiënter in de winter en dan rijnik nog veel korte stukken zodat de verwarming veel moet werken om de cabine vanuit kou weer op temperatuur te krijgen. Voor mijn gevoel hebben de koreanen niet erg veel progressie geboekt de laatste 4 jaar alleen in de grote van het batterijpakket. De Chinesezen doen dat vele malen beter.
Ik rij ook een Kona uit 2020 die dit jaar aan vervanging toe is. Het is een hele prima auto waarvan ik kan beamen dat hij efficiënt is. Maar nieuwere auto's rijden toch wel echt fijner. Na proefritten voelde de oude Kona ook wel verouderd. Overigens zou ik als ik geen lease zou rijden de oude Kona als tweedehands auto zeker overwegen. Hij kan nog prima mee en is erg betaalbaar.
Ik rij hem prive max 12k per jaar en met die inruilprijzen hoop ik dat ie het nog lang volhoud hij bevalt heel goed en ik vind m erg comfortabel en efficiënt rijden de oude schijnt zelfs efficiënter dan de nieuwe Kona al zal de wegligging van nieuwere ev's waarschijnlijk beter zijn@@LinkeHarryB
De Kona heeft volgens mij zowel een PTC verwarmingselement als een warmtepomp.
@@LinkeHarryBHeb je al een idee voor de vervanger? Als Konarijder kom ik bij het vergelijken vaak toch weer bij de Kona uit, een veilige keuze. Kia is voor mij ook een optie. Chinezen hebben toch nog aardig wat nukken en minder fysieke knoppen. Europese merken ben ik nog niet uit. Tesla is heden ten dage not done.
@fritslevie4461 Inmiddels kan ik financieel gezien een niveau hoger aan en heb ik een EV6 GT-Line besteld die ik als het goed is in april mag ontvangen. Eigenlijk wilde ik een Zeekr 001 Performance, maar met de importheffingen werd die te duur. Qua rijprestaties, formaat en interieurafwerking was de Zeekr zonder enige twijfel en met afstand de beste auto die ik proefgereden heb. Ik baal dus in die zin wel een beetje van de importheffingen. Toch is de EV6 ook echt een hele fijne auto! Ik kijk ernaar uit om erin te mogen rijden. Ik heb me wel laten vertellen dat de nieuwe Kona met name qua interieurafmetingen een goede vooruitgang ten opzichte van de vorige is. En ik wil ook Musk niet meer steunen nu hij zo gek geworden is.
Mijn ev6 gt-line awd is zuiniger als de ev3😮 met 0 graden reed ik rond de 20 kw en vandaag met 4 graden 17 kw ,staat wel in eco en verwarming op 20 graden
Ik was bijna zover om deze auto als serieuze kandidaat te zien als mijn nieuwe auto. Maar na deze constateringen zie ik er vanaf. Heel jammer dat de actieradius zo laag uitkomt in de winterperiode. Ik hoop dat dit in de toekomst verbeterd gaat worden.
Iedere elektrische auto heeft dat in de kou.
Ben ik wel benieuwd welke het dan gaat worden; technisch gezien wordt het verbruik met een warmtepomp bij koudere dagen en dezelfde binnentemperatuur weliswaar iets beter/minder, maar het betekend wel extra gewicht en ook dat heeft zo z'n prijs/verbruik (of het nu koud is of niet). Kortom: het is nogal discutabel wat de zin/onzin is van zo'n warmtepomp.
Daarnaast: Ik zou niet zomaar afgaan op de nogal kortzichtige conclusie dat het een energieslurper in de winter is; dat heeft echt elke BEV: Dat is 100% zeker.
Dat deze auto (als 1 van de weinige) dat kan weergeven (en hoe betrouwbaar is dat eigenlijk?) is leuk, geeft wat inzicht, maar om hem daarom te laten staan lijkt me, zoals gezegd, nogal kort door de bocht.
