Γούβες, Βόρεια Εύβοια / Gouves village, Evia Greece

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 тра 2020
  • Ιστορικά, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όλη η περιοχή ήταν ιδιοκτησία του Τούρκου μπέη Μωχάμετ Ιμπραήμ και της αδελφής του Χαϊμέ Ναϊλέ. Το 1831, οι Τούρκοι πούλησαν όλη την ακίνητη περιουσία τους στους Έλληνες, Βαπτιστή Δρόσο και Αλέξανδρο Δεσύλα. Το 1882, όλη η γη του χωριού πέρασε στα χέρια των κατοίκων της.
    Στις Γούβες βρίσκεται ο πύργος του Δροσίνη, στον οποίο έμεινε και έγραψε μερικά από τα ποιήματά του ο γνωστός ποιητής Δροσίνης. Ο Πύργος χτίστηκε λίγο μετά το 1800, από τον Ιμπραήμ Αγά. Αρχιτέκτονας ήταν ένας σκλάβος, ονόματι Αχμέτ, ο οποίος, σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών που προσέφερε στον Αγά, κέρδισε την ελευθερία του.
    Το όνομα του οικισμού οφείλεται στο κοίλωμα, γούβα, που βρίσκεται ο οικισμός, ανάμεσα σε δυο υψώματα. Στις Γούβες ανήκει και ο παραθεριστικός οικισμός Καστρί, στο δρόμο προς τον οικισμό βρίσκεται το εκκλησάκι το γενέθλιο της Θεοτόκου, στη θέση περιβόλι που χρονολογείτε από τα χρόνια του Βυζαντίου. Στην πλαγιά που είναι ο ναός φέρεται να άκμασε αρχαίος αγροτικός οικισμός, όπως μαρτυρούν τα όστρακα.
    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1938 - 1939), κατασκευάστηκε στην παραλία του χωριού το Ναυτικό Οχυρό του Βόρειου Ευβοϊκού γνωστό στους κάτοικους σαν οχυρά των Γουβών . Μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία στην θαλάσσια περιοχή, αφού από εδώ μπορούσαν να ελέγχουν την διέλευση των πλοίων προς τα λιμάνια του Βόλου και της Χαλκίδας. Τα οχυρό χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944).
    Σήμερα το χωριό ακόλουθη την εξελίξει διατηρώντας την γραφικότητα του, οι κάτοικοι έχουν σαν κύρια ασχολία την καλλιέργεια χωραφιών και την κτηνοτροφία. Οι Γούβες έχουν υψόμετρο 44 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

КОМЕНТАРІ •