Türkçe Eğitim Üzerine (Bilgem Çakır - 10/13)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 61

  • @williamwallace326
    @williamwallace326 2 роки тому +24

    ben de üniversite ingilizce eğitim ile mezun oldum. ingilizce biliyorum fakat bunu kendi kendime öğrendim. okulun ingilizce eğitim vermesinin ingilizce bilgime hiçbir katkısı olmadı. aksine lisans son sınıfa kadar dersleri anlamada çok zorlandım. sürekli, anlamadan ezberleyip sınavlara giriyordum. 2 gün sonra da ezberlediğim şeyi unutuyordum zaten. sadece ben değil lisanstaki tüm arkadaşlarım böyle mezun oldu. ancak yüksek lisansta ingilizcemi toparlayabildim ve anlatılanı anlayacak seviyeye gelebildim. bu sefer de lisansta ingilizce yüzünden anlamadığım şeyleri tekrar öğrenmek zorunda kaldım. bu da tabi ki ekstra zaman ve emek harcamama neden oldu ve beni çok yordu. eğitim sistemimiz baştan aşağı yanlış gerçekten. en büyük sorunlardan biri de öğrenciyi anlamsız şekilde yorması ve eğitimden soğutması. çok zeki ve çalışkan insanlar tanıdım, lisans bittiğinde çoğu mental olarak bitmiş durumdaydı. artık eğitim almak istemiyordu kimse. lisans düzeyi gibi genel ve görece basit şeylerin anlatıldığı kısımdan bile kan revan içinde çıkıyor öğrenci. ülke şartlarının öğrenci üzerinde oluşturduğu diğer olumsuzluklara girmiyorum bile.

  • @ramsoy55
    @ramsoy55 2 роки тому +11

    Üniv de bir arkadaşımız vardı ingilizcesi çok iyiydi bazen hocalara uzun ingilizce sorular sorardı, bir derste hocaya soru sordu hoca analamadı ama şöyle kıvırdı "arkadaşımız güzel bir soru sordu birde bunu türkçe sor ki diğer arkadaşlar anlasın :)" hocanın soruyu anlamadığını herkes anlamıştı. işte bu kadar bizim ingilizce eğitim

  • @yegenek423
    @yegenek423 Рік тому

    Oğuz Hocam, Türk edebiyatı okumuş biri olarak çeviri konusundaki görüşlerinizi gerçekten çok takdir ettim. Dediğiniz gibi bir şeyleri öğrenirken kavramın kendisini öğrenmek ve çevirirken de kavramı uygun şekilde ifade etmeyi amaçlamak önemli. Bildiğiniz gibi genellikle bir terimin farklı akademisyenlerce farklı kelimelerle ifade edilmesi çok yaygın. Bizde fakültede kavrama odaklanırdık. Filanca hoca bu kavramı şu kelimeyle ifade etmiş ama aynı kelimeyi başka bir hoca şu kavramı anlatmak için kullanmış şeklinde öğrenirdik. Burada bahsettiğiniz bu nokta çok önemli. Bizim hocamız, "Bir şeyi tercüme ederken ilkeniz şu olsun. Bir Türk bunu nasıl söyler? Bunu düşünün." derdi. Kendim çevirmen değilim ama bu bakış açısının doğru, mantıklı ve faydalı olduğunu kendi eğitimim esnasında da gördüm.
    Kanalınızı yeni keşfettim. İzlediğim birkaç videodan hareketle kanalınızı beğendim.

  • @ozyurekli
    @ozyurekli 2 роки тому +6

    Sanmıyorum ki “Türkçe eğitim” konusunda bugüne kadar yukarıdakinden daha başarılı bir değerlendirme yapılmış olsun. Bu tartışma platformunu sağladığı ve kavramla ilgili süreklileşmiş katkılarından dolayı Oğuz hocaya teşekkürler. Ancak öte yandan Bilgem’in yorumları da onikiden vuran cinsten. Buraya ek bir görüş yazmıyorum çünkü söylenebilecek her şey söylenmiş, ağzınıza sağlık.