PS: ik ben geen voorstander/verkoper van KIA (Ik heb deze wel op mijn wensenlijstje staan, maar voorlopig nog niet omdat mijn partner de hulpsystemen (piepjes en aanwijzingen ed) niet zo kan waarderen (en die wil ze ook niet elke rit uitzetten...maar dat zal bij andere nieuwe auto's in meer of mindere mate hetzelfde zijn).
@EK-lu2nm Een hybride dus.
Grappig, de climate control problemen heb ik identiek op mijn BYD Seal U
Maar die heeft teminste wèl een warmtepomp. BYD heeft de climatcontrol in een aantal modellen niet op orde.
Wordt binnenkort verholpen met een OTA update.
@@bloembloem9714 heb ontdekt dat het vaak wordt veroorzaakt doordat de recirculatie aan staat, maar die logica kan in een update ook aangepast worden
Gek, mijn winterverbruik is beter dan met de Niro en de batterijverwarming (dus geen warmtepomp) doet z'n werk. Echt niets te klagen.
Steek even de grens over en versier eens een EV3 mét warmtepomp voor een langere rit
Ik hoor niks over je 1 liter Fles 😅
ik zou nooit een Ev zonder warmtepomp kopen , zowel mijn cupra, EV6 GT en MG4 hebben een WP.
Hahaha.....
Voor onze engineers zijn ook EV3's besteld, long range, helaas de basis versie. Na het horen van deze review word ik, 1 van de engineers, tot nu toe niet echt opgewekt.
Wanneer je puur kijkt naar de aanschafprijs kun je wel bedenken waarom hiervoor is gekozen, een Tesla model Y is misschien wat duurder maar biedt veel meer opties in de basis, ik vraag mij af of je met een EV3 goedkoper uit bent ten opzichte van een Tesla model Y.
Het bedieningspaneel in een Tesla model Y is wel echt heel groot en snel, hopelijk is de EV3 bediening dat ook.
Even een opmerking over de OTA, als ik het goed gelezen heb krijg je 1 jaar lang gratis online verbinding en 2 x een OTA, daarna moet je of betalen of zelf met een USB key aan de slag gaan. Misschien verkeerd gelezen maar ik schrok daarvan. Vervelend om te zeggen, pas meegereden in een nieuwe Tesla model Y, maar daar krijg je gewoon onbeperkt data, onbeperkt OTA volgens de leaser van die auto (als hij liegt dan ik ook). Uiteindelijk denk ik dat een Tesla, wat je er ook van vindt, meer heeft qua opties dan de EV3. Afwachten maar....
Ik zie toch echt een trend. Alle recente EV's met een hoekige koets hebben een ongunstig verbruik (Volvo EX30, Ford Explorer EV, Kia EV3) terwijl alle afgeronde recente EV's (Tesla en de Chinezen) een gunstig verbruik hebben. Kan geen toeval zijn?
chinezen byd en goed verbruik?? lol
Goede review Irwin,
Conclusie: koop geen EV zonder een warmtepomp zeker niet in ons gurige kikkerlandje.....
Hopelijk ziet Kia dit ook! Mijn e Niro heeft wel een warmtepomp en dat vind ik erg belangrijk! Verbruik daalt hierdoor zeker 75% dat geld wel voor het klimaat gedeelte, dat dan weer wel. Is toch nog steeds aanzienlijk....
Automatisch voorruit ontwazen, doet Hyundai beter, dat merk ik ook bij mijn Kia, maar ja niks aan te doen.
Daar is het kikkerlandje weer. Uit welke eeuw kom jij?
veel te duur. voor te weinig kijk eens naar de cupra born en de 16000 dollar die hij op dit moment goedkoper is geworden in australie in januari dat is de enige duitse(spaans) auto die mee kan komen en goed is
In NL begint de Cupra Born bij €35K, de EV3 begint bij €37K. Zo groot is dat prijsverschil niet.
