Geertruidenberg (NL), de klokken van de Geertruidskerk
Вставка
- Опубліковано 26 лис 2024
- Geertruidenberg (NL), de klokken van de Geertruidskerk (solo en volgelui)
Volgelui: 11:31
Solo:
klok 4: 0:04
klok 3: 2:35
klok 2: 4:53
klok 1: 7:47
Deze laatgotische Kruiskerk, die aan Sint Gertrudis is toegewijd, zou volgens de legende op de plaats staan waar zij een houten kapel had gesticht. De bouwgeschiedenis begint aan het eind van de 11e eeuw. Eerst stond er een Romaanse kerk van tufsteen. Omstreeks 1200 werd het schip in zuidwaartse richting uitgebreid. Daarna volgde de aanzet tot een toren tegen de westmuur, maar pas in het jaar 1315 werd de bouw van de toren voortgezet. In 1325 werd de noordelijke zijbeuk gebouwd. Rond 1400 werd begonnen met de bouw van het koor en de daar ondergelegen crypte. Vervolgens aan de noordzijde de nieuwe O.L.Vrouwekapel, waarvan de fundamenten en trappen, nu nog aanwezig zijn.
Het zuidelijke trancept werd voor 1421 gebouwd. Tijdens de belegering en inname van de stad door de Dordtenaren in 1420, ging ook de Sint Gertrudiskerk in vlammen op. Het nieuwe koor en de crypte bleek toen nog steeds in aanbouw te zijn. Na deze brand werd deze crypte nooit voltooid. De verwoeste stenen gewelven werden vervangen door houten tongewelven, wat een verarming van het gebouw inhield.
Als laatste volgde het noordelijke trancept. De herhaaldelijke belegering van de stad gedurende de 80-jarige oorlog en gedurende de oorlogen tegen de Fransen, werden de kerk noodlottig. Zo werd tijdens de belegering van de stad door Prins Maurits in 1593 de toren gedeeltelijk verwoest.
In 1955 werd pas de restauratie van de kerk ter hand genomen, tot 1990 toe. Op 17 maart 1990 werd de totaal gerestaureerde kerk weer in gebruik genomen. De Geertruidskerk heeft nu een prachtige crypte, tekst- en rouwborden en wapens.
(Bron pagina PG Geertruidenberg)
Sinds 1447 heeft Geertruidenberg een luidklok, die gegoten werd door, zoals hij zich noemt, 'ian die clocgieter van venloe'.
In 1615 goot Evert Vos er een luidklok bij, die in 1647 werd uitgebreid met een klok van Cornelis en Dirck Jansz. Ouderogge uit Rotterdam. Dit bleef ongeveer tot 1943 zo, waarnaar er twee luidklokken in 1961 weer voor in de plaats kwamen. De grote klok met haar zingende lage prime is de basis in het gelui, de andere historische klok was muzikaal een lastige - ze vormt een tritonus met klok 1 - met het lichte profiel en de licht zwevende klank heeft zij een andere klank binnen het gelui. De Eijsbouts-klokken zijn wel modern gestemde klokken, hoewel er bij de a'-klok verbluffend goed rekening is gehouden met de grote terts cis" ; de afwijking is 35 cents van de gewoonlijke kleine terts c".
In 1537 werden er voorslag-klokken gegoten door Jasper Moer, die in de achttiende eeuw helaas verloren gingen. Met de luidklokken werden er in 1961 ook beiaard-klokken gegoten, die over twee octaven beschikken, plus een lage bes en g.
1 - Maria - Jan van Venlo, 1447 - 1121 mm - fis'
2 - naamloos - Eijsbouts, 1961 - 912 mm - a'
3 - naamloos - Cornelis en Dirck Jansz. Ouderogge, 1647 - 751 mm - bis'
4 - naamloos - Eijsbouts, 1961 - 726 mm - cis''
Opname: maandag 3 juli, ca. 10:20. Het was een speciale luiding voor de documentatie.
Hartelijk dank aan beheerder Paul Koedijk en ds. G.A. van de Weerd voor de vriendelijke en gastvrije ontvangst, het mogen luiden, de koffie en niettemin de toestemming om het orgel te bespelen!
Tevens gaat mijn dank uit aan Ralph die aan de opname bijdroeg!
Ik vind het wel wat hebben, zo'n toonvolgorde... mooie video!
interesting peal and very beautiful the Van Venlo bell, and finally some solos!!!
Ein klangschönes , interessantes Geläut, besonders apart der Sekund-Tonschritt von Glocke 3 zu 4 - vielen Dank!
Gelungene Aufnahme! Die Tonfolge ist mal außergewöhnlich.
Das ist Heavy Metal ;-) Die Eijsbouts sind sehr klar im Klang, das gefällt mir.
Und Glocke 2 müsste dir ja wegen der 'Durigkeit' sehr gefallen ;-))
Leander Schoormans Ein bisschen Dur schimmert durch, ist aber nichts gegen das Exemplar von Sonntag. ;-)
Hehe ;-)
mooi
Mooi gelui, mooie opname!
De toren zou misschien grotere klokken doen vermoeden, maar de rechte luidassen compenseren dit volledig. Het volgelui klinkt inderdaad nog aangenaam, wat speels, waarbij toch vooral de grootste klok het meest de moeite is.
Plaats voor grote klokken is idd. wel aanwezig. Zelfs op de vloer van de beiaard kunnen evt. grote klokken gehangen worden, die staat zo goed als leeg.
Maar vier klokken zijn eigenlijk voldoende, en past goed bij het kleinstedelijke karakter van de vestingplaats (ca. 7000 inwoners binnen en buiten de vesting).
Het is toch een prachtgelui, ondanks de wat merkwaardige dispositie! Het enige wat van mij wel eens vervangen zou mogen worden, zijn de klepels en dan vooral die van klok 3, die gaat scheef. Ook solistisch zijn de klokken goed te horen! Dan zie je wat rechte assen kunnen doen, moet je eens overna denken dat dit aan hele diepe krukluidassen zou hangen met zwierende klepels😯
De klepels zijn okè, alleen het kan zijn dat de klok niet helemaal waterpas hangt, of dat een gedeelte van de schroeven en scharnieren die de klepel vasthouden, niet meer goed vast zitten.
Heel bijzonder voor nederland!
Zijn er nog diensten in de kerk?
Ja, maar heel weinig, helaas.
Prachtig 4 Gelui Vliegend Luiden in deze forse Geertekerktoren 5*****Voor gelui en Toren
Der Ton bis' = h' oder c''?
B ist in Deutschland h, also bis ist in Deutschland his'. Auf dem Klavier quasi ein c".
in this peal is a c2 ;)
No it is Si# because it is a Präfation with the 3rd bell that is 1 half tone too high.
The VV fis1 other to be an excelleny and clear charachter bell, is easy to see also that's an heavy profile, it could weight about 980 kg..
950 kg
oh closely i've more or less reached it, i'm a genius ;D XD ahahah
es gibt also doch gerade aufgehängte Glocken mit fliegendem Klöppel in Holland.
Ja, und doch noch mehr als man denkt. In Breda hängen z.B. ein Drittel der Glocken an geraden Jochen.
Ok. Danke. dann hatte ich wohl eine Fehlinformation, weil ich war die ganze zeit, seit dem ich m ich für Glocken interessiere der Meinung, damit in den Niederlanden fast alle Glocken gekröpft geläutet werden und mit Fall Klöppel ausgestattet sind.
Ja, es stimmt, mehr als Dreiviertel der Glocken läuten an gekröpften Jochen.