Garuda Linux İnceleme ve Kurulum

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 лип 2024
  • 🐧 Arkamda gördüğünüz Linux posterini satın almak için - go.yusufipek.me/poster
    0:00 Giriş
    0:28 Websitesini inceliyoruz
    0:57 Garuda'yı farklı yapan özellikler ne?
    5:12 Masaüstü ortamları
    6:05 Kuruluma başlıyoruz
    9:07 Kurulum asistanıyla, kuruluma devam ediyoruz
    17:28 Yüklü gelen Garuda uygulamalarına göz atıyoruz
    19:52 Kapanış
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 84

  • @SerkanBalta
    @SerkanBalta 2 роки тому +16

    Merhaba, güzel video olmuş. Garuda aslında bizim Arch kullanıcı sayısında pik yapma sebeplerimizden birisi... Normalde Windows'dan gelen bir kullanıcının Arch tabanlı sistemlerde Manjaro'dan başka çok da alternatifi yok. Şöyle ki; bence Garuda dev team harika bir iş çıkartmış. Gerçekten bunu tecrübe etmek istiyorsanız, sanal makinede değil, ssd'ye kurup birkaç ay kullanın. Normalde ram kullanım değerleri bahsettiğiniz gibi yüksek değil. Tabi çift ekran ve arkada çalışan uygulamalarınız optimize değilse, özellikle de (bunun altını çiziyorum--) 10. ve 11. nesil Intel işlemcilerde ram kullanımı bir tık yüksek olabilir. Zaten günümüzde minimum 8 veya 16gb ram ile çalışan sistemler artık başlangıç sistemler olarak kabul ediliyor. Kısacası Arch Linux için bence çok büyük bir gelişmedir. İnsanların Debian/Ubuntu klonlu distrolarda rahat rahat yeni katılanları karşılayabilme özelliği artık Arch tabanlı sistemlerde de mümkün olacak. Video için teşekkürler.
    *Not: sisteminde nvidia gpu olmasada, eğer sanal makineye kuruyorsan, yükleme ekranında nvidia sürücülerini seçmelisin, yoksa malesef o ekran büyümüyor:)

    • @obiruykusuz
      @obiruykusuz 2 роки тому +1

      Windows kullanıcısıyım ama linuxa çokta yabancı değilim sizce mint mı garuda mı kullanmalıyım yada ne önerirsiniz

    • @SerkanBalta
      @SerkanBalta 2 роки тому +1

      @@obiruykusuz Kullanacağınız sisteme bağlı olarak; eğer eski ddr3 ve 2/4 çekirdekli bir sisteminiz(laptop veya masaüstü fark etmez) Linux Mint kurmanızı öneririm. Ancak deneyimli kullanıcıysanız, Arch tabanlı olarak Manjaro; eğer sisteminizde gpu 1 gigabyte'ın üzerindeyse ve cpu 4/8 çekirdek ise Garuda'yı denemenizi tavsiye ederim.

    • @obiruykusuz
      @obiruykusuz 2 роки тому

      @@SerkanBalta Teşekkür ederim hocam 2009 macbook pro ya kurucaktım ben

  • @adow2816
    @adow2816 2 роки тому

    inceleme listeme ekledim bir sanal sunucu i3-wm sürmünü denmek lazım teşekkürler böyle videolar çekmeye son gaz devam etiğin için :)

  • @FiLOWAYFYS
    @FiLOWAYFYS Рік тому

    bu videoyu izlerken Garuda indirdim eski laptop denedim yıllardır manjaro kullanan biri olarak bayıldım teşekkür ederim..

  • @titan4678
    @titan4678 2 роки тому

    linux üzerinde windows da olduğu gibi rahatça her oyunu oynar mıyım? lutris, wine, proton gibi uygulamaları kullanarakta. (crack oyunlarda dahil, ek olarak hangi dağımıtı önerirsiniz windowsa yapılan uygulama ve oyunlarla haşırneşir olan)

  • @ugurdurann
    @ugurdurann 2 роки тому +1

    Abi linuxda netflix app var mı acaba win8.1 kullanıyorum netflix app kötü win10 geçsem yavaş kasıyor donuyor falan. Yardımcı olursan sevinirim.

