Bir buçuk senedir aynen öyle yapıyorum. İmkanım var, apatman sorun çıkarmıyor, elimde duvar ünitesi var ancak kurulum maliyeti gereksiz geldiği için montajı yaptırmadım. Ya 2.4kw adaptörle ya da DC ünite den şarj yapıp geçiyorum.
Elektrikli otomobiller için bilgi vermekte çok yeteneklisiniz,bende 50 yıldır arac kullanıyorum bende size 100/100 ayni görüşteyim gelecek elektrikli araç larin diyorum, işinizde çok başarılı siniz,devam edin, teşekkürler.
Luton havaalaninda yasanan yanginda yangini ilk baslatan arac eski model dizel bir range roverdir. Kendim Luton havaalaninda calisiyorum. Duzeltmek usterim. Tek problem otoparkta elektrikli araclarin olmasi ve de yanginin bu araclara sicramasindan sonra buyuyp kontrol altina alinamamasidr
Akıllı telefona geçişte de manuelden otomatiğe geçişte de böyle bir direnç vardı. Neymiş delikanlı adam manuel vites kullanırmış otomatik ılık işiymiş vs. vs.
Elektrikli araçlar ülkemiz için çok önemli. Yeşil enerjiyi üreterek ve vergi indirimleri sağlayarak petrolden uzaklaşmamız akıllıca olur. Teşekkürler...
2 sene sonra görürsün lanet olsun nereden aldım diyeceksin 5 sene sonra da arabam çöp olur İstersen bataryayı değiştir bak bakalım kaç para isteyecekler senden
@@recepinan5338 parası elektirikli araca parası veya cesareti yetmeyen. 800 binlik araca 1.3 k vergi veren ayrıca ayda 5 k benzin veren recep konuştu. hani benim recebim recebim sana sarı lira vereceğim
Benim adıma endişelenme. Sen alma. Sen riske girme. Yıllar önce tuşlu telefonu bırakmam diyenler vardı. Şimdi 1 gününü akıllı telefon olmadan geçiremiyosundur. Gönül neyi severse güzel odur. Size fosil yakıtlı aracınızla mutluluklar.
Tüm elektrik şebekesi de sizin şarj istasyonlarınız için hazır bekliyordu zaten. "Uygun kabloyu" çekerlermişmiş :D Bu iş de eninde sonunda ezbere otobüs koltuklarına konan prizler gibi patlamazsa ben de birşey bilmiyorum. Umarım yanılırım.(elektrik mühendisiyim)
8 saatte 88 kwhlık bataryayı AC ile şarj etmenin şebekeye olan yükü, 1 saatte DC ile şarj etmekten kat ve kat daha az bunu biliyor olman gerekirdi. Şebekelerdeki en büyük problem trafo kapasitesidir ve bu da anlık çekilen elektrik gücünü doğrudan belirler. Şebeke kapasitesi zaman içerisinde arttırılabilir lakin anlık yüksek çekilen gücü telafi etmenin yolu yok çünkü trafo yanıyor yada elektrik kesintileri meydana geliyor...
Haberler güzel. Artık apartman hayatında evden şarj mümkün. Elektrikli araç alım kararını erteleme nedenlerimizden bir tanesi çözüldü. Sırada menzil ve hızlı şarj sürelerinin çözülmesi var. Beklemedeyiz.
günlük elektrikli araç kullanıyorum, düzenli uyku uyuyan yediğine içtiğine dikkat eden biriyim. son 2 haftadır 1 gün bile başımın ağrıdığını hatırlamıyorum. baş ağrısı şikayeti konuları büyük ihtimal, normalde de farklı sebeplerle başı ağrıyan kişilerin (stres, tansiyon, migren vb) fazla hassasiyet göstermesi ile yanlış neden-sonuç ilişkisi kurmasından kaynaklanıyor.
Elektrikli araçların akıllı telefonlar gibi her eve girmesi gerek herkese nasip olması gerek. Bunun için en az 20 sene gerekiyor. Akıllı telefonlarda 10 sene içinde 5 yaşındaki çocuğa bile geldi. İş arabaya gelince 10 sene çok az bir süre benim tahminim en az 20 seneye ihtiyaç var. 2044 yılına geldiğimizde muhtemelen en azından tüm orta gelir ve üst gelir gruplarındaki herkese veya haneye en az 1 tane elektrikli otomotiv düşecektir. Bu resosyon ekonomik kriz bitince daha da hızlanacaktır faizler düşünce.
İyi niyetli "yapar kendi evı malı hata yapmaz gerekeni yapar" şeklinde düşünceler çok yanlıştır. İs paraya gelince insanlar hep uyguna kaçar. Muhakkak bir kontrol mekanizması olması lazım.
Merhaba selamlar. Sizi her pazar takip ediyorum. Cok yararli bilgileri veriyorsunuz. Verdiginiz bilgileri icin tesekkerler. Sorum charge kablosu ile ilgili. Dirasda bulunan charge istasyonlari kablolari butun araba ve modellere uygunmu.
Uzun yola gidenler için ŞİDDETLE TAVSİYE dir 2 saatte bir 12 dkk mola verin. Bilimsel çalışmadır, güvenebilirsiniz. minimum 12 dkk araçtan inip yürüyün, lavboya gidin sırtınızı esnetin, sevdiklerinizi üzmeyin. Hiçbirşey kazasız yolculuktan daha iyi değildir
Şükür akıl edebildiler. Yoksa bizim her şeyi çok iyi bilen çok bilmişler muhalefettiler araçların evden şarj olmasına. Halbuki bir elektrikli araç fırın kadar elektrik çekiyor en fazla ve çoğu sistem prizi aşağı çekmekten ibaret. Adam oğlunun skutırını şarj etmek için aşağı kablo sarkıtıyor fakat aynı ihtiyaçla yapılan işlemi araç için tehlikeli buluyor.
bir şarjlı scooter genelde 1-2kw e kadar çeker, bir fırın 3-4kw, elektrikli araba güçlü bir şofben gibi 7kw çeker. 7kw için 2.5-4mm kesit alanlı kablo kullanılması gerektiği halde; evinde kullandığı sıradan uzatma kablo ile balkondan sallayarak şarj etmek 2 sebeple aptallıkdır. 1. elektrikli araba şarj adaptörleri böyle kimselerin var olduğu bilinerek tasarlanmıştır bu yüzden adaptöre ulaşan voltaj 200-180v gibi değerlere düştüğünde o voltajların aşağısına düşmeden verebileceği en fazla akımı verir bu akım da standart uzatma kabloları için 3-4Kw verilmesinş sağlayarak kablonun aşırı ısınıp yangın vb. çıkarılması önlenir. 2. standart uzatma kabloları ile 2-4Kw hızla şart etmek gereksiz çok uzun sürer ki şarj adaptörleri 7kw için tasarlanmıştır. 2.5-4mm lik kabloları olan endüstiriyel(genelde siyah) uzatma kablosukullanarak balkondan sallasanız bile daha güvenli dir. ama daha hızlı olan sigorta panosundan veya sayaçtan doğrudan 2.5-4mm lik kablo çekmetir. 2.5 mm kablo saf bakır olmalıdır ve yakınsa kullanılmalı (15metreden az), 4mm ise uzun hatlar için daha iyi olabilir. 5m den fazla ise saf bakır olması çok daha güvenlik sağlar.
@@becuasegoodreason normal prizden 3-3.5 kw ile şarj edebiliyorsun. Uzun sürebilir. Her gün eve gelince şarja takıyorsun. Acil ihtiyaç dışında günlük kullanımın için yetiyor. 1 ay boyunca memlekette o şekilde şarj ettim. Yani gayet mantıklı. Tabiiki de uzatma kablosu evde bahçe için kullandığım uygun kalınlıktaydı.
@@becuasegoodreason şimdi senin bu yazdığın iki sebepten ötürü aptallık 1- Elektrikli araçların seyyar şarj aletlerinin 220v ile 8-10-12A gibi şarj edilebildiğinin yani en fazla 2.4kw ile şarj edilip istenirse bu değeri düşürülebileceğini bilmemen 2- Dolayısıyla bir elektirkli aracın uzatma kablosu ile prizden şarj edilebileceğinden ve şarj ayarı ile neredeyse aynı akım ile bu işlemin yapılabileceğinden haberi olmadan yapılan bir yorum olduğundan. Zaten yorumumda da işte iki elektrik bilgisi olan herkesin ahkam kesmesinin bu kadar sakıncalı olduğunu kastediyordu. Hiçbir mevzuatta aracini bu ister bisiklet olsun ister elektrikli araba olsun şarj etmek için uzatma kablosu kullanmanın herhangi bir revizyona veyahut izne tabi olmayacağından bahsediyorum inşallah anlamışsındır kardeşim ve bundan sonraki yorumlarını da daha saygılı yaparsın umarım.
@@burakguler3840 kablo ısın mıyorsa sorun yok. en güvenli olması için ılık gibi bile olmaması daha iyi. çünkü kablonun bir bölgesinde üstü örtülü olur soğuyamaz filan o bölge veya bağlantı noktaları diğer bölgelerden daha çok ısınır. bunu araba şarj cihazı farkedip yönetemeyebilir. en az 2.5 mm kablo sağlıklıdır, çünkü 8-10 saat ten uzun süre boyunca sürekli ısınma riski artır.
@@onurkaya2035 feyree 32a gibi 32amper 7Kw ürünleri referans alarak konuştum. Sizinki maks2.4Kw ise durumunuz ayrı. 7kw yi balkondan sarkıttığı kabloya bağlayıp kablo priz neden ısınıyor vb. hesapsiz iş yapanlara demek istedim
Sitelerde en az 1 ac ünite bağlattırma mecburiyeti olmadıgı sürece bu iş düzelmez. 140 dairelik sitede 5 apartman yöneticisi bir araya gelip araba yanıyormuş diyip izin vermiyorsa bu genelge ne işe yarar Allah aşkına !!!! Tahsislileri konuşmak yerine açık otopark olan sitelerde oturanlar ne yapacak var mı yaraya merhem ???
Apartman yöneticisi, site yöneticisi karar merci değil. Yazılı başvuru ile apat toplantısında veya site genel kurulunda oylamaya almak zorunda talebi ve mal sahiplerinin %50+1 çoğunluğu olur verdikten sonra yönetici dediğiniz kişi söyleneni yapmak zorunda. Kendilerini vali sanan yöneticileri kanunla hizzaya getirin hiç çekinmeyin.
@@brikardii öneri için teşekkürler de site toplantısı apartman yöneticileri arasında yapılıyor oturanlar yok işin içinde kararları da onlar alıyor ! Apartmanda çoğunluğun imzasını elden toplamak demek sitenin onayını aldıgın anlamınada gelmediğine göre nasıl olacak ? Sadece kendi apartman sakinlerinden 28 daireden 15 daireden imza toplasam saatten elektrik almam için yeterli mi sizce ?ayrıca tekrarlıyorum apartman yöneticileri 5 kişi bunların 4 ü istemiyor araç yanıyor diye benim oturanlara ulaşma şansım yok ! Hadi çözüm üretin böyle sorunlara !!! Genelge yaraya merhem diğil yaptırım olması gerekiyor du !
@@ferhatsuhakose8892 kanunen bu şekilde yapılamaz, yılda bir defa genel kurul yapmak zorundalar. Eğer yapmıyorlarsa eliniz çok güçlü yapmadıkları toplantı ile ilgili çevre şehircilik bakanlığına suç duyurusunda bulunmanız yererli soruşturma kamu tarafından otomatik açılacak ve inceleme ile ifadeye alınacaklar. Ya da bu bilgiyi kendileri ile paylaşıp işinizi kolaylaştırmalarını rica edebilirsiniz. Aksi durumda apartman otoparkı ayrı ise komşularınızın (mal sahibi) yarısından imza alarak yine işleme koyabilir ve sisteminizi kurdurabilirsiniz.
Bu gün uzun yoldan geldim Anadolu'nun kırsal otoyollarında bırak şarj istasyonunu normal benzinlik bulabilmek için 100 150 km yol kat etmek gerekiyor. Şarj istasyonu konusunda devletin işe el atması lazım öyle siteye kur sen biz kolaylık sağlarızla olmaz bu işler. İlk olarak şehirler arası yollarda ve şehir içinde alt yapıyı yapması lazım ki bu 10-15 seneyi bulabilecek ve ciddi maliyetler gerekecek uzun vadeli bir iş. ikinci olarak da opetdir sheldir petrol ofisidir bu tarz kodaman firmalara istasyonlarında hızlı şarj istasyonu kurmalarını zorunlu hale getirecek. Yoksa bataryaların bu günkü haliyle elektrikli araçların yaygınlaşması sadece bir hayalden ibaret.
İnsan bilmediğinden korkar maalesef cahiller yeni olan her şeyden korkup, kötüleyecek ve her zaman bir yerden laf cımbızlayıp, duyup bizi uğraştıracaklar.
Kimsenin medyum olduğunu sanmıyorum daha ortada araç yok ki batarya aynı olacaksa fiyatta çok yakın olacaktır T10x ten eksiği yok o zaman neden ucuz olsun?
Bence , büyük sitelerin içine prizden şarj noktaları oluşturup , düşük bir kar marjı belirleyerek insanlara ucuz şarj imkanı sağlar ve aynı zamanda siteye gelir bile oluşturabilir.
Bu şarj üniteleri ile ilgili bir açıklama yapmak isterim yaklaşık 6-7 ay önce Kırk daireli bir apartmana 3 adet tesla'nın kendi şarj ünitesinden kurduk yaklaşık 1,5 saat apartmanı elektriksiz bıraktık şimdi yöneticiler geri kafalı ayriyeten şu sıkıntı binanın beslemesini 40 daire için 300 amperlik sigorta ile koruyorlar şimdi kurduğumuz makineler trifaze de 11 kW güç çekiyor binada kullanılan malzemelerden korkuyorlar bu sebeple izin vermiyorlar tesisat kaldırır mı altyapının yeterli mi çünkü ana sigorta düşmeye başlarsa eski adıyla TEDAŞ güç arttırma projesi isteyecek. Bu projede 40 dairede kaç para tutar cidden bilmiyorum. tesisatını düzgün yapıldığı takdirde elektrik tesisatından yangın çıkmaz
Mevcut altında otoparkı olan evler için elektrikli güvenli değil. Söylenenler çok taraflı kusura bakmayın. Yapısal önlem alınması gerekiyor. Diğer sorun bazı binalarda her daireni kendine ait park alanı yok. 19 daire park yeri için birbirini yiyecek tek daire priz taktı diye kendine ait yeri olacak. Kendine ait park yeri, sprinller sistemi olam, otoprarkın merdivenler ile yangın kapısı ile ayrılmış olan binanarda sorun yok. not: klimayı, prizi dairene koyuyorsun, ortak alana değil.
Ortak alana kişisel şarj istasyonu uygun değilse ortak şarj istasyonu kurulacak o zaman. 11 veya 22 kwlık şarj istasyonlarında güncel bir elektrikli aracı şarj ederken yangın çıkmasının mümkünatı yok. Küçük otoparklar için yangın alarmları ve yangın söndürücüler gibi önlemler alınabilir. Bu önlemler elektrikli araçlara özel bir durum değil zira içtan yanmalı araçların da yangın riski var.
Merhaba Önce emeğinize sağlık , TOGG sedan’la ilgili gelişmeler ne durumda onu merak ediyoruz fiyat ve diğer özellikleri ile ilgili bilgiler sunarsanız seviniriz
Bir konuyu düzelteyim. Binalarda klima taktırmak yapı ruhsatına bağlıdır. ancak kimse bu konuyu dert etmiyor. Bakanlık Togg için bu kararı aldı. Çünkü binaların enerji ihtiyacına göre ana hat kablosu çekiliyor. enerji dağıtım şirketi de bölgenin toplam enerji ihtiyacını bina ruhsatlarındaki kurulu güç hesabına göre belirliyor. ona göre trafo merkezleri kuruyor vs. şu an için az sayıdaki araç sistemi sıkıntıya sokmaz. Ancak zamanla bu bir problem olacaktır. Zira büyük şehirlerde enerji dağıtım şirketleri yeni trafo merkezi kuracak yer bulamıyor. belediyeler yer tahsisi yapamıyor.
@@TANOCA17 bey ya da hanım efendi; bakanlık - epdk fark etmez sonuçta tek bir elden alınıyor kararlar... farklı bir şey söylese şaşırmak lazım. ama bir de gerçek var. ben bir mimarım; bölgede yeterli alt yapı olmadığı için şehrin içinde bile enerji arzı geciken konutlar biliyorum.
EPDK ilerleyen dönemdeki enerji ihtiyacına göre rapor çıkartıyor. Bu rapor bakanlıklara veya hükümete bağlı bir durum değil. Birkaç konuta enerji arz'ının gecikmesi, Elektrikli araçlara yetecek enerji kalmadığı anlamına gelmiyor. Elektrik altyapısı gelişecek ve geliştiği gibi elektrikli araçlar yaygınlaşacaktır. Elektrikli araçların yaygınlaşması altyapının gelişmesine engel teşkil etmiyor...
@@ibrahimhalidozdemir4886 beycim, yukarıda da yazdığım gibi enerji alt yapısının gelişmesi trafo merkezleri kurulmasına bağlı. şehirlere mülkiyet durumu ve rezerv alan olmadığından trafo merkezi kuracak yer tahsis edilemiyor. bu durum alt yapıyı yeterli hale getirmenin önünde büyük bir engel maalesef. bu durum da enerji dağıtımı yapan özel şirketin problemi ancak dağıtım şirketleri ekonomik nedenlerle süreci erteliyor...
Bu konuda bilen bilmeyen kim varsa konuştuğu için bu tartışmalar. 1 sene önce elektrikli araç aldım çok şükür yönetim sıkıntı çıkarmadı. Sadece Vestel benden yönetim izni istedi onu da aldım altyapısını da elektrikçiye ona göre kurdurdum. Vestel gelip gerekli kontrolleri yaptı ve şartları sağladığıma kanaat getirdi ve de 22 kW şarj istasyonumun montajını gerçekleştirdi. 1 senede yüzlerce kez aracımı şarj ettim hiçbir sorun yaşamadım.
Aparmanlarda tüm apartmanın yada çoğunluğunun onayını almadan apartmana çivi çakamayız. 07:10 daki komşu onayı almaya gerek yok diyemeyiz. Evet kimseye sormadan klima takiliyor, cam balkon yapılıyor ama biri şikayet ederse tüm klimalar duvarlardan iner cam balkonlar sökülür. Bence bu konuyu bir avukata soru cevap tarzında yaparsanız daha iyi olur kimsede mağdur olmasın.
Sitemizde kimseye sormadan sözde kurul kararıyla bahçe zemindeki dairelerin balkon kısmındaki çimenliğe 10 ila 20 m2 aralığında seçeneklerle kış bahçesi yaptılar. Düşünün bu ortak alanın tamamı yaklaşık 800 daireye ait. Kimse bunu yaparken bana sormadı. Cesarete bakar mısın. Şimdi ben kapalı otoparka böyle birşey yaparken bana itiraz edecekler. Alınlarını karışlarım.
Güneş alan bölgelerde çatılarda sıcak su elde eden paneller var mı? Var. Aynı şekilde elektrik üretilir mi? Üretilir. En güzeli hafta sonu aracınızı güneş ve rüzgar vasıtasıyla şarj edebilmektir bence. Evde şarja bir de bu gözle bakalım.
Güneşten ısı ve elektrik üretmek 2 farklı başlıkta incelenir. Bahsettiğiniz sistem sadece müstakil evlerde mümkün olmakla birlikte çok masraflı ve fazla getirisi olmayan bir sistem. Ama sürdürülebilirlik açısından oldukça güzel...
LÜTFEN: bebeğe anlatır gibi: Amper nedir? Kilovat nedir? şarj aleti, batarya patlarmı? Her ev de farklı elektrik kilovatı varmış? iş yerinde, köyde, yazlıkta hep farklıymış? EV aldık şarj etmeye korkuyoruz şarj aleti, batarya, araç patlıcak yada bize elektrik çarpacak diye.
Çok temelden başlayıp fizik eğitimi vermesi gerekir. Şöyle açıklamayı denesem volt x amper = watt Örnekle: 220v x 16A = 3520watt, 3.5kw Rakkamlar biraz daha anlaşılır oldu mu? Her yerde bu hesap böyle bu değişmez. Ülkemizde monofaze ev elektriği 220volt tur ancak ev veya bina alt yapısı farklıdır. Kullanacağınız yerdeki sigortalara bakarak amperlerini öğrenip hesaplayabilirsiniz. Buda aşağı yukarı (doğru tesisat yapıldıysa) size elde edeceğiniz güvenli güç bilgisini verir.
chatgpt uygulamasını indirip takıldığın her aşamayı sor istersen, anında cevap veriyor istediğin kadar detay sorabilirsin, sıkılan bir şey değil, rahatsız etme endişesi olmadan her çeşit soruyu kullanabilirsin
Kurulan trifaze bir araç şarj cihazı evdeki tost makinasından, ufodan, ya da ağzı açık duran prizlerden daha fazla güvenli. Araçların bataryalarının yanma ve patlama riski de yine evdeki ütüden, saç kurutma makinesinden, basit bir çakmaktan daha düşük.
Ben sigorta kutumdan apartmanin otoparkina kablo cektim. Ev tipi sarj aletiyle sarj ediyorum 2.2kW. Bu baska bisey. 70kw guc ceken bir uniteyi kurmak baska bisey ayni degil. Kafaniza gore yapamazsiniz. Proje ve onay gerektirir.
70 kw ac ünite yok zaten Onlar ticari dc üniteler. Sizin eve bağlayabileceğiniz maks. 22 kw ac ünitedir (32Ah) taşıyan sigorta be hat varsa. Normalde 11kw (16Ah) cihazlar Türkiyedeki her evde mümkün.
arka plandaki monitörde neden gereksiz videolar açtınız anlamadım açıkçası. gereksiz yere dikkat dağıtıyor. dekorlar ve duvar rengi ile uyumlu güzel bir duvar kağıdı olsaydı bence daha iyi olurdu. hem de tam ekran yapabilirdiniz.
Togg aracım var. Binanın altında kapalı garaj var. Wallbox'ım var. Elektrikçi çağırdım ve sayaçtan kablo çektirmek istedim. Sayaca müdahale edilemeyeceğini yasak olduğunu söyledi. Elektrik dağıtım şirketi görürse ceza kesiyormuş. Bu konuda bilgisi olan var mı? Yaptıranlar nasıl yaptırıyor?
4.5 G geçergen aynı cazgırlık, 5G'ye sessiz sedasız geçildi ama dünya çapında caz caz. Şimdi 6G geliyor. Diğer taraftan elektrikli araçların şarj süreleri ve menzilleri hala ömür törpüsü.
Merhabalar oratalama ekonomik sinif diyebileceğimiz elektrikli araçlarla 750 kg civari cekme karavan çekebilir miyiz cekebilirsek menzil ortalama yuzde ne kadar azalır
O bahsettiğin otoparka o kablo nerden gelecek uzay dan gelmeyecek herhalde ortak kullanım alanlarından çekilecek. Kat Mülkiyeti kanununa göre ortak kullanım alanlarında 5/4 oranında karar alınmadan yapılamaz
Cep telefonu yanmaya başlarsa fırlatıp atar uzaklaştırırsınız ortamdan. Araba yanarsa o bulunduğu yerde kalmaya devam eder ve çevresindeki her şeyi riske atabilir. Ayrıca kapalı ortamda zehirli gaz çıkışı olabilir. Cep telefonu bataryasının enerjisi ~20Wh iken Tesla'nın bataryası 70.000Wh yani 3.500 katı. Yani oluşturacağı risk çok çok fazla. Bunları dikkate almak gerekir. O kadar basit değil. Belki de kapalı ortam şarj noktaları üzerinde kimyasal yangın söndürme sistemi kurulmak zorunda olacak.
@@CK-rh7lf 3. Togg, Skywell, Tesla.. 3 adet üç. Sen birde google yaz bakalım araba yangını diye haftada kaç fosili yanıyor. Tabii manşet olmuyor çünkü fosillilerin yanması normal haber değeri yok. 🤣🤣
Bir türlü bulamadigim bilgi: 1) Batarya her gün 1% azalıyor bu bormal mi? 2) Arac kapı önünde dururken radyator/sogutma sisteminden çalışma sesi geliyor. Durup dururken kendini soğutuyor mu bu sistemler? 35 derece hava...
8-9 bin Maliyetli batarya mı dediniz ? 10 yıl kullanılsa işçilik dahil 10 bin dolar değişim şuan ki kurla 330 bin tl . yıllık 33 bin tl . Aylık 2750 tl . bir depo benzin . Nerde bunun ekonomik tarafı?
Saatte 5 kw 6 kVA çekene kadar sorun yok.ben saatte 50 kw çeken bir evde şarj ünitesi kuracağım trafodan binaya gelen kablonun kalınlığı ne olacak.onu kim değiştirecek. Aynı anda 3 araç 50 kw dan 150 kVA çektiği zaman ne olacak.
50kw ile sarj olabilen AC araba yok. 22kw maksimum. Onlar da tek tuk model. Togg, zoe vs. Cogu araba 11kw maksimum. ( ornegin teslalar) Bazi modellerde ust AC siniri 7.5kw. (Ornegin corsa elektrikli) benim gordugum kimse 11kw ya da 22kw sarj da yapmiyor. Gereksiz cunku. Adam 3kw ya da 5kw tan aksam sarja takiyor, sabaha kadar yavas yavas doluyor zaten.
Evde akşamdan sabaha 3 kW ile şarj günlük 150+ km yol yapmıyorsanız yeter artar. Ara ara bunu aşan durumlar için dışarıdaki veya varsa sitedeki ortak DC istasyonlarla takviye yapılabilir. 3kW*10 desek 30 kWh yapar. bu da günlük şehiriçinde çoğu durum için yeterli olur. Her gün şarja takıp aracın izin verdiği ölçüde 80-100% bir yerlere yakın dolu tutsanız ani bir seyahat vs gibi durumlar da kapsanmış olur.
yanlış bilgi vermeyin otoparka çekilen elektrik tesisat için yetkili kurumlardan onaylı tadilatlı elektrik projesi gerekir yapmayan suç işler, çıkabilecek yangından maddi manevi sorumlu olması da cabası (naçizane elektrik mühendisi- a sınıfı isg uzmanı bilirkişi görüşü)
TOGG ,bataryasız jeneratörden gücünü alan bir araba yapsa ya böyle bir teknoloji olamaz mi arabalar için özel üretilmiş jeneratör yapılsa doğrudan motorlara güç verse ?Bunu TOGG yetkililerine sorabilir misiniz ?
Bahsettiğiniz sistem seri hibrit olarak adlandırılıyor. Küçük yada büyük bir batarya mutlaka oluyor. Bataryası büyük ise plug in hibrit oluyor. Nissan e-power modelleri gibi anlık yüksek güç veren küçük kapasiteli bataryası olanlar da var. TOGG’un bunu yapması için içten yanmalı motor ve hibrit tasarımını baştan öğrenmesi, buna ciddi yatırım yapması gerekir. Buna gireceklerini sanmam.
11 apartmanli buyuk bir sitedeyiz, kapalı otoparkta daire sakinlerine atanmis belirli bir yer olmadigi icin, sarj istasyonu yaptiramiyoruz malesef:( Ayrıca bir videonuzda turkiyeye gelecek tesla model y lerin byd 57.5 kwh pil ile gelecegini soylemistiniz, catl ile geldiler ama esas bomba net kullanilabilir kapasiteleri 53kwh çıktı :(
hocam zaten bataryanın hepsini kullanıma açamassınız teorik olarak intihar olur. Örneğin TOGG 85.2/88kwH kullanım sunuyor. Bunun nedeni tam boşalmayı önleme odakli bir miktar ayırımı ve %100 şarjda iken boş hücre bulunabilmesi için bir miktar ayırımı.
@@nobodyxxxx508 hocam mevzu o degil ki, 61 veya 60 lik bataryayi avrupada 57,5 kullanilabilir satip, turkiyede 52,5 kullanilabilir satarsan, ya farkli batarya kullanmissindir, ya da bunlari 220kw dan 159kw ya cekerken yazilimsal hata vardir. Yok eger gercekten 61 kwh in 53unu kullaniyorsak, bu kasitli yapildiysa, bir ihtimal amerikada oldugu gibi energy boost adi altinda yazilimla menzil uzatma paketi satarlar. Bunlari bilmiyoruz cunku catl batarya kac kw dir kacı net kullanilabilir, avrupadakiler boyle midir, bunu kiyaslayan anlatan yok. Bilgi erisimi de yok.
@@onuroz9424 bu aracı avrupada satıyorlar mı? Ben göremedim ama listede satış için, bence direkt farklı batarya kullanıyorlardır output ihtiyacı düşük olduğundan diğer 4 çekerlere göre.
@@nobodyxxxx508 evet satiliyor, mesela tesla almanya sitesine girin bakin, ayni turkiyedeki gibi SR RWD ve 455 km wltp menzil, tek farki 0-100 km hizlanmasi 6,9 sn (cunku gucu kisitlanmamis)
Merhaba selamlar bi sorum vardı, plugin hibrit araçlara neden bu kadar karşı olduğunuzu anlayamıyorum mesela ds7 e tense için konuşacak olursak şehir içinde %100 elektrikli olarak kullanıp otoban sürüşlerinde şarj derdi olmadan yüksek hızlarda seyahat edebilmek bana çok mantıklı geliyor. Yanlış anlamadıysam benzinli arabaları bile plugin hibrit lere tercih edecek izlenimi veriyorsunuz. Bunun sebebi nedir neden plugin hibrit leri sevmiyorsunuz
Plug-in hibritlere destek vermiyorlar gibi bir izlenim almadım ben. PHEV araçların Türkiye piyasasında yaygın olmamasının sebebi fiyatlarının yüksekliği. Bu araçlar donanımlı ve teknolojik oldukları için fiyatları da yüksek oluyor. BYD Seal-U ülkemize Kasım gibi giriş yapacak. Başarılı bir PHEV araç bakmanızı tavsiye ederim.
Merhabalar,Mesala bizim sitede kapalı ortak bir otopark var, 10 numaralı alan benim aracım kullanıma ait tamamen ( bu tahsisli mi oluyor, tapuda geçmiyor). Ben buraya yönetim kurulu onayı olmadan, gerekli prosedürlerlere uyarak wallbox takabilir miyim? ( ancak elektrik saatlerim ortak alanda, yani sonuçta ortak alandan kablo çekilmiş olacak )
Evet, tapu da tahsisli alan diye bi ibare yok. Açıkçası bu gerekli değil diye düşünüyorum. Sonuçta otopark alanları ortak değil ve her daire ye numaraları ile atanmış. Bu durumda kendi saatimden , kendi otopark yerime izin almadan wallbox çekebilme hakkımız var şeklinde anlıyorum? ( gerekli standartlara uyarak )
Her sitede tapuda tahsis edilmiş daireya ait özel kapalı otopark olacak diye bir zorunluluk yok. Kapalı otopark ta daire no nuza ait numara da olabilir fakat tapuda açıkca belirtilmemişse zaten ortak alan olarak geçmekte.
Müstakil binada yapılabilir. Mevcut Site ve apartmanlarda yapımı zor . Ortak su saatli site veya apartmanlarda cinayet işlenmiştir. Mesken ortalama sözleşme gücü 5 kW. Sözleşme gücü üzerinde proje tadilatı yapılmadan ilave tadilatlar kolon hattı ve apartman besleme hattı kapasitesini aşar. Sadece güç tadilatı projesi ile bu iş bitmez. Topraklama projesi , yangın projesi (itfaiye raporu ) vs. Bu masrafları kim karşılayacak , Sonuç? Bir kaza sonucunda daire sahibi , site yöneticisi , dağıtım şirketi , belediye ve itfaiye sorumluluk almak istemez ama sorumluluktan kaçamaz. Sonuç; Müstakil binada yapılabilir. Mevcut Site ve apartmanlarda yapımı zor . Yeni site ve apartmanlarda problem baştan çözülebilir.
Bahçesine kablo çekip priz koymak isteyen elektrikli araç kullanıcısı 1. Bina girişindeki ana kablonun çapına bakar yeterli ise devam eder 2. Kendi sayacına gelen kablo çapını projeye uygun olarak arttırır 3. Sayacından cıkıp bahceye gidecek kablo çapını güce ve metreye göre seçer 4. Sayacından önce ve sonra ve hatta bahçedeki priz yanına sigorta ve kacak akım koyar projeye uygun olarak 5. Bu projeyi onaylayan ve sayac takan dagıtım firması projeye uygunlugunu bizzat kontrol eder
Kusura bakma söylediklerin tamamen boş laflar. ev tipi şarj zaten ortalama 1,5-2,9 kw arası elektrik tüketiyor . yani 5kw ya çıkmıyor. başlamışsın anlatmaya 5kw ya geçerse şu lazım bu lazım. proje lazım ruhsat lazım. arkadaş ev şarjı 5kw altında!!! hiçbir şey lazım değil. sadece priz lazım. adam balkonuna çocukları için 1m2 plastik su dolu havuz koyacak sen anlatıyorsun: Ama yarı olimpik havu için belediyeden izin lazım. suyun devamlı değişmesi lazım. bir tane başında görevli lazım.... çocuklar boğulabilir o zaman itfaiye belediye site yönetimi sorumlu olur. he olur, ne diyeyim başka.
@ismailozlukaya1074 Bu arkadaş belli ki site yöneticisi, düzenleme işine gelmemiş. 😂 Hoş konu hakkında belli ki bilgisi de yok, ama beyhude çabalar bunlar. Kaçınılmaz sona geldiniz de haberiniz yok 😂
Merhaba ,Aracı aralıkta aldım,binanın altında içerisinde kiracımız olan arkadaşla şarj ünitsei kurmak için anlaştım,dükkanın elektriği trıfaze,kablolar uygun,Elektirikçi sistemi kurdu,kullanmaya başladım, iki ay sonra Bedatan mesaj geldi,sizin kullanınız 5 kW,kullandığınız 22 kW güç artırımı yapmazsanız elektriğiniz kesilecek! -Harcadığım elektriğin parasını ödüyorum, neden kesiyorsunuz? Yönetmelik böyleymiş! Elektrikçiyi çağırdım,ne yapabiliriz diye, Proje+sistem değişikliği+malzeme +işçilik sonuç ! 15 bin tl ! 30’a üniteyi kurdum şimdi 15-20 bin daha lazım Zaten kullandığımız sanayi elektriği.. Bu yönetmenlikte değiştirilmeli 30 bin çöp oldu Bahçemde duruyor
Sözleşme gücünü aşarsanız elektrik kurumu uyarır ve enerjinizi keser, yıllardır böyledir. Yönetmelik doğru. 5KW çekeceğinize imza atıp, 22KW çekemezsiniz.
tesisat montajını kim kontrol edecek, geçen adam yerden kablo çekmiş,kablonun yarısı dışarda?park alanı tahsisli olmayan yerlerde nasıl olacak,bizde misal herkes bulduğu yere park ediyor, çünkü yeterli yer yok,sen simdi oraya priz taktın diye sana mı ait olacak orası?
Bu konuda bi standartların hazırlanması lazim hatta devlet bir iki firmaya yetki verip, sadece bu firmalardan elektrik çekebilirsiniz demeli bence. Bu montajları profesyonel firma ve kişiler yapabilmeli sadece. Bu şekilde iki tarafında mağduriyetleri gider ve güven sağlanmış olur. Mesala birisi gidecek en pahalı roleleri kullanacak, yangın korunmaları takacak, diğeri gidip en ucuz kabloları atarak , kötü işçilik ile site yi mağdur edecek, bu da adil değil
Bir buçuk senedir aynen öyle yapıyorum. İmkanım var, apatman sorun çıkarmıyor, elimde duvar ünitesi var ancak kurulum maliyeti gereksiz geldiği için montajı yaptırmadım. Ya 2.4kw adaptörle ya da DC ünite den şarj yapıp geçiyorum.
Elektrikli otomobiller için bilgi vermekte çok yeteneklisiniz,bende 50 yıldır arac kullanıyorum bende size 100/100 ayni görüşteyim gelecek elektrikli araç larin diyorum, işinizde çok başarılı siniz,devam edin, teşekkürler.
Luton havaalaninda yasanan yanginda yangini ilk baslatan arac eski model dizel bir range roverdir. Kendim Luton havaalaninda calisiyorum. Duzeltmek usterim. Tek problem otoparkta elektrikli araclarin olmasi ve de yanginin bu araclara sicramasindan sonra buyuyp kontrol altina alinamamasidr
Tek problem yangını başlatan değil mi
Güzel konuya değenmişsin, cep telefonunda yaşadığımız süreç neyse aynısını elektrikli araçta yaşayacağız. Zamanla bu da aşılacaktır.
Emekleriniz için teşekkürler, bildiğim tek şey var bir sonraki arabam elektrikli olacak inşallah...
Türkiye’yi eski model araç içten yanmalı motor hurdalığına çevirmeye çalışıyorlar. Elektrikli araçlar artık geleceğin dünyası.
Sizlere çok teşekkürler
Akıllı telefona geçişte de manuelden otomatiğe geçişte de böyle bir direnç vardı. Neymiş delikanlı adam manuel vites kullanırmış otomatik ılık işiymiş vs. vs.
sen önce Kayseri'den İstanbul'a oyuncak araba ile bir git te görelim . yollarda sefil ol
@@saitkaragul1895 Gider, paşalar gibi Türkiye'nin her köşesine gidebilir. Voltla indir de bir haritaya bakıp utan.
Elektrikli araçlar ülkemiz için çok önemli. Yeşil enerjiyi üreterek ve vergi indirimleri sağlayarak petrolden uzaklaşmamız akıllıca olur. Teşekkürler...
Benzinli aracımın deposunu fullediğimde oluşan baş ağrılarım, elektrikli araç alınca geçti. 😂
2 sene sonra görürsün lanet olsun nereden aldım diyeceksin 5 sene sonra da arabam çöp olur İstersen bataryayı değiştir bak bakalım kaç para isteyecekler senden
@@recepinan5338 Bu söylediklerinizi destekleyen makale ve araştırmaları paylaşır mısınız? Gerçekten merak ediyorum. Saygılar.
@@recepinan5338 parası elektirikli araca parası veya cesareti yetmeyen. 800 binlik araca 1.3 k vergi veren ayrıca ayda 5 k benzin veren recep konuştu. hani benim recebim recebim sana sarı lira vereceğim
Benim adıma endişelenme. Sen alma. Sen riske girme. Yıllar önce tuşlu telefonu bırakmam diyenler vardı. Şimdi 1 gününü akıllı telefon olmadan geçiremiyosundur. Gönül neyi severse güzel odur. Size fosil yakıtlı aracınızla mutluluklar.
Tüm elektrik şebekesi de sizin şarj istasyonlarınız için hazır bekliyordu zaten. "Uygun kabloyu" çekerlermişmiş :D Bu iş de eninde sonunda ezbere otobüs koltuklarına konan prizler gibi patlamazsa ben de birşey bilmiyorum. Umarım yanılırım.(elektrik mühendisiyim)
8 saatte 88 kwhlık bataryayı AC ile şarj etmenin şebekeye olan yükü, 1 saatte DC ile şarj etmekten kat ve kat daha az bunu biliyor olman gerekirdi. Şebekelerdeki en büyük problem trafo kapasitesidir ve bu da anlık çekilen elektrik gücünü doğrudan belirler. Şebeke kapasitesi zaman içerisinde arttırılabilir lakin anlık yüksek çekilen gücü telafi etmenin yolu yok çünkü trafo yanıyor yada elektrik kesintileri meydana geliyor...
@@ibrahimhalidozdemir4886 Trafo mu yanıyor?😂Abim git oyununu oyna ben 10 senelik elektrik mühendisiyim.
Haberler güzel. Artık apartman hayatında evden şarj mümkün. Elektrikli araç alım kararını erteleme nedenlerimizden bir tanesi çözüldü. Sırada menzil ve hızlı şarj sürelerinin çözülmesi var. Beklemedeyiz.
Her bölümünüz dolu dolu bilgi içeriyor,emeğinize sağlık 👏
Bu güzel haber için teşekkür ediyorum Allah yolunuzu açık etsin
6:03 "Cebinde" değil de başka bir şey diyecektin abi ama son anda "cebinde"ye döndü 😂
günlük elektrikli araç kullanıyorum, düzenli uyku uyuyan yediğine içtiğine dikkat eden biriyim. son 2 haftadır 1 gün bile başımın ağrıdığını hatırlamıyorum. baş ağrısı şikayeti konuları büyük ihtimal, normalde de farklı sebeplerle başı ağrıyan kişilerin (stres, tansiyon, migren vb) fazla hassasiyet göstermesi ile yanlış neden-sonuç ilişkisi kurmasından kaynaklanıyor.
Elektrikli araçların akıllı telefonlar gibi her eve girmesi gerek herkese nasip olması gerek. Bunun için en az 20 sene gerekiyor. Akıllı telefonlarda 10 sene içinde 5 yaşındaki çocuğa bile geldi. İş arabaya gelince 10 sene çok az bir süre benim tahminim en az 20 seneye ihtiyaç var. 2044 yılına geldiğimizde muhtemelen en azından tüm orta gelir ve üst gelir gruplarındaki herkese veya haneye en az 1 tane elektrikli otomotiv düşecektir. Bu resosyon ekonomik kriz bitince daha da hızlanacaktır faizler düşünce.
İyi niyetli "yapar kendi evı malı hata yapmaz gerekeni yapar" şeklinde düşünceler çok yanlıştır. İs paraya gelince insanlar hep uyguna kaçar. Muhakkak bir kontrol mekanizması olması lazım.
Bilgilendirmeler için çok teşekkürler emeklerinize sağlık. 🧿
Yine efsanesin bi dk boş bilgi yok kıymet bilin arkadaşlar oturduğumuz yerden bilgi alıyoruz 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Merhaba selamlar. Sizi her pazar takip ediyorum. Cok yararli bilgileri veriyorsunuz. Verdiginiz bilgileri icin tesekkerler. Sorum charge kablosu ile ilgili. Dirasda bulunan charge istasyonlari kablolari butun araba ve modellere uygunmu.
Uygun. Nadir bazı eski araçlarda ChaDeMo bir sistem var. O tip istasyon ve araçlar pek yaygın değil zaten.
Teşekkürler MG
Uzun yola gidenler için ŞİDDETLE TAVSİYE dir 2 saatte bir 12 dkk mola verin. Bilimsel çalışmadır, güvenebilirsiniz. minimum 12 dkk araçtan inip yürüyün, lavboya gidin sırtınızı esnetin, sevdiklerinizi üzmeyin. Hiçbirşey kazasız yolculuktan daha iyi değildir
Şükür akıl edebildiler. Yoksa bizim her şeyi çok iyi bilen çok bilmişler muhalefettiler araçların evden şarj olmasına. Halbuki bir elektrikli araç fırın kadar elektrik çekiyor en fazla ve çoğu sistem prizi aşağı çekmekten ibaret. Adam oğlunun skutırını şarj etmek için aşağı kablo sarkıtıyor fakat aynı ihtiyaçla yapılan işlemi araç için tehlikeli buluyor.
bir şarjlı scooter genelde 1-2kw e kadar çeker,
bir fırın 3-4kw,
elektrikli araba güçlü bir şofben gibi 7kw çeker.
7kw için 2.5-4mm kesit alanlı kablo kullanılması gerektiği halde; evinde kullandığı sıradan uzatma kablo ile balkondan sallayarak şarj etmek 2 sebeple aptallıkdır.
1. elektrikli araba şarj adaptörleri böyle kimselerin var olduğu bilinerek tasarlanmıştır bu yüzden adaptöre ulaşan voltaj 200-180v gibi değerlere düştüğünde o voltajların aşağısına düşmeden verebileceği en fazla akımı verir bu akım da standart uzatma kabloları için 3-4Kw verilmesinş sağlayarak kablonun aşırı ısınıp yangın vb. çıkarılması önlenir.
2. standart uzatma kabloları ile 2-4Kw hızla şart etmek gereksiz çok uzun sürer ki şarj adaptörleri 7kw için tasarlanmıştır.
2.5-4mm lik kabloları olan endüstiriyel(genelde siyah) uzatma kablosukullanarak balkondan sallasanız bile daha güvenli dir.
ama daha hızlı olan sigorta panosundan veya sayaçtan doğrudan 2.5-4mm lik kablo çekmetir.
2.5 mm kablo saf bakır olmalıdır ve yakınsa kullanılmalı (15metreden az),
4mm ise uzun hatlar için daha iyi olabilir. 5m den fazla ise saf bakır olması çok daha güvenlik sağlar.
@@becuasegoodreason normal prizden 3-3.5 kw ile şarj edebiliyorsun. Uzun sürebilir. Her gün eve gelince şarja takıyorsun. Acil ihtiyaç dışında günlük kullanımın için yetiyor. 1 ay boyunca memlekette o şekilde şarj ettim. Yani gayet mantıklı. Tabiiki de uzatma kablosu evde bahçe için kullandığım uygun kalınlıktaydı.
@@becuasegoodreason şimdi senin bu yazdığın iki sebepten ötürü aptallık
1- Elektrikli araçların seyyar şarj aletlerinin 220v ile 8-10-12A gibi şarj edilebildiğinin yani en fazla 2.4kw ile şarj edilip istenirse bu değeri düşürülebileceğini bilmemen
2- Dolayısıyla bir elektirkli aracın uzatma kablosu ile prizden şarj edilebileceğinden ve şarj ayarı ile neredeyse aynı akım ile bu işlemin yapılabileceğinden haberi olmadan yapılan bir yorum olduğundan.
Zaten yorumumda da işte iki elektrik bilgisi olan herkesin ahkam kesmesinin bu kadar sakıncalı olduğunu kastediyordu. Hiçbir mevzuatta aracini bu ister bisiklet olsun ister elektrikli araba olsun şarj etmek için uzatma kablosu kullanmanın herhangi bir revizyona veyahut izne tabi olmayacağından bahsediyorum inşallah anlamışsındır kardeşim ve bundan sonraki yorumlarını da daha saygılı yaparsın umarım.
@@burakguler3840 kablo ısın mıyorsa sorun yok.
en güvenli olması için ılık gibi bile olmaması daha iyi. çünkü kablonun bir bölgesinde üstü örtülü olur soğuyamaz filan o bölge veya bağlantı noktaları diğer bölgelerden daha çok ısınır.
bunu araba şarj cihazı farkedip yönetemeyebilir.
en az 2.5 mm kablo sağlıklıdır, çünkü 8-10 saat ten uzun süre boyunca sürekli ısınma riski artır.
@@onurkaya2035 feyree 32a gibi 32amper 7Kw ürünleri referans alarak konuştum. Sizinki maks2.4Kw ise durumunuz ayrı.
7kw yi balkondan sarkıttığı kabloya bağlayıp kablo priz neden ısınıyor vb. hesapsiz iş yapanlara demek istedim
Paylaşım için teşekkürler Allah kolaylık versin
Çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederiz..
Güzel açıklama olmuş ağzınıza sağlık.
Sitelerde en az 1 ac ünite bağlattırma mecburiyeti olmadıgı sürece bu iş düzelmez. 140 dairelik sitede 5 apartman yöneticisi bir araya gelip araba yanıyormuş diyip izin vermiyorsa bu genelge ne işe yarar Allah aşkına !!!! Tahsislileri konuşmak yerine açık otopark olan sitelerde oturanlar ne yapacak var mı yaraya merhem ???
Hiç bir şey yapamazlar. Mahkemeye verirsiniz ve kazanırsınız.
Apartman yöneticisi, site yöneticisi karar merci değil. Yazılı başvuru ile apat toplantısında veya site genel kurulunda oylamaya almak zorunda talebi ve mal sahiplerinin %50+1 çoğunluğu olur verdikten sonra yönetici dediğiniz kişi söyleneni yapmak zorunda. Kendilerini vali sanan yöneticileri kanunla hizzaya getirin hiç çekinmeyin.
@@holikarbon mahkeme kaç senede sonuçlanır sence ?
@@brikardii öneri için teşekkürler de site toplantısı apartman yöneticileri arasında yapılıyor oturanlar yok işin içinde kararları da onlar alıyor ! Apartmanda çoğunluğun imzasını elden toplamak demek sitenin onayını aldıgın anlamınada gelmediğine göre nasıl olacak ? Sadece kendi apartman sakinlerinden 28 daireden 15 daireden imza toplasam saatten elektrik almam için yeterli mi sizce ?ayrıca tekrarlıyorum apartman yöneticileri 5 kişi bunların 4 ü istemiyor araç yanıyor diye benim oturanlara ulaşma şansım yok ! Hadi çözüm üretin böyle sorunlara !!! Genelge yaraya merhem diğil yaptırım olması gerekiyor du !
@@ferhatsuhakose8892 kanunen bu şekilde yapılamaz, yılda bir defa genel kurul yapmak zorundalar. Eğer yapmıyorlarsa eliniz çok güçlü yapmadıkları toplantı ile ilgili çevre şehircilik bakanlığına suç duyurusunda bulunmanız yererli soruşturma kamu tarafından otomatik açılacak ve inceleme ile ifadeye alınacaklar. Ya da bu bilgiyi kendileri ile paylaşıp işinizi kolaylaştırmalarını rica edebilirsiniz.
Aksi durumda apartman otoparkı ayrı ise komşularınızın (mal sahibi) yarısından imza alarak yine işleme koyabilir ve sisteminizi kurdurabilirsiniz.
Bu gün uzun yoldan geldim Anadolu'nun kırsal otoyollarında bırak şarj istasyonunu normal benzinlik bulabilmek için 100 150 km yol kat etmek gerekiyor. Şarj istasyonu konusunda devletin işe el atması lazım öyle siteye kur sen biz kolaylık sağlarızla olmaz bu işler. İlk olarak şehirler arası yollarda ve şehir içinde alt yapıyı yapması lazım ki bu 10-15 seneyi bulabilecek ve ciddi maliyetler gerekecek uzun vadeli bir iş. ikinci olarak da opetdir sheldir petrol ofisidir bu tarz kodaman firmalara istasyonlarında hızlı şarj istasyonu kurmalarını zorunlu hale getirecek. Yoksa bataryaların bu günkü haliyle elektrikli araçların yaygınlaşması sadece bir hayalden ibaret.
Belgeseli izledik o da baya güzel olmuş.
Karar normal. Sarj unitesini isini bilen yetkili kisiler kurduktan sonra kimse bir sey diyememeli.
Şimdi de phev ler yanıyor cümleleri ile uğraşacağız 😱🤦🏻♂️
İnsan bilmediğinden korkar maalesef cahiller yeni olan her şeyden korkup, kötüleyecek ve her zaman bir yerden laf cımbızlayıp, duyup bizi uğraştıracaklar.
geçen de bir arkadaş özel jetler yanıyormuş yazmıştı :D
merhabalar, yararlı ve önemli bilgilendirme için teşekkürler. kanunun bu maddesine nereden nasıl ulaşabilirim?
Dostum Togg 10F fiyatı ne kadar olur diye video yapa bilir misin👍😀
1600 diyolar
Kimsenin medyum olduğunu sanmıyorum daha ortada araç yok ki batarya aynı olacaksa fiyatta çok yakın olacaktır T10x ten eksiği yok o zaman neden ucuz olsun?
@@brikardii Belki ikisi de indirim görür, sonuçta daha büyük bir ölçek ekonomisine geçecek.
@@Bloodin28 keşke olsa, daha çok kişi için ulaşılabilir olur. Ne kadar çok elektrikli olursak hem gelişme hızı artar hem ülkeye fayda.. 👍🏻
Sitelerde şarj işlemi sitenin enerji yükünü paylaştıracak cihazlarla yapılmalı.
Bence , büyük sitelerin içine prizden şarj noktaları oluşturup , düşük bir kar marjı belirleyerek insanlara ucuz şarj imkanı sağlar ve aynı zamanda siteye gelir bile oluşturabilir.
Yapıldı ve yapılıyor yeni bir şey değil.
@@brikardiiama 7 8 TL den. 2.5 tl olan elektriği 3 e verseler kimse wallboxla uğraşmaz.
2025 Çin otomobil fuarı olursa gitmenizi ve video çekmenizi bekliyoruz.
Abi benzin istasyonları kursun 2 adet zorunlu olarak şarj etme yeri. Bitti gitti. Apartmana eve gerek yok ...
Bu şarj üniteleri ile ilgili bir açıklama yapmak isterim yaklaşık 6-7 ay önce Kırk daireli bir apartmana 3 adet tesla'nın kendi şarj ünitesinden kurduk yaklaşık 1,5 saat apartmanı elektriksiz bıraktık şimdi yöneticiler geri kafalı ayriyeten şu sıkıntı binanın beslemesini 40 daire için 300 amperlik sigorta ile koruyorlar şimdi kurduğumuz makineler trifaze de 11 kW güç çekiyor binada kullanılan malzemelerden korkuyorlar bu sebeple izin vermiyorlar tesisat kaldırır mı altyapının yeterli mi çünkü ana sigorta düşmeye başlarsa eski adıyla TEDAŞ güç arttırma projesi isteyecek. Bu projede 40 dairede kaç para tutar cidden bilmiyorum. tesisatını düzgün yapıldığı takdirde elektrik tesisatından yangın çıkmaz
Batarya teknolojisinde hızlı bir değişim var.
Mevcut altında otoparkı olan evler için elektrikli güvenli değil. Söylenenler çok taraflı kusura bakmayın. Yapısal önlem alınması gerekiyor. Diğer sorun bazı binalarda her daireni kendine ait park alanı yok. 19 daire park yeri için birbirini yiyecek tek daire priz taktı diye kendine ait yeri olacak. Kendine ait park yeri, sprinller sistemi olam, otoprarkın merdivenler ile yangın kapısı ile ayrılmış olan binanarda sorun yok. not: klimayı, prizi dairene koyuyorsun, ortak alana değil.
Napacak serseri mayın gibi dolaşan lpg li araçlarımı övecekdi
@@duzgunisa konutunda yada misfirkikte ailen varken elektrikli araç yangını çıkarsa demek istediğimi anlarsın, inşallah başına gelmez.
Ortak alana kişisel şarj istasyonu uygun değilse ortak şarj istasyonu kurulacak o zaman. 11 veya 22 kwlık şarj istasyonlarında güncel bir elektrikli aracı şarj ederken yangın çıkmasının mümkünatı yok. Küçük otoparklar için yangın alarmları ve yangın söndürücüler gibi önlemler alınabilir. Bu önlemler elektrikli araçlara özel bir durum değil zira içtan yanmalı araçların da yangın riski var.
Sayın yayıncılar çok güzel bilgiler veriyorsunuz ancak pickup küçümsemeyin. Abd de heryıl 1.5 milyon satılıyor.
Merhaba
Önce emeğinize sağlık , TOGG sedan’la ilgili gelişmeler ne durumda onu merak ediyoruz fiyat ve diğer özellikleri ile ilgili bilgiler sunarsanız seviniriz
Bir konuyu düzelteyim. Binalarda klima taktırmak yapı ruhsatına bağlıdır. ancak kimse bu konuyu dert etmiyor.
Bakanlık Togg için bu kararı aldı. Çünkü binaların enerji ihtiyacına göre ana hat kablosu çekiliyor. enerji dağıtım şirketi de bölgenin toplam enerji ihtiyacını bina ruhsatlarındaki kurulu güç hesabına göre belirliyor. ona göre trafo merkezleri kuruyor vs. şu an için az sayıdaki araç sistemi sıkıntıya sokmaz. Ancak zamanla bu bir problem olacaktır. Zira büyük şehirlerde enerji dağıtım şirketleri yeni trafo merkezi kuracak yer bulamıyor. belediyeler yer tahsisi yapamıyor.
EPDK raporlarında mevcut trafo kapasitelerinin gelecekte artacak araç sayıları için yeterli olacağını söylüyor.
@@TANOCA17 bey ya da hanım efendi; bakanlık - epdk fark etmez sonuçta tek bir elden alınıyor kararlar... farklı bir şey söylese şaşırmak lazım. ama bir de gerçek var.
ben bir mimarım; bölgede yeterli alt yapı olmadığı için şehrin içinde bile enerji arzı geciken konutlar biliyorum.
@@mimarburaktiftik anladım hocam, iddia edilenle gerçekler birbirini tutmuyor diyorsunuz. Burası Türkiye iyi ve kötü anlamda herşey mümkün 👍🏼
EPDK ilerleyen dönemdeki enerji ihtiyacına göre rapor çıkartıyor. Bu rapor bakanlıklara veya hükümete bağlı bir durum değil. Birkaç konuta enerji arz'ının gecikmesi, Elektrikli araçlara yetecek enerji kalmadığı anlamına gelmiyor. Elektrik altyapısı gelişecek ve geliştiği gibi elektrikli araçlar yaygınlaşacaktır. Elektrikli araçların yaygınlaşması altyapının gelişmesine engel teşkil etmiyor...
@@ibrahimhalidozdemir4886 beycim, yukarıda da yazdığım gibi enerji alt yapısının gelişmesi trafo merkezleri kurulmasına bağlı. şehirlere mülkiyet durumu ve rezerv alan olmadığından trafo merkezi kuracak yer tahsis edilemiyor. bu durum alt yapıyı yeterli hale getirmenin önünde büyük bir engel maalesef. bu durum da enerji dağıtımı yapan özel şirketin problemi ancak dağıtım şirketleri ekonomik nedenlerle süreci erteliyor...
Çok başarılısınız. Tebrikler. Emeğinize sağlık.
Bu konuda bilen bilmeyen kim varsa konuştuğu için bu tartışmalar. 1 sene önce elektrikli araç aldım çok şükür yönetim sıkıntı çıkarmadı. Sadece Vestel benden yönetim izni istedi onu da aldım altyapısını da elektrikçiye ona göre kurdurdum. Vestel gelip gerekli kontrolleri yaptı ve şartları sağladığıma kanaat getirdi ve de 22 kW şarj istasyonumun montajını gerçekleştirdi. 1 senede yüzlerce kez aracımı şarj ettim hiçbir sorun yaşamadım.
Emeginize saglik gene cok faydalandim bilgilerden 🍀💯
klima taktırılmasına izin verilmiyor çok sayıda sitede... yönetim planı o şekilde. :)
Aparmanlarda tüm apartmanın yada çoğunluğunun onayını almadan apartmana çivi çakamayız. 07:10 daki komşu onayı almaya gerek yok diyemeyiz. Evet kimseye sormadan klima takiliyor, cam balkon yapılıyor ama biri şikayet ederse tüm klimalar duvarlardan iner cam balkonlar sökülür. Bence bu konuyu bir avukata soru cevap tarzında yaparsanız daha iyi olur kimsede mağdur olmasın.
Sitemizde kimseye sormadan sözde kurul kararıyla bahçe zemindeki dairelerin balkon kısmındaki çimenliğe 10 ila 20 m2 aralığında seçeneklerle kış bahçesi yaptılar. Düşünün bu ortak alanın tamamı yaklaşık 800 daireye ait. Kimse bunu yaparken bana sormadı. Cesarete bakar mısın. Şimdi ben kapalı otoparka böyle birşey yaparken bana itiraz edecekler. Alınlarını karışlarım.
Süpersiniz...
Güneş alan bölgelerde çatılarda sıcak su elde eden paneller var mı? Var. Aynı şekilde elektrik üretilir mi? Üretilir. En güzeli hafta sonu aracınızı güneş ve rüzgar vasıtasıyla şarj edebilmektir bence. Evde şarja bir de bu gözle bakalım.
Güneşten ısı ve elektrik üretmek 2 farklı başlıkta incelenir. Bahsettiğiniz sistem sadece müstakil evlerde mümkün olmakla birlikte çok masraflı ve fazla getirisi olmayan bir sistem. Ama sürdürülebilirlik açısından oldukça güzel...
Elektrikli araçlar gerçekten baş ağrıtıyor dip gaz o hızlanmayla g kuvveti midenide bulandırıyor normal gitmeyi denesinler hiç bişey yaşamazlar😂
Baş ağrısını bizim millet takmaz,
Kuş ağrısı yapıyormuş dersen işe yarar
LÜTFEN: bebeğe anlatır gibi: Amper nedir? Kilovat nedir? şarj aleti, batarya patlarmı? Her ev de farklı elektrik kilovatı varmış? iş yerinde, köyde, yazlıkta hep farklıymış? EV aldık şarj etmeye korkuyoruz şarj aleti, batarya, araç patlıcak yada bize elektrik çarpacak diye.
Ne kadar varsa o kadar çeker kablolar ve tesisat sağlam ise korkulacak bir durum yok
Çok temelden başlayıp fizik eğitimi vermesi gerekir.
Şöyle açıklamayı denesem
volt x amper = watt
Örnekle:
220v x 16A = 3520watt, 3.5kw
Rakkamlar biraz daha anlaşılır oldu mu? Her yerde bu hesap böyle bu değişmez. Ülkemizde monofaze ev elektriği 220volt tur ancak ev veya bina alt yapısı farklıdır. Kullanacağınız yerdeki sigortalara bakarak amperlerini öğrenip hesaplayabilirsiniz. Buda aşağı yukarı (doğru tesisat yapıldıysa) size elde edeceğiniz güvenli güç bilgisini verir.
chatgpt uygulamasını indirip takıldığın her aşamayı sor istersen, anında cevap veriyor istediğin kadar detay sorabilirsin, sıkılan bir şey değil, rahatsız etme endişesi olmadan her çeşit soruyu kullanabilirsin
@@HalitZiyaKARTAL çok mantıklı teknoljiyle öğrenmek cok kolaylaştı. 😁👍🏻
Kurulan trifaze bir araç şarj cihazı evdeki tost makinasından, ufodan, ya da ağzı açık duran prizlerden daha fazla güvenli. Araçların bataryalarının yanma ve patlama riski de yine evdeki ütüden, saç kurutma makinesinden, basit bir çakmaktan daha düşük.
Site yöneticileri ve halka bilgilendirici reklam tanıtım filmleri çekilmeli.
Ben sigorta kutumdan apartmanin otoparkina kablo cektim. Ev tipi sarj aletiyle sarj ediyorum 2.2kW. Bu baska bisey. 70kw guc ceken bir uniteyi kurmak baska bisey ayni degil. Kafaniza gore yapamazsiniz. Proje ve onay gerektirir.
70 kw ac ünite yok zaten
Onlar ticari dc üniteler.
Sizin eve bağlayabileceğiniz maks. 22 kw ac ünitedir (32Ah) taşıyan sigorta be hat varsa. Normalde 11kw (16Ah) cihazlar Türkiyedeki her evde mümkün.
Süpersiniz, teşekkürler ❤❤❤
arka plandaki monitörde neden gereksiz videolar açtınız anlamadım açıkçası. gereksiz yere dikkat dağıtıyor. dekorlar ve duvar rengi ile uyumlu güzel bir duvar kağıdı olsaydı bence daha iyi olurdu. hem de tam ekran yapabilirdiniz.
Merhaba ben EQB 250 ALMAK İSTİYORUM BU KONUDA DÜŞÜNCELERİNİZ NEDİR, Fikirleriniz benim için çok önemli.
AĞZINA SAĞLIK ABİ DEVAM
Togg aracım var. Binanın altında kapalı garaj var. Wallbox'ım var. Elektrikçi çağırdım ve sayaçtan kablo çektirmek istedim. Sayaca müdahale edilemeyeceğini yasak olduğunu söyledi. Elektrik dağıtım şirketi görürse ceza kesiyormuş. Bu konuda bilgisi olan var mı? Yaptıranlar nasıl yaptırıyor?
4.5 G geçergen aynı cazgırlık, 5G'ye sessiz sedasız geçildi ama dünya çapında caz caz. Şimdi 6G geliyor. Diğer taraftan elektrikli araçların şarj süreleri ve menzilleri hala ömür törpüsü.
LTO ( lityum titanat oksit ) hakkında ne düşünüyorsunuz
Çok güzel video elinize sağlık
Merhabalar oratalama ekonomik sinif diyebileceğimiz elektrikli araçlarla 750 kg civari cekme karavan çekebilir miyiz cekebilirsek menzil ortalama yuzde ne kadar azalır
O bahsettiğin otoparka o kablo nerden gelecek uzay dan gelmeyecek herhalde ortak kullanım alanlarından çekilecek. Kat Mülkiyeti kanununa göre ortak kullanım alanlarında 5/4 oranında karar alınmadan yapılamaz
Teşekkürler
Iyi yayınlar
Oğlumun evi 4 daire biz kapalı otoparka şarz cihazı koyduk çok iyi Tesla nın kendi cihazını kurduk küçük bir şey
Cep telefonu yanmaya başlarsa fırlatıp atar uzaklaştırırsınız ortamdan. Araba yanarsa o bulunduğu yerde kalmaya devam eder ve çevresindeki her şeyi riske atabilir. Ayrıca kapalı ortamda zehirli gaz çıkışı olabilir. Cep telefonu bataryasının enerjisi ~20Wh iken Tesla'nın bataryası 70.000Wh yani 3.500 katı. Yani oluşturacağı risk çok çok fazla. Bunları dikkate almak gerekir. O kadar basit değil. Belki de kapalı ortam şarj noktaları üzerinde kimyasal yangın söndürme sistemi kurulmak zorunda olacak.
doğru haklısınız, kapalı otopark olmamalı aslında. tüm araçlar(fosil yakıt, elektrik) açık otoparka park edilmeli
Kapalı otoparka içinde sürekli fosil yakıt patlayan araçlar sokup egsoz gazı dolu otoparklarda sorun yok öyle değil mi??
@@brikardii ülkemizde haber olan yanan EV sayısına bakınca işin ciddi olduğu ortaya çıkıyor.
@@CK-rh7lf 3. Togg, Skywell, Tesla.. 3 adet üç.
Sen birde google yaz bakalım araba yangını diye haftada kaç fosili yanıyor. Tabii manşet olmuyor çünkü fosillilerin yanması normal haber değeri yok. 🤣🤣
Bir türlü bulamadigim bilgi:
1) Batarya her gün 1% azalıyor bu bormal mi?
2) Arac kapı önünde dururken radyator/sogutma sisteminden çalışma sesi geliyor. Durup dururken kendini soğutuyor mu bu sistemler? 35 derece hava...
Aracınız nedir?
@@TANOCA17 EX40
Keşke bakanlık genelgesinin erişim adresini de verseydiniz.
8-9 bin Maliyetli batarya mı dediniz ? 10 yıl kullanılsa işçilik dahil 10 bin dolar değişim şuan ki kurla 330 bin tl . yıllık 33 bin tl . Aylık 2750 tl . bir depo benzin . Nerde bunun ekonomik tarafı?
Saatte 5 kw 6 kVA çekene kadar sorun yok.ben saatte 50 kw çeken bir evde şarj ünitesi kuracağım trafodan binaya gelen kablonun kalınlığı ne olacak.onu kim değiştirecek. Aynı anda 3 araç 50 kw dan 150 kVA çektiği zaman ne olacak.
50kw ile sarj olabilen AC araba yok. 22kw maksimum. Onlar da tek tuk model. Togg, zoe vs. Cogu araba 11kw maksimum. ( ornegin teslalar) Bazi modellerde ust AC siniri 7.5kw. (Ornegin corsa elektrikli) benim gordugum kimse 11kw ya da 22kw sarj da yapmiyor. Gereksiz cunku. Adam 3kw ya da 5kw tan aksam sarja takiyor, sabaha kadar yavas yavas doluyor zaten.
Evde akşamdan sabaha 3 kW ile şarj günlük 150+ km yol yapmıyorsanız yeter artar. Ara ara bunu aşan durumlar için dışarıdaki veya varsa sitedeki ortak DC istasyonlarla takviye yapılabilir. 3kW*10 desek 30 kWh yapar. bu da günlük şehiriçinde çoğu durum için yeterli olur. Her gün şarja takıp aracın izin verdiği ölçüde 80-100% bir yerlere yakın dolu tutsanız ani bir seyahat vs gibi durumlar da kapsanmış olur.
yanlış bilgi vermeyin otoparka çekilen elektrik tesisat için yetkili kurumlardan onaylı tadilatlı elektrik projesi gerekir yapmayan suç işler, çıkabilecek yangından maddi manevi sorumlu olması da cabası (naçizane elektrik mühendisi- a sınıfı isg uzmanı bilirkişi görüşü)
TOGG ,bataryasız jeneratörden gücünü alan bir araba yapsa ya böyle bir teknoloji olamaz mi arabalar için özel üretilmiş jeneratör yapılsa doğrudan motorlara güç verse ?Bunu TOGG yetkililerine sorabilir misiniz ?
Bahsettiğiniz sistem seri hibrit olarak adlandırılıyor. Küçük yada büyük bir batarya mutlaka oluyor. Bataryası büyük ise plug in hibrit oluyor. Nissan e-power modelleri gibi anlık yüksek güç veren küçük kapasiteli bataryası olanlar da var. TOGG’un bunu yapması için içten yanmalı motor ve hibrit tasarımını baştan öğrenmesi, buna ciddi yatırım yapması gerekir. Buna gireceklerini sanmam.
Videoyla birlikte logonunda doluma ulaşmasını yeni fark ettim, bu güzel detayı sizde fark ettinizmi?
😮
Togg artık otonom sürüşe geçmeli, adım adım bile olsa açılmalı özellikler..
11 apartmanli buyuk bir sitedeyiz, kapalı otoparkta daire sakinlerine atanmis belirli bir yer olmadigi icin, sarj istasyonu yaptiramiyoruz malesef:( Ayrıca bir videonuzda turkiyeye gelecek tesla model y lerin byd 57.5 kwh pil ile gelecegini soylemistiniz, catl ile geldiler ama esas bomba net kullanilabilir kapasiteleri 53kwh çıktı :(
hocam zaten bataryanın hepsini kullanıma açamassınız teorik olarak intihar olur. Örneğin TOGG 85.2/88kwH kullanım sunuyor. Bunun nedeni tam boşalmayı önleme odakli bir miktar ayırımı ve %100 şarjda iken boş hücre bulunabilmesi için bir miktar ayırımı.
@@nobodyxxxx508 hocam mevzu o degil ki, 61 veya 60 lik bataryayi avrupada 57,5 kullanilabilir satip, turkiyede 52,5 kullanilabilir satarsan, ya farkli batarya kullanmissindir, ya da bunlari 220kw dan 159kw ya cekerken yazilimsal hata vardir. Yok eger gercekten 61 kwh in 53unu kullaniyorsak, bu kasitli yapildiysa, bir ihtimal amerikada oldugu gibi energy boost adi altinda yazilimla menzil uzatma paketi satarlar. Bunlari bilmiyoruz cunku catl batarya kac kw dir kacı net kullanilabilir, avrupadakiler boyle midir, bunu kiyaslayan anlatan yok. Bilgi erisimi de yok.
@dolubatarya isterdim ki teknik bilgilendirme yapsın
@@onuroz9424 bu aracı avrupada satıyorlar mı? Ben göremedim ama listede satış için, bence direkt farklı batarya kullanıyorlardır output ihtiyacı düşük olduğundan diğer 4 çekerlere göre.
@@nobodyxxxx508 evet satiliyor, mesela tesla almanya sitesine girin bakin, ayni turkiyedeki gibi SR RWD ve 455 km wltp menzil, tek farki 0-100 km hizlanmasi 6,9 sn (cunku gucu kisitlanmamis)
22kw lik bir trafo aldım 4 saatte şarj oluyor ,gece takıyorum şarj oluncada zaten kendisini koruma aktına alıyor, sarjı kesiyor bu kadar basit
Eve nasıl 22 kw kurdun? Normalde maksimum 10kw vermiyor mu?
Merhaba selamlar bi sorum vardı, plugin hibrit araçlara neden bu kadar karşı olduğunuzu anlayamıyorum mesela ds7 e tense için konuşacak olursak şehir içinde %100 elektrikli olarak kullanıp otoban sürüşlerinde şarj derdi olmadan yüksek hızlarda seyahat edebilmek bana çok mantıklı geliyor. Yanlış anlamadıysam benzinli arabaları bile plugin hibrit lere tercih edecek izlenimi veriyorsunuz. Bunun sebebi nedir neden plugin hibrit leri sevmiyorsunuz
Plug-in hibritlere destek vermiyorlar gibi bir izlenim almadım ben. PHEV araçların Türkiye piyasasında yaygın olmamasının sebebi fiyatlarının yüksekliği. Bu araçlar donanımlı ve teknolojik oldukları için fiyatları da yüksek oluyor. BYD Seal-U ülkemize Kasım gibi giriş yapacak. Başarılı bir PHEV araç bakmanızı tavsiye ederim.
Harikasınız
Lucid Air Türkiye gelecek mi
tebrikler
Chery Samsuna yatırım yapacak diye bir söylem var nekadar doğru
Arazi bakmışlar.Limana çok yakın ( 3-5 kilometre....2000 dönüm. )Ve Samsun'da karar kılındığı söyleniyor.
@@zekeriyabas1026 inşallah doğrudur büyük yatırım olur birde çinli lastik şirketi varmış yatırım düşünen
Ben halen tüm birikimini bir arabaya verirken çokzorlanan insanların elektirkli arabaya şimdilik uzak durması gerektiğini düşünüyorum.
Teşekkür ederiz emeğinize sağlık
Camiamıza hayırlı olsun. Ben şimdi neyle uğraşacağım? 😂😂😂
Merhabalar,Mesala bizim sitede kapalı ortak bir otopark var, 10 numaralı alan benim aracım kullanıma ait tamamen ( bu tahsisli mi oluyor, tapuda geçmiyor). Ben buraya yönetim kurulu onayı olmadan, gerekli prosedürlerlere uyarak wallbox takabilir miyim? ( ancak elektrik saatlerim ortak alanda, yani sonuçta ortak alandan kablo çekilmiş olacak )
tapunuza bakın tahsisli alan diye krendi otopark alanınızın yazması gerekmekte.
Tapuda tahsisli alan oldugunu zannetmiyorum :) Kablo sizin elektrik sayacindan cekilecek
Evet, tapu da tahsisli alan diye bi ibare yok. Açıkçası bu gerekli değil diye düşünüyorum. Sonuçta otopark alanları ortak değil ve her daire ye numaraları ile atanmış. Bu durumda kendi saatimden , kendi otopark yerime izin almadan wallbox çekebilme hakkımız var şeklinde anlıyorum? ( gerekli standartlara uyarak )
Her sitede tapuda tahsis edilmiş daireya ait özel kapalı otopark olacak diye bir zorunluluk yok.
Kapalı otopark ta daire no nuza ait numara da olabilir fakat tapuda açıkca belirtilmemişse zaten ortak alan olarak geçmekte.
Evde şarj. Olayını bakanlık açıkladı dediniz bunu resmi gazetede veya başka bir haber kaynağında bulabilir miyiz
selam ,
İyi yayınlar dilerim.Bir sorum var .Epdk'nın akaryakıt fiyatları gibi bir birim fayat belirlemesi varmıdır...teşekkürler...
Bitti Gitti..
Gibi Gibi..
😊
Çok güzel videolar ve paylaşımlar yapıyorsunuz
Sizleri çook seviyoruz Bilal ve Gökhan beyler.. 🤲
Müstakil binada yapılabilir. Mevcut Site ve apartmanlarda yapımı zor . Ortak su saatli site veya apartmanlarda cinayet işlenmiştir. Mesken ortalama sözleşme gücü 5 kW. Sözleşme gücü üzerinde proje tadilatı yapılmadan ilave tadilatlar kolon hattı ve apartman besleme hattı kapasitesini aşar. Sadece güç tadilatı projesi ile bu iş bitmez. Topraklama projesi , yangın projesi (itfaiye raporu ) vs. Bu masrafları kim karşılayacak , Sonuç? Bir kaza sonucunda daire sahibi , site yöneticisi , dağıtım şirketi , belediye ve itfaiye sorumluluk almak istemez ama sorumluluktan kaçamaz. Sonuç; Müstakil binada yapılabilir. Mevcut Site ve apartmanlarda yapımı zor . Yeni site ve apartmanlarda problem baştan çözülebilir.
Bahçesine kablo çekip priz koymak isteyen elektrikli araç kullanıcısı 1. Bina girişindeki ana kablonun çapına bakar yeterli ise devam eder 2. Kendi sayacına gelen kablo çapını projeye uygun olarak arttırır 3. Sayacından cıkıp bahceye gidecek kablo çapını güce ve metreye göre seçer 4. Sayacından önce ve sonra ve hatta bahçedeki priz yanına sigorta ve kacak akım koyar projeye uygun olarak 5. Bu projeyi onaylayan ve sayac takan dagıtım firması projeye uygunlugunu bizzat kontrol eder
Kusura bakma söylediklerin tamamen boş laflar. ev tipi şarj zaten ortalama 1,5-2,9 kw arası elektrik tüketiyor . yani 5kw ya çıkmıyor. başlamışsın anlatmaya 5kw ya geçerse şu lazım bu lazım. proje lazım ruhsat lazım. arkadaş ev şarjı 5kw altında!!! hiçbir şey lazım değil. sadece priz lazım. adam balkonuna çocukları için 1m2 plastik su dolu havuz koyacak sen anlatıyorsun: Ama yarı olimpik havu için belediyeden izin lazım. suyun devamlı değişmesi lazım. bir tane başında görevli lazım.... çocuklar boğulabilir o zaman itfaiye belediye site yönetimi sorumlu olur. he olur, ne diyeyim başka.
@ismailozlukaya1074 Bu arkadaş belli ki site yöneticisi, düzenleme işine gelmemiş. 😂 Hoş konu hakkında belli ki bilgisi de yok, ama beyhude çabalar bunlar. Kaçınılmaz sona geldiniz de haberiniz yok 😂
@@EkSheBu ... yazdı yazdırılmak isteneni.
@@metinakyildiz729 Aracını şarj ederken evdeki tüm cihazları fişten çekip, evden çıkıyorsun o halde. Bak bu konu ilgi çekici.
arkadaslar evimin altındaki bina garajına bir kisi yaptırmıs, bende yaptırmak istiyorum kac paraya gelir? ve hangi marka iyidir?
byd atto2 veya seagull modelleri tr ye gelirmi lütfen cevaplayın
Ev, iş ve istasyolarda şarj dolum maliyeti, km başı maliyetler Şarjsepeti mobil uygulamasında
Merhaba ,Aracı aralıkta aldım,binanın altında içerisinde kiracımız olan arkadaşla şarj ünitsei kurmak için anlaştım,dükkanın elektriği trıfaze,kablolar uygun,Elektirikçi sistemi kurdu,kullanmaya başladım, iki ay sonra Bedatan mesaj geldi,sizin kullanınız 5 kW,kullandığınız 22 kW güç artırımı yapmazsanız elektriğiniz kesilecek!
-Harcadığım elektriğin parasını ödüyorum, neden kesiyorsunuz?
Yönetmelik böyleymiş!
Elektrikçiyi çağırdım,ne yapabiliriz diye,
Proje+sistem değişikliği+malzeme +işçilik sonuç ! 15 bin tl !
30’a üniteyi kurdum şimdi 15-20 bin daha lazım
Zaten kullandığımız sanayi elektriği..
Bu yönetmenlikte değiştirilmeli
30 bin çöp oldu
Bahçemde duruyor
Sözleşme gücünü aşarsanız elektrik kurumu uyarır ve enerjinizi keser, yıllardır böyledir. Yönetmelik doğru. 5KW çekeceğinize imza atıp, 22KW çekemezsiniz.
Sizi izlemekten keyif alıyorum ve destekliyorum ama cep telefonu ve kanser konusunu biraz daha gözden geçirmenizi temenni ederim.
Arabanın sarzı yolda biterse, powerbank'imin arabaya faydası olur mu acaba :)
tesisat montajını kim kontrol edecek, geçen adam yerden kablo çekmiş,kablonun yarısı dışarda?park alanı tahsisli olmayan yerlerde nasıl olacak,bizde misal herkes bulduğu yere park ediyor, çünkü yeterli yer yok,sen simdi oraya priz taktın diye sana mı ait olacak orası?
Bu konuda bi standartların hazırlanması lazim hatta devlet bir iki firmaya yetki verip, sadece bu firmalardan elektrik çekebilirsiniz demeli bence. Bu montajları profesyonel firma ve kişiler yapabilmeli sadece. Bu şekilde iki tarafında mağduriyetleri gider ve güven sağlanmış olur. Mesala birisi gidecek en pahalı roleleri kullanacak, yangın korunmaları takacak, diğeri gidip en ucuz kabloları atarak , kötü işçilik ile site yi mağdur edecek, bu da adil değil
Mesela şarj istasyonunu nereye kurduğun değil. Asıl mesele şarj süresi. Onu düşürmek lazım.