  • @kadir9765
    @kadir9765 2 роки тому +1

    Bir samimi anlatıcı, bir de konuğun sözünü kesmeyen müthiş dinleyici

  • @mkwheremw
    @mkwheremw 2 роки тому +4

    Oktay Sinanoğlu'nun "Bye Bye Türkçe" kitabını okumanızı tavsiye ederim.

  • @ergindemir7366
    @ergindemir7366 2 роки тому +22

    "Eğitim Türkçe olmalı dediğimde çok offend oluyorlar." 😅

    • @potansiyel7021
      @potansiyel7021 2 роки тому +4

      hoş görmelisin, uzun senelerdir yurtdışında yaşıyor.

    • @bilgemcakir40
      @bilgemcakir40 2 роки тому +25

      @@potansiyel7021 yok valla cok da hos gorulecek gibi degil. hizli konusurken boyle oluyor bazen kusuruma bakmayin :D

    • @bilgemcakir40
      @bilgemcakir40 2 роки тому +23

      bi de daha beteri su var: "bilgi aktarmak icin en comfortable oldugun dil ne ise egitim dili o olmali" 🤣🤦‍♂

  •  2 роки тому +2

    Bu akıl tutulması tıp fakültelerinde daha farklı bir boyutta. Öğrenci ilk 3 yıl tamamen İngilizce gördüğü dersleri 3 yılın sonunda hastane stajlarında Türkçe uygulamak zorunda. Ortada böyle fiili bir durum söz konusuyken İngilizce tıp fakültesi ısrarını anlamak mümkün değil...

  • @xinling7601
    @xinling7601 2 роки тому

    Ya gerçekten hiç böyle düşünmemiştim. Teşekkür ederim.

