@@erhanbuyurgan6548 insanın kaderi gayretine tabi kılınmıştır. Aynı şekilde Allahu Teala sabır , namaz ve dua ile isteyin buyuruyor. Ben Allah tealaya dua ettim onun yardımıyla bıraktım 3,5 sene oluyor. Güç kudret sahibi Allah teala aciz olan biziz Rabbim C.C. bırakmak isteyip yardım dileyene tez zamanda yardım eylesin. Amin.
Hocamdan, ordaki ve izleyen tüm müslüman kardeşlerimden dua istiyorum Allah rızası için. Rabbim bana eşime kızıma ve bırakmak isteyen kardeşlerime tez vakitte afiyetle kolaylıkla bırakmayı ıhsan etsin yokluğunu aratmasın tekrar geri döndürmesin bu illete
Sigarayı bırakmak isteyen ve haram olarak görmeyen kardeşlerime yazıyorum.İsraf olduğu için haramdır.Vücuda zarar verip,dolaylı intihara götürdüğü için büyük günahlardandır(bir insanı öldürmekten daha büyük günah).Kokusuyla verdiği eza ile ve bu yüzden hastanede yatıp,ilaç,hastane,tedavi masraflarını devlet bizim paralarımızla karşılıyor.Bununla da kul hakkına giriyor.Ben hiç birine hakkımı helal etmiyorum.İçen kardeşlerime soruyorum şimdi:SİGARANIN TADI CENNET'TEN DAHA MI GÜZEL ? SİGARASIZLIĞIN AZABI CEHENNEM'DEN DAHA MI ACI VERİCİ ? Bir de bu yüzden ölünce,geride bıraktığınız çocuklarınız nasıl sürdürecek hayatını ? Unutmayın.Hesap günü geldiğinde,BURASI GERÇEKTEN VARMIŞ diyeceksiniz ve orada sigaranın tadını bile unutacaksınız.Değer mi ??? Neolur bırakın kardeşim.Haram ve günahları bırakıp Allah'a sarılın,bakın hayatınız nasıl değişecek.Söz veriyorum.Allah'a emanet olun.
Allah razı olsun hocam.. Sigarayı bırakmak isteyen kardeşlerimize de yardımcı olsun.. Ben şahsen sağlık bakanlığını arayıp, sigaranın bu kadar kolay erişilebilir bir şey olmaması için, avm, market, bakkal, petrol gibi kolay erişilebilir yerlerde satışının yasaklanmasını, mevcut sigara içenlere aile hekimleri tarafından reçete yazılıp içtikleri miktar kadarını, eczanelerden reçetelerini göstererek almaları gibi bir öneride bulundum.. En azından bu alışkanlığı yeni gelen nesilden kolay erişebilirliği azaltarak kesmek yada azaltmak mümkün olabilir diye düşünüyorum..İçenler reçetesini alıp içebilir, ama en azından yeni gelen neslin elinin altından bunu kaldırmak lazım.. Hem sigara almak istediği zman reçetesini yazdırırken doktor ona zararlarını da anlatabilir, bırakmak için izlemesi gereken yolu da gösterebilir.. Eczane de ayrıca bırakmak için ilaçlarla da tanışabilir.. İnşaAllah bu önerim kabul olunur da genç kardeşlerimiz yüksek bağımlılık yapan bu illete bulaşmadan hayatlarını sürdürürler..
RABBİMİZ ! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme, bize tarafından RAHMET bağışla, lütfü en bol olan SENSİN. AMİN (Al-i İMRAN SÜRESİ-8.ayet) EY RABBİMİZ ! Unutur veya hataya düşerde bir kusur işlersek bizi onunla hesaba çekme. AMİN (bakara süresi-286.ayet)
Allah razı olsun. Hastalarıma bu konuyu bir türlü anlatamıyorum. İşin içinde bir de kul hakkı var, aile üyelerine ne kadar zarar verdiklerinin farkında değiller.
Allah razı olsun hocam konuyu çok güzel açtınız çok güzel toparladınız çok güzel ifade ettiniz çok teşekkür ediyorum konuya hakimiyetiniz ve anlatma derinliğiniz ve kemalatınız ve idrakınız takdire şayandır Allah razı olsun bazı zevatlar da böyle derinlemesine idrak ve anlatım ve izan maalesef yok
Sigara ile alakalı ihsan şenocak hoca efendinin sigara ile alakalı görüşünü dinlemenizi tavsiye ederim.hoca efendi çok güzel özetlemiş olayı.ihsan hocam hem ilim hem bilim adamı 😊
Saygıdeğer hocam, konuyu halkın anlayacağı dilde anlatırsanız daha iyi anlaşılır diye düşündüm,kelimelerin çoğu Arapça .Bir kısmını anlamakla birlikte bazılarını sözlüğe bakarak anlamaya çalışacağım .Meselâ; tahrimen, mekruh, tenzihen, vs.siz ve diğer hocalarımız biliyorsunuz.Ama biz devamlı kullanmadığımız için bu kelimeleri anlayamıyoruz.Bu kelimeyi söyler söylemez yani deyip ardından Türkçe anlamını söylerseniz kolay anlamamız için güzel olur. RUHUL FURKAN'da değerli hocamız Mahmud efendi hazretleri(ALLAH razı olsun) böyle yapmış.
@@reinatreinata kuranımız arapça saygı duyarım indiği dile laf söz edecek değilim. Lakin benim okuduğum kitabımda uyarıcıların kendi dilimizde olduğnu belirtir Rabbimiz. Arap milletine ingilizce inecek hali yoktu. İnsan içinden hangi dilde düşünüyorsa ibadeti o dildir.
Olmuyor kul hakki öyle birsey deil… zaten artik kapali alanlarda icilmiyor icilen yerlerede gitmiceksinizki etkilenmiceksiniz… adam tutupta senin yüzüne üfürüyorsa ozaman kull hakki olur…
Eroinden esrardan alkolden kat ve kat daha fazla öldürüyor.Bir ülkeye atom bombası at ölen kişi sayısı sigaranın 1 yılda öldürdüğü kişi sayısından daha az olur.
Bana bir oda dolusu altın verseler sigara içirtemezsiniz yine bana bir oda dolusu altın verseler sigara haramdırda dedirtemezsiniz ( ALİ HAYDAR efendi hazretleri kuddise sirruhu)
Dürr-ül-muhtar kitabının beşinci cildinde buyuruluyor ki: Hanefi âlim İbni Nüceymi Mısri, Eşbah kitabında diyor ki: Âyet-i kerimede ve hadis-i şeriflerde haram olduğu bildirilmeyen şeyler, aslı üzere helal olur. Veya helal ve haram diye hüküm verilemez. Hanefi ve Şafii âlimlerinin çoğu, böyle şeyler helal olur dedi. İbni Hümam, Tahrir kitabında da böyle söylüyor. Bunun için, Besmele ile kesildiği bilinmeyen hayvana ve zararı görülmeyen ota helal denir. Tütün de böyledir. Âlimlerin çoğuna göre, helaldir. Birkaçına göre ise, hüküm verilemez. [Uyun-ül-besair’de, Hamevi Eşbahı şerh ederken, (Buradan tütün içmenin helal olduğu anlaşılıyor) buyuruyor.] Hanefi âlimlerinden, Şam müftüsü, Abdürrahman İmadi, Hediye adındaki kitabında, (Tütün; soğan, sarmısak gibi mekruhtur) buyurdu. İbni Abidin, bu satırları açıklarken buyuruyor ki: Vehbaniyye şerhinde, (Tütün içmek ve satmak yasak edilmelidir) diyor. [Tütünü yasak eden dördüncü Murad han zamanında bulunan Şernblali de, (Halife mubahları yasak edince haram olur) diyerek, tütün yasak edilmeli demiş, fakat yine de haram veya mekruh dememiştir.] Mısır’da, Maliki âlimlerinin büyüklerinden Ali Echüri hazretleri tütünün helal olduğunu bildiren kitap yazıp, dört mezhep âlimlerinin, tütünün helal olduğunu bildiren fetvalarını nakletmiştir. Abdülgani Nablüsi hazretleri de tütünün mubah olduğunu bildiren, Essulhu beynelihvan kitabında diyor ki: Tütün bazılarına zarar verirse, yalnız bunlara haram olur, başkalarına haram olmaz. Bal, safra hastasına zarar verir. Fakat, başkalarına haram değildir. Her şey aslında helaldir. Haram veya mekruh diyebilmek için, delil lazımdır. Şarap habislerin en kötüsü iken ve Resulullah İslamiyetin bildiricisi olduğu halde, şaraba haram demedi. Âyet-i kerime ile yasak edilmesini bekledi. O halde, tütün içmek mubahtır, helaldir. Kokusu ise tab’an mekruhtur. Şer’an mekruh değildir. İbni Abidin hazretleri devam ederek buyuruyor ki: Tütün içmek Şafii’de haram değil, tenzihen mekruhtur. Hatta, zevce tütünü bırakınca, zarar görmezse, meyve gibi olur. Kocasının tütün parası vermesi lazım olur. Tütünü bırakınca, kadın zarar görürse, ilaç gibi olur. Tütünü haram sananların vesika olarak ileri sürdükleri, Berika kitabının sahibi Muhammed Hadimi hazretleri diyor ki: Bazıları, (Tütün ve kahve kullanmak da, âdette bid’attir. İkisi de haram değildir ve mekruh da değildir. Doğrusu da budur. Bunlara haram diyen, âdette bid’ati haram etmiş olur) dedi. Bize göre, kahve belki böyledir. Fakat, bunu da, kullanmamak daha iyidir. Çünkü, hakkında söz birliği yoktur. Tütüne gelince, haram olmadığı doğru ise de, mekruh olduğunda şüphe yoktur. Çünkü, helal olmasında söz birliği yoktur. Hadis-i şerifte, (Soğan, sarmısak yiyen, mescidimize gelmesin) buyuruldu. Çünkü, melekler pis kokudan incinir. Cüzzam, baras hastaları, yarası kokanlar, üzeri balık kokanlar da böyledir. Tütünü içmek de bunun için mekruh olur dedi. Salih olan kimse, bu hadis-i şeriften korkarak tütün içmez. (Berika)
