Poarta lui Ionele și Cheile Ordâncușei. Drumetie în Apuseni cu peisaje de poveste

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 сер 2021
  • #apuseni #pestera #drumetie
    Rezervaţia naturală Cheile Ordâncușei și peștera Poarta lui Ionele se află în partea de sud a munţilor Bihor, cu acces din localitatea Gârda de Sus şi au o lungime de 2.5 km
    Pornim din centrul localităţii pe drumul lateral ce duce spre cătunul Casa de Piatră şi peştera Gheţarul de la Scărişoara. După aproximativ 1 km ajungem la o bifurcaţie undei noi o luăm spre dreapta spre intrarea în chei pe marcaj punc albastru.
    Cheile Ordâncușei reprezintă o strâmtoare, un drum între două masive stâncoase săpat de pârâul Ordâncușa, afluent de stânga al Gârdei Seci. Sunt ușor accesibile și pot fi parcurse atât pe jos cât și cu mașina, deoarece prin mijlocul lor trece un drum betonat.
    Cheile adăpostesc numeroase grote şi peşteri dintre care cele mai importante sunt peșterile Poarta lui Ionele și Corobana Mare
    Peștera Poarta lui Ionele atrage atenția prin portalul impresionant de 12 metri înălțime. Peștera este foarte bine amenajată și iluminată. Este o peșteră protejată, fiind adăpostul a mai multor specii de lilieci. Ne-a plăcut și ghidul care primeste de la noi nota 10. Ne însoțește în peșteră și ne spune legenda acesteia. Biletul de intrare costa 13 lei pentru adulti si 10 lei pentru copii.
    Drumul ce urcă pe valea Ordâncușa este străjuit de pereți de calcar înalți care se îngustează atât de mult, încât șoseaua trece peste patru poduri de beton ce ocupă toată lățimea văii. Pereții calcaroși găzduiesc multe peșteri, grote și portaluri.
    Ajungem la intrarea peşterii Corobana Mare deschisă încă de Emil Racoviţa şi ne oprim pentru câteva cadre după care ne continuăm drumul prin chei până la un marcaj spre dreapta de unde începe o urcare susţinută prin pădure. Circuitul pe care ne-am propus să-l parcurgem este omologat relativ recent şi marcajele sunt dese în pădure deci nu este pericol de rătăcire.
    După aproximativ jumătate de oră de urcuş ajungem pe un platou împânzit de cătunuri. Mare ne-a fost mirarea când am observat că marcajul trece prin ograda unei familii foarte prietenoase. De aici drumul nostru continuă la vale pe un drum nepavat cu peisaje de poveste. Marcajul deviază de la drum în dreapta şi coborârea se continua după grădini şi pe pajişti pitoreşti. Atenţie marcajul aici este destul de rar dar dacă cumva îl pierdeţi continuaţi coborârea pe drum.
    Este un traseu uşor de relaxare cu distanţa de 16km. Timpul parcurs de noi cu vizita la peştera Poarta lui Ionele a fost de 6 ore.
    Mă găsești pe Instagram și Facebook!
    INSTAGRAM - / stefancujma​​
    FACEBOOK - / ​​
    UA-cam - / stefancu. .
    WEB - www.stefancujma.ro​​
    Echipamentul meu de vlog: kit.co/stefancujma

КОМЕНТАРІ • 5

  • @StefanCujma
    @StefanCujma  2 роки тому +1

    O drumeție de relaxare cu multe peisaje frumoase într-o zonă foarte acesibilă. 😉

    • @sorellman
      @sorellman 2 роки тому

      Comentariile nu apar. Incer aici ca raspuns la cometariul tau. O sugestie: mentionati si filmati locul de parcare pentru fiecare traseu.

  • @neluioanbustan9657
    @neluioanbustan9657 Рік тому +1

    Foarte Frumoase peisaje !

  • @sorellman
    @sorellman 2 роки тому +1

    O sugestie: mentionati si filmati locul de parcare pentru fiecare traseu. Cu multumiri.

    • @StefanCujma
      @StefanCujma  2 роки тому

      Luat la cunostinta! Ms de vizionare!