Ik zou zeggen, gauw er een paar importeren, ombouwen en verpatsen. Gaat jou vast lukken
Ben dan ook een trotse Cupra Born rijder. Heerlijke auto. En prachtig om te zien. Na ruim een jaar vind ik dat nog steeds.
@@adriaanvankammen8375 Zeker een mooie auto!
Prima auto voor in de zomer dus. In de overige drie seizoenen kun je beter wat anders rijden.....
Poeplelijke wielen en deze kleur is hopeloos. Wat ben ik toch blij met mn Vitara 1400 turbo. Zuinig, snel, 4x4, 700-800 km range en een topkachel.
Ben ik de enige die dit een afgrijselijk lelijke auto vind? 50K mag dan wel erg goedkoop zijn voor een nieuwe auto, maar het blijft een lelijk hok. Mijn vriend zou daar ook foto's van maken, maar dan om door te sturen met een grappige tekst eronder.
Als je hem aan de stekker hangt bij het opwarmen voor vertrek, gebruik je met een warmtepomp net zo veel als een ptc heater tijdens het rijden, omdat de auto afkoelt tijdens het rijden en de cop daalt naar 1. De opwarm cyclus met een ptc heater is 2x zo snel als warmtepomp, en alleen de opwarm cyclus kost 2x zo veel meer energie. Ipv 1 kWh gebruik 2,5-3 kWh. Die warmtepomp van een paar 1000 euries is het geld niet waard? Je verwarmt ook met 1 kWh uit de stekker de hv batterij op voor vertrek, waardoor je vertrekt met een opgewarmde hv batterij en krijgt daardoor meer range terug. Dit kan je niet tijdens het rijden voor elkaar krijgen omdat alle warmte onderweg ergens vandaan moet komen en ook energie kost, ptc of warmtepomp, energie moet ergens vandaan komen. Ook tijdens het rijden een hv batterij opwarmen kost meer energie dan stilstaand vanwege afkoelende rijwinden. Als de hv batterij op temperatuur is door de kabel, wordt hij nooit niet bijverwarmt tijdens het rijden, en blijft hij de hele rit op juiste tempertuur, juist bij 1-4 Celcius buitentemperatuur als zelf gezien in praktijk. Alleen als je kouder gaat koelt hij af, maar dat komt in Nederland bijna niet zo veel voor. Je pretendeert een objectieve journalist te zijn, maar je moet nog veel huiswerk doen lijkt het. Een voorbeeld uit eigen gebruik, als ik een opwarm cyclus doe zonder kabel heb ik 18.5 kWh/100km. Maar opwarmen met stekker erin 16.6 kWh/100 km bij exact dezelfde snelheden (zal het vermelden 80-85 km/u), buiten temperaturen, en wind/regen situaties op een rit van 350 km. Bij lage SoC dc snelladen is een recept om je hv batterij om zeep te helpen, je zou eens wat respectvoller met die grondstoffen moeten omgaan. Op zich bij die snelheden (100 km/u en niet voorverwarmt vertrekken), hele goede prestaties van Kia. Je review over gebruik van de verwarming moet naar een beter niveau. Je review over gezond gebruik van DC snelladen moet ook naar beter niveau, want je zal en moet altijd met SoC 10 gaan snelladen, want dat staat op die lijstjes. Kijk naar de autoweek degradatie testen. Uit mijn eigen praktijk: 8 jaar oude nmc met dezelfde capaciteit, degradatie nagenoeg 0%, zonder nul keer snelladen in 8 jaar tijd). Rij langzamer (80 met vrachtwagens mee) en bespaar snelladen, wat de hv batterij zeer veel laat slijten. Als je teveel energie verbruikt, langzamer rijden, per defenitie, 60 km/uur is doorgaans het meeste efficienste punt, zeker met IPVMsynRM, met hairpin design in de stator, zonder versnellingen. Het heeft doorgaans het meeste efficienste punt tussen 60-80 km/uur. Maar of dat in de Kia zo is? Daar rep je met geen woord over, en moet je review ook naar veel beter niveau toe. Ik denk zo maar dat KIA weer zijn best doet een top product af te leveren. Als je ziet wat je krijgt, moest men daar zo 8 jaar geleden nog wel wat meer voor betalen.