  • @yunusemrehundur
    @yunusemrehundur 11 місяців тому +2

    steam runtime la native sürümünün arasındaki fark ne acaba ?

  • @zaferintepe8394
    @zaferintepe8394 2 роки тому

    Ekran kartimin aktif olarak kullanildiyini nasil oyrenebilirim system config sekmesine girdiğimde işlemcim gözüküyor ekran kartım gözükmüyor

  • @georgeswad8361
    @georgeswad8361 2 роки тому

    Yusuf Linux mint 19 kullaniyorum wine olmadigi icin bottles adli programi indirip act of war direct action oyununu indirdim ama kernel 32.dll hatasi aliyorum ve wine cokuyor bunu nasil cozebilirim?

  • @kkan27
    @kkan27 2 роки тому +1

    Çözünürlük sorunu sanal makine ayarından kaynaklanıyor... VirtualBox grafik kotrolcü ayarlarında varsayılanda sıkıntı çıkmıyordu.. 3 seçenek var değiştirin düzelir

  • @yasargoktas
    @yasargoktas 2 роки тому +1

    Garuda da bash terminal var diye biliyorum. Videods terminal açtığın zamanda shell dikkatli bakarsan bash yazıyor. Ama fish ve zsh da yüklü diye biliyorum. Tek yapman gereken
    chsh -s /usr/bin/fish

  • @oneooo
    @oneooo 2 роки тому

    Emeginize saglik garuda cok guzelmis inceleme ayrintili olursa dahada faydali olacaktir.Anbox kullanimi icinde video bekliyoruz :)

  • @alternatuber6698
    @alternatuber6698 2 роки тому +2

    Manjaro varken Garuda ya da Endeavour bence macera.
    Ama BTRFS ve Timeshift olayı beni geri adım attırdı :D

  • @imam-icereyan5471
    @imam-icereyan5471 2 роки тому +1

    Nvidia sürücüsünü nasıl kuracağız garuda xfce sürümünde vende gt 630m var ubuntu türevi dağıtımlara bu nvidia sürücü çok daha rahat kuruluyor bence

  •  2 роки тому

    Arkadaşlar ben Garuda Wayfire kurdum yanlız türkce klawye sorunu yaşadım bazı karaktrler farklı çıkılyor mesela @ karakteri ! olarak çıkıyor büyük ihtimalle Q yada F klawye diyeceksiniz ama malesef F klavye bilmiyorum yardımcı olabilecek varmı acaba???

  • @mucahitcekim
    @mucahitcekim 4 дні тому

    Hocam Selamlar,
    Garuda Linux'u intel işlemcili iMac'e kurdum ve sistemden ses alamıyorum. İnternette birkaç işlemi denedim fakat sonuç alamadım. Anladığım kadarıyla sürücü problemi yaşıyorum. Aynı sorunu yaşayıp çözüm bulan bie arkadaşımız var mı acaba

  • @HAKANBCAN
    @HAKANBCAN 2 роки тому +1

    Tesadüf eseri gördüm ,2005 yılındna bu yana linux bilirim ama debian tabalı kullndım şimdiye kadar. Bakalım becerebilecek miyim :)

  • @lnowack
    @lnowack 2 роки тому +1

    Deepin os videosu gelir mi

  • @tomasuyu
    @tomasuyu Рік тому

    hocam selamlar, videolar için teşekkürler. uzun zamandır windows kullanıyorum daha önce hiç linux kullanmadım. şuan linux'a herhangi bir distrosuna (büyük ihtimalle ubuntu) geçeceğim, windowsla beraber dual boot ederek kullanmamda sakınca var mı? yada direkt sdd'yi sıfırlayıp linuxa mı geçmeliyim?