  • @alikemal7563
    @alikemal7563 2 роки тому +4

    Aslında sorun şu. Kimse ingilizce eğitim Türkçe eğitimden daha faydalı olur demiyor. Tabiki bir hoca da en iyi anadilinde anlatır, öğrenci de en iyi kendi dilinde anlar. Ancak bizim şuanki yks gerçeğimiz nedeniyle 18 yaşında üniversiteyi kazanmış bir gencimizin ingilizceyi öğrenme şansı hazırlık sınıfı ve ingilizce eğitim veren bir okul dışında kalmıyor. Yıllarca gelecek kaygısıyla yks sınavına hazırlanmak haklı olarak birinci öncelik ve okullar da buna parallel olarak ing ve almanca derslerine yüz verip siz sınavınıza hazırlanın diyorlar. Dolayısıyla öğrenci 18ine kadar iyi bir kolejde değilse yab dili yok denecek kadar az oluyor. Mühendislik istiyorsa ve yabancı dil (ing) de çok gerekli ise, ki gerekli, bunu bir şekilde halletmesi de gerekiyorsa en uygun seçenek hayatının bir senesini hazırlığa ayırmak ve bunu pratiğe dökeceği, yani sunumundan raporuna sınavına kadar ingilizce pratik yapıp hazırlık sınıfını daha da anlamlandıracağı bir ingilizce lisans eğitimi sayesinde olabilmekte. Yoksa kimse anadilini hor görüp de zihinlerini yabancıların etkisine teslim etmiyor. Lisanstan sonra da iş bulma kaygısı vs ile derdine düşüyor tekrar.
    Lisans eğitiminde hem derslerime yoğunlaşırım hem de kurs alırım internetten bunun için özel dersler alırım ing altyazılı filmler okurum vs planı da hiç gerçekçi değil ve mümkün olamıyor. Becerebilen sınırlı sayıda kişi de kaideyi bozmuyor. Ama lisans eğitiminde sınıfta ingilizce konuşulduğunda, ingilizce raporlar yazılıp sunumlar yapıldığında sınavlar ingilizce olduğunda mecburen gelişiyor. Okuma yazma dinleme ve konuşmanız gelişiyor. Bazı dersleri %80 verimle mi anladınız, o dersin mantığını telafi etmeniz mümkün, youtube veya internette mevcut. Bilgiye ulaşmak artık kolay. Ama ingilizcenin telafisi Türkçe eğitimde mümkün olamıyor. Dolayısıyla herkesin derdi ülkemiz şartlarında geleceği için en iyi şekilde ingilizce işini nasıl hallederim derdidir. Daha evrensel ve nitelikli değerlere sahip bir şekilde kendisine de ülkesine de yaşadığı gezegene de katkıda bulunma derdindedir. Kendi diliyle kimsenin bir sorunu yok, dilimiz çok güzel.
    Yurtdışı örnekler de çok gerçekçi değil. Avrupalının dili ingilizceye çok yatkın ve bizdeki gibi yks sınavı yok ve ortaöğretimde öğreniyorlar. Ama gidin almanlar ingilizce bilseler de konuşmaz o ayrı ama biliyolar erken yaşlarda öğreniyorlar, biz de bunu yapsak Türkçe öğrenimde hiçbir sıkıntımız olmaz. Bizim 18 yaşındaki gencimiz kendisini imkan da bulsa yurdışında gitme cesaretini bulabiliyor mu sınırlı veya olmayan ingilizcesiyle. Sizlerin öğrencilierinizi yurtdışına yollayabilme sebebiniz siz ve bölümünüzdeki diğer kaliteli hocaların networkleri, Türkçe eğitiminiz değil. Sizler ingilizce eğitim veren okullarda okudunuz ve yurtdışında bu sayede iyi işler yapabildiniz ve bağlantılarınız var, şimdi de öğrencilerinize yardımcı oluyorsunuz yurtdışı için. Sonuçta yine akademideki araştırma gücü için ingilizcenin önemi ortada ve bunu sizler gibi şimdiki gençler de aynı yolla elde etmek istiyorlar. Sizler CV'niz ile öğrencilere bir rol modelsiniz. Evet siz çok zekiydiniz dereceye girmiştiniz ama ingilizce eğitim veren okulunuzun ve yurtdışının size katkılarını da inkar edemezsiniz. Her genç sizin kariyerinize sahip olmak istiyor ve bunu istedikleri için onlara kızamazsınız.
    Gerçekten de kurslarla olacak iş değil. Kurslarla yokdilden falan bi puan alırsınız ama bir cümle konuşamazsınız. Toefl, IELTS gibi sınavlardan başarılı olmak için de pratik gerekir. Bu imkanı en iyi sunan kombinasyon ise ing hazırlık+4 sene derslerde ing pratik. Herkes ülkesini seviyor, herkes dilini de çok seviyor ama ingilizce öğrenmesi gerekiyorsa bunu birkaç sene okulda ing görmesi onu vatanseverliğinden alıkoymaz diline de sahip çıkar merak etmeyin. Nitekim sizler ingilizce içinde doğup büyümenize rağmen sahip çıkıyorsunuz. Onlar da çıkarlar. Programlama dili dersini ingilizce gördü diye kimsenin benliği gitmez beynini kimse yıkayamaz içiniz rahat olsun. Ama ortaöğretimdeki eskinin anadolu liseleri meselesi de bambaşka bir mevzu. Ünivdeki ing öğretimle onun hiçbir alakası yok.
    Gençleri Almanyadaki Avusturyadaki gibi ilkokuldan sonra mesleki eğitim ve üniv eğitime gidecekler diye yeteneklerine göre ayırıp herkesin yol haritasını çizin ve iş garantisini sağlayın, herkes gelecek kaygısı taşımadan ekmeğini kazansın mutlu olsun, hak ettiği insan gibi yaşam kendisine sunulsun o zaman kitabını da okur sanatla da ilgilenir iki dil birden de öğrenir genç yaşta. Herkes en iyi özelliklere sahip olmanın ve tercih edilmenin ve daha nitelikli! ve biraz daha fazla para kazanan bir köle olmanın derdinde bu şartlarda malesef. Yoksa yemişim ingilizcesini.

  • @MrCarburettor
    @MrCarburettor 2 роки тому +1

    Cok guzel bir bölüm olmus! Karsit gorusun ozelllikle bu konuda asiri alinganlik gosteriyor olmasi gercekten cok garip!!

