Het boek dat je moet lezen voor dit jaar heet "Wat maakt de mens?". Als je dat boekt leest, zou je volgens mijn filosofie docent alle vragen op misschien 1-2 na moeten kunnen maken. Als je verdere vragen of hulp nodig hebt, kan je hier gewoon stellen. Ik zal het proberen af en toe te kijken bij deze comment. Succes!
Ik ben zelf docent filosofie op een middelbare school (en geef ook les aan een examenklas) na een bachelor en master filosofie te hebben afgerond. Dit jaar is het boek voor het examen 'Wat maakt de mens?'. Een vrij goed te lezen boek, maar niet alles uit het boek hoef je te weten voor het examen. Mijn tip is om de eindtermen uit de syllabus erbij te houden wanneer je door het boek gaat, die formuleren exact wat het examen van je wil weten. Vervolgens is het goed om een 'antwoord' te geven op elke eindterm en sub-eindterm. Op die manier heb je een goed fundament aan voorbereiding. Een voorbeeld van dat je niet alles hoeft te weten is dat kwestie 1 van het boek uitgebreid ingaat op de geschiedenis van de fenomenologie, iets dat wel handig is voor context, maar wat je niet letterlijk hoeft te weten voor je examen. Andere boeken die in 4vwo en 5vwo gebruikt worden zijn bijvoorbeeld 'Cogito' en 'Durf te denken', daar staat alle andere filosofie in die besproken wordt in de bovenbouw naast het specifieke examenonderwerp. Mocht je nog meer vragen hebben hmu
Video’s van dit kaliber zijn imo de beste Rick! Je laat me weer ff inzien dat ik moet leren soms wat abstracter te denken. Tegenwoordig lijkt alles gebaseerd op rationaliteit, terwijl abstract denken juist bijzonder interessant en nodig is voor ons mensen
Ik ben vorig jaar geslaagd van 6vwo met een 8,2 voor filosofie. Bij ons ging het examen over het boek 'het goede leven en de vrije markt'. Chat-gpt begrippen vragen en youtube videos (bijv crash course) kijken over filosofen en/of principes zijn super behulpzaam! Wij hebben overigens in de vierde ook geleerd met 'de wereld van sofie' echt een heel goed opstapje!
Ik heb ooit netjes een 5,9 gehaald voor mijn filosofie eindexamen. Ik stond een 5,1 dus perfect met een 6 afgesloten. Benieuwd wat jij er van bakt :D In mijn herinnering was het meer een soort geschiedenis, leren over allemaal oude mannen en wat zij in het verre verleden over de wereld dachten. Wel erg interessant.
Ik zit nu in mijn eerste jaar filosofie. Mijn introductie vak van vorig semester werkte met de cursus van mijn prof: Historische inleiding tot de westerse wijsbegeerte, van Gerd van Riel. Wat heel belangrijk was om te kunnen was de ideeën van filosofen met elkaar in verband brengen. Ik wens je veel succes met je examen
10 місяців тому+17
Hey! Zit niet op school in Nederland maar volg wel Filosofie in het 5de middelbaar! De grootste tip die ik eigenlijk kan geven is het kijken van de youtube videos van "CrashCourse" als je even een opfrissertje nodig hebt of gewoon uitleg wilt over een bepaalde filosoof/filosofie. Mijn leerkracht raad deze videos zelf ook aan! Groetjes van een Nederlander in België! & Veel succes!
Thanks voor de boekentip. Wat jij hebt heb ik eigenlijk ook. Ergens altijd wel interesse gehad in filosofie, maar nooit echt een manier gevonden om er makkelijk in te stappen. Dan is een kinderboek toch een mooi begin.
De wereld van Sofie is fantastisch! Het boek is mij als kind ook aangeraden, maar toen het ingewikkeld werd haakte ik af. Inmiddels dit boek uitgelezen voor m'n minor "Leren voor het leven" aan de HAN waarin ik de vakken filosofie, spiritualiteit, religie en levenskunst had. Voor filosofie moest ik onder andere dit boek gelezen hebben. Echt de vetste minor die ik had kunnen kiezen en goed toepasbaar voor mijn werk als sociaal werker. Zingeving, denkpatronen en overtuigingen spelen een zoveel grotere rol dan je denkt. Echt interessant!
Hoi Rick, ik heb zelf VWO filosofie-examen gedaan bij een NT-pakket. Ook heb ik universitaire diploma's in de filosofie en kunstmatige intelligentie en heb ik colleges gegeven bij filosofische vakken op de universiteit. Mijn tips zijn als volgt: Voor het leren: Lees alle teksten en markeer belangrijke zinnen terwijl je leest. Er is vaak onderscheid tussen primaire teksten en secundaire teksten (die de primaire teksten analyseren, en soms toevoegingen en/of aanmerkingen hebben). Zoek uit of er leesvragen zijn voor de teksten. Deze kunnen namelijk helpen bij het begrijpen van de kern van elke tekst. Probeer ook de kern uit elke paragraaf te halen. Over het algemeen kun je bij veel teksten uitkomen op een set van logische stappen die samen het argument vormen (voor een stroming of standpunt). Probeer die stappen helder te krijgen en schrijf ze zelfs op. Dit maakt het uiteindelijk makkelijker om stanpunten/stromingen met elkaar te vergelijken. Veel stanpunten/stromingen bestaan niet in een vacuüm maar staan in contrast met elkaar binnen de context van een discussie (zoals de stromingen Utilitarisme en Deontologie binnen de Ethiek). Toetsvragen maken: Schrijf altijd je hele gedachtegang op. Het kan bijna niet uitgebreid genoeg. Compleetheid van je antwoord is het belangrijkst en levert de meeste punten op. Je zult nooit echt worden afgerekend op het te uitgebreid uitleggen van begrippen, maar wel op het missen van elementen (zolang het correct is uiteraard). Leg dus altijd alle begrippen uit die in een vraag staan voordat je inhoudelijk een vraag gaat beantwoorden. Naast de compleetheid van je antwoord is het laten zien van je denkwijze en inzicht belangrijk. Bijvoorbeed: Stel dat er in een examenvraag een vergelijking tussen stroming A en B wordt gevraagd, toegepast op een specifiek voorbeeld. Leg beide stromingen uit, werk dan het voorbeeld uit voor beide stromingen, vergelijk ze dan met elkaar, en geef dan pas antwoord op de vraag. Ten slotte kun je beargumenteren waarom jij een van de twee stromingen meer gepast vindt. Filosofie kost helaas veel tijd in vergelijking met andere vakken. Je zult veel moeten lezen om een juiste denkwijze te ontwikkelen. Mocht je nog iets willen weten of ergens hulp bij nodig hebben, voel je vrij om ze hier te stellen of contact op te nemen.
Mooie combinatie van diploma's! Ik ben er altijd al van overtuigd geweest dat het voor iedere betastudent een goed idee is om ook nog een opleiding of cursus o.i.d. in filosofie/gescheidenis/maatschappijleer e.d. te volgen. De reden dat ik betastudenten benoem is omdat dat toch vaak wel de studenten zijn die wat minder van het mensen begrijpen zijn, en dat zo'n opleiding echt wel wat toevoegt aan je ontwikkeling. Een betaopleiding is waarschijnlijk op zich zelf staand wel een meer waardevol diploma dan bijvoorbeeld alleen een opleiding filosofie, maar in combinatie vormen de twee opleidingen je tot een uniek en waardevol (op de banenmarkt) persoon. Ik ben zelf nu bezig met een bachelor in de betawetenschappen, maar ik ben nog wel van plan om, net zoals Rick, mijn vwo-diploma aan te vullen met vwo Filosofie. Is denk ik een mooi begin in ieder geval. Ben benieuwd wat u hiervan denkt!
@@zh4q Bedankt! Ik denk dat filosofie op zich zelf inderdaad wat minder baankansen met zich meebrengt, maar dat je er zeker wel goede skills (zoals analyseren, discussiëren, relativeren, kritisch nadenken etc) aanleert die je op vele vlakken in je leven kunt gebruiken. Naast binnen een carriëre helpen deze skills ook in je persoonlijke leven, bijvoorbeeld bij vriendschappen, gesprekken, introspectie en zelfreflectie. Filosofische teksten zijn naast inhoudelijk vaak instrumenteel om je denken mee te trainen, maar behalve als je filosofieles wilt geven, zul je met het inhoudelijke deel verder weinig doen. Maar de manier van denken blijft overal waardevol, want het geeft je de handvatten om over allerlei onderwerpen beter te kunnen behandelen. Daarom is filosofie bij uitstek dus geschikt om te combineren, omdat het in de toepassing op een ander gebied uiteindelijk het meest teweeg kan brengen. Dit kan vanalles zijn, beta of alfa.
9:10 leuke. Ik denk dat het grootste verschil de tastbaarheid is. Het zelf zien en uitvoeren heeft het gevoel dat je iets uitvoerd. Ergens doe je het dan voor je eigen gevoel. Tegelijkertijd is het een waarden dat je er voor elkaar moet zijn er zorgen. Ik denk dat het daarmee deels grijsgebied is. Geluk is voor mij sociale contacten hebben, de vrijheid hebben om te bewegen, te zijn wie je wil zijn. Werk met voldoening (waar je iets levert en aan de maatschappij geeft). Daarnaast moet werk ook een balans zijn met vrijetijd om zo te kunnen bewegen. Dat andere dit hebben maakt mij ook gelukkig. Ow en de kleur groen maakt ook meer gelukkig.
Hey rick, ik zou eigenlijk ook wel een video van jou willen zien over de stromingen existentialisme, nihilisme en absurdisme. Ik kan oprecht zolang naar jou luisteren met het praten over filosofie, vind het zo'n vet onderwerp.
Dag Rick. Top video! Nu je toch bezig bent met het aanvullen van jou vwo/diploma aka het uitspelen van de middebare, raad ik jou ook ten zeerste aan om het vak maatschappijwetenschappen te volgen voor het VWO. Ik denk dat dit vak nog sterker is dan filosofie op de middelbare in het verbreden van kennis. Vooral omdat dit vak goed mee gaat met de tijd en culturele aspecten en normen en waarden🤝🏼
ik heb nooit filosofie gehad op de middelbare, omdat van wat ik van mensen die wel filosofie hebben gehad heb gehoort, focust mijn school meer op de historische context van filosofische stromingen en op filosofische termen dan eigenlijke filosofische ideeen. Op zich ook wel interresant, maar ik had het geweldig gevonden als we tijd spendeerde op school om filosofische ideeen te verkennen, maar helaas is dat niet wat mijn school deed (voor hoever ik weet)... ... en het was niet verplicht voor mijn vakkenpakket.
Deze video liet me weer inderdaad denken aan je versneld examens oefenen in een paar weekjes en dit heeft me toch gered vorig jaar om alsnog mn Havo examens te halen. Dus bedankt daarvoor hahaj
De wereld van Sofie is echt een goed boek. Als je kunstgeschiedenis ook interessant vindt, er is een driedelige serie die in deze zelfde stijl geschreven is. De auteur is Finn Zetterholm en de boeken heten Julia's reis. Julia's ontsnapping en Julia's bevrijding. Het gaat over een meisje dat door schilderijen door de tijd kan reizen, echt een enorme aanrader!
Het ene moment staat mr Broers te surveilleren en betrapt hij sofie op spieken, 3 uur later zit hij naast Sofie het eindexamen filosofie te maken. Geniaal
Yo Rick op het kanaal van Q-High Channel bespreken twee filosofie docenten elk jaar al het eindexamen stof filosofie voor het vwo-eindexamen, zelf heb ik vorig jaar door alleen deze video’s te kijken een 7,7 gehaald. Zij behandelen elk hoofdstuk/onderwerp erg duidelijk, zodat ook jij, als beginner in de filosofie, vast zal slagen.
Helemaal mee eens, heel veel aan gehad twee jaar terug bij mijn eindexamen. Maar let wel op, toen was het boek "Het goede leven en de vrije markt" nog centraal in het examen, en dat is ook waarmee zij hun videos hebben vormgegeven. Is nu dus ander boek, maar veel is nog steeds goed bruikbaar denk ik
Rik, pro tip voor filosofie examen. Heel veel schrijven. Als je een antwoord niet weet, zo veel mogelijk schrijven totdat het klinkt alsof jouw antwoord klopt. Heb op die manier mijn docent altijd te weten te overtuigen
Rick, naast het boek “wat maakt de mens” waarin alle stof wordt besproken voor het specifieke examenonderwerp over de relatie van de mens en wetenschap/techniek, moeten we voor het examen ook basiskennis hebben over kenleer, ethiek, wijsgerige anthropologie en wetenschapsfilosofie. Op mijn school gebruikten ze daarvoor de methode “Cogito”. Dat is gewoon 1 boek, prima om te lezen, waar je denk ik de meeste info wel uit kan halen! Succes!
Hey! Ik heb zelf filosofie eindexamen vwo gedaan in 2021 (destijds een ander thema), maar de beste tip die ik kan geven is dat je alles moet opschrijven alsof de ander (de nakijker) nog nooit filosofie heeft gehad. Leg elk begrip dus uit. Daarnaast vond ik het handig om de vragen in delen te beantwoorden, eerst een alinea over het eerste deel, dan een volgende alinea over het andere deel, om die vervolgens samen te voegen in een conclusie. Verder wens ik je veel plezier!! Filosofie was het enige vak op de middelbare school waar ik echt naar uit keek, en ik heb er erg veel aan gehad betreft mijn denkwijze en redenaties
Ik ben docent op de basisschool in 1 van de zwaarste wijken van Nederland. Hier verbaas ik me nog steeds hoe groot de normen en waarden verschillen zijn tussen culturen
10:45 Hier heb ik laatst ook bij stilgestaan... Zat naar een video te kijken waar een professor het geluk van nu beschreef: 10% bezit, 40% de situatie waarin je geboren bent 50% eigen gedrag, oftewel je eigen keuzes Zelf heb ik ook Griekse teksten gelezen en dan kom je toch tot de conclusie dat geluk destijds juist meer iets is wat wel om bezit draait. Je moet qua levensonderhoud het goed maken. Geluk zou je pas aan iemand toe kunnen kennen, nadat hij dood is, omdat hij het anders later in zijn leven nog kan verknallen, waardoor hij minder gelukkig is. Je ziet dus een soort verandering waarbij geluk van "Eutuxea" (welvarend) naar "Olbios" (gelukkig) is gegaan. ik klink een beetje als een nerd nu, maar vind t wel interessant ofzo.
Gewoon genoeg Alan Watts kijken. Alan heeft mij geleerd te kijken vanuit vele perspectieven die je door kan trekken naar alle andere onderwerpen. Je kan een algoritme maken over filosofisch denken, het zijn bepaalde vragen stellen en dat kan je bijna oneindig volhouden. Ik ben niet de beste in dingen uitleggen, maar ik ben wel goed ik vragen duidelijk beantwoorden.
10:09 Meneer yeet even zijn sleutel tot geluk weg (maar lof voor de waarde die je erin ziet). Overweeg ook Rands fictie als je op zoek bent naar de 'this is what I'm talking about'. De romans verzamelen, presenteren en dramatiseren informatie, gegevens en observaties die nodig zijn voor het begrijpen van Rands ethische theorie. Als je daar geen trek in hebt maar wel reageert op 'The Virtue Of Selfishness' dan raad ik 'Philosophy: Who Needs It?' en 'For The New Intellectual' van Rand aan. Nog technischer, maar van dezelfde filosofie, is Leonard Peikoff.
Filosofiestudent hier! Mijn aanrader is gewoon lezen, jezelf vragen stellen bij wat je leest en dan daarop doorzoeken. Je zou dit kunnen doen in de Stanford Encyclopedia of Philosophy, hoewel hier niet alles opstaat. Verder heel belangrijk: argumentatie snappen, een beetje zoals je dat bij Nederlands hebt geleerd. Je zou moeten proberen bij iedere filosoof de argumentatie als een soort formule op te schrijven, met een aantal vaste feiten waaruit gewerkt wordt, zie het als de basis, en dan vervolgens de claims die daaruit voortvloeien en uitlopen op een conclusie, zoals bijvoorbeeld die ideeënwereld van Plato. Belangrijk hierbij is dat de "vaste" feiten ook an sich al een hele filosofische discussie kunnen hebben, maar deze worden voor waar aangenomen omdat je anders eeuwig je basis terug moet gaan zitten traceren en zo kom je nooit tot je punt
Het vwo eindexamen filosofie is ieder jaar gebaseerd op een boek dat je dat jaar leest en leert aan de hand van die domeinen in de syllabus.. Vorig jaar (toen ik examen deed) was dit boek “het goede leven en de vrije markt”. Het zou kunnen dat dat dit jaar weer het geval is want de boeken worden volgens mij meerdere jaren gebruikt, maar dit weet ik niet zeker
ik weet dat ik nu te laat ben en dat je vwo doet, maar hier een tip voor anderen die in filosofie willen komen: het boek voor het havo eindexamenjaar geeft een goede intro voor verschillende filosofen. het heet ‘denken over democratie’, en het geeft je niet alles, maar wel een goede basis voor velen zoals mill en rousseau. hoop dat ik iemand heb geholpen :)
en nog iets anders: ik heb zelf ‘leren leren’ op de basisschool gevold, en het is bij dit traject ontzettend belangrijk dat de groepjes klein blijven (drie of minder mensen) en dat er veel individuele aandacht is. ik kreeg in groep 4 een groep van 7 mensen en een opdracht over gebarentaal wat we zelf uit moesten zoeken. niemand heeft geleerd hoe ze moesten leren, of een belangrijke tip voor de middelbare school. op de middelbare ben ik later van vwo 2 naar havo 3 gegaan. zeker niet alleen hierom, vooral omdat ik niet slim genoeg was, maar echt leren leren zou me zeker geholpen hebben. ik was goed in rekenen op de basisschool, maar toen ik wiskunde moest leren op de middelbare ging het gelijk mis omdat ik niet snapte hoe ik nieuwe informatie moest verwerken en leren.
Hey Serpent, ik doe dit jaar eindexamen vwo filosofie. Het is mijn favoriete vak en zou je er dus zeker meer over kunnen vertellen. Het onderwerp is dit jaar 'Wat maakt de mens?' . Over de mens in relatie tot techniek. Wanneer je dit examen gaat maken is het essentieel om dat boek in bezit te hebben! Daar staat heel veel nuttige informatie in!
Leuk concept, heb zelf voor de universiteit toelating het staats examen vwo wiskunde b en natuurkunde moeten doen. Ik vond het echt een ervaring om na 4 jaar weer zn eindexamen te doen!
Hoe vond je het vergeleken met een normaal examen? Ik wil dit gaan doen met biologie zodat ik een dubbelprofiel heb. Ik heb nu een vwo NT-diploma. Ik denk niet dat het niveau een probleem wordt, maar zelfstudie is toch wat anders dan leren op school. Ik denk echter dat het voor vakken als wiskunde en natuurkunde misschien wel chiller is om aan zelfstudie te doen i.p.v. reguliere lessen. Heb op de middelbare voor wis b en natuurkunde eigenlijk vooral filmpjes gekeken. De lessen zelf waren vrij slecht bij ons.
@@zh4q het is gwn heel anders, je moet echt leren voor het examen maken en het mondeling is appart, ik vind het geen goede vorm van toetsing. Het mondeling kan alle kanten op gaan. Ik zou zelf als je de vakken Scheikunde wiskunde a/b biologie of natuurkunde wilt halen het ccvx examen aanraden. Dat examen is maar 1 toets en dus vond ik makkelijker.
@@zh4q zie nu pas dat er “meer tonen” stond. Ik zou het ccvx examen biologie aanraden. Wel toetst het ccvx iets anders dan cito maar dat merk je vanzelf met de oefenexamens op de site. En qua zelfstudie tja ik vond het goed te doen maar iedereen is natuurlijk anders.
@@zh4q sorry voor de vele losse reacties, maar ik wou nog even zeggen dat ik zelf vmbo-tl gedaan heb en het dus wel zwaar vond om dat niveau verschil te overbruggen. Maar het is mij ook gelukt dus jou zal zeker lukken als je maar hard genoeg werkt, tevens word het ccvx examen 3 maal per jaar afgenomen ipv 1 keer met het cito examen!
Ik heb de wereld van sofie ook als kind gekregen van mijn vander rond mijn (9e/ 10e). Mooi boek ga hem ook weer eens lezen! De filosofie van de vrijheid van Dr. Rudlof steiner vindt ik heel bijzonder!
Hallo Rick, ik ben bijna klaar met mijn master filosofie. Een goed beginpunt is of Heidegger zijn en tijd of de fenomenologie van de absolute geest door Hegel. Zijn beide erg toegankelijke boeken. Veel succes!
Wij zagen ooit in de les een video van dirk dewachter die sprak over de tirrannie van het geluk en dat als je alleen maar bezig ben met gelukkig zijn je er onderhevig aan wordt en ongelukkig word door niet je doel van geluk te kunne bereiken op elk moment van de dag. Een beetje ingekort wel maar ik vind het een intressante kijk.
oh wat hou ik toch zo van die Boekreviews, mn lijstje nog te lezen boeken ziet af xd klinkt echr als een leuk starters boek filo, aangezien het ook voor kinderen geachreven is:)
Ik denk dat intrinsieke waarde, alleen met je gevoel over iets te maken heeft. Als jij dat oude omaatje helpt en je denkt godverdomme ze stonk (maar heb toch iets goed gedaan) vs als je haar helpt, en gewoon denkt ben blij dat iemand naar een veiligeplek hebt kunnen helpen.
Dat laatste is dus eigenlijk ook voor jezelf, maar het is dus eigenlijk je intensie waarom je iets doet. En als die itensie een goed gevoel geeft is dat prima.
Wat vind je het belangrijkste is je leven en waarom, denk aan mentale en fysieke gezondheid, familie, vrienden, kennissen of verenigingsgenoten, huisdieren, huis, inkomen, vervoersmiddel(en), mee stemmen in de politiek, je geloof, goed contact met je buren etcetera.
Haha de man in de boekenwinkel zei juist dat het een beetje een matig betoog was en dat ze gewoon een beetje zoutig was omdat ze toen ze het schreef in een hele krakkemikkige sociale huurwoning woonde.
@@justinroelofs5057 Rand's objectivisme wordt niet bepaald serieus genomen in de academische wereld. Allereerst is inductivisme geen gerespecteerde manier om een filosofisch stelsel mee op te bouwen, waarbij ze ook dingen aanneemt zonder daar adequaat bewijs voor aan te leveren. Daarnaast is het objectivisme grotendeels een agglomeratie van al bestaande ideeën, waar zijzelf betrekkelijk weinig aan heeft bijgedragen en de conclusie die zij vervolgens uit deze ideeën trekt, het egoïsme, lijkt mij ook ludiek. Speltheorie wijst uit dat een wereld waarin iedereen egoïst is uiteindelijk niet lijdt tot de beste uitkomst voor iedereen. Ironisch genoeg nam ze haar ideeën inderdaad niet serieus, daar zij de laatste jaren van haar leven in door de overheid gefinancierde huisvesting woonde en social security genoot.
Ik denk dat haast toch een lesje Nederlands extra net zo goed werkt. Want ik wist tot vorig jaar ook niet wat drogredenen waren, en cirkelberedeneringen spreekt voor zich, maar dit wordt allemaal alleen goed behandeld op het vwo. Terwijl t best handig en interessant is om je hiervan bewust van te zijn.
Grappig. Ik heb zonder dat ik jouw reactie had gelezen hetzelfde comment gegeven :p Mensen doen veel te moeilijk hier in de comments. Gaan ze boeken lezen. Betalen voor een cursus. Op filosofie kamp en weet ik veel wat voor ongein nog meer 😀😀
yo serpent, zit nu in VWO 6 en sta 8,7 voor filosofie. je moet het boek 'wat maakt de mens' kopen want daarin staat de syllabus uitgebreid uitgelegt met voorbeelden. daarbij moet je 'Q-highschool filosofie' opzoeken want op dat kanaal wordt alles behandelt en duidelijk uigelgt. ik heb zelf al een paar samenvatting en powerpoints van mijn filosofie docent, dus als je die wil moet je dat effe zegge
Ik doe dit jaar eindexamen en ook voor filosofie, mijn docent heeft de hele syllabus uit geplooid en er behapbare tekst van gemaakt die je goed kunt gebruiken om te leren voor de schoolexamens en eindexamens met voorbeelden etc etc. laat maar weten en ik stuur ze je.
Ik heb nog een boek staan dat eigenlijk letterlijk de examenstof is. Het heet ‘geslaagd voor het goede leven.’ Ook had ik een boek genaamd ‘het goede leven en de vrije markt.’ Dit zijn voor mijn examen in 2022 de boeken geweest waarmee ik het heb gehaald. Heb ze allebei nog staan, mocht je interesse hebben
9:37 Is het doneren van geld aan een goed doel, dan niet egoïstisch? Je geeft geld aan iemand om jezelf een warm gevoel te geven. Interessant om over na te denken…
Ik ben een aanhanger van de Anarcho-Kapitalistische stroming en Ayn Rand heeft veel invloed gehad op deze stroming. Ayn Rand heeft volgens velen van deze stroming zelf het Anarcho-kapitalistische beeld geschetst. Haar filosofie genaamd Objectivisme speelt dan ook een grote rol in bepaalde groeperingen. Dit terwijl Rand zelf een felle tegenstander was deze stroming (ja, het is heel raar). En zo is het idee dat alles wat je doet je voor jezelf doet niets onbekends voor ons. Wij zeggen zelfs dat altruïsme kwaadaardig is. Wij zijn eigenlijk alleen maar bezig met ethiek en dan specifiek over de ethiek die te maken heeft met het oplossen van conflicten die te maken hebben met eigendomsrechten. Dit omdat alle conflicten in de kern te maken hebben met het gebruik van schaarste bronnen voor tegenstrijdige doeleinden. Als je zegt dat je een Anarcho-Kapitalist bent, word je al snel weggezet als een idioot. Het bekendste voorbeeld hiervan is dat we zeggen dat belasting diefstal is. Maar als je iemand bent die daadwerkelijk open staat om zijn eigen vooringenomen meningen opzij te zetten, zul je zien dat alle tegenargumenten drogredenen zijn. De meeste mensen zullen niet eens de moeite nemen om een oprechte discussie met je aan te gaan en spelen het liever op de man. Als je zegt dat belasting diefstal is, hoor je vaak het tegenargument "maar we krijgen er toch dingen voor terug". Maar dat zou betekenen dat wanneer een inbreker je auto steelt maar vervolgens wel een fiets er voor teruggeeft het opeens geen diefstal meer zou zijn. Je krijgt er immers iets voor terug... Wij vinden niet dat men rechten heeft omdat een overheid het zegt. Rechten komen van de natuur, niet van een boek. (ofwel ethiek) Mocht je interesse hebben kan ik je er meer over vertellen :)
Hey Rick, ik heb een master in morele en politieke filosofie en ik wil je even waarschuwen voor Ayn Rand. Het altruïsme vs egoïsme debat is heel interessant, maar Ayn Rand heeft nergens iets van begrepen. Ik leg het je graag een keer uit. Als je wat meer filosofie hebt gelezen raad ik Wittgenstein's Philosophical Investigations aan, maar dat is misschien stroef als inleiding.
Het thema is democratie: vrijheid, gelijkheid, voor wie? Filosofie heeft verschillende takken en de ethiek en metafysica klinken alsof ze het belangrijkst zijn dus daar zou ik me op focussen
Wat je zegt lijkt een beetje op de filosofische stroming van het cynisme. Heb zelf vooral de laatste tijd ook veel meer het gevoel dat daar veel in te vinden valt. Ik haal opeens veel geluk uit gewoon lekker mijn dagelijkse routine volgen. Beetje muziek luisteren tijdens het koken etc. Etc.
@@SerpentGameplay Ben persoonlijk niet bekend met die filosofische stroming. Zal er eens naar kijken, klinkt interessant. Heb het zelf uit het boeddhisme gehaald, maar geloof dat dit soort zienswijzen ook terugkomen in veel andere soort filosofische tradities en religies (zoals bijvoorbeeld het Christendom en het Jodendom: “heb niet de wereld lief en de dingen er in” of zoiets) Ik interpreteer dat ook als, ben niet opzoek naar geluk buiten jezelf. Merk zelf dat ik hier erg mee struggle door mijn leven heen tot nu toe. Er komen toch altijd weer momenten in mijn leven waarin ik denk geluk te kunnen halen uit bepaalde activiteiten, dingen of relaties (in mn tiener jaren was dit feesten, begin 20 reizen en nu door zoveel mogelijk kennis en skills te vergaren) maar alles wordt uiteindelijk weer zo normaal, dat je er steeds meer voor nodig hebt of in extremere mate om je er “gelukkig” door te voelen, waardoor je weer terug bij af bent. Daarom denk ik dat, dit gevoel helemaal niet geluk was om mee te beginnen. Ik was al gelukkig, ik had alles al en niets extra’s meer nodig, maar mijn hebberigheid naar meer deed mij geloven dat dit niet zo was. Jou voorbeeld van koken is een voorbeeld waarvan veel mensen aangeven het “gelukkigst” te zijn. Gewoon de dingen doen die nodig zijn in het moment. Daarom geven veel mensen naar mijn idee ook aan het meest gelukkig te zijn geweest in hun kindertijd. Een beetje nostalgie wil met een retrospectieve lens ook wel helpen, maar kinderen zijn altijd in het moment. Ze zijn in het moment wanneer ze blij, boos of verdrietig zijn.
Als je eens wat volledig mindshifting wil horen luister dan eens naar de podcast Filosofie met mayonaise (langst draaiende podcast van Nederland op Spotify). Gaat o.a. over geluk, ego en bewustzijn. Diepe filosofie wel, maar de eerste afleveringen leggen duidelijk het concept uit.
ik weet niet of dit nog steeds zo is maar in mijn jaar van eindexamen doen (3 jaar geleden) had je een bepaald boek nodig voor het eindexamen vwo filosofie
Hey Rick, zelf heb ik ook filosofie en moet ik dit jaar ook mn examen maken. Ik raad je aan om naar het youtube kanaal Q high channel te kijken. Hier behandelen twee broers de volledige syllabus, wat leren voor filo n stuk makkelijker maakt. succes hè
Als jij aan mij vraagt of ik gelukkig ben zeg ik ja, ook al zou ik nog gelukkiger kunnen zijn. Dit is omdat als ik bedenk of ik gelukkig ben ik het vergelijk met andere de mensen op de wereld. Ik heb het idee dat ik over de gehele wereld bevolking ver boven gemiddeld gelukkig ben.
Weet je als je goed wilt worden in filosofie dan heb je geen boek nodig. Je zet gewoon een bed in een donkere rustige kamer. Je vreet een enorme lading magic paddenstoelen. In ieder geval meer dan eigenlijk zou moeten.Je gaat op het bed liggen. Boem Bam Bim. Je krijgt de hele cursus. Gratis!
als je het interessant vind, het HAVO filosofie examen is gebaseerd op het boek Denken over democratie. Gaat over politieke filosofie vooral over democratie en of dat de beste staatsvorm is. Misschien leuk voor een video?
Ik vraag me af of "Wat is geluk?" en "Hoe wordt ik gelukkiger? "de juiste vragen zijn om te stellen. Het worden van gelukkiger wordt steeds vaker als doel gezien, maar zorgt de onhaalbaarheid van dat doel niet juist voor een ongelukkig leven? Je gaat immers nooit op elk moment positieve emoties ervaren. Conditioneer je jezelf dan niet ongelukkig bij het ervaren van negatieve gevoelens, omdat je dan je doel niet haalt? Je wordt overigens geen filosoof door alles te weten over de verschillende filosofische stromingen; het gaat om het stellen van de juiste vragen en het ontwikkelen van de juiste denkwijze. Tip: Lees na de wereld van sophie (wat ook echt een goed boek is om mee te beginnen) anders eens Socrates op Sneakers. Stuur maar een berichtje als je eens filosofisch wilt babbelen.
Om even eerlijk te zijn, zo'n cirkelbaardje zou je wel goed staan hoor
Dan ziet Rick gelijk uit als een scheikunde docent.
heisenrick
Nu de baardgroei nog
Het boek dat je moet lezen voor dit jaar heet "Wat maakt de mens?". Als je dat boekt leest, zou je volgens mijn filosofie docent alle vragen op misschien 1-2 na moeten kunnen maken. Als je verdere vragen of hulp nodig hebt, kan je hier gewoon stellen. Ik zal het proberen af en toe te kijken bij deze comment. Succes!
We moeten naast “wat maakt de mens?” Ook nog basis weten van de andere filosofische onderwerpen toch, kom je met alleen dat boek er dan wel?
Volgens mijn docent wel als je een 10 wil, maar een 8 is prima met alleen het boek te halen
@@doksversteegh8883Ohjoh dan ga ik lekker voor de 8
is dit ieder jaar het geval? ik doe dit jaar staatsexamen, ook in filosofie, en dit zijn het soort tips die ik nodig heb!
Ik ben zelf docent filosofie op een middelbare school (en geef ook les aan een examenklas) na een bachelor en master filosofie te hebben afgerond. Dit jaar is het boek voor het examen 'Wat maakt de mens?'. Een vrij goed te lezen boek, maar niet alles uit het boek hoef je te weten voor het examen. Mijn tip is om de eindtermen uit de syllabus erbij te houden wanneer je door het boek gaat, die formuleren exact wat het examen van je wil weten. Vervolgens is het goed om een 'antwoord' te geven op elke eindterm en sub-eindterm. Op die manier heb je een goed fundament aan voorbereiding. Een voorbeeld van dat je niet alles hoeft te weten is dat kwestie 1 van het boek uitgebreid ingaat op de geschiedenis van de fenomenologie, iets dat wel handig is voor context, maar wat je niet letterlijk hoeft te weten voor je examen. Andere boeken die in 4vwo en 5vwo gebruikt worden zijn bijvoorbeeld 'Cogito' en 'Durf te denken', daar staat alle andere filosofie in die besproken wordt in de bovenbouw naast het specifieke examenonderwerp. Mocht je nog meer vragen hebben hmu
Video’s van dit kaliber zijn imo de beste Rick! Je laat me weer ff inzien dat ik moet leren soms wat abstracter te denken. Tegenwoordig lijkt alles gebaseerd op rationaliteit, terwijl abstract denken juist bijzonder interessant en nodig is voor ons mensen
Ik ben vorig jaar geslaagd van 6vwo met een 8,2 voor filosofie. Bij ons ging het examen over het boek 'het goede leven en de vrije markt'. Chat-gpt begrippen vragen en youtube videos (bijv crash course) kijken over filosofen en/of principes zijn super behulpzaam!
Wij hebben overigens in de vierde ook geleerd met 'de wereld van sofie' echt een heel goed opstapje!
Ik heb ooit netjes een 5,9 gehaald voor mijn filosofie eindexamen. Ik stond een 5,1 dus perfect met een 6 afgesloten. Benieuwd wat jij er van bakt :D In mijn herinnering was het meer een soort geschiedenis, leren over allemaal oude mannen en wat zij in het verre verleden over de wereld dachten. Wel erg interessant.
Ik zit nu in mijn eerste jaar filosofie. Mijn introductie vak van vorig semester werkte met de cursus van mijn prof: Historische inleiding tot de westerse wijsbegeerte, van Gerd van Riel. Wat heel belangrijk was om te kunnen was de ideeën van filosofen met elkaar in verband brengen. Ik wens je veel succes met je examen
Hey! Zit niet op school in Nederland maar volg wel Filosofie in het 5de middelbaar! De grootste tip die ik eigenlijk kan geven is het kijken van de youtube videos van "CrashCourse" als je even een opfrissertje nodig hebt of gewoon uitleg wilt over een bepaalde filosoof/filosofie. Mijn leerkracht raad deze videos zelf ook aan! Groetjes van een Nederlander in België! & Veel succes!
Weet niet of het in de stroming van het egoïsme past maar deze video was exact lang genoeg om te kijken tijdens de afwas en dat apprecieer ik echt
Thanks voor de boekentip. Wat jij hebt heb ik eigenlijk ook. Ergens altijd wel interesse gehad in filosofie, maar nooit echt een manier gevonden om er makkelijk in te stappen. Dan is een kinderboek toch een mooi begin.
De wereld van Sofie is fantastisch! Het boek is mij als kind ook aangeraden, maar toen het ingewikkeld werd haakte ik af. Inmiddels dit boek uitgelezen voor m'n minor "Leren voor het leven" aan de HAN waarin ik de vakken filosofie, spiritualiteit, religie en levenskunst had. Voor filosofie moest ik onder andere dit boek gelezen hebben.
Echt de vetste minor die ik had kunnen kiezen en goed toepasbaar voor mijn werk als sociaal werker. Zingeving, denkpatronen en overtuigingen spelen een zoveel grotere rol dan je denkt. Echt interessant!
Hoi Rick, ik heb zelf VWO filosofie-examen gedaan bij een NT-pakket. Ook heb ik universitaire diploma's in de filosofie en kunstmatige intelligentie en heb ik colleges gegeven bij filosofische vakken op de universiteit. Mijn tips zijn als volgt:
Voor het leren:
Lees alle teksten en markeer belangrijke zinnen terwijl je leest. Er is vaak onderscheid tussen primaire teksten en secundaire teksten (die de primaire teksten analyseren, en soms toevoegingen en/of aanmerkingen hebben). Zoek uit of er leesvragen zijn voor de teksten. Deze kunnen namelijk helpen bij het begrijpen van de kern van elke tekst. Probeer ook de kern uit elke paragraaf te halen. Over het algemeen kun je bij veel teksten uitkomen op een set van logische stappen die samen het argument vormen (voor een stroming of standpunt). Probeer die stappen helder te krijgen en schrijf ze zelfs op. Dit maakt het uiteindelijk makkelijker om stanpunten/stromingen met elkaar te vergelijken. Veel stanpunten/stromingen bestaan niet in een vacuüm maar staan in contrast met elkaar binnen de context van een discussie (zoals de stromingen Utilitarisme en Deontologie binnen de Ethiek).
Toetsvragen maken:
Schrijf altijd je hele gedachtegang op. Het kan bijna niet uitgebreid genoeg. Compleetheid van je antwoord is het belangrijkst en levert de meeste punten op. Je zult nooit echt worden afgerekend op het te uitgebreid uitleggen van begrippen, maar wel op het missen van elementen (zolang het correct is uiteraard). Leg dus altijd alle begrippen uit die in een vraag staan voordat je inhoudelijk een vraag gaat beantwoorden. Naast de compleetheid van je antwoord is het laten zien van je denkwijze en inzicht belangrijk.
Bijvoorbeed: Stel dat er in een examenvraag een vergelijking tussen stroming A en B wordt gevraagd, toegepast op een specifiek voorbeeld. Leg beide stromingen uit, werk dan het voorbeeld uit voor beide stromingen, vergelijk ze dan met elkaar, en geef dan pas antwoord op de vraag. Ten slotte kun je beargumenteren waarom jij een van de twee stromingen meer gepast vindt.
Filosofie kost helaas veel tijd in vergelijking met andere vakken. Je zult veel moeten lezen om een juiste denkwijze te ontwikkelen.
Mocht je nog iets willen weten of ergens hulp bij nodig hebben, voel je vrij om ze hier te stellen of contact op te nemen.
Mooie combinatie van diploma's! Ik ben er altijd al van overtuigd geweest dat het voor iedere betastudent een goed idee is om ook nog een opleiding of cursus o.i.d. in filosofie/gescheidenis/maatschappijleer e.d. te volgen. De reden dat ik betastudenten benoem is omdat dat toch vaak wel de studenten zijn die wat minder van het mensen begrijpen zijn, en dat zo'n opleiding echt wel wat toevoegt aan je ontwikkeling.
Een betaopleiding is waarschijnlijk op zich zelf staand wel een meer waardevol diploma dan bijvoorbeeld alleen een opleiding filosofie, maar in combinatie vormen de twee opleidingen je tot een uniek en waardevol (op de banenmarkt) persoon. Ik ben zelf nu bezig met een bachelor in de betawetenschappen, maar ik ben nog wel van plan om, net zoals Rick, mijn vwo-diploma aan te vullen met vwo Filosofie. Is denk ik een mooi begin in ieder geval. Ben benieuwd wat u hiervan denkt!
@@zh4q Bedankt! Ik denk dat filosofie op zich zelf inderdaad wat minder baankansen met zich meebrengt, maar dat je er zeker wel goede skills (zoals analyseren, discussiëren, relativeren, kritisch nadenken etc) aanleert die je op vele vlakken in je leven kunt gebruiken. Naast binnen een carriëre helpen deze skills ook in je persoonlijke leven, bijvoorbeeld bij vriendschappen, gesprekken, introspectie en zelfreflectie.
Filosofische teksten zijn naast inhoudelijk vaak instrumenteel om je denken mee te trainen, maar behalve als je filosofieles wilt geven, zul je met het inhoudelijke deel verder weinig doen. Maar de manier van denken blijft overal waardevol, want het geeft je de handvatten om over allerlei onderwerpen beter te kunnen behandelen. Daarom is filosofie bij uitstek dus geschikt om te combineren, omdat het in de toepassing op een ander gebied uiteindelijk het meest teweeg kan brengen. Dit kan vanalles zijn, beta of alfa.
9:10 leuke. Ik denk dat het grootste verschil de tastbaarheid is. Het zelf zien en uitvoeren heeft het gevoel dat je iets uitvoerd. Ergens doe je het dan voor je eigen gevoel. Tegelijkertijd is het een waarden dat je er voor elkaar moet zijn er zorgen. Ik denk dat het daarmee deels grijsgebied is.
Geluk is voor mij sociale contacten hebben, de vrijheid hebben om te bewegen, te zijn wie je wil zijn. Werk met voldoening (waar je iets levert en aan de maatschappij geeft). Daarnaast moet werk ook een balans zijn met vrijetijd om zo te kunnen bewegen. Dat andere dit hebben maakt mij ook gelukkig. Ow en de kleur groen maakt ook meer gelukkig.
Hey rick, ik zou eigenlijk ook wel een video van jou willen zien over de stromingen existentialisme, nihilisme en absurdisme. Ik kan oprecht zolang naar jou luisteren met het praten over filosofie, vind het zo'n vet onderwerp.
9:07 maakt ze dan geluid😆, leuk gedaan.
daadwerkelijk interessante video rick! Ik ben benieuwd naar de toekomst!
Dag Rick. Top video! Nu je toch bezig bent met het aanvullen van jou vwo/diploma aka het uitspelen van de middebare, raad ik jou ook ten zeerste aan om het vak maatschappijwetenschappen te volgen voor het VWO. Ik denk dat dit vak nog sterker is dan filosofie op de middelbare in het verbreden van kennis. Vooral omdat dit vak goed mee gaat met de tijd en culturele aspecten en normen en waarden🤝🏼
ik heb nooit filosofie gehad op de middelbare, omdat van wat ik van mensen die wel filosofie hebben gehad heb gehoort, focust mijn school meer op de historische context van filosofische stromingen en op filosofische termen dan eigenlijke filosofische ideeen. Op zich ook wel interresant, maar ik had het geweldig gevonden als we tijd spendeerde op school om filosofische ideeen te verkennen, maar helaas is dat niet wat mijn school deed (voor hoever ik weet)...
... en het was niet verplicht voor mijn vakkenpakket.
Deze video liet me weer inderdaad denken aan je versneld examens oefenen in een paar weekjes en dit heeft me toch gered vorig jaar om alsnog mn Havo examens te halen. Dus bedankt daarvoor hahaj
De wereld van Sofie is echt een goed boek. Als je kunstgeschiedenis ook interessant vindt, er is een driedelige serie die in deze zelfde stijl geschreven is. De auteur is Finn Zetterholm en de boeken heten Julia's reis. Julia's ontsnapping en Julia's bevrijding. Het gaat over een meisje dat door schilderijen door de tijd kan reizen, echt een enorme aanrader!
Het ene moment staat mr Broers te surveilleren en betrapt hij sofie op spieken, 3 uur later zit hij naast Sofie het eindexamen filosofie te maken. Geniaal
Ik zit in de vijfde en filosofie is het enige vak wat ik oprecht echt leuk en nuttig vind. Filo forever❤️❤️❤️❤️
Yo Rick op het kanaal van Q-High Channel bespreken twee filosofie docenten elk jaar al het eindexamen stof filosofie voor het vwo-eindexamen, zelf heb ik vorig jaar door alleen deze video’s te kijken een 7,7 gehaald. Zij behandelen elk hoofdstuk/onderwerp erg duidelijk, zodat ook jij, als beginner in de filosofie, vast zal slagen.
Ja klopt echte topppers zijn hun
Helemaal mee eens, heel veel aan gehad twee jaar terug bij mijn eindexamen. Maar let wel op, toen was het boek "Het goede leven en de vrije markt" nog centraal in het examen, en dat is ook waarmee zij hun videos hebben vormgegeven. Is nu dus ander boek, maar veel is nog steeds goed bruikbaar denk ik
@@martin6613-j3y ze hebben voor nieuwe uit eindexamen stof weer een hele playlist
Heb zojuist dit naar rick ge-dm’t en zie nu je comment😂. Serieus goede video’s inderdaad.
Rik, pro tip voor filosofie examen. Heel veel schrijven. Als je een antwoord niet weet, zo veel mogelijk schrijven totdat het klinkt alsof jouw antwoord klopt. Heb op die manier mijn docent altijd te weten te overtuigen
Rick, naast het boek “wat maakt de mens” waarin alle stof wordt besproken voor het specifieke examenonderwerp over de relatie van de mens en wetenschap/techniek, moeten we voor het examen ook basiskennis hebben over kenleer, ethiek, wijsgerige anthropologie en wetenschapsfilosofie. Op mijn school gebruikten ze daarvoor de methode “Cogito”. Dat is gewoon 1 boek, prima om te lezen, waar je denk ik de meeste info wel uit kan halen! Succes!
Hey! Ik heb zelf filosofie eindexamen vwo gedaan in 2021 (destijds een ander thema), maar de beste tip die ik kan geven is dat je alles moet opschrijven alsof de ander (de nakijker) nog nooit filosofie heeft gehad. Leg elk begrip dus uit. Daarnaast vond ik het handig om de vragen in delen te beantwoorden, eerst een alinea over het eerste deel, dan een volgende alinea over het andere deel, om die vervolgens samen te voegen in een conclusie. Verder wens ik je veel plezier!! Filosofie was het enige vak op de middelbare school waar ik echt naar uit keek, en ik heb er erg veel aan gehad betreft mijn denkwijze en redenaties
Ik ben docent op de basisschool in 1 van de zwaarste wijken van Nederland. Hier verbaas ik me nog steeds hoe groot de normen en waarden verschillen zijn tussen culturen
Dit soort videos zijn je beste content!
10:06 AYN RAND OH NO RICK NONONONO
10:45 Hier heb ik laatst ook bij stilgestaan... Zat naar een video te kijken waar een professor het geluk van nu beschreef:
10% bezit,
40% de situatie waarin je geboren bent
50% eigen gedrag, oftewel je eigen keuzes
Zelf heb ik ook Griekse teksten gelezen en dan kom je toch tot de conclusie dat geluk destijds juist meer iets is wat wel om bezit draait. Je moet qua levensonderhoud het goed maken. Geluk zou je pas aan iemand toe kunnen kennen, nadat hij dood is, omdat hij het anders later in zijn leven nog kan verknallen, waardoor hij minder gelukkig is.
Je ziet dus een soort verandering waarbij geluk van "Eutuxea" (welvarend) naar "Olbios" (gelukkig) is gegaan.
ik klink een beetje als een nerd nu, maar vind t wel interessant ofzo.
Gewoon genoeg Alan Watts kijken. Alan heeft mij geleerd te kijken vanuit vele perspectieven die je door kan trekken naar alle andere onderwerpen. Je kan een algoritme maken over filosofisch denken, het zijn bepaalde vragen stellen en dat kan je bijna oneindig volhouden. Ik ben niet de beste in dingen uitleggen, maar ik ben wel goed ik vragen duidelijk beantwoorden.
Je hebt echt een geweldig boek gekocht van Ayn Rand, ben benieuwd naar je mening.
10:09 Meneer yeet even zijn sleutel tot geluk weg (maar lof voor de waarde die je erin ziet). Overweeg ook Rands fictie als je op zoek bent naar de 'this is what I'm talking about'. De romans verzamelen, presenteren en dramatiseren informatie, gegevens en observaties die nodig zijn voor het begrijpen van Rands ethische theorie. Als je daar geen trek in hebt maar wel reageert op 'The Virtue Of Selfishness' dan raad ik 'Philosophy: Who Needs It?' en 'For The New Intellectual' van Rand aan. Nog technischer, maar van dezelfde filosofie, is Leonard Peikoff.
Filosofiestudent hier! Mijn aanrader is gewoon lezen, jezelf vragen stellen bij wat je leest en dan daarop doorzoeken. Je zou dit kunnen doen in de Stanford Encyclopedia of Philosophy, hoewel hier niet alles opstaat.
Verder heel belangrijk: argumentatie snappen, een beetje zoals je dat bij Nederlands hebt geleerd. Je zou moeten proberen bij iedere filosoof de argumentatie als een soort formule op te schrijven, met een aantal vaste feiten waaruit gewerkt wordt, zie het als de basis, en dan vervolgens de claims die daaruit voortvloeien en uitlopen op een conclusie, zoals bijvoorbeeld die ideeënwereld van Plato. Belangrijk hierbij is dat de "vaste" feiten ook an sich al een hele filosofische discussie kunnen hebben, maar deze worden voor waar aangenomen omdat je anders eeuwig je basis terug moet gaan zitten traceren en zo kom je nooit tot je punt
Het vwo eindexamen filosofie is ieder jaar gebaseerd op een boek dat je dat jaar leest en leert aan de hand van die domeinen in de syllabus.. Vorig jaar (toen ik examen deed) was dit boek “het goede leven en de vrije markt”. Het zou kunnen dat dat dit jaar weer het geval is want de boeken worden volgens mij meerdere jaren gebruikt, maar dit weet ik niet zeker
Dit jaar is het onderwerp: 'Wat maakt de mens", over de relatie tussen mens en techniek
ik weet dat ik nu te laat ben en dat je vwo doet, maar hier een tip voor anderen die in filosofie willen komen: het boek voor het havo eindexamenjaar geeft een goede intro voor verschillende filosofen. het heet ‘denken over democratie’, en het geeft je niet alles, maar wel een goede basis voor velen zoals mill en rousseau. hoop dat ik iemand heb geholpen :)
en nog iets anders: ik heb zelf ‘leren leren’ op de basisschool gevold, en het is bij dit traject ontzettend belangrijk dat de groepjes klein blijven (drie of minder mensen) en dat er veel individuele aandacht is. ik kreeg in groep 4 een groep van 7 mensen en een opdracht over gebarentaal wat we zelf uit moesten zoeken. niemand heeft geleerd hoe ze moesten leren, of een belangrijke tip voor de middelbare school.
op de middelbare ben ik later van vwo 2 naar havo 3 gegaan. zeker niet alleen hierom, vooral omdat ik niet slim genoeg was, maar echt leren leren zou me zeker geholpen hebben. ik was goed in rekenen op de basisschool, maar toen ik wiskunde moest leren op de middelbare ging het gelijk mis omdat ik niet snapte hoe ik nieuwe informatie moest verwerken en leren.
Wow dat stukje over egoïsme wad echt super interessant
Geluk is voor het grootste deel het ontbreken van ongelukkigheid.
Hey Serpent, ik doe dit jaar eindexamen vwo filosofie. Het is mijn favoriete vak en zou je er dus zeker meer over kunnen vertellen. Het onderwerp is dit jaar 'Wat maakt de mens?' . Over de mens in relatie tot techniek. Wanneer je dit examen gaat maken is het essentieel om dat boek in bezit te hebben! Daar staat heel veel nuttige informatie in!
Wie ben je, wat maakt nou wat of wie je nu bent, karakter eigenschappen, ben je gelukkig, waar geloof je in en waarom 😊
Goeie video rick. Denk dat je de enige docent zou zijn waar ik met plezier naar zou luisteren
love jouw video's. zijn net podcasts, top om tijdens t werk te luisteren
Leuk concept, heb zelf voor de universiteit toelating het staats examen vwo wiskunde b en natuurkunde moeten doen. Ik vond het echt een ervaring om na 4 jaar weer zn eindexamen te doen!
Hoe vond je het vergeleken met een normaal examen? Ik wil dit gaan doen met biologie zodat ik een dubbelprofiel heb. Ik heb nu een vwo NT-diploma. Ik denk niet dat het niveau een probleem wordt, maar zelfstudie is toch wat anders dan leren op school. Ik denk echter dat het voor vakken als wiskunde en natuurkunde misschien wel chiller is om aan zelfstudie te doen i.p.v. reguliere lessen. Heb op de middelbare voor wis b en natuurkunde eigenlijk vooral filmpjes gekeken. De lessen zelf waren vrij slecht bij ons.
@@zh4q het is gwn heel anders, je moet echt leren voor het examen maken en het mondeling is appart, ik vind het geen goede vorm van toetsing. Het mondeling kan alle kanten op gaan. Ik zou zelf als je de vakken
Scheikunde wiskunde a/b biologie of natuurkunde wilt halen het ccvx examen aanraden. Dat examen is maar 1 toets en dus vond ik makkelijker.
@@zh4q zie nu pas dat er “meer tonen” stond. Ik zou het ccvx examen biologie aanraden. Wel toetst het ccvx iets anders dan cito maar dat merk je vanzelf met de oefenexamens op de site. En qua zelfstudie tja ik vond het goed te doen maar iedereen is natuurlijk anders.
@@zh4q sorry voor de vele losse reacties, maar ik wou nog even zeggen dat ik zelf vmbo-tl gedaan heb en het dus wel zwaar vond om dat niveau verschil te overbruggen. Maar het is mij ook gelukt dus jou zal zeker lukken als je maar hard genoeg werkt, tevens word het ccvx examen 3 maal per jaar afgenomen ipv 1 keer met het cito examen!
Ik heb de wereld van sofie ook als kind gekregen van mijn vander rond mijn (9e/ 10e). Mooi boek ga hem ook weer eens lezen! De filosofie van de vrijheid van Dr. Rudlof steiner vindt ik heel bijzonder!
Hallo Rick, ik ben bijna klaar met mijn master filosofie. Een goed beginpunt is of Heidegger zijn en tijd of de fenomenologie van de absolute geest door Hegel. Zijn beide erg toegankelijke boeken. Veel succes!
Whahaha
Wij zagen ooit in de les een video van dirk dewachter die sprak over de tirrannie van het geluk en dat als je alleen maar bezig ben met gelukkig zijn je er onderhevig aan wordt en ongelukkig word door niet je doel van geluk te kunne bereiken op elk moment van de dag. Een beetje ingekort wel maar ik vind het een intressante kijk.
0:15 holy shit dit ontgrendelt herinneringen waarvan ik niet meer wist dat ik ze had
toevallig was ik een Catalaanse serie aan het kijken over een filosofie docent die op een creative manier les geeft (merli)
Ik heb filo gehad op de havo. Het heeft mijn interesse voor psychologie gewekt. Ik studeer er nu bijna op af
Uitleg over filosofische stromingen zou uitermate geschikt zijn voor Rikipedia
Top video rick ik zeg maak het vervolg over filosofie
Heel vette video Rick!
Erg blij met de 'Kant'tekening op het eind.
Woensdag beginnen met een filosofie vak op de uni. Mooi om dit te checken.
oh wat hou ik toch zo van die Boekreviews, mn lijstje nog te lezen boeken ziet af xd klinkt echr als een leuk starters boek filo, aangezien het ook voor kinderen geachreven is:)
Verdiep je vooral ook in het stoïcisme, daar heb ik echt veel aan en mee!
Een goed boek over geluk is “De logica van geluk: ontdek de formule” van Mo Gawdat, misschien geeft dat wat meer input voor je vraag
De eindexamen stof staat volledig in het boek wat maakt de mens. Als je die kent moet je het kunnen halen.
Ik hou van dit soort video’s
9:11 Berkeley referentie??😏😏
Ik denk dat intrinsieke waarde, alleen met je gevoel over iets te maken heeft. Als jij dat oude omaatje helpt en je denkt godverdomme ze stonk (maar heb toch iets goed gedaan) vs als je haar helpt, en gewoon denkt ben blij dat iemand naar een veiligeplek hebt kunnen helpen.
Dat laatste is dus eigenlijk ook voor jezelf, maar het is dus eigenlijk je intensie waarom je iets doet. En als die itensie een goed gevoel geeft is dat prima.
En als je het alleen doet voor een beter imago en denkt kut oma. Ben je dus fout.
Wat vind je het belangrijkste is je leven en waarom, denk aan mentale en fysieke gezondheid, familie, vrienden, kennissen of verenigingsgenoten, huisdieren, huis, inkomen, vervoersmiddel(en), mee stemmen in de politiek, je geloof, goed contact met je buren etcetera.
the virtue of selfishness is mijn meest favoriete boek, echt een aanrader. Het andere werk van Ayn Rand is ook echt een aanrader.
Het zijn leuke boeken als je ze niet serieus neemt, mag hopen dat dit haar intentie is geweest
Haha de man in de boekenwinkel zei juist dat het een beetje een matig betoog was en dat ze gewoon een beetje zoutig was omdat ze toen ze het schreef in een hele krakkemikkige sociale huurwoning woonde.
@@SerpentGameplay Ze wordt ook niet voor niets Ayn Rant genoemd😅
@@legendaryluuk Haar intentie is best duidelijk toch ? het uitleggen tentoonstellen van objectivisme in fictie en non-fictie boeken.
@@justinroelofs5057 Rand's objectivisme wordt niet bepaald serieus genomen in de academische wereld. Allereerst is inductivisme geen gerespecteerde manier om een filosofisch stelsel mee op te bouwen, waarbij ze ook dingen aanneemt zonder daar adequaat bewijs voor aan te leveren. Daarnaast is het objectivisme grotendeels een agglomeratie van al bestaande ideeën, waar zijzelf betrekkelijk weinig aan heeft bijgedragen en de conclusie die zij vervolgens uit deze ideeën trekt, het egoïsme, lijkt mij ook ludiek. Speltheorie wijst uit dat een wereld waarin iedereen egoïst is uiteindelijk niet lijdt tot de beste uitkomst voor iedereen. Ironisch genoeg nam ze haar ideeën inderdaad niet serieus, daar zij de laatste jaren van haar leven in door de overheid gefinancierde huisvesting woonde en social security genoot.
Ik denk dat haast toch een lesje Nederlands extra net zo goed werkt. Want ik wist tot vorig jaar ook niet wat drogredenen waren, en cirkelberedeneringen spreekt voor zich, maar dit wordt allemaal alleen goed behandeld op het vwo. Terwijl t best handig en interessant is om je hiervan bewust van te zijn.
Je had ook gewoon een bakje truffels naar binnen kunnen werken Rick. Zeer teleurstellend dit.
Grappig. Ik heb zonder dat ik jouw reactie had gelezen hetzelfde comment gegeven :p Mensen doen veel te moeilijk hier in de comments. Gaan ze boeken lezen. Betalen voor een cursus. Op filosofie kamp en weet ik veel wat voor ongein nog meer 😀😀
yo serpent, zit nu in VWO 6 en sta 8,7 voor filosofie. je moet het boek 'wat maakt de mens' kopen want daarin staat de syllabus uitgebreid uitgelegt met voorbeelden. daarbij moet je 'Q-highschool filosofie' opzoeken want op dat kanaal wordt alles behandelt en duidelijk uigelgt. ik heb zelf al een paar samenvatting en powerpoints van mijn filosofie docent, dus als je die wil moet je dat effe zegge
Ik ontvang graag wat extra PowerPoint!
Filosofiestudent hier. Ik ben benieuwd...
Ik doe dit jaar eindexamen en ook voor filosofie, mijn docent heeft de hele syllabus uit geplooid en er behapbare tekst van gemaakt die je goed kunt gebruiken om te leren voor de schoolexamens en eindexamens met voorbeelden etc etc. laat maar weten en ik stuur ze je.
Filo eindexamen is best een vibe
Deze video is leuk geëdit
Goeie video!
Ik heb nog een boek staan dat eigenlijk letterlijk de examenstof is. Het heet ‘geslaagd voor het goede leven.’ Ook had ik een boek genaamd ‘het goede leven en de vrije markt.’ Dit zijn voor mijn examen in 2022 de boeken geweest waarmee ik het heb gehaald. Heb ze allebei nog staan, mocht je interesse hebben
Lees het boek van Marcus Aurelius, heel veel quotes zijn tijdloos en nog steeds op de dag van vandaag bruikbaar
9:37 Is het doneren van geld aan een goed doel, dan niet egoïstisch? Je geeft geld aan iemand om jezelf een warm gevoel te geven. Interessant om over na te denken…
Ik ben een aanhanger van de Anarcho-Kapitalistische stroming en Ayn Rand heeft veel invloed gehad op deze stroming. Ayn Rand heeft volgens velen van deze stroming zelf het Anarcho-kapitalistische beeld geschetst. Haar filosofie genaamd Objectivisme speelt dan ook een grote rol in bepaalde groeperingen. Dit terwijl Rand zelf een felle tegenstander was deze stroming (ja, het is heel raar). En zo is het idee dat alles wat je doet je voor jezelf doet niets onbekends voor ons. Wij zeggen zelfs dat altruïsme kwaadaardig is.
Wij zijn eigenlijk alleen maar bezig met ethiek en dan specifiek over de ethiek die te maken heeft met het oplossen van conflicten die te maken hebben met eigendomsrechten. Dit omdat alle conflicten in de kern te maken hebben met het gebruik van schaarste bronnen voor tegenstrijdige doeleinden.
Als je zegt dat je een Anarcho-Kapitalist bent, word je al snel weggezet als een idioot. Het bekendste voorbeeld hiervan is dat we zeggen dat belasting diefstal is. Maar als je iemand bent die daadwerkelijk open staat om zijn eigen vooringenomen meningen opzij te zetten, zul je zien dat alle tegenargumenten drogredenen zijn. De meeste mensen zullen niet eens de moeite nemen om een oprechte discussie met je aan te gaan en spelen het liever op de man. Als je zegt dat belasting diefstal is, hoor je vaak het tegenargument "maar we krijgen er toch dingen voor terug". Maar dat zou betekenen dat wanneer een inbreker je auto steelt maar vervolgens wel een fiets er voor teruggeeft het opeens geen diefstal meer zou zijn. Je krijgt er immers iets voor terug...
Wij vinden niet dat men rechten heeft omdat een overheid het zegt. Rechten komen van de natuur, niet van een boek. (ofwel ethiek)
Mocht je interesse hebben kan ik je er meer over vertellen :)
Als het goed is bestaat er voor elk vak een examenbundel, misschien kun je die gebruiken?
Hey Rick, ik heb een master in morele en politieke filosofie en ik wil je even waarschuwen voor Ayn Rand. Het altruïsme vs egoïsme debat is heel interessant, maar Ayn Rand heeft nergens iets van begrepen. Ik leg het je graag een keer uit. Als je wat meer filosofie hebt gelezen raad ik Wittgenstein's Philosophical Investigations aan, maar dat is misschien stroef als inleiding.
Hahahhaa maatschapijleer, wat een tijden
Leuke video, goeie outfit, maar wat zijn die oranje vlekken op je handpalmen tho? Net onder je vingers.
Is eelt van het gewichtheffen🤌
Eelt van het gewichten pompen in de sportschool :)
Jaaaa weer een nieuwe video
ik word afgeleid door die bodybuilder vrouw
Ik blijf het jammer vinden dat ik als VMBO makker geen filosofie heb gehad
Het thema is democratie: vrijheid, gelijkheid, voor wie? Filosofie heeft verschillende takken en de ethiek en metafysica klinken alsof ze het belangrijkst zijn dus daar zou ik me op focussen
Geluk zit al in jezelf. Als je er naar opzoek gaat of nastreeft zal je het nooit vinden. Het enige wat je hoeft te doen is dit beseffen en accepteren.
Wat je zegt lijkt een beetje op de filosofische stroming van het cynisme. Heb zelf vooral de laatste tijd ook veel meer het gevoel dat daar veel in te vinden valt.
Ik haal opeens veel geluk uit gewoon lekker mijn dagelijkse routine volgen. Beetje muziek luisteren tijdens het koken etc. Etc.
@@SerpentGameplay Ben persoonlijk niet bekend met die filosofische stroming. Zal er eens naar kijken, klinkt interessant. Heb het zelf uit het boeddhisme gehaald, maar geloof dat dit soort zienswijzen ook terugkomen in veel andere soort filosofische tradities en religies (zoals bijvoorbeeld het Christendom en het Jodendom: “heb niet de wereld lief en de dingen er in” of zoiets) Ik interpreteer dat ook als, ben niet opzoek naar geluk buiten jezelf.
Merk zelf dat ik hier erg mee struggle door mijn leven heen tot nu toe. Er komen toch altijd weer momenten in mijn leven waarin ik denk geluk te kunnen halen uit bepaalde activiteiten, dingen of relaties (in mn tiener jaren was dit feesten, begin 20 reizen en nu door zoveel mogelijk kennis en skills te vergaren) maar alles wordt uiteindelijk weer zo normaal, dat je er steeds meer voor nodig hebt of in extremere mate om je er “gelukkig” door te voelen, waardoor je weer terug bij af bent. Daarom denk ik dat, dit gevoel helemaal niet geluk was om mee te beginnen. Ik was al gelukkig, ik had alles al en niets extra’s meer nodig, maar mijn hebberigheid naar meer deed mij geloven dat dit niet zo was.
Jou voorbeeld van koken is een voorbeeld waarvan veel mensen aangeven het “gelukkigst” te zijn. Gewoon de dingen doen die nodig zijn in het moment. Daarom geven veel mensen naar mijn idee ook aan het meest gelukkig te zijn geweest in hun kindertijd. Een beetje nostalgie wil met een retrospectieve lens ook wel helpen, maar kinderen zijn altijd in het moment. Ze zijn in het moment wanneer ze blij, boos of verdrietig zijn.
Als je eens wat volledig mindshifting wil horen luister dan eens naar de podcast Filosofie met mayonaise (langst draaiende podcast van Nederland op Spotify). Gaat o.a. over geluk, ego en bewustzijn. Diepe filosofie wel, maar de eerste afleveringen leggen duidelijk het concept uit.
Dude De wereld van Sophie was echt top
ik vind al jou video echt leuk maar diep van binnen word ik gek van die bewegende handen heel de tijd🤣😛
Pro Tip: Kijk de video met je ogen dicht.
@@SerpentGameplay haha goeie zal ik fortaan doen
ik weet niet of dit nog steeds zo is maar in mijn jaar van eindexamen doen (3 jaar geleden) had je een bepaald boek nodig voor het eindexamen vwo filosofie
die thumbnail gaat oprecht fucking hard
Hey Rick, zelf heb ik ook filosofie en moet ik dit jaar ook mn examen maken. Ik raad je aan om naar het youtube kanaal Q high channel te kijken. Hier behandelen twee broers de volledige syllabus, wat leren voor filo n stuk makkelijker maakt. succes hè
Ben benieuwd wat jij van nihilisme vind
Meer filosofie video's
Als jij aan mij vraagt of ik gelukkig ben zeg ik ja, ook al zou ik nog gelukkiger kunnen zijn. Dit is omdat als ik bedenk of ik gelukkig ben ik het vergelijk met andere de mensen op de wereld. Ik heb het idee dat ik over de gehele wereld bevolking ver boven gemiddeld gelukkig ben.
Weet je als je goed wilt worden in filosofie dan heb je geen boek nodig. Je zet gewoon een bed in een donkere rustige kamer. Je vreet een enorme lading magic paddenstoelen. In ieder geval meer dan eigenlijk zou moeten.Je gaat op het bed liggen. Boem Bam Bim. Je krijgt de hele cursus. Gratis!
Ik vond dit echt wel een interessante video als filosofie noob.
En wat betreft egoïsme: ik vraag mij zelf vaak af: Waarom zegt men sorry?
als je het interessant vind, het HAVO filosofie examen is gebaseerd op het boek Denken over democratie. Gaat over politieke filosofie vooral over democratie en of dat de beste staatsvorm is. Misschien leuk voor een video?
Ik vraag me af of "Wat is geluk?" en "Hoe wordt ik gelukkiger? "de juiste vragen zijn om te stellen. Het worden van gelukkiger wordt steeds vaker als doel gezien, maar zorgt de onhaalbaarheid van dat doel niet juist voor een ongelukkig leven? Je gaat immers nooit op elk moment positieve emoties ervaren. Conditioneer je jezelf dan niet ongelukkig bij het ervaren van negatieve gevoelens, omdat je dan je doel niet haalt?
Je wordt overigens geen filosoof door alles te weten over de verschillende filosofische stromingen; het gaat om het stellen van de juiste vragen en het ontwikkelen van de juiste denkwijze. Tip: Lees na de wereld van sophie (wat ook echt een goed boek is om mee te beginnen) anders eens Socrates op Sneakers.
Stuur maar een berichtje als je eens filosofisch wilt babbelen.
Interesante video rik super moo!i
jou als docent zou mij echt door school helpen :)
Dat standbeeld…