Abdülgani Nablusi hazretleri diyor ki: Tütün ve kahve için çeşitli şeyler söyleniyor ise de, sözün doğrusu, ikisine de haram ve mekruh dedirtecek bir sebep yoktur. Her ikisi de, (Âdette bid’at)dir. Herhangi bir sebep göstererek bunlara haram diyen kimse, âdette bid’at olan şeye haram demiş olur. Âdette bid’ate haram denilemeyeceğini, cumhuri ulema bildirmiştir. (Hadika s.143) İsmail Hakkı hazretleri, ilk zamanlarında tütünün haram olduğunu yazmıştı. Çünkü, sultan Murad, tütün içmeyi yasak etmişti. İçen öldürülüyordu. Bu âlim, tütüne değil, tütün içmeye, idama sebep olduğu için haram demişti. Hükümet, tütün yasağını kaldırdıktan sonra, yazdığı kitabında, tütünün haram olmadığını bildirmiştir. [Bursa’da Orhan kütüphanesinde bu kitap vardır.] Maliki âlimlerinden Ali Echüri hazretleri buyuruyor ki: Tütün, aklı gidermiyor. Necis de değildir. Böyle olunca, tütün içmek haram değildir. Başka türlü zararlara sebep olursa haram olur. Zarar vermeyen kimseye haram değildir. Afyonu, aklı gidermeyecek az miktarda yemek caiz olduğu gibi, tütünü de aklı gidermeyecek miktarda içmek caiz olur. Bu ise, insanlara göre ve içilen miktara göre değişir. Bir kimsenin aklını gideren miktar, başkasının aklını gidermez. Tütün haramdır, diye kesin söylenemez. Bunu ancak din cahili olan söyler. Aklı gidermeyince, helal olduğu anlaşılmaktadır. Tütün, israf olduğu için haramdır da denilemez. Çünkü, mubah olan şeyi almak için verilen mal israf olmaz. Zararlı olduğundan haramdır demek de ilmi bir söz değildir. Çünkü, zarar verene haram olur. Zarar vermeyene haram olmaz. Hanefi âlimlerinden şeyh Muhammed Nihriri, uzman doktorun sözü ile veya tecrübe ile zarar verdiğini anlayan kimseye tütün içmek haram olur. Böyle kesin anlaşılmadıkça, helal olduğuna fetva vermiştir. Tütün hakkında bir hadis yoktur. Hanbeli âlimlerinden Meri bin Yusüf Mukaddisi, Tahkikul-burhan fi-şanid-duhan kitabında, başka zarar vermedikçe tütünün haram olmadığını, ateş dumanını ağza çekmek gibi olduğunu, bunun haram olacağını ise kimsenin bildirmemiş olduğunu yazmaktadır. Yeni meydana çıkan bir şey, mubaha benzerse mubah olur. Harama benzerse haram olur. Aklı olan bir din adamı, tütünü elbet mubahlara benzetir. Zarara sebep olmadıkça haram diyemez. Aklı gidermeyecek kadar tütün içmenin haram olmadığını dört mezhep âlimleri sözbirliği ile bildirmişlerdir. (Gayet-ül-beyan) Tütün, aklı giderir veya zarar verirse yahut nafakası vacip olanın nafakasını terke veya namazın vaktini kaçırmaya sebep olursa, haram olur. Başkalarının içmesi haram olmaz. Uyuşturucu maddenin aklı gidermeyen kadar az miktarını satmak da caizdir. (Celal-ül-hak fi keşfi ahvali şiraril-halk) Tütün içmek, alkollü içkiler ve afyon, morfin, esrar ve benzerleri uyuşturucu maddeler gibi, haram edilmemiştir. İbni Abidin, (Zebaih) kısmında, (Allahü teâlânın, helal ve haram diye açıklamadığı şey, Allahü teâlânın af ettiği şeylerdendir) hadis-i şerifini yazarak, haram olduğu bildirilmeyen ve haram edilmiş olanlara benzemeyen her şeyin mubah olduğunu göstermektedir. Kötü alışkanlık, haram işlemeye alışmak demektir. Haram olmayan şeyi kullanmaya kötü alışkanlık denmez. Boğazına düşkün olanlar, yiyeceğe benzetilemez diyerek de tütünü kötülüyorlar. Tütün bitkisini yakıp, dumanını çekmek, ihtiyaç değil, caiz olmaz diyorlar. Günnük, ud ağacı, tütsü otunu yakıp koklamak mubahtır. Bunlar, yenmez, içilmez, caiz olmaz denemez. Ölülerde ve dirilerde kullanılması sünnet olan şeyi de, yakılıp dumanı savruluyor diye, kötülenemez. Bunlar ve pis kokulu otlar, Araf suresindeki, (Yerden çıkardığı ziynet) kelimesine dahil olunmuştur. İbni Abidin hazretleri buyuruyor ki: (Çok yiyince sarhoş eden katı madde ve otların aslı temizdir, mubahtır.) (Redd-ül-muhtar 5/ 295) Bir kimseye zarar veren mubah şey, ona haram olur. Zarar vermediği kimselere haram olmaz. Aşırı içen bazı kimselere zarar verirse, bunların çok içmesi haram olur. Fakat, bunların az içmelerine ve zarar görmeyenlere de haram olur denilemez. Çoğu zarar veren şeyin azı da haram olur demek pek yanlıştır. Her şeyin çoğu zarar verir. Ekmeğin, suyun da çoğu, zarar verir. Bunun içindir ki, doyduktan sonra yemek haramdır. Fakat, çoğu zarar veriyor diye, az yemek, içmek, haram olur mu? Abdülgani Nablusi hazretleri buyuruyor ki: Yemesi, içmesi zararlı olanlar üçe ayrılır: 1- Öldürücü olanlar. Her zehir, cam tozu ve benzerleri böyledir. Bunları yemek, içmek haramdır. 2- Öldürücü olmayanlar. Toprak, çamur, kil ve benzerleri böyledir. Bunları çok yemek, içmek mekruh olup, zararsız miktarları mubahtır. 3- Organlarında zafiyet olanlara zarar verenler. Sağlam olanlara zarar vermezler. Bazı kimselere balık eti, süt, yumurta, biber gibi şeyler zarar verir. Bunlar, yalnız zarar verenlere haram, mekruh olur. Zarar vermeyenlere ise mubahtır. (Hadika) Tütüne zararlıdır diyenler üçüncü maddeye dahil ediyorlar. Her içeni öldürücü bir zehir olduğunu bildiren bir ilim adamı yoktur. Tütündeki nikotinden dolayı, günde bir iki sigara içen zehirlenir diyen de yoktur. Çünkü bu söz, havada, boğucu olan karbondioksit gazı bulunduğu için, nefes alan zehirlenir demeye benzer. Nikotinden çok daha zehirli olan siyanür asidi, acı bademde de vardır. Bu zehirden dolayı acı badem yemek haramdır, mekruhtur diyen yoktur. Her şeyi fazla yemek, içmek zararlı olur. Aşırı tütün içmek elbette zararlıdır. Bunun için sigara herkese zararlıdır, kansere sebep olur diyerek, günde 1-2 sigaranın da zararlı olacağını sanmak, bu yüzden haram veya mekruh demek ilme aykırıdır. Hanefi âlimi seyyid Ahmed Tahtavi diyor ki: Şafii âlimlerinin çoğu, tütüne tenzihen mekruh dedi. Hanefi mezhebinde, soğan, sarmısak gibi tenzihen mekruhtur. (Dürr-ül-muhtar haşiyesi) İbni Abidin, abdestin sünnetlerini anlatırken diyor ki: Pezdevi üsulünde denildiği gibi, haram olduğu açıkça bildirilmeyen her şey, sözbirliği ile mubahtır. Çünkü, Allahü teâlâ Bekara suresinde, (Yerlerde olan her şeyi sizin için yarattım) mealindeki âyet-i kerimede, hepsinin mubah olduğunu bildirmektedir. Tahrir kitabında bildirildiği gibi, Hanefi ve Şafii âlimlerinin çoğunluğuna göre, her şey yaratılışında helaldir. Ekmel-üd-din, (Pezdevi) şerhinde de böyle bildiriyor ve bir şeyin haram olduğunu işitmeyen kimselerin, o şeyi yemesi mubahtır diyor. İmam-ı Muhammed, (Leş ve şarap, yasak edildikten sonra haram oldu) diyerek, her şeyin aslında mubah olduğunu, yasak edilince haram olduklarını bildiriyor.