  • @ahmetkuzey1931
    @ahmetkuzey1931 2 роки тому +3

    Hocam selamlar,
    Öğrencilerinizin lisans eğitimi süresince ingilizce pratik açısından kendilerini nasıl geliştirdiklerini onlardan da dinlemek isteriz.
    Tercih döneminde faydalı olacaktır.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 роки тому +14

      Burada birkaç konu var:
      1. Biz bu sohbeti tercih dönemi için yapmadık.
      2. Neden ben İngilizce uygulamasının nasıl olduğunu kanıtlamak zorunda olayım ki? İngilizce eğitim yapanlar kanıtlasın. Sanki sürekli savunmak zorundaymışız gibi bir havaya girmeye gerek yok.
      3. Ben buraya birini çıkarsam ve dese ki ben çok güzel geliştirdim İngilizcemi bu yine de kimsenin fikrini değiştirmez.
      4. İngilizce konusu kişinin kendisine, kendi çabasına bağlıdır.

  • @koray6115
    @koray6115 Рік тому

    Olayın dilbilimsel altyapı açısından şöyle bir boyutu da var. Bir kişi bir yabancı dili "ancak ve ancak" anadilinin elverdiği kadarıyla öğrenebilir.
    Bizim güzide eğitim sistemimiz!!! en başta Türkçe'nin dilbilimsel ve tarihi gelişim sürecine dair en ufak bilgi kırıntısı bile sunmuyor ki bizlere...
    Hâl böyleyken, anadilini bile tam olarak kavrayamamış bir ulus olarak, başka ulusların dillerini hakkıyla öğrenebileceğimiz sanrısıyla yaşıyoruz ne yazık ki...
    Böyle bir şey teknik olarak mümkün değil.

    • @theonlythingtheyfearisme3816
      @theonlythingtheyfearisme3816 10 місяців тому +1

      evet, ben de bir dil kursuna kayıt olduğumda oradaki eğitim önce türkçe gramer kurallarına farkındalıktan başlıyodu. ordaki 3 aylik egitimimde edindigim bilgiyi 3 yildir kurslara giden insanlarda gorememistim...

  • @ypbr
    @ypbr 2 роки тому +1

    üniversitede ingilizce eğitim görmüş biri olarak şahsi kanaatim, ilim ana dilde bilim evrensel dilde yapılmalıdır.

  • @tier1turks
    @tier1turks 2 роки тому

    Emeğiniz için teşekkürler. Kanal nebi Derya...

  • @canjohn
    @canjohn 2 роки тому +2

    Yaklaşık 1 yıldır remote çalışan bir software engineer olarak, konuya çok yanlı baktığınızı düşünüyorum. Ben kendi İngilizcemi özellikle MMO oyunlar ve dizi film sayesinde geliştirdim. Ortaokul ve lisede de İngilizce konuşma imkanım oldu. Üniversitede aldığım derslerin İngilizce olması bana hiçbir şey katmadı tıpkı bahsettiğiniz gibi oldu çoğu ders de. Fakat atladığınız şey, herkes bizim gibi değil. Benim Anadolu'nun dört bir yanından gelen arkadaşlarım oldu ve çoğunun akademik İngilizce deneyimini alabileceği tek yer bu dersler oldu. Bu ders dışında o çocuk hayatında hiç İngilizce soru sormamış, tartışmaya çalışmamış. Onun için bu İngilizce dersler elzem. Dolayısı ile İngilizce dersler için kurduğunuz argüman, sadece küçük bir popülasyon için doğru maalesef.

