Kadın-Erkek, Anne-Baba çatışmasını anlamak için on numara bir sahne (Inside Out / Ters Yüz).

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 лют 2024
  • Aile Danışmanlığı Nedir ve Aile Danışmanı kimlerle çalışır?
    *Aile Danışmanlığında amaç evlilik ve kök aile içinde ortaya çıkabilecek ya da çıkması muhtemel sorunların çözümlenebilmesi, sağlıklı yönde değişim ve gelişimin desteklenmesidir. Asıl olan danışmanlık sürecini ailenin ya da ilişkinin muhatap tarafların tamamının katılımıyla yürütmektir. Bunun mümkün olmadığı durumlar da olabilmektedir. Öyle durumlarda mesele aile odaklıysa tek kişi ile de çalışılabilir.
    Peki ne gibi sorunlar olabilir bunlar?
    *Önleyici rehberlik anlamında evlilik öncesi ilişkisel sorunlar ya da psikoeğitim.
    *Evlilik içi sorunlar ya da psikoeğitim.
    *Çocuk öncesi ve çocuk sahibi olduktan sonraki süreçlerde sorunlar ya da ebeveynlik becerisi için psikoeğitim.
    *Çocukların eğitim, ergenlik hatta evlilikleri sürecinde sorunlar ya da psikoeğitim.
    *Kök ailede yatay ya da dikey ilişkilerdeki sorunlar ya da psikoeğitim: Bunu biraz açalım; nedir kök aile dediğimiz? İçine doğup büyüdüğümüz ve evliliğe kadar birlikte yaşadığımız anne ve babamız, kardeşlerimiz, dede ve ninemiz gibi. Hatta ailenin bir parçası haline gelmiş kedimiz, köpeğimiz bile. Bu yapı içinde yaşanan ve travma boyutunda olmayan çatışmalar, ölümle gelen kayıplar, hastalıkla ya da engellilikle gelen ve aile üyelerini etkileyen süreçler gibi durumlardır.
    *Boşanma öncesi, boşanma süreci ve boşanma sonrası sorunlar ya da psikoeğitim ki bu günümüzde en önemli konulardan biri. Gün geçmiyor ki boşanmak istediği için ya da boşandığı için bir kadın öldürülmesin. Boşanmayla ailenin yıkıldığı yargısı yerini ailenin farklı biçime evrildiği gerçeğine bırakmalıdır. Boşanmayla biten karı-kocalıktır. Eğer çocuk ya da çocuklar varsa anne-babalık ilişkisi ayrı ebeveynler olarak devam etmelidir. Bu süreç danışmanlıkla yürütülmeye kuvvetle ihtiyaç duyulan bir dönemdir.
    *Göç, taşınma, iş değişikliği vb aileyi etkileyen yaşamsal değişim süreçlerinde olan ya da olası sorunlar veya adaptasyon psikoeğitimi.
    *Evlilikle meydana gelen kayınvalide, gelin, kayınpeder, damat, görümce, elti ve benzeri ilişkilerdeki sorunlar ya da psikoeğitim.
    Aile Danışmanlığına başvurmak istediğimizde nelere dikkat etmeliyiz?
    *Öncelikle Aile Danışmanının yasalar çerçevesinde ehliyeti olması lazım. Aile danışmanının sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarının en az bir tanesinin 4 yıllık lisans programlarından mezun olup üzerine MEB onaylı Aile Danışmanlığı sertifikası sahibi olmak gerekmektedir.
    *Danışmanlık alınacak kurum da çok önemlidir. Kamu kurumlarında, STK’larda ya da özel aile danışmanlığı merkezlerinde; güvenilir ve danışmanlık için uygun koşulların sağlandığı yerlere başvurmak sağlıklı sonuç elde etmek için önemlidir. Pandemi sürecinin bir getirisi olarak on-line yani internet bağlantısı üzerinden çevrim-içi danışmanlık da yaygınlaşmıştır.
    *En önemli konulardan biri de ihtiyacımızı ve bunu karşılayacak olan mercii bilmek. Aile Danışmanlığı mı, Psikolojik Danışmanlık mı, Psikoterapist mi, Psikiyatrist mi? İşte bu anlamda doğru yönlendirme zaman zaman hayati önem bile taşır.
    Bütün bu aşamaları geçtiniz ve danışmanlık almaya karar verdiniz. Sizi nasıl bir süreç bekliyor?
    *İlk görüşme sonunda danışan ve danışman sürecin planlamasını birlikte yaparlar. Süreç danışandan beklenenler ve verilen ödevlerle ilgili kurulan terapötik ilişki karşılıklı iletişim, güven ve anlaşma ile yapılandırılır. Görüşmeler ortalama 50 dk sürer. Süreç film ve kitap gibi tavsiyelerle desteklenebilir. Danışmanlık süreci de yine danışan ve danışmanın birlikte karar vermesiyle sonlandırılır.
    Sorun olmadan danışmanlık almak sizleri olası sorunlara hazırlıklı kılar. Psikoeğitim ile bilgi ve sorun çözme beceriniz gelişir. Olaylara farklı bakış açısı geliştirirsiniz. Mutlu toplum mutlu aileyle, mutlu aile mutlu bireylerle mümkün. Kendine ve ailesine böyle bir yatırım yapan ya da yapmaya karar verenleri şimdiden kutluyorum. Mutlu yarınlar için selametle kalın ☺
    #ailedanışmanlığı #önleyicirehberlik #evlilikdanışmanlığı #çiftdanışmanlığı #ebeveyndanışmanlığı #boşanmadanışmanlığı

КОМЕНТАРІ • 11

  • @CHERRY-hp5ly
    @CHERRY-hp5ly 2 місяці тому +8

    Çok güzel bir video.

  • @kralicenizdilanur
    @kralicenizdilanur 4 дні тому

    Babam ölmeseydi ona susar mısın diye bağırsaydım, beni resmen öldürürdü, odama gitmemi söyleyerek azarlamazdı

  • @cohen2121
    @cohen2121 26 днів тому +3

    sınırlenen çocuklara aşırı tepki gösterilmesinden nefret ediyorum

  • @Keremio31
    @Keremio31 Місяць тому +5

    İşte babamın beyninin içi de böyle her gün maç maç maç vaktini boşa harcıyor

    • @Yagiz_1545
      @Yagiz_1545 28 днів тому +4

      Sevdiği şeyi izliyo sende full internettesin

    • @hulkreyiz34
      @hulkreyiz34 17 днів тому

      ​@@Yagiz_1545sana bir Bob Marley Faruk cevabı vericem: boş iş oğlum bunlar

  • @danskomik
    @danskomik Місяць тому

    Cokk guzrl biz bunu okuldada izledikk❤❤❤❤

  • @Gungungunes
    @Gungungunes 2 місяці тому +12

    kadın beyni sürekli eski aşklarını düşünüp pişmanlık yaşıyorsa bu dürüstlük sadakat kavramına göre çok aşağılık bir durum ,insan olan bunu yapamaz.

    • @Valentino_Vees
      @Valentino_Vees Місяць тому +10

      Hayatta yanlış kararlar verdiğinde pişmanlık duymak aşağılık bir durum değildir pişmanlık yaşanmaması için her iki tarafta çaba göstermelidir

    • @cohen2121
      @cohen2121 26 днів тому +1

      @@Valentino_Vees pişmanlık duymaktan bahsetmiyor evli olduğu halde özlem duymasından bahsediyor ve haklıda

    • @thewonderfulworld525
      @thewonderfulworld525 9 днів тому

      ​​@@cohen2121özlem duymuyor pişmanlıktan bahsediyor