Aynen öyle geçmişteki islam alimlerinin en az günümüzde bilindiği kadar sigaranın zararlı olduğunu bildiklerinden şüphem yok onlar imanı tehlikeye girmesin diye haram diyememişler en azından şüpheli olduğu için haram kardeşim deyip çıkabilirlerdi bende mekruh zararlı olduğuna inandım
Slm aleyküm hocam cenabı allah ilminizi artırsın Bir soru sormak istiyorum Bir insan herhangi bir vaktin namazını kılarken Ayrı ayrı niyet lafzını söylemeden şöyle niyet etse Niyet ettim öğle namazını kılmaya dese ve başka niyet etmeden namazı sünnetleriyle beraber 10 rekatıda kılsa olurmu böyle bir niyetle kılınan namaz sahih olurmu
Uşak'ta yaşıyorum. Ara sırada olsa bazı sohbetlere katılıyorum. Her gittiğimde görüyorum , sohbete gelenlerin çoğunluğu sigara içiyor ( 100 kişi geliyorsa 95 kişi sigara içiyor) sigara içenlerin çoğu da sohbete ve zikir günlerine önem gösteren insanlar. Çok şaşırıyor ve üzülüyorum 😢
Mesela çok yemek insan sağlığına zararlı dir araba egzoz larindan çıkan gazlarda sağlığa zararlı dir bunlarda bu sebeplerden dolayı mekruhmu oluyor ben anlayamıyorum.sigarayi bırakmak istiyorum ama sagiligima zarar verdiği için değil ALLAH haram kıldığı için bırakmak istiyorum.Allah haram kilmissa hemen tövbe edip bırakmak istiyorum.yoksa sagligima zarar verdiği için diye bırakmak istemiyorum.yok sagligima zarar verdiği için haramsa Allah tan etimi ve kanımı daha hayırlısıyla değiştirmesi için Allah a yalvarmayi istiyorum
Buna lütfen beni Allah a daha yaklaşmaya sebep olacak bı cevap verin .. Allah sübhanAllah sizide benide ve bütün mümin kardeslerimide lütfu keremiyle affeylesin
Yani sigara zararlıdır ama haramdır diyemeyiz . mesela bir yüksek tansiyon hastasının tuz tüketmesi onun tansiyon unu dahada yükseltir .onun sağlığına zarar verir ama tuz haram değildir . Allah adına hüküm vermek çok tehlikeli .mesela aynı konu hakkında Hz Davut aselam ile Hz Süleyman aselamin hükümleri farklı oldu .ama Allah u teâlâ Süleyman aselamin kararını beğendi .diye bir rivayet var Allah razı olsun insALLAH
Maddi boyutta sigara alımının aile bütçesine zararı noktasında da durum aynıdır. Sigara yerine pastaya, çerezlere, atıştırmalıklara, cipslere, içeceklere vb verilen paralarda da aile bütçesi sarsılabilir. Bu noktada bu bizim bütçemize zarar veriyor haramdır denmez. Dediğiniz gibi kötü ve sağlıksız birşeydir, mekruhtur. Kaçınmak gerekir. Allah bundan en yakın zamanda kurtulmamızı ve yeniden organlarımızın normalleşmesini nasip etsin. Amin. Selamlar.
Bencede oyle ama bu yonden baktığımızda bir cok seyin haram olmasi lazim ki onlara haram diyen kimse yok veya sorgulayan kimse yok dogru düzgün Hadi beyaz ekmekte zaruret var diyelim imkansizlik karin doyurma zorunluluğu cesitli hormonlu sebze meyve vesaire Ama gel gelelim serbetli tatlılar mesela yememizin hicbir sebebi yok zevk almaktan başka, besleyici değerleri cok düşük sadece yoğun kalori içeriyor, sekeri ani yukseltiyor safii zarar Veya gofret vb glikoz surubu ile yapilan abur cuburlar
@@whispz2590intihar etmek veya başkasını öldürmek haramdır. Sağlık bakanlığına göre sigaranın neden olduğu hastalıklardan gunde ortalama 350 kişi ölüyor. Ölenlerin %20si pasif içici başkaları yüzünden ölüyor yani. Ülkeye atom bombası atılsa 1 yılda daha az kişi ölür.
Akrabam Abd ye gidip geldi. Kendi balkonunda, yolda, Park bahçe, otobüs durağı gibi açık alanlarda bile yasakmış. Evinde ya da sigara içme odalarında içiliyormuş.
Aaaa bizim devlet yasak koysa gerici baskıcı yobaz olur. Ama özendikleri avrupada bu durumlar ilericilik. Allah teala cümleten idrakimizi ferasetemizi basiretimizi müzdad eylesin.
Sağlığa zararlı olan bile bile içilen yenen herşey haramdır...eğer içilmemesi gereken bir mekanda hem içip oradakilere de Dumanından rahatsızlık veriyorsa kul hakkına da girmiş olur
Yahu haramdır hükmünü sen vermezsin, bazen şeker bazı insanların sağlıgına zarardır haram diyemeyiz o hükmü yanlız Allah verir, Dinlediklerinizden hiçmi bişey anlamıyorsunuz
Hocam sigara içmek aynı zamanda kul hakkına giriyor, bundan da bahsetmeniz lazım. Maalesef bir yere çekilip yalnız başına sigara içen hiç görmedim, hep başkasının yanında içiliyor, pasif içiciler daha fazla zarar görebiliyor. Ayrıca iğrenç nefes ve ter kokusunu çekmek de ayrıca kul hakkından dolayı haram olmasını artırıyor.
@@Lot-4656 Bir nevi evet. Fakat ter kokusu insanı hasta ediyor mu sigara gibi? Sigaranın kokusu dahi pasif içici konumunda kanser etmeye sebeb olabiliyor malumunuz!
Sigara kadar insan vücuduna zarar veren çok az madde vardır. O yüzden haramdır. Şarap gibi mi hükmü ile karsilastirmamali çünkü o dönemde sigara yoktu.
Ivırmadan Kıvırmadan Sigara 100% Haram dır . Yüce Allah Insana Saĝlıklı bir Beden ve Yaşam vermiştir . İnsan Nefsine uyarak Saĝlıĝını ve Parasını heba ederek Zarara uĝratarak Harama sokar .
Sigara israftır İsraf haram ise o halde sigarada haramdır Sigara sağlığa zararlıdır Kişinin kendine zarar vermesi haramdır O halde sigarada haramdır...
@@mehmetzira8385 yine de islamda kesin hükümle haram denmeyene haram denmez kardeşim bu kadar hoca ulema demiyor mahmut efendi hz leri haram demem diyor şimdi onların ilmimi yetmedi mi
@@mehmetzira8385 harama yakın der mekruh der yanlış der her şeyi der ama kesin olarak haramdır diyemez bak yukarıdaki hocada dememiş hangi hocaya sorarsan sor bir ton konuşuyor ama sonuçta hiçbiri haramdır demiyor
Alkol ile yıkanan tütünden yapılan sigaralar olduğunu duydum..O zaman işi daha ciddiye almak lazım. Sarımsak yiyen mescide gelmesin tarzında uyarı varsa sigara daha kötüdür ki içindeki Pis maddeleri başkasının da solumasına vesile olunuyor..Açık hava kavramı var ama açık hava o sigara dumanının bana veya başkasına ulşammama mesafesidir?Bu da dağda ovada ancak..Daha çok zararı var
Sigaranın Hükmü çoluk çocuğunun rızkını sigaraya veriyorsan haramdır. Sağlığın bozuk ve sigara zarar veriyorsa mekruhtur. Paran çok sağlığın yerindeyse caizdir. Kaynak İbni Abidin.
Hocam sa; sigarada israf vardır.içenin kendisine, sıhhatine zarar verdiği kesindir. Başka insanlarada zarar verdiği kesindir. Bunların hepisi dinimizde haramdır. Bunları haram kılan ayeti kerime ve hadisi şeriflerin hepisinin sübutu da delaletleri de kesindir.Haramların aralarında fark olabilir. Dolayısı ile sigaraya haramdır demek daha sıhhatlidir.
Hop arkadaş orda dur sigara direk haramdır demen için bu konuda sağlam kaynak gerekir,fakat farklı unsurlardan değerlendirirsek haram kısımlar bulabiliriz,örneğin israf yönünden veya eşinin çocuğunun rızkını ona harcamak veya sağlık yönünden olumsuz etkilerinden söz edebiliriz bu yönleriyle haram diyebiliriz fakat direk haram dersek bu olmaz,çünkü tartışmaya açık bir mevzudur.
@@kuzeyalper1666 Sigarayı bırakmak isteyen ve haram olarak görmeyen kardeşlerime yazıyorum.İsraf olduğu için haramdır.Vücuda zarar verip,dolaylı intihara götürdüğü için büyük günahlardandır(bir insanı öldürmekten daha büyük günah).Kokusuyla verdiği eza ile ve bu yüzden hastanede yatıp,ilaç,hastane,tedavi masraflarını devlet bizim paralarımızla karşılıyor.Bununla da kul hakkına giriyor.Ben hiç birine hakkımı helal etmiyorum.İçen kardeşlerime soruyorum şimdi:SİGARANIN TADI CENNET'TEN DAHA MI GÜZEL ? SİGARASIZLIĞIN AZABI CEHENNEM'DEN DAHA MI ACI VERİCİ ? Bir de bu yüzden ölünce,geride bıraktığınız çocuklarınız nasıl sürdürecek hayatını ? Unutmayın.Hesap günü geldiğinde,BURASI GERÇEKTEN VARMIŞ diyeceksiniz,size tartışma fırsatı verilmeyecek ve orada sigaranın tadını bile unutacaksınız.Değer mi ???
@@Lot-4656 müştehid değil müctehid arapça bir kelime ictihat etmekten gelir...ayrıca buna fetva vermek için müctehid olmaya gerek yok hakkında ayet var
sigara harammıdır sorusuna, aylık yıllık tutarın çöpe atılması nedir diye ele alınmalı.. sonra yavaş intihar.. ilaç giderleri.. alkolle yıkanmaları vs ele alınmalı
Bütün dünya; bu sigara mel'anettir, içmeyin, kanser olursunuz diyor biz ise haram mıdır değil midir diye tartışıyoruz. Sigara konusunda haram helal bir kenara bırak kardeşim, aklın ne diyor sana?!
Ben geçmişte yasak/ mekruh sayılan kötü alışkanlıkları kullanan bir insan olarak diyorum ki. Herikisi de bence haramdır. Çünkü Allah'ın emaneti olan cana zarar veriyor. Allah'tan sigarayı erken bıraktım yoksa şimdi akciğer kanseri idim.
Bakın o kadar konusmaya gerek yok size düz mantık sunacam 1-Vücuda zarar vermek günah mı günah 2-Sigara kullanılınca vücuda zarar veriyor mu ? Veriyor. 3-O zaman sigara insan icin haram mı haram Tartışma bitmiştir.
Elbette israftır; -Parasal olarak israftır, -Sağlık açısından israftır, -Vakiti zayi ettiği için israftır, -Başkalarını rahatsız ettiği, sağlığına zarar verdiği için kul hakkıdır, -Başkalarına bilhassa çocuklara ve gençlere kötü örnek olunduğu için vebaldir, -Çevreyi kirlettiği için günahtır. Sigara içmek akıllı sağlam iradeli bir insanın yapacağı bir iş değildir.