    • @asdfawefawefasef
      @asdfawefawefasef 10 місяців тому

      selam aynı şekildi bende bende dual boot yapmak istiyorum nasıl bir yol ilerlediniz

  • @dindarateist3925
    @dindarateist3925 2 роки тому +3

    Anbox çoğu uygulamayi çalıştırmıyor.

  • @FatihFurkan
    @FatihFurkan 2 роки тому +1

    Selamlar, Ubuntu 20.04 kullanıyorum NVDIA GPU Ekran kartım ile sürekli problemler yaşıyorum. Diğer Linux dağıtımlarında da aynı problemler oluyor mu?
    Mesela harici bir ekran bağlamak istediğimde problemler yaşıyorum ve çözmek için vakit harcamam gerekiyor? Bunun bir çözümü var mı ?

    •  2 роки тому +1

      NVDİA yanlış bilmiyorsam yazılım kaynaklarını linuxa açtı diye biliyorum.
      Yinede sorun yaşıyorsan belkide başka dağıtımlara bakmalısın diye düşünüyorum..

  • @civanaliates8703
    @civanaliates8703 2 роки тому +1

    Intel smart sound technology nasıl aktif edilir.ses alamıyorum hiçbir linux sürümünde arch

    • @yusufipk
      @yusufipk  2 роки тому

      Ses kartınızın modeli ne tam olarak? Linuxtaysanız lspci -v | grep Audio (A büyük olacak) yazıp sonucu iletirseniz belki yardımcı olabilirim.

  • @citadeladun23
    @citadeladun23 Місяць тому +1

    Merhaba bir tane Garuda Linux var bunu nasıl Türkçe diline çeviririm?
    " Garuda KDE Dr460nized Gaming Edition "
    Bunu nasıl Türkçe Yapabilirim?

    • @coldestwine
      @coldestwine 19 днів тому

      Normalini Kur Garuda Zaten Gaming 😅

  • @tahsinakkulah5156
    @tahsinakkulah5156 2 роки тому +2

    Yusuf selamlar. Son kullanıcı için drive tresoit vb gibi bulut sunucu tavsiyeni bekliyorum

    • @yusufipk
      @yusufipk  2 роки тому +1

      Selamlar, Tresorit'i duymuştum ama tuzlu bir servisti diye hatırlıyorum. Cloud çözümleri hakkında kanalda bir çok video mevcut aslında. Nextcloud, cryptomator ve rclone videolarına göz atabilirsiniz. :)

  • @darthwader3375
    @darthwader3375 2 роки тому

    Abi bilgi almak istediğim bir konu var. Manjaro için KDE ortamımla beraber düz ( herhangi bir işlem olmaksızın ) çalışmada yaklaşık olarak 1G kadar ram tüketiyor ayrıca harici bir diske kurduğumdan mı kaynaklı bilmiyorum ama sistem çok yavaş ilerliyor, CPU %100 lere çıkıyor ve tüm çekirdekler aşırı yükleniyor. Bunun sebebini bulamadım fakat pencere ortamımda bir uygulamayı focusladığımda ( direkt masaüstünde aktif biçimde çalıştığımda ) bu uygulama %50 üzerinde kullanım gösteriyor. Bunun için bana önerebileceğiniz sistem optimizasyonu veya ne bileyim bir alternatif yardımcı olacak tool var mı? Çünkü ParrotOS ve Ubuntu üzerinde bu kadar yavaşlık hissetmedim bunun üzerinde terminal açılışları olsun diğer sistemler olsun ( VScode vb. ) açılma süreleri yaklaşık minimum 10 15 saniye oldu

    • @EnderGround
      @EnderGround 2 роки тому

      Update upgrade yapıldı mı?

    • @darthwader3375
      @darthwader3375 2 роки тому +1

      @@EnderGround hocam sorun sanırım eski bir cihaz olması ryzen 3 çekirdek işlemci var ( 2009 :/ ) yalnız sıkıntı onda değil gibi duruyor diğer dağıtımlarda stabil hız aldığım halde örnek veriyorum vscode golang eklentisi gecikme oluşturuyor, performans düşük bazen uygulamalar çöküyor kernel sürümünü 5.16 ( sanırım en üstü deneysel 17 idi bende bir altındaki işaretledim ) onun haricinde her şey güncel.