    • @cefridemir4862
      @cefridemir4862 2 роки тому +1

      Hangi üni okudun

    • @omeryakc1536
      @omeryakc1536 2 роки тому

      'Yaklaşık 1 yıldır uzaktan çalışan bir yazılım mühendisi olarak, konuya çok yanlı baktığınızı düşünüyorum. Ben kendi İngilizcemi özellikle devasa çok oyunculu çevrimiçi oyunlar ve dizi film sayesinde geliştirdim. Ortaokul ve lisede de İngilizce konuşma imkanım oldu. Üniversitede aldığım derslerin İngilizce olması bana hiçbir şey katmadı tıpkı bahsettiğiniz gibi oldu çoğu ders de. Fakat atladığınız şey, herkes bizim gibi değil. Benim Anadolu'nun dört bir yanından gelen arkadaşlarım oldu ve çoğunun akademik İngilizce deneyimini alabileceği tek yer bu dersler oldu. Bu ders dışında o çocuk hayatında hiç İngilizce soru sormamış, tartışmaya çalışmamış. Onun için bu İngilizce dersler elzem. Dolayısı ile İngilizce dersler için kurduğunuz çıkarım, sadece küçük bir nüfus için doğru maalesef.'

    • @alikemal7563
      @alikemal7563 2 роки тому

      Çok doğru söylüyorsun

  • @hayriarslan7332
    @hayriarslan7332 Рік тому

    Dilimizi Yeterince Ciddiye almıyoruz veya birçok şeyi ciddiye almıyoruz

  • @bilalcakici4137
    @bilalcakici4137 2 роки тому +3

    Marmarada türkçe elektrik elektronik okumak mı yoksa ankara yıldırım beyazıtta ingilizce elektrik elektronik okumak mı mantıklı ?

  • @tayfuntutuncu7095
    @tayfuntutuncu7095 2 роки тому +1

    ingilizce csde ruslara söverek öğrenilir yani en azından ben öyle öğrendim

  •  2 роки тому +4

    Çok önemli konu, Celal Şengör de Türkçe olmalı diyordu eğitimin.

  • @ilkermansur4129
    @ilkermansur4129 Рік тому

    Valla bende İngilizce fizik okudum. Ne ingilizceden bir verim aldım ne de fizikten.

  • @elmasx
    @elmasx 2 роки тому

    Bilgem abinin bütün videolarını izledim, en sinirli gördüğüm hali bu video :) bu konuda ciddi bir dert edinmişsiniz. Dedikleriniz doğru ama bence ama üniversitede de ingilizce eksiğimiz oluyor. 12 yıl ingilizce eğitimi alsakta sonuç sıfır. Üni. de gerçekten ingilizceye hazır olacak bir şekilde eğitim almış olsak, ingilizce eğitim olmalı. Sizlerin fikri daha önemli tabi.

    • @elmasx
      @elmasx 2 роки тому

      Hangi durumda ingilizce eğitim almalı, bu konuyada değinirseniz sevinirim hocam.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 роки тому +2

      Hiçbir durumda almamak gerekir

    • @krmzbeyaz5216
      @krmzbeyaz5216 2 роки тому

      @@oguz_ergin Hocam ingilizceyi başka yöntemlerle kurslardan falan öğrenmek, ingilizce eğitim veren üniversite aracılığıyla öğrenmekle kıyaslandığında daha zor olmaz mı?

    • @omeryakc1536
      @omeryakc1536 2 роки тому

      @@krmzbeyaz5216 hayır en doğrusu kurslardan ve diğer çalışmalardan İngilizce öğrenip üstünde çalışacağı konuyu Türkçe öğrenmek.

    • @omeryakc1536
      @omeryakc1536 2 роки тому

      @@krmzbeyaz5216 dili ayrı olarak öğrenirsin sen hiç dil eğitimi almamış halinle İngilizce eğitim almaya çalışırsan İngilizce mi öğreneceksin yoksa o konuyu mu ?

  • @ynr_tugce
    @ynr_tugce 2 роки тому +1

    Hocam merhaba sonuçlar açıklandı bilgisayar müh için kültür üni %50 ing gibi üniler tutarken ist dışı devlet ama ing olmayan tutan yerler var sence hangisni tercih etmeliyim özel üni dezavantaj mı işe alımlarda tecrübelerindenizden yararlanmak isterim 😌

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 роки тому +1

      İstanbul'daki tüm üniversiteleri bilmiyorum, kültür üniversitesinin kendisine ve mezunlarına danışmakta yarar olur. Ben kendisini yetiştirmiş bir kişinin sorun yaşayacağını sanmam.
      Diğer seçenekler her neyse onları da gidip görmek onlarla da konuşmak iyi olur.