Hocam haram değil diyorsunuz ama bu sigara içenlker temiz hava almak sadece kendilerinin hakkıymış gibi tüm her yerde püfür püfür aşırı derecede sigarea içiyorlar adamlar ya da kadınlar ki onlar da artık aşırı içiyor aynı uyuşturucu bağımlısı gibi ağızları bir an boş kalamıyor elleri titreyerek alel acele sigara yakıyorlar. Sabahın köründe bile aç karnınaa başlıyorlar yasak olan yerlere girerken meslela sabah ve akşam iş yeri servisleri toplu ulaşım araçalrı lokanta kafe vs ağızlrındaki dumanı içeri üfleyerek giriyorlar üstleri başları dukan ve sigara kokuyor. Benim gibi alerjisi olan insanları acaip derecede uzaktaki dumanı bile rahatsız ederken bu insanları uyarsak bile hiç tınmıyorlar sigara içmek onalrın hakkı ama tem,z hava almak benimn hakkım değil söyleyince de git evinde otur içerde otur burası açaık hava sigara içmek benim hakkım diyorşar. Oysaki peygamber efendimiz soğan sarımsak yiyen biizm mescidimize gelmesin diyor ama bizim gibiler zehir gibi sigara kokusuyla sürekli birlikte yaşamak zoruında bırakılıyoruz. Artık hiç bir yerde temiz hava kokusunu çiçek toprak kokusunu alamıyoruz o kadar çok içiliyor ki en geniş açık havalı alanda bile cadde , vs farketmez hava zehir gibi sigara dumanıyla dolu. Otobüs bekliyorsunuz yanınızdaki adam senin yanında açık hava diye yüzünüze üfleye üfleye sigarasını içme hakkını kendinde görüyor. ama benim alerjim var ve ben tüm gün tüm vücudumun denegesi bozulmuş çoğu zman ciğerlerime giren dumanıu atmak için şiddetl öksürükle öksürük olmsaa bile mide bulantııs baş dönmesi halsizliğk gibi en ciddi hasatslıklsrda bişle hepsi bir arada zor görülen çok ciddi sağlık sorunuyla birlikte yaşamak zorunda kalıyorum. Bu benim iş verimimi düşürüyor; bunun da iş yerinde ceremesini ayrıca çekiyorum. Beni strese sokuyor bu da ayrı bir sorun. Sonuç olarak benim özgürlüğümün başladığı yerde başkasının özgürlüğü biter evrensel düsturu dahi tarih olmuş , sağlıklı olarak yaşama ve bir yerde bulunma özgürlüğümüz bitmiş olarak birileri keş gibi sigarayı ağzından hiç bırakmasın kafayı bulsuın birileri de bunlar sayesinde kafeler vs tüm yerleri kastediyorum para kazanmaları azalmasın diye toplumsal olarak kültürsüz tek aktivitesi sigara içip dedikodıu yapmak olan ve bu durumun giderek yayılmasına seyirci kalan haklıyı haksız haksızı haklı yapan üstelik hakkını savununca delicesine üzerine saldırılan hiç bir şekilde sigaraya laf ettirmeyen düşük seviyeli bağımlı bir toplum olmaya yol açan sigar haram değil de nedir? Bence de artık bu haram sınırını çoktan aşmıştır. Artık sizler de toplumu bu konuyla ilgili üzerinize düşeni yaparak çok ciddi şekilde uyarmalısınız bu farzı kifayeyi birilei işlemezse herkes bundan sorumludur, şu an toplum için L*BT ile birlikte bundan daha büyük bir haram ve günah düşünemiyorum vesselam. Ayrıca son olarak şunu belirtmek isterim ki madem sigara bu kadar güzel bir şey o sigara içenler bir odaya toplansın sigara dumanının içlerine çeke çeke nefis bir şekilde sigaralarını içsin madem bu kadar seviyorlar o dumanı bir miliminin bile açık havada kaybolmasına izin vermesinler hem diğerleirnin dumanını içlerine çekrek sigara parasından da tasarruf ederler.
Selamun Aleyküm. Dört mezhep müftüsü Ali Haydar Efendi " oda dolusu altın verseniz bir tane sigara içiremezsiniz, oda dolusu altın verseniz sigaraya haram dedirtemezsiniz " demiştir. Bu manada haram denilmez ancak iyi bir iş değildir sakınmak gerekir.
Dua edin kurtulalım bu illetten Allahın izniyle 😢
Amiiiıiiin.Amiiiiiiiiiin.Benim içinde dua Allah rızası için
Duaylami oluyor
Dua edin çabalayında tövbe edin
@@erhanbuyurgan6548 insanın kaderi gayretine tabi kılınmıştır. Aynı şekilde Allahu Teala sabır , namaz ve dua ile isteyin buyuruyor. Ben Allah tealaya dua ettim onun yardımıyla bıraktım 3,5 sene oluyor. Güç kudret sahibi Allah teala aciz olan biziz Rabbim C.C. bırakmak isteyip yardım dileyene tez zamanda yardım eylesin. Amin.
Domuz yemem sigara icerim ne guzel😂
Allahumme salli ala seyidına Muhammedin ve ala ali seyıdına Muhammed
Hocamız derya masaAllah Rabbim korusun ömrüne bereket versin
Hocamdan, ordaki ve izleyen tüm müslüman kardeşlerimden dua istiyorum Allah rızası için.
Rabbim bana eşime kızıma ve bırakmak isteyen kardeşlerime tez vakitte afiyetle kolaylıkla bırakmayı ıhsan etsin yokluğunu aratmasın tekrar geri döndürmesin bu illete
Amin .
amin kardeşim.dün bıraktım hamdolsun Rabbim sizlere de nasib etsin.
Amiin
Sigarayı bırakmak isteyen ve haram olarak görmeyen kardeşlerime yazıyorum.İsraf olduğu için haramdır.Vücuda zarar verip,dolaylı intihara götürdüğü için büyük günahlardandır(bir insanı öldürmekten daha büyük günah).Kokusuyla verdiği eza ile ve bu yüzden hastanede yatıp,ilaç,hastane,tedavi masraflarını devlet bizim paralarımızla karşılıyor.Bununla da kul hakkına giriyor.Ben hiç birine hakkımı helal etmiyorum.İçen kardeşlerime soruyorum şimdi:SİGARANIN TADI CENNET'TEN DAHA MI GÜZEL ? SİGARASIZLIĞIN AZABI CEHENNEM'DEN DAHA MI ACI VERİCİ ? Bir de bu yüzden ölünce,geride bıraktığınız çocuklarınız nasıl sürdürecek hayatını ? Unutmayın.Hesap günü geldiğinde,BURASI GERÇEKTEN VARMIŞ diyeceksiniz ve orada sigaranın tadını bile unutacaksınız.Değer mi ??? Neolur bırakın kardeşim.Haram ve günahları bırakıp Allah'a sarılın,bakın hayatınız nasıl değişecek.Söz veriyorum.Allah'a emanet olun.
Aminnnn ecmain inşaallah
Allah razı olsun hocam..
Sigarayı bırakmak isteyen kardeşlerimize de yardımcı olsun..
Ben şahsen sağlık bakanlığını arayıp, sigaranın bu kadar kolay erişilebilir bir şey olmaması için, avm, market, bakkal, petrol gibi kolay erişilebilir yerlerde satışının yasaklanmasını, mevcut sigara içenlere aile hekimleri tarafından reçete yazılıp içtikleri miktar kadarını, eczanelerden reçetelerini göstererek almaları gibi bir öneride bulundum..
En azından bu alışkanlığı yeni gelen nesilden kolay erişebilirliği azaltarak kesmek yada azaltmak mümkün olabilir diye düşünüyorum..İçenler reçetesini alıp içebilir, ama en azından yeni gelen neslin elinin altından bunu kaldırmak lazım..
Hem sigara almak istediği zman reçetesini yazdırırken doktor ona zararlarını da anlatabilir, bırakmak için izlemesi gereken yolu da gösterebilir..
Eczane de ayrıca bırakmak için ilaçlarla da tanışabilir..
İnşaAllah bu önerim kabul olunur da genç kardeşlerimiz yüksek bağımlılık yapan bu illete bulaşmadan hayatlarını sürdürürler..
@Hakikat Avcısı / Ahmet Ziya Hoca Hüküm ile ilgili video yeterli..
Ancak alım satım konusundaki sistem zayıf..
Çok güzel bir öneri.
BRAVO.
Oneri cok guzel ancak ureticilerin asla kabul etmeyeceği ve bu konuda ciddi soz haklari oldugunu dusunuyorum malesef
Allah sizlerden razı olsun. Gün gelir, bu konuşmalar tıklanma rekoru kırar . İnşallah
TIKLAMAZSAN ALLLAH BELAMIM VERSIN
PEYGABER EFENDIMIZ TÜTÜN iCMiYORDU;PEYGAMBER EFENDIMIZ DOMATES YAMIYIRDU'
TÜTÜN ICENINDE;DOMATES YIGENINDE ALLLAH BELASINI VERSIN !
ALLAH CELLE CELALUHU SİZDEN RAZI OLSUN HOCAM
Maşaallah hocam Allah razı olsun. Allah ilminizi daha artırsın
ELLAH C:C
@@furkanakbeniz1705 o zaman senin adında FURGAN
RABBİMİZ ! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme, bize tarafından RAHMET bağışla, lütfü en bol olan SENSİN. AMİN (Al-i İMRAN SÜRESİ-8.ayet)
EY RABBİMİZ ! Unutur veya hataya düşerde bir kusur işlersek bizi onunla hesaba çekme. AMİN (bakara süresi-286.ayet)
Allah razı olsun. Hastalarıma bu konuyu bir türlü anlatamıyorum. İşin içinde bir de kul hakkı var, aile üyelerine ne kadar zarar verdiklerinin farkında değiller.