De grap van een warmtepomp is dat deze de energie uit de buitenlucht haalt, ook als het vriest en van 1kWh elektrische energie 4kWh warmte-energie kan maken. Dat kan een PTC dus niet. Het heeft er alle schijn van dat je de werking van een warmtepomp niet begrijpt.
Ja want ik zal wachten tot het zomer is om te snelladen. Ja neen dan raak ik niet aan mijn dagelijkse ritten.
@@MrNollemanswat bedoel je met: het dalen van de buitentemperatuur is onvermijdelijk als je gaat rijden? Overigens eens met het probleem dat de cop van een wp sterk daalt wanneer je hem het hardst nodig hebt. Daarom zijn de hybride wp systemen voor huizen ook ietwat discutabel
Helemaal correct die warmtepomp moet temperaturen ver onder de nul graden gaan maken om warmte te kunnen onttrekken aan de buitenlucht van 0-3 graden Celsius. Het rendement van de warmtepomp daalt dan naar 1,5, tel daar het extra gewicht van de warmtepomp bovenop en de besparing is nihil. Daarnaast heeft een warmtepomp meer tijd nodig dan de PTC heater.
De PTC heater heeft misschien 5 kw nodig in het eerste kwartier, terwijl de warmtepomp er langer over doet en wel wat minder verbruikt over die tijd. In totaal zal het verschil niet zo groot zijn.
Ik heb er lang naar moeten zoeken, maar alles wijst erop dat een warmtepomp rond de 5% minder energie verbruikt. Dit is op een accupakket van 80kW -> 4 kw. Dit zal dus maximaal 20-30km range schelen.
Ik ga voor de Kia EV6 en na wikken en wegen dus zonder WP bestelt, maar het voordeel is dat die tot 90% batterij mega snel laad, dus die 5% die ik extra moet laden, merk ik niet!
@@MrNollemans best vijandig en onaardige reactie, maar goed. Weet u het verschil tussen temperatuur en gevoelstemperatuur? De cop van een warmtepomp is afhankelijk van de werkelijke buitentemperatuur en die wordt niet lager als je gaat rijden. Zou mooie boel worden. Iedereen rijden, klimaatprobleem opgelost.
Mooi vind ik hem niet
Wat een verschrikkelijk lelijke auto. Strijkplank in het interieur en raar stofjes en vakjes. Nope
Misschien keigoed, maar ook keilelijk.
Wat een gedoe en planning om te gaan "laden" seg en dat na ocharme goed 350km😂. Dan nog een half uur kwijt om terug misschien 250km te kunnen rijden, pffff.. ik blijf wel met mijn benzine auto rijden waar ik na 700km slechts 3 minuten nodig heb om te "tanken"😊.
Keigoed….😂 zo goed als een kei. Wat een stompzinnig taalgebruik.
Wat zegt diene toch?
Je hebt nog niet eens een opbergruimte die afgedekt is in de midden tunnel.
Vind top auto, maar die tafel slaagt op niets.
Meeste gaan net niet snelladen en vele mogen ook niet even werken buiten « beveiligde »omgeving. Maar dat laatste is nu minder belangrijk.
Snelladen betaal je je blauw.
Ik merk bij mijn Kia geen meerverbruik, altijd op 19,5 of’20 graden.
Net 185km gereden (waarvan 170autotrade 120km/u want België), met winterbanden 5,6liter benzine per 100.
448km vandaag.
Range van mijn Kia Ceed 775km.
Beetje staan taffelen en blauw betalen aan de snellader neen merci, onze EV lag snel buiten.