    • @ynr_tugce
      @ynr_tugce 2 роки тому

      @@oguz_ergin hocam peki ist dışı devlet üni hakkında ne düşünüyorsunuz ing olmaması hakkında ki yorumlarınızı dinledim gitmeye değer mi yoksa ist kalmak daha mı mantıklı plur

  • @umutbayram4289
    @umutbayram4289 2 роки тому +1

    Hocam yks açıklandı ve sıralamam 1491. TOBB Bilgisayar geçen sene 2000 küsurlarda kapatmış. Bu sene sizce bölüme girebilir miyim ?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 роки тому +5

      Tebrikler, hayırlı olsun. İnşallah diyelim. Sanki biraz daha yükselecek gibi geliyor bana ama bilinmez.

  • @kotlindev
    @kotlindev 2 роки тому +6

    9 nerde hocam?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 роки тому +21

      9. bölümü Bilgem'in isteği üzerine daha sonra yayınlamak üzere şimdilik erteledik. 38 dakikalık bu bölüm yurt dışında yaşama ve Türkiye'ye dönme konusuyla ilgili.

    • @kotlindev
      @kotlindev 2 роки тому +1

      @@oguz_ergin Tamamdır hocam, teşekkürler.

    • @kotlindev
      @kotlindev 2 місяці тому

      @@oguz_ergin hocam hala yayınlayamıyor musunuz? :)

  • @sartoglusart6035
    @sartoglusart6035 2 роки тому

    Hocam selamlar 32.999 geldi sıralamam
    Çok istiyorum tobb bilgisayarı ailemin maddi durumu pek iyi değil yardımcı olabilir misiniz lütfen çok istiyorum

  • @busonythesabmsoz4000
    @busonythesabmsoz4000 2 роки тому

    Hocam öğrenciniz olarak sayısal alanlarda ana dilde eğitime kesinlikle katılıyorum ancak sosyal bilimlerde (özellikle tarih siyaset gibi alanlarda) tam tersini düşünüyorum.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 роки тому +6

      Ben bunu anlamadım. Konu tarih olunca İngilizce birbirine anlatmak daha anlaşılır mı oluyor?

  • @sinanto
    @sinanto 2 роки тому

    En iyi okulları yabancılar gelip kendi dillerinde açtılar Osmanlı döneminde. Dolayısıyla, yabancı dille eğitim, iyi öğrenim demekti. Hocalar da yabancıydı zaten.
    Devlet okullarında da eğitim İngilizce olunca, finansman sebebiyle giderek daha fazla Türkçe öğretmen kullanılmaya başlandı. Yabancı dil eğitimindeki kalite büyük ölçüde düştü.
    Şimdi durum değişti. Nüfus arttı. İnternet diye bir şey var, artık Türkçe eğitimin finansmanı zor olmayabilir. Ama biz tüm orta öğretimini İmam Hatip’e dönüştürüp eğitimi Allah’a havale etme aşamasındayız. Dolayısıyla, İngilizce eğitim mantıklı olabilir, çünkü eğitilecek Türk bulmakta zorlanacağız, yabancıları hedeflemek zorunda kalacağız (herhalde).
    Disclaimer: Ben ilk/orta/lise eğitimini İngilizce okudum, sonraki eğitimimi de yurt dışında yaptım.

  • @ugurgunes87
    @ugurgunes87 2 роки тому

    Hocam beklemek zor olucak

  • @selcukozturk
    @selcukozturk 2 роки тому +3

    16:44 bkz. Universal Translator :)
    en.wikipedia.org/wiki/Universal_translator

  • @saidkus4995
    @saidkus4995 2 роки тому

    4:52 nci saniye ...

  • @bbbbbbbb9780
    @bbbbbbbb9780 2 роки тому +1

    Merhaba

  • @xn83l220
    @xn83l220 2 роки тому

    Hocam ana dili geri olanın beyni de geri olur. Daha fazla söze gerek yok