PERFORMANCE ELENA AITZKOA (RESUM)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 лис 2024
  • BROTE DE PERAL reuneix dues agrupacions d’escultures d’Elena Aitzkoa: «Terraplén» i «Brote», creades l’estiu de 2021 i la primavera de 2022, respectivament.
    En aquesta ocasió Elena Aitzkoa activarà l’exposició i les seves escultures a través de la performance a la vegada que s’establirà un diàleg amb l’obra poètica de Luz Pichel.
    Elena Aitzkoa és artista. La seva pràctica inclou l’escultura, el dibuix, la poesia, la performance i el cinema. Les seves creacions són un ecosistema heterogeni que es nodreix d’elements físics i emocionals de l’entorn i de l’experiència vital. Posa el focus i l’energia creativa en la configuració poètica de la matèria i en la bellesa com a element que vincula els éssers. Dels seus darrers projectes destaquen el cicle de performances Headscarfs Close to the Ground, en el marc de l’Oslo Pilot (2016); la pel·lícula Nuestro amor nació en la Edad Media (2018); el vinil de poemes i xiulets Paraíso terrenal (2019), i les exposicions «Zarza Corazón» (Museu Patio Herreriano de Valladolid, 2019), «Terraplén» (galeria Rosa Santos de Madrid, 2021) i «Lendia Song» (Azkuna Zentroa, a Bilbao, 2021). Participa a «Estudio III. Salir al Encuentro. Hablar al lugar», cicle comissariat per Isabel de Naverán al Museu Reina Sofía (2021).
    Luz Pichel va néixer el 1947 a Alén (Lalín, Pontevedra), un petitíssim poblet de Galícia. Alén significa ‘més enllà’ i també ‘el més enllà’. Allí va aprendre a parlar, en una llengua que podria morir, però que no vol. Els que parlen aquesta llengua pensen que sempre són d’altres els que parlen bé. És autora dels llibres de poesia El pájaro mudo (Ediciones La Palma, 1990; Premio Ciudad de Santa Cruz de la Palma), La marca de los potros (Diputación de Huelva, 2004; XXIV Premio Hispanoamericano de Poesía Juan Ramón Jiménez), Casa pechada (Fundación Caixa Galicia, 2006; XXVI Premio Esquío de Poesía), El pájaro mudo y otros poemas (Universidad Popular José Hierro, 2004), Cativa en su lughar / casa pechada (Progresele, 2013), Tra(n)shumancias (Ediciones La Palma, 2015) i CO CO COU (La uÑa RoTa, 2017). Ha traduït al castellà Pornografía, de Lupe Gómez. Els seus últims llibres, ambdos publicacts el 2021, són din din don i más hortensias azules (La cartonera del escorpión azul) i ALÉN ALÉN, (La uña rota).

КОМЕНТАРІ •