Bu videoda anlattıklarımı beğendiysen, *SPSS Dersleri* isimli video serimi de izlemeni tavsiye ederim ua-cam.com/play/PL9dwBqqedrdzg5Ord9MA7kiR0B7eyhecp.html Gelecekteki videolarımı kaçırmamak için kanalıma abone olmayı unutma 😊ua-cam.com/users/ofislab Ayrıca, bu videoyu beğendiysen BEĞEN tuşuna da basarsan daha fazla kişinin bu videoyu görmesini sağlayıp onların da faydalanmasını sağlayabilirsin!
Hocam öncelikle emeğinize sağlık. Sorum şu: parametrik varsayımlardan biri hemen hemen bütün kaynaklarda varyans homojenliği olarak veriliyor. Bazı kaynaklar varsayımlardan herhangi birinin veya tümünün sağlanmadığı durumlarda nonparametrik alternatifi ile yola devam edilmesi gerektiğini söylüyor. Bağımsızlık t testinde homojenlik varsayımı sağlanmadığı halde bağımsızlık t testi ile devam edilmesini nasıl açıklayabiliriz. Bu durumda mann whitney u testi kullanmak gerekmez mi? Veya bağımlı t test kullanacaksak bunu nasıl raporlamamız gerekiyor? Bunun için bir referans verebilir misiniz?
Merhaba hocam. Güzel soru. Burada SPSS aslında bize söylemese de Satterthwaite yaklaştırmasıyla serbestlik derecesini ayarlayarak t-test yapıp soncu veriyor "equal variances not assummed" bölümünde. Bu da aslında non-parametrik çözüme denk geliyor. Test etmek isterseniz Brown-Forsythe ya da Welch testlerini 2 grupla yapın, aynı sonuca ulaşacaksınız. Satterthwaite yaklaştırması diye bir test literatürde yok o nedenle sanırım orada da bahsetmiyorlar. Satterthwaite yaklaştırmasının kullanımı için bu kitabın 41-44 sayfalarına bakabilirsiniz: Winer, B.J. (1971). Statistical Principles in Experimental Design (2nd Ed.). New York: McGraw Hill.
Merhaba videolarınızdan çok faydalandığımı belirtmek isterim, sadece testi göstermeyip doğru uygulanabilmesi için varsayımlardan, karşılaşılabilecek sorunlardan ve çözümlerinden bahsetmeniz oldukça fayda sağlıyor.
Merhaba. Çok teşekkürler yorumunuz için. Ben de tecrübe kazandıkça bu kadar ayrıntı göstermenin daha faydalı olduğunu fark ettiğim için videolarda mümkün olan bütün bilgileri vermeye çalışıyorum.
Merhaba bir ödevim var ama yardımcı olur musunuz "coffe isimli veri tabanında milk ve babble değişkeni arasındaki istatistiksel ilişki var mı? Tanımlayıcı istatikleri nelerdir bu değişkenlerin?" ben bu ödev için nereden başlamalıyım bağımsız değişken olduğunu ve T-testi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sadece SPSS değilde jamovi programı üzerinden nasıl yapabilirim bilgi verebilir misiniz rica etsem
Merhabalar. Eğer bu iki değişkenin de sürekli değişken ise yani grupları yoksa o zaman korelasyon analiziyle ilişkilerine bakabilirsin. Bu linkten ulaşabilirsin korelasyon analizine: ua-cam.com/video/5pZp5h9BOgQ/v-deo.html
hocam merhaba, bir testin altboyutlanda eğitim alıp almamalarında anlamlı fark var mı diye t testi yaptım 1 alt boyutta varyanslar eşit dağılmamış. sadece 1 alt boyutta varyans eşit çıkmayabilir mi?
Mrb hocam convenince samplingte parametrik testler kullanılabiliyor mu? Parametrik test varsayimlarinda katılımcıların rastgele seçilmiş olması şartı var. Convenince samplingte katılımcılar rastgele secilmedigi icin parametrik test kullanamaz miyiz?
Merhaba hocam. Tam olarak ne derece convenient örnekleme sahip olduğunuzla alakalı. Kampüse çalışmanın afişini asarsanız çalışmanıza katılan posteri görenler arasından ve sadece kampüsteki kişilerden oluşacaktır. Bu convenience sampling. Bir de ders çıkışı aynı sınıftaki bütün öğrencilere anketi uygulayabilirsiniz. Bu da convenience sampling. Yani bunun derecesi önemli o yüzden siz kişileri nasıl bulacaksınız?
Anladım. Tabi bu tam anlamıyla convenience sampling oluyor. Yani parametrik testler uygun değil. Ancak bir de madalyonun öbür yüzü var. Sosyal bilimlerde nerdeyse bütün toplanan veriler bu şekilde toplanıyor ve sonucunda parametrik testlerle test ediliyor. Her ne kadar optimal olmasa da durum bu. Siz non parametrik testlerle test edebilirsiniz ancak bu sefer de dinleyiciler için anlamak zor olacaktır çünkü non parametrikleri yorumlamak daha zor. Sonuç olarak size kalmış.
Merhaba :) 9 tane demografik değişkenimin ve 12 tane likert ölçekli sorularımın bulunduğu bir anketim var. Değerlendirmemi tek tek her bir tutum sorusunu her bir demografik veriye göre değerlendirmek istiyorum. Bu ankete t testi yaparken ortalama üzerinden mi yapmam gerekiyor. Ben örneğin, cinsiyeti grouping bölümüne atıyorum. değerlendirmek istediğim tutumu(soruyu) da test bölümüne atayıp bu şekilde yapıyorum. Fakat izlediğim videolarda ortalamaya göre genel bir test yapıyorlar. Ben soru soru kıyas yapmak istiyorum. Yanlış mı yapıyorum?
Merhabalar. 12 tane likert ölçekli sorunuz aynı şeyi mi ölçüyor o önemli. Aynı şeyi ölçüyorlarsa o zaman onların hepsinin ortalamasını alarak tek bir değişken oluşturup o değişken üzerinde demografik değişkenlerinizin gruplarının birbirinden farklılaşıp farklılaşmadığına bakabilirsiniz.
Sürecimden bahsedeyim. İlk önce tüm likert sorularımı normallik testine soktum sorularıma verilen cevapların bazıları normal dağılıma uygun, bazıları normal dağılıma uygun çıkmadı. Daha sonra farklılıkları gözlemlemek için normal dağılıma uyan likert sorularıma t testi ve anova yaptım. Normal dağılıma uymayan likert sorularıma ise mann whitney u ve kruskall wallis uyguladığım. Umarım düşünce tarzım doğrudur..
Normal dağılmayınca transform edip normal dağılmalarını sağlamayı da deneyebilirdiniz ama bu haliyle de olur. Transform yöntemleriyle ilgili de kanalımda video var.
T testi yapmadan önce ben virgülle yazılıp hesaplanan puan ortalamasını aldım. Ancak bazı videolarda da toplam puan üzerinden hesaplanmış. Hangisiyle yapılmalı, bir de danışman hocam benden normallik testi ve faktör analizi istemedi. Lisans tezimde t testi yapmak icin bu analizler şart mi ?
Merhaba. Toplam puan da kullansanız ortalama puan da kullansanız istatistiki sonuçlar tıpa tıp anyı olacaktır. Bu nedenle bunun kararını literatürde aynı ölçeği kullanan araştırmalara bakarak verebilirsiniz. -T-testinde bağımlı değişkenin bağımsız değişkenin gruplarında normal dağıldığı varsayımı olduğundan bunu test etmek gerekiyor. Hocanız neden istemedi bilemiyorum açıkçası.
@ofislab SPSS de t testini sadece bir değişken için yani sadece cinsiyetin kendi içinde bir iki diye dağılımını görmek için uygulayacak olursak eğer one sample t testi ile mi ölçmemiz gerekir
Merhaba hocam. One sample t test örneklememizin ortalamasının popülasyon ortalamasından farklı olup olmadığını test etmek için kullanılıyor pek yaygın kullanılmıyor çünkü popülasyonun ortalamasını bilmeniz gerekiyor bunuda genelde bilmek pek mümkün değil. Eğer siz kadın ve erkeğin farkına bakacaksınız o zaman bu videoda gösterdiğim ti testi kullanmanız gerekiyor. Eğer kadın ve erkeğin Histogram dağılımına bakmak istiyorsanız onun için Histogram yapmanız gerekiyor
@@OfisLab Hocam ben lise öğrencisiyim ve okulöncesi okuyan ve okumayan ilkokul 4. Sınıf öğrencilerin matematik derslerindeki akademik başarılarını karşılaştıracam. 50 kişinin 25i okul öncesi okuyan ve 25i okul öncesi okumayan olacak şekilde karşılaştıracam ama hiçbir şey bilmiyorum bu konuda t testi kullanmalıyım ama x,p,n nin ne olduğunu bile bilmiyorum bir sürü video da izledim ama üni düzeyinde olduğu için hiçbir şey anlamadım
Hocam merhaba, tabloda mann whitney u ve kruskall wallis h için u değeri, f değeri ve ki kare değeri arasından hangi değerleri gösteriyoruz? Bazıları f veriyor bazıları u bazıları ki kare.
Bu konuda tam bir şey söylemek gerçekten zor. Normalde u ve h harflerini kullanarka rapor etmen gerekir ama yapabileceğin en iyi şey bu raporu nerede yazaksan geçmişte orada yazılmış yayınlanlarda nasıl rapor edildiğini araştırıp karar vermek çünkü bu konuda bazıları ki kare olarak rapor edilmeli diyor bazıları u veya h.
Merhaba, bağımsız örnekler t testi sonucunda varyanslar eşit olmadığında daha güvenilir bir sonuca ulaşmak için başka testler yapmak gerekir mi acaba? Eğer öyleyse hangi testi yapmak gerekir?
Hocam selamlar, T- testi 2 örneklem arasındaki farklılığı için kullanılıyor fakat neden raporlama kısmında " -e göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur" yorumunu yaptık? Teşekkür ederim. Düzeltme** Makalelere bakarak sorumun cevabını buldum hocam, ama yine de videolar için genel bir teşekkür etme amacıyla yorumu silmek istemedim :) Saygılar.
Hocam merhabalar, means değeri negatif çıkarsa nasıl yorumlamak gerekir ? ÖVD değişkeni ile cinsiyete göre bir farklılaşma var mı diye bakıyorum. sig değerim ve sig tailed p>0,05. Şöyle bir sonuç aldım. Nasıl yorumlayabilirim ? Evli Mean : 0,972612482250175 / Bekar Mean : -0,0609548958807581
Merhabalar. Geri dönüşümle ilgili bir gruba anket yaptık ve belli etkinlikler sonucunda aynı gruba aynı anketi tekrar yaptık. Aradaki gelişimi görmek için t testi mi yapmam gerek yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba benim 22 tane 5 li likert ölçeğim var, 5 tane de demografik normal dağılımı yapmadım bir videoda sizin normal dağılmalarını beklemeyin tarzında bir şey demişsiniz ondan. Hangisiyle napacağım bilmiyorum nasıl analiz yapılacak hiç bilmiyorum
Merhaba. Likert ölçeklerin birbiriyle ilişkisine korelasyon analiziyle bakabilirsiniz. Bunun için kanalımda videolar var. Hangi analizi kullanacağınız hipotezlerinize bağlı aslında. Onları yazarsanız daha fazla yardımcı olabilirim.
Arkadaşlar burda değişkenler biraz farklı ele alınmış. Erkek ve kadın 2 bağımsız grupta iyi hal ve tutucluk nicel verilerin karşılaştırılması yapılmış, bu şekilde ifade etmek gerek...
Bir soruya verilen cevabın kamu da katılanların cevabını ve ozeldekilerin cevabının frekanslarını nasıl analiz edebilirim. Yani kamu da çalışan x kişi A cevap vermis Özelde çalışan şu kadar kişi B cevap vermis bunu nasıl öğrenirim
Merhaba. Bunu yapabilmek için outputta çıkan sonuçları ayrı gruplara bölmeniz lazım. SPSS'te Data --> Split File --> Organize Output by Groups seçeneğine gelin. O kareye kamu ve özeldeki grupların olduğu değişkeni koyup OK'e tıklayın. Bundan sonr yapacağınız bütün analizler kamu ve özel için ayrı ayrı yapılacak buna frekans analizi de dahil.
Hocam ben lise öğrencisiyim ve okulöncesi okuyan ve okumayan ilkokul 4. Sınıf öğrencilerin matematik derslerindeki akademik başarılarını karşılaştıracam. 50 kişinin 25i okul öncesi okuyan ve 25i okul öncesi okumayan olacak şekilde karşılaştıracam ama hiçbir şey bilmiyorum bu konuda t testi kullanmalıyım ama x,p,n nin ne olduğunu bile bilmiyorum bir sürü video da izledim ama üni düzeyinde olduğu için hiçbir şey anlamadım
Hocam merhaba yapacağım analizde kadın sayısı 103, erkek sayısı ise 287 yani oran olarak 74'e 26 gibi bu durumda t test yapılabilr mi ya da hangi test yapılmalı?
Merhaba hocam. Bu çok büyük bir fark sayılmaz aslında. Varyansların homojenliğini sağlamak iyi olur. Sağlanmazsa da videoda anlattığım gibi devam edilir.
Hocam ben lise öğrencisiyim ve okulöncesi okuyan ve okumayan ilkokul 4. Sınıf öğrencilerin matematik derslerindeki akademik başarılarını karşılaştıracam. 50 kişinin 25i okul öncesi okuyan ve 25i okul öncesi okumayan olacak şekilde karşılaştıracam ama hiçbir şey bilmiyorum bu konuda t testi kullanmalıyım ama x,p,n nin ne olduğunu bile bilmiyorum bir sürü video da izledim ama üni düzeyinde olduğu için hiçbir şey anlamadım
hocam ben iş kazası geçiren çalışanlarda kaza sonrası bazı kan değerleri sonuçlarını (nicel değerler) iş kazası geçirmeyen çalışanların test sonuçları ile karşılaştırmak istiyorum. hangi testi kullanmalıyım. aşağıda bir test için bazı sonuçları verdim. yardımcı olursanız sevinrim. iyi çalışmalar. test ( referans aralığı) iş kazası geçirmeyen İ.K: geçiren çalışan glukoz (74-106 mg/dl) 100 114 94 164 102 97 89 165 92 107 89 127
Merhaba hocam. Bunun için bu videoda gösteridğim T-testini uygulayabilirsiniz ancak uygulamadan önce glukoz adıyla bir değişken oluşturup bütün değerlerin (iş kazası geçiren ve geçirmeyenlerin) bu glukoz adlı yeni değişkene girilmesi gerekiyor. Daha sonra "iş kazası geçirmek" adlı bir değişken oluşturup oraya da kişilerin iş kazası geçirip geçirmediğini 0-1 ya da başka 2 rakamla belirtmeniz gerekiyor. Daha sonra T-testini bu yeni 2 değişkeni kullanarak yapabilirsiniz.
Bu videoda anlattıklarımı beğendiysen, *SPSS Dersleri* isimli video serimi de izlemeni tavsiye ederim ua-cam.com/play/PL9dwBqqedrdzg5Ord9MA7kiR0B7eyhecp.html
Gelecekteki videolarımı kaçırmamak için kanalıma abone olmayı unutma 😊ua-cam.com/users/ofislab
Ayrıca, bu videoyu beğendiysen BEĞEN tuşuna da basarsan daha fazla kişinin bu videoyu görmesini sağlayıp onların da faydalanmasını sağlayabilirsin!
Muhteşem ve seri bir anlatım. Tam aradığım şeydi teşekkür ederim
Teşekkürler yorumunuz için
daha ne olsun, süpersiniz
Saolun hocam
tam aradığım içerikti, çok sağ olun
rica ederim
Çok açıklayıcı olmuş teşekkürler
rica ederim
emeğinize sağlık, teşekkür ederiz.
Rica ederim
teşekkürler
rica ederim ;)
Teşekkür ederiz hocam
rica ederim hocam
video için teşekkürler
rica ederim
Hocam öncelikle emeğinize sağlık. Sorum şu: parametrik varsayımlardan biri hemen hemen bütün kaynaklarda varyans homojenliği olarak veriliyor. Bazı kaynaklar varsayımlardan herhangi birinin veya tümünün sağlanmadığı durumlarda nonparametrik alternatifi ile yola devam edilmesi gerektiğini söylüyor. Bağımsızlık t testinde homojenlik varsayımı sağlanmadığı halde bağımsızlık t testi ile devam edilmesini nasıl açıklayabiliriz. Bu durumda mann whitney u testi kullanmak gerekmez mi? Veya bağımlı t test kullanacaksak bunu nasıl raporlamamız gerekiyor? Bunun için bir referans verebilir misiniz?
Merhaba hocam. Güzel soru. Burada SPSS aslında bize söylemese de Satterthwaite yaklaştırmasıyla serbestlik derecesini ayarlayarak t-test yapıp soncu veriyor "equal variances not assummed" bölümünde. Bu da aslında non-parametrik çözüme denk geliyor. Test etmek isterseniz Brown-Forsythe ya da Welch testlerini 2 grupla yapın, aynı sonuca ulaşacaksınız. Satterthwaite yaklaştırması diye bir test literatürde yok o nedenle sanırım orada da bahsetmiyorlar.
Satterthwaite yaklaştırmasının kullanımı için bu kitabın 41-44 sayfalarına bakabilirsiniz: Winer, B.J. (1971). Statistical Principles in Experimental Design (2nd Ed.). New York: McGraw Hill.
Hocam çok teşekkür ediyorum...
rica ederim hocam
Merhaba videolarınızdan çok faydalandığımı belirtmek isterim, sadece testi göstermeyip doğru uygulanabilmesi için varsayımlardan, karşılaşılabilecek sorunlardan ve çözümlerinden bahsetmeniz oldukça fayda sağlıyor.
Merhaba. Çok teşekkürler yorumunuz için. Ben de tecrübe kazandıkça bu kadar ayrıntı göstermenin daha faydalı olduğunu fark ettiğim için videolarda mümkün olan bütün bilgileri vermeye çalışıyorum.
Merhaba bir ödevim var ama yardımcı olur musunuz "coffe isimli veri tabanında milk ve babble değişkeni arasındaki istatistiksel ilişki var mı? Tanımlayıcı istatikleri nelerdir bu değişkenlerin?" ben bu ödev için nereden başlamalıyım bağımsız değişken olduğunu ve T-testi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sadece SPSS değilde jamovi programı üzerinden nasıl yapabilirim bilgi verebilir misiniz rica etsem
Merhabalar. Eğer bu iki değişkenin de sürekli değişken ise yani grupları yoksa o zaman korelasyon analiziyle ilişkilerine bakabilirsin. Bu linkten ulaşabilirsin korelasyon analizine: ua-cam.com/video/5pZp5h9BOgQ/v-deo.html
Jamovi programını sormuşsun amaa onu bilmiyorum maalesef.
@@OfisLab çok teşekkür ederim🙏
Rica ederim, kolaylıklar :)
hocam merhaba, bir testin altboyutlanda eğitim alıp almamalarında anlamlı fark var mı diye t testi yaptım 1 alt boyutta varyanslar eşit dağılmamış. sadece 1 alt boyutta varyans eşit çıkmayabilir mi?
Merhaba hocam. Evet olabilir böyle birşey
Mrb hocam convenince samplingte parametrik testler kullanılabiliyor mu? Parametrik test varsayimlarinda katılımcıların rastgele seçilmiş olması şartı var. Convenince samplingte katılımcılar rastgele secilmedigi icin parametrik test kullanamaz miyiz?
Merhaba hocam. Tam olarak ne derece convenient örnekleme sahip olduğunuzla alakalı. Kampüse çalışmanın afişini asarsanız çalışmanıza katılan posteri görenler arasından ve sadece kampüsteki kişilerden oluşacaktır. Bu convenience sampling. Bir de ders çıkışı aynı sınıftaki bütün öğrencilere anketi uygulayabilirsiniz. Bu da convenience sampling. Yani bunun derecesi önemli o yüzden siz kişileri nasıl bulacaksınız?
@@OfisLab ders çıkışı bütün sınıftaki öğrencilere uygulanmasi şeklindeki convenince sampling
Anladım. Tabi bu tam anlamıyla convenience sampling oluyor. Yani parametrik testler uygun değil. Ancak bir de madalyonun öbür yüzü var. Sosyal bilimlerde nerdeyse bütün toplanan veriler bu şekilde toplanıyor ve sonucunda parametrik testlerle test ediliyor. Her ne kadar optimal olmasa da durum bu. Siz non parametrik testlerle test edebilirsiniz ancak bu sefer de dinleyiciler için anlamak zor olacaktır çünkü non parametrikleri yorumlamak daha zor. Sonuç olarak size kalmış.
@@OfisLab tşk ederim
Rica ederim
Merhaba :) 9 tane demografik değişkenimin ve 12 tane likert ölçekli sorularımın bulunduğu bir anketim var. Değerlendirmemi tek tek her bir tutum sorusunu her bir demografik veriye göre değerlendirmek istiyorum. Bu ankete t testi yaparken ortalama üzerinden mi yapmam gerekiyor. Ben örneğin, cinsiyeti grouping bölümüne atıyorum. değerlendirmek istediğim tutumu(soruyu) da test bölümüne atayıp bu şekilde yapıyorum. Fakat izlediğim videolarda ortalamaya göre genel bir test yapıyorlar. Ben soru soru kıyas yapmak istiyorum. Yanlış mı yapıyorum?
Merhabalar. 12 tane likert ölçekli sorunuz aynı şeyi mi ölçüyor o önemli. Aynı şeyi ölçüyorlarsa o zaman onların hepsinin ortalamasını alarak tek bir değişken oluşturup o değişken üzerinde demografik değişkenlerinizin gruplarının birbirinden farklılaşıp farklılaşmadığına bakabilirsiniz.
Tek tek bakmak istiyorsanız o zaman dediğiniz gibi 12 tanesi için de ayrı analiz yapmanız lazım
Sürecimden bahsedeyim. İlk önce tüm likert sorularımı normallik testine soktum sorularıma verilen cevapların bazıları normal dağılıma uygun, bazıları normal dağılıma uygun çıkmadı. Daha sonra farklılıkları gözlemlemek için normal dağılıma uyan likert sorularıma t testi ve anova yaptım. Normal dağılıma uymayan likert sorularıma ise mann whitney u ve kruskall wallis uyguladığım. Umarım düşünce tarzım doğrudur..
Normal dağılmayınca transform edip normal dağılmalarını sağlamayı da deneyebilirdiniz ama bu haliyle de olur. Transform yöntemleriyle ilgili de kanalımda video var.
OfisLab çok teşekkür ederim gerçekten. Nasıl yardımcı olduğunuzu anlatamam.. Emeğinize sağlık.. :)
Merhabalar kapalı uçlu sorularda (evet ve hayır) t testi mi kullanıyoruz ? Kullanmıyorsak hangi testi kullanıyoruz ?
Merhaba. evet t testi kullanılabilir
T testi yapmadan önce ben virgülle yazılıp hesaplanan puan ortalamasını aldım. Ancak bazı videolarda da toplam puan üzerinden hesaplanmış. Hangisiyle yapılmalı, bir de danışman hocam benden normallik testi ve faktör analizi istemedi. Lisans tezimde t testi yapmak icin bu analizler şart mi ?
Merhaba. Toplam puan da kullansanız ortalama puan da kullansanız istatistiki sonuçlar tıpa tıp anyı olacaktır. Bu nedenle bunun kararını literatürde aynı ölçeği kullanan araştırmalara bakarak verebilirsiniz. -T-testinde bağımlı değişkenin bağımsız değişkenin gruplarında normal dağıldığı varsayımı olduğundan bunu test etmek gerekiyor. Hocanız neden istemedi bilemiyorum açıkçası.
@ofislab SPSS de t testini sadece bir değişken için yani sadece cinsiyetin kendi içinde bir iki diye dağılımını görmek için uygulayacak olursak eğer one sample t testi ile mi ölçmemiz gerekir
Merhaba hocam. One sample t test örneklememizin ortalamasının popülasyon ortalamasından farklı olup olmadığını test etmek için kullanılıyor pek yaygın kullanılmıyor çünkü popülasyonun ortalamasını bilmeniz gerekiyor bunuda genelde bilmek pek mümkün değil. Eğer siz kadın ve erkeğin farkına bakacaksınız o zaman bu videoda gösterdiğim ti testi kullanmanız gerekiyor. Eğer kadın ve erkeğin Histogram dağılımına bakmak istiyorsanız onun için Histogram yapmanız gerekiyor
@@OfisLab çok teşekkür ederim hocam videolarınız çok açıklayıcı zaten ☺️
Rica ederim hocam
@@OfisLab Hocam ben lise öğrencisiyim ve okulöncesi okuyan ve okumayan ilkokul 4. Sınıf öğrencilerin matematik derslerindeki akademik başarılarını karşılaştıracam. 50 kişinin 25i okul öncesi okuyan ve 25i okul öncesi okumayan olacak şekilde karşılaştıracam ama hiçbir şey bilmiyorum bu konuda t testi kullanmalıyım ama x,p,n nin ne olduğunu bile bilmiyorum bir sürü video da izledim ama üni düzeyinde olduğu için hiçbir şey anlamadım
@@serra7169 Merhaba Serra, sana bu konuda yardımcı olabilirim. Lütfen benimle , eğer varsa ,instagram üzerinden iletişime geç (@ayseilknur+3)
Hocam merhaba, tabloda mann whitney u ve kruskall wallis h için u değeri, f değeri ve ki kare değeri arasından hangi değerleri gösteriyoruz? Bazıları f veriyor bazıları u bazıları ki kare.
Bu konuda tam bir şey söylemek gerçekten zor. Normalde u ve h harflerini kullanarka rapor etmen gerekir ama yapabileceğin en iyi şey bu raporu nerede yazaksan geçmişte orada yazılmış yayınlanlarda nasıl rapor edildiğini araştırıp karar vermek çünkü bu konuda bazıları ki kare olarak rapor edilmeli diyor bazıları u veya h.
Bağımlı ve bağımsız değişken kısmı biraz karıştı. Student's T Testi bağımsız nicel veriler için kullanılmıyor mu? Burda bir hata olduğunu düşünüyorum.
Merhaba. Buradaki Tutuculuk ve İyi hal değişkeni de nicel verilerden oluşuyor.
Merhaba, bağımsız örnekler t testi sonucunda varyanslar eşit olmadığında daha güvenilir bir sonuca ulaşmak için başka testler yapmak gerekir mi acaba? Eğer öyleyse hangi testi yapmak gerekir?
Merhaba. Hiçbir şey yapmana gerek yok. T-test outputunda varyansların homojen dağılmadığı durumlarda hangi değerleri rapor etmen gerektiği yazıyor.
@@OfisLab Teşekkürler
rica ederim
ontest ve son testi karsilastirmak icin hangi test kullanilir?
Paired samples t-testi kullanarak yapabilirsiniz.
Hocam selamlar, T- testi 2 örneklem arasındaki farklılığı için kullanılıyor fakat neden raporlama kısmında " -e göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur" yorumunu yaptık? Teşekkür ederim.
Düzeltme** Makalelere bakarak sorumun cevabını buldum hocam, ama yine de videolar için genel bir teşekkür etme amacıyla yorumu silmek istemedim :) Saygılar.
selamlar hocam. Ben de şimdi cevap vermek için bilgisayarın başına oturmuştum :) kolay gelsin, bizden de saygılar.
Hocam merhabalar, means değeri negatif çıkarsa nasıl yorumlamak gerekir ? ÖVD değişkeni ile cinsiyete göre bir farklılaşma var mı diye bakıyorum. sig değerim ve sig tailed p>0,05. Şöyle bir sonuç aldım. Nasıl yorumlayabilirim ? Evli Mean : 0,972612482250175 / Bekar Mean : -0,0609548958807581
Merhabalar. Bu ÖVD değişkeninde negatif değerler var mıydı? Tam olarak hangi sayılarla ölçüldü?
Hocam, tek faktörlü bir olcek ovd. Hangi değerleri soruyorsunuz tam olarak ?
Kaç ile kaç arasındaydı ölçüm değerler mesela 0-5 ya da -3 +3 gibi
Merhabalar. Geri dönüşümle ilgili bir gruba anket yaptık ve belli etkinlikler sonucunda aynı gruba aynı anketi tekrar yaptık. Aradaki gelişimi görmek için t testi mi yapmam gerek yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba. Türkçesini bilmiyorum ama İngilizcesi paired samples t test olan t testi uygulamanız gerekiyor bu durumda.
@@OfisLab SPSS programı ile yapabilirim değil mi
Evet yapabilirsiniz. Yine t test menüsünde paired samples diye bir seçenek olması lazım
Merhaba benim 22 tane 5 li likert ölçeğim var, 5 tane de demografik normal dağılımı yapmadım bir videoda sizin normal dağılmalarını beklemeyin tarzında bir şey demişsiniz ondan. Hangisiyle napacağım bilmiyorum nasıl analiz yapılacak hiç bilmiyorum
Merhaba. Likert ölçeklerin birbiriyle ilişkisine korelasyon analiziyle bakabilirsiniz. Bunun için kanalımda videolar var. Hangi analizi kullanacağınız hipotezlerinize bağlı aslında. Onları yazarsanız daha fazla yardımcı olabilirim.
@@OfisLab T testi anova korelasyon analizi
yok hipotezleri yazarsanız hangi analizi hangi hipotez için kullanacağınızı yazabilirim
hoacam burdaki örnek veri setine alabilimir yim
Merhaba hocam. Buradaki veri setini ben uydurdum o yüzden videoyu çektikten sonra sildim diye hatırlıyorum
Arkadaşlar burda değişkenler biraz farklı ele alınmış. Erkek ve kadın 2 bağımsız grupta iyi hal ve tutucluk nicel verilerin karşılaştırılması yapılmış, bu şekilde ifade etmek gerek...
iyi hal ve tutucluk değişkenlerini karşılaştırmıyorum burada aslında
Bir soruya verilen cevabın kamu da katılanların cevabını ve ozeldekilerin cevabının frekanslarını nasıl analiz edebilirim. Yani kamu da çalışan x kişi A cevap vermis Özelde çalışan şu kadar kişi B cevap vermis bunu nasıl öğrenirim
Merhaba. Bunu yapabilmek için outputta çıkan sonuçları ayrı gruplara bölmeniz lazım. SPSS'te Data --> Split File --> Organize Output by Groups seçeneğine gelin. O kareye kamu ve özeldeki grupların olduğu değişkeni koyup OK'e tıklayın. Bundan sonr yapacağınız bütün analizler kamu ve özel için ayrı ayrı yapılacak buna frekans analizi de dahil.
@@OfisLab teşekkür ederim
rica ederim
Hocam ben lise öğrencisiyim ve okulöncesi okuyan ve okumayan ilkokul 4. Sınıf öğrencilerin matematik derslerindeki akademik başarılarını karşılaştıracam. 50 kişinin 25i okul öncesi okuyan ve 25i okul öncesi okumayan olacak şekilde karşılaştıracam ama hiçbir şey bilmiyorum bu konuda t testi kullanmalıyım ama x,p,n nin ne olduğunu bile bilmiyorum bir sürü video da izledim ama üni düzeyinde olduğu için hiçbir şey anlamadım
Nolur acil yardımcı olun
Spss dersleri video serimi izlersen spss i öğrenip dilediğin Analizi yapabilirsin Serra.
SPSS Dersleri
ua-cam.com/play/PL9dwBqqedrdzg5Ord9MA7kiR0B7eyhecp.html
Hocam merhaba yapacağım analizde kadın sayısı 103, erkek sayısı ise 287 yani oran olarak 74'e 26 gibi bu durumda t test yapılabilr mi ya da hangi test yapılmalı?
Merhaba hocam. Bu çok büyük bir fark sayılmaz aslında. Varyansların homojenliğini sağlamak iyi olur. Sağlanmazsa da videoda anlattığım gibi devam edilir.
Hocam ben lise öğrencisiyim ve okulöncesi okuyan ve okumayan ilkokul 4. Sınıf öğrencilerin matematik derslerindeki akademik başarılarını karşılaştıracam. 50 kişinin 25i okul öncesi okuyan ve 25i okul öncesi okumayan olacak şekilde karşılaştıracam ama hiçbir şey bilmiyorum bu konuda t testi kullanmalıyım ama x,p,n nin ne olduğunu bile bilmiyorum bir sürü video da izledim ama üni düzeyinde olduğu için hiçbir şey anlamadım
hocam ben iş kazası geçiren çalışanlarda kaza sonrası bazı kan değerleri sonuçlarını (nicel değerler) iş kazası geçirmeyen çalışanların test sonuçları ile karşılaştırmak istiyorum. hangi testi kullanmalıyım. aşağıda bir test için bazı sonuçları verdim. yardımcı olursanız sevinrim. iyi çalışmalar.
test ( referans aralığı) iş kazası geçirmeyen İ.K: geçiren çalışan
glukoz (74-106 mg/dl) 100 114
94 164
102 97
89 165
92 107
89 127
Merhaba hocam. Bunun için bu videoda gösteridğim T-testini uygulayabilirsiniz ancak uygulamadan önce glukoz adıyla bir değişken oluşturup bütün değerlerin (iş kazası geçiren ve geçirmeyenlerin) bu glukoz adlı yeni değişkene girilmesi gerekiyor. Daha sonra "iş kazası geçirmek" adlı bir değişken oluşturup oraya da kişilerin iş kazası geçirip geçirmediğini 0-1 ya da başka 2 rakamla belirtmeniz gerekiyor. Daha sonra T-testini bu yeni 2 değişkeni kullanarak yapabilirsiniz.
@@OfisLab sagolun hocam
Rica ederim hocam
T değeri nerde yazıyor
Independent samples t testi tablosunda t harfiyle işaretlenen sütunda yazıyor
@@OfisLab Teşekkür ederimm 🙏
Rica ederim 😉