    • @EnderGround
      @EnderGround 2 роки тому

      @@darthwader3375 Linux üzerinde çok deneyimim olmadı ama işlemci sanırım emekli olmak istiyor artık. Gittiği yere kadar mantığıyla bakmak lazım. Ülkemizde teknolojiye ulaşım iyice zorlaştı. Hele de son teknolojiye ulaşım imkansız gibi bir şey oldu. Hal böyle olunca dediğiniz gibi eski donanımlarla ne yapabiliriz sorusu var hep aklımızda.
      Ben de şu sıralar dont starve together açılan, temel işlemlerde hızlı, donanımları çok yormayacak, torrent indirmesi falan yapacak dağıtım ararken Linux deneyimi kazandım birazcık. Puppy Linux, LXLE, AntiX, Debiandog, sparky Linux, Linux mint xfce, Zorin Lite, Ubuntu mate, Xubuntu, Peppermint, Lubuntu, Linux Lite, Bodhi Linux bunlar denediklerim şu da sistemim:
      2 gb ram
      160 gb ide hdd
      Radeon hd 2400 pro (256mb vram)
      Pentium dual core 2.00 ghz işlemci
      Hem dst açılan hem işimi gören Bodhi linux oldu. Şu süreç boyunca hafif Linux bilgim iyice arttı diyebilirim. :) eski donanımlara biçilmiş kaftan denenebilecekler şunlar:
      1) LXLE (2023'te desteği bitiyor henüz yeni sürüm yayınlamadılar) min 512mb ram, önerilen 1 gb ram
      2) sparky Linux LXQT min 256 mb ram
      3)Bodhi linux min 512mb ram, önerilen 768mb+
      4) puppy linux min 256mb ram
      Bunlar dışında denediğim tüm Linuxlarda bir kasma donma gördüm (2gb ramli kasada deneyip aldığım sonuç bu) Linux lite içlerinde en ağır olandı. İsterseniz deneyebilirsiniz.

    • @darthwader3375
      @darthwader3375 2 роки тому

      @@EnderGround hocam öncelikle bilgilendirmeler için teşekkür ederim müsait olduğum zaman ilgileneceğim. Benim derdim minimum kullanım değil optimum kullanım normalde performans olarak şu anda intel i3 nesillerine taş çıkartırken ( Windows 7 için ) Linuxda zorlanması hiç tahmin ettiğim bir şey değildi. Siber güvenlik üzerinde eğitim aldığım için çoklu çekirdek ve hızlı sekme özelliği benim için en önemli şeyler içinde gel gelelim manjaro küfretmeme sebep oluyor

    • @EnderGround
      @EnderGround 2 роки тому

      @@darthwader3375 ben de Windows ve Linux karşılaştırması yapınca eski donanımlarda Windowsu daha önde görüyorum. Garip ama gerçek

  • @kobruh9642
    @kobruh9642 2 роки тому +1

    Hacı garuda kullanıyorum yeniyim windowstan geçtim. tek sıkıntı lanet Nvidia Driverlarını indiremiyorum. Bilen varsa ekran kartım nvidia gt 630 nvidia-smi komutu olumsuz çıktı veriyor.

    • @yusufipk
      @yusufipk  2 роки тому +1

      Ekran kartınız eski olduğu için NVIDIA direkt desteklemiyor artık. En son güncel sürümü 2017'de çıkarmış. Şu anki kurulu grafik paketlerinizi kaldırın. Sonra terminale `sudo pacman -Sy xf86-video-nouveau mesa` yazın. Bu komut topluluk tarafından geliştirilen açık kaynak Nvidia sürücülerini yükleyecek.

  • @srdonerelvankent2311
    @srdonerelvankent2311 2 роки тому

    daha önce ubuntu kurdum 144hz monitörüm var 2070 ekran kartım var ekranda yırtılmalar oluyor 144 hz kullanırken bir çözümü var mı ? Benden başka bu sorunu yaşayanlar oldu mu ?

    • @yusufipk
      @yusufipk  2 роки тому

      nvidia settings ayarlarından x server display configuration kısmına girip advanced butonuna tıklayıp "force composition pipeline" ve "force full composition pipeline" seçeneklerine tıklayarak yırtılmaları önleyebilirsiniz.

    • @srdonerelvankent2311
      @srdonerelvankent2311 2 роки тому

      @@yusufipk çok teşekkürler

  • @FiLOWAYFYS
    @FiLOWAYFYS Рік тому +1

    Teşekkürler..

    • @yusufipk
      @yusufipk  Рік тому +2

      Desteğin için teşekkür ederim FiloWay. :)

    • @FiLOWAYFYS
      @FiLOWAYFYS Рік тому +1

      @@yusufipk rica ederim..

  • @ramazanumutt2792
    @ramazanumutt2792 2 роки тому +1

    Abi Garuda i3 videosu yada yayını gelsin TR de ilk olur

  • @mustafaekrem5323
    @mustafaekrem5323 2 роки тому +1

    Neredeyse hiç lunix kullanmadım ama videolarını izledikçe bu sisteme geçme kararı aldım bna Microsofta yakın bir lunix sürümü önerebilir misin

    • @yusufipk
      @yusufipk  2 роки тому

      Linux Mint arayüzü Windows'a benziyor. :) Son kullanıcı dostu bir dağıtım ve kanalda incelememiz de var ayrıca.

    • @admin4317
      @admin4317 2 роки тому

      winbuntu

    •  2 роки тому

      yeni başlıyorsan çok bilgin yoksa linux mint -pardus -ubuntu gibi dağıtımları dene

  • @suretmeyenateistoc4252
    @suretmeyenateistoc4252 2 роки тому +1

    dostum komutları yazarken paso tab tuşuna mı basıyorsun nasıl oluyor da liste haline otomatik çıkıyor lütfen bir söylesene artık yahu çıldırıcam okumuyormusun yorumları

    • @suretmeyenateistoc4252
      @suretmeyenateistoc4252 2 роки тому +1

      herneyse zsh-autocomplete buldum ayarlarını kurlayıp

    • @yasargoktas
      @yasargoktas 2 роки тому

      Fish shell kullanmanı öneririm tamamen kullanıcı dostu ve tab tuşu ile hangi komutları yazacbileceğin v ne işe yaradığını öğrenebilirsin

    • @baransunger4954
      @baransunger4954 2 роки тому

      @@yasargoktas o da ağır be en azından bi ara öyleydi bayadır bakmadım

    • @yasargoktas
      @yasargoktas 2 роки тому

      @@baransunger4954 bence bir tekrar bakıp kulanıcı dostu. O kadar da ağır çalışmıyor bence siz ne zaman kulanmıştınız bilmiyorum ama düzeltmiş olabirler.

  • @oksizen5095
    @oksizen5095 2 роки тому +5

    Garuda nın popüler olmasının nedeni kendine has birtakım özellikleri var ve tabiki de teması.
    Birde birsürü desktop environment (masaüstü ortamı) yayınlamışlar.

  • @flatearthmusicinmychannel6295
    @flatearthmusicinmychannel6295 2 роки тому

    Kanka arco linux mu debianmi daha iyi veya daha güçlü?

    • @yasargoktas
      @yasargoktas 2 роки тому

      ua-cam.com/video/G0jiKdS9WkE/v-deo.html
      Bu videoda yanıtladı yusuf ipek

    • @admin4317
      @admin4317 2 роки тому

      bence arco yeni başlayan için kötü ama hızlı ve güçlü
      ama debian daha çok yeni başlayan için yazılmış gibi duruyor

    • @yasargoktas
      @yasargoktas 2 роки тому +1

      @@admin4317 ben de şu anda arcolinux i3 kullanıyorum. Arcolinuxd'de kurulumda paketleri sen seçiyorsun ve gereksiz paket kurdurmuyor.Birde i3 dışında masaüstlerinde gereksiz paketler olaniliyor. Ayrıca geliştirici kullanıcı dostu bir çok şey de ekliyor.Mesela chaotic aur deposu polybar ve arco linux tweak tool gibi.
      Debian ise kullanmadım bilmiyorum.

  • @VolkanErhan
    @VolkanErhan 2 роки тому +1

    Garuda yı yükledim pacman ile yazılımlarımı kurdum gayet memnunum sisyeminiz çok eskiyse kasma olabilir bi miktar

    •  2 роки тому

      Eski donanımlar KDE sürümlerinde kasabiliyor idali xfce dir eski donanımlarda.

  • @enesaslanmirza9035
    @enesaslanmirza9035 2 роки тому +2

    Bir yıldır kullanıyorum. İyi bir sisteminiz varsa tavsiye ederim

    • @yasargoktas
      @yasargoktas 2 роки тому +1

      Aynen boşta 1.2G ram yiyordu en son garuda kde-dr460nized gamers editions da. Birde çok fazla uygulama var

    • @hesflay
      @hesflay Рік тому +1

      Ben siber güvenlik tarafında kullanmayı düşünüyorum ve 12gb ram var yeterli olur mu

  • @osmanozbabalk1530
    @osmanozbabalk1530 2 роки тому

    20 yıllık bir pc için youtube de video oynatabilecek 32 bit bir linux önerebilir misiniz

  • @ElCringe
    @ElCringe 2 роки тому +1

    tabi ki oyun oynamak için vulkan destekli bir ekran kartı :(

  • @erdem2315
    @erdem2315 2 роки тому +1

    Garuda için çok yüksek bir linux bilgisine gerek varmı ?

    • @ms.emirhan
      @ms.emirhan 2 роки тому

      Ne yapacağına bağlı.

    •  2 роки тому

      Ee biraz grafik alışılagelen grafik arayüzleri yok sadece seçenek sunuyor ve ingilizce ben garuda wayfire denedim türkce dil paketi hatalı gibi (Ö-İ ve @ ) gibi karakterlerde ya nokta yada virgül koyuyor hala düzeltme yollarını arıyorum..

  • @competitiveshooter9577
    @competitiveshooter9577 5 місяців тому

    Benim favorim hep Slackware hiç değişmez

  • @ramazanumutt2792
    @ramazanumutt2792 2 роки тому +1

    ABİ SENCE GARUDA LiNUX BAŞLANGIÇ DOSTU MUDUR?

    •  2 роки тому

      Başlangıç dostu değil demiyelimde yeni başlayanlar için karmaşık gelebilir diyelim.
      Linux a yeni başlayacaksan linux mint pardus veya ubuntu ve türevleri ile başlamanı tavsiye ederim.

  • @SinanK53
    @SinanK53 2 роки тому

    Bunu kullanmak isteyen varsa win 11 in istediği gibi yeni bilgisayar a ihtiyacınız var 8 gb ram de yeterli gelmeyebilir swap alanı kurmanız lazım kendim denedim kurulumda bile kasiyordu
    özet : pc niz yeni degilse kesinlikle kurmayın

    • @oksizen5095
      @oksizen5095 2 роки тому

      4 gb ram ile kullandım.Ayrıyetten arch tabanlı.Dediğin yanlış.

    • @SinanK53
      @SinanK53 2 роки тому

      ben 8 gb ram ile kurarken kasmalar vardı sen nasıl 4 gb ram ile kasmadan kullanabildin?

    • @imam-icereyan5471
      @imam-icereyan5471 2 роки тому

      Xfce yada lxqt olanı kuracaksın hız istiyorsan

  • @redlonmas
    @redlonmas 2 роки тому +2

    İlk

  • @Recoo
    @Recoo 6 днів тому

    Tema çok kötü gözüküyor.