Nasıl bırakalım hpca
Allah razı olsun hocam konuyu çok güzel açtınız çok güzel toparladınız çok güzel ifade ettiniz çok teşekkür ediyorum konuya hakimiyetiniz ve anlatma derinliğiniz ve kemalatınız ve idrakınız takdire şayandır Allah razı olsun bazı zevatlar da böyle derinlemesine idrak ve anlatım ve izan maalesef yok
Allah ﷻ Razı olsun Seyda
"ALLAH'CC" razı olsun Hocam
Fatih hocam ağzına yüreğine sağlık inşaallah
Allah razi olsun. Sizin kadar guzel aciklayan biri gormedim. Rabbim sayilarinizi artirsin
Sigara ile alakalı ihsan şenocak hoca efendinin sigara ile alakalı görüşünü dinlemenizi tavsiye ederim.hoca efendi çok güzel özetlemiş olayı.ihsan hocam hem ilim hem bilim adamı 😊
Saygıdeğer hocam, konuyu halkın anlayacağı dilde anlatırsanız daha iyi anlaşılır diye düşündüm,kelimelerin çoğu Arapça .Bir kısmını anlamakla birlikte bazılarını sözlüğe bakarak anlamaya çalışacağım .Meselâ; tahrimen, mekruh, tenzihen, vs.siz ve diğer hocalarımız biliyorsunuz.Ama biz devamlı kullanmadığımız için bu kelimeleri anlayamıyoruz.Bu kelimeyi söyler söylemez yani deyip ardından Türkçe anlamını söylerseniz kolay anlamamız için güzel olur. RUHUL FURKAN'da değerli hocamız Mahmud efendi hazretleri(ALLAH razı olsun) böyle yapmış.
Kuran Arapça çünkü, siz Arapça öğrenin
@@reinatreinata kuranımız arapça saygı duyarım indiği dile laf söz edecek değilim. Lakin benim okuduğum kitabımda uyarıcıların kendi dilimizde olduğnu belirtir Rabbimiz. Arap milletine ingilizce inecek hali yoktu. İnsan içinden hangi dilde düşünüyorsa ibadeti o dildir.
Allah razi olsun sizlerden
Selamün Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatuhu Hocam. Allah razı olsun
09:30 da cevabı söylüyor hocam isteyenlere kolaylık anlamında
ALLAH CELLE CELALUHU RAZI OLSUN HOCALARIMIZDAN. HAKKI HAYKIRAN HOCALARIN SAYISI ARTTIKÇA HÂK GELECEK BATIL YOK OLACAKTIR.....
Allah razı olsun hocam Allah sizi basimizdan eksik etmesin
Allah razı olsun inşallah hocam
ELLAH C:C
Allah razı olsun senden hocam
Çok teşekkür ederim
İyiki varsınız
Maşallah.Allah razı olsun cümlemizden
Hocam çok araştırdım en iyi siz anlattınız şimdi anladım saol hocam
Ben anlayamadim ,zorluyorum kendimi
@@Lot-4656 sigara haramdır ancak bu haramlık şarap içmekten kaynaklanan haram gibi değildir. Diyor hocamız. Caiz değildir.
esselamu aleyküm ve rahmetullah, Allah razı olsun bir fetva için açtık kaç şey öğrendik
Hocamzdan ALLAH teala razı olsun bilgilendirdigi icin
Allah azze ve Celle sizden razı olsun hocam
Hoca bravo süper anlattin Allah razi olsun…
Allah razı olsun.
Allah C.C. razı olsun hocam..
ALLÂH (CELLE CELÂLÜHÛ) RAZI OLSUN. ÂMÎN.
Allaha hamd olsun Mən Allahın izni ilə atdım bu zəhəri.çox rahatam.
Allahu Teala razı olsun
Aynı ortamlarda bulunan içmeyen insanlara daha çok zarar veriyor.. Bu kul hakkı olmuyor mu. ?
Ben de bunu merak ediyorum! Çevremde içenler beni o kadar rahatsız ediyor ki. Çoğu zaman oturup ağladığım dahi olmuştur.
Olmuyor kul hakki öyle birsey deil… zaten artik kapali alanlarda icilmiyor icilen yerlerede gitmiceksinizki etkilenmiceksiniz… adam tutupta senin yüzüne üfürüyorsa ozaman kull hakki olur…
Kesinlikle haklısın
KUL HAKKI OLUYOR.
@@alitasbas6685 bilip bilmeden konuşma zındıklık yapma
Allah razı olsunn hocammm
جزاكم الله خيرا
ALLAH RAZI OLSUN HOCAM
Haram olduğunu gösteren okadar çok ayet varki ama insanların işlerine gelmediği için haram demiyorlar
Eroinden esrardan alkolden kat ve kat daha fazla öldürüyor.Bir ülkeye atom bombası at ölen kişi sayısı sigaranın 1 yılda öldürdüğü kişi sayısından daha az olur.
Bana bir oda dolusu altın verseler sigara içirtemezsiniz yine bana bir oda dolusu altın verseler sigara haramdırda dedirtemezsiniz ( ALİ HAYDAR efendi hazretleri kuddise sirruhu)
O dönemde sigara nin bu kadar Zararli olduğu bilinmiyordu ondan dolayı
Hocam ağzına yuregine sağlık
👍
Dürr-ül-muhtar kitabının beşinci cildinde buyuruluyor ki:
Hanefi âlim İbni Nüceymi Mısri, Eşbah kitabında diyor ki:
Âyet-i kerimede ve hadis-i şeriflerde haram olduğu bildirilmeyen şeyler, aslı üzere helal olur. Veya helal ve haram diye hüküm verilemez. Hanefi ve Şafii âlimlerinin çoğu, böyle şeyler helal olur dedi. İbni Hümam, Tahrir kitabında da böyle söylüyor. Bunun için, Besmele ile kesildiği bilinmeyen hayvana ve zararı görülmeyen ota helal denir. Tütün de böyledir. Âlimlerin çoğuna göre, helaldir. Birkaçına göre ise, hüküm verilemez. [Uyun-ül-besair’de, Hamevi Eşbahı şerh ederken, (Buradan tütün içmenin helal olduğu anlaşılıyor) buyuruyor.]
Hanefi âlimlerinden, Şam müftüsü, Abdürrahman İmadi, Hediye adındaki kitabında, (Tütün; soğan, sarmısak gibi mekruhtur) buyurdu. İbni Abidin, bu satırları açıklarken buyuruyor ki:
Vehbaniyye şerhinde, (Tütün içmek ve satmak yasak edilmelidir) diyor. [Tütünü yasak eden dördüncü Murad han zamanında bulunan Şernblali de, (Halife mubahları yasak edince haram olur) diyerek, tütün yasak edilmeli demiş, fakat yine de haram veya mekruh dememiştir.]
Mısır’da, Maliki âlimlerinin büyüklerinden Ali Echüri hazretleri tütünün helal olduğunu bildiren kitap yazıp, dört mezhep âlimlerinin, tütünün helal olduğunu bildiren fetvalarını nakletmiştir.
Abdülgani Nablüsi hazretleri de tütünün mubah olduğunu bildiren, Essulhu beynelihvan kitabında diyor ki:
Tütün bazılarına zarar verirse, yalnız bunlara haram olur, başkalarına haram olmaz. Bal, safra hastasına zarar verir. Fakat, başkalarına haram değildir. Her şey aslında helaldir. Haram veya mekruh diyebilmek için, delil lazımdır. Şarap habislerin en kötüsü iken ve Resulullah İslamiyetin bildiricisi olduğu halde, şaraba haram demedi. Âyet-i kerime ile yasak edilmesini bekledi. O halde, tütün içmek mubahtır, helaldir. Kokusu ise tab’an mekruhtur. Şer’an mekruh değildir.
İbni Abidin hazretleri devam ederek buyuruyor ki:
Tütün içmek Şafii’de haram değil, tenzihen mekruhtur. Hatta, zevce tütünü bırakınca, zarar görmezse, meyve gibi olur. Kocasının tütün parası vermesi lazım olur. Tütünü bırakınca, kadın zarar görürse, ilaç gibi olur.
Tütünü haram sananların vesika olarak ileri sürdükleri, Berika kitabının sahibi Muhammed Hadimi hazretleri diyor ki:
Bazıları, (Tütün ve kahve kullanmak da, âdette bid’attir. İkisi de haram değildir ve mekruh da değildir. Doğrusu da budur. Bunlara haram diyen, âdette bid’ati haram etmiş olur) dedi. Bize göre, kahve belki böyledir. Fakat, bunu da, kullanmamak daha iyidir. Çünkü, hakkında söz birliği yoktur. Tütüne gelince, haram olmadığı doğru ise de, mekruh olduğunda şüphe yoktur. Çünkü, helal olmasında söz birliği yoktur. Hadis-i şerifte, (Soğan, sarmısak yiyen, mescidimize gelmesin) buyuruldu. Çünkü, melekler pis kokudan incinir. Cüzzam, baras hastaları, yarası kokanlar, üzeri balık kokanlar da böyledir. Tütünü içmek de bunun için mekruh olur dedi. Salih olan kimse, bu hadis-i şeriften korkarak tütün içmez. (Berika)
Abdülgani Nablusi hazretleri diyor ki:
Tütün ve kahve için çeşitli şeyler söyleniyor ise de, sözün doğrusu, ikisine de haram ve mekruh dedirtecek bir sebep yoktur. Her ikisi de, (Âdette bid’at)dir. Herhangi bir sebep göstererek bunlara haram diyen kimse, âdette bid’at olan şeye haram demiş olur. Âdette bid’ate haram denilemeyeceğini, cumhuri ulema bildirmiştir. (Hadika s.143)
İsmail Hakkı hazretleri, ilk zamanlarında tütünün haram olduğunu yazmıştı. Çünkü, sultan Murad, tütün içmeyi yasak etmişti. İçen öldürülüyordu. Bu âlim, tütüne değil, tütün içmeye, idama sebep olduğu için haram demişti. Hükümet, tütün yasağını kaldırdıktan sonra, yazdığı kitabında, tütünün haram olmadığını bildirmiştir. [Bursa’da Orhan kütüphanesinde bu kitap vardır.]
Maliki âlimlerinden Ali Echüri hazretleri buyuruyor ki:
Tütün, aklı gidermiyor. Necis de değildir. Böyle olunca, tütün içmek haram değildir. Başka türlü zararlara sebep olursa haram olur. Zarar vermeyen kimseye haram değildir. Afyonu, aklı gidermeyecek az miktarda yemek caiz olduğu gibi, tütünü de aklı gidermeyecek miktarda içmek caiz olur. Bu ise, insanlara göre ve içilen miktara göre değişir. Bir kimsenin aklını gideren miktar, başkasının aklını gidermez. Tütün haramdır, diye kesin söylenemez. Bunu ancak din cahili olan söyler. Aklı gidermeyince, helal olduğu anlaşılmaktadır. Tütün, israf olduğu için haramdır da denilemez. Çünkü, mubah olan şeyi almak için verilen mal israf olmaz. Zararlı olduğundan haramdır demek de ilmi bir söz değildir. Çünkü, zarar verene haram olur. Zarar vermeyene haram olmaz. Hanefi âlimlerinden şeyh Muhammed Nihriri, uzman doktorun sözü ile veya tecrübe ile zarar verdiğini anlayan kimseye tütün içmek haram olur. Böyle kesin anlaşılmadıkça, helal olduğuna fetva vermiştir. Tütün hakkında bir hadis yoktur. Hanbeli âlimlerinden Meri bin Yusüf Mukaddisi, Tahkikul-burhan fi-şanid-duhan kitabında, başka zarar vermedikçe tütünün haram olmadığını, ateş dumanını ağza çekmek gibi olduğunu, bunun haram olacağını ise kimsenin bildirmemiş olduğunu yazmaktadır. Yeni meydana çıkan bir şey, mubaha benzerse mubah olur. Harama benzerse haram olur. Aklı olan bir din adamı, tütünü elbet mubahlara benzetir. Zarara sebep olmadıkça haram diyemez. Aklı gidermeyecek kadar tütün içmenin haram olmadığını dört mezhep âlimleri sözbirliği ile bildirmişlerdir. (Gayet-ül-beyan)
Tütün, aklı giderir veya zarar verirse yahut nafakası vacip olanın nafakasını terke veya namazın vaktini kaçırmaya sebep olursa, haram olur. Başkalarının içmesi haram olmaz. Uyuşturucu maddenin aklı gidermeyen kadar az miktarını satmak da caizdir. (Celal-ül-hak fi keşfi ahvali şiraril-halk)
Tütün içmek, alkollü içkiler ve afyon, morfin, esrar ve benzerleri uyuşturucu maddeler gibi, haram edilmemiştir. İbni Abidin, (Zebaih) kısmında, (Allahü teâlânın, helal ve haram diye açıklamadığı şey, Allahü teâlânın af ettiği şeylerdendir) hadis-i şerifini yazarak, haram olduğu bildirilmeyen ve haram edilmiş olanlara benzemeyen her şeyin mubah olduğunu göstermektedir.
Kötü alışkanlık, haram işlemeye alışmak demektir. Haram olmayan şeyi kullanmaya kötü alışkanlık denmez. Boğazına düşkün olanlar, yiyeceğe benzetilemez diyerek de tütünü kötülüyorlar. Tütün bitkisini yakıp, dumanını çekmek, ihtiyaç değil, caiz olmaz diyorlar. Günnük, ud ağacı, tütsü otunu yakıp koklamak mubahtır. Bunlar, yenmez, içilmez, caiz olmaz denemez. Ölülerde ve dirilerde kullanılması sünnet olan şeyi de, yakılıp dumanı savruluyor diye, kötülenemez. Bunlar ve pis kokulu otlar, Araf suresindeki, (Yerden çıkardığı ziynet) kelimesine dahil olunmuştur. İbni Abidin hazretleri buyuruyor ki:
(Çok yiyince sarhoş eden katı madde ve otların aslı temizdir, mubahtır.) (Redd-ül-muhtar 5/ 295)
Bir kimseye zarar veren mubah şey, ona haram olur. Zarar vermediği kimselere haram olmaz. Aşırı içen bazı kimselere zarar verirse, bunların çok içmesi haram olur. Fakat, bunların az içmelerine ve zarar görmeyenlere de haram olur denilemez. Çoğu zarar veren şeyin azı da haram olur demek pek yanlıştır. Her şeyin çoğu zarar verir. Ekmeğin, suyun da çoğu, zarar verir. Bunun içindir ki, doyduktan sonra yemek haramdır. Fakat, çoğu zarar veriyor diye, az yemek, içmek, haram olur mu?
Abdülgani Nablusi hazretleri buyuruyor ki:
Yemesi, içmesi zararlı olanlar üçe ayrılır:
1- Öldürücü olanlar. Her zehir, cam tozu ve benzerleri böyledir. Bunları yemek, içmek haramdır.
2- Öldürücü olmayanlar. Toprak, çamur, kil ve benzerleri böyledir. Bunları çok yemek, içmek mekruh olup, zararsız miktarları mubahtır.
3- Organlarında zafiyet olanlara zarar verenler. Sağlam olanlara zarar vermezler. Bazı kimselere balık eti, süt, yumurta, biber gibi şeyler zarar verir. Bunlar, yalnız zarar verenlere haram, mekruh olur. Zarar vermeyenlere ise mubahtır. (Hadika)
Tütüne zararlıdır diyenler üçüncü maddeye dahil ediyorlar. Her içeni öldürücü bir zehir olduğunu bildiren bir ilim adamı yoktur. Tütündeki nikotinden dolayı, günde bir iki sigara içen zehirlenir diyen de yoktur. Çünkü bu söz, havada, boğucu olan karbondioksit gazı bulunduğu için, nefes alan zehirlenir demeye benzer. Nikotinden çok daha zehirli olan siyanür asidi, acı bademde de vardır. Bu zehirden dolayı acı badem yemek haramdır, mekruhtur diyen yoktur. Her şeyi fazla yemek, içmek zararlı olur. Aşırı tütün içmek elbette zararlıdır. Bunun için sigara herkese zararlıdır, kansere sebep olur diyerek, günde 1-2 sigaranın da zararlı olacağını sanmak, bu yüzden haram veya mekruh demek ilme aykırıdır.
Hanefi âlimi seyyid Ahmed Tahtavi diyor ki: Şafii âlimlerinin çoğu, tütüne tenzihen mekruh dedi. Hanefi mezhebinde, soğan, sarmısak gibi tenzihen mekruhtur. (Dürr-ül-muhtar haşiyesi)
İbni Abidin, abdestin sünnetlerini anlatırken diyor ki:
Pezdevi üsulünde denildiği gibi, haram olduğu açıkça bildirilmeyen her şey, sözbirliği ile mubahtır. Çünkü, Allahü teâlâ Bekara suresinde, (Yerlerde olan her şeyi sizin için yarattım) mealindeki âyet-i kerimede, hepsinin mubah olduğunu bildirmektedir. Tahrir kitabında bildirildiği gibi, Hanefi ve Şafii âlimlerinin çoğunluğuna göre, her şey yaratılışında helaldir. Ekmel-üd-din, (Pezdevi) şerhinde de böyle bildiriyor ve bir şeyin haram olduğunu işitmeyen kimselerin, o şeyi yemesi mubahtır diyor.
İmam-ı Muhammed, (Leş ve şarap, yasak edildikten sonra haram oldu) diyerek, her şeyin aslında mubah olduğunu, yasak edilince haram olduklarını bildiriyor.
Israftir zararlidir haramdir.
Bunu icenler genelde tuvalette icerler
Tuvalette bisey yiyip icmekte haramdir
Aynen öyle geçmişteki islam alimlerinin en az günümüzde bilindiği kadar sigaranın zararlı olduğunu bildiklerinden şüphem yok onlar imanı tehlikeye girmesin diye haram diyememişler en azından şüpheli olduğu için haram kardeşim deyip çıkabilirlerdi bende mekruh zararlı olduğuna inandım
Hocam ne uzattın ya kısa kesin lütfen..
Hocam her halükarda çoluk çocuğunun rizkindan kısıyor.Küllün zarar. Rabbim kurtarsın.
Hocam mekruhta ısrar nedir
Birde mekruh denildiği zamanki sigara içeriği ile şimdiki sigaraların içeriği aynı değil şarapla yıkanan markalar var
Slm aleyküm hocam cenabı allah ilminizi artırsın
Bir soru sormak istiyorum
Bir insan herhangi bir vaktin namazını kılarken
Ayrı ayrı niyet lafzını söylemeden şöyle niyet etse
Niyet ettim öğle namazını kılmaya dese ve başka niyet etmeden namazı sünnetleriyle beraber 10 rekatıda kılsa olurmu böyle bir niyetle kılınan namaz sahih olurmu
Uşak'ta yaşıyorum. Ara sırada olsa bazı sohbetlere katılıyorum. Her gittiğimde görüyorum , sohbete gelenlerin çoğunluğu sigara içiyor ( 100 kişi geliyorsa 95 kişi sigara içiyor) sigara içenlerin çoğu da sohbete ve zikir günlerine önem gösteren insanlar. Çok şaşırıyor ve üzülüyorum 😢
Maşallah barekellah
İmam Şafii ye göre herşey aslı üzerine helaldir..haramligi ayetlerle açıkça yasaklanmayan şeyler Allah n affetmek istediği şeylerdir deniliyor..
Sorularımız iin tel numarası verirmisiniz
Selam aleyküm hocam sigaranın caiz olmadığını nereden tahrimen mekruhtur gibi bir hükme vardınız çok merak ettim
Mesela çok yemek insan sağlığına zararlı dir araba egzoz larindan çıkan gazlarda sağlığa zararlı dir bunlarda bu sebeplerden dolayı mekruhmu oluyor ben anlayamıyorum.sigarayi bırakmak istiyorum ama sagiligima zarar verdiği için değil ALLAH haram kıldığı için bırakmak istiyorum.Allah haram kilmissa hemen tövbe edip bırakmak istiyorum.yoksa sagligima zarar verdiği için diye bırakmak istemiyorum.yok sagligima zarar verdiği için haramsa Allah tan etimi ve kanımı daha hayırlısıyla değiştirmesi için Allah a yalvarmayi istiyorum
Buna lütfen beni Allah a daha yaklaşmaya sebep olacak bı cevap verin .. Allah sübhanAllah sizide benide ve bütün mümin kardeslerimide lütfu keremiyle affeylesin
Yani sigara zararlıdır ama haramdır diyemeyiz . mesela bir yüksek tansiyon hastasının tuz tüketmesi onun tansiyon unu dahada yükseltir .onun sağlığına zarar verir ama tuz haram değildir . Allah adına hüküm vermek çok tehlikeli .mesela aynı konu hakkında Hz Davut aselam ile Hz Süleyman aselamin hükümleri farklı oldu .ama Allah u teâlâ Süleyman aselamin kararını beğendi .diye bir rivayet var Allah razı olsun insALLAH
Adam fikih hocasi...
Maddi boyutta sigara alımının aile bütçesine zararı noktasında da durum aynıdır. Sigara yerine pastaya, çerezlere, atıştırmalıklara, cipslere, içeceklere vb verilen paralarda da aile bütçesi sarsılabilir. Bu noktada bu bizim bütçemize zarar veriyor haramdır denmez. Dediğiniz gibi kötü ve sağlıksız birşeydir, mekruhtur. Kaçınmak gerekir. Allah bundan en yakın zamanda kurtulmamızı ve yeniden organlarımızın normalleşmesini nasip etsin. Amin. Selamlar.
Ya hocam beynim yandı. Biraz da bizim anladığımız şekilde anlatırsanız çok makbule geçer. 🤗🤗
😂 aynen
Miras bölüşmede erkeğe 2 kıza 1 hisse verimesinin hükmü nedir
Sigara bilimsel olarak zararlı olduğu açıktır. O halde hem kendisi hemde çevresindekiler için zarar oluşturan bir şey haram olması gerekmez mi?
Bencede oyle ama bu yonden baktığımızda bir cok seyin haram olmasi lazim ki onlara haram diyen kimse yok veya sorgulayan kimse yok dogru düzgün
Hadi beyaz ekmekte zaruret var diyelim imkansizlik karin doyurma zorunluluğu cesitli hormonlu sebze meyve vesaire
Ama gel gelelim serbetli tatlılar mesela yememizin hicbir sebebi yok zevk almaktan başka, besleyici değerleri cok düşük sadece yoğun kalori içeriyor, sekeri ani yukseltiyor safii zarar
Veya gofret vb glikoz surubu ile yapilan abur cuburlar
gerekmez
her zarar veren sey haram degildir
Helal sana
Fatih noktayı koydun
@@whispz2590intihar etmek veya başkasını öldürmek haramdır. Sağlık bakanlığına göre sigaranın neden olduğu hastalıklardan gunde ortalama 350 kişi ölüyor. Ölenlerin %20si pasif içici başkaları yüzünden ölüyor yani. Ülkeye atom bombası atılsa 1 yılda daha az kişi ölür.
Akrabam Abd ye gidip geldi. Kendi balkonunda, yolda, Park bahçe, otobüs durağı gibi açık alanlarda bile yasakmış. Evinde ya da sigara içme odalarında içiliyormuş.
Aaaa bizim devlet yasak koysa gerici baskıcı yobaz olur. Ama özendikleri avrupada bu durumlar ilericilik. Allah teala cümleten idrakimizi ferasetemizi basiretimizi müzdad eylesin.
Eyalet eyalet degisiyor kanunlar heryer ayni degil, misal bazi yerlerde esrar icmek bile serbest
Otobüs duraklarında bizim ülkemizde de yasak, çünkü otobüs durakları kapalı alan hükmünde.
sadece sağlığa zararlı olduğu için sigara haram ise sigaradan daha çok zararlı şeker ve tuz tüketimini de haram ilan edebilecek misiniz?
Hayir cünki ikisinide bol bol tüketiyorlar ,arastirma yapsalar anlarlar
Sağlığa zararlı olan bile bile içilen yenen herşey haramdır...eğer içilmemesi gereken bir mekanda hem içip oradakilere de Dumanından rahatsızlık veriyorsa kul hakkına da girmiş olur
Helale haram harama helal demek küfürdür. Siz delil olmadan ne rahat fetva veriyorsunuz.
Yahu haramdır hükmünü sen vermezsin, bazen şeker bazı insanların sağlıgına zarardır haram diyemeyiz o hükmü yanlız Allah verir, Dinlediklerinizden hiçmi bişey anlamıyorsunuz
Hocam ben olsam hakkında ayet olmayana haram demem zararlı icmeyin derim
Onun yerinde olsan böyle bir yorum yazmanın ne kadar manasız olduğunu da anlardın o zaman. Kimse senden fetva istemediğine göre???
Hocam sigara içmek aynı zamanda kul hakkına giriyor, bundan da bahsetmeniz lazım. Maalesef bir yere çekilip yalnız başına sigara içen hiç görmedim, hep başkasının yanında içiliyor, pasif içiciler daha fazla zarar görebiliyor. Ayrıca iğrenç nefes ve ter kokusunu çekmek de ayrıca kul hakkından dolayı haram olmasını artırıyor.
Terli bir insanin kokusu ne oluyor. Rahatsiz ediyor baskalarini.kul hakkina mi girdi o da mi haram oldu
@@Lot-4656 Bir nevi evet. Fakat ter kokusu insanı hasta ediyor mu sigara gibi? Sigaranın kokusu dahi pasif içici konumunda kanser etmeye sebeb olabiliyor malumunuz!
@@Lot-4656 ter kokusu zararlı değil. sigara dumanı zararlı.
Velev ki tek içsin .. bu insan havayı da mı kirletmiyor o izmaritleri yere de mi atmıyor.. nerden bakarsak bakalım hep zarar..
Sigara kadar insan vücuduna zarar veren çok az madde vardır. O yüzden haramdır. Şarap gibi mi hükmü ile karsilastirmamali çünkü o dönemde sigara yoktu.
haram olmayan bişeye haram demek seni cehenneme gönderir
Haram olan bu sigara Ümraniye de son durak camisinde teşvik ediliyor.Cami bahçesini sigara içilen alan olarak ilan edilmiş. Gidip görebilirsiniz
Sigaranın hükmü nedir? Üç cevabı olabilir . 1)bilmiyorum 2)haramdır 3)helaldir
Ivırmadan Kıvırmadan Sigara 100% Haram dır .
Yüce Allah Insana Saĝlıklı bir Beden ve Yaşam vermiştir .
İnsan Nefsine uyarak Saĝlıĝını ve Parasını heba ederek Zarara uĝratarak Harama sokar .
hocam kaç kişi anlamıştır bu bu cevabı
Sigara israftır
İsraf haram ise o halde sigarada haramdır
Sigara sağlığa zararlıdır
Kişinin kendine zarar vermesi haramdır
O halde sigarada haramdır...
Helale haram harama helal diyen dinden çıkar. Ne kadar rahat fetva veriyorsun hiç bir delile dayandırmadan.
Adam zaten delil söyledi.okudugunu anlayabiliyormusun.
@@mehmetzira8385 yine de islamda kesin hükümle haram denmeyene haram denmez kardeşim bu kadar hoca ulema demiyor mahmut efendi hz leri haram demem diyor şimdi onların ilmimi yetmedi mi
@@mehmetzira8385 harama yakın der mekruh der yanlış der her şeyi der ama kesin olarak haramdır diyemez bak yukarıdaki hocada dememiş hangi hocaya sorarsan sor bir ton konuşuyor ama sonuçta hiçbiri haramdır demiyor
@@metingirgin124 sigara helaldir diyen yokki hiç uymamış bu yazınız 😄
Alkol ile yıkanan tütünden yapılan sigaralar olduğunu duydum..O zaman işi daha ciddiye almak lazım. Sarımsak yiyen mescide gelmesin tarzında uyarı varsa sigara daha kötüdür ki içindeki Pis maddeleri başkasının da solumasına vesile olunuyor..Açık hava kavramı var ama açık hava o sigara dumanının bana veya başkasına ulşammama mesafesidir?Bu da dağda ovada ancak..Daha çok zararı var
Sigaranın Hükmü çoluk çocuğunun rızkını sigaraya veriyorsan haramdır. Sağlığın bozuk ve sigara zarar veriyorsa mekruhtur. Paran çok sağlığın yerindeyse caizdir. Kaynak İbni Abidin.
ماشاءالله
Hocam sa; sigarada israf vardır.içenin kendisine, sıhhatine zarar verdiği kesindir. Başka insanlarada zarar verdiği kesindir. Bunların hepisi dinimizde haramdır. Bunları haram kılan ayeti kerime ve hadisi şeriflerin hepisinin sübutu da delaletleri de kesindir.Haramların aralarında fark olabilir. Dolayısı ile sigaraya haramdır demek daha sıhhatlidir.
Sigara zehirdir haramdır.
Hop arkadaş orda dur sigara direk haramdır demen için bu konuda sağlam kaynak gerekir,fakat farklı unsurlardan değerlendirirsek haram kısımlar bulabiliriz,örneğin israf yönünden veya eşinin çocuğunun rızkını ona harcamak veya sağlık yönünden olumsuz etkilerinden söz edebiliriz bu yönleriyle haram diyebiliriz fakat direk haram dersek bu olmaz,çünkü tartışmaya açık bir mevzudur.
@@kuzeyalper1666 Sigarayı bırakmak isteyen ve haram olarak görmeyen kardeşlerime yazıyorum.İsraf olduğu için haramdır.Vücuda zarar verip,dolaylı intihara götürdüğü için büyük günahlardandır(bir insanı öldürmekten daha büyük günah).Kokusuyla verdiği eza ile ve bu yüzden hastanede yatıp,ilaç,hastane,tedavi masraflarını devlet bizim paralarımızla karşılıyor.Bununla da kul hakkına giriyor.Ben hiç birine hakkımı helal etmiyorum.İçen kardeşlerime soruyorum şimdi:SİGARANIN TADI CENNET'TEN DAHA MI GÜZEL ? SİGARASIZLIĞIN AZABI CEHENNEM'DEN DAHA MI ACI VERİCİ ? Bir de bu yüzden ölünce,geride bıraktığınız çocuklarınız nasıl sürdürecek hayatını ? Unutmayın.Hesap günü geldiğinde,BURASI GERÇEKTEN VARMIŞ diyeceksiniz,size tartışma fırsatı verilmeyecek ve orada sigaranın tadını bile unutacaksınız.Değer mi ???
Hocam Allah merhameti gereği herşeyi açıklamamıştır bunları fazla araştırmayın araştırırsanız haram olmasına sebeb olur diye bir hadis var
Hocam direk buna katı şekilde haram diyinki nasıl içki şarap nasılsın haram deniliyorsa bunada denilmesi benceki millet içmesin.
ELLAH C:C
Esrar icmek haram mi
Hoca sen buna tahrimen mekruh dediğin zaman kimse onu bırakmaz
Tahrimen mekruh diyor Cünkü imam i azamin önüne gecmek istemiyor , yoksa zararina bakildiginda haram oldugunu söylüyor zaten
Haramdır başka söze gerek yok...sağlığa zarar veren bir şeyi yemek içmek kullanmak haramdır
Haram deyince birakicaklar sanki..
@@ahmetozcan9001 off sen de müştehid misin? O kadar kesin attin
@@Lot-4656 müştehid değil müctehid arapça bir kelime ictihat etmekten gelir...ayrıca buna fetva vermek için müctehid olmaya gerek yok hakkında ayet var
Dumanı içmeyen bir insanada zararı kesin burda bir kul hakkıda doğuyor, israf haramdır. Sigara her türlü haramdır.
RAHATSIZ Oluyorum asla ve asla sevmiyorum zaten astım bronşit hastası olunca dahada kötü malesef
Yinede kardeşim sevmediğin için hasta olduğun için değilde allah rızası için içmiyorum de niyetin ona göre yapki sevap kazanasın
Saf Tütünün hükmü nedir?
ESSELÂMÜ ALEYKÜM
LÜTFEN
HOCAM YİNE REKLAM AÇIK KADIN İLE BAŞLADI
SUAL
BÖYLE AÇIK KADIN İLE BAŞLAMANIZIN CEVAZI VARSA BİLMEK İSTERİZ
Haramla başlamak yani :)
Zigara ayni zamanda israftir ve gereksiz, bagimlilik hastaligi yapan bir madde
karar ve yorumlar sizin:-)
sigara harammıdır sorusuna, aylık yıllık tutarın çöpe atılması nedir diye ele alınmalı.. sonra yavaş intihar.. ilaç giderleri.. alkolle yıkanmaları vs ele alınmalı
KoNUŞMANIZIN ÂHİRİ SALÂVAT LA BİTİYOR Kİ....TEBRİK EDERİZ
BAŞ TARAF İSE KADIN REKLAMIYLA
BAŞLIYOR Kİ...TEESSÜF EDERİM
Keyfimin kahyaları :)
Bütün dünya; bu sigara mel'anettir, içmeyin, kanser olursunuz diyor biz ise haram mıdır değil midir diye tartışıyoruz. Sigara konusunda haram helal bir kenara bırak kardeşim, aklın ne diyor sana?!
Ben geçmişte yasak/ mekruh sayılan kötü alışkanlıkları kullanan bir insan olarak diyorum ki. Herikisi de bence haramdır. Çünkü Allah'ın emaneti olan cana zarar veriyor.
Allah'tan sigarayı erken bıraktım yoksa şimdi akciğer kanseri idim.
Bakın o kadar konusmaya gerek yok size düz mantık sunacam
1-Vücuda zarar vermek günah mı günah
2-Sigara kullanılınca vücuda zarar veriyor mu ? Veriyor.
3-O zaman sigara insan icin haram mı haram
Tartışma bitmiştir.
Bitti olay bu
Ayni zamanda israf ve kul hakkına da girer. Yani sadece zarari kendine de değil. Lafı dolandırmadan söylemek gerek. Aklın yolu bir.
Kısa yoldan anlatınca itibarlı gözükmez. Araya bilmediğimiz kelimeler de katması lazım.
Yakında şekere haram diyenler de çıkar,zira şekerin en az sigara kadar hatta daha zararlı olduğu tıp camiasında yayılıp kabul görmekte.
@@ayseyasar440 Şekerin faydalari da var. Yuksek dozun her seyi zararlıdır.
9.30 bir müslümanın sigara içmesi TAHRIMEN MEKRUHTUR.
Sonuçta haramdır.Hesap gününde bunun önemi daha iyi anlaşılacak ama dönüş yok.Bırakmak daha iyi bence.
hocam sigara içmek israfmıdır?
Elbette israftır;
-Parasal olarak israftır,
-Sağlık açısından israftır,
-Vakiti zayi ettiği için israftır,
-Başkalarını rahatsız ettiği, sağlığına zarar verdiği için kul hakkıdır,
-Başkalarına bilhassa çocuklara ve gençlere kötü örnek olunduğu için vebaldir,
-Çevreyi kirlettiği için günahtır.
Sigara içmek akıllı sağlam iradeli bir insanın yapacağı bir iş değildir.
🌷☀💕☀🌹
kisi bulundugu ortamda icmeyenlere de zarar veriyor bu kul hakki olmaz mi?
İsraf haram si para israftır allah ın verdiği cana zarar vermektir haramdır hocam
bu sebepler sebebi ile harama yakın mektuhtur.
Hocam haram değil diyorsunuz ama bu sigara içenlker temiz hava almak sadece kendilerinin hakkıymış gibi tüm her yerde püfür püfür aşırı derecede sigarea içiyorlar adamlar ya da kadınlar ki onlar da artık aşırı içiyor aynı uyuşturucu bağımlısı gibi ağızları bir an boş kalamıyor elleri titreyerek alel acele sigara yakıyorlar. Sabahın köründe bile aç karnınaa başlıyorlar yasak olan yerlere girerken meslela sabah ve akşam iş yeri servisleri toplu ulaşım araçalrı lokanta kafe vs ağızlrındaki dumanı içeri üfleyerek giriyorlar üstleri başları dukan ve sigara kokuyor. Benim gibi alerjisi olan insanları acaip derecede uzaktaki dumanı bile rahatsız ederken bu insanları uyarsak bile hiç tınmıyorlar sigara içmek onalrın hakkı ama tem,z hava almak benimn hakkım değil söyleyince de git evinde otur içerde otur burası açaık hava sigara içmek benim hakkım diyorşar. Oysaki peygamber efendimiz soğan sarımsak yiyen biizm mescidimize gelmesin diyor ama bizim gibiler zehir gibi sigara kokusuyla sürekli birlikte yaşamak zoruında bırakılıyoruz. Artık hiç bir yerde temiz hava kokusunu çiçek toprak kokusunu alamıyoruz o kadar çok içiliyor ki en geniş açık havalı alanda bile cadde , vs farketmez hava zehir gibi sigara dumanıyla dolu. Otobüs bekliyorsunuz yanınızdaki adam senin yanında açık hava diye yüzünüze üfleye üfleye sigarasını içme hakkını kendinde görüyor. ama benim alerjim var ve ben tüm gün tüm vücudumun denegesi bozulmuş çoğu zman ciğerlerime giren dumanıu atmak için şiddetl öksürükle öksürük olmsaa bile mide bulantııs baş dönmesi halsizliğk gibi en ciddi hasatslıklsrda bişle hepsi bir arada zor görülen çok ciddi sağlık sorunuyla birlikte yaşamak zorunda kalıyorum. Bu benim iş verimimi düşürüyor; bunun da iş yerinde ceremesini ayrıca çekiyorum. Beni strese sokuyor bu da ayrı bir sorun. Sonuç olarak benim özgürlüğümün başladığı yerde başkasının özgürlüğü biter evrensel düsturu dahi tarih olmuş , sağlıklı olarak yaşama ve bir yerde bulunma özgürlüğümüz bitmiş olarak birileri keş gibi sigarayı ağzından hiç bırakmasın kafayı bulsuın birileri de bunlar sayesinde kafeler vs tüm yerleri kastediyorum para kazanmaları azalmasın diye toplumsal olarak kültürsüz tek aktivitesi sigara içip dedikodıu yapmak olan ve bu durumun giderek yayılmasına seyirci kalan haklıyı haksız haksızı haklı yapan üstelik hakkını savununca delicesine üzerine saldırılan hiç bir şekilde sigaraya laf ettirmeyen düşük seviyeli bağımlı bir toplum olmaya yol açan sigar haram değil de nedir? Bence de artık bu haram sınırını çoktan aşmıştır. Artık sizler de toplumu bu konuyla ilgili üzerinize düşeni yaparak çok ciddi şekilde uyarmalısınız bu farzı kifayeyi birilei işlemezse herkes bundan sorumludur, şu an toplum için L*BT ile birlikte bundan daha büyük bir haram ve günah düşünemiyorum vesselam. Ayrıca son olarak şunu belirtmek isterim ki madem sigara bu kadar güzel bir şey o sigara içenler bir odaya toplansın sigara dumanının içlerine çeke çeke nefis bir şekilde sigaralarını içsin madem bu kadar seviyorlar o dumanı bir miliminin bile açık havada kaybolmasına izin vermesinler hem diğerleirnin dumanını içlerine çekrek sigara parasından da tasarruf ederler.
Koahtan kanserden gebermekten beter olunca görürler başkalarını zehirlemeyi. Başkalarını pasif içici yapanlar eroin satıcılarından daha şerefsiz.
Küçük çocukları istismar etmek helalmi?.
Israf haramdir buda kuranda var, siqarada israfdir, sen uzun uzadi ne anlatiyorsun?
Selamun Aleyküm.
Dört mezhep müftüsü Ali Haydar Efendi " oda dolusu altın verseniz bir tane sigara içiremezsiniz, oda dolusu altın verseniz sigaraya haram dedirtemezsiniz " demiştir. Bu manada haram denilmez ancak iyi bir iş değildir sakınmak gerekir.
Sigara 500-600 sene önce vardı. O yıllardan bugünler onlarca islam alimi müceddid geldi geçti hiç biri haram dememiş ki size ne oluyor.
Heralde dinlediğini anlamiyorsun
Sigara